Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: NOVN - Nordöstliches Versorgungsnetz

Napisany przez ADMCI4
Uważam również, że przy poziomie 65 znajduje się dość silne wsparcie. Wcześniej wspomniałem, że poziom 65 prawdopodobnie pełni rolę dawnej strefy oporu przy 45. Ogólnie jednak pomiędzy 69 a 72.50 w okolicach —.50 znajduje się mała formacja wsparcia. Ze względu na to, że pasmo między 69.50 a 72.50 utrzymuje się od kilku dni, obszar ten naturalnie się wzmacnia, co oznacza, że w przypadku wybicia będą szybko testowane poziomy 65 albo stare maksima.

Napisany przez ADMCI4
Zaskakujące, jak ciągle poszerza się to bb. Myślałem, że górny pas również spadnie przy kursach poniżej 72.50, ale obecnie niewiele się dzieje. Dolny pas obecnie znajduje się właśnie przy następnym wsparciu 68.35. Na drugie wejście trzymam oko na 66.65.

Napisany przez ADMCI4
Zlecenie na dzwonić dzisiaj na NOVN zostało złożone.

Novartis jest jedną z nielicznych spółek, które w 2006 roku jeszcze nie odniosły szalonego sukcesu!

Ponadto: Dzięki ostatniej umowie z Nestle, uważanej przez Novartis za atrakcyjną, udało im się dalej wzmocnić swoją już dobrą sytuację finansową.
Co zrobi Novartis z wolnym przepływem gotówki w wysokości 7 mld? Być może program odkupu akcji? Zobaczymy...

Szczęśliwego Sylwestra i na zdrowie!

Napisany przez 2cybercrash
W czwartek tego tygodnia Novartis przedstawi nowe dane. Kurs w 2006 roku nieco ustabilizował się i ponownie wzrósł do około 73 CHF. Jak zawsze, reaguje powoli, ale ten kurs nie powinien oznaczać przegrzania, spodziewam się trwałego impulsu.

Liczby stabilne, dzisiejsze kursy słabe, być może zachęcają do zakupu? W każdym razie niewiele emocji.

Warto zauważyć, że na NOVN rozgrywa się znane przedstawienie wschodów i zachodów kursu, wypełnione manipulacjami i spadkami cen akcji. Pomimo atrakcyjnej prezentacji bilansu i podniesienia celów kursowych, które nawet nie są nierealistyczne, tytuł musi być uparcie tłamszony, niemożliwe jest nawet dokonanie najmniejszej transakcji na tej nędznej spółce. Należy zauważyć rok martwego kapitału bez żadnych rezultatów, ale z szykownymi wypowiedziami Bonze Vaselli. Ponownie żadna inwestycja, która kursowo odzwierciedla rzekomo dobrą kondycję finansową! Zresztą kursowo poruszają się również amerykańskie spółki farmaceutyczne, które są również tłamszone wszelkimi dostępnymi środkami. Tak więc rozważna kontrola finansowa USA przez znane amerykańskie banki kontrolujące globalnie.

Napisany przez richard100

Ponownie brak sytuacji, w której kurs odzwierciedlałby rzekomo dobrą bilansowość! To działa równolegle z amerykańskim sektorem farmaceutycznym, który również jest sztucznie ograniczany wszystkimi możliwymi środkami. Ogólnie kontrola finansowa USA przez znane banki kontrolne.

Dlatego pozostaję zainwestowany w swoje REITS i myślę długoterminowo.
Nikt nie może mi odebrać dywidendy, a przecież nie mogą one być ciągle tłumione. Długoterminowo powinienem odnieść sukces. Nawet Amerykanie potrzebują, pomimo całego czarnowidztwa na sektorze nieruchomości, dachu nad głową.
Bardziej ryzykowną, ale również dobrze zdywersyfikowaną opcją są przewoźnicy ropy. FRO, VLCCF, itp.
Mam nadzieję, że wszystko się uda. Inne amerykańskie akcje kupuję tylko przy znacznych korektach kursów. Broń gotowa :lol:
Pozdrowienia, Rich

Tak więc dzisiaj Novartis poruszył się jak 2000-letnia żółw, to musi zostać tutaj wspomniane, teraz po x tygodniach stoi na poziomie 74,5 CHF! Szaleństwo, ale wciąż się porusza.

Dziś Novartis poruszył się jak 2000-letnia żółwica, to trzeba tu wspomnieć, teraz po x tygodniach stoi na 74,5 CHF! Szaleństwo i jednak się rusza.

Cześć Cybercrash,
Chyba zbyt wcześnie się cieszyłeś :cry: (to nie jest złośliwość)
Cieszę się, że nie mam już tej akcji w moim portfelu. Są dla mnie zbyt często w mediach z powodu wysokich żądań płacowych zarządu, oraz odpraw odejścia, podczas gdy akcjonariusze są zadowalani minimalnymi zwrotami.
Kupię ponownie dopiero po 50 CHF.
Pozdrowienia, Rich

W SMI Novartis stracił 2,1%. Eksperci obawiają się, że zatwierdzenie rynkowe leku na cukrzycę Galvus w USA się opóźni.

Czy żółw został trafiony przez zatruty Indianin strzał w nogę, to było Prudential z celem kursowym 66 CHF!!

Dlaczego bonze Vasella nie chroni swojego nieszczęsnego żółwia? Czy sam dokonuje interesów związanych z bessą i opcjami? Może też zarabiać na putach, jeśli nie pozwolą mu na kupowanie calli? Zobaczymy. Trzymam tylko jedno pakiet, tak zostanie. Zresztą od tygodni i miesięcy wszystkie amerykańskie firmy farmaceutyczne są miażdżone wszelkimi sensownymi i bezsensownymi komentarzami.

Preparat Galvus wymaga dalszych wyjaśnień. Oczekuje się opóźnień na około 1 rok. Wegelin widzi, że następuje spadek w kierunku 68, a 70 stanowi tylko niewielkie wsparcie. Ciągłe obniżanie się akcji Prudential-Heuschrecken jest w pełnym toku. Ewentualnie zakup ponowny, jeśli ten poziom zostanie osiągnięty. Kurs osiągnął szczyt na poziomie 77! Wszystko stracone z powrotem. Wszystkie duże firmy farmaceutyczne w USA obecnie są traktowane bezlitośnie!

Jeśli tak to ma być, to trzeba natychmiast kupić. Menedżerowie kupują jak szaleni. :lol: Pozdrowienia, Rich https://www.swx.com/admission/being_public/mtrans/publication_de.html

To może nie jest dobry pomysł, ale kurs 74,5 CHF jeszcze tydzień temu, a teraz pionowy spadek o 10% na Singapurskich skałach - Tak czy inaczej, załadowałem się na poziomie 67 tą 2000-funtową 1000-letnią żółwią, zwaną Novartis.

Napisany przez Karat
Cześć CC
Jestem tu od dzisiaj, więc pewnie coś pójdzie nie tak. Ale jesteśmy przecież długoterminowymi inwestorami.

Karat

Napisany przez Globalist
Wow!
Novartis potrzebował tego!

konto na filarze 3 uratowane! :P

Cieszę się za wszystkich, którzy odważyli się przejechać się na 2000-letniej żółwicy, mam nadzieję, że nas nie wyrzuci. Trzymajcie się mocno.

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się, dlaczego SEC nie prowadzi dochodzenia przeciwko temu analitykowi prudential. Najpierw trafnie stwierdza, że Galvus zostanie opóźniony, a następnie trafnie stwierdza, że Tekturna zostanie zatwierdzona na początku marca. Skąd ten człowiek ma tak wysoką skuteczność w trafianiu :?:

W piątek, 9 marca 2007 r. o godz. 08:51 Szwajcarski rynek akcji w piątek wykazuje niewielki spadek na otwarciu. Delikatne obniżenie wynika głównie z akcji Novartis, które są notowane po odjęciu dywidendy. Pozdrowienia, Rich

D-Bank znów zasypuje zmęczoną starą żółwicę Novartis bezsensownymi śmieciami opcji, Call opcjami ze streikiem 68. Ponownie nadszedł czas na niskie ceny, aby pasożyt D-Bank mógł nasycić się również niskimi kursami. Adecco to samo wzorzec!

Równie katastrofalne są opcje Knock-in Barrier, około rok czasu trwania z gwarantowanymi spadkami! Strukturyzowane produkty powinny być zakazane.

D
Jestem, że Knock-in Barrier to także niszczycielska plaga, około 1 roku trwania z gwarantowanym zjawiskiem bessie-Hatschen na rozpad! Strukturyzowane produkty powinny zostać zakazane.

Zgadza się. :lol: Aby całe to short-selling i Nakedshort sales było również. Wtedy notowania giełdowe prezentowałyby się znacznie lepiej.

Nie jestem przyjacielem Moritza Leuenbergera. Jak on kiedyś powiedział. : Giełd***. ..... lub coś w tym stylu. Gdzie ma rację, ma rację.
Produkty pochodne są dla mnie (z wyjątkiem GOALS) w ogóle zakazane, ale to nie oznacza, że nie jestem nimi dotknięty. :cry:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Interesująca jest obecnie spółka novn dla intraday traderów. Jednak ważne jest zawsze dostrzeżenie właściwego trendu, zazwyczaj zjawisko trwa konsekwentnie tydzień. Obecnie novn cieszy się sympatią inwestorów. Najniższy punkt dnia jest zazwyczaj osiągany około godziny 13:00, a najpóźniej od godziny 16:00 zaczyna się wzrost. Aby jednak pokryć koszty prowizji transakcyjnych, konieczne jest większe obroty lub skorzystanie z instrumentów pochodnych z dużym dźwigniowaniem.

Z wszystkimi dobrymi wskaźnikami, tylko NOVN z SMI ma ujemne wartości. Naprawdę frustrujące. Cieszę się, że już nie jestem w to zaangażowany. Nadal pozostanę na uboczu przez jakiś czas. Cena zakupu wynosi 55, nie wcześniej...?
Pozdrowienia, Rich

Przynajmniej 1000-letnia centnerska żółwica Vasella nie jest przegrzana?
Jest bardzo przestraszona i szybko chowa głowę pod pancerz przy każdym małym podmuchu wiatru.

Patrz również na górę, strategie śmieci z derywatów D-Banku. Co na to mówi
słuchający Vasella? Nic?

Napisany przez ADMCI4
W piątek poinformował, że zawiesi sprzedaż i marketing swojego leku na zespół jelita drażliwego Zelnorm po tym, jak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poprosiła o dalsze omówienie leku.

-4% w NY, zapowiada się na początek tygodnia w czerwieni....

Napisany przez Globalist
Moim zdaniem powoli należy przenieść Novartis do kategorii High Risk :P Nie będzie to dobre dla SMI w najbliższym czasie.

Napisany przez Hans

W mojej opinii, Novartis powinno być stopniowo przenoszone do kategorii Wysokie ryzyko

:lol: :lol: :lol: ...w zeszłym roku w pełni zainwestowałem w akcje NOVN w Calpine - było to również Wysokie ryzyko, od tego czasu +700%

Napisany przez Globalist

:lol: :lol: :lol: ...w zeszłym roku włożyłem całą moją pozycję NOVN w Calpine - była to również wysokie ryzyko, od tego czasu +700%

Brawo
Byłbyś głupi, gdybyś nie działał w ten sposób :lol: :lol:

Być może korzystne dla jakości byłoby złagodzenie cofnięcia prognoz Novartis na później godzinę indiańską.

Wspomniany produkt Zelnorm od dłuższego czasu budzi kontrowersje, w Europie nie uzyskał nawet zezwolenia. Ma być 12. największym generatorem przychodów w Novartis z kwotą około 500 do 600 milionów dolarów. Jak wysokie są więc przychody Novartis? Ciekawe byłoby przetestować wiedzę specjalistów z forum na temat drobnostek?

Czy spadek kursu w kierunku 65 CHF jest uzasadniony, to kwestia, którą chcę poddać w wątpliwość. Była nawet okazja do handlu zniżką w okolicach 69.5 po 67.5, jeśli brak dużego oporu zachęcał do pozostawania na miejscu?

Może fundusze chciałyby wykorzystać nadchodzący drugi kwartał i zawsze żywiołowe kwietniowe turbulencje do budowy opcji lub nawet inwestycji w akcje?

Pewne powyższe wpisy mogą być uznane za drobiazgi na forum, ponieważ użytkownik Hans nie dostarczył żadnych przydatnych wskazówek ani nawet żadnych treści dotyczących Calpine. Calpine jest uznawana za kandydata do bankructwa, absolutnie złej jakości i ryzykowną akcją. Więc jeśli wspomniany Hans chwali się teraz 700% stopą zwrotu, to czy nie należy to zaliczyć do bajki o szczęśliwym Hansie? Co do Global-Ballast, powstrzymam się od komentarza, życząc mu 5 lat lub nawet na zawsze.

Napisany przez Dany1

Cytat od Hansa

:lol: :lol: :lol: ...w zeszłym roku ulokowałem całą moją pozykcję NOVN w Calpine - było to również bardzo ryzykowne, od tamtej pory +700%

Rewelacja
Byłbyś głupi, gdybyś nie postąpił w ten sposób :lol: :lol:

Wygląda na to, że dzisiaj znowu za dużo czytaliście Finanzblick (F&W)...
Proszę Hansa, żaden zwykły inwestor nie przestawia swoich ciężko zarobionych pieniędzy z Bluechipu na bardzo ryzykowny prawie upadły tytuł... a jeśli to zrobi, może nie powinien robić z tego wielkiego halo?

To nie dziwi, że takie wypowiedzi podobają się Globaliście...

Ale takie rzeczy nie należą do kategorii bardzo ryzykowne, a raczej do bardzo głupie...

Napisany przez ADMCI4
Zgodnie z informacjami wydanymi przez NZZ am Sonntag, Zelnorm został zatwierdzony w Szwajcarii.
Pauke

Napisany przez ADMCI4
Przed otwarciem novn spadł o około 2,65 CHF. Prawdopodobnie kiedy rozpocznie się handel na giełdzie w USA, otwarcie niedźwiedzie jeszcze się pogłębi. Nadal jestem przekonany, że takie obniżki kursu, jak dzisiaj, są okazjami do zakupu novn. Dolne widełki kursowe 65 zostają już utrzymane kilka razy. Aby wrócić do poprzedniego zakresu kursu (45 - 55), konieczne są bardziej negatywne informacje.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj znowu dobre wieści z frontu produktowego:

Bazylea (AWP) - Firma Novartis AG otrzymała zezwolenie na stosowanie w USA swojego leku Reclast do leczenia choroby Pageta. Produkt ten jest już zatwierdzony w ponad 50 krajach w tej samej wskazówce - poinformowała Novartis we wtorek.

W niektórych krajach Reclast jest sprzedawany pod nazwą Aclasta. Reclast podawany jest w postaci jednorazowego podania w formie infuzji. Obecne metody leczenia mogą być przyjmowane doustnie, ale wymagają codziennego brania przez okres do sześciu miesięcy.

Choroba Pageta to przewlekła i często bolesna choroba kości, która prowadzi do nieprawidłowego wzrostu kości ze względu na zaburzenia w procesie tworzenia kości. Może to prowadzić do osłabienia i łamliwości kości, informuje Novartis. Na świecie około 4 miliony ludzi cierpi na zespół Pageta.

Według oświadczenia badania kliniczne wykazały, że leczenie Reclastem jest skuteczniejsze i szybsze w porównaniu z dotychczasową terapią standardową, a efekt utrzymuje się dłużej.

Poniżej znajduje się opinia wegelins:

Otrzymał zezwolenie na stosowanie Reclastu do leczenia choroby Pageta. Ten
preparat jest już zatwierdzony w ponad 50 krajach (m.in. pod nazwą Aclasta) i teraz, dzięki zielonemu światłu
ze strony amerykańskiego urzędu, może być sprzedawany również na największym rynku. Czy pomoże to w uleczeniu spadków kursu NOVN, pozostaje pod wielkim znakiem zapytania. Konieczne będzie otrzymanie przyjaznych sygnałów dotyczących Galvus od dziennikarzy finansowych, a nawet wtedy nie jest pewne, czy duzi inwestorzy zechcą ponownie związać się z NOVN i jego zarządem

Cześć Peitschi,
NOVN było tytułem, na którym można było zarobić niezłe pieniądze około 8 lat temu. Fuzja z Sandoz.
Teraz już powietrze wyszło z powietrza. Pomimo ciągłych dobrych wieści, tytuł nie rusza się z miejsca. Nawet dzisiaj.
Można się zastanawiać, czemu tak się dzieje. Może to przez bezczelne wynagrodzenia CEO..? Tak, to znaczy, że UBSN też powinien odpowiednio radzić sobie. Czy ogólnie tytuły farmaceutyczne są po stronie przegranych? W takim przypadku również ROG musiałoby cierpieć. A może akcje są zbyt obciążone złymi Derivatem? Nie potrafię tego przewidzieć. :cry:
Zauważam tylko, że teraz nie jest dobrym momentem na zakup. Nie mam już zainwestowanych pieniędzy i nie zamierzam tego robić. Można obecnie zarobić mniej na tym tytule niż na CIBN. A to już coś znaczy... :wink:
Osobiście zaryzykowałbym wejście przy 60 frankach.
Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1

Cytat od Lancelota

Dany pisze: Zastanawiam się teraz, czy powinienem sprzedać moje ukochane Novartis

Tutaj wszędzie podawane są wskazówki dotyczące kupna. Czy chcesz pływać pod prąd? Odważne!

Lancelot

Dzięki za Odważne Lancelot... chciałeś chyba najpierw napisać Głupie ;-))
Wyszedłem dzisiaj popołudniu po 69,50, po prostu tak i pod prąd.

to było 9.1.2006
Kursowo nic się nie zmieniło od tego czasu... jedyne, co się zmieniło to zarobki mojego imiennika wzrosły o kolejne 50% między 2005 a 2006 rokiem. To już prawie sprawa dla służby prawnej, gdzie właściwie jest Ruthli Metzler?

Napisany przez ADMCI4
@rich, akcje firmy novn przez większość lat dobrze sprawują się przez 2 miesiące, a następnie średnio do słabo. Dlatego nadal są odpowiednie dla średnioterminowych transakcji. Nie sądzę, żeby spadły poniżej 60, ale to jest moje osobiste zdanie. Na pewno jest już wielu analityków czekających na moment, aż Vasi zrezygnuje. To spowodowałoby krótkoterminową fajerwerk kursowy. Ale czy to pomoże długoterminowo? Problemem Vasiego jest raczej to, że jest słabym sprzedawcą i ma jeszcze gorszego szefa działu farmaceutycznego w swoim zespole zarządzającym. Mam również trudności z pełnymi obietnicami co do produktów, zwłaszcza gdy na końcu nic konkretnego nie wychodzi. Wolę stare czasy, gdy nie było informacji, a po przedstawieniu wyników półrocznych dzieje się wiele. Ale czasy się zmieniły i teraz wiele uwagi poświęca się newsom i zwłaszcza sensacjom. Gdyby wszyscy ci miłośnicy newsów włączyli swoje mózgi, wiedzieliby, że 67% wszystkich produktów w fazie III nadal kończy się porażką, nie zostaje wprowadzonych na rynek lub zostaje zdjętych z rynku. Dlatego nie powinno być żadnych niespodzianek, a wszystko powinno przebiegać jak zwykle biznesowo.

@dany, nie wiem, skąd masz informację o wzroście wynagrodzenia o 50%. Czytałem również w niesolidnych gazetach tę tajemniczą sumę ponad 40 milionów franków. Jednak w raporcie rocznym z 05 i 06 znajdują się inne wartości. Ponadto należy zawsze pamiętać, że są CEO, którzy zarabiają mniej, ale ciągle nabywają zbyt wysoko wycenione firmy i ostatecznie marnują pieniądze akcjonariuszy zamiast generować wartość dodaną. Wolę zapłacić trochę więcej nie-mówcy.

Napisany przez Dany1

@rich, novn läuft seit Jahren meistens 2 Monate sehr gut, dann mittelmäßig bis schlecht. Also für mittelfristige Trades noch immer in Ordnung. Ob er noch unter 60 kommt, glaube ich nicht, jedoch meine persönliche Meinung. Irgendwann werden sie es bestimmt schaffen....Sicher gibt es mittlerweile etliche Analysten, die darauf warten, bis Vasi den Hut nimmt. Dies würde kurzfristig ein wahres Kursfeuerwerk verursachen. Aber ob es längerfristig hilft? Vasis Problem ist eher, dass er ein schlechter Verkäufer ist ...Sich selbst verkauft er zumindest ziemlich gut...und einen noch schlechteren Pharmachef in seinem Führungsstab hat.

@dany, ich weiß nicht, wo du die Zahl des 50%igen Saläranstieges herhast. Ich hatte zwar auch in unseriösen Blättern die ominöse Summe von über 40 Mio. Fränkli gelesen. Im Geschäftsbericht 05 und 06 finden sich jedoch andere Werte. Zudem sollte stets beachtet werden, dass es CEOs gibt, die weniger verdienen, laufend jedoch zu hoch bewertete Firmen aufkaufen und unter dem Strich nur Geld des Aktionärs vernichten anstatt Mehrwerte generieren. Da bezahl ich lieber einem Nein-Sager etwas mehr.

Ja, also die Zahlen kommen vom NZZ Online, ich mag mich erinnern, dass es einen Hinweis auf den Wert der kassierten Optionen gab, je nach Berechnung kommt ein bisschen mehr oder eben weniger zusammen. Ist aber auch nicht so wichtig. Wir können ja mal einen ganz anderen Vergleich ziehen. Wie viel kassiert zum Beispiel ein Herr Dormann? Was hat Herr Dormann für ABB geleistet? Wie viele Arbeitsplätze wurden gerettet? Konnten die Aktionäre profitieren? Hier wurde meiner Ansicht nach doch für viel weniger Geld viel mehr sichtbares geleistet.

Napisany przez ADMCI4
@dany. w porównaniu wydajności z dormannem masz rację. Ale porównaj to z cs-mühlemannem albo, jeśli chcesz pozostać przy abb, z barnevikem. Wyobraź sobie, ile ofert dotyczących przejęć firm miesięcznie spływa do vasi od bankierów inwestycyjnych. Może szybko dojść do pomyłki i łatwo może zostać zniszczonych 1 miliard dolarów lub więcej.

Napisany przez ADMCI4
Następnie coś z frontu produktów, gdzie wracamy do szefa farmacji. Gdyby jego wyniki były lepsze, nie trzeba by było ciągle wykupywać patentów, ale Novartis nie jest tutaj wyjątkiem:

Basel (AWP) - Novartis AG zawarła ekskluzywną umowę licencyjną z Antisoma Plc i w ten sposób poszerza swoje portfolio onkologiczne. Bazylejski koncern farmaceutyczny dokonuje płatności z góry w wysokości 75 mln USD i nabywa światowe prawa do AS1404, jak podano w oświadczeniu w czwartek.

Kolejne płatności dla Antisoma w wysokości do 380 mln USD, związane z osiągnięciem kamieni milowych oraz zatwierdzeniami w czterech wskazaniach nowotworowych i jednym nie-nowotworowym będą następowały. Kolejne możliwe płatności z tytułu osiągnięcia kamieni milowych w wysokości do 325 mln USD zależeć będą od ewentualnych przychodów netto, jak zaznaczono.

AS1404 jest stosowany do zwalczania guzów litych i ma być wprowadzony do fazy III badań klinicznych w przyszłym roku. Badani będą pacjenci z płaskonabłonkowym niedrobnokomórkowym rakiem płuc (squamous NSCLC). Novartis poniesie koszty fazy III i przeprowadzi badanie we własnym zakresie.

Cash-Guru informuje, że Novartis chce przejąć amerykańską firmę biotechnologiczną Medimmune. Wartość rynkowa Medimmune wynosi 225 !! (zawsze podane były bardzo wyraźne liczby). Cena akcji wynosi 46$, co jest rażąco przesadzone. Wydaje mi się, że to absurdalna suma, jeśli Novartis zainwestuje kapitał na tym poziomie, dla mnie Vasella będzie musiał odejść! Strategicznie może to być sensowne, ale jest zdecydowanie za drogo!

Nowe dane Q1 wydają się być wystarczająco solidne pomimo niedawno zmniejszonej prognozy (Zelnorm)
z uderzeniem kursu na poziomie 67,5, aby uzasadnić poziom 70+.
Z tego powodu wypowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników
na temat Novartis powinny zostać potwierdzone. Zatrzymanie było słuszne, czasami nawet opłacalne.
Czy nie blokować zbyt dużo kapitału z powodu wielkiej żółwio-podobnej ociężałości?
Kapitał ten powinien być dostępny bardziej elastycznie do innych transakcji?

Dodatkowo, dla mnie Novartis w CHF może być preferowany przed Pfizer?

Czy mogę zauważyć, że dla mnie Novartis w CHF może być preferowany przed Pfizerem?

Cześć Cybercrash,
Tak, uważam, że NOVN są jakościowo lepsze. Pfizer wydaje mi się mieć większy potencjał wzrostu, ale musieliby dostarczyć odpowiednie liczby. Jestem nadal zainwestowany w PFE, obecnie na minusie. Pozostawię je, bo dywidenda jest ok, a nadzieja umiera ostatnia.
Nie mam inwestycji w NOVN. Mam ROG w postaci GOALa.
Pozdrowienia, Rich

Jeszcze jedna wskazówka - dla mnie Novartis w CHF może być wyżej ceniony od Pfizera?

I PFE został dzisiaj ponownie zdegradowany. To sprawia, że rynek amerykański jest tak uciążliwy. :cry:
W Europie, wydaje mi się, że nikogo nie obchodzą te analizy. Natomiast w USA takie stwierdzenia mają znaczenie.
Pozdrowienia, Rich

Pfizer (NYSE: PFE - Nachrichten) został zredukowany przez Prudential z nadwagi do neutralnej wagi. Analitycy uważają, że w obecnej chwili nie ma powodu do dalszego wzrostu ceny akcji tego giganta farmaceutycznego. Zarządzanie wprowadza obecnie zmiany w organizacji, ale zyski z tego mogą się długo jeszcze nie pojawić.

Ja, co się dzieje z NOVN? Tutaj wygląda na poważne problemy. Dziś po dobrych wynikach akcje wzrosły, a potem znów spadły. Poniżej 70 franków. Teraz wygląda na to, że staje się to tematem na FuW. Aktualne badanie. Prawdopodobnie trochę wszystkiego. Pozdrowienia, Rich

Aktualne badanie

Kurs akcji Novartis

W przyszły poniedziałek Novartis opublikuje wyniki za pierwszy kwartał 2007 roku. Czy będą one wystarczająco dobre, aby akcje Novartis wreszcie otrzymały wymagane nowe impulsy? Od kilku lat rozwój kursu jest poniżej przeciętnej, zwłaszcza w porównaniu z lokalnym rywalem, firmą Roche. Coraz więcej inwestorów instytucjonalnych nie jest już zadowolonych z wyników. Niektórzy wyciągnęli z tego wnioski i sprzedali. Inni żądają działań zarówno od zarządu, jak i rady nadzorczej. Według Pana/ Pani, co powinien zrobić Novartis w pierwszej kolejności, aby wreszcie zapewnić przekonujące wyniki?

Co zrobić, aby pobudzić kurs akcji Novartis?
a) Agresywny odkup akcji 15,46%
47 z 304
b) Zakup pierwszorzędnej spółki biotechnologicznej 13,49%
41 z 304
c) Oddzielenie działalności generików 4,61%
14 z 304
d) Znaczne zwiększenie dywidendy 12,17%
37 z 304
e) Znaczący wzrost aktywności badawczej 3,95%
12 z 304
f) Nowe kierownictwo 49,67%
151 z 304

Napisany przez Karat
Cześć Rich Nie musisz długo szukać, dlaczego Novartis stoi w miejscu. Istnieje tylko jedno prawdziwe wyjaśnienie. Jedynym i niepowtarzalnym wyjaśnieniem jest: W dniu 6.03.2007 kupiłem nazwę Novartis. Novartis to jedyna akcja, którą mam, poza Couer dAlene, którą od dawna pilnuję. Kiedy w końcu uwierzycie, że gdy coś ruszę, to pójdzie to z górki. Karat

Cześć Karat,
To, że masz akcje w Pf, nie jest dla mnie powodem, aby nie zainteresować się nimi. :wink:
Nie, mam taki zawór bezpieczeństwa wbudowany w moją decyzję inwestycyjną, a mianowicie. Dywidenda musi wynosić co najmniej 3%. Jest to kwestia szacunku dla akcjonariuszy.
To, co oferuje NOVN, jest bardzo niskie pod tym względem. Na górze zbierane są wielkie zbiory, na dole zostaje kilka okruszków. Bez mnie... :lol:
Pozdrowienia Rich

Jeśli dobrze pamiętam, Karat podjął decyzję zakupu w okolicach 67/68, co było taktycznie słuszne. Jego pozycja jest wyżej niż wejście, miał również okazję zawarcia transakcji z niewielkim zyskiem i ponownego wejścia przy 67,5. Jednak wiemy, że aktywne i skomplikowane handlowanie nie jest mocną stroną użytkownika Karata. Nie ma jednak powodu do narzekań, ponieważ nie ma strat w księgach. Pan Vasella, ojciec wszystkich żółwi, zaprezentował solidny i przyjazny dla akcjonariuszy program, być może na końcu ponownie skupiono się na obniżonej prognozie lub obawiano się konfrontacji w sprawie Medimmune po przesadnie wygórowanych cenach. Mam nadzieję, że ojciec wszystkich żółwi wie, co robi? Istnieją specjaliści, którzy uważają, że kurs Novartis może przekroczyć 80, ale być może nie w maju/czerwcu. Czyżby żółw chciał czasu?

Napisany przez Dany1
Produkty Novartisu można kupić w niemal 150 krajach - zazwyczaj po najwyższych cenach!! Rundy 80 000 pracowników dbają o dobro Vasselli i jego świętych, co to jest? Przyjrzałem się wykresowi od 1998 roku do dzisiaj, to niesamowite. Zadowolenie panuje u tych, którzy kupili żółwiową akcję w 1998 roku za 65 franków! Genialny zysk, dzisiaj mogliby zrobić interes za 70 franków. W tym czasie kurs spadał 3 razy do 50 franków lub nieco poniżej, maksymalne ceny wynosiły około 75 franków. Więc kupuj, gdy żółwie wrócą do 50 franków... VaSELLa właściwie już wszystko mówi! @cybercrash: lepiej zafunduj sobie pyszną zupę żółwiową, wtedy wiesz, czego masz więcej...

Napisany przez Karat
Cześć Cybercrash
Moją ceną nabycia było 67,55 franka! Kupiłem jednak te akcje tylko dlatego, że zostały mi zalecone przez mojego doradcę inwestycyjnego z CS. Być może wiedzą oni więcej niż my? Albo po prostu chcą wcisnąć kilka NovN swoim klientom. Dobrą rzeczą jednak było to, że od razu po zakupie otrzymałem dywidendę. Dobry zwrot z inwestycji przez kilka dni. Co więcej, cieszy mnie, że NovN nie straciły od razu po moim zakupie 10%, jak to zazwyczaj ma miejsce po moich zakupach. Jednak będę trzymał NovN, ponieważ uważam, że NovN to dobra firma. Branża farmaceutyczna jest obecnie trochę przestarzała ze względu na euforię związana z Chinami, uranem, ropą, krajami BRIC. Ale to się także zmieni. Nawet Vasella nie będzie tam zawsze. Choć nie uważam go za takiego złą osobę. Na pewno potrafi się dobrze zadbać o siebie, a jego żona na pewno otrzymuje wystarczająco dużo kieszonkowego.
W międzyczasie cieszę się praktycznie zwolnionymi z podatku oprocentowaniami barierowymi (5% - 19%), które miesięcznie kapie na moje konto jak mała emerytura. Okej, przyznam, że emerytura mogłaby być trochę wyższa.
Karat

Novartis działa pod tą nazwą od 1997 roku. Użytkownik Dany słusznie zauważył, że kurs był notowany między 50 a 75. Jednakże wartość kursu spadła także w trakcie ciężkiej recesji na giełdzie w latach 2001-2004 do tych poziomów. Nie można jednak być pewnym, czy uda się po prostu osiągnąć kurs 50 jako cenę zakupu?

Napisany przez fritz

Kupiłem te akcje tylko dlatego, że moim doradcą inwestycyjnym w CS tak mi je polecono.

Dzięki doradcom z CS również kiedyś straciłem wiele pieniędzy. Dzisiaj podejmuję decyzje sam i przynajmniej od czasu do czasu coś z tego zyskuję. Doradcy polecają tylko te akcje, które sami chcieliby widzieć na plusie.

Bardzo trafne uważam spostrzeżenie Dany1 dotyczące Vaselli.

Karat, ciesz się tym pięknym kalendarzem, który teraz będziesz dostawać co roku, ja też miałem go na ścianie od 2000 do 2006 roku, w tym czasie cena wzrosła z 65,70 do 70,80. Ale muszę fair powiedzieć, że Novartis w tym czasie były maksymalnie około 30% w dół, podczas gdy wiele innych akcji w tym czasie straciło nawet 90%.

Pozdrowienia
fritz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata