Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.
Witajcie drodzy członkowie forum,

Obecnie mam poważny problem, który bardzo mnie martwi. Od stycznia, kiedy zaczęłam odbywać aplikację na nauczyciela, mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne w LVM. Wtedy wysłałam całą historię choroby do ubezpieczyciela. W związku z tym otrzymałam dwie prośby o informacje dotyczące migreny i jednego przypadku bólu krzyża. Zostałam przyjęta z dodatkową opłatą w wysokości 25 euro za ryzyko związanego z migreną.

Teraz jednak odkryłam z przerażeniem, że nie podałam informacji o wadzie postawy. W listopadzie 2023 roku byłam u ortopedy z powodu bólu stopy po wycieczce po mieście. Lekarz stwierdził, że poza wrodzoną stopą koślawą nie ma żadnych innych problemów, przepisał mi tylko wkładki.

Zapomniałam o tym powiedzieć, ponieważ leczenie było świeże i nie było w historii choroby. Naprawdę tego wtedy nie zauważyłam.

Powiedziałam o tym lokalnemu agentowi ubezpieczeniowemu w piątek. Powiedział, że po prostu nie mam tego zgłaszać i samemu płacić za wkładki. Jednak nie mogę pogodzić tego z moim sumieniem. Muszę to zgłosić.

Przeprowadziłam już intensywne badania i wiem, co może się stać. Co byście mi poradzili? Czy mam teraz samemu to zgłosić, licząc na dodatkową opłatę tylko zaustawienie informacji?

Z góry dziękuję
@mi1603,

Po pierwsze, dlaczego LVM?

2) Nie jesteś ubezpieczony prywatnie, ale ubezpieczony w stopniu 50% w zakresie świadczeń ustawowych! Można to rozpoznać po tym, ile składki jest odliczane podatkowo w zeznaniu podatkowym.

Przykład:

Jeśli składka w wysokości 250 € miesięcznie jest opłacana, a 240 € z tej kwoty jest potrącane podatkowo, to jest to 4%, które odpowiadają dodatkowej opłacie chorobowej lub rekonwalescencyjnej. Ale jeśli opłacane są 500 € i tylko 250 € jest uwzględnione podatkowo, to wtedy zawiera 1-łóżko, lekarza prowadzącego, turnus leczniczy, rehabilitację i wiele więcej!

To, co znacząco wpływa na wysokość składki, to udział własny, który może wynosić maksymalnie 5.000 € rocznie, ale jeśli dolegliwość zdrowotna wystąpi w grudniu/styczniu następnego roku, udział własny wynosi wtedy 10.000 €.

Czytam tutaj także, że ta historia choroby nie została zapisana? Jak to możliwe? Czy opłacone prywatnie? Musiało być przecież skierowanie od lekarza!

Wpisują Państwo także tutaj: Kiedyś wysłałem całą historię choroby do ubezpieczyciela zdrowotnego.

Dzięki temu PKV ma pełny wgląd, ale jakie procedury wybrali Państwo? Indywidualne zapytanie czy ogólny dostęp do historii choroby? Skoro jednak wysłali Państwo całą akta, zakładam, że zastosowali Państwo procedurę ogólną.

Ale radzę również opłacać wkłady samemu i złożyć 50% do pracodawcy w celu zwrotu!

bruno68
Cześć,

sprawy faktycznie wyjaśniły się z LVM. Muszę zapłacić 10 euro więcej miesięcznie i wszystko będzie w porządku.

Dokładnie, LVM miało ogólny dostęp do mojej dokumentacji medycznej. Nie mam nic do ukrycia. Tylko wizyta u ortopedy jeszcze nie została rozliczona przez moją poprzednią firmę ubezpieczeniową, dlatego nie było jej w tejże akcie.

To akurat brzmi jakby LVM była zła?
mi1603 pisze:
Cześć,

faktycznie sprawa z LVM wyjaśniła się. Muszę zapłacić 10 euro więcej miesięcznie i jest dobrze.

Dokładnie, LVM miała ogólny dostęp do mojej dokumentacji medycznej. Nie mam nic do ukrycia. Tylko wizyta u ortopedy nie była jeszcze rozliczona przez starą ubezpieczalnię, dlatego nie znalazła się akurat w tej dokumentacji.

Brzmiało tak, jakby LVM była zła?

Pozwól, że to ujmę w ten sposób:

Bruno nie ma POJĘCIA o PKV i chętnie snuje nonsensowne teorie - tak jak w obecnym poście, gdzie starał się odpowiedzieć na Twoje pytania i znowu próbował tłumaczyć rzeczy, które absolutnie nie są istotne i których ewidentnie sam nie rozumie - ale w tym przypadku muszę mu wyjątkowo przyznać rację: LVM i PKV to absolutne dno Bundesligi. Bez najmniejszej szansy na miejsce w barażach.

Wysłanie dokumentacji lekarskiej do PKV jest zresztą jedną z najgorszych rzeczy, jakie można zrobić. Wynik widzisz właśnie teraz. Prawdopodobnie wynika to również z faktu, że Twój rzekomy pośrednik jest niekompetentnym przedstawicielem LVM. Prawdziwy pośrednik, który ma pojęcie na temat i nie jest związany z żadną konkretną firmą, nie pozwoliłby na taki nonsens.

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata