Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Pieniądze/odsetki lub nieruchomość

Napisany przez obelix
Konkretny przypadek:

Cel = dodatkowy dochód na emeryturze, za około 3-5 lat. Aktualny wiek wnioskodawcy to 60 lat.

A) Ist:
Posiadane środki pieniężne na lokacie terminowej (prawie w całości dostępne krótkoterminowo, możliwe również częściowe wypłaty) = 90 000 euro, gwarantowane oprocentowanie 5% (uwzględniając podatek od dochodów kapitałowych). Pod względem dzisiejszej perspektywy zasadniczo bezpieczne lokowanie.

B) Opcja:
Zakup mieszkania na wynajem, cena zakupu wraz z dodatkowymi kosztami 90 000 euro. RocznY czystY czYnsZ najmu: 4 100 euro.
Koszty zarządzania itp. są już odliczone. Tak samo jak rezerwa na remonty/inwestycje w wysokości 1 200 euro rocznie.

Dodatkowe uwagi:
Mieszkanie jest dobrze i - o ile można ocenić - wynajęte długoterminowo, podwyżki czynszu prawdopodobnie nie będą możliwe w ciągu kolejnych 3-5 lat. Prace remontowe/renowacyjne nie są oczekiwane - jak zawsze zakłada się - w ciągu ~8 kolejnych lat. W sumie uwzględniona jest miesięczna rezerwa na remont w wysokości 100 euro (1 200 euro rocznie).

Nie spodziewam się wzrostu wartości nieruchomości. Biorąc pod uwagę lokalizację i ogólną sytuację na miejscu, można oczekiwać, że za 10 lat maksymalnie uzyskana cena sprzedaży będzie równa obecnej cenie.

Dochód z najmu podlega opodatkowaniu. Amortyzacja jest niewielka.

Jak inflacja wpłynie na obie opcje?

Jak już wspomniano, że obecny czynsz znajduje się na górnym limicie, więc w przyszłych latach niekoniecznie można spodziewać się jego wzrostu.

lokata terminowa ma zaletę, że nie trzeba sobie zawracać głowy lokatorami i remontami itp. Ponadto kapitał na wydatki i rozrywkę byłby dostępny w przypadku (dodatkowej) potrzeby.

Co będzie z nieruchomością za 10 lub 20 lat, zwłaszcza biorąc pod uwagę wiek wnioskodawcy?

Jeśli przy kapitale 90 000 euro po odliczeniu podatku od dochodów kapitałowych uzyskać oprocentowanie 4%, to dostępne środki wystarczyłyby na okres około 48 lat przy miesięcznym - porównywalnym - wypłaceniu (część najmu) w wysokości 350 euro.

=> Podział dostępnych środków jest również możliwy; np.: 50 000 euro na zakup nieruchomości, resztę sfinansować i 40 000 euro pozostawić na lokacie terminowej. Czy w ogóle jest to sensowne?

Inwestor o silnym nastawieniu na bezpieczeństwo!

Posiadasz własną, zamieszkałą nieruchomość opłaconą.

Czekam na sugestie, pomysły i dalsze podejścia!

Napisany przez Geldbaum
Cześć Obelix,

na początek chciałbym zaznaczyć, że osobiście nie jestem przekonany do definicji bezpieczeństwa w obszarze inwestycji pieniężnych i kapitałowych. Ponieważ poprzez odpowiednio zbudowany scenariusz można - przynajmniej w dziedzinie inwestycji pieniężnych i kapitałowych - doprowadzić do upadku nawet tak bezpieczną inwestycję.

Nie wiem, czy jesteś krewnym przyszłego emeryta czy jego doradcą finansowym!?

Dlaczego koniecznie ta konkretna mieszkanie? Fundusz remontowy w wysokości 100,-€ miesięcznie? Jak duże i jak stare jest to mieszkanie? Czy istnieją już rezerwy od poprzedniego właściciela?

Przez Sąd Rejonowy w swojej okolicy przyszły emeryt może kupić obiekt kosztujący 90.000,-€, ale posiadający znacznie wyższą wartość. Dzięki temu zyskuje już przy zakupie. Otrzymuje również wyższe przychody z najmu przy tej samej inwestycji finansowej. Pełna wycena nieruchomości jest dostępna, dzięki czemu może ocenić/ocenić, jak duże mogą być przyszłe koszty związane z utrzymaniem, itd.

Co będzie z nieruchomością za 10, 20 lat? To zależy głównie od lokalizacji, pielęgnacji, planów, ceny zakupu, obecnego stanu i popytu na nieruchomość w przyszłości.

Ponadto: 5% gwarantowany zwrot z inwestycji brzmi bardzo wysoko. Zbyt wysoko jak na moje zrozumienie instytucji finansowych i lokat terminowych. Ze względu na duże niepewności/niepewność doradców finansowych obecnie często zaleca się lokatę terminową.

Pewne jest, że przy nieruchomości mamy wartość rzeczową, czego nie ma przy lokacie terminowej. To jest istotna różnica, na którą zdecydowanie zwróciłbym uwagę!

Bez względu na podejmowane działania, porusz temat spadków (podatkowych) lub poproś o pomoc kogoś, kto się na tym zna!

Powodzenia i słoneczne pozdrowienia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez obelix

Na początek chciałbym zauważyć, że osobiście nie jestem przekonany do definicji bezpieczeństwa w dziedzinie inwestycji pieniężnych i kapitałowych. Przez odpowiednio skonstruowany i logiczny scenariusz można - przynajmniej w dziedzinie inwestycji pieniężnych i kapitałowych - doprowadzić do upadku nawet tak pewne inwestycje.

Witaj panie Celic,

Po pierwsze, dziękuję za Twoje uwagi. Oto kilka odpowiedzi i uzupełnień z mojej strony:

Musi być jasne, że nawet nieruchomość ostatecznie może być objęta tym. Ogólnie rzecz biorąc, jestem raczej optymistą w tej sprawie.

Cytat z Geldbaum

Nie wiem, czy jest pan krewnym przyszłego emeryta, czy jego doradcą finansowym!?

Krewny i przynajmniej niezupełnie obcy w branży usług finansowych, ale raczej po stronie pasywnej.

Cytat z Geldbaum

Dlaczego koniecznie ma to być ta jedna konkretne mieszkanie?

Obecnie w porównaniu z innymi ofertami tutaj w regionie jest to korzystna oferta. Patrząc nawet na dochód z najmu i obecny stan mieszkania.

Cytat z Geldbaum

Fundusz na bieżące naprawy w wysokości 100 € miesięcznie? Jak duże i jak stare jest mieszkanie? Istniały już wcześniej rezerwy funduszu utrzymania budynku?

Mieszkanie jest obecnie w doskonałym stanie, instalacja grzewcza, urządzenia sanitarnie, kuchnia, podłogi oraz dach całego budynku są nowe. W ciągu najbliższych 8-10 lat nie powinny zostać przeprowadzone żadne duże prace konserwacyjne ani modernizacyjne. Fundusz nie istnieje, został właśnie zużyty na nowy dach. Powierzchnia mieszkania (z balkonem) wynosi około 70 m², do tego należy garaż. Rok budowy całego obiektu to 1972. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo zadbany. Moim zdaniem fundusz na bieżące naprawy mógłby być również mniejszy?

Cytat z Geldbaum

Przez Sąd Okręgowy w jego pobliżu przyszły emeryt może kupić obiekt, który kosztuje łącznie 90 000 euro, ale ma znacznie wyższą wartość.

Aukcje komornicze obecnie są prawie niedostępne. Przynajmniej nie tanie.

Cytat z Geldbaum

Co będzie za 10, 20 lat z nieruchomością? To zależy przede wszystkim od lokalizacji, pielęgnacji, planów, ceny zakupu, obecnego stanu i popytu na nieruchomość w przyszłości.

Co do stanu napisałem wiele. Ta nieruchomość jest i będzie pielęgnowana. Prace ogrodowe i porządkowe są zlecone i już uwzględnione w czynszu netto. Nie jestem pewny co do przyszłej wartości, ponieważ osobiście nie jestem przekonany co do lokalizacji (wiele bloków mieszkalnych). Nawet dziś ten blok mieszkalny z sześcioma jednostkami mieszkalnymi jest znacznie lepiej utrzymany i spokojniejszy w tej osiedlu. Zamieszkany przez starszych i długoterminowych najemców. Niekoniecznie ma to zastosowanie do sąsiednich budynków.

Cytat z Geldbaum

Ponadto: 5% gwarantowanej stopy zwrotu brzmi bardzo wysoko.

Ta inwestycja już istnieje i - według dzisiejszego standardu - jest całkowicie bezpieczna. Zarówno z punktu widzenia gwarancji kapitału, jak i odsetek. Jest to również związane ze warunkami pracowniczymi. Proszę to zaakceptować!

Cytat z Geldbaum

Pewne jest, że nieruchomość ma wartość rzeczową, a lokata nie. To jest duża różnica, którą zdecydowanie należy wziąć pod uwagę!

Jest to oczywiście bardzo istotne kryterium. Na przykład, lokatorzy wyjęci spod prawa lub brak dochodów z czynszu/pustostany mogą szybko zepsuć rentowność nieruchomości. Natomiast oprocentowanie kapitału jest gwarantowane, a ponadto w razie potrzeby można szybko wycofać kapitał w większych ilościach.

W porównaniu do nieruchomości, inwestycja kapitałowa jest łatwiejsza w utrzymaniu, a zysk jest niemal porównywalny. Inflacja ostatecznie wpłynie także na nieruchomość. Na początku wspomniałem, że - przypuszczalnie - w najbliższych latach nie można przewidywać podwyżek czynszu.

Cytat z Geldbaum

Bez względu na to, jaką decyzję podejmiesz, porusz kwestię spadku (podatkowego) lub zasięgnij rady osoby z odpowiednią wiedzą na ten temat!

Jest uregulowane.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki!

Napisany przez Geldbaum
Cześć Obelix, dziękuję bardzo za szybkie wykonanie. Tak, nieruchomość może być również dotknięta niepewnościami. lokaty terminowe są ostatecznie ubezpieczone przez państwo. Ponieważ w przeciwieństwie do Ciebie i mnie instytucje finansowe są istotne dla systemu!:-) Podczas reform walutowych, kryzysów, wojen, konsolidacji. Albo wręcz przeciwnie, na przykład gdy Amerykanie przestaną prowadzić wojny i świat zamarza.:-) Wtedy depozyt terminowy przestaje mieć znaczenie, albo jest wart ułamka tego, co wcześniej. A nieruchomość może być pod wodą lub pozostać tylko działką i/lub na niej może zostać nałożona hipoteka przymusowa!:-) Jestem również raczej optymistycznie nastawiony!:-) Niemniej jednak chcę zachować zdrową krytykę. Sam uwielbiam transakcje z nieruchomościami i uważam je za solidną inwestycję. Oczywiście z różnymi wadami, takimi jak krótkoterminowa dostępność, o której wspominałeś! Stan obiektu brzmi na pewno bardzo dobrze. Czy fundusz na utrzymanie powinien być uzasadniony, powinna wiedzieć firma zarządzająca nieruchomością!:-) Podczas licytacji komorniczych trzeba czasami trochę cierpliwości, jeśli skupimy się tylko na jednym sądzie rejonowym. Bloki mieszkalne wokół nieruchomości nie są zbyt korzystne. Często obserwuje się negatywny rozwój. Na początku właściciel (jeśli sam tam nie mieszka) po prostu chce wynająć. Albo jeśli sprzedaje, to tak naprawdę jest mu obojętne kto, ważne, żeby dany ktoś miał odpowiedni kapitał. W ten sposób przez lata można obserwować gettoizację określonych obszarów. Można by na pewno rozpocząć nowy temat, czy w takich obszarach miałoby sens wprowadzenie regulacji sprzedaży i wynajmu...:-) Jeśli do tego mieszkanie od lat jest zamieszkiwane przez te same osoby, wypowiedzenie jest praktycznie niemożliwe. Zgadzam się z Tobą, że obecna inwestycja jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu. Ja bym bardzo uważnie obserwował ten sąd rejonowy i rzucił się na okazję, gdy oferta będzie odpowiednia!;-) Powodzenia! Życzę Ci wszystkiego dobrego! Pozdrowienia z okolic Karlsruhe Mario Celic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata