Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - termin blokady kończy się we wrześniu 09 - co dalej?
Napisany przez madison74 -
- wt lip 14, 2009 9:04 am
Cześć, zwracam się do tego forum, aby uzyskać niezależną opinię. W bankach/oszczędnościach otrzymuje się szybko ofertę, ale rzadko uczciwą opinię.
Oto podstawowe informacje:
Umowa oszczędnościowo-budowlana BHW Dispo maxx
Suma oszczędności budowlanych: 50000€ (została mi wcisnięta w 2002 r.)
Koniec okresu blokady: 30.09.09
Dotychczas oszczędzone: 11000€
Przewidywane przydzielenie przy obecnej metodzie płatności: 2014
Nie chcę skorzystać z kredytu i chciałbym otrzymać wypłatę pieniędzy.
Biuro obsługi klienta BHW zaproponowało mi 3 możliwości:
Opcja 1: natychmiastowa rezygnacja = BHW pobiera 3% ~750 EUR
Opcja 2: rezygnacja z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia = pełna wypłata w ciągu 6 miesięcy
Opcja 3: w umowie spłata zostanie zwiększona do około 900 EUR/miesiąc (ale to nie ma znaczenia ze względu na rezygnację z kredytu) = Umowa stanie się gotowa w I/II kwartale 2010 r. = pełna wypłata z premią ~ +750 EUR
Uważam, że najbardziej interesującą opcją jest opcja 3, ponieważ zapewnia mi najwyższą możliwą stopę zwrotu, a pieniądze nie są mi pilnie potrzebne.
Czy jest jakiś haczyk, jeśli zleciłbym BHW zwiększenie spłaty do 900 EUR/miesiąc, aby umowa stała się gotowa wcześniej? Pani z infolinii powiedziała mi, że to tylko rodzaj sztuczki, aby umowa została przyznana wcześniej. Ponieważ i tak chcę zrezygnować z kredytu, to dla mnie to nie ma znaczenia.
Ponadto, od września będę również potrzebować nową umowę oszczędnościowo-budowlaną. Czy BHW nadal jest polecane? Gdzie mogę znaleźć aktualne testy porównawcze umów oszczędnościowo-budowlanych? Niestety, nie znalazłem nic aktualnego na finanztest itp.
Z góry dziękuję za radę.
Pozdrawiam, Uwe