Wohnriester i zaliczka z góry Schwäbisch Hall
1) Zaliczka z góry zostaje wypowiedziana zgodnie z BGB §489, konsument rezygnuje z dopłat, potrzeba finansowania reszty salda zaliczki z góry
Bausparkasse także wypowiada umowę oszczędności mieszkaniowej (BSV) i potrąca kwotę oszczędności mieszkania z zaliczki z góry wraz z dopłatami. Fikcyjne
konto promocyjne zostaje automatycznie utworzone. Konsument może skasować fikcyjne
konto promocyjne przez wpłatę lub zwrot dopłat i ulg podatkowych do biura dopłat. Resztkowe zobowiązanie jest potrzebne jako kwota refinansowania.
2) Zaliczka z góry jest wypowiadana zgodnie z BGB §489, konsument chce zachować dopłaty, potrzeba finansowania pełnej pierwotnej kwoty pożyczki (kwota zaliczki z góry)
Bausparkasse także wypowiada umowę BSV i potrąca kwotę oszczędności mieszkania z zaliczki z góry wraz z dopłatami. Fikcyjne
konto promocyjne zostaje automatycznie utworzone. Jeśli konsument teraz wpłaci kwotę oszczędności i dopłaty do nowej umowy zatwierdzonej przez Riestera, fikcyjne
konto promocyjne zostanie również usunięte. Tutaj pełna kwota zaliczki z góry jest potrzebna jako kwota refinansowania, część rozwiązuje resztkowe zobowiązanie, a druga część jest wpłacana na nowy zatwierdzony przez Riestera kontrakt (ewentualnie przez finansujący bank).
3) BSV zostaje przyznane i spłaca zaliczkę z góry, nie jest potrzebna nowa
pożyczka
Zwrot dopłat i ulg podatkowych do biura dopłat, fikcyjne
konto promocyjne zostaje usunięte
Witajcie,
Przede wszystkim dziękuję za liczne konstruktywne wpisy. Sam zajmuję się tą tematyką od kilku miesięcy. Jestem klientem Wohnriestera w BSK Schwäbisch Hall, dlatego moje wskazówki i pytania odnoszą się wyłącznie do tej SKOK.
Myślę, że dość dobrze zrozumiałem konstrukcję Wohnriestera. Jednakże BSK Schwäbisch Hall również nie ujawniła mi istotnej informacji: W mojej sytuacji cała sprawa jest nieco bardziej skomplikowana: Ze względu na zmianę obiektu otrzymującego wsparcie (bez wpływu na wsparcie), kilka lat temu rozpoczęto prowadzenie fikcyjnego konta mieszkaniowego, które od tego czasu było zwiększane o 2% rocznie. Planuję skorzystać z mojego prawa do wypowiedzenia umowy zgodnie z §489 i zaakceptowałem fakt, że nie można już zatrzymać fikcyjnego konta mieszkaniowego, które zostanie zaktualizowane w ramach wypowiedzenia.
Dzisiaj przeczytałem wpis „NoelMaxim”. Powoduje to, że pojawiają się konkretne pytania, na które dotychczas nie udało mi się uzyskać satysfakcjonujących odpowiedzi w licznych rozmowach z bankami i Biurem ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności (BMEL). Może wspólnie omówimy i sprecyzujemy zaproponowane przez „NoelMaxim” rozwiązania:
@ Wariant 1: Jaka jest dokładna procedura w tym przypadku? W rozmowach telefonicznych nikt z BMEL nie był w stanie mi pomóc w tej kwestii. Czy istnieje formularz lub wniosek umożliwiający zwrot wszystkich dopłat i ulg podatkowych? Proszę o wyjaśnienie poprawnej procedury. W rozmowach telefonicznych wielokrotnie usłyszałem: To rozwiązanie nie istnieje, no way...
@ Wariant 2: Ten sposób rozwiązania jest opisany na wielu forach, niestety nikt nie potrafi podać banku ani ubezpieczyciela, który zezwala na wpłatę zmniejszającą
konto promocyjne w ramach klasycznej umowy Riestera. W tym kontekście wyszukajcie hasło „Zestaw danych AZ07”. Nie udało mi się tam jeszcze dotrzeć.
@ Wariant 3: Ten sam problem co w wariancie 1: Jak dokładnie postępować w tym przypadku? Do kogo można się zwrócić w BMEL? Jak już wspomniano powyżej... telefonicznie nie dotarłem jeszcze do rozwiązania.
Może ktoś ma jakieś wskazówki i może polecić konkretną procedurę z wymaganymi formularzami i wnioskami?
Razem na pewno szybciej osiągniemy cel.
Pozdrawiam