Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Proces sądowy przeciwko opłatom manipulacyjnym CreditPlus?

Napisany przez Bankenschreck
Tak właśnie jest. Niestety.
Na tym cierpią przede wszystkim ci, którzy składają swoje roszczenia, a bank odrzuca je argumentując, że nie ma jeszcze żadnego postanowienia sądu najwyższego, odprawiając ich z kwitkiem i ewentualnie zastraszając. Nawet żaden adwokat nie ma już ochoty podjąć takiej sprawy.

Ale nie martwcie się, nie dajcie się zastraszyć ani zaniepokoić.

Zdobywca banków

Napisany przez raa

Witajcie, drodzy członkowie forum,
mamy znowu coś nowego do przekazania w sprawie Credit Plus.

Proces prowadzony przez adwokat Dubas z Stuttgartu prawdopodobnie przechodzi do trzeciej rundy. O tym poinformował mnie wczoraj jeden z moich klientów.

Chodzi głównie o opłatę manipulacyjną w wysokości około 600 €. Sprawa została wygrana zarówno przed sądem okręgowym, jak i w apelacji przed sądem krajowym.
Bank Credit Plus złożył teraz zażalenie do Bundesgerichtshof (BGH).

Za 600 €? Oni naprawdę muszą zwariować.

Napisany przez syvell
Bardzo irytujące dla wszystkich ofiar Creditplus, które teraz znów muszą czekać miesiącami.

Napisany przez wagstefan
Hej wszystkim,

W zasadzie teraz CreditPlus Bank (dalej CP) powinien się teraz ustąpić, prawda? Czy nadal będzie opierać się na płaceniu?

Kilka dni przed końcem roku (ze względu na obawę przed przedawnieniem) napisałem do CP i przedstawiłem moje roszczenia (opłata manipulacyjna w wysokości 1750 euro przy kredycie 50 tys. euro zaciągniętym w styczniu / lutym 2011 roku).

Oczywiście, 17 stycznia otrzymałem następującą odpowiedź:

Szanowny Panie .....,

Dziękujemy za Pańskie powyższe pismo, w którym przedstawił Pan swój punkt widzenia w sprawie opłaty manipulacyjnej i wezwał nas do zwrotu.

Chcielibyśmy przekazać Państwu następujące informacje: Dotychczasowe decyzje, takie jak np. wyrok Sądu Apelacyjnego w Bambergu lub Sądu Apelacyjnego w Karlsruhe, dotyczyły ogółem przypadków, w których instytucje kredytowe ustalały opłaty manipulacyjne z klientami w ramach cennika usług lub na tablicy cen. Jednakże ustalona z Panem opłata manipulacyjna stanowi konkretną umowę w samym umowie kredytowej. Płatność opłaty manipulacyjnej oraz płatność ustalonego odsetka są głównym wynagrodzeniem wynikającym z umowy kredytowej. Opłata manipulacyjna jest więc częścią ceny.

Z tego powodu, w odróżnieniu od wskazań różnych Sądów Apelacyjnych, nie mamy do czynienia z okolicznością poboczną dotyczącą ceny, która podlegałaby kontroli zawartych warunków ogólnych umowy. Ta różnica prawna jest istotna, więc uzasadnione jest również podejście, które odbiega od orzeczeń Sądów Apelacyjnych, tym bardziej, że nawet Sąd Najwyższy nigdy nie kwestionował dopuszczalności opłaty manipulacyjnej w swoim orzecznictwie.

W świetle powyższego opłata manipulacyjna nie budzi zastrzeżeń, więc nie istnieje obowiązek zwrotu. Dlatego nie możemy spełnić Pańskiego życzenia dotyczącego zwrotu.

Z poważaniem......

Jeszcze jedna kwestia odnośnie tła:
Pośrednikiem udzielającym mi kredyt był portal porównawczy (check24).
Opłaty manipulacyjne były wtedy wskazane i znalazły się również w umowie kredytowej.
Nie było wyraźnej informacji o opłatach manipulacyjnych, tak samo nie było negocjacji, itp. i tym samym nie było możliwości mojego wpływu (dlatego też Sąd Najwyższy w słowach z artykułu Spiegla online (mam nadzieję, że mogę to po prostu skopiować) zauważył: Ważne jest zauważyć: Jeśli opłata manipulacyjna została negocjowana swobodnie, jest to całkowicie dopuszczalne. „Jednakże to wymaga rozmowy z klientem oraz możliwości faktycznego negocjowania wysokości”, mówi Feck. W takim przypadku odpowiednia opłata nie może być już ustalona w cenniku usług. Zazwyczaj odpowiednie klauzule znajdują się w umowie kredytowej.)

Moje pytania:
1.) Ponieważ otrzymałem ofertę kredytową za pośrednictwem portalu pośrednictwa, rzeczywiście nie było tam cennika usług - przynajmniej nie, żebym o tym wiedział bądź świadomie zauważył. Czy zatem moje roszczenie nie istnieje i CP ma rację w swojej odpowiedzi?
2.) Z powodu remontu domu od 17 stycznia nie zajmowałem się dalszym dochodzeniem zwrotu. Czy muszę przestrzegać jakichś terminów? Czy mogę - jeśli moje roszczenie jednak istnieje - tutaj jeszcze dochodzić swoich praw w sądzie? Czy straciłem swoje roszczenie z powodu długiego oczekiwania?

Dziękuję za krótką informację zwrotną!

Pozdrowienia

Stefan

Napisany przez Jana71
Cześć,

Czy użytkownicy mają tu jakieś nowe odkrycia czy coś?

Napisany przez peter220576
Cześć Jana,

więc otrzymałem już całą kwotę od Creditplus. Skorzystałem z znanego formularza:

1. Odpowiedź: Sprawdzamy.
2. Kolejne pismo ze środkami prawnymi.
3. Zwrot opłaty manipulacyjnej (1.600 euro) bez odsetek.
4. Kolejny fax dotyczący zaległych odsetek.
5. Brak reakcji.
6. Ponowne zagrożenie wysłane listem poleconym z udziałem prawnika.
7. Dziś otrzymane odsetki w wysokości 270 euro.

Całość wymagała ode mnie kilku tygodni cierpliwości, kilku minut pracy oraz 10 euro na papier i wysyłkę. Można to załatwić także bez udziału prawnika.

Pozdrowienia z Berlina

Peter

Napisany przez Jana71
Peter, muszę poczekać na decyzję BGH, ponieważ w moim przypadku normalne jest objęte przedawnieniem

Napisany przez Jana71
Tutaj informacja dla klientów CreditPlus: Wpis na ich stronie na Facebooku z dnia 5.12.:

Opłata manipulacyjna
Bank CreditPlus nie pobiera opłaty manipulacyjnej od listopada 2012 roku.
Oczywiście przestrzegamy obowiązujących przepisów prawa i uwzględniamy wyroki BGH z 13 maja i z 28 października 2014 roku. Indywidualnie i możliwie szybko rozpatrujemy każde roszczenie klientów dotyczące zwrotu już opłaconej opłaty manipulacyjnej.
W przypadku wszystkich uzasadnionych roszczeń, które zostaną zgłoszone na piśmie do nas przed 31.12.2014 r., nie skorzystamy z zarzutu przedawnienia - chyba że były one już przedawnione w chwili ich zgłoszenia do nas.
Prosimy o zrozumienie, że przetwarzanie może trochę potrwać. W każdym przypadku otrzymają Państwo od nas odpowiedź, a w przypadku uzasadnionego i nieprzedawnionego roszczenia - zwrot środków. Do tego czasu prosimy o cierpliwość.

Napisany przez Jana71
Czy ktoś tutaj napisał do rzecznika praw pacjenta?

Moje pismo zostało wysłane pocztą 12.12. i nadal nie widzę potwierdzenia odbioru.

Napisany przez tuulos
To prawdziwe skandale, że niektóre instytucje kredytowe mogą tak hamować postęp bez żadnych konsekwencji. Proszę informuj nas na bieżąco, chociaż teraz, z bliskimi świętami, raczej nic się więcej nie wydarzy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Podczas świąt i Nowego Roku niewiele się dzieje.

Napisany przez Jana71
Oczywiście, ale to nie może być możliwe, że list został wysłany do Rzecznika Praw Obywatelskich 12. i jeszcze nie został odebrany. Prawdopodobnie wróci z powrotem. Czy nie mają określonego terminu?

@Jana71, przed końcem roku otrzymasz mnóstwo listów, bo od 31.12.2014 wiele rzeczy przestanie obowiązywać. Po prostu poczekaj.
Zakładam, że wysłała Pani list polecony za potwierdzeniem odbioru, aby mieć dowód wysłania?

Napisany przez Jana71
Wysłane jako list polecony, nie wrzutka

Prawdopodobnie to samo. Bez znaczenia, czy list polecony z potwierdzeniem odbioru, czy list wrzucany do skrzynki - ważne, abyś miał małą białą kartkę, na której możesz sprawdzić status przesyłki i dowiedzieć się, kiedy list dotarł.

Napisany przez Jana71
Mam tam karteczkę. Poczekajmy jeszcze chwilę.

Napisany przez Jana71
wczoraj otrzymałem potwierdzenie otrzymania od Rzecznika Praw Obywatelskich, status przesyłki nadal pokazuje, że jest w trakcie dostawy. Ale cóż, nie ma co się przejmować.

Napisany przez Jana71
Mam już swoje z powrotem, odsetki zostały w końcu zwrócone w zeszłym tygodniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata