Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo kredytu konsumenckiego.

Napisany przez NaTwoim13

Takie bzdury to napisać, że OP być może studiował i dostaje stypendium (Bafög).....Bla Bla... oczywiście, jako absolwent studiów idzie potem pracować za 1900 euro netto..... Oczywiście, że tak.
Może OP w ogóle nie potrzebuje auta...... Serio, teraz się muszę śmiać..... Jeśli on wkłada swoje własne środki, bez których finansowanie w ogóle by nie wchodziło w rachubę, to z pewnością niesie swoje worki z betonem autobusem miejskim :-)

Honey, mam już dość ciebie! Jak obrzydliwie to brzmi....jako absolwent studiów zarabiający 1.900 euro netto.....Tak, i co z tego??? To niemożliwe? Nikt jeszcze nie spłacał stypendium (Bafög)? Czy on przenosi betonowe torby autobusem miejskim?
Honey, koniec, nie chcesz zrozumieć, dlaczego nie chcę wydać opinii, nie chcesz tego zrozumieć, zamiast tego znasz świetnie ludzi, bo dla ciebie nie istnieje możliwość zarabiania 1.900 euro netto po studiach, ludzie, którzy nie potrzebują auta, też nie istnieją, a stypendium (Bafög) wszyscy spłacają ratalnie!
Serio, może to nie dotyczy OP, ale może jednak tak i dopóki nie otrzymam tych informacji, pozostanę przy trudna sprawa i nie wydam oceny!!!! Rób, co chcesz, to ok, akceptuję to, ja tego nie zrobię i wyjaśniłem to szczegółowo i chętnie, a jeśli dla ciebie to bla bla bla, to ok, jest ok!
Nadmiar dobrego humoru, to ok, w porządku Honey! Wszystko w porządku!

Napisany przez Honey1979
Naprawdę wierzę, że początkujący w temacie.... Dajesz czadu....
Oto Twój pierwszy post w tym temacie:
Cześć Peterze Papp,
sytuacja dochodowa pasuje do poziomu zadłużenia i oba elementy odpowiadają istniejącemu kapitałowi własnemu w postaci działki, biorąc pod uwagę całościowo potrzebny kapitał finansowy.
Pytania, które się pojawiają, aby móc całościowo ocenić:
- Działka zostanie podzielona, czy działka będzie stanowić połowę jako kapitał własny?
- W jakim jesteś landzie?
- Czy jesteś w związku partnerskim i czy nabywacie nieruchomość wspólnie z partnerką?
- Czy także twoi bracia szukają odpowiedniego koncepcji finansowania, czy wymieniacie się pomysłami w tej sprawie?
- Jakie oprocentowanie i tempo spłaty są dla ciebie odpowiednie, jakie są twoje oczekiwania?

Napisany przez NaTwoim13
Oto, dokładnie tak odpowiedziałem na wejściowe pytanie
....Czy z tego powodu mogą pojawić się trudności w finansowaniu.....
Napisałem, że pasuje, i pojawiły się pytania, na które trzeba się zastanowić i dyskutować dalej.
Ale podstawowe pytanie OP odpowiedziałem (tak samo jak 5 innych), ponieważ pasuje to dotychczas i nie ma trudności (jaka była jeszcze raz jego pytanie???), bo finansowanie zostanie zatwierdzone!!! To już jest przeszłość, zastanawiam się, dlaczego teraz to wydobywasz!
Sensowność nie była wtedy na pierwszym planie dyskusji, przynajmniej potem o to nie pytano! Moja osobista ocena, bliska sprawa, możesz jeszcze raz przeczytać, z czego wynika moje stanowisko!

Napisany przez PeterPapp
Tak, tu naprawdę coś wywołałem.

Chociaż ostatnie 3-4 strony tylko przeglądałem, chciałbym pomimo różnych opinii podziękować wszystkim jeszcze raz.

Oczywiście ja także zastanawiam się, czy ta suma pieniędzy jest wystarczająca. Moje miesięczne obciążenie związane z opłatami dodatkowymi wynosi od 1.000 do 1.100 €, więc nie zostaje zbyt wiele. Na życie starcza. Ja sobie radzę całkiem dobrze z około 700 € miesięcznie. Powód posiadania długu w wysokości 10.000 € nie ma nic wspólnego z marnotrawnym stylem życia, chociaż dokładny powód nie jest tu moim celem dezaprobaty.

Mam również możliwość praktycznie w pełni spłacenia tego kredytu konsumpcyjnego. Kilka lat temu kupiłem youngtimera jako samochód letni. Jego wartość jest niemal równa mojemu zadłużeniu.

Planuję również nadal zamieszkać z partnerką. Ona również będzie współdzielona kwotą około 400-500 € miesięcznie.

Co do kosztów budowy, podaję następujące obliczenia:

Dom € 144.000 (129 m2) „pod klucz”, tutaj uwzględniono już wszystkie szczególne życzenia, takie jak ogrzewanie podłogowe, 2. prysznic itp.
Notariusz 1.500
Podział = 3.500
Prąd = 1.800
Gaz = 2.000
Woda = 2.500
Ścieki = 4.000
Pozwolenie na budowę = 800
Badanie gruntu = 600
Droga budowlana = 1200
Woda/budowa = 1200
Farba = 1500
Podłoga = 3000
Wykopy = 3000
Telekomunikacja = 900
Razem = 170.300

Ponadto, kuchnia o wartości około 8.500 € będzie zainstalowana.

W sumie wychodzi mi kwota 178.800 €.

Jeśli te liczby są naprawdę błędne, jestem otwarty na sugestie.

Pozdrawiam
Peter

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Jeśli faktycznie się mylę z tymi liczbami, jestem oczywiście otwarty na sugestie.

Cześć Peter,
problem polega na tym, że nikt nie może ci zagwarantować, że te liczby się sprawdzą.
Jeśli wystąpią dodatkowe koszty w wysokości 10-20 tys. EUR, twój miesięczny dochód dostępny może szybko zmniejszyć się o kolejne 200-300 EUR.
Jak już zauważył Noealmaxim, spłata kredytu potrwa około 32 lat. Czy chcesz przez następne 32 lata polegać na tym, że nie wydarzy się absolutnie nic? Nie będziesz mógł zbudować żadnych znaczących oszczędności.
Co w przypadku kilku miesięcy zasiłku dla bezrobotnych (= 1.200 EUR)?
Chorobowe?
Pierwsze naprawy po 15-20 latach?
Opóźnienie budowy o 6 miesięcy = dłuższe opłacanie czynszu + kredytu hipotecznego?
itd....
W tej chwili jesteś natychmiast postawiony do ściany. Musisz się zastanowić, czy to jest tego warte.

Napisany przez Tikonteroga
Witaj,

podales miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 1.920,00 EUR. Dlatego zakładam, że Twoje wynagrodzenie brutto wynosi około 3.075,00 EUR. W takim przypadku przysługiwałoby Ci zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 1.157,40 EUR.

Teraz możemy bardzo uproszczony sposób sprawdzić, czy poradziłbyś sobie finansowo w przypadku utraty pracy.

Standardowa kwota zasiłku (w tym opłaty za prąd): 409,00 EUR (zgodnie z HARTZ IV)
Opłata za usługi komunikacyjne: 17,50 EUR
Ubezpieczenia: 30,00 EUR (odpowiedzialność cywilna, ...)
Koszty mieszkania (bez opłat za prąd): 258,00 EUR (129 m2 * 2 EUR/m2)
Łączne koszty: 714,50 EUR

Zasiłek dla bezrobotnych: 1.157,40 EUR
Łączne koszty: 714,50 EUR (-)
-----------------------------------
możliwa rata kredytu: 442,90 EUR

Załóżmy teraz, że otrzymałbyś pożyczkę w wysokości 178.800 EUR, oprocentowaną 1,25%. W takim przypadku rata kredytu przy spłacie 2% wynosiłaby 484,15 EUR. W sytuacji bezrobocia nie byłbyś w stanie sobie na to pozwolić, ponieważ w tym przypadku masz jedynie rezerwę w wysokości 442,90 EUR. Należy również pamiętać, że nie został uwzględniony kredyt konsumpcyjny, a w przypadku bezrobocia musiałbyś żyć jak beneficjent HARTZ IV, nie mając nawet samochodu.

Moim zdaniem plan jest zbyt kosztowny dla Ciebie samodzielnie. Powierzchnia mieszkania 129 m2 jest również zdecydowanie zbyt duża dla jednej osoby (ponad dwukrotnie większa, niż byłaby adekwatną wielkością...) i w części wyjaśnia, dlaczego samodzielnie byłbyś w trudnej sytuacji finansowej. Zdecydowałbym się na to tylko wtedy, gdybyś i Twoja partnerka byli pewni, że chcecie być razem i Twój partner mógłby się również zaangażować w finansowanie, a także wnosić wystarczające środki.

Zawsze warto również kalkulować tak, abyście mogli ponosić bieżące koszty nawet w sytuacji, gdy osoba o wyższym dochodzie byłaby bezrobotna i musiałaby pobierać zasiłek dla bezrobotnych.

Napisany przez Honey1979
Ja mogę tylko się z tym zgodzić.
A co z kosztami pomiarowymi? Czyli pomiar budynku, budowa i końcowy pomiar?
Całkowity koszt zewnętrznych instalacji nie został uwzględniony.
Ogrodzenie jest częścią tego, a co z tarasem? Czy to nie jest część domu? A co z wybrukowanym podwórkiem?
Być może twój brat ma więcej pieniędzy do dyspozycji i wszystko zostanie zrobione natychmiast, wtedy stres jest zaprogramowany, jeśli przez 5 lat co sobotę rano będziesz majstrował przy zewnętrznych instalacjach.
A co z kosztami architekta? Piszesz tylko pozwolenie na budowę 800,00 euro?
Aby złożyć wniosek o pozwolenie na budowę domu mieszkalnego, potrzebujesz architekta (uprawnionego do sporządzania dokumentacji budowlanej) i musi on rozliczać się zgodnie z HOI.
Również nie mogę odnaleźć geodety.
Piszesz, że prace ziemne kosztują 3000,00. To się nie zgadza.
Po pierwsze musisz usunąć około 30 cm gleby rolnej, załadować i usunąć.
Następnie następuje wykopalisko.
Wówczas wykonawca budowlany znajduje kamienie w wykopie i koszt wywozu podwójny.
Większość ofert wykonawców budowlanych zaczyna się od:
1. Przygotowanie placu budowy 500,00 euro
2. Toaleta na placu budowy 250,00 euro
I już pierwsze 750,00 euro netto = 893,00 brutto zniknęły.
Zresztą, taki profesjonalny doradca finansowy również powie ci to, ponieważ codziennie spotyka się z takimi rachunkami, gdy wnioski o częściowe wypłaty z pożyczki są składane do zatwierdzenia.
Musisz dokładnie dowiedzieć się o podłączeniach do budynku, może być konieczne otwarcie ulicy, co szybko może spowodować dodatkowe 10 000,00 euro lub więcej.
Można jednak wszystko wyjaśnić z wyprzedzeniem, jeśli ma się czas i odpowiednią wiedzę.
Zazwyczaj to wszystko są zadania architekta.
Czy złożyłeś już wniosek wstępny o pozwolenie na budowę? To jest prawie pierwszy i najważniejszy krok.
Odpowie ci na pytanie, czy możesz tam budować, jak wysoko itp...
3000,00 za 129 m² okładziny podłogowej... To nie pasuje, przynajmniej nie na okładzinę podłogową wraz z akcesoriami i listwami itp.
To zaledwie 23,26 euro/m². Fadziej mała wynagrodzenie fachowca układającego płytki wynosi około 35,00 euro netto/m²...
A jeśli wszystko wyłożysz laminatem, to musi to być naprawdę dobry laminat, bo musi wytrzymać 40 lat, skoro nie zaplanowałeś sobie rezerwy.
Ponadto przy ogrzewaniu podłogowym nie każdy laminat się nadaje.
Czy otrzymałeś szczegółowy opis budowy od wykonawcy domów? A co z drzwiami wewnętrznymi? Czy są one w zestawie? Czy pomyślałeś o tym, że będziesz musiał wyposażyć cały Dom w lampy itp.?
Jeśli chcesz zrobić wszystko samemu, czyli tapetowanie, okładziny podłogowe itp. (przy okazji wciąż musisz pracować), ile czasu i w jakim zakresie uwzględniłeś podwójne obciążenie?

Musisz zwrócić uwagę na wiele drobiazgów, takich jak (odpadki budowlane będą usuwane przez inwestora lub rusztowanie wraz z zabezpieczeniem przed upadkiem będzie dostarczane przez inwestora.... itd.)
Krótko o partnerce:
Na twoim miejscu całkowicie bym ją wyłączył z finansowania, a przede wszystkim z księgi wieczystej.
To TWOJE dziedzictwo i jeśli w jakikolwiek sposób jest zarejestrowana w księdze wieczystej, masz w najgorszym wypadku poważny problem.
Jeśli niespodziewanie pojawią się dodatkowe koszta i będziesz musiał dodatkowo finansować 20 tys. (jeśli bank w ogóle zgodzi się na to... nie masz wtedy wielu opcji, ponieważ główny wierzyciel pozostaje w pierwszej kolejności... ), będzie to kosztować cię tę kwotę, przy założeniu 3% oprocentowania i spłacie w ciągu 10 lat (inaczej nie zadziała pierwotne finansowanie) prawie 200,00 euro miesięcznie.....
To koniec marzeń.
Słyszałem o modelach finansowania, które były pięknie przeliczone, gdzie za finansowaniem budowlanym krył się kredyt budowlany.... który musiałbyś potem wypowiedzieć, opłata za ustalenie jest utracona, a ktoś zarabia przy zawarciu dodatkowego finansowania.
W najlepszym wypadku oferuje ci za to ubezpieczenie na wypadek pozostałej kwoty do spłaty po dodatkowym finansowaniu....
Może ten dobry człowiek albo dobra kobieta, która pośredniczy w twoim finansowaniu, zna przypadkiem także absolutnego eksperta z branży ubezpieczeniowej, który przedstawi ci odpowiednie ubezpieczenie dla budynku przy ubezpieczeniu na wypadek pozostałej kwoty do zapłaty.... Super oferta z 4-letnim wyłączeniem z możliwości wypowiedzenia, aby zagwarantować ci korzystną cenę jednorazową wraz z pełnym zakresem usług, w tym ubezpieczeniem od zdarzeń żywiołowych.
To, że twój Dom jest na wzgórzu, nie ma znaczenia.... Co się ma, to się liczy.
Ostatecznie musisz podjąć decyzję sam, moja rekomendacja jasno wskazuje na mieszkanie z ogródkiem.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Peterze,

Miło, że nas nie zraziłeś. Tutaj po prostu zderzają się różne punkty widzenia.

Poza podziałem/pomiarowaniem, wydaje się, że praktycznie wszystko jest zbyt nisko oszacowane, albo po prostu coś zostało pominięte. Zakładam, że wynagrodzenie dla architektów jest uwzględnione w BLB, ale nie znamy dokładnie twojej sytuacji w BLB. Po prostu spróbuj sprawdzić to na innym forum. Ja mogę tylko powtórzyć to co już powiedziałem, lub wyślij mi prywatną wiadomość, a wtedy wejdę i zobaczę twoją sytuację w BLB.

Pozdrowienia,
Arthur

Napisany przez PeterPapp
Hej wszystkim,
jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
W sprawie obliczonych kosztów:
Wszystkie wymienione punkty (architekt, przygotowanie wniosku budowlanego, statyk, drzwi wewnętrzne) są uwzględnione w opisie technicznym oferenta.
Ponadto płytki w łazienkach oraz w kuchni są wliczone w cenę. Dlatego powierzchnia podłóg do samodzielnego ułożenia zmniejsza się do około 100 m2.
Tutaj wliczono około € 30 za m2. Ponieważ faktycznie zostanie ułożony winyl i układanie odbywa się własnoręcznie, uważam, że ta cena jest całkowicie realistyczna.
Ponieważ budujemy w drugiej linii, podjazd do naszego domu jest już wybrukowany.
Prawdą jest, że zagospodarowanie ogrodu lub tarasu nie zostało jeszcze uwzględnione w kalkulacji. To rzeczywiście zostanie wykonane własnym nakładem po fakcie. Jednak ponieważ jest to identyczne jak w przypadku mojego brata, nie będzie tu żadnych sporów.
Co do pomiaru budynku i pomiaru końcowego, naprawdę jeszcze nie mam pojęcia. Nie mogłem tego też wywnioskować z opisu technicznego oferenta. Dziękuję za tę wskazówkę. Sprawdzę to.
Odnośnie prac ziemnych. Są one również uwzględnione w opisie technicznym. Mianowicie w sposób następujący:
W cenie ustalonej z góry zawarte są poniższe usługi związane z pracami ziemnymi:a) Usunięcie urodzajnej gleby do głębokości 30 cmb) Magazynowanie urodzajnej gleby na działce do późniejszego wykorzystania przez inwestorac) Wysypanie i zagęszczenie odpowiedniego piasku / żwiru do głębokości 30 cmd) Wykopanie dookoła fundamentów
Tutaj uwzględniono już € 3.000 na ewentualne dodatkowe koszty. Jeśli będzie to za mało, chętnie to jeszcze raz sprawdzę.
Koszty przyłączeniowe pozyskałem ze strony lokalnych przedsiębiorstw komunalnych. Także tutaj uwzględniono już drogę od działki do ulicy. Oczywiście zamierzam jednak zasięgnąć tutaj jeszcze szczegółowych ofert.
Pozdrowienia
Piotr

Napisany przez Honey1979
Co dokładnie robisz z nadmiarem ziemi? Czy pozostaje on na działce w postaci stosu?

A co z ziemią wykopaną?

Co z odprowadzaniem wody z dachu?

Kto położy rury do przewodu kanalizacyjnego?

Wykonywanie prac własnymi siłami zawsze jest dobre, możesz sam zająć się wykonaniem prac zewnętrznych, ale materiały również znacząco kosztują.

Aby przetransportować ziemię z punktu A do punktu B, będziesz znowu potrzebował minikoparki.

Chciałbym zapytać... Czy kiedykolwiek prowadziłeś osobisty budżet domowy? Czy zanotowałeś, gdzie trafia Twoje miesięczne pieniądze? Po prostu dla własnej ciekawości przez 3 miesiące.

Często czytam tutaj, że ludzie radzą sobie z kwotą poniżej 1000,00 euro miesięcznie, mając samochód, telefon, ubrania, jedzenie, napoje, środki czystości, ubezpieczenia, wakacje, oszczędzanie na emeryturę itp...

Ja nigdy bym się nie obył z taką kwotą, mimo że nie uważam siebie za rozrzutnego, ale latem mam ochotę od czasu do czasu coś zmienić i ulepszyć.

Przykład zeszłego lata:

Nowe pokrycie markizy - 600,00 euro
Nowe meble ogrodowe (stół z 6 miejscami) - prawie 1000,00 euro
Nowa nawierzchnia tarasu drewnianego - 2500,00 euro

Tak to wygląda... zawsze coś jest do zrobienia, ale nie jestem typem człowieka, który bezczynnie siedzi i gapi się w powietrze, zawsze muszę coś robić... możliwe, że to też jest tego powodem.

Napisany przez florianmeier
Staram meble w nowym mieszkaniu zawsze są takie ... no cóż.

Napisany przez 2tneub
W roku 2013/14 również budowaliśmy. W porównaniu do wielu innych projektów budowlanych na forum dotyczącym budownictwa domów, nasza budowa była bardzo ekonomiczna. Jednakże ceny od 2013 roku znacznie wzrosły, a my budowaliśmy na wschodzie Niemiec.
Co do Twojego wykazu:
Na pewno będzie jeszcze wiele dodatkowych kosztów.
Moim zdaniem brakuje na przykład wewnętrznej infrastruktury (podłączenie rynien). Ponadto proponuję zaplanować co najmniej 5000 € na tereny zewnętrzne, abyście mogli wyłożyć podjazd, taras i chodniki przynajmniej żwirem oraz być może postawić mały domek ogrodowy na narzędzia ogrodnicze/rowery itp.
Należy również uwzględnić pozycję na wyposażenie. Gniazdka w projekcie nie są nigdy wystarczające - tu i ówdzie być może dodatkowy punkt świetlny, włącznik światła lub czujnik ruchu oraz ewentualnie instalacja satelitarna. Sieć komputerowa często również nie jest uwzględniona. Na przykład, w żadnym z dokumentów projektowych nie było kabiny prysznicowej. W szczególności przy wyborze wyposażenia łazienki można szybko stracić kilka tysięcy euro. Inne elementy, które dodaliśmy do naszych prac własnych/wyposażenia, to na przykład zagospodarowanie poddasza, śniegołapy, zabezpieczenie antywłamaniowe itp.

Dla zabawy musiałbym sprawdzić, ile kosztowały nas prace malarskie. Jednak z 1500 € na 125 m² powierzchni mieszkalnej na pewno się nie obyliśmy. Chociaż miałem już trochę narzędzi malarskich, to jednak potrzebne były nowe wałki i pędzle. Do tego mnóstwo podsypki malarskiej, taśmy (zakupiłem na pewno około 20-30 rolek), folia do okien i drzwi, dużo podkładu i duże ilości farby. A potem wszystko tylko pomalowane. Tu nie wliczono jeszcze tapet/płyt winylowych ani innych rzeczy.
Zwłaszcza przy pracach własnych uwzględnia się koszty farby/tapet/podłóg, ale niedoszacowuje się, ile kosztują wszystkie narzędzia dookoła.

Do tego wiele rzeczy, które przychodzą po zakończeniu budowy domu. Lampy, zasłony, narzędzia ogrodowe, kosiarka, meble tarasowe, parasol słoneczny, wózek na wąż/zraszacz itp.

Napisany przez Honey1979
@tneub
Bardzo dobry post z treścią sensowną i przede wszystkim oparty na doświadczeniu, a nie wylane słowa bez namysłu jak od czarnego charakteru.
Oto cytat: za 185 000 euro zbuduję cudowny, funkcjonalny Dom w zabudowie bliźniaczej.
Mam nadzieję, że autor tematu weźmie sobie do serca nasze rady i nie pobiegnie za pierwszą lepszą ofertą.

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, tutaj zaczyna się kultura, więc zachowuję się powściągliwie, upewnij się, że uda ci się to także, nie wyciągaj teraz znowu starych problemów!

Moje zalecenia z pierwszych postów są teraz w grze. Zapytaj, pozwól sobie wyjaśnić i pokazać osiągnięcia zanim wydasz osąd! Zaba zasługuje na komplement, ponieważ zaoferował TE osobistą pomoc. Jeśli już o tym, to dlatego, że polecił mi - przynajmniej w dziedzinie finansowania - podejrzane forum budowlane dotyczące kosztów budowy.

Jeśli chcesz kontynuować tę dyskusję na temat budowy - która nie ma nic wspólnego z tym wątkiem - to proszę bardzo. Ale koniec z nieprzychylnościami, które teraz znowu zaczęły się po moim milczeniu!

Moje uwagi dotyczące kosztów budowy odnosiły się do faktu, że za 185 000 euro mogę postawić prosty szeregowiec o powierzchni 100 metrów kwadratowych (co w ogóle nie było wymagane, ale zostało poruszone, na co notabene wtedy się odnosiłem) na opłaconej działce, Kochanie, po prostu z marszu i z EL (które się teraz również pokazują) tym bardziej! Nie napisałem nic więcej, podczas gdy ty spekulujesz dalej, niczego nie pytasz i poruszasz kwestie kosztów, które zostały zintegrowane, ponieważ spekulujesz i nie pytasz o nic konkretnego! Spekuluje dalej, pisze długie teksty bez zapytań, z zarzutami i wymaganiami, które są zupełnie zbędne i niepotrzebne.

Pozwól mi odejść, ja też pozwolę ci odejść w przyszłości! Ja zaczęłam! To dla innych, którzy m.in. poprosili mnie na PW o pozostawienie cię w spokoju, zignorowanie cię, aby zapanował spokój, czego w ogóle nie mam na to ochoty!

Tak długo, jak nie pokażesz mi, kim naprawdę jesteś, nie będę cię brać na poważnie, oczywiście - znając mnie - nie musisz tego także robić. Moja propozycja dla pokoju na forum i użytkowników, pozwólmy sobie nawzajem i zwłaszcza innym być w spokoju.

Napisany przez Honey1979
Myślę, że bardziej sprawia to, że czujesz się osobiście zraniony, gdy jesteś poprawiany przez innych, bardziej doświadczonych ludzi, a twoja taktyka sprzedaży zaczyna chwiać się... Nie jesteś tego przyzwyczajony i nie możesz znieść faktu, że są ludzie, którzy odnoszą większe sukcesy niż ty i których wiedza w niektórych dziedzinach jest większa od twojej.

Ale tak samo jest w życiu... Każdy w końcu znajduje swojego mistrza

Napisany przez 2tneub

Zawsze uważam, że stare meble w nowym mieszkaniu są takie ... no cóż.

Przenieśliśmy większość mebli i większość lamp znalazła swoje miejsce.
Mogłem dostać od banku dodatkowo 100 tys. euro i zainwestować więcej w meble albo zbudować większy, bardziej luksusowy Dom.
Ale po co płacić więcej za 100 tys. euro, gdy mogę pracować tylko na Dom. Meble będą zastępowane stopniowo, ale będą służyć dłużej, dzięki czemu zaoszczędzone lata zostaną odpowiednio wydłużone.

Napisany przez ADMCI4
Takie sobie pytanie, dlaczego nikt nie mówi TE, że kuchnia za 8,5 tys. euro nie jest częścią finansowania budowy?
Całe odwodnienie z rewizjami i całym tym pi pa po kosztuje 7,5 tys. euro.
To naprawdę nie wyjdzie, zwłaszcza nie przy 129 m².
Aktualna kalkulacja zakłada koszt 1800 euro/m² powierzchni mieszkalnej bez kosztów dodatkowych budowy i terenu zewnętrznego.
Tutaj jesteśmy przy 1116 euro/m². To naprawdę nie wyjdzie.
Myślę, Panie Buhmann, że teraz, gdy nieco więcej wiadomo na temat kosztów budowy, zauważy Pan, że suma jest nieco zaniżona, prawda?
To naprawdę kwoty z ubiegłych dekad.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub

To, o czym zawsze mówię, to że każdy konsument, tak, każdy człowiek ma swoje punkty widzenia, swoje podejście i jakość życia. Jeden robi to w ten sposób, inny w inny, i być może oba są szczęśliwymi ludźmi, którzy osiągają swoje własne, indywidualne cele.

Myślę również, że zarówno koszty poszczególnych branż, jak i możliwości życia, to jak człowiek radzi sobie z kryzysami i niepowodzeniami, to co sobie funduje i jak sobie z tym radzi, wszystko to ma swoje znaczenie??? Czy naprawdę chcemy dyskutować o tym, kiedy i w jaki sposób ma być zrobiona taras? Serio?

Oczywiście przy moim domu od razu, ale jeśli ktoś inaczej na to patrzy i nie widzi w tym problemu? Czy to wszystko nie jest kwestią podejścia do pewnych rzeczy? Jako przykład, ktoś, kto planował taras, ale z powodu podwyższenia kosztów budowy nie może go dokończyć, różni się od tego, kto od samego początku mówi, zrobię to później albo w ogóle nie zrobię? Czy teraz będziemy dyktować, będziesz szczęśliwy tylko z tarasem, musi być, w przeciwnym razie nie dasz rady??

Przede wszystkim, jak najlepiej się o wszystkim dowiedzieć? Na podstawie kilku suchych liczb czy poprzez zadawanie pytań, dialog z osobą pytającą, a jeszcze lepiej poprzez poznanie indywidualne tej osoby pytającej, jej punktów widzenia na życie, jakość jej życia i jej istnienie? Czy myślę źle???

Napisany przez ADMCI4
@Terrasse: Jednak trzeba mieć pewne podstawowe wynagrodzenie, aby móc później ukończyć zewnętrzne tereny z bieżącego wynagrodzenia. W tym przypadku jest ono zbyt niskie i w zasadzie pokrywa tylko koszty utrzymania/ kredytu. To nie ma już nic wspólnego ze standardem czy coś w tym rodzaju. Nawet zewnętrzne tereny kosztują stosunkowo dużo, nawet jeśli są standardowe. Na przykład taki zwykły zestaw budowlany z marketu budowlanego kosztuje około 2000 euro, ale trzeba także wyłożyć kostkę brukową i przygotować podłoże.
Skąd on ma wziąć na to wszystko? Ponadto wciąż pozostaje w grze kredyt konsumencki.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Żabo, no cóż, kwestionuję już te 1.800 euro za metr kwadratowy, czy powinno się je w ogóle uwzględnić. To może być zbyt wysoka suma, biorąc pod uwagę moje argumenty i punkt widzenia, chyba że planuje się zrobić wiele własnymi siłami i nie wybudować rezydencji. W każdym poradniku jest napisane, że nie powinno się kalkulować kosztów w oparciu o kwoty za metr kwadratowy. Trzeba wziąć pod uwagę region, wyposażenie/wykonaie oraz wkład własny. Wczoraj w ogóle nic nie wiedzieliśmy o tym domu.
Teraz mówimy o 129 mkw., to zupełnie inna liczba niż 100mkw., którą podałem w moim stwierdzeniu.
Kuchnia na razie nie odgrywa roli, koszty zostały uwzględnione i doprowadzają do określenia potrzeb finansowych. Przy finansowaniu stanie się to ważne ze względu na określenie poziomu obciążenia, który nie zostanie uwzględniony. Jeśli uczestnik nie ma z tym problemu, to nie jest to jednak problemem obciążenia, a w tym przypadku kuchnia nie odgrywa kluczowej roli.
Jedno mi się jednak podoba, dowiadujemy się coraz więcej i zaczynamy rozumieć plan i uczestnika, nawiązujemy z nim kontakt i wydaje się on gotowy do poprawek oraz dialogu ze sobą w kwestii kosztów, co najmniej jest do tego gotowy. Czy nie jest to ważniejsze, piękniejsze i bardziej skuteczne niż spekulacje, oskarżenia i zarzuty, od których niepowtarzalny zawsze się odprawia?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, pożyczka konsumencka zostanie spłacona, w ostateczności poprzez sprzedaż jego drogiego samochodu, jak prosił TE.
Zaba, tak, ma być ukończony, ale czy znamy jego jakość? Obiecał własną pracę, ale co jeśli ci dwaj bracia w lokalnym klubie piłkarskim są mistrzami, a koledzy wykonują prace zewnętrzne i inne usługi za kilka skrzynek piwa? Nie musi tak być, ale czy to niemożliwe? U mnie tak było! Ostatnio u niektórych klientów było podobnie, a u mojej najlepszej przyjaciółki powstała wartość 100 000 euro w ciągu 2 lat dzięki własnym wysiłkom.
Tak, nie musi tak być, ale jak dowiedziemy się tego najlepiej? Pytaj, albo poczekaj teraz na odpowiedź od PeterPapp.
On nie ma tylko 1920 euro. Jego partnerka dokłada 500 euro miesięcznie, a on nie potrzebuje dużo pieniędzy do życia. Mają również zamiar pozostać razem. Musimy już uwzględnić te oświadczenia i wnioski, czyż nie?

Napisany przez 2tneub
@ Zaba
DHH są moim zdaniem troszeczkę tańsze niż zwykłe EFH.
Poza tym nie sądzę, że ceny wzrosły tak bardzo, że 1800€/m² stało się obecnie łatwiej dostępnym standardem, jak to jest propagowane w HBF. Może to dotyczyć niektórych regionów, takich jak Bawaria, ale nie wszystkich. EPI wtedy kalkulował w HBF z 1500-1600€ dla NRW.
To, że można znaleźć tańsze opcje, dobrze pokazuje Nordlys.
Ale oczywiście uważam, że koszty są zbyt niskie.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, koszty budowy domu bliźniaczego są niższe niż koszty budowy domu jednorodzinnego, nawet o znaczną wartość! Wynika to z faktu, że jedna ściana jest wspólna dla obu domów, która zostaje zbudowana raz i opłacona tylko raz. Pomiar również jest przeprowadzany razem dla obu, ponieważ cały Dom jest mierzony tylko raz. Ponadto, koszty można również zaoszczędzić przy umożliwieniu wykonawcy budowy całego domu, gdy bracia, jak informuje OP, wspólnie projektują i planują.

Napisany przez ADMCI4
@nordlys: Jednak poświęcił względnie wiele wysiłku i czasu, aby dojść do tej sumy. On jest przykładem, który wszystkim otwiera oczy :-)

@Küche und Konsumentenkredit: Czyli Kuchnia musiałaby być osobno sfinansowana nowym kredytem, prawda? Jeśli konsumentenkredit zostanie spłacony, będziemy mieli minimalny zapas w wysokości 200 tys. euro lub nieco więcej.

@Eigenleistung: Miło i dobrze, ale materiał nie jest darmowy i kosztuje odpowiednio. 900m ogrodzenia nie są tanie.

@Freundin: Jeśli odejdzie, Peter straci swój Dom lub będzie żył tylko ryżem, makaronem, wodą i chlebem.

@Urlaub: No, na to też nie ma pieniędzy.

Napisany przez NaTwoim13
Żabko, jeśli w przypadku większości małżeństw, a nawet związków, kobieta odchodzi - ewentualnie na odwrót - oznacza to dużo większe problemy.

Nie jest to apel o to, żeby dla TE wszystko było łatwe, to tylko obiektywna uwaga. Zbyt wiele spekulacji i założeń jest dla mnie wymienianych za pomocą znaku @.

Nie, kuchnia i samochód mogą być uwzględnione w sumie kredytu hipotecznego. Dlaczego miałoby to być niemożliwe?

Napisany przez Honey1979
Porównujesz wypowiedź Zaby jako nierealistyczną. Mówisz tutaj o małżeństwach, które się rozwodzą.... Problemem jest to, że nie czytasz między wierszami.

OP jednoznacznie napisał tutaj, że rozważa możliwość, że jego dziewczyna się tam wprowadzi, ale dotąd nie mieszkają nawet razem. Oczywiście porównanie z małżeństwem jest tutaj bardzo daleko idące.

Oczywiście dla pośrednika finansowego jest łatwiej, gdy można doliczyć kolejne wynagrodzenie. Ale myślę, że sprzedaż jego samochodu nie jest dobrym pomysłem... Co wtedy pozostanie OP-owi? Poza ""domem""?

Brak pieniędzy na wakacje, nic na oszczędności, ładne ubrania itp.... i ma jeszcze dodać kuchnię do 30-letniego kredytu hipotecznego? Czyli będzie płacił przez 30 lat za kuchnię? Przepraszam, nie mogę się zgodzić...

Temat własnej pracy zawsze jest przeceniany.... Oto aktualny przykład.

Mam ofertę na wymianę dachu na wiatę garażową

Kwota oferty = 1700,00 euro w tym VAT

Koszty materiałów to 1100,00 euro

Koszty prac wynoszą 600,00 euro

To 35% kosztów pracy i 65% materiałów

Praca własna jest zawsze wielkimi literami, jakby była darmowa. Ale tak nie jest.... Oszczędza to około 30-40% całkowitej kwoty, ale resztę trzeba kupić.....

A jeśli założymy, że na prace zewnętrzne potrzebne są nawet 10 tysięcy euro.... To nadal zostaje 6-7 tysięcy euro na materiały, i skąd dokładnie OP ma je wziąć?

W kosztorysie OP-a nie ma jeszcze nic o wiacie garażowej i garażu.... ale nie będzie go potrzebować, panie Buhmann, jeśli posłucha pana rady.... Przecież nie ma już samochodu

Napisany przez NaTwoim13
Również planuję nadal przeprowadzkę z moją partnerką. Ona będzie wkład miała w wysokości około 400-500 € miesięcznie.
Nie można z tego jednoznacznie wywnioskować, że jeszcze nie mieszkają razem. Może tak być, ale nie musi, możliwe jest różne interpretacje tego nadali planuje - może warto zapytać?
Mimo tego, że nie chcesz zauważyć związków pomiędzy sytuacjami dochodowymi. Sam TE pisze, że rozważa sprzedaż samochodu, żeby ewentualnie albo możliwie (może warto zapytać??) kupić tańszy, ale ty decydujesz, że nie powinien go sprzedawać, po to aby znowu być kozłem ofiarnym, sugerując zupełnie źle moją interpretację, mówiąc, że nie potrzebuje już wiaty samochodowej, bo nie ma już samochodu.
Kochanie, napisałem do ciebie coś prywatnie w interesie wszystkich tutaj i społeczności i prosiłem o pewną rzecz.
Wydajesz się coraz bardziej demaskować, zwłaszcza że nadal uczestniczysz w dyskusji dominując i argumentując przeciwko koziołkowi ofiarnemu w sposób nieuczciwy i niesprzyjający konstruktywnej dyskusji, która powinna być spokojna i obiektywna. Co chcesz osiągnąć? Gdzie przyczyniasz się do obiektywizmu i spokoju?
Człowiek o twoim doświadczeniu i mądrości życiowej może to przecież inaczej rozwiązać, prawda?

Napisany przez ADMCI4
Jednak mówimy także o okresie (być może 30 lat), w którym uważam, że nikt budujący nie jest w stanie uwzględnić kompletnie wszystkich ewentualności. Po prostu ten okres czasu jest zbyt długi.
Dla mnie ważne jest, aby niezależnie od tego, co się stanie, ten Dom mógł być utrzymany. Czy to rozwód, brak jednego z dochodów z powodu urlopu rodzicielskiego lub długotrwałego, czy też wsparcie rodziców na starość lub podczas opieki, a mimo to można nadal dobrze żyć i poradzić sobie nawet w przypadku zepsutego samochodu. Tutaj po prostu tak nie ma.
noelmaxim, czy naprawdę zaleciłbyś komuś żyć z 750€, wliczając w to jedzenie, paliwo, ubezpieczenia, wakacje, oszczędności, itp.? To oznaczałoby wiele wyrzeczeń. My dobrowolnie żyjemy na podobną kwotę (miesięczne wydatki bez mieszkania) dla 4 osób, da się to zrobić. Dlatego wiemy, co jest możliwe z taką kwotą i co nie. A z taką kwotą naprawdę nie da się nic zrobić. Ale robimy to bez potrzeby, pomimo że nasze dochody są trzykrotnie wyższe.
@EK autora pytania: To jest moim zdaniem najbardziej pozytywne. Autor ma oszczędności własne i w takiej kwocie, że gdyby stracił Dom, wyszedłby z tego cało (uwaga, założenie).
Jak można wliczyć koszty kuchni, skoro nie wpływa ona na zwiększenie wartości? Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez Honey1979
Kuchnia po prostu ginie. Bank nie chce mieć dokładnych kwitów za każdy grosz. Jeśli weźmiesz 180, wystarczy, że masz potwierdzenia za 150.

Napisany przez Honey1979

Planuję nadal zamieszkać razem z moją partnerką. Będzie ona wnosić około 400-500 € miesięcznie.
Z tego nie wynika jednoznacznie, że jeszcze nie mieszkają razem. To możliwe, ale niekoniecznie. Wyrażenie "weiterhin" można zinterpretować na różne sposoby, być może warto zapytać?

Thomas .... Tak jak mówię, musisz czytać między wierszami.
Autor wątku napisał: Podczas fazy budowy lub fazy wysokiego obciążenia podwójnego zamieszkam jednak u mojej dziewczyny.

Napisany przez ADMCI4
"
Porównujesz stwierdzenie Zaby jako nierealistyczne.
Mówisz tu o małżeństwach, które się rozwodzą.... Problem polega na tym, że nie czytasz między wierszami.

Zaba napisał jasno, że planuje, aby jego dziewczyna wprowadziła się do niego, ale do tej pory nawet nie mieszkają razem. Oczywiście porównanie z małżeństwem jest tu bardzo daleko idące.

Oczywiście dla pośrednika finansowego jest łatwiej, gdy można uwzględnić kolejne wynagrodzenie.

Uważam, że sprzedaż jego samochodu to nie jest dobry pomysł... Co wtedy będzie miał TE? Oprócz ""domu""?

Brak pieniędzy na wakacje, nic na oszczędności, ładne ubrania itp.... a on ma jeszcze uwzględnić kuchnię w 30-letnim finansowaniu budowy ? Zatem będzie spłacał kuchnię przez 30 lat? Przepraszam, nie mogę się z tym zgodzić....

Temat pracy własnej jest zawsze przeceniany.... Oto aktualny przykład.

Otrzymałem ofertę na wymianę dachu wiaty.
Suma oferty = 1700,00 [url]euro[/url] brutto.
Koszty materiałów wynoszą 1100,00 [url]euro[/url]
Koszty pracy wynoszą 600,00 [url]euro[/url]

To jest 35% kosztów pracy i 65% materiałów
Praca własna zawsze jest tak wielko pisana jakby była darmowa.
Ale nie jest.... Oszczędza ona około 30-40% całkowitej kwoty, ale reszta musi zostać kupiona....

I jeśli założymy, że koszt na zewnątrz wyniesie 10 000 [url]euro[/url].... Pozostaje nadal 6-7 tysięcy [url]euro[/url] za materiały, skąd ma to wziąć TE?

Na liście TE nie ma jeszcze wiaty ani garażu... ale Pan Buhmann nie potrzebuje ich, jeśli podąża za Pańską radą.... przecież nie ma już samochodu.
Wyjaśnienie dotyczące pracy własnej zgadzam się w pełni. Czy to jest zawsze przeglądane lub dlaczego zawsze argumentuje się za pracą własną?
Mój pośrednik finansowy chciał również zaimplementować bardzo wysoki udział pracy własnej. Z mojego punktu widzenia jest to, powiem to prosto, *samousprawiedliwienie*. Trzeba wykonać to, co realistycznie można zrobić obok pracy, nie wypalając się. Weekendy są potrzebne do odpoczynku podczas budowy, a nie do przepracowywania się w 120%."

Napisany przez NaTwoim13
Nie, kochanie, znowu źle, kuchnia oczywiście jest uwzględniona w rozliczeniu kosztów budowy. Nie jest jednak brana pod uwagę przy określaniu wartości hipotecznej.

Widzisz, kochanie, to czysta spekulacja i znowu proste oskarżenie o oszustwo kredytowe, co to w ogóle byłoby.

Kochanie, ten człowiek nie pracuje w taki sposób, od 24 lat nie. Rozumiem, że sprzeciwiasz się teraz - nawet pośrednio - spekulacjom dotyczącym mnie.

Poproś o informacje, o to proszę od czasu, gdy jestem tutaj aktywny, zamiast spekulować, kiedy nie masz pojęcia, dziękuję.

Napisany przez ADMCI4

Kuchnia po prostu tak schodzi na dalszy plan.
Bank nie chce mieć dokładnych potwierdzeń za grosz.
Jeśli bierzesz 180, wystarczy, jeśli masz potwierdzenia na 150.

Już się tego domyślałem. To jest naprawdę szalone!?!?!
A ja jako nowicjusz myślałem, że mój nadmiarowy puffer, którego już nie potrzebuję, powinienem przeznaczyć na dodatkową spłatę lub zwrócić, aby zminimalizować czas trwania/zobowiązanie. :-)

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, proszę przestańcie już! To jest szaleństwo.
Zaba, kuchnia zostanie uwzględniona w kosztorysie budowlanym, nie daj się zwariować Honey!

Napisany przez NaTwoim13

Kuchnia po prostu przepada.
Bank nie chce mieć dokładnych dowodów na każdy grosz.
Jeśli bierzesz 180, wystarczy, jeśli masz dowody na 150.

Honey, dlaczego takie stwierdzenie? Całkowicie fałszywe i całkowicie bez sensu!! Każdy cent musi być udowodniony, przez każdy bank!!!!!

Napisany przez ADMCI4
Aby być uczciwym, już słyszałem o takich rzeczach. Tak mój szef sfinansował swój kabriolet. :-) :-)
Ale powtórzę pytanie. Jeśli kuchnia nie podnosi wartości nieruchomości i nie wpływa na wycenę hipoteczną, to jak może być finansowana tym samym kredytem na tych samych warunkach(?)? To oznaczałoby, że jego kuchnię finansuje się pod 1,X%.

Napisany przez NaTwoim13
Żabka, dobrze, że postąpiłeś zgodnie z własnym sumieniem i nie dałeś się namówić na samodzielną pracę, której nie można było wykonać (jak można w ogóle na coś takiego wpaść????), ponieważ również jest to oszustwo kredytowe!! Eigenleistungen (prace własne) są zazwyczaj wykonywane i mają sens, sięgając nawet ponad 50%, niemniej jednak większość banków wymaga potwierdzenia przez architekta dla kwot powyżej 20.000-25.000 euro oraz udokumentowania, w jaki sposób i przez kogo zostaną wykonane.

Również tutaj można, ale nie trzeba, uwzględnić prace własne. Może się udać, ale nie musi. Nie możemy również wykorzystywać ogólników i uogólnień. Należy dokonać indywidualnej oceny sytuacji.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, dlaczego nie? Kwota, która jest pożyczana, jest porównywana do ustalonej wartości (gdzie kuchnia nie jest uwzględniana), a to właśnie określa poziom obciążenia i na tej podstawie ustalane są warunki!
Gdzie tu jest problem??

Napisany przez Honey1979
Tak, dotychczas nie musiałem udokumentować więcej niż 60-70% w przypadku żadnej z moich kredytów hipotecznych.....

Ale pewnie dlatego, że moja sytuacja finansowa jest dobra i jestem długoterminowym klientem. To jest kwestia zaufania.

Napisany przez nexttry

Oczywiście, koszty budowy domu bliźniaczego są niższe niż koszty budowy domu jednorodzinnego, nawet znacznie!!! Tak wynika z faktu, że jedna ściana jest budowana dla obu domów, a więc koszt jest płatny tylko raz.

To pokazuje, że nie masz pojęcia o budowie domu i cenach. W przypadku domu bliźniaczego oszczędza się prawie wyłącznie dzięki potrzebnemu mniejszemu działce, reszta to grosze.
Budowa jednej ściany razem... Nie, oczywiście nie!!! Tak robiono wiele lat temu, ale obecnie nie jest to praktykowane z uwagi na przekazywanie dźwięków. Zanim napiszesz coś, pomyśl chociaż przez dwie sekundy i nie pisz po prostu jakichś bzdur.

Napisany przez ADMCI4

To, że tobie służy, i dobrze, że nie dałeś się namówić na prace własne, które nie mogą zostać wykonane (skąd w ogóle taki pomysł????), bo to również jest oszustwo kredytowe!!
Prace własne są jednak zazwyczaj wykonywane i są sensowne, nawet do ponad 50%, ale w większości banków muszą być potwierdzone przez architekta kwotą od 20 000-25 000 euro i ponadto trzeba udowodnić, w jaki sposób i przez kogo mają być wykonane.
Tutaj również może być zintegrowane, ale nie musi. Może się udać, ale nie musi. Tutaj również, używając ogólników i uogólnień, nie osiągniemy niczego. Należy dokonać indywidualnej oceny sytuacji.

Mogę sobie wyobrazić, że taka praktyka jest skutecznym sposobem, który jest stosowany, aby obniżyć wskaźnik obciążenia nieruchomością poniżej określonego poziomu. Wiele osób budujących byłoby tym zainteresowanych, sądzę.

Napisany przez NaTwoim13
Żaba, oczywiście, ale to oszustwo kredytowe.

Napisany przez ADMCI4

Żaba, naturalnie, ale to oszustwo kredytowe.

To możliwe :-)

Napisany przez NaTwoim13
Och, nexttry, nie muszę obalać twojej bzdury, ale chętnie to zrobię dla ciebie za pomocą pierwszego z milionów wpisów w Google.
https://www.hausjournal.net/der-koste...infamilienhaus
Ale przecież to powinno być jasne, przepraszam!

Napisany przez NaTwoim13
Kochanie, coraz bardziej demaskujesz siebie! Twój opisany fakt wynika, jeśli w ogóle, z faktu, że dla ciebie ważne jest, że ktoś był gotów/ jest gotów stracić pracę. To, co tutaj piszesz, staje się coraz bardziej absurdalne!
Najpóźniej od 21.03.2016 - ale też wcześniej, nawet jeśli tylko w przypadku udziału poniżej 50%, na przykład w sektorze hipotek krótkoterminowych w zakresie pozyskiwania kapitału - z nową dyrektywą dotyczącą kredytów mieszkaniowych, to technicznie już nie jest możliwe.
Kochanie, proszę, przestań teraz, serio, po prostu przestań, to jest bzdura i nonsens to, co tutaj wygadujesz!!

Napisany przez nexttry
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co wyszukujesz w Google i co znajduje się na pierwszym miejscu? W obliczeniach na stronie przyjmuje się różne wielkości... sama wewnętrzna aranżacja jest znacznie tańsza w kalkulacji tej firmy niż w przypadku wolno stojącego domu... jak to możliwe?

A skoro o Googlowaniu mowa: jeśli wyszukasz firmę Geld und Plan z twojego profilu, zawsze pojawią się takie wyniki: https://disq.de/2011/20110518-Direkt-Baufinanzierer.html

Jest to badanie Instytutu Niemieckiej Jakości Usług.

Rok 2011:
- Miejsce 16 z 17 w klasyfikacji ogólnej
- Miejsce 17 z 18 w klasyfikacji obsługi
- Miejsce 15 z 17 w klasyfikacji warunków

W czystej klasyfikacji pośredników miejsce 10 z 11.

Rok 2012
- Miejsce 18 z 18 w klasyfikacji ogólnej

Rok 2013+:
- Firma nie pojawia się już w klasyfikacji.

I chcesz mi powiedzieć, że Google zawsze można zaufać? No dobrze, jeśli tak mówisz.

Napisany przez NaTwoim13
Przypomniałem Ci, że wtedy w ogóle nie miałem pieniędzy i planu. Poza tym, jestem Thomas Buhmann, a Geld und Plan to grupa brokerów
Jak zawsze, gdy brakuje argumentów, zaczyna się osobiście. Czy Twoja prezentacja cokolwiek wnosi, w przeciwieństwie do mojego linku?
Czasem jestem smutny z powodu tego, że niektórzy tutaj myślą, że mogą anonimowo publikować to, co chcą, i przy tym muszą być obraźliwi. Na MP zostało to już jasno pokazane, w jaki sposób mogłoby mnie to dotyczyć. No cóż, zabieram się do roboty, nexttry
Aha, weź jeszcze następne 20 linków i lepiej zapytaj eksperta od budownictwa, jaka jest różnica w kosztach pomiędzy domem jednorodzinnym a bliźniaczym, czekam na Twoje opracowanie i zobaczymy, co teraz wymyślę dla Ciebie.

Napisany przez ADMCI4
Porównanie z kosztami budowy naprawdę kuleje trochę.

Czego realistycznie brakuje do domu jednorodzinnego, jeśli pominiemy piwnicę i przyjmiemy tę samą powierzchnię mieszkalną? Mniej płyty fundamentowej, mniej wykopu, jedna ściana mniej do otynkowania, minimalnie mniej dachu.

Wykończenie wnętrza jest takie samo kosztowne, i po prostu przyjąć jakieś pozycje jako różne koszty oraz obniżyć je o 10k€ to w ogóle żart.

Za 20-30k€ bez piwnicy mógłbym jeszcze pójść, jako różnica nie wliczając w to działki.

Napisany przez NaTwoim13
Żaba, jasne, ale 20.000 - 30.000 euro to już spora suma.

Napisany przez Beginnender
To stało się nie do zniesienia.

Pozwólcie wreszcie człowiekowi spokojnie żyć. Nie do pomyślenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata