Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dlaczego udzielane są kredyty bez sprawdzania w Schufa?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Może nie mam zbyt dużo pojęcia, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że coś tu nie gra, jeśli banki udzielają kredytów bez wcześniejszego sprawdzenia informacji w Schufa. Muszą się zabezpieczyć na wypadek niewypłacalności kredytobiorcy. Jak to działa? Przecież oprocentowanie nie może być tak wysokie, bo ludzie ubiegający się o takie kredyty zazwyczaj nie są w stanie tyle zapłacić. Jakie banki podejmują tak ryzykowne decyzje? Jakie warunki muszą spełnić klienci, jeśli nie muszą dostarczać informacji z Schufa.

Napisany przez 2Bolitho
Funkcja wyszukiwania istnieje także tutaj, na forum. To pytanie jest regularnie zadawane. Na przykład tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6194 To wspaniałe, że taki kredyt może sobie odmówić. To jest uwzględnione. Osoba udzielająca kredytów niepewnym dłużnikom ponosi większe ryzyko i oczywiście chce za to lepiej zarobić. Nigdy nie pożyczysz całej swojej gotówki jednemu dłużnikowi. Bo jeśli by zbankrutował, całe pieniądze poszłyby na marne. Nikt nie jest tak głupi. Dlatego ja udzielam 100 kredytów i jeśli jeden nie zostanie spłacony, to trudno. Dzięki temu inne przynoszą większe odsetki i ogólnie może mieć 4% odsetek z moich pieniędzy (uwzględniając niewypłacalność) zamiast 2% na lokacie terminowej. Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez JosiasP
Również uważam to za bardzo dziwne, ponieważ znam wielu ludzi, którzy pracują, ale nie mogą otrzymać kredytu od swojego banku, podczas gdy inni pasożyty już otrzymują kredyt i w ogóle go nie spłacają.

Napisany przez 2Bolitho
Nie znajduję w tym nic zabawnego. To jest rynek, który jest obsługiwany. Moralnie mam własne zdanie na ten temat, które z pewnością nie jest zgodne z duchem czasu.

Napisany przez barbara
Tak naprawdę, są ludzie, którzy po prostu dostają kredyt i potem nie są w stanie go spłacić. Ale myślę, że sami ludzie są za to odpowiedzialni.

Napisany przez 2Bolitho
W pewnym sensie tak, ale społeczeństwo jako całość ponosi pewną współwinę. Ponieważ: 1) Nasz system gospodarczy oparty jest na konsumpcji i krótkoterminowo czerpie korzyści z konsumpcji na kredyt 2) W Niemczech rzadko się otwarcie rozmawia o pieniądzach 3) Młodzi ludzie są niewystarczająco przygotowywani do uczestnictwa w życiu gospodarczym. Wiedza finansowa wciąż nie jest powszechnie uznawana za niezbędny element edukacji ogólnej. To dość ogólne stwierdzenia, jeśli istnieje zapotrzebowanie, chętnie zajmę stanowisko w każdym punkcie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata