Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy teraz jest dobry czas na zakup akcji?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

nigdy nie interesowałem się akcjami, ponieważ zawsze brakowało mi pieniędzy na taką inwestycję. Jednak dzięki małemu spadkowi mogę teraz zainwestować trochę i słyszałem, że jest to obecnie odpowiedni moment. Niestety zauważyłem, że ceny akcji rosną przez ostatnie kilka tygodni, więc może już jest trochę za późno na zakup. W tym forum jest wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy na pewno doradzą mi, kiedy jest najlepszy moment.

Nowicjusz

Napisany przez 2Bolitho
Zapomnij o perfekcyjnym czasie. I tak go nie złapiesz. Jak wielu innych też nie. Sam piszesz, że nigdy nie interesowałeś się akcjami. Teraz możesz mieć kapitał, ale brakuje Ci wiedzy. Polecam zainwestować w wiedzę. Zyski Ci nie uciekną. Ale wiedza może pomóc Ci uniknąć strat. W międzyczasie pieniądze są lepiej ulokowane w inwestycjach, którymi się znasz. Jak zdobywać wiedzę? Na forum Akcje znajdziesz wiele informacji. W kwestii budowania majątku polecam blog Bogaty z Planem lub książkę Cashkurs autorstwa Dirk Müllera (viewtopic.php?t=7832). Na temat akcji podoba mi się książka Spokojna droga do bogactwa autorstwa Susann Levermann. viewtopic.php?t=6473 Jeśli interesuje Cię system z tej książki, skontaktuj się ze mną. Mogę zapewnić ci dostęp do aktualnych ocen według przedstawionego systemu. Oczywiście za darmo. Przeprowadziłem ten system dla siebie w projekcie online, który stosuję do oceny moich akcji.

Napisany przez Hoover
Jeśli chcesz kupić akcje, radzę sprawdzić dobre Fundusze inwestycyjne i zobaczyć, które są niskoryzykowne. Osobiście kupiłem fundusze, które pochodzą głównie z Azji (Chiny), ponieważ tam gospodarka nie jest obecnie tak słaba jak w Europie.

Napisany przez 2Bolitho

Osobiście kupiłem fundusze, głównie pochodzące z Azji (Chiny), ponieważ tam gospodarka nie jest obecnie tak słaba jak w Europie.

A czy miałeś na myśli inwestycję o niskim ryzyku?

Fundusze (akcyjne) są tak samo ryzykowne jak same akcje. Jedyną różnicą jest lepsze zróżnicowanie ryzyka. Jednakże za to też płaci się poprzez opłaty. Podczas zakupu funduszy istotnym czynnikiem jest również opłata początkowa, która może znacznie obniżyć zysk. Dla mnie fundusze mają sens tylko w przypadku specjalistycznych tematów. Czyli wtedy, gdy naprawdę chodzi o ekspercką wiedzę. Na przykład: fundusze dotyczące małych przedsiębiorstw w Europie Wschodniej lub zrównoważone technologie środowiskowe. Jeśli chcę zainwestować w region czy inne duże obszary tematyczne, wówczas lepiej wypada inwestować w ETF-y. Aktywne zarządzanie wtedy po prostu nie jest konieczne, a koszty z tym związane można śmiało oszczędzić.

Napisany przez EuroPaule

dla zakupu akcji. Tutaj na forum jest wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy na pewno poradzą mi, kiedy jest najlepszy czas.

Cześć,

wszyscy profesjonaliści i eksperci zawsze wiedzą dopiero potem, kiedy byłby właściwy moment.
Niemniej jednak cała branża finansowa żyje dobrze z tego, że wmawiają nam, iż istnieją modele i pomysły, za pomocą których można skutecznie prowadzić tzw. market timing. Nawet ci, którzy są stosunkowo dobrzy w tym, często doznają porażek, jak to można zobaczyć na przykładzie funduszu Carmignac Patrimoine.
Potrzebujesz jasnej strategii, kiedy kupować i kiedy sprzedawać, w jakich warunkach. Natomiast właściwa sprzedaż przynosi zyski. Aby opracować taką strategię, musisz koniecznie przejść ścieżkę opisaną przez Bolitho: trzymać proch suchy i uczyć się, uczyć się, uczyć!

Cytat Bolitho

Przy zakupie funduszy istotny jest także front-end load, który może znacząco zjadać zyski. Dla mnie fundusze mają sens tylko w przypadku specjalistycznych tematów. Czyli wtedy, gdy faktycznie chodzi o wiedzę ekspercką. Na przykład: fundusze dotyczące małych firm w Europie Wschodniej lub zrównoważonej technologii środowiskowej. Jeśli chcę zainwestować w określony region lub w inne duże obszary tematyczne, wtedy lepiej wychodzi mi inwestowanie w ETF-y. Aktywne zarządzanie po prostu nie jest konieczne, a koszty z tym związane można śmiało oszczędzić.

Front-end load dzisiaj naprawdę nie trzeba płacić. Poprzez dyskontowanie funduszy można uzyskać praktycznie każdy fundusz po cenie rachunkowej.
F w ETF oznacza, jak pewnie wiesz, fundusz (ang. słowo dla funds), zatem ETF jest również funduszem. Jednak na innej podstawie prawnej (dla inwestora lepszej?). Zwracając uwagę na złe wyniki aktywnie zarządzanych funduszy, masz generalnie rację. Jednak ostrzegam początkujących inwestorów przed ślepością na ETF-y. Często w nich nie znajdziesz dokładnie tego, co myślisz. Wiele ETF-ów przypomina już instrumenty pochodne. ETF-y są dobrymi narzędziami, jednak nie każdy jest dobry dla każdego inwestora. Proszę zwrócić uwagę na zawartość, a nie opakowanie. I nie kupować tego, czego się zasadniczo nie rozumie!
Dla początkującego wystarczy zwykły fundusz indeksowy według klasycznego prawa.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata