Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kto dostaje kredyt bez sprawdzania w Bazie Danych Kredytowych WHEN Schufa)?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Za każdym razem, gdy przeglądam internet, natrafiam na oferty lub reklamy banków, które rzekomo udzielają kredytów bez sprawdzania w bazie danych Biura Informacji Kredytowej. Szczerze mówiąc, trochę mnie to dziwi, ponieważ każdy pożyczkodawca musi jakoś zabezpieczyć się przed niewypłacalnością klientów. Jak więc to robią takie banki? A może to w ogóle nie są banki, a tak zwani lichwiarze? Jak rzetelne są takie oferty naprawdę? Teoretycznie czy mogę otrzymać taki kredyt, mając pensję netto w wysokości 800 euro? Wydaje się, że moje zobowiązania nie mogą zostać sprawdzone... Pozdrowienia, Bafino

Re: Kto dostaje kredyt bez sprawdzania w Bazie Danych Kredytowych WHEN Schufa)?

Napisany przez 2Bolitho
Zazwyczaj nie odsyłam do funkcji wyszukiwania. Ale trochę ułatwiasz sobie zadanie. Wątek bardzo podobny do Twojego znajduje się 4 wątki niżej: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6674 Szczerze mówiąc, to mnie trochę dziwi, bo każdy pożyczkodawca musi jakoś zabezpieczyć się przed niewypłacalnością swoich klientów. Czy rzeczywiście? Załóżmy, że mam 100 000 euro. Teraz znajduję kilku bezpiecznych pożyczkobiorców, którzy płacą mi 4% odsetek przez 10 lat. Na koniec mam 140 000 euro. Teraz znajduję sobie klientów niesolidnych i biorę za to 7% odsetek. Po kolejnych 10 latach, 10 000 euro pożyczek padło już w pierwszym roku. Reszta została spłacona. Ile mam teraz na koncie? 153 000 euro. Gdzie zatem jest problem? Niewypłacalność pożyczek jest po prostu uwzględniona. Za to chcę a) wyższej marży i b) dopłaty za ryzyko. Obie te rzeczy znajdują się w oprocentowaniu. Na pewno możesz dostać taką pożyczkę. Pytanie tylko, czy powinieneś. Jeśli nie otrzymujesz kredytu na normalnych warunkach, może to być sygnał nadmiernego zadłużenia. Technicznie rzecz biorąc, niektórzy pożyczkodawcy zaczynają tracić wiarę w Ciebie. I mimo że niewypłacalności są uwzględnione, pożyczkodawcy doskonale wiedzą, jak mogą ewentualnie odzyskać swoje pieniądze. Upadłość konsumencka może być modne, ale na pewno nie jest przyjemna. Znowu wracam do mojego ulubionego tematu. Jeszcze jedno słowo, potem przestanę. Moim zdaniem są tylko 2 powody, dla których warto wziąć kredyt. 1) kredyt inwestycyjny -> Dzięki kredytowi mogę osiągnąć wyższe dochody niż dotychczas. 2) Zakup domu -> ale tylko do momentu, gdy decyzja ta jest w miarę obiektywna i mogę nadal gromadzić oszczędności na naprawy, urlop, samochód i budowę majątku (i cokolwiek jeszcze jest ważne). Jeśli już jest ciasno, może wynajem bywa lepszą alternatywą. Słowo na niedzielę tym razem już w czwartek ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata