Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 445 000 kredyt przy 35 tys. własnych środków i 4500 netto - propozycje finansowania?

Napisany przez MariusD88
Witam wszystkich, po przeczytaniu kilku wątków na forum i widząc, jak wiele osób otrzymuje dobre rady i porady od znających się członków, chciałbym również przedstawić naszą sytuację finansową, nasz wymarzony Dom oraz dostępne propozycje finansowania. Mam nadzieję, że przynajmniej w teorii poczuję się mniej zależny od doradców finansowych... O nas: - Ja: 30 lat, zatrudniony na czas nieokreślony - Moja dziewczyna: 29 lat, zatrudniona na czas nieokreślony, obecnie w 4. miesiącu ciąży z naszym pierwszym dzieckiem, planowane jest kolejne dziecko - Ślub na pewno już niedługo Aktywa: - Na koncie bankowym: Około 40 000 € (z czego chcemy wykorzystać 35 000 jako wkład własny) Dochód (najgorszy scenariusz): - Ja: 2800 € netto - Ona, od stycznia: 1477 € zasiłku rodzicielskiego - Świadczenie rodzinne, od października: 194 € - Nasze dochody będą rosły w przyszłości, dzięki podwyżce wynagrodzenia lub liczby godzin (obecnie 35 h) z mojej strony, zatrudnienia mojej dziewczyny na 30 h po urlopie rodzicielskim oraz ewentualnie drugiego świadczenia rodzielnego. Do grudnia otrzymuje ona także pełną pensję (2200 € netto). - Obydwoje posiadamy dodatkowo emerytury pracownicze, do których wpłacamy około 250 € miesięcznie (zawarte w kwocie netto) - Żadnych innych aktywów (nieruchomości, BSV, papiery wartościowe itp.) ani zobowiązań (kredyty itp.) Nieruchomość: Dom jednorodzinny z 5 pokojami z podwórkiem i budynkiem gospodarczym (niewykończony, na razie jako przestrzeń użytkowa/warsztat) o powierzchni 120 mkw mieszkalnych, na działce o powierzchni 300 mkw, położony w rejonie Dolnej Nadrenii (Hesja, 10 minut do Wiesbaden/Mainz, 15 minut do lotniska FRA), wartość gruntu 550 €/mkw według geoportal.hessen.de, zbudowany w 1902 roku, brak konstrukcji szkieletowej/zabytków w dobrym stanie ogólnym, chociaż ostatnie poważne prace renowacyjne przeprowadzono już jakiś czas temu, ogrzewanie gazowe 24 kW, 12 lat stare, okna 15-letnie, instalacja elektryczna może mieć około 30 lat, ale z trójżyłowymi kabl

Re: 445 000 kredyt przy 35 tys. własnych środków i 4500 netto - propozycje finansowania?

Napisany przez Hilfe
Cześć, Kfw 124 , gdy okres przypisania oprocentowania wygasa, nie musisz płacić VVE. Opcja 1: spłacenie kapitału własnego (czy podołacie?) Opcja 2: refinansowanie według obowiązującego wtedy oprocentowania. Co jest dobre: w modelu 1 wybieracie bardzo długi okres przypisania oprocentowania. Jedynym minusem jest 2% spłaty kapitału. Obliczony całkowity czas trwania to 32 lata. To oznacza, że obydwoje będziecie bez długów mając ponad 60 lat, jeśli wszystko pójdzie gładko. 30 godzin dla twojej dziewczyny po porodzie? Czy to bardziej życzenie? Bo rzeczywistość po porodzie zazwyczaj wygląda inaczej. U was raczej będziecie zmuszeni do tych 30 godzin z konieczności. Przy dwójce dzieci jest to już nierealne. Chyba że macie sprzątaczkę i ogrodnika Moim zdaniem dochód netto nie pasuje do kredytu ani do nieruchomości. Czy sprawdziliście to z rzeczoznawcą? Starsza nieruchomość wręcz krzyczy o remoncie / trwałej modernizacji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć MariusD88, Po zakończeniu okresu sztywnego oprocentowania zawsze można spłacić pozostały dług bez VFE. Jeśli wybrany początkowo okres ZFS jest większy niż 10 lat zgodnie z BGB § 489, zawsze po 10 latach od pełnej wypłaty z okresem wypowiedzenia półrocznym.

Napisany przez 2tneub
Pomoc pisze: 30 godzin z twoją dziewczyną po porodzie? Czy to bardziej życzenie? Bo rzeczywistość po porodzie zazwyczaj wygląda inaczej. U was może to być raczej wynikiem konieczności na te 30 godzin. Przy dwójce dzieci już nierealne. Chyba że macie sprzątaczkę i ogrodnika.
Moja żona od razu zaczęła pracować 35 godzin, chociaż obecnie bardziej przypomina to 40-godzinny tydzień pracy. Przy elastycznych godzinach pracy sprawdza się to dzięki trochę dostosowaniu (ja odprowadzam dziecko, a żona odbiera), bez konieczności długiego przebywania dziecka w przedszkolu.

Napisany przez Heimatexperte
Wskazówka dotycząca porównania całkowitych kosztów: Uważam, że bardzo ryzykowne, ba wręcz nierealne jest zakładać, że po ustaleniu stałej stopy procentowej oprocentowanie pozostanie takie samo jak w obecnej ofercie. Aby dokonać rzeczywistego porównania całkowitych kosztów, należy przypisać wszystkie pozostałe zadłużenia tą samą stopą procentową po ustaleniu oprocentowania, które obecnie uważasz za realistyczne. Czy naprawdę wierzysz, że za 10 lat stopy procentowe na poziomie 1,3 lub 1,64 są nadal realistyczne? Poza tym podejście do porównania całkowitych kosztów jest zupełnie właściwe. Należy jednak zastanowić się, kiedy chcesz zakończyć wszystkie pożyczki, czyli jaka jest maksymalna długość spłaty, jaką planujesz. Zaletą modeli oszczędności mieszkalnych, które są zintegrowane, jest to, że w zasadzie nie występuje ryzyko odsetkowe, a koszty pozostają stałe do samego końca, natomiast w przypadku pożyczek ratalnych możesz osiągnąć bezpośrednie oszczędności poprzez dodatkowe spłaty. Jeszcze jedna wskazówka: Zalecam pozostawienie zwrotów podatkowych poza całkowitym obliczeniem i nie uwzględnianie ich, ponieważ faktycznie nie zmniejszają one kosztów, a jeśli są one generowane przez warianty ryczałtowe, powinny raczej być wykorzystane do pokrycia opłat odroczonych. Uważam również, że opisane warianty oszczędności mieszkaniowych mogą być potencjalnie bardziej opłacalne.

Napisany przez NaTwoim13
Niech będzie sugestia, co sądzicie o tym, żebyśmy spróbowali odpowiedzieć na pytania i życzenia TE i ocenić, omówić, przedyskutować koncepcje finansowania, a jeśli trzeba, zaproponować i przedstawić lepsze propozycje? Ja - poza tą propozycją tutaj - na razie się wycofuję i pozostawiam wam pole do działania. Konkretnie zostało wyrażone życzenie i pytanie, myślę, że powinniśmy się skoncentrować i pomóc TE.

Napisany przez MariusD88
@Pomoc Tak, SV oszacował Dom (ustnie) na maksymalnie 390 000 € i uznał, że konieczne jest przeprowadzenie kompleksowej renowacji dachu wraz z konstrukcją dachu, zawsze licząc się z tym, że prace nie będą wykonywane własnoręcznie. Później byłem w domu z wspomnianym zaprzyjaźnionym rzemieślnikiem, który widzi sytuację znacznie bardziej optymistycznie. Oznacza to, że w przypadku napraw na dachu, koszty te można by było pokryć z funduszy rezerwowych budynku. Skoro Dom był wówczas oferowany za 490 000 €, a my nie spodziewaliśmy się, że sprzedawcy zejdą tak nisko, zrezygnowaliśmy z pisemnej konsultacji ekspertyzy... 30 godzin oczywiście po odpowiednich okresach urlopu rodzicielskiego – jest to oczywiście najlepsze założenie, z którego niekoniecznie chcemy wychodzić. Powinno to działać również w najgorszym przypadku... Dobrze wiedzieć, że po 10 latach pożyczka KfW będzie musiała zostać spłacona. Czy to będzie dla nas istotne? Trudno powiedzieć. @Ekspert od lokalnego rynku nieruchomości Tak, tu leży problem, nikt nie wie, jakie będą oprocentowanie za 15-20 lat, ani ile będziemy zarabiać do tego czasu itp. Aby możliwe było porównanie czystych kosztów, zakładałem po prostu, że oprocentowanie pozostanie takie, jakie było ustalone. Riester nie jest naszym ulubionym modelem, przede wszystkim ze względu na nieprzejrzystość. Kiedy może okazać się, że warianty budowlano-oszczędnościowe są tańsze? Czy istnieje jakaś konkretne zalecane rozwiązanie?

Napisany przez Hilfe
Przepraszam, nadal uważam, że pożyczka do dochodu się nie zgadza. Zwłaszcza że ustaliliśmy maks. 390k jako cenę zakupu zgodnie z opinią rzeczoznawcy, a teraz jesteście zadowoleni z oferty sprzedawcy w wysokości 430k. To o 10% więcej niż cena wyceny. A teraz chcecie jeszcze dołożyć 15k na remont

Napisany przez hausbauwest
MariusD88 pisze: Renowacja: Planujemy zrobić to za 15 000 €, z czego (wszystko wykonane samodzielnie, przy współpracy z przyjacielem fachowcem + mną): Ogrzewanie (bez mojego udziału)Łazienka, kompletna razem z ruramiMontaż wyłącznika różnicowo-prądowegoKrótkofalówki UGGewentualnie okna UGTapetowanie UG
Samodzielnie nie możesz zrealizować kompleksowej renowacji łazienki oraz instalacji grzewczej za 15 tys. zł.

Napisany przez BenniG
W przypadku propozycji 3 stopa procentowa w przypadku 20-letniego zobowiązania jest niższa niż w przypadku 15 lat. Również pozostałe salda obu pożyczek się nie zgadzają. Jak to się ma do siebie? Więc najpierw dostarcz poprawne liczby...

Sam w sobie, całe przedsięwzięcie... No cóż. Dom pochodzi z 1902 roku, więc ma ponad 115 lat... Trzeba się zastanowić nad wymaganymi 430 tys. euro plus kosztami dodatkowymi plus remontem. To w sumie niebezpiecznie zbliża się do pół miliona euro... Sam ten fakt powinien naprawdę kogoś zmusić do refleksji... Strop z drewnianych belek... Przy każdym kroku meble się kołyszą, jeśli chcesz odnowić tapetę, być może tynk jest tak piaskowaty, że będziesz musiał odmalować cały Dom... To jest magiczne pudełko, które codziennie się na nowo wypełnia. Nie mam nic przeciwko starym domom, wręcz przeciwnie, ale to i pozostanie miejscem dla osób z odpowiednią ilością gotówki na koncie oszczędnościowym. Nagle pojawiają się nowe, nieplanowane place budowy. Wasz tzw. „wkład własny” zaledwie pokrywa koszty dodatkowe. Wchodzicie więc w tak olbrzymie finansowanie z 0,00 euro wkładu własnego, i to w przypadku domu, który od lat X jest ekonomicznie martwy. Najprawdopodobniej będą oferty finansowania, ale banki nigdy nie obciążą tego starego domu pełnym 100% z tego nierealnego cennika.

Napisany przez Hilfe
hausbauwest pisze: W sumie całe przedsięwzięcie.... Cóż Mieszkanie ma ponad 115 lat, zbudowane w 1902 roku... Trzeba to porównać do żądanych 430 tysięcy euro plus koszty zakupu plus remont. Ostatecznie różnica to prawie pół miliona euro..... Sama ta okoliczność powinna skłonić do refleksji.... Strop drewniany.... Każdy krok powoduje drżenie mebli, a jeśli chcesz odnowić tapetę, może okazać się, że tynk jest taki pylasty, że konieczne będzie odnowienie całego mieszkania..... To jest skarbonka, która codziennie się na nowo napełnia. Absolutnie nie mam nic przeciwko starym domom, wręcz przeciwnie, ale to jest i pozostanie coś dla osób z odpowiednią gotówką na oszczędności. Szybko mogą tu powstawać nowe, nieplanowane baustelle. Wasz tzw. „kapitał własny” ledwo pokrywa koszty zakupu. Wchodzicie więc z 0,00 euro kapitału własnego w tę ogromną finansową inwestycję w Dom, który ekonomicznie jest martwy od ponad X lat. Na pewno będą oferty finansowania, ale banki nigdy nie zabezpieczą tak starego mieszkania 100% od tej utopijnej ceny zakupu.
Zgoda! I kupuje znacznie powyżej ceny rzeczoznawcy. To tak, jakbym dawał rzeźnikowi dodatkowe 2 euro za jego kiełbasę, bo tak bardzo ją lubię. Oczywiście są miłośnicy takich domów, ale często uczucia są silniejsze od faktów. Jeśli już zatrudniam rzeczoznawcę, to nie rezygnuję z oceny rzeczoznawcy. Jeśli kupujący już teraz, z samego szacunku do rzeczoznawcy, obniża cenę o 60 tysięcy, to coś jest nie tak.

Napisany przez NaTwoim13
Bez względu na to, że niektórzy znowu już wiedzą, jakim złomem jest ten Dom, nie widząc go - hausbauwest pisze, jakby był w nieruchomości - i odbiera TE i jego znajomym zdolność do oceny nieruchomości na miejscu! Jeśli ktoś ma środki na koszty dodatkowe nabycia, to ma własny kapitał i oczywiście dobre banki finansują w 100% ceny zakupu, a jeśli byłaby to opisana przez hausbauwesta złomowisko, to makler finansowy lub bank z pewnością pokaże to TE najpóźniej podczas negocjacji finansowania, ale na solidnych podstawach i na podstawie dokumentów domu, zdjęć oraz oględzin!!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Bez oglądania domu, niektórzy już wiedzą, jaki to zgliszczyk - hausbauwest pisze, jakby był w nieruchomości - i odbierają TE i jego znajomym zdolność do oceny stanu na miejscu! Jeśli ktoś ma koszty nabycia, ma kapitał własny i oczywiście dobre banki finansują 100% ceny zakupu, a jeśli to jest opisany przez hausbauwesta zgliszczyk, to finansowy pośrednik lub bank poinformuje TE najpóźniej o tym i przekaże to w sposób uzasadniony na podstawie dokumentów domu, zdjęć i oględzin!!
Zgliszczyk, tak powiedzieli teraz oni. Przy cenie 390k-440k nie będzie nim zapewne. To jednak obiekt dla miłośników. Banki na pewno pójdą na 445k. Wewnętrzne wyceny na pewno będą wiązać się z czerwonym światłem. Nie rozumiem tylko, dlaczego ktoś płaci więcej dobrowolnie. Z ekspertyzą do sprzedawcy i zobaczymy, co się stanie. Mimo wszystko uważam, że tutaj przesadzają.

Napisany przez NaTwoim13
Ten stary barak, gdzie się trzeszczy, tynk spada ze ścian i co gospodarczo umarło od x lat Zamknąłem opis tej nieruchomości przez hausbauwesta w jednym słowie! Oczywiście to nie jest moje zdanie, nie znam tej nieruchomości i jej nie widziałem, dlatego naturalnie się wycofuję, chcąc być brany poważnie.

Napisany przez Heimatexperte
@Marius: Gdy Riester zostanie dobrze wyjaśniony na indywidualnym i odpowiednim przykładzie, wyjaśniając wszystkie zalety i wady, staje się zrozumiały, ale zazwyczaj działa tylko w rozmowie osobistej lub na podstawie danych osobowych. Sam pracuję w branży finansowania nieruchomości i kredytów budowlanych w regionie Nadreńsko-Majneńskim i przy założeniu wartości zabezpieczenia w wysokości co najmniej 350 tys. euro przeliczyłem warianty 2 i 4, mogę znaleźć i zaoferować oba korzystniejsze stopy oprocentowania w przypadku odsetek przedfinansowania i oprocentowania pożyczki. W przypadku wariantu 4 uważam, że stopa oprocentowania oferowana przez kasy oszczędnościowo-budowlane jest naprawdę dobra (choć można jeszcze nieco poprawić), ale stopa banku jest zbyt wysoka, w przypadku wariantu 2 jest odwrotnie. Więcej informacji chętnie na PW.

O nieruchomościach i budownictwie już wystarczająco udowodniłeś, że Twoja wiedza jest niewystarczająca. Od ponad 115 lat zaprawa trzyma się między kamieniami.... młody, zacznij chociaż trochę myśleć proszę.... To nic strasznego, ale po prostu nieustająca budowa. Bank nie udzieli na to 100 procent kredytu. Zwłaszcza nie przy tak nierealnie wysokiej cenie zakupu. To nonsens.

Napisany przez NaTwoim13
Jesteś gadułą! To, że wszystko to wiesz, jest niewiarygodne i w jakiś sposób nie do zniesienia! Z reguły 150-letnie obiekty są w 100% zastawiane, nawet te z zabytkami! To wszystko zależy od budowlanego stanu i stanu nieruchomości, którego żaden z nas nie potrafi ocenić, ale ty, jako gaduła, opisujesz nieruchomość z daleka, jakbyś ją akurat zwiedzał! A co do twoich gadanek, często wystarczyło, aby udowodnić, że nie masz pojęcia!! Chłopie, chłopie, chłopie, ja w ogóle nie oceniam, od zawsze potępiam twoje permanentne pouczanie i twoje niemożliwe zachowanie w kontekście znajomości nieruchomości. Czy w ogóle zauważasz, że to niemożliwe i gadulskie??

Napisany przez NaTwoim13
Bez pytania i całkowicie pomijając interesy TEs, wylewasz swoje intelektualne śmieci, zamiast odpowiadać na pytania, oferować pomoc lub wskazywać poprawki, a ponieważ nie potrafisz tego zrobić, piszesz coś, co nawet nie jest trwałe, co sprawia, że głową się potrząsa (za kogoś innego) i po prostu jest błędne pod względem treści!

Co mam zrobić, jeśli chodzi o finansowanie bańki mydlanej?

Napisany przez NaTwoim13
Po prostu nic nie pisz, po prostu trzymaj się z dala!!

Twoje różowe obłoki rzeczy trzeba skomentować.... jest straszne, jak bardzo biegasz za ludźmi, żeby jakoś sprzedać finansowanie. Człowiek za postem jest ci zupełnie obojętny. Musisz zarobić, wkrótce nadejdzie nowy poniedziałek :-)

Napisany przez NaTwoim13
Do tej pory nie zająłem stanowiska w tej sprawie, poza jednym życzeniem i wskazówką dotyczącą okresu ustalania oprocentowania. W związku z pytaniem i życzeniem osoby pytającej, nic nie dodajesz. Raczej znów mi coś przypisujesz, w celu prowokacji, opisując Dom, którego nawet nie znasz. Zauważasz to?? Nie wnosisz nic mądrego, gdy na przykład Ekspert ds. regionu stara się napisać świetny post, od ciebie nic nie dostajemy, a to co sensowne od mojej strony już przekazuję osobie pytającej. Dopóki będziesz tak dalej pyskował (dosł. przechodzić gaz), nie będę robił nic więcej. Po prostu przyjrzyj się temu!

To naprawdę byłoby dziwne, gdybyś jeszcze nie wysłał/a wiadomości prywatnej do tego użytkownika z prośbą o skalkulowanie finansowania :-) Zawsze u Ciebie to samo schemat...

Napisany przez NaTwoim13
Zapytaj go jeszcze raz i przestaniesz gadać głupoty! Hausbauwest, wreszcie zda sobie sprawę, że jesteś gadułą, spekulantem i prowokatorem bez żadnej treści! Nic z tego, co piszesz, nie ma treści, jest trwałe ani ważne w jakikolwiek sposób, a przede wszystkim, już nikogo to tutaj nie obchodzi!

Hej, hej .... jeszcze nie zrozumiałeś, że mamy dość twojego bełkotu. Może zrób sobie przerwę i zrób coś ze swoim maluchem albo coś....

Napisany przez Alex [CryptoMod]
hausbauwest pisze: Samą łazienkę w pełni wyposażoną oraz instalację grzewczą nie da się zrealizować samemu w ramach własnych sił za 15 tysięcy euro.
W kwestii finansowania nie jestem ekspertem (oprócz tego, że wydajecie prawie 50% swoich dochodów na mieszkanie, co uważam za dużo), ale co do tego: Chciałbym się zgodzić.... Nasza nowa kocioł gazowy (mało znana marka) kosztowała same urządzenie wraz z montażem 7 500 EUR.... Firma grzewcza to znajomy, który napisał tylko obowiązkowe godziny i resztę zrobił jako przysługę (za co też odpracowałem mu kilka godzin).... Nie było to wliczone w cenę żadne grzejniki. Od tygodnia łączę trzy pomieszczenia w naszym domu.... Będzie to kosztować około 3 500 EUR.... wszystko w ramach własnych sił.... tylko usunięcie 2 ścian = 350 - 400 EUR wywóz gruzu.... Podłoga na 60m kw. tani laminat za 10 EUR za mkw. lub wartościowe panele winylowe za 50 EUR za mkw.... Żelbetowy dźwigar nośny na ścianę 250 EUR.... Tynk/gładź 150 EUR.... Gniazdka 12 sztuk z marketu budowlanego albo wartościowe? (wtedy łatwiej się to montuje, po prostu w wartościowych produktach zazwyczaj jest to prostsze) Dzisiaj w jednym pokoju przestało działać światło, po 2 godzinach poszukiwań okazało się, że jeden przewód z innego pokoju również zasilał światło w tym innym pokoju.... Trzeba było poprowadzić nowy kabel.... Tak więc mówiąc krótko 24 kW kocioł gazowy, 12 latOkna 15 latInstalacja elektryczna może mieć 30 lat, ale z 3-przewodowymi kablamiRury wodne z miedziKuchnia nowa Jak już zostało wspomniane, to jest właściwa skrzynka Pandory.... nasz Dom ma rok budowy 1955.....

Herrmueller pisze: W kwestii finansowania nie jestem ekspertem (oprócz faktu, że wydajecie prawie 50% swojego dochodu na mieszkanie, co uważam za dużo), ale odnośnie tego: Chciałbym się zgodzić..... Nasz nowy kocioł gazowy (marki mniej znanej) kosztował łącznie z montażem 7 500 EUR.... Instalator jest znajomym i naliczył tylko godziny obowiązkowe, a resztę zrobił jako przysługę (za co również pracowałem kilka godzin dla niego). Nie było wliczonych grzejników. Od tygodnia łączę trzy pokoje w naszym domu..... Kosztowało to około 3 500 EUR.... wszystko wykonane własnymi siłami..... tylko usunięcie 2 ścian = 350 - 400 EUR utylizacja gruzu... Pokrycie podłogowe dla 60 metrów kwadratowych tanie panele podłogowe za 10 EUR / m2 lub wartościowy parkiet winylowy za 50 EUR / m2.... Stalowy dźwigar na ścianę nośną 250 EUR.... Tynki/Gips 150 EUR..... Gniazdka elektryczne 12 sztuk z marketu budowlanego lub wartościowe? (rożnica odczuwalna podczas montażu, zwykle łatwiej się pracuje z wartościowymi produktami) Dzisiaj światło w jednym pokoju przestało działać, po 2 godzinach szukania okazało się, że jedno źródło zasilania światła pochodziło z innego pomieszczenia..... Trzeba było położyć nowy przewód.... Tyle w temacie Jak zostało już wspomniane, to jest trochę jak pudełko niespodzianek.... nasz Dom pochodzi z roku 1955.....
Całkowicie słusznie, Herrmueller, ale tu niektórym nie podoba się, gdy ktoś wyciąga coś z realnego świata. Pod płaszczykiem Musimy odpowiedzieć na pytania użytkownika TE”…. Moim zdaniem to jest rzecz podstawowa, która musi być wzięta pod uwagę i przede wszystkim należy poinformować konsumenta o ogromnych ryzykach związanych z 100% finansowaniem. Młodzi ludzie, którzy mają jeszcze przed sobą wiele możliwości i którzy zapisują sobie niemal pół miliona za Dom z 1902 roku.... Nie mam nic przeciwko starym domom…. Wręcz przeciwnie!!! Ale : To działa tylko przy odpowiednim wsparciu. Nie może być tak, że Dom z 1902 roku jest tak drogi, że za te pieniądze można sobie postawić nowy budynek. To w zasadzie nie ma sensu. Ta rzecz musi być znacznie tańsza, a wtedy finansowo można sobie poradzić z naprawami, które się pojawią. To można zrozumiale wytłumaczyć każdemu, kto chce sprzedać nieruchomość. I jeszcze raz odnośnie wartości zastawu : Ja osobiście nie wierzę, że bank zabezpieczy w 100% Dom z 1902 roku przy podanych warunkach. Przynajmniej nie, gdy klient przychodzi do banku bez jakichkolwiek zabezpieczeń, a w kieszeni ma tylko koszty transakcji zakupu. I jeszcze raz podkreślam: Koszty transakcji zakupu nie są dla mnie WKŁADEM WŁASNYM. To są podatki i opłaty, których każdy właściciel nieruchomości musi się pozbyć….. Ja nazywam to również wejściem do świata nieruchomości. Nic więcej, nic mniej, bo to nie ma wartości, to jest po prostu WEG!

Napisany przez Hilfe
To po prostu nie ma sensu.... gdyby to było nowe mieszkanie, od razu bym powiedział, że jest ok, choć małe. Ale te liczby dla tego starszego domu to harakiri. Tworzymy zapasy w wysokości 200€, co nie wystarczy. To już robimy przy nowym domu. 1600€ kredytu, 500€ kosztów dodatkowych i 200€ zapasów. To więcej niż 50% podanego najgorszego przypadku netto. Proszę również zauważyć, że prawie nic nie zostanie spłacone. W przypadku opcji 1, mając 50 lat, pozostaje jeszcze 193.000€ długu. Mam nadzieję na korzystny poziom oprocentowania w celu finansowania kontynuacji. Albo można się zabezpieczyć dodatkowymi kosztami za pomocą BSU.

Napisany przez StGe1973
Marius, domu i stanu nie mogę ocenić, ale nie daj się zniechęcić przez ekspertyzę. Ekspertyza zawsze określa cenę w określonym czasie. Zakup nieruchomości jest jednak (prawie zawsze) długoterminową sprawą, a oczekiwania również odgrywają dużą rolę w cenie. Lokalizacja, którą opisujesz ogólnie, może uzasadnić wyższą cenę niż wynika to z ekspertyzy. Podobnie zła lokalizacja może uzasadnić niższą cenę, gdy na przykład oczekuje się, że w ciągu następnych 10 lat 20% mieszkańców miasta przeprowadzi się z powodu braku możliwości zatrudnienia itp. Ekspertyza zawsze jest dobrym wyznacznikiem, ale dopłaty i zniżki (w zależności od pozytywnych lub negatywnych długoterminowych oczekiwań) są całkowicie normalne. Musisz po prostu zdecydować, czy ta dopłata do ekspertyzy jest uzasadniona w świetle twoich osobistych oczekiwań czy nie.

Napisany przez NaTwoim13
To dokładnie to samo, on musi to ocenić sam i przede wszystkim tylko on może to zrobić, ponieważ wiemy zbyt mało o nieruchomości i każdy stawia swoje własne wymagania i indywidualne warunki dotyczące inwestycji w życiu. Wszystko jest możliwe, ale niektórzy zachowują się tak, jakby było inaczej, jak to możliwe? Przede wszystkim, jak odbierają to uczestnicy`? Jaka jest jakość, gdy ktoś zamieszcza oferty, a lokalny bank możliwe, że już ocenił nieruchomość i oferty opierają się na tej ocenie, lub ci, którzy opracowali oferty, mają bliższe informacje o nieruchomości i uwzględnili je? Dlaczego ta nieruchomość nie może być obciążona w 100% i dlaczego powinniśmy to lepiej wiedzieć, pomimo faktu, że nikt nie pytał o to? Okropne, musimy uświadamiać klientów o finansowaniu w 100%!! Ty nie informujesz, tylko potępiać, spekulować i dyktować, przede wszystkim, nadal uważać uczestników za zbyt głupich, jakby nie mogliby ocenić, nie zastanawiali się jeszcze nad tym zagadnieniem lub nie mieliby świadomości, co robią! I jak zawsze, nie masz pojęcia o uczestniku i nieruchomości, ale tutaj próbujesz być mądry!

noelmaxim pisze: Dlaczego nieruchomość ta nie powinna być kredytowana w 100%?
Łatwo to wytłumaczyć.... Ponieważ po ponad 100 latach jest ekonomicznie martwa!

Napisany przez NaTwoim13
Nie wyjaśniasz nic, wygłaszasz fałszywe twierdzenia, rozpowszechniasz nieprawdziwe informacje i używasz argumentów, które nimi nie są! Nieproszenie opowiadasz po prostu bełkot, kłamstwa i brednie! Banki oczywiście udzielają kredytów hipotecznych na nieruchomości, które mają ponad 100 lat, nawet w wysokości 100%! Jasna deklaracja!

Człowiek Buhmann.... Oczywiście, że to zrobi.... na przykład u mnie, mam mnóstwo zabezpieczeń do zaoferowania. U te nie zrobią tego, bo nie ma żadnych zabezpieczeń. Tak, i również nie ma pojęcia. 15 t za nowy system grzewczy oraz 2 nowe łazienki i okna. On ma tak mało pojęcia jak ty, Buhmann!

Napisany przez FloHH
Drogi Hausbauwest, Niezależnie od tego, że niesłuszna pseudoekspertyza dotycząca obiektu nieznajomego Tobie osoby nie pomaga jej w pytaniu wstępnym, uważam Twoje wpisy pozbawione jakiejkolwiek kultury rozmowy za drażniąco drażniące. To nie krytykowany przez Ciebie, ale niestety Ty jesteś jedyną osobą, która znacząco irytuje innych tutaj...

Napisany przez FloHH
Być może jestem jedyną osobą, która to zauważa... Główny problem w tym wątku tkwi w charakterze tego działu forum. Ktoś pyta o opinie na temat modelu finansowania. W rezultacie większość tu obecnych czuje się upoważnionych do wyrażenia swojej dezaprobaty wobec wyboru domu przez OPa (oczywiście bez znajomości konkretnych szczegółów). Jeśli nie macie pojęcia o modelach finansowania w branży nieruchomości, po prostu czytajcie cicho i poszukajcie tematów, do których możecie naprawdę wnosić merytoryczny wkład...

To nic nadzwyczajnego. Ten, kto mówi prawdę, nie ma zawsze przyjaciół... Nigdy nie byłem typem osoby, która mówi to, co inni chcą usłyszeć. Mógłam z tym żyć bardzo dobrze.

Napisany przez NaTwoim13
Człowiek Buhmann.... Oczywiście, że tak robi.... na przykład ze mną, mam pod dostatkiem zabezpieczeń do zaoferowania. Z nim tego nie zrobią, bo nie ma żadnych zabezpieczeń. Tak, i też nie ma pojęcia. 15 tys. na nowe ogrzewanie i 2 nowe łazienki i okna. On ma tak mało pojęcia jak ty, Buhmannie! Nawet bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia banki mogą zabezpieczyć 100% przy zastawie nieruchomości, które mają ponad 100 lat! Jesteś i pozostaniesz gadułą, niedołęgą, kimś, kto siebie nie lubi i wątpię, czy cokolwiek posiadasz Twój Buhmann, mój chłopczyku, mnie nie przeszkadza, tak się nazywam i ty nim jesteś! Przeżyłem honey i hashtag i hausbauwest już niedługo też przeminie, wpadniesz tam jeszcze, pamiętaj moje słowa!

Napisany przez NaTwoim13
ForumFinanzierungen - kredyty, pożyczki!!!!!!!Finansowanie budowy!!!!!! 445 000 pożyczki przy 35 tys. wkładu własnego i 4 500 netto - Propozycje finansowania? Dlaczego to ciągle jest ignorowane? Dlaczego? Przede wszystkim, jakie odpowiedzi chce uzyskać TE, lub gdzie potrzebuje pomocy?

Napisany przez 2utopus
Dziwne, że zarówno FloHH, jak i noelmaxim publikują posty w podwójnym pakiecie - mogliby być bliźniakami. Uważam to za nieuprzejme - zamiast po prostu kilkakrotnie coś napisać, warto się zastanowić raz - w razie potrzeby można edytować!!! Czy chodzi tylko o zbieranie postów?

To wyraźnie wygląda na drugie konto Buhmanna....

Napisany przez NaTwoim13
@utopus Niewiarygodne, treść nie interesuje, co? Zamiast tego jesteśmy tą samą osobą Po prostu nie rozumiem, co może być niepoprawne w mojej zawsze wyrażanej opinii! To jest podforum Finansowania, OP przedstawia finansowanie, a omawiana jest nieruchomość, której nikt nie zna szczegółowo. Czy nie zauważasz tych głupich komentarzy, które są kolejnymi odniesieniami od tematu? - 100% nie działa - skontaktowałeś się już z OP - usługa wyceny o wartości 15,000 euro, gdzie pada słowo ogrzewanie, nie jest szczegółowo omówiona, jednak wydajesz wyrok. Tylko głupie gadanie, które nie ma sensu, zwłaszcza (ja sobie poradzę) nie wnosi żadnej wartości dodanej dla OP! Skutek? Dostaję prywatną wiadomość i nic więcej nie zostaje poddane dyskusji publicznej, tylko działa się! Czy o to chodziło? Tak pomagamy celowo i w sposób użyteczny dla wszystkich?

Napisany przez NaTwoim13
On został już zablokowany 2 razy (nawet więcej) i nie przestaje! @hausbauwest Dlaczego w ogóle nic nie wiesz? Absolutnie nic? Posiadanie dwóch kont??? O matko....

Pomagamy mu, mówiąc mu, że to przedsięwzięcie jest kompletnie nierealistyczne i głupie. Z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi go i jego rodzinę do ruiny finansowej. I jeszcze raz... żadne bank nie sfinansuje tego przedsięwzięcia w 100%. Przynajmniej nie za tę majątek. Koniec, teraz wystarczy

Napisany przez FloHH
Tylko krótko na temat, jestem drugim kontem Pana Buhmanna ... Osoba śledząca forum uważnie zauważy, że nie piszę w dziale finansowania budowy. Tak jak większość komentatorów, którzy mimo tego istotnego szczegółu nie powstrzymują się od pisania ;-) , mam niewielką wiedzę na ten temat. Jestem nawet dość pewien, że moje własne finansowanie budowy nie jest idealne. Ale ten temat jest teraz zamknięty ...

Napisany przez NaTwoim13
Znasz kogoś, kto pozwala na pomoc w ten sposób? Jednego jedynego poza może twoją żoną i dziećmi, którzy muszą to robić tak, jak mówisz???

Tyle razy byłeś w błędzie, niejedno finansowanie projektów TEs, które zniszczyłeś, ja sfinansowałem! Dla wielu jesteś wstretny, nie dlatego, że masz inną opinię, ale dlatego, że opierasz się na podstawach, których w ogóle nie znasz! Nie dlatego, że fundujesz coś solidnie czy dostarczasz argumentów, tylko spekulujesz, bluzgasz, insynuujesz, i przyjmujesz zupełnie inny cel niż ten, który poszukujący pomocy chcieliby zobaczyć, na który liczą, ewentualnie aby odstąpić od planu, jeśli argumenty i uzasadnienia, których nie widzieli, przemawiają przeciwko temu.

Rzadko wiesz cokolwiek, nawet nie znasz tych ludzi, ale zachowujesz się jak zbuntowany, nie lubiany i samotny nastolatek!

Czy to również jedno z twoich specjałów, Thomasie?
#110prozentoberkanteunterlippefinanzierungmit1prozentowąodsetką?

Napisany przez NaTwoim13
@hausbauwest
Nadszedł czas na nasze wielkie spotkanie!

Napisany przez Hilfe
Pośrednik zawsze będzie starał się znaleźć jak najlepsze finansowanie, ponieważ na tym zarabia. Nie ma interesu, aby źle mówić o nieruchomości lub warunkach życia. Dlaczego miałby to robić, sprzedawca samochodów też nie odradzi klientowi zakupu, chociaż wie, że samochód jest kiepski lub że kupujący się przewyższa. Mimo to chciałbym usłyszeć ostrzegawcze słowa na temat TE. Zadłużenie jest ogromne, stopa spłaty jest obniżona do minimum, a najpóźniej w wieku emerytalnym, gdy zostanie spłacone mieszkanie, konieczne będą różne remonty. Jestem nadal zdania, że to obiekt z pasją z wszystkimi obowiązkami. Można tak zrobić, ale proszę potem nie narzekać.

Napisany przez NaTwoim13
Nikt nie narzeka i ja mówię coś o TE, ale jak widzisz i czytasz, nie tutaj.
Nie więcej, dopóki hausbauwest nadal robi zamieszanie i uważa, że to jego Dom tutaj.
TE będą nadal otrzymywać najlepszą pomoc i wsparcie, oczywiście, ale już nie tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata