Dzień dobry
Symantec stracił ponad 25% wartości od ogłoszenia wyników na początku listopada. Ale
giełda zareagowała przesadnie. Z 24,00
USD spadł do 16,32
USD tylko dlatego, że zostały przedstawione wyniki kwartalne, które w przypadku rozszerzenia oferty produktowej poprzez przejęcie byłyby pozytywne? Nie rozumiem.
Wskaźniki dotyczące akcji są całkiem dobre:
- KGV za rok 2006 wynosi 15,04 (źródło: Yahoo)
- Wskaźniki dotyczące zyskowności, efektywności zarządzania i rachunku zysków i strat są pozytywne
- Duży stan gotówki w wysokości 4,43 miliarda
USD
- Prawie brak zadłużenia (502 mln
USD)
- ładny przepływ gotówkowy
10 listopada wydaje się, że tylko 2,20% wszystkich akcji było krótką pozycją. Aktualnie uważam, że cena akcji jest niedoszacowana, a obecne kursy są optymalnymi punktami wejścia. Symantec to zdrowa firma z dobrymi produktami*. Bezpieczeństwo odgrywa coraz większą rolę na całym świecie.
W każdym razie nowe produkty Symantec (NAV, NIS i Ghost) pojawiły się tuż po premierze wielokrotnie na liście bestsellerów na Amazon (USA i Niemcy). W różnych testach oprogramowania czasopism komputerowych NAV Symanteca wypadł lepiej niż odpowiednik McAfee.
Podoba mi się również informacja, że Symantec zawarł sojusz dystrybucyjny z Linksys, spółką-córką Cisco.
(Źródło: kliknij tutaj)
Wskaźniki są obecnie najniższe w historii, ale wskazują na silne ożywienie. A także podoba mi się ostatnich kilka dni. Brak gwałtownych spadków po pozytywnym dniu, a jedynie powolna tendencja wzrostowa.
(Źródło: kliknij tutaj)
* Osobiście nie korzystam z programu antywirusowego ani zapory ogniowej od Symanteca do użytku prywatnego. Miałem złe doświadczenia (aktualizacje definicji wirusów następowały dopiero długo po pojawieniu się groźnych wirusów, oprogramowanie zużywa zbyt dużo zasobów i niezadowalające jest łatwość obsługi). Ale dość przydatne są Ghost, pcAnywhere, PartitionMagic i WinFax Pro. A w biznesie Symantec rozwija przekonujące produkty.
Podsumowanie: mocny zakup. 22,50
USD powinny być możliwe do osiągnięcia do wiosny. Prawdopodobnie rok 2006 będzie rokiem na rynku Nasdaq i akcji technologicznych!
Zobaczymy...
Pozdrowienia, Insider rynkowy