Re: 445 000 kredyt przy 35 tys. własnych środków i 4500 netto - propozycje finansowania?
Napisany przez MariusD88 -
- pt maja 18, 2018 9:28 am
Witam wszystkich,
po przeczytaniu kilku wątków na forum i widząc, jak wiele osób otrzymuje dobre rady i porady od znających się członków, chciałbym również przedstawić naszą sytuację finansową, nasz wymarzony Dom oraz dostępne propozycje finansowania.
Mam nadzieję, że przynajmniej w teorii poczuję się mniej zależny od doradców finansowych...
O nas:
- Ja: 30 lat, zatrudniony na czas nieokreślony
- Moja dziewczyna: 29 lat, zatrudniona na czas nieokreślony, obecnie w 4. miesiącu ciąży z naszym pierwszym dzieckiem, planowane jest kolejne dziecko
- Ślub na pewno już niedługo
Aktywa:
- Na koncie bankowym: Około 40 000 € (z czego chcemy wykorzystać 35 000 jako wkład własny)
Dochód (najgorszy scenariusz):
- Ja: 2800 € netto
- Ona, od stycznia: 1477 € zasiłku rodzicielskiego
- Świadczenie rodzinne, od października: 194 €
- Nasze dochody będą rosły w przyszłości, dzięki podwyżce wynagrodzenia lub liczby godzin (obecnie 35 h) z mojej strony, zatrudnienia mojej dziewczyny na 30 h po urlopie rodzicielskim oraz ewentualnie drugiego świadczenia rodzielnego. Do grudnia otrzymuje ona także pełną pensję (2200 € netto).
- Obydwoje posiadamy dodatkowo emerytury pracownicze, do których wpłacamy około 250 € miesięcznie (zawarte w kwocie netto)
- Żadnych innych aktywów (nieruchomości, BSV, papiery wartościowe itp.) ani zobowiązań (kredyty itp.)
Nieruchomość:
Dom jednorodzinny z 5 pokojami z podwórkiem i budynkiem gospodarczym (niewykończony, na razie jako przestrzeń użytkowa/warsztat) o powierzchni 120 mkw mieszkalnych, na działce o powierzchni 300 mkw, położony w rejonie Dolnej Nadrenii (Hesja, 10 minut do Wiesbaden/Mainz, 15 minut do lotniska FRA), wartość gruntu 550 €/mkw według geoportal.hessen.de, zbudowany w 1902 roku, brak konstrukcji szkieletowej/zabytków w dobrym stanie ogólnym, chociaż ostatnie poważne prace renowacyjne przeprowadzono już jakiś czas temu, ogrzewanie gazowe 24 kW, 12 lat stare, okna 15-letnie, instalacja elektryczna może mieć około 30 lat, ale z trójżyłowymi kabl