Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Intel kontra AMD: pojedynek procesorów

Napisany przez Adrian
Dobra pora na zakup akcji Intela, przynajmniej z perspektywy analizy wykresowej. Potencjał do około 24-25 dolarów w ciągu kolejnych 1-2 miesięcy.

Ci bardziej cierpliwi mogą poczekać, być może dostaną akcje za 20.60 dolarów w ciągu następnych 2-3 dni.

Napisany przez 2cybercrash
Podobny widok w śniadaniu Wegelina. 20$ obecnie okazało się być dość solidną barierą w dół, 22$ stanowi mocny opór, który teraz może zostać pokonany, ale nie powinien sięgać dalej niż 23/24, ponieważ są tam dinozaury indeksów.

AMD po godzinach handlu z liczbami, nie byłoby gorzej, oto zły konkurent, który psuje cały rynek chipów dla Intela! Teraz ogłasza stratę w wysokości 4 centów! Ale uwaga, to znowu jakiś chwyt bilansowy, ponieważ AMD przejęło zyskownego producenta kart graficznych ATI i dokonuje ogromnych odpisów. Wartości chipów kontynuują głodzenie Indian z USA, aż do wypędzenia wszystkich Bleichgesichter. Intel testuje również ponownie 20$. Kurs AMD po godzinach handlu to 16,5, w porównaniu do 22 kilka tygodni temu. Masywna przesada w dół, zalecam inwestorom, którzy mają dużo amunicji, aby zainwestowali pierwszą partię tutaj. Dodatkowo, wsparcie wspomniane przez Adriana (dość mocne) szacowane jest raczej na poziomie 15$. Czy może nie zostanie osiągnięte?

Napisany przez Adrian
Chciałem dodać, że w okolicach 16,8-16,7 dolara znajduje się obszar większego wsparcia. Jeśli wsparcie się utrzyma, można rozważyć wejście.

Napisany przez Adrian
Wow, AMD spadło o -7,42 %!

Napisany przez Adrian
Tutaj stworzyłem analityczną analizę techniczną dla Intela:

https://www.awebo.ch/?section=intel&section2=auswahl

Miłej lektury

Z poważaniem

Adrian

Bardzo dobrze zrobione, Adrianie. Tak trzymaj. Kanał trendu może być trochę za stromy, ale nigdy nie wiadomo. Intel wymaga dużo cierpliwości, a to irytujący truchleński/indeksowy dinozaur.

Napisany przez beat
Dziś wchłonąłem porcję informacji o Intelu i przetworzyłem resztę $. Trochę za wolny ten koń, ale skoro tak kusi... Intel znacząco poprawił wydajność i efektywność energetyczną układów, wyprzedzając tym samym AMD... Umowa z Sun wzmacnia pozycję wobec AMD, Dodatkowo Google wydaje się również uwzględniać Intela w swoich serwerach. Windows Vista oraz nowe Mac/OS nadchodzą. Intel wprowadził nowe produkty we wszystkich obszarach (mobilny, stacjonarny, serwerowy) z wysokimi kosztami początkowymi, które zwrócą się w II kwartale 07 i 08 roku. Średnioterminowo (I kwartał 08) marże ulegną poprawie z powodu inwestycji i obniżek cen w modelach przestarzałych, a także dzięki oszczędnościom związanym z usunięciem 10 000 miejsc pracy. Wszelkie negatywne informacje powinny być już uwzględnione w cenie. Dzięki nowemu stopowi i układom 45 nm Intel zwiększy swoje przewodnictwo, zanim technologicznie obiecująca wersja od IBM (AMD) nie odzyska przewagi. To jednak jeszcze daleka przyszłość... Technologicznie Intel zrobił ogromny krok naprzód dzięki układom Core (czuję to na moim biurkowym Core2Duo). Wreszcie nie muszę się martwić o grzejnik, jest bezgłośny i działa kilkakrotnie szybciej. Takie rzeczy szybko się roznoszą...

Na pewno Intelowi teraz idzie trochę lepiej niż dawniej, ale zawsze jest to kwestia technologii/innowacji oraz zachowania kursów czy plotek w mediach. Tutaj wiele może się różnić. Intel ma za sobą długi okres spadków na giełdzie, więc teraz mogą wreszcie nadciągnąć lepsze czasy. Wiemy jednak, że konkurencja, jak AMD, Texas. . . także pracują nad nowymi, bardziej wydajnymi układami. Intel jest znany z tego, że nowe produkty często wprowadza z opóźnieniem, więc zawsze może pojawić się jakiś hamulec. Mimo to, trzymajmy kciuki. Powodzenia w pokonaniu oporu na poziomie 22$.

Napisany przez Dany1
Przeczytałem, że nowe 45 nanoczipy stanowią największy przełom w rozwoju tranzystorów od lat 60. Czy ktoś może potwierdzić?

Napisany przez beat

Przeczytałem, że nowe 45 nanoczipów to największy przełom w rozwoju tranzystorów od lat 60. Czy ktoś może to potwierdzić?

Też to przeczytałem. Metoda IBMa, która lekko odbiega od Intela, jest jeszcze bardziej przyszłościowa, gdy nadejdą nano 22 itp.

https://www.fool.com/investing/value/...atekeeper.aspx

Napisany przez ADMCI4
Jaki jest przełom od lat 60. w opracowaniu tranzystora 45NM na rynek? Interesujące stanie się, gdy układy zaczną działać optycznie, ale wymaga to czasu i rozwoju komputera kwantowego!

AMD po ogromnym uderzeniu na 12,5$ dzisiaj w cienkim handlu wielkanocnym +5%. Intel także +2,5%. Bardzo wątpliwe, czy te martwe zające jeszcze raz będą skakać?

Napisany przez Dany1
tak, tak, wydaje się, że nie są jeszcze tak martwe... miejmy nadzieję, że będą się dalej rozmnażać...

Weź pod uwagę, że UBS podniosło AMD do neutralnego.
Uważa, że kurs w okolicy 14/15$ jest osiągalny. Źródło: Wegelin-Tee.

Nie chcę ustalać celów cenowych bez wykazu zysków.
Wydaje się, że kurs będzie utrzymywał się na zbliżonym poziomie. Może być opłacalny tylko przy bardzo niskich cenach i marżach?

Ważne wydaje mi się, czy konkurent Intel w końcu, po raz xyz, odbije się od oporu 22$. A może Yahoo od 32$? Czy będzie to odcinek jak z blachy, odcinany nożycami?

Napisany przez richard100
W końcu powinny być one wspierające dla kursu...
Pozdrowienia, Rich

zgłosiło płaski wynik zysku i przychodów za pierwszy kwartał, gdyż konkurencja i tłumione zapotrzebowanie trzymały sprzedaż pod kontrolą.
Ale duży producent chipów podniósł swoje prognozy marży zysku na cały rok, oferując pierwszy skromny dowód, że plan naprawczy podjęty przez dyrektora generalnego Paula Otelliniego w zeszłym roku zaczyna przynosić owoce.

Planujemy wzrost w drugiej połowie roku - powiedział Otellini analitykom podczas dzisiejszej konferencji dotyczącej wyników.

Akcje Intela wzrosły o około 1,8%, czyli o 38, do 21,36 dolara w rozszerzonym handlu.

W trzech miesiącach zakończonych 31 marca Intel poinformował, że zanotował zysk netto w wysokości 1,6 miliarda dolarów, czyli 27 centów akcji, w porównaniu do 1,3 miliarda dolarów, czyli 23 centów akcji z tego samego okresu rok temu. Ale Intel powiedział, że 300 milionów dolarów, czyli 5 centów akcji, wynikało z korzyści podatkowej.

Wyłączając korzyść podatkową, zysk na akcję Intela był zgodny z szacunkami Wall Street.

Przychody w wysokości 8,85 miliarda dolarów były nieco poniżej średniej prognozy analityków wynoszącej 9 miliardów dolarów. W tym samym czasie rok temu Intel miał sprzedaż na poziomie 8,94 miliarda dolarów.

Według Intela całkowita sprzedaż jednostek mikroprocesorowych spadła sekwencyjnie w sezonowo wolnym pierwszym kwartale roku, podobnie jak dostawy chipsetów, pamięci flash i płyt głównych.

Strona 1 2 3 NASTĘPNA STRONA

Napisany przez beat
To nie wygląda aż tak źle dla Intela. Prawdziwą ocenę będzie można wydać, gdy AMD przedstawi swoje wyniki. Ale Intel wydaje się być na właściwej drodze. Ponadto zdecydowanie pozbyli się technologicznego handicapu (temperatura/zużycie energii). Zakładam, że AMD będzie wyglądało staro i to będzie bodźcem dla rozwoju Intelu.

Jednak i tak jest to dość ospała sprawa i w połączeniu ze stratami finansowymi nie warta inwestycji.

Napisany przez richard100

To jednak jest kiepska sprawa i połączona z stratami w $ nie warta żadnej inwestycji.

Tak, zgadzam się z Tobą w 100%. To samo zniechęcenie, które miałem pewien czas temu, z adnotacją: Nigdy więcej. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Oto najważniejsze informacje po niemiecku, w skrócie, ....choć wszyscy to już wiemy. Dla uspokojenia zainteresowanych, proszę:

https://www.mactechnews.de/?id=16437

Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
po prostu spójrzcie na tablicę...wewnątrz: czyli stado pozostaje w oborze...

Wczoraj branża chipów ponownie odczuła obciążenie wynikające z danych firmy Sandisk.
Nacisk na marże chipów pamięci obniża zyski, za co sami są odpowiedzialni konkurenci Sandisk/Intel/AMD/Xylinx/Nat.Semi itp.
Branża działa z zyskiem, wyniki są akceptowalne, ale kursy nie mogą osiągnąć wysokich poziomów. Tak samo sądzi Wegelin.
Intel nadal zmaga się z bardzo trwałym oporem na poziomie 22$.
AMD stoi w miejscu w okolicach 14/14,5$, bez wyższych poziomów?
Najbardziej interesującą firmą jest właściwie Nat. Semicond.

Napisany przez beat
Niech Intel i AMD dalej rywalizują na grobach z obniżkami cen. Dla mnie to za mała stopa zwrotu za wieczne oczekiwanie. W USA, z ryzykiem walutowym itp., po prostu potrzebna jest ponadprzeciętna wydajność, a jeśli nie, to żegnaj. Usunąłem Intela z portfela z zyskiem 1$ na akcję.

Intel wydaje się dzisiaj zdecydowanie chcieć pozostawić twardy opór 22$ w tyle.
SWX-Zertifikat +4.5%, dawno nie widziane.
Shortsqueezzen?

Napisany przez Dany1

Intel wydaje się dziś zdecydowanie chcieć pozostawić za sobą ciężki opór na poziomie 22$.
SWX-Zertifikat +4.5%, dawno nie widziano.
Shortsqueezzen?

Intel z liczbą 24.24$ wydaje się także korzystać z iPhonea?
Pozostawmy jeszcze chwilę w stadzie

Pewnego dnia pewnie trzeba będzie przenieść AMD z powrotem do portfela?
Ale kiedy? Wydaje mi się, że nie ma żadnej pilnej potrzeby.

Napisany przez Springer
Też ją obserwuję i jestem zadowolony, że kilku użytkowników aktywnie pisze. Warto zachować cierpliwość, bo 14$ są bardzo blisko. Jeśli ta cena przestanie być wsparciem, można się spodziewać zatrzymania spadków na poziomie 13,5$. Czy może spaść jeszcze niżej? Jeśli nie spadnie aż tak dużo, to będzie można coś jeszcze ugrać, więc zaczekajmy jeszcze chwilę :wink:

Dobrze składowane! Intel-Trade z stycznia 2006 roku nadal utrzymuje się pomimo słabnącego dolara. W magazynie pozostają jeszcze 2 partie dobrych roczników 2005 i 2004.

Liczby były ledwo z linii, czyli ledwo spełnione, 19 centów zysku na akcję kwartalnie, co daje szacowane wskaźnik P/E około 30. Lot wysoki z kryzysem energetycznym. Perspektywy są słabe. Poza godzinami zajęć -4,5%. Jak zwykle.

Napisany przez Pegasus
Te zostały jednak już wcześniej wprowadzone na kurs, dlatego dzisiaj jest niewielka strata w handlu. Wiosną stary zysk został bardzo skorzystnie przeceniony, więc trzeba było po prostu skorzystać z takich obniżek cen, ponieważ dla mnie Intel to inwestycja długoterminowa. Dobra rzecz wymaga czasu, także ta inwestycja przyniesie zysk w 2008 roku, jestem pewny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata