Cześć Forum,
Obserwuję to forum od kilku dni, próbując dowiedzieć się, czy pouczenie o odstąpieniu od umowy mojego
kredytu hipotecznego jest poprawne czy nie.
Oto jego treść:
Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od swojej deklaracji w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Bieg terminu do odstąpienia rozpoczyna się następnego dnia po dostarczeniu Ci
-jednego egzemplarza tego pouczenia o odstąpieniu,
-umowy, pisemnej prośby o zawarcie umowy lub odpisu umowy lub wniosku o zawarcie umowy w formie pisemnej oraz
-informacji zgodnie z prawem odstąpienia od umowy na odległość
jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy.
Dzięki wielu pomocnym postom na tym forum (Dzięki!! ) przeanalizowałem ten tekst. Standardowe źródła błędów, takie jak znane najwcześniej lub informacja, że termin do odstąpienia nie zaczyna się przed zawarciem umowy, wygląda na to, że tutaj nie występują.
To, co mnie zastanawia, to sformułowanie oraz informacja zgodnie z prawem odstąpienia od umowy na odległość. Umowa nie została zawarta w formie sprzedaży na odległość, ale normalnie w rozmowie w oddziale banku. Podpisano ją tam również. Teraz przeszukuję całą umowę w poszukiwaniu informacji zgodnie z prawem odstąpienia od umowy na odległość, cokolwiek to znaczy. Dotąd nie udało mi się znaleźć odpowiedniego sformułowania, ani odniesienia do §312 BGB, ani nawet słowa na odległość. I dlaczego jest mowa o informacji, a nie informacjach?
Byłbym wdzięczny za wskazówki, co to mogłoby oznaczać i co oznaczałoby dla terminu odstąpienia, gdyby w mojej umowie brakowało odpowiedniej części tekstu.
Jeszcze kilka informacji dodatkowych: Chodzi o
kredyt KfW w wysokości około 70 000
euro dany przez Volkbank w Badenii-Wirtembergii. Umowa została zawarta w 2008 roku.
Dziękuję
Pozdrowienia
Nordseequalle
Pytanie: jeśli masz ból zęba, czy samemu go leczysz, czy szukasz specjalisty - na przykład dentysty - aby Ci pomógł?