Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - termin blokady kończy się we wrześniu 09 - co dalej?

Napisany przez madison74
Cześć, zwracam się do tego forum, aby uzyskać niezależną opinię. W bankach/oszczędnościach otrzymuje się szybko ofertę, ale rzadko uczciwą opinię. Oto podstawowe informacje: Umowa oszczędnościowo-budowlana BHW Dispo maxx Suma oszczędności budowlanych: 50000€ (została mi wcisnięta w 2002 r.) Koniec okresu blokady: 30.09.09 Dotychczas oszczędzone: 11000€ Przewidywane przydzielenie przy obecnej metodzie płatności: 2014 Nie chcę skorzystać z kredytu i chciałbym otrzymać wypłatę pieniędzy. Biuro obsługi klienta BHW zaproponowało mi 3 możliwości: Opcja 1: natychmiastowa rezygnacja = BHW pobiera 3% ~750 EUR Opcja 2: rezygnacja z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia = pełna wypłata w ciągu 6 miesięcy Opcja 3: w umowie spłata zostanie zwiększona do około 900 EUR/miesiąc (ale to nie ma znaczenia ze względu na rezygnację z kredytu) = Umowa stanie się gotowa w I/II kwartale 2010 r. = pełna wypłata z premią ~ +750 EUR Uważam, że najbardziej interesującą opcją jest opcja 3, ponieważ zapewnia mi najwyższą możliwą stopę zwrotu, a pieniądze nie są mi pilnie potrzebne. Czy jest jakiś haczyk, jeśli zleciłbym BHW zwiększenie spłaty do 900 EUR/miesiąc, aby umowa stała się gotowa wcześniej? Pani z infolinii powiedziała mi, że to tylko rodzaj sztuczki, aby umowa została przyznana wcześniej. Ponieważ i tak chcę zrezygnować z kredytu, to dla mnie to nie ma znaczenia. Ponadto, od września będę również potrzebować nową umowę oszczędnościowo-budowlaną. Czy BHW nadal jest polecane? Gdzie mogę znaleźć aktualne testy porównawcze umów oszczędnościowo-budowlanych? Niestety, nie znalazłem nic aktualnego na finanztest itp. Z góry dziękuję za radę. Pozdrawiam, Uwe

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - termin blokady kończy się we wrześniu 09 - co dalej?

Napisany przez MThiemann
Cześć Uwe, trzy proponowane przez ciebie warianty są poprawne (wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie z zachowaniem okresu wypowiedzenia oraz oczekiwanie na przydział). Zwiększenie kwoty spłaty prowadzi rzeczywiście do wcześniejszego przydziału. Ponieważ w każdym razie nie chcesz skorzystać z pożyczki, wysokość raty spłaty nie jest już istotna. Przy przydziale po co najmniej 7 latach i zrezygnowaniu z pożyczki otrzymasz również premię odsetkową. To nie ma haczyka. Jeśli więc masz czas do I-II kwartału 2010 roku, powinieneś zdecydować się na tę wariantę. Sam pracowałem wiele lat w BHW i nadal polecam moim klientom produkty oszczędnościowo-kredytowe. Jeśli chcesz otrzymać ofertę lub obliczenie dla nowej umowy oszczędnościowo-kredytowej od września, mogę Ci pomóc. Pozdrowienia M. Thiemann www.BaufiService24.de

Napisany przez Pulpo66
Cześć Uwe, chciałbym się dowiedzieć, czy wszystko u Ciebie odbyło się zgodnie z przewidywaniami infolinii. Ja również podpisałem umowę BHW Dispo maxx ( na kwotę 30.000 € ) w (... czerwcu ...) 2002 roku. Obecnie wpłacono około 10.400 €. Ponieważ minęło siedem lat i ja również nie zamierzam skorzystać z pożyczki, chciałem telefonicznie dowiedzieć się, czy możliwe jest przyspieszenie alokacji. Również mi powiedziano, że należałoby podnieść tylko kwotę spłaty, aby osiągnąć alokację w 1Q.2010. Odpowiadające po siedmiu latach oprocentowanie dodatkowe 2,25% oraz wypłata premii na zakończenie powinny pozostać niezmienione. W związku z tym umówiłem się na spotkanie w BHW, aby dokonać tej zmiany. Tam poinformowano mnie, że wbrew informacji telefonicznej zmiana kwoty spłaty spowoduje utratę prawa do 2,25% oraz do premii na zakończenie. Co teraz jest prawdą? Pozdrowienia Uwe

Napisany przez MThiemann
Cześć ponownie do obu Uwe, sprawdziłem warunki oszczędności budowlanych ponownie. Tariff Dispo Maxx był oferowany w różnych wariantach w zależności od daty zawarcia umowy: Dla obu wymienionych tutaj umów obowiązuje: data zawarcia umowy przed 14.09.2003 r. = Stare warunki oszczędności budowlanych. Oznacza to, że zwiększenie składki spłaty prowadzi do wcześniejszej alokacji i pozbawienia się kredytu, co skutkuje wyższym oprocentowaniem / oprocentowaniem premiowym. Dopiero dla dat zawarcia umowy po 14.09.2003 r. zmiany umowy prowadzą do utraty wyższego oprocentowania. Zmiany w warunkach oszczędności budowlanych wraz z zachowaniem nazwy taryfy wprowadziły trochę zamieszania, dlatego trzeba dokładnie zbadać każdy przypadek. Moja sugestia: Skontaktuj się jeszcze raz z infolinią BHW, ponownie opisz swój zamiar i poproś o pisemne potwierdzenie tego postępowania wraz z wnioskiem o zwiększenie składki spłaty. Wtedy nie będzie już późniejszych dyskusji. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Pulpo66
Cześć Panie Thiemann, dziękuję bardzo za wysiłek. To naprawdę dobra informacja. W związku z tym skontaktuję się ponownie z BHW w poniedziałek. Pozdrowienia Uwe B.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, bardzo dobra forma i dobre odpowiedzi tutaj U mnie sytuacja jest podobna: zawarłem umowę we wrześniu 2003 r. i chciałbym ją zostawić dokładnie na 7 lat. Moje pytanie brzmi: JAK powinienem złożyć wypowiedzenie? Poszedłem do doradcy, który zmusił mnie do podpisania dwóch dokumentów: 1. Pewnej umowy zmieniającej I, co wydało mi się bardzo podejrzane 2. wniosku o nową umowę oszczędnościową ?? Jego uzasadnienie było jakieś konto poboczne, aby pieniądze zostały odblokowane w połowie września przyszłego roku. Czy jest to normalny sposób postępowania? Czy istnieje formularz rezygnacji, a ja zostałem oszukany trikiem?

Napisany przez djmuzi
EDYTUJ: jestem oszczędzającym w BHW. Przepraszam za powtórzenie posta.

Napisany przez MThiemann
Cześć Oszczędzający w BHW, Kiedy dokładnie podpisali Państwo umowę oszczędzania na cele mieszkaniowe? Przed 14.09.2003? W takim razie również obowiązują dla Państwa stare warunki oszczędzania na cele mieszkaniowe. Nie powinni Państwo anulować umowy, a zamiast tego zwiększyć składkę spłaty, aby uzyskać wcześniejsze przydziały, dzięki czemu mogą Państwo bez strat uzyskać dostęp do swoich środków i skorzystać z wyższej stopy oprocentowania. Wysokość składki spłaty jest dla Państwa nieistotna, jeśli i tak nie zamierzają Państwo skorzystać z kredytu mieszkaniowego. Nie ma potrzeby zawierania nowej umowy oszczędzania na cele mieszkaniowe. Przepraszam, ale doradca źle Państwa poinformował. Jeśli nie życzą sobie Państwo tego, mają Państwo 14-dniowe prawo odstąpienia od umowy, a w przypadku oczywistego błędnego doradztwa zalecałbym nawet spróbować unieważnić umowę po upływie 14 dni. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
pisze: Hallo Panie Thiemann, bardzo dziękuję za odpowiedź. Mój Dispo Maxx został zawarty 12.09.2003 roku. Poszedłem do doradcy, aby ustalić, jak mogę uzyskać dostęp do pieniędzy we wrześniu 2010 roku. Nie mam więc pilnej potrzeby odzyskania pieniędzy. Chciałem zapytać, jak wcześnie muszę złożyć wypowiedzenie (lub wniosek o przydział, jak to dokładnie się nazywa...?) aby dokładnie 12.09.2010 roku, czyli po pełnych 7 latach, otrzymać wszystkie korzyści. - Czy istnieje formularz przydziału lub coś w tym rodzaju? Faktycznie otrzymałem wczoraj do podpisania nowy wniosek o zawarcie umowy oszczędnościowej BHW Dispo maXX z BHW Bausparkasse AG. Nikt mi nie powiedział, że składając nowy wniosek nie będę mógł odzyskać swoich oszczędności bez określonego celu. - Do kogo powinienem skierować moje zastrzeżenia? Do centrali BHW czy do oddziału, w którym byłem? Mam teraz złe przeczucie, że zostałem oszukany. Powinno się zaufać swojemu doradcy, to była naprawdę renomowana filia, żaden agenci na drzwi czy coś w tym rodzaju. Jednakże, szczerze mówiąc, nie jest to ten sam doradca, u którego zawarłem umowę wtedy.
Hallo, Oszczędzający w BHW, kiedy dokładnie podpisali Pan/Pani umowę oszczędnościową? Przed 14.09.2003? W takim przypadku obowiązują dla Pana/Pani również stare warunki oszczędzania. Nie powinni Pan/Pani wypowiedzieć umowy, ale zwiększyć wkład w spłatę, aby uzyskać wcześniejszy przydział, dzięki czemu wówczas bez strat uzyskają Pan/Pani swoje środki i będą mogli skorzystać z wyższej oprocentowania. Wysokość wkładu w spłatę jest dla Pana/Pani nieistotna, jeśli i tak nie zamierzają Pan/Pani korzystać z pożyczki hipotecznej. Zawarcie nowej umowy oszczędnościowej NIE jest konieczne. Przepraszam, ale doradca opowiedział Panu/Pani głupoty. Jeśli nie życzą się Pan/Pani tego, mają Pan/Pani 14 dni na odstąpienie od umowy, a w przypadku rażącego błędnego doradztwa spróbowałbym nawet po upływie 14 dni unieważnić umowę. Wiele pozdrowień, M. Thiemann

Napisany przez MThiemann
also... Najlepiej będzie, jeśli udasz się ponownie do innego doradcy, aby wyjaśnić tę sprawę. Udzielona wpłata musi zostać podwyższona przed 31.12.2009 r., tak aby przydział mógł nastąpić w 4. kwartale 2010 r. (czyli od 01.10.10 r.). doradca lokalny powinien obliczyć, jaka powinna być wysokość tej wpłaty. Wówczas konieczna jest tylko zmiana umowy (tj. podwyższenie wpłaty). BHW skontaktuje się z Państwem na osiem tygodni przed terminem przydziału, a wtedy zostanie dołączona deklaracja przyjęcia rozdziału, na której będziecie mogli wskazać, kiedy i na jakie konto ma zostać przelane Państwa saldo. Możecie tam również wyrazić zgodę na rezygnację z kredytu hipotecznego. Nowa umowa oszczędnościowa nie jest wymagana w tym przypadku i jest konieczna jedynie wtedy, gdy chcecie kontynuować swoje dotychczasowe wpłaty, kontynuować oszczędzanie środków z programu Pracowniczych Planów Kapitałowych lub otrzymać dalszą premię budowlaną w przyszłości. Odwołanie się od nowej umowy oszczędnościowej jest konieczne jedynie w przypadku, gdy faktycznie nie chcecie jej posiadać i nie chcecie kontynuować oszczędzania. Dla istniejącej umowy oszczędnościowej nie ma to znaczenia. Odwołanie powinno zostać wysłane do siedziby w Hameln. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
MThiemann pisze: także... Najlepiej będzie, jeśli jeszcze raz pójdzie Pan do innego doradcy, aby wyjaśnić tę sprawę. Wkład na umorzenie musi zostać zwiększony przed 31.12.2009 r. w taki sposób, że przydział w IV kwartale 2010 r. (czyli od 01.10.10) będzie możliwy. doradca na miejscu powinien obliczyć, jak wysoki musi być wkład na umorzenie w tym celu. ...
Jak interpretować kwestię spłaty? Nie wziąłem kredytu, który musiałbym spłacać. Po prostu oszczędzam pieniądze

Napisany przez MThiemann
Możesz zasadniczo kontrolować moment przydziału za pomocą kilku czynników. Poprzez wysokość oszczędności, długość okresu oszczędzania i wysokość składki spłaty, którą już płacisz na kredyt. Ponieważ nie możemy już wpływać na wysokość oszczędności i czas oszczędzania (7 lat minęło prawie), możemy kontrolować tylko wysokość składki spłaty. Zakładając, że składka spłaty zostałaby teraz ustalona na 1200 EUR miesięcznie, okres kredytowy byłby obciążony dość wysoką ratą - jednak jeśli nie skorzystasz z kredytu, wysokość raty nie będzie miała dla Ciebie znaczenia. Jednak przydział będzie osiągnięty szybciej! Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
MThiemann pisze: Możesz w zasadzie kontrolować moment przydzielenia za pomocą kilku czynników. poprzez wysokość oszczędności, długość fazy oszczędzania i wysokość składki spłaty, którą już płacisz za pożyczkę. Ponieważ nie możemy już wpływać na wysokość składki i okres oszczędzania (te 7 lat już prawie minęły), możemy nadal kontrolować tylko wysokość składki spłaty. Załóżmy, że składka spłaty musiałaby teraz wynosić 1.200 EUR miesięcznie, wtedy okres pożyczki byłby obciążony dość wysoką ratą - ale jeśli nie korzystasz z pożyczki, wysokość raty może Ci być obojętna. Ale przydział byłby szybszy! Pozdrowienia M. Thiemann
OK, zaczyna się robić jasno... Więc jeśli chcę wytrzymać do końca tych 7 lat, czyli jeśli przydział ma być dokonany po pełnych 7 latach, tj. do 01.10.2010, do tego czasu chcę jeszcze wpłacać i oszczędzać, czyli nie muszę nic robić, tylko czekać na list od BHW?

Napisany przez MThiemann
Dobrze. Konieczna jest jedynie zmiana umowy (podwyższenie wpłaty spłaty) przed 31.12.2009. W przeciwnym razie się nie uda! Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
MThiemann pisze: Poprawne. Tylko zmiana umowy (zwiększenie kwoty spłaty kapitału) musi nastąpić przed 31.12.2009 r. W przeciwnym razie to się nie uda! Pozdrowienia M. Thiemann
Czy oznacza to, że kwota spłaty kapitału musi zostać dostosowana indywidualnie do moich danych, aby zacząć otrzymywać pieniądze od 01.10.10 r.? Czy przy składaniu sprzeciwu trzeba o coś zadbać? Adres jest przecież podany w zleceniu.

Napisany przez MThiemann
Zadzwoń do mnie proszę. Myślę, że będzie łatwiej to wytłumaczyć przez telefon :-) M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
MThiemann pisze: Proszę zadzwoń do mnie. Sądzę, że będzie łatwiej to wyjaśnić przez telefon :-) M. Thiemann
Teraz zrozumiałem: Składka spłatowa musi więc być dostosowana do mojego salda w taki sposób, abym mógł otrzymać pieniądze wypłacone na 01.10.2010 r., więc konieczna jest zmiana umowy, a nie nowe wniosek. Czy przez to stara umowa nie staje się nieważna i czy nie wchodzi w życie nowe rozporządzenie z 2009 r., zgodnie z którym nie można uzyskać dostępu do swoich pieniędzy bez budowy?

Napisany przez MThiemann
Proszę bardzo... Bez podwyższenia składki spłaty, prawdopodobnie nie zostanie przypisane w najbliższym roku, więc musiałby Pan/Pani poczekać dłużej! Konieczne działania przed 31.12.2009! Stara umowa zostanie rozliczona, gdy zostanie przypisana, a Państwa środki zostaną wypłacone, a Państwo zrezygnują z pożyczki. Minęły 7 lat (czyli od 01.10.2010 r.), aby można było swobodnie wykorzystać swoje środki, nie będąc zobowiązanym do zwrotu otrzymanych ewentualnie dotacji państwowych. Z pozdrowieniami M. Thiemann

Napisany przez djmuzi
Wspomnieliście datę 14.03.2003. O co w tym chodzi? Ja podpisałem umowę dnia 12.09.2003, ale na moim certyfikacie oszczędnościowym widnieje data 15.09.2003. Dziś mam nową wizytę u doradcy. Naprawdę nie wiem, jak powinienem postąpić. Podpisałem zmianę umowy, w której praktycznie nic nie było napisane, żadnych kwot; W nowej umowie, z której mam kopię, nie ma również mowy o opłacie amortyzacyjnej czy przydziale. Przy pozycji numer 02 jest napisane Umowa. Czyli czy mam naprawdę 2 umowy czy celem ćwiczenia była zmiana umowy, a pani jeszcze nie wszystko obliczyła?

Napisany przez MThiemann
Ważną datą dla ważności starych lub nowych warunków oszczędzania na cele mieszkaniowe był 14.09.2003 r. Zakładam, że dla zawarcia umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe nadal obowiązują stare warunki. Proszę wyjaśnić to dzisiaj podczas rozmowy. 1. Które warunki obowiązują (zgodnie ze starymi warunkami zmiana umowy nie prowadzi do utraty premii odsetkowej)? 2. O ile trzeba zwiększyć składkę spłacającą, aby alokacja nastąpiła do 01.10.2010 r.? Kopia, którą posiadasz, wygląda na wniosek o nowe konto oszczędnościowe 02. Jeśli go nie chcesz, możesz dzisiaj złożyć swoje odwołanie bezpośrednio na miejscu i poproś o potwierdzenie odbioru na kopii odwołania. Powodzenia na rozmowie. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez chaotiX
Cześć, mam kilka pytań, ponieważ po prostu nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat. Oto podstawowe informacje: Umowa oszczędnościowa BHW Kwota oszczędnościowa: 5.000€ Koniec okresu blokady: 12.09.2010 Data zawarcia umowy: 04.09.2003 Ta umowa oszczędnościowa została zawarta przez moich rodziców dla mnie w 2003 roku. Teraz mam kilka pytań i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Kiedy dostanę pieniądze?Kiedy muszę powiedzieć pracodawcy, że nie musi już wpłacać?Czy mogę zyskać więcej, jeśli zostawię to o 1 rok dłużej?Jak mogę zyskać więcej?Co ma z tym wspólnego data? (=zasugerowanie z przed 14.09.2003)

Napisany przez MThiemann
Cześć chaotix, przydział umowy oszczędnościowej zostanie przesłany do Ciebie pisemnie przez BHW osiem tygodni przed odpowiednim terminem. Jeśli zaakceptujesz przydział, wypłacisz środki i rozliczysz konto, możesz poinformować swojego pracodawcę o zatrzymaniu świadczeń emerytalnych. Jeśli zrezygnujesz z kredytu hipotecznego po 7 latach od przydziału, otrzymasz odpowiedni bonus odsetkowy na swoje środki. Data zawarcia umowy ma znaczenie jedynie wtedy, gdy chcesz dokonać zmian w umowie. Zgodnie z nowymi warunkami obowiązującymi od 14.09.03, zmiany w umowie skutkują utratą bonusu odsetkowego. Nie musisz się tym martwić, jeśli nie chcesz dokonywać żadnych zmian (co w Twoim przypadku również nie jest konieczne). Skontaktuj się telefonicznie z BHW, aby dowiedzieć się dokładnie kiedy możesz się spodziewać przydziału Twojej umowy. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Mam jeszcze jedno pytanie, Mam umowę oszczędnościową BHW, która stanie się dojrzała pod koniec 2010 roku i mam zamiar nie skorzystać z pożyczki, ale zamiast tego z 2% oprocentowania i premii z 2,25%. Teraz moje pytanie: Jeśli w tej chwili nie jestem zależny od tego pieniądza, czy nie miałoby sensu kontynuować wpłat na umowę oszczędnościową (gdzie indziej obecnie można dostać 4,25%)? Czy istnieje coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę?? Mój doradca twierdził, że wtedy umowa byłaby przynajmniej gotowa do realizacji, co skróciłoby okresy wypowiedzenia?? Mówi też, że zamieniłby umowę na nową z wyższą sumą oszczędności i niższą pożyczką, aby nie stracić moich punktów, ale jestem sceptyczny.

Napisany przez MThiemann
Witaj S-B, informację o przydziale otrzymasz około 8 tygodni przed terminem przydziału. Jeśli wtedy nie zaakceptujesz przydziału, twój kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe będzie kontynuowany zgodnie z dotychczasowymi warunkami. Możesz dokonać wpłat maksymalnie do pełnej kwoty oszczędnościową kontraktu na cele mieszkaniowe. W każdym razie BHW zlikwiduje kontrakt, gdyż po osiągnięciu pełnej kwoty oszczędnościowej nie można skorzystać z pożyczki mieszkaniowej. W związku z tym na razie nie musisz podejmować żadnych działań. Jeśli postąpisz zgodnie z zaleceniem swojego doradcy, nastąpi to: - Zaakceptujesz przydział w 2010 roku. - Skorzystasz z premii odsetkowej za minionych kilka lat. - Podpiszesz nową umowę na oszczędnościowy kontrakt na cele mieszkaniowe z nową opłatą za rozpoczęcie i niższym oprocentowaniem kapitału zgromadzonego. Może to mieć sens, jeśli planujesz skorzystać z pożyczki mieszkaniowej w przyszłości. Oprocentowanie pożyczki jest również niższe w nowej taryfie. Jeśli traktujesz to jako inwestycję, lepiej pozostań przy istniejącym kontrakcie oszczędnościowym na cele mieszkaniowe. Punkty oceny oczywiście znikną, gdy zlikwidujesz istniejący kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe i podpiszesz nowy. Nowa umowa zaczyna się od zera. Jednak ocena szybko wzrośnie, jeśli przeniesiesz cały swój kapitał do nowej umowy... ale, jak wspomniano powyżej, ma to sens tylko wtedy, gdy zależy ci na skorzystaniu z korzystnej pożyczki mieszkaniowej w przyszłości. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć, czy ktoś może podać mi informacje o oprocentowaniu zysków z salda wraz z dodatkowymi odsetkami za zawarcie umowy w grudniu 2003 r.? Moim problemem jest to, że nie mam już oryginalnych warunków, poprosiłem o nie w BHW - mówią, że 3,5% z bonusem w przypadku niekorzystania z pożyczki. Myślałem, że wtedy przeczytałem 4,25%. Czy wiecie więcej? Czy ktoś wie, gdzie mogę sprawdzić oryginalne warunki? Poprosiłem o nie w BHW, ale nie ufam temu, co dostałem.

Napisany przez MThiemann
Cześć Totti, z datą zakończenia w grudniu 2003 r. musiałoby chodzić o taryfę Dispo Maxx 09/03. Oprocentowanie podstawowego salda wynosi 2% + 1,5% premii odsetkowej przy alokacji, rezygnacji z pożyczki i co najmniej 7-letnim okresem kredytowania. Poprzednia taryfa Dispo maxx 03/02 wynosiła 2% + 2,25% (czyli wspomniane przez Ciebie 4,25%). Sprawdź w załączonych warunkach oszczędzania mieszkaniowego, jaką nazwę taryfy tam podano. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Najpierw dzięki za odpowiedź Na pierwszym wyciągu z konta z 2003 roku widnieje: Taryfa: D maXX 5 zakończenie: 15.12.2003 Pozdrowienia, Thorsten

Napisany przez MThiemann
Cześć Thorsten, w takim razie informacje, które ci podałem są poprawne. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Tiffany22
Cześć kochani, Mam podobny problem. Moje dane: Umowa budowlano-oszczędnościowa LBS Vario U Rozpoczęcie umowy: 26.03.2002 Kwota oszczędności budowlanych: 20.000,00€ Wpłacono dotychczas: 4.983€ Zatem moje 7 lat okresu blokady minęło. Teraz miałem spotkanie z moim doradcą, który sugerował wykorzystanie tych pieniędzy na dalsze inwestycje (np. program Wohnriester...), co w moim przypadku w ogóle nie wchodzi w grę (ze względu na moje mieszkanie własnościowe itp.)! Z tego powodu szybko zakończyłem rozmowę i kontynuuję wpłacanie 50€ miesięcznie na moje konto oszczędnościowo-budowlane. Teraz moje pytanie brzmi, jak najlepiej wyjść z umowy i stracić jak najmniej pieniędzy. Ponieważ planujemy kupić Dom pod koniec roku, co oczywiście wymaga dużej ilości pieniędzy, choć mamy już wkład własny. Dziękuję bardzo

Napisany przez C. Andreas
Tiffany22 pisze: Cześć wszystkim, Mam podobny problem. Moje dane Umowa oszczędnościowa LBS Vario U Rozpoczęcie umowy 26.03.2002 Kwota oszczędnościowa 20.000,00 € Wpłacono dotąd 4.983 € Więc moje 7-letni okres blokady minął. Miałam niedawno spotkanie z moim doradcą, który zaproponował mi wykorzystanie tych pieniędzy na kolejną inwestycję (np. mieszkanie z rachunkiem oszczędnościowym...), co nie wchodzi w grę ze względu na moje posiadanie mieszkania itp.! Dlatego szybko zakończyłam rozmowę i kontynuuję wpłacanie 50 € miesięcznie na moje konto oszczędnościowe. Teraz moje pytanie, jak najlepiej zrezygnować z mojej umowy i stracić jak najmniej pieniędzy. Ponieważ planujemy kupić Dom pod koniec roku, co oczywiście wiąże się z dużymi wydatkami, przy zachowaniu kapitału własnego. Dziękuję
Cześć, Rozwiązanie jest bardzo proste: Kontynuuj oszczędzanie. Ten okres blokady to ogólnie znane bajkopisanie. Umowa oszczędnościowa tu się nie kończy. Można kontynuować oszczędzanie tak długo, jak się chce. Oznacza to, że jeśli chcesz zbudować Dom pod koniec roku, na twoim koncie prawdopodobnie będzie około 5.500 euro oszczędności. 5.500 euro = 40% = kapitał własny 8.250 euro = 60% = kwota kredytu 8.250 + 5.500 = 13.750 suma oszczędnościowa Innymi słowy, jeśli chcesz skorzystać z kredytu na kwotę oszczędności, będziesz musiała zmniejszyć sumę oszczędnościową lub w razie potrzeby podzielić ją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata