Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozsądna, bezpieczna inwestycja pieniędzy

Napisany przez Toto
Cześć,

obecnie cały mój majątek jest rozproszony na różnych kontach oszczędnościowych. Oczywiście nie jest to optymalne zarówno pod względem zwrotu z inwestycji, jak i bezpieczeństwa, biorąc pod uwagę obecną sytuację euro i związane z tym ryzyko załamania euro oraz potencjalnej (hiper)inflacji.
Teraz pojawia się pytanie, co robić?
Chciałbym zgłębić ten temat i zacząłem czytać, ale pomimo tego, że nie uważam siebie za głupiego, jest to zbyt skomplikowane, żeby poradzić sobie i czuć się pewnie.
Jedyną inwestycją, którą na obecnym etapie uważałbym za bezpieczną i sensowną, jest nieruchomość, i faktycznie rozważałbym tę opcję. Problem polega jednak na tym, że tak naprawdę nie wiem, co przyniesie przyszłość i jak długo korzystałbym z tej nieruchomości (singiel, niezwiązany). Oznacza to, że musiałaby to być dobra nieruchomość w bardzo dobrej lokalizacji, którą można byłoby łatwo wynająć lub sprzedać ponownie bez znaczącej straty. W tych warunkach uważam, że bardzo trudno jest znaleźć coś odpowiedniego. Dostępne jest około 100 000 € kapitału. W tej cenie można znaleźć mieszkania w Hanowerze, ale żadne nie spełniają podanych wymagań.
No więc, jaka byłaby alternatywa? Zagłębić się intensywnie w skomplikowane tematy możliwych inwestycji finansowych i zrozumieć je w pełni, aby mądrze zainwestować swoje pieniądze (moim zdaniem dla osoby nie doświadczonej praktycznie niemożliwe) lub skorzystać z kompetentnego doradztwa.
I tu pojawia się kolejny problem. Jak znaleźć kompetentnego doradcę, któremu można powierzyć swoje pieniądze i który nie będzie myślał tylko o swojej prowizji?

Pytania bez odpowiedzi i brak rozwiązania mojego problemu...

Napisany przez Dasdi1970
Cześć Toto!

Twoja tematyka jest bardzo złożona. Piszesz o swoim strachu o euro, a dokładniej o wartości, jaką może ono mieć w przyszłości. W pełni się z tobą zgadzam.

Problem leży jednak poza samo inwestowanie pieniędzy, gdyż nie ma tam produktu zapewniającego 100% bezpieczeństwa.

Dlatego twoje pieniądze muszą być zainwestowane w różne instrumenty finansowe. Istnieje wiele możliwości uczestnictwa w historycznie dochodowych inwestycjach. Oczywiście wymaga to dobrej i zrównoważonej porady. Nie powinno się jednak kładć całego zaufania w zaleceniach doradcy, nawet jeśli jest on znacząco niezależny i obiektywny.

Pytanie, które pozostaje do wyjaśnienia: Jak długo twoje pieniądze powinny być zainwestowane. To ograniczenie może już wykluczać niektóre formy inwestycji.

Moje wskazówki:

Trochę środków zainwestuj w metale szlachetne lub rzadkie ziemie - ale zwróć uwagę na dostawcę nie pobierającego zbyt wysokich opłat.

Część inwestuj w nieruchomości - w jakiej formie, trzeba ustalić.

Część w kapitał prywatny, czyli udziały w spółkach nie notowanych na giełdzie, gdzie przy dobrym rozproszeniu można osiągnąć niezwykle wysoki potencjał zysków.

Część zainwestuj w fundusze akcyjne, aczkolwiek poczekałbym na kolejny krach giełdowy, obecne ceny są moim zdaniem lekko przewartościowane. A jeśli fundusze akcyjne, to tylko w duże aktywa, które obiecują raczej rozsądną wypłatę zysków niż ogromne skoki cen na przyszłość.

Ale to tylko moje zdanie...

Napisany przez obelix

Moje wskazówki:

Trochę pieniędzy w metale szlachetne lub rzadkie ziemie - ale proszę wybrać dostawcę z uczciwymi opłatami.

Część w nieruchomości - w jakiej formie, trzeba byłoby to wyjaśnić.

Część w private equity, czyli udziały w firmach nienotowanych na giełdzie, gdzie przy dobrym rozproszeniu można osiągnąć nadzwyczaj wysoki potencjał zysku.

Część w fundusze akcyjne, jednak poczekałbym najpierw na następny krach na giełdzie, obecne ceny są moim zdaniem nieco przeszacowane.
A jeśli już fundusze akcyjne, to tylko na duże wartości, które obiecują raczej rozsądną dywidendę niż ogromne wzrosty kursów w przyszłości.

Ale to tylko moja opinia...

Cześć,

Ja na przykład nie widziałbym się w stanie ocenić i wdrożyć te wskazówki samodzielnie.

Cytat od Dasdi1970

Oczywiście, to wymaga dobrej, zrównoważonej porady. W takiej sytuacji nie powinno się polegać wyłącznie na zaleceniach doradcy, nawet jeśli jest on głównie niezależny i obiektywny.

Gdzie można znaleźć odpowiednich i przede wszystkim właściwych partnerów lub doradców, najlepiej lokalnie?

Napisany przez EuroPaule
Cześć, sprawa z doradcą to nierozwiązywalny problem. Mniejszym problemem jest fakt, że praktycznie nie ma rozwiązania dla konfliktu interesów między optymalną radą z perspektywy klienta a sytuacją finansową doradcy. Nawet sama idea opłacanego doradztwa ma swoje wady w praktycznym zastosowaniu. Głównym problemem jest brak z góry określonej strategii inwestycyjnej, ponieważ każda inwestycja w końcu jest zakładem na przyszłość. I tej przyszłości nikt nie zna. Są tylko opinie. A eksperci wyróżniają się tym, że potrafią lepiej uzasadnić swoją opinię niż "amatorzy". Dlatego ich opinie nie są bardziej poprawne. Musisz również wyrobić sobie własną opinię lub zaakceptować opinię kogoś, czyje wyjaśnienie światu odpowiada twojemu punktowi widzenia. Jeśli na przykład zakładasz scenariusz hiperinflacji, kontynuuj rozwijanie tej kwestii i działaj zgodnie z tym. I zawsze pamiętaj, że jesteś samodzielnie odpowiedzialny za swoją (finansową) przyszłość. Nawet jeśli nie ma inflacji, a inne inwestycje okazałyby się lepsze. Moim osobistym zdaniem jest to, że trzeba znać, opanować (a także znieść) ryzyko swoich inwestycji. Wtedy zysk przyjdzie sam. Życzę powodzenia! Paule

Napisany przez Dasdi1970

Cześć,

ja na przykład nie widziałbym możliwości ocenienia i wdrożenia tych wskazówek samodzielnie.

Prawdopodobnie nikt tutaj by się tego nie przyznał, ja również.

Po prostu, każdy doradca ma pewne upodobania, produkty, które go szczególnie interesują.
I nie chodzi o to, czy otrzymuje za nie 5% czy 6,5% prowizji.

Jeśli miałbym doradzać klientowi, zrobiłbym to według najlepszej wiedzy i sumienia, bez względu na to, czy jest to zoptymalizowane pod kątem prowizji, czy nie.
Możesz w to uwierzyć albo nie!

Jeśli ktoś ma do zainwestowania 5000 €, to jedno.
Jeśli jednak mamy do czynienia z 100 000 €, konieczne będzie znaczne rozproszenie, ewentualnie z wykorzystaniem pomocy kolegów, którzy być może mają swoje mocne strony w innych dziedzinach.

Napisany przez obelix
Dzięki za wasze odpowiedzi!

W sekcji dotyczącej zabezpieczenia emerytalnego zamieściłem podobny temat lub problem:

viewtopic.php?t=9168

Napisany przez Trader60
Inwestycja musi być pewna i opłacalna. Surowce i odnawialne źródła energii to inwestycje przyszłościowe, w tym również woda. Dlatego jeśli potrzebujesz kompetentnej porady, skonsultuj się z niezależnym doradcą.
info@sinnl-finanz.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata