Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW DispoMaxx - historia bez końca

Napisany przez mamici
Właściwie wszystko było całkiem proste:

Mam tutaj stary kontrakt sprzed 23.07.2011 roku, który w zasadzie chciałem tylko rozwiązać.

Jednakże nie spodziewaliśmy się (ja i moja żona) całego tego zamieszania z młodą pracownicą BHW.

Na moje pytanie, jak najlepiej rozwiązać kontrakt bez strat, powiedziano mi, że w każdym przypadku pobrana zostanie opłata w wysokości 3% ze zgromadzonej sumy.

Następnie rozpoczęła swoje wywody na temat tego, jak można zarówno bez strat uzyskać dostęp do środków z starego kontraktu, jak i jednocześnie odebrać maksymalną premię w wysokości 900 EUR.

A oto jak to działa: mogłaby ona, korzystając z dostępnego jej zasobu i po uzgodnieniu z zarządem, w ramach premii przy zawarciu trzech umów na kwotę po 30000 EUR, uwolnić te środki. Na moje pytanie, czy nie dałoby się tego zrobić jedną umową, odparła nie, przy JEDNEJ umowie na 30.000 EUR dostanie się tylko 300 EUR. Ponadto musiałoby to nastąpić do listopada, w przeciwnym razie środki z jej zasobu przestaną być dostępne.
Optymalny efekt dałoby się osiągnąć, gdybym zawarł umowę dla żony oraz dwie dla niepełnoletnich dzieci.
Naprawdę przekonała mnie do tego propozycja, i jesteśmy bliscy osiągnięcia tego interesującego rozwiązania, ponieważ pozwala ono uzyskać pełną sumę z starej umowy oszczędnościowej, jednocześnie rozpoczynając trzy kontrakty z bonusem 300 EUR i bez opłaty za zawarcie.

Na moje pytanie: Czy mogę to dostać także na piśmie? unikała odpowiedzi. Przecież to nie stanowi żadnego ryzyka. Mam przecież również prawo do odstąpienia od umowy.

Następnie przeczytałem to:

Wariant 1: natychmiastowa rezygnacja = BHW pobiera 3%
Wariant 2: rezygnacja z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia = pełne wypłacenie po 6 miesiącach.
Wariant 3: w umowie zwiększenie spłaty do około 900 EUR/miesiąc (nieistotne ze względu na rezygnację z pożyczki) = umowa stanie się gotowa do rozpatrzenia w I/II kwartale 2010 roku = pełne wypłacenie z bonusu.

Źródło:

Kod HTML:
viewtopic.php?t=2277
Czy to nie jest niewiarygodne?! Jak to możliwe. Czy tylko ja mam złe wrażenie, że próbuje nas oszukać w najgorszy możliwy sposób?

Pozdrawiam mamici

Napisany przez Naseweis
Hej Mamici,

tutaj moja rada: skontaktuj się z menedżerem najbliższego biura doradczego BHW i opisz mu doradztwo pracownika BHW.

BHW samo nie ma interesu w tym, żeby klienci byli źle doradzani. Za taką reklamę nie mogą sobie pozwolić.

Zakładam, że twój stary kontrakt BHW jest już dość stary i nie został podpisany dopiero w lipcu 2011 roku.

Być może nawet został już przydzielony.

W przeciwnym wypadku, zrezygnuj, a po 6 miesiącach otrzymasz środki bez dodatkowych kosztów.

Ale co przyniósłby Ci od razu 3 konta oszczędnościowe BHW po 30 000 € każde?

Z pewnością 3 * opłaty za prowadzenie konta.

Pozdrowienia, Mądrala

Napisany przez mamici
@naseweis

Ups. Äh. Ich habe mich verschrieben. Der alte Vertrag ist natürlich nicht vom 23.07.2011, sondern vom 23.07.2001.

Co do opłat za prowadzenie konta. Na moje pytanie, czy poza oprocentowaniem zasadniczo coś się zmieniło w Regulaminie, powiedziała nie.

Dopiero dzisiaj, gdy studiowałem wywieszenie Regulaminu w doradztwie BHW, zacząłem się zastanawiać. Tam było napisane, że opłata za prowadzenie konta wynosi 12,- EUR.
Jednak według Regulaminu umowy dla dzieci opłaty za prowadzenie konta są bezpłatne aż do ukończenia 25. roku życia.

Napisany przez mamici
Co zabawne jest:

w całym tym zamieszaniu, ona już zainicjowała następujące kroki:

Mianowicie
Wariant 3: w umowie spłata zostanie zwiększona do około 900 EUR/miesiąc (ale to nie ma znaczenia ze względu na rezygnację z kredytu) = umowa stanie się gotowa do przekazania w I/II kwartale 2010 r. = pełna wypłata z premią.

Otrzymałem informację na ten temat wczoraj od BHW w liście.

... z powodu Pana/Pani wniosku zmniejszyliśmy sumę kredytu budowlanego.

Pański/Pani miesięczny wkład spłaty zmieni się na 900,- EUR.

Proszę pamiętać: powyższa spłata stanie się wymagalna po pierwszym skorzystaniu z kredytu przeznaczonego na realizację umów.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jeszcze raz ostatnie zdanie?

Po rozmowie z centrum obsługi klienta BHW, potwierdzono mi, że teraz mam dokładnie to, czego chciałem od samego początku. Rozwiązanie umowy i pełna wypłata z bonusem 2,25% w II kwartale 2012 r.

Jak może twierdzić sprzedawczyni z BHW (już nie będę jej nazywać doradczynią), że mogę otrzymać kwotę natychmiastowo przelana na konto???? Brzmi to jak bajka, prawda? Ale tak się naprawdę stało. A robiła takie dobre wrażenie.

Suma kredytu budowlanego: 35.000 EUR
Kwota zmniejszenia: 5392,06 EUR
Dostępna kwota: 16,18 EUR
Nowa regularna składka oszczędnościowa 105,00 EUR
Data wyceny: 17.10.2011

Obecnie w umowie zgromadzono około 3300,- EUR.

Czy mógłby ktoś jeszcze raz wyjaśnić, co oznacza:
Kwota zmniejszenia? Dostępna kwota? Jaka jest część premii przy wypłacie? Czy mogę jeszcze coś zoptymalizować do wypłaty lub nawet ją przyspieszyć. Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Pozdrawiam, mamici

Napisany przez Naseweis

Śmieszne jest to, że w całym tym zamieszaniu już zainicjowała następujące kroki:

Mianowicie
Wariant 3: w umowie umowy spłaty zostaje zwiększony do około 900 EUR/miesiąc (nie ma to jednak znaczenia ze względu na rezygnację z pożyczki) = umowa stanie się gotowa do przydziału w I/II kwartale 2010 roku, ale nie w 2010 roku!

Otrzymałem informację na ten temat wczoraj za pośrednictwem pisma od BHW.

... na podstawie Pana wniosku zmniejszyliśmy kwotę oszczędności budowlanych Pana umowy oszczędnościowej budowlanej.

Zmniejszenie kwoty oszczędności budowlanych do minimalnej kwoty oszczędności budowlanych spowoduje przydział umowy oszczędnościowej budowlanej w 2012 roku.

Jednak byłoby to normalne postępowanie, i nie są potrzebne dodatkowe umowy.

Pański miesięczny wkład w spłatę zmienia się na 900,- EUR.

Tego wkładu w spłatę nie mogę zrozumieć.

Proszę zwrócić uwagę: powyższy wkład w spłatę będzie należny po pierwszym skorzystaniu z pożyczki przydziałowej.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ostatnie zdanie?

Po tym, jak skontaktowałem się z centrum obsługi klienta BHW, potwierdzono mi, że teraz mam idealnie to, czego na początku chciałem. Rozwiązanie umowy i pełne wypłacenie z bonusem 2,25% w II kwartale 2012 roku.

Coś tu nie gra, albo istnieje pożyczka na różnicę kwoty, albo bonus zostanie wypłacony.

Jak może jednak przedstawicielka BHW (już nie nazwijmy jej doradczynią) twierdzić, że mogę otrzymać sumę natychmiastowo???

Może chciała po prostu zawrzeć dodatkowe umowy! Po prostu zadzwoń do niej i zapytaj, kiedy pieniądze zostaną wypłacone.

Brzmi niesamowicie, ale tak się stało. Mimo że zrobiła tak miłe wrażenie.

Kwota oszczędności budowlanych: 35.000 EUR
Kwota zmniejszenia: 5392,06 EUR
Wolna kwota: 16,18 EUR
Nowa standardowa składka oszczędzania 105,00 EUR
Data wyceny: 17.10.2011

Obecnie w umowie oszczędnościowej zgromadzono około 3300,- EUR.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ponownie, co oznacza:
Kwota zmniejszenia? Wolna kwota? Jaka jest część bonusowa przy wypłacie? Czy można jeszcze coś zoptymalizować przed wypłatą, albo nawet przyspieszyć wypłatę. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam mamici

Cześć,

Mogę tylko przypuszczać - patrz poniżej:

Jak już napisałem w mojej pierwszej odpowiedzi, skontaktuj się z biurem doradczym i wyjaśnij tę historię!

Pozdrowienia mądralo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata