Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Muszą być dostępne dwie waluty w Europie.

Napisany przez Titanus
Cześć Razem Dzisiaj muszę po prostu stwierdzić, że mentalność finansowa Włoch i wszystkich państw śródziemnomorskich nigdy nie jest kompatybilna z mentalnością finansową wszystkich pałsów nordeuropenkich. Dlatego proponuję wprowadzenie w Europie dwóch walut. Co dokładnie mam na myśli, opisałem pod tym linkiem: Euro i Medi Oczywiście taka rozwiązanie nie musi się podobać każdemu. Ale jestem pewny, że konieczne jest znalezienie jakiegoś rozwiązania.

Napisany przez 2Bolitho
niezły pomysł, który już był/ jest dyskutowany. Problemem są różne stopy inflacji w strefie euro. Kraje śródziemnomorskie i inne kraje UE na obrzeżach mają wyższą inflację niż rdzeń. W zasadzie nie jest to problem, działało to przez długi czas, ponieważ kraje mogły odpowiednio dewaluować swoje waluty, utrzymując w ten sposób gospodarkę przy życiu. Problemem stało się to przez euro lub raczej przez to, że dotyczy to tylko wspólnej waluty, a nie polityki finansowej i gospodarczej. Byłoby to jednak konieczne, aby utrzymać ekonomicznie kraje euro przy życiu. Alternatywnie w dzisiejszym systemie mógłby istnieć równoważnik finansowy. Kraje, które korzystają z wyższej inflacji na obrzeżach (np. Niemcy) i w ten sposób odejmują pieniądze gospodarkom tych krajów, musiałyby zwracać równoważną kwotę. Tak więc mógłoby to również działać. Byłoby to po prostu politycznie trudne. Ale to szaleństwo z kredytami to czysta obłuda. A w krajach rdzenia wzrasta oczekiwanie, że kraje obrzeżne powinny oszczędzać itd. Nie mogą tego jednak zrobić. Bo jeśli by zrobili to w wymaganym zakresie, odpowiednie rządy zostałyby odwołane...

Napisany przez Titanus
Bolitho pisze: ....Problemem stało się to przez euro, albo raczej przez to, że jedynie waluta jest wspólna, a nie polityka finansowa i gospodarcza. To jednak byłoby obligatoryjne, aby utrzymać ekonomicznie kraje strefy euro przy życiu.....
Ta sama polityka gospodarcza na pewno działa między północnymi krajami nordyckimi oraz między krajami śródziemnomorskimi. Ale nie sądzę, że ta sama polityka gospodarcza mogłaby działać między Europą Południową a Północną. Zbyt duże są różnice mentalności w sektorze finansowym i politycznym. Spójrzmy na postać Berlusconiego. Udało mu się nie doprowadzić Włoch do bankructwa. Ale Berlusconi na północy, ze swoimi skandalami i luźnym językiem, nigdy nie byłby traktowany poważnie. Dlatego: Potrzebne są 2 waluty.

Napisany przez 2Bolitho
Zgadzam się z Tobą, dlatego też tego nie zrobiono. Mój powyższy post był jedynie analizą, a nie opinią. Mimo to, moim zdaniem dwie waluty to zdecydowanie za dużo. euro to waluta polityczna, symbol jedności Europy. Druga waluta lub wyjście jednego kraju byłoby fatalne dla procesu politycznego. Jeśli wezmę pod uwagę, jak niewielka rola Niemiec i innych państw europejskich będzie miała w przyszłości, gdy Indie, Chiny, Brazylia, a być może także Rosja się w pełni rozwiną, to jestem za wykorzystaniem kryzysu jako szansy na jeszcze głębsze splecenie Europy.

Napisany przez 2Escorpio
Co powiesz na to, że każdy kraj odzyska swoją walutę? Uważam, że państwo, gospodarka i ludność nie zaoszczędzą tyle, ile zostanie przeznaczone na ratowanie euro poprzez zniesienie kursów wymiany walut. Celem euro było oszczędzanie dzięki wspólnej walucie... ale kiedy tak na to patrzę... jest to o wiele droższe niż wcześniej :/ esco

Napisany przez 2Bolitho
Escorpio pisze: Celem euro było oszczędzanie poprzez wspólną walutę.. ale gdy na to patrzę... stało się o wiele droższe niż wcześniej :/
Tak przynajmniej zostało to sprzedane w Niemczech. Uważam, że celem było stworzenie euro jako europejskiej waluty, aby zapobiec powstaniu silnego bloku DM w środkowej Europie po zjednoczeniu. DM stałby się dominującą walutą Europy aż daleko na wschód. Francja na pewno nie zgodziłaby się na to. euro to waluta polityczna, która nie może być słusznie uzasadniona na podstawie argumentów ekonomicznych. W Niemczech zaprzecza się tej zależności, ale w prasie europejskiej, zwłaszcza we Francji, mówi się o tym otwarcie.

Napisany przez Titanus
Bolitho pisze: ....euro to waluta polityczna, ...
Tak też uważam. Jeśli kraje europejskie chcą mieć jakąkolwiek szansę przeciwko YUANowi lub dolarowi amerykańskiemu, to tylko wspólnie. To z pewnością jest idea w tle. Nie wolno też zapominać o Rosji i Indiach. Jednak, jak już wspomniano, kraje śródziemnomorskie i nordyckie kraje euro mają zupełnie inne mentalności. To nie działa z jedną walutą. Trzeba więc wprowadzić dwie. Dlatego należy trochę cofnąć się i z 27 walut z tamtych czasów zrobić 2. Jeszcze nie nadszedł czas na jedną. Europa nie straci na takim posunięciu. Jak wspomniałem już na swojej stronie, te 2 waluty nawet mogą biec środkiem państw Europy. Na przykład wyspy Korsyka i La Reunion z walutą śródziemnomorską, a Francja kontynentalna z euro. Dlaczego nie? Przemawiają tylko opór polityki.

Napisany przez 2Bolitho
Titanus pisze: Jeśli europejskie kraje chcą mieć w ogóle szansę przeciwko YUAN lub dolarowi amerykańskiemu, to tylko wspólnie. To zdecydowanie jest główna idea.
Nie, to czysto kwestie wewnętrzne. Przypuszczam, że zjednoczona Niemcy nigdy by nie powstały, gdyby nie wprowadzono euro. Drugiej waluty uważam za nierealistyczną. Natychmiast pojawiłyby się spekulacje przeciwko nowej walucie, co oznaczałoby dewaluację dla nowej waluty i znaczącą aprecjację dla euro. W efekcie gospodarki zorientowane na eksport w krajach rdzenia zostałyby zrujnowane. Pomysł może być dobry, ale moim zdaniem nie do zrealizowania.

Napisany przez Titanus
Bolitho pisze: Nie, czysto wewnętrzne powody. Przypuszczam, że zjednoczone Niemcy nigdy by nie istniały, gdyby nie wprowadzono euro.
Mmmhhh, nie sądzę, że euro ma cokolwiek wspólnego z zjednoczeniem Niemiec. Kraje południowej Europy - skąd pochodzę ja - chciały wszystkie mieć wspólną europejską walutę. Nie miały już zaufania do własnych walut. Bardzo dobrze to pamiętam. Jednakże w międzyczasie chęć posiadania euro może im przeminąć. Drugą walutę uważam za nierealistyczną. .............. Pomysł może być dobry, ale moim zdaniem nie do zrealizowania. Szczerze mówiąc: Nie widzę w ogóle innych sensownych rozwiązań. A rozwiązanie jest konieczne. Dwie różne mentalności północy i południa nie można pogodzić pod jedną gospodarką. Gdzie jest wola, jest sposób. Trzeba tylko chcieć. Druga waluta musiałaby mieć wyższą inflację niż euro. I euro musiałoby bezproblemowo konkurować z południową walutą. Uważam zresztą, że jest to całkiem wykonalne i bardzo właściwe.

Napisany przez 2Bolitho
Oto propozycja książki dla Ciebie: Wojna walut: Jak euro, złoto i juan walczą o dziedzictwo dolara - i co to oznacza dla naszych pieniędzy Daniel D. Eckert: Amazon.de: Książki Oto mały smaczek: Nowa książka: Rozpoczęła się wojna walut - wiadomości finansowe - WELT ONLINE Może to Cię zainteresować. Uważam, że jest bardzo dobra. Szczególnie dobrze przedstawiona jest historia euro oraz możliwe scenariusze przyszłości. Między innymi także druga waluta. Jak dokładnie przeprowadziłbyś reformę walutową? Musisz zapobiec temu, aby majątki zostały natychmiast wymienione na silne euro lub nawet wcześniej. Co więcej, i to jest jeszcze ważniejsze, Niemcy i inni musieliby zostać uspokojeni, jeśli mieliby stracić ogromne eksportowe straty, a wraz z nimi wpływy podatkowe i miejsca pracy. Myślę, że to są dwa najważniejsze czynniki. Jak to mogłoby się udać?

Napisany przez Titanus
Bolitho pisze: Jak dokładnie przeprowadziłbyś reformę walutową? Musisz zapobiec temu, aby majątki natychmiast lub nawet przedtem nie zostały zamienione na mocnego euro.
To ma sens. euro jako waluta oszczędnościowa, a Medi (jakkolwiek go nazwiemy) jako waluta robocza dla krajów basenu Morza Śródziemnego. W tych krajach byłoby zabronione wypłacanie wynagrodzeń lub udzielanie kredytów w euro. giełda i handel również musiałyby odbywać się w walucie południowej. Wprowadziłbym plan Marshalla z dniem 1 stycznia. Nałożyłbym przymusową wymianę waluty. Myślę, że kraje nordyckie nawet zgodziłyby się na straty, jeśli miałyby być trwale odizolowane od gospodarek południowych. Inaczej mówiąc, bolesne usunięcie tego gospodarczego guza byłoby konieczne. Ale potem obie części Europy szybko się podniosą. Ponadto, co jest jeszcze bardziej istotne, Niemcy i inni musieliby pozostać spokojni, jeśli mieliby ponieść ogromne straty eksportowe oraz utraty dochodów podatkowych i miejsc pracy na masową skalę. Myślę, że są to dwa najważniejsze czynniki. Jak to mogłoby się udać? Niemcy z pewnością przystałyby na ten bolesny, jednorazowy zabieg, jeśli zobaczyliby koniec tych kryzysów. Nie wierzę w utratę miejsc pracy, ponieważ surowce mogłyby być kupowane taniej, gdy ma się własną silną walutę. Kraje basenu Morza Śródziemnego mogłyby lepiej sprzedawać swoje produkty rolnicze, a turystyka śródziemnomorska mogłaby prosperować. Nawet zaproponowałbym północnym krajom zainwestowanie kilkuset miliardów w próżnię i w ten sposób gospodarczo odizolować południe. ALE to nie oznacza, że powinny istnieć dwie Unie Europejskie. Wręcz przeciwnie! Jedna unia z dwiema walutami (zamiast dziesięciu jak obecnie) byłaby zdecydowanie wykonalna. Jak już powiedziałem: Wystarczy tylko chcieć...

Napisany przez 2Bolitho
Titanus pisze: To powinno tak być. euro jako waluta oszczędnościowa, a Medi (jakkolwiek go nazwiemy) jako waluta robocza dla krajów śródziemnomorskich. Tam zakazane byłoby wypłacanie płac lub udzielanie kredytów w euro. giełda i handel również musiałby odbywać się w walucie południowej.
No cóż, ale tu pojawia się problem. Gdy tylko dowiem się o planowanej zmianie, zacznę kupować obligacje skarbowe w euro. W rezultacie kraje północne mogą się finansować coraz taniej. Nikt nie chce kupować obligacji w Medi albo tylko za wysokie premie za ryzyko. Handel i giełda nie da się ograniczyć do jednej waluty. Taka akcja musiałaby pozostać tajemnicą do samego końca. Wtedy wszystkie banki i inne instytucje musiałby pozostać zamknięte co najmniej 1 tydzień, aby można było się odpowiednio przygotować. Gdyby coś takiego wyciekło na zewnątrz, rozpocząłby się gigantyczny transfer bogactwa. Cytat od Titanusa Myślę, że kraje północne zgodziłyby się nawet ponieść stratę, gdyby zostały na zawsze odcięte od gospodarek południowych. Oznaczałoby to bolesne usunięcie ekonomicznego guza. Ale potem sytuacja szybko by odżyła dla obu części Europy. Niemcy z pewnością przystąpiłyby do tej bolesnej, jednorazowej operacji, jeśli oznaczałaby ona koniec kryzysów. To nie byłby jednorazowy krok. To obciążyłoby Niemcy na dłuższą metę. Odstąpienie rynków zbytu jest jednym, bo w wyniku umocnienia euro wszelka wymiana handlowa staje się nieopłacalna. Dla byłego eksportera światowego byłoby to wyrok śmierci. Jeśli chodzi o propagandę w Niemczech, to wielu mogłoby poprzeć taki plan. Ale ekonomicznie wykształceni obywatele i miejmy nadzieję decydenci nie wytrzymają tego. Ponadto kilka instytucji finansowych stanęłoby na skraju bankructwa, bo obligacje państw południowych stałyby się bezwartościowe. Co pozbawiłoby prywatne fundusze emerytalne przynajmniej trudnej sytuacji, jeśli nie spowodowałoby ich upadku. Kraje śródziemnomorskie z ich produktami rolnymi mogłyby lepiej sprzedawać, a turystyka śródziemnomorska mogłaby się znacznie poprawić. Tak, masz rację. Ale kosztem rynków zbytu krajów północnych. ALE to NIE oznacza, że powinno być dwie unie europejskie. Wręcz przeciwnie! Jedna unia z dwiema walutami (zamiast dziesięciu, jak obecnie) byłaby całkowicie możliwa do zrealizowania. Jak już powiedziano: Wystarczy tylko chcieć... W końcu zaprzestałoby to przy chetności. Ponieważ ważniejsze gospodarki zostałyby zranione kosztem mniej ważnych. Ale jak już wspomniałem, uważam, że to niemożliwe do zrealizowania. Samo pytanie, jak kraje południowe miałyby się finansować, pozostaje bez odpowiedzi. Tak, mogą wypuszczać pieniądze na rynek. Ale kto będzie chciał być dłużnikiem tych krajów? I za jaką cenę? Jeśli mam dziś dać 100 euro, aby kupić obligację państwa południowego za 100 Medi. A dokładnie wiem, że za 10 lat będę mógł otrzymać tylko 20-60 (ostrożne oszacowanie) euro za 100 Medi. Jakie oprocentowanie wtedy chcę?

Napisany przez 2Bolitho
Na temat: Kryzys zadłużenia: Grecja szokuje gigantycznym deficytem - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka Deficyt wynoszący 10% i niemal 150% zadłużenia w stosunku do PKB. Inaczej mówiąc: Konsumpcja Grecji opiera się na 10% kredytu. Aby spłacić wszystkie długi, Grecja musiałaby pracować 1,5 roku, nie wydając ani jednego euro. Wszystkie wytworzone wartości w tym czasie zostałyby przekazane wierzycielom. Bez uwzględniania odsetek. Już teraz Grecja płaci 15% odsetek. Uważam, że ta liczba jest błędna. Średnio będą to 6-8%. Ale to nadal będzie 9-12% w skali PKB, co jest mniej więcej równowartością nowego zadłużenia. Z Medi Grecy musieliby płacić więcej niż 6-8%. Prawdopodobnie około 20-30%. Przy średniej stopie procentowej w okolicach 15%, udział odsetek w skali PKB wynosiłby 22,5%. To oznacza: Z Medi deficyt wzrósłby o kolejne około 10%. Nawet z Medi Grecja nie mogłaby po prostu drukować własnych pieniędzy. Wobec tych liczb należy jak najszybciej znaleźć rozwiązanie i przede wszystkim uświadomić społeczeństwo. Pieniądze, które płyną z Niemiec do Grecji, są rekompensatą za transferowany do Niemiec produkt wewnętrzny brutto z różnicy inflacji. Jeśli przykrywam to jako kredyt i domagam się, by Grecja to spłaciła i oszczędzała, to nie tylko oszukuję swoje społeczeństwo, ale także Greków. Taki kurs oszczędności po prostu nie jest wykonalny. Oszczędzać 10% oznaczałoby oszczędzić 10% każdych wydatków państwowych, m.in.: emerytury, edukację, wojsko, policję, zasiłki dla bezrobotnych i inne świadczenia socjalne. Wszystko obniżone o dziesiątą część. Ten, kto chce to zrobić, zostanie odrzucony. Nowy rząd na pewno będzie miał inne odpowiedzi na rozwiązanie problemu. Oszczędzanie nie będzie jednym z nich.

Napisany przez RuhenderPol
To naprawdę interesujący pomysł z tymi dwiema walutami. Jednak politycznie nie byłoby to pożądane, ponieważ rzucałoby to złe światło na UE. Ciekawe będzie, czy euro da się uratować.

Napisany przez 2Bolitho
Jeszcze jeden ekscytujący link: YouTube - Currency Effect on Trade

Napisany przez RuhenderPol
Bardzo fajne wideo, bolitho. Dziękuję za udostępnienie. Jesteś tutaj jak dobry duch forum, prawda?

Napisany przez 2Bolitho
RuhenderPol pisze: Bardzo fajne wideo bolitho. Dziękuję za udostępnienie. Jesteś tutaj jak dobry duch forum, prawda?
Chętnie ;-) Cieszę się, że moje zaangażowanie w edukację finansową jest doceniane.

Napisany przez 2Bolitho
Plany dotyczące własnej waluty: Grecja rozważa wyjście z strefy euro - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka Ciekawe, jak to będzie. Jeśli mnie ktoś zapyta, powiem, że to nie zadziała. Gdy tylko ogłoszony zostanie wyjście, kraj zacznie krwawić.

Napisany przez Awake01
Cześć, jestem również ciekaw, co przyniesie zmiana w naszej walucie. Mogę sobie wyobrazić, że dodatkowa waluta mogłaby mieć potencjał. obniżać wagę Aktualnie euro jest poważnie ciągnięte w dół przez wszystkie gospodarczo słabsze państwa i coraz bardziej kładzie ciężar na barkach ugruntowanych państw. :/

Napisany przez 2Bolitho
Dla naszej gospodarki słaby euro wcale nie jest taki zły. Patrz na Chiny, celowo trzymają go na niskim poziomie. A USA także się uczy, Obama ciągle mówi o słabej walucie i wie dlaczego. Musimy jeszcze się tego nauczyć...

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Plany dotyczące własnej waluty: Grecja rozważa wyjście z strefy euro - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Biznes Ciekawe, jak to będzie. Jeśli mnie ktoś zapyta, powiem, że to się nie uda. Jak tylko ogłoszą wyjście, kraj zacznie krwawić.
Pewnie nie dojdzie do tego

Napisany przez 2Bolitho
Całkowicie się zgadzam. Chociaż technicznie byłoby to dobrym posunięciem...

Napisany przez 2Bolitho
Grecy wypłacają swoje pieniądze z banków i przewożą je za granicę. Sam strach przed opuszczeniem strefy euro sprawia, że ludzie to robią. Co jeszcze pogarsza całą sytuację...

Napisany przez EuroPaule
Cześć, co moim zdaniem należy podkreślić, to fakt, że nasz wzrost w Niemczech po kryzysie finansowym nie byłby tak silny bez euro z udziałem słabych państw. Ponieważ to eksport nas napędza, a w końcu rozwijające się regiony Azji i Ameryki Południowej są głównymi motorami napędowymi, silniejsze euro byłoby złe dla biznesu. Gdybyśmy jednak mieli walutę, w której Niemcy byłyby dominującą potęgą, uzupełnioną przez inne gospodarczo silne państwa, ta waluta byłaby o wiele droższa niż euro. Spójrzcie na rozwój niemieckich obligacji państwowych. Podobnie jak tam stopy procentowe spadają z powodu dużej popytu, podobnie mniejsza waluta zyskiwałaby wartość. Jest z pewnością trudno oszacować, czy pomoc dla słabych państw strefy euro kosztuje nas więcej, niż przynosi nam słabsze euro. Ale przynajmniej w ten sposób napływa również pieniądz koniunkturalny. Jeśli spojrzymy na podstawowe korzyści jednolitej strefy walutowej, zwłaszcza z perspektywy gospodarki eksportowej... . Z drugiej strony mogę zrozumieć słabe kraje, gdyby woleły nie mieć euro i dostać z powrotem znajome narzędzie jak inflacja. Ale to inny temat... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez JudithDenker
Nie wierzę, że wyjście kilku krajów z euro rozwiązałoby problem bankructw państw. Prawdopodobnie mielibyśmy wtedy jeszcze większe problemy. Dla polityków nie jest łatwo stawić czoła tej kryzysu przy użyciu właściwych środków. Możemy tylko mieć nadzieję, że wkrótce podejmą odpowiednie decyzje i przede wszystkim wyciągną wnioski na przyszłość.

Napisany przez Meisterbriese
Ciekawa myśl, czy teraz jest to jednak wykonalne, to inna sprawa, tak praktyczna jak jest euro w turystyce i handlu, pokazuje także swoje negatywne strony.

Napisany przez 2Bolitho
Którą dokładnie masz na myśli?

Napisany przez roland
Sądzę, że musi się coś zmienić. Albo druga waluta, albo unifikacja gospodarki. Różne formy gospodarki posiadające tę samą walutę wydawały mi się na początku nie do pokonania trudności. Jak się okazało, mieliśmy rację krytycy. Mam nadzieję, że nastąpi ogólna zmiana myślenia.

Napisany przez Karin2202
Ogólnie rzecz biorąc, Boston Consulting Group opublikowała interesujące wideo dotyczące sytuacji kredytowej na świecie. Oczywiście zwrócono w nim uwagę także na sytuację europejską... pytanie brzmi jednak, dokąd zmierza polityka?!?

Nawigowanie po dwóch prędkościach świata w 2012 - YouTube

Napisany przez 2Bolitho
Dobry film, chociaż nie zgadzam się ze wszystkimi punktami. Ale zawsze gotowanie tylko we własnym sosie też nie jest dobre... ;-)

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj pojawia się nowa książka na temat: Europa braucht den euro nicht: Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat: Amazon.de: Thilo Sarrazin: Bücher

Czy są zainteresowani? Jeśli tak, to zamówię i przeczytam. Następnie napiszę tutaj recenzję i krótkie podsumowanie.

Link do wydawnictwa: Thilo Sarrazin: Europa braucht den euro nicht. DVA Verlag (eBook)
Fragment do przeczytania: niestety nic nie znaleziono w internecie

Napisany przez 2Escorpio
Nie sądzę, żeby należało wspierać tego człowieka.

Napisany przez 2Bolitho
Mnie też on nie przekonuje, ale przecież każdy ma prawo do własnego zdania. Można spróbować kupić tę książkę na Ebayu jako używaną, wtedy przynajmniej bezpośrednio nie dostaje on żadnych pieniędzy. ;-)

Napisany przez Karin2202
Tylko przeczytałem kilka fragmentów i częściowo przerysowałem. Ale myślę, że poruszył temat, o którym zazwyczaj się nie mówi...

Napisany przez Leja
Cześć,

ogólnie podoba mi się ta idea, ale skłaniałbym się raczej ku własnej walucie euro dla krajów o słabszej sytuacji finansowej, takich jak Grecja, Portugalia, Hiszpania i kilka krajów Europy Wschodniej. Być może taka waluta przyniosłaby Unii Europejskiej większą stabilność.

Napisany przez roland
Być może to zapewniłoby pewną stabilność. Ale jak długo. W końcu znajdziemy się znowu na początku problemu. Ponadto wszystko stałoby się zbyt niejasne. Sądzę, że nie powinniśmy próbować rozwiązywać sytuacji w ten sposób. Potrzebne są bardziej drastyczne kroki, w przeciwnym razie tylko przesuniemy problem na później.

Napisany przez Rue-Rue
Tytuł wątku powinien brzmieć: W Europie muszą istnieć co najmniej 2 waluty.

Jednak uważam, że wprowadzenie Medi dla krajów bałtyckich UE nie byłoby dobrym pomysłem, ponieważ taka konstrukcja gospodarcza raczej długo by nie przetrwała.

Myślę, że w ostatecznym rozrachunku Grecja, a później przynajmniej Hiszpania, Portugalia, a być może także Irlandia i Włochy, opuszczą strefę euro i powrócą do swoich dawnych walut (bądź wprowadzą nowe). Co z pozostałymi ekonomicznie stabilnymi krajami euro będzie dalej, zobaczymy. Jednak ze względu na bardzo zróżnicowane sytuacje poszczególnych państw członkowskich, euro jest obecnie zbyt niestabilne, by mogło przetrwać długoterminowo.

Napisany przez delgado
Zgadzam się z tobą. Wręcz powiedziałbym, że każde państwo powinno ponownie mieć swoje własne waluty. Zamiast wszystko tak bardzo unifikować, można by wszystko prowadzić poprzez dwustronne umowy. Państwa mogłyby czerpać z tego korzyści ekonomiczne, nie będąc tak bardzo zależne od innych i ich problemów.

Napisany przez 2Bolitho

Zgadzam się z tobą. Powiedziałbym nawet, że każdy kraj powinien przywrócić swoje własne waluty. Zamiast tak silnie się zjednoczać, można by wszystko prowadzić poprzez umowy dwustronne. Dzięki temu kraje mogłyby czerpać korzyści ekonomiczne, nie będąc tak bardzo zależnymi od innych i ich problemów.

Czy mógłbyś dokładniej wyjaśnić swoje pomysły? Nie rozumiem, co masz na myśli i jakie byłyby tego konsekwencje? Dlaczego byłoby to korzystne i dlaczego nie byłoby uczestnictwa w problemach innych?

Oto kilka filmów na ten temat. Zwłaszcza ostatnie całkiem dobrze pasują:
Makroekonomia | Khan Academy

Napisany przez delgado
Cześć Bolitho

Moim zdaniem najlepiej widać to na przykładzie Szwajcarii. Mają oni umowy handlowe i swobodę przepływu osób ze wszystkimi krajami otaczającymi ich. Oznacza to, że obie strony pozostają niezależne i współpracują ze sobą coraz bardziej. Dzięki temu czerpie się korzyści, a jednocześnie nie jest się zbyt dotkliwie dotkniętym negatywnymi skutkami drugiej strony. Popraw mnie, jeśli masz inne zdanie.

Napisany przez Titanus
"
Cześć Bolitho
Najlepiej zobaczyć to na przykładzie Szwajcarii. Mają oni umowy handlowe i swobodę przemieszczania się osób ze wszystkimi sąsiadującymi krajami. Oznacza to, że obie strony pozostają niezależne i coraz bardziej się integrują. Dzięki temu osiąga się korzyści, a jednocześnie nie jest się zbyt dotkniętym wadami drugiej strony. Poprawcie mnie, jeśli macie inne zdanie.
Jako rozwiązanie przejściowe na pewno jest dobre.
Ale trzeba pamiętać, że w ciągu najbliższych 50 lat w Europie nastąpi ogromne wymieszanie narodów. Za dwie generacje chłopaki będą się pytać: Jaka jest moja ojczyzna? Jaka jest moja matczyna ziemia? Jaka jest moja ojczyzna? Odpowiedź brzmi: Europa.
Mimo wszystko Europa nie może istnieć jako państwo centralne. Musi stać się federacją niezależnych państw, podobnie jak Stany Zjednoczone. Tylko w ten sposób może to funkcjonować.
Kilka dekad temu WE planowała wprowadzić te same mundury i wyposażenie dla wszystkich strażaków. To znaczy, że albo Sycylijczycy będą się pocić, albo Laponczycy będą marznąć. Czy ten sam sprzęt ma być dobry zarówno dla izolowanych domów z drewna Laponczyków, jak i dla kamienic na Sycylii? Tutaj również musi działać w duchu federalizmu. Nic innego nie może działać.
"

Napisany przez 2Bolitho
[cytat=Titanus">
Ale trzeba pamiętać, że w ciągu najbliższych 50 lat w Europie nastąpi ogromne wymieszanie narodów. Za 2 pokolenia chłopcy będą się zastanawiać: Jakie jest moje ojczyzna? Jakie jest moje matczyne ziemie? Co to za moje kraj rodzinny? Odpowiedź brzmi: Europa..
[/cytat]
@delgado: Szwajcarski Bank Narodowy interweniuje masowo na rynku: euro - frank szwajcarski | euro - CHF | EUR CHF | Kurs wymiany | aktualny kurs | finanzen.net Spójrz na kurs z ostatniego roku. Dlaczego to robi? I jakie mogą być tego skutki?

To byłoby marzenie! Choć już dziś określam siebie jako Europejczyka. Byłem wczoraj w Brukseli, a przedwczoraj w Birmingham. W końcu ludzie są wszyscy tacy sami. Oczywiście istnieją różnice kulturowe, ale wszyscy chcą żyć w pewnym dobrobycie w pokoju i satysfakcji. Myślę, że tylko zjednoczona Europa pozwoli nam to w przyszłości osiągnąć.

Napisany przez 2Bolitho
Na temat:
Unia bankowa / Europa)

Napisany przez ADMCI4

W sprawie:
Unia bankowa / Europa)

Cześć,

Dlaczego tak skomplikowanie i biurokratycznie?!

Po prostu oddziel działalność depozytową i kredytową od bankowości inwestycyjnej.

Banki zostaną prawnie zobowiązane do działania w pierwszej kolejności w zakresie ruchu środków pieniężnych (konta bieżące itp.) oraz działalności depozytowo-kredytowej (lokata itp., finansowanie itp.).

Bankowość inwestycyjna byłaby drugim, opcjonalnym działem banków, oddzielnym i prawnie całkowicie niezależnym od środków deponowanych przez klientów.

Jeśli bank zbankrutuje z powodu spekulacji na rynku inwestycyjnym, środki klientów nie są zagrożone, ponieważ nigdy nie można było nimi spekulować.

Rozwiązanie to byłoby jakby dwie banki w jednym.

Oczywiście klientom powinno być wolno, zgodnie z zasadami gospodarki rynkowej, lokować swoje pieniądze także w dziale inwestycyjnym banku. Aby na przykład otrzymać wyższe odsetki na kapitale, ale również ponieść spodziewane konsekwencje.

Konsekwencja: bogaci i zamożni klienci spekulują między sobą i nie obciążają społeczeństwa - podatników w przypadku krachu. System płatniczy pozostaje nietknięty.

Jeszcze na temat:
Ponieważ Niemcy są największą i najmocniejszą gospodarką w Europie (i prawdopodobnie taką pozostaną), rodzi się pytanie o korzyści gospodarcze, jakie czerpiemy z euro.

Handel zagraniczny (import/eksport) ze wschodzącymi gospodarkami Azji, Afryki i Ameryki Południowej z pewnością (moim zdaniem) będzie nadal rosnąć, w tym samym stopniu, w jakim będzie spadać z krajami bankrutującymi w Europie.

Jeśli dojdzie do unii długowej (ESM), co w momencie wprowadzenia euro wydawało się niemożliwe, sens jakiejkolwiek waluty jednolitej, przynajmniej dla Niemiec, zostanie utracony.

Europa może współpracować również na poziomie politycznym bez euro.
Na przykład poprzez wspólną politykę zagraniczną. Już od dziesięcioleci wszystkie państwa gotują własne sosy, ale chcą jednocześnie wspólnej waluty przy wszystkich tych różnicach gospodarczych.
Można by nawet pomyśleć, że niektóre państwa wprowadzając stabilne i silne pod względem kredytowym euro miały na celu tylko swoje własne interesy lub chciały się wzbogacić kosztem innych.

Pozdrowienia

Napisany przez delgado
Uważam, że konieczna jest zmiana w systemie bankowym. Bardzo podoba mi się pomysł podziału banków na dwie części.

Napisany przez 2Bolitho
Na temat: Kolumna Augsteina: Bild i Merkel za mało zainteresowane Europą - SPIEGEL ONLINE

Napisany przez ADMCI4

W sprawie: Kolumna Augsteina - Bild i Merkel zbyt mało dbają o Europę - SPIEGEL ONLINE

Bolitho, czy przeczytałeś również komentarze do tej kolumny? Moim zdaniem wszystko zostało powiedziane.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho

Bolitho, czy przeczytałeś również komentarze do tej kolumny? Myślę, że tam powiedziano wszystko, co istotne.

Pozdrowienia

Tak, przeczytałem i szanuję opinie. Niestety, również tam widzę wiele twierdzeń i mało argumentacji.

Napisany przez adalbert64

Jak myślisz, czy każdy kraj powinien wrócić do swojej waluty?

Uważam, że państwo, gospodarka i ludność nie oszczędzają tak dużo na zniesieniu kursów wymiany, jak na ratowanie euro.

Celem euro było oszczędzanie dzięki wspólnej walucie... ale patrząc na to... stało się to o wiele droższe niż przedtem :/

esco

W jakiś sposób wydaje mi się to najbardziej logiczne,.. pomaga to tylko dużym firmom, waluta jest praktyczniejsza dla prowadzenia księgowości może.

Osobiście też nie potrzebuję euro,.. ale może już jest za późno, aby wrócić do marki niemieckiej lub lekkiego euro.

Istnieje wiele punktów widzenia i opinii na ten temat,... czy wprowadzenie euro było słuszne czy błędne?
Później zawsze się więcej wie.

Napisany przez delgado
Light euro? Jestem ciekawy, co masz na myśli? :-). Myślę, że najlepiej byłoby powrócić do starych walut. Oczywiście to się nie wydarzy. Kraje na pewno nigdy nie przyznają się do tego, że projekt Europy właściwie zawiódł. Myślę po prostu, że należy jeszcze raz przemyśleć kilka podstawowych kwestii i być otwartym na wszystko. Na pewno nie można tak dalej kontynuować. Wszystkie kraje rozpadają się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata