Chciałbym skomentować częściowo uzasadnioną wypowiedź od użytkownika hausbeuwest (w poprzednim poście).
Czy wszystko w porządku z Tobą?
Poza tym, dzięki WoKri, bankierzy systematicznie nie mają już możliwości zaglądania za kulisami. Chyba że chcą ryzykować swoją pracę - co raczej rzadko się zdarza.
Wyparłeś mnie, że nie mam pojęcia o pieniądzach lub kapitale (kapitalizmie).
Muszę się teraz nieco uśmiechnąć....
1.) EBC wlała do systemu finansowego ponad 15 bilionów (!!!)
euro, aby zaklinać rzeczywiste konsekwencje kryzysu finansowego.
Dziwnym trafem to (jak na razie) jakoś zadziałało... i mocne ręce, czyli najbogatsi (rodziny), w zasadzie wyszły z tego bez szwanku, ponieważ struktura pieniądza i władzy nie rozpadła się.
Co się stanie, gdy takie niewyobrażalne sumy zostaną wprowadzone do systemu opartego na zaufaniu?
Kiedyś mieliśmy złote i srebrne monety, potem pieniądze papierowe, teraz mamy pieniądze, w które wierzymy.
Racja, wcześniej czy później dojdzie do (hiper)inflacji.
EBC chce wycofać pieniądze z obiegu zanim trafią do konsumenta (chciała tylko uratować zrujnowany system bankowy), ale najpierw zobaczymy, czy im to się uda. A ja w to nie wierzę...
Jeśli teraz miałaby wystąpić większa inflacja, to zadłużenie wobec dobrych aktywów, czyli w naszym przypadku złota budowlanego byłoby idealnym rozwiązaniem.
Idealny interes.
Pieniądze tracą na wartości, a aktywa zyskują.
DLATEGO MOJA RADA DLA WSZYSTKICH:
Jeśli teraz inwestujesz w nieruchomości, powinieneś to ZAANGAŻOWAĆ. Czyli ustaw raty, aż wszystko zostanie spłacone.
Istnieje wiele możliwości.
Oczywiście początkowo może to być trochę droższe. Ale kupujesz sobie odrobinę bezpieczeństwa.
Ponadto: Jeśli dzisiaj płacisz 1000
euro (przykład) za ratę, to za 10 lat także zapłacisz 1000
euro za ratę, a za dwadzieścia lat również.
Moja opinia może być przesadzona, ale myślę, że za 20 lat będziemy mogli zjeść w Mc Donalds za 1000
euro. Dzięki inflacji. Umowy bankowe nie mogą być dostosowane. (Musimy dostosować Twoją ratę, bo mamy inflację.... nie, nie, nie!)
I teraz jeszcze raz bezpośrednio do hausbauwest.
Na pewno nie będę przewijał wstecz dla Ciebie, ale z czegoś przeczytałem o strategicznym lokowaniu kapitału - odnosząc to do zamieszania w Twoich wypowiedziach na temat oszczędności.
Jesteśmy nadal praktycznie w środowisku zerowych stóp procentowych. 10-letnie obligacje państwowe dają około 0,6%, a EBC przyjmuje pieniądze na minusowych stopach procentowych. Ponieważ jesteś tak świetnym strategiem istnieją dwie możliwości:
Albo odniósłeś sukces w ryzykowaniu - ale nigdy nie zdawałeś sobie sprawy z ryzyka.
(Czy kiedykolwiek myślałeś o ryzyku kontrahenta?)
Albo jesteś najlepszym strategiem inwestycyjnym od Boga.
Jeśli tak jest, posiadasz strategie o niskim ryzyku (w kontekście ryzyka kontrahenta) z dobrym współczynnikiem ryzyka i szansą na zysk rzędu 1%. Chętnie mogę załatwić Ci kilka miliardów jako depozyt inwestycyjny. Bardzo szybko.
Albo jeszcze jeden wskazówka, po prostu powiedz Blackrockowi, że chcesz do nich dołączyć.
Wy administracyjnie prowadzicie 30 bilionów i nie wiecie, gdzie to wszystko włożyć.
Więc faktycznie, gdzie przechowywać to, aby nie zaginęło. Obecnie stopa zwrotu nie jest najważniejsza.
Dzięki Twoim umiejętnościom, Twoja pensja powinna wynieść minimum 50 milionów
USD rocznie. Oczywiście bez premii.
W końcu oddasz największemu na świecie zarządcy majątków kamień filozoficzny, którego wyraźnie połknąłeś.
Twoje pomysły inwestycyjne sprawiają, że jesteś jedyną osobą, która wyraźnie potrafi działać strategicznie.
Albo dlaczego myślisz, że zarządcy finansowi masowo kupują niemieckie 10-letnie obligacje skarbowe z ujemną stopą zwrotu???
Wszystko w kontekście obecnej inflacji wynoszącej oficjalnie 1-1,5%...
Pokaż swoją siłę i ratuj świat!!!!
Poza tym: inflacja celowo jest niska (ze strony EBC) w przeciwnym wypadku musiałaby podnosić stopy procentowe, co zakończyłoby imprezę i konstrukcja kartonowa rozwaliłaby się z jeszcze większą siłą po 10 latach.
Jak to osiągnąć? Koszyk towarów służący do obliczania inflacji zawiera wiele produktów technicznych. Ale czy naprawdę kupujesz co tydzień telewizor czy komputer?
Rzeczywista inflacja przekracza 1,5% (patrz czynsze).
Jak w przypadku, gdy przy inflacji poniżej 2% kosz z truskawkami, który w 2000 roku kosztował 3,99 DM, dzisiaj kosztuje 5
euro? Po 20 latach byłby to koszt 3
euro...
Oceniam, że lubisz nadstawiać drugi policzek, osobiście obrażać lub odwijać drugi kamień filozoficzny.
Miłej zabawy.
Przepraszam, że tego nie przeczytam.
Odchodzę stąd ponownie z tego forum.
Ciesz się tym, dręcz to, aż twoje wewnętrzne uda zostaną obdarte.
Rób mnie mniejszym.
To Twoja zasługa!
Ciesz się tym!
Ja z kolei będę cieszył się czasem z pozytywnie myślącymi i zdrowymi ludźmi.
Czy nie pasuje?