Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.
Cześć wszystkim,
właśnie się zarejestrowałem, więc najpierw pozdrowienia dla wszystkich!
Pod koniec 2021 roku dostałem podwyżkę wynagrodzenia, która spowodowała, że przekroczyłem roczny próg wynagrodzenia (JAEG). Ubezpieczyciel szybko zareagował i w 2022 roku zakwalifikował mnie do dobrowolnego ubezpieczenia obowiązkowego. Nie chciałem dołączyć do PVK, ponieważ moja żona była już w ciąży, a było wiadomo, że moje godziny pracy (a co za tym idzie, moje wynagrodzenie) znowu się zmniejszą. W 2022 roku urodziło się nasze dziecko, spędziłem trzy miesiące na urlopie rodzicielskim i następnie kontynuowałem pracę na niepełny etat. W 2022 roku moje wynagrodzenie było zatem, wbrew zakwalifikowaniu, znacznie PONIŻEJ JAEG. W bieżącym roku jestem znowu ubezpieczony obowiązkowo, ponieważ nadal pracuję na niepełny etat.
Po otrzymaniu zasiłku rodzicielskiego oraz dodatkowych dochodów z wynajmu, to teraz kluczowa sprawa. Ponieważ będąc objętym obowiązkowym ubezpieczeniem w mojej kasie, nie płaci się składek na KK z dochodów z wynajmu i dzierżawy. Jednak będąc dobrowolnie ubezpieczonym, tak. Jednak teraz kasa odmawia podjęcia decyzji o moim uznaniu z powrotem za ubezpieczonego obowiązkowo w 2022 roku, argumentując, że klasyfikacja odbywa się raz w roku, i tym samym po prostu miałem pecha. Teraz mam do spłacenia składki w wysokości prawie 4 cyfr, co bardzo mnie denerwuje.
Więc moje pytanie brzmi, czy muszę połknąć tę pigułkę (ponieważ roczna klasyfikacja z roczną ważnością faktycznie jest stosowana), czy może istnieje jeszcze szansa na zaoszczędzenie składek.
Tak, jak zostało opisane, ten kto nie skorzysta z właściwej porady zawsze płaci więcej, zwłaszcza kiedy przekracza górną granicę JAEG!

Ponieważ ją posiada, można płacić do granicy, która wynosi 2023, aż do 1060 € miesięcznie, chociaż dla wszystkich członków rodziny, ale ta elastyczność idzie dalej! Rozważne byłoby w Państwa przypadku, gdy rosną przychody z drugiego źródła, odejście z GKV!

Szczególnie jeśli działają Państwo globalnie, ponieważ niemieckie świadczenia są zaskakująco minimalne, porównując je z globalnymi kosztami leczenia. Globalnie nie ma opłat, wszystko można negocjować.
Tylko ten, kto odczuwa ból, nie negocjuje wcześniej, a raczej poddaje się leczeniu! I rachunek raczej porównuje się z zakupem nieruchomości, ponieważ leczenie pomogło.

Niestety przekraczają Państwo tylko JAEG, co oznacza prawdziwie złą sytuację!

Jednak poradnictwo w sprawie PKV ze względu na dodatkowe dochody nie pozostanie Państwu obojętne. Proszę sprawdzić: http: Dyplomowany matematyk Peter A. Schramm

bruno68

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata