Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: NOVN - Nordöstliches Versorgungsnetz

Napisany przez ADMCI4
Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego dla novn korzystniejsze byłoby zwiększenie oferty zakupu pozostałych akcji Chiron, zamiast sprzedać mniejszościowy udział po wyższych kursach. W końcu Chiron ma znaczne problemy produkcyjne w Europie oraz problemy z dopuszczeniem leków w USA. Jeśli novn nabywa teraz wszystkie akcje Chiron, to oznacza również przejęcie wszystkich związanych z nimi ryzyk. Czy Chiron ma tak przekonujący wachlarz produktów? Być może dla novn byłoby lepiej zwiększyć udział w rog, ponieważ rog nie ma takich problemów jak Chiron z Genentech. Albo ewentualnie zakupić mniejszościowy udział w Amgen.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj Novartis obniża SMI. Pomimo negatywnych wiadomości dotyczących Tamiflu, ROG radzi sobie znacznie lepiej. Czy są jakieś nowe plotki o przejęciu lub ktoś coś więcej wie?

Napisany przez richard100
Cześć Peitschi, NOVN to tytuł, który śledzę od lat i już zarobiłem na nim kilka franków. :wink: Na tym poziomie nie kupowałbym już więcej. Wydaje się, że jest presja sprzedaży. Już wszystko sprzedałem i czekam na ceny 60 franków. :lol: Pozdrowienia, Rich

Schering-Novartis. https://www.boerse-go.de/news/news.php?ida=380539&idc=3

Napisany przez ADMCI4
Nie mogłem się powstrzymać i właśnie zakupiłem kilka akcji novn. Myślę, że spekulacje na temat przejęcia firmy Serono to tylko gorącygf powietrzem. Dlaczego nov miałby inwestować w Serono, skoro sam Chiron, spółka zależna, ma produkt na rynku leków na stwardnienie rozsiane? Poza lekiem Rebif, Serono nie ma zbyt wiele do zaoferowania, przynajmniej tak mi się wydaje. Więc sądzę, że poziom 75 zostanie osiągnięty szybciej niż 60.

Miejmy nadzieję, że szczyt na giełdzie jest trwały. ? Wtedy akcje NOVN również będą rosły. Pozdrowienia, rich

Napisany przez ADMCI4
teraz będziemy sprawdzać, czy składnik szczepionki od berna można połączyć z częścią chirontu. Dla kursu akcji wyraźne oświadczenie dotyczące serono byłoby prawdopodobnie lepsze niż łączenie go już z nowymi firmami :P

Więc kiedy przeczytałem wywiad z Vasellą w FuW, myślałem, że przejęcie Berna Biotech nie jest już tematem. Chyba źle zrozumiałem.. :lol: Pozdrowienia, Rich Poniedziałek, 19.12.05, 08:46 Data publikacji: 17.12.2005 Wydanie: 100 Strona: 17 Dział: - Wyloguj Artykuł Zapisz Wróć. Daniel Vasella, przewodniczący rady nadzorczej i dyrektor generalny Novartis, o swoich doświadczeniach jako szef korporacji, polityce przejęć i położeniu Szwajcarii. Wspólnym mianownikiem jest wzrost. Novartis jest czwartym największym koncernem farmaceutycznym na świecie z szacowanym przychodem w tym roku wynoszącym około 32 miliardów dolarów i zyskiem około 6,3 miliarda dolarów. Największym lekiem sprzedawanym przez Novartis jest lek na nadciśnienie Diovan. Glivec, preparat na określoną postać białaczki, jest najbardziej udaną nowością w ostatnich latach. Od pewnego czasu rozbudowuje się działalność związaną z lekami generycznymi, na przykład poprzez przejęcie niemieckiej firmy Hexal. Niedawno podjęto decyzję o całkowitym przejęciu amerykańskiej spółki Chiron, która była przez długi czas posiadana w mniejszości. Dzięki temu zespół z Bazylei wchodzi teraz także na nieobsługiwany dotąd rynek szczepionek. Novartisem kieruje od niemal dziesięciu lat Bündner Daniel Vasella. Panie Vasella, akcje Novartisu po raz pierwszy od lat zauważalnie wzrosły. Jaki był powód, że akcje nie rozwijały się przez długi czas, pomimo dobrej sytuacji przedsiębiorstwa? Czasami zajmuje dużo czasu, zanim wyniki przedsiębiorstwa odzwierciedlą się w cenie akcji na giełdzie. Ponadto inwestor zawsze ma wiele możliwości do wyboru. Ale nie jestem analitykiem finansowym. Mogę tylko stwierdzić, że nasze wyniki były i są dobre, zdobywamy udziały w rynku i wykazujemy rekordowe zyski. To tylko kwestia czasu, zanim akcje wzrosną. Ale trzeba też ustosunkować się do bocznego trendu. Nasze akcje nie uczestniczyły w ekstremalnych ruchach innych papierów – najpierw znaczącej korekty, a potem zdecydowanego odbicia. Czy cena akcji odzwierciedla rzeczywistą sytuację przedsiębiorstwa... ...sam pan również chyba nie wierzy w to. Przynajmniej krótkoterminowo nie zawsze jest to zgodne. Często cena akcji pozostaje w tyle lub wyprzedza rzeczywistość. Wtedy, po fuzji Sandoz i Ciba-Geigy, nasza cena akcji wzrosła o 20%, mimo że jeszcze nie było wyników. Gdzie znajduje się obecnie cena akcji Novartisu w tej drgającej tendencji? To się okaże. Aby to ocenić, należy przeanalizować poszczególne kryteria takie jak wzrost, potencjał produktów, analizę zysków i porównać je z konkurentami. Jako menedżerowie skupiamy się głównie na wynikach operacyjnych. Ale czy nie martwi pana to, że akcje konkurenta Roche są znacznie lepiej wycenione niż akcje Novartisu? Nie, jesteśmy zadowolonymi akcjonariuszami. I jak określiłby pan stosunek do Roche? Szanujemy się jako koledzy, utrzymujemy zdrową konkurencję, podobną do tej z innymi konkurentami. Roche prowadzi inną strategię przedsiębiorstwa, stawia mniej na wielkość i przejęcia niż Novartis. Jaki jest urok i zaleta wielkości? Roche w ostatnich latach przejęła firmy Syntex, Genentech, Boehringer Mannheim i Chugai w dziedzinie farmacji. Co do wielkości, jest to ważne tylko do pewnego stopnia. Ponadto istnieje wiele różnych proporcji wielkości. Firma może być mała, ale nadal wiodąca w swojej specjalności i na tyle duża, aby odnieść sukces. Z drugiej strony istnieje wielkość definiowana jako percepcja na rynku. Jeśli przedsiębiorstwo jest odpowiednio zauważone, może być odpowiednio dostrzegalne. Wielkość może wzmacniać percepcję i przynosi korzyści także w takich aspektach jak lobbying. W końcu jednak wielkość jest względna. Dziesięć największych firm farmaceutycznych prawdopodobnie posiada wystarczającą masę, aby móc zapewnić ważne rzeczy, takie jak przepływ środków, zdolności inwestycyjne lub potencjał badawczy. Jednak najwięc...

Napisany przez ADMCI4
Wiadomość na AWP: Inwestor ValueAct Capital, posiadający udziały w firmie Chiron Corp, zamierza zagłosować przeciwko planowanemu przejęciu pozostałych 56% udziałów Chiron przez firmę Novartis AG, zadeklarował przed amerykańskim organem regulacyjnym SEC. Sprawa jeszcze nie jest zamknięta.

Napisany przez ADMCI4
Szczepionki są obiecującą przyszłością. AIDS, SARS, ptasia grypa itp. oraz w przyszłości będą pojawiać się kolejne stare i nowe epidemie (zachorowania), przeciw którym trzeba wynaleźć szczepionkę. Firma Berna jest interesującym obiektem w tej kwestii, a Novartis ma dobrze wypełnione pudełko. Za prawdziwą perełkę można też zapłacić. Pauke

Napisany przez Dany1
Novartis ściga Bernę, Novartis ściga Serono... Zastanawiam się teraz, czy powinienem sprzedać moje ukochane Novartis, ponieważ zazwyczaj kupujący dostaje po łbie... Chociaż Adecco znów stanowi wyjątek, który potwierdza regułę... Czekam na kilka wskazówek

Napisany przez ADMCI4
Dany pisze: Zastanawiam się teraz, czy powinienem sprzedać moje ukochane Novartis Tutaj wszędzie padają wskazówki dotyczące zakupu. Chcesz iść pod prąd? Odważne! Poważnie uważam, że Novartis jest na właściwej ścieżce ekspansji - wydawanie swoich dolarów i innych środków finansowych! Zawsze podkreślała, że nie płaci zbyt wysokich cen za przejęcia. Skłaniam się do tego, aby w to uwierzyć - Vasella jest twardy! Jednakże, z wszystkimi tymi przejęciami w 2005 roku i wygląda na to, że będą one kontynuowane, wyniki Novartis będą przez jakiś czas raczej niejasne. Synergia, restrukturyzacje i oszczędności kosztów w 2006 roku pro forma nie powinny ich uszkodzić, wręcz przeciwnie. Lancelot

Napisany przez Simona
Cześć Dany Więc tylko Z TEJ przyczyny nie sprzedałbym ich (jeszcze). O ile wiem, Berna nie zamierza się przejmować. Czy to ma się tam stać nieprzyjemne? Co do sprawy z Serono/Novartis, uwierzę dopiero, gdy to zobaczę. W tej kwestii myślę w jakiś inny sposób. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Nie pozwól sobie tego przejmować? To tylko negocjacje cenowe. Synergia i restrukturyzacja tak czy inaczej (wcześniej czy później). Lancelot

Napisany przez Simona
Więc nie od NOVN ani https://www.espace.ch/artikel_165773.html czy to już przestarzałe? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Brak błyszczącego rezultatu. Zrozumiałem, że Novartis chce połączyć Berna z Chironem. Można założyć, że ewentualne przejęcie przez Novartis oznaczałoby większe synergii (w tym zwolnienia) niż przejęcie przez Crucell. Jest jasne, którą alternatywę preferuje Berna. Czy akcjonariusze byliby skłonni odrzucić lepszą ofertę Novartis? Byłoby to podstawą do pozwu. To zależy od porównania oferty Novartis w gotówce. Osobiste interesy zarządu również odgrywają rolę. Summer i Vasella będą mieli mało synergii. Lancelot

Cześć Dany Doradztwo jest teraz drogie... Znowu... :lol: NOVN to mój ulubiony akcjonariusz, z którym zarobiłem najwięcej w ciągu ostatnich lat. Śledzę uważnie przebieg kursu od lat. Przez to przeżyłem nawet podział 1:40... Wtedy można było dużo zarobić na fuzji z Sandoz??? Myślę, że to było Sandoz. Wtedy zaczęło się wielkie zarabianie. Potem nastała stagnacja, a kurs spadł aż do 45 franków. To trwało miesiącami, dopóki kurs nie zaczął się ponownie podnosić. Pamiętam dobrze, jak wszyscy krytykowali Vasellę. :cry: A tak swoją drogą, dzisiaj znowu jest uważany za bohatera... Dziś kurs stoi tam, gdzie w jego najlepszych czasach. Mówiąc najłagodniej, jest na historycznym szczycie, albo prawie. Trudno przewidzieć, co będzie dalej. Na pewno zależy to także od ogólnej sytuacji na giełdzie. Jedno jest pewne, ja bym już na tym poziomie nie kupił NOVN. Dywidenda także zawsze była i nadal jest raczej skromna. Osobiście nie mam już teraz akcji NOVN w portfelu. Mam jeszcze kilka ROGów, które po osiągnięciu historycznego szczytu ruszyły w dół. Przegapiłem sprzedaż po 205. Zawsze chciałem więcej... CHCIWOŚĆ... Czy NOVN jest prekursorem? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
novartis na pewno nie kupi ślepo berna ani serono. W przypadku berna mogłoby dojść do połączenia z działem szczepionek chirona. Natomiast w przypadku serono prawdopodobnie nie można byłoby osiągnąć żadnych pozytywnych synergii w dłuższej perspektywie. Wszystko w przypadku serono kręci się wokół rebiffa. Jednakże od 2007 roku to właśnie to lekarstwo będzie bardziej narażone na konkurencję. Dlatego wierzę, że nov nie jest już zainteresowany serono po obecnych cenach. W każdym razie jest jasne, że kurs nov bardzo ucierpiał z powodu spekulacji dotyczących przejęć. Uważam, że istnieje potencjał powrotu do poziomu 75. Dalszy pozytywny rozwój zależny będzie od warunków rynkowych. Przy analizie nov zawsze należy pamiętać, że ma on duży udział w rog.

Napisany przez Dany1
Lancelot pisze: Dany pisze: Zastanawiam się teraz, czy powinienem sprzedać moje ukochane akcje Novartis Tu udzielane są wskazówki dotyczące zakupu. Czy chcesz pływać pod prąd? Odważne! Lancelot
Dzięki za Odważne Lancelot... chciałeś pewnie najpierw napisać Głupie ;-)) Wycofałem się po 69,50, dzisiaj po południu, po prostu tak, i pod prąd.

Napisany przez ADMCI4
Dany pisze: Lancelot...chciałeś najpierw napisać Głupi. To byłby praktycznie obelżywy komentarz, choć merytoryczny. Twardość Vaselli zbliża się. Chciałem tylko zauważyć, że aktualne nastroje na giełdzie sprzyjają kupowaniu, a nie sprzedawaniu, dlatego kursy rosną. Moim zdaniem akcje Novartis powinny podążać za trendem. Mimo to nie jest głupie sprzedać akcje, gdy osiąga się dobrą wygraną. Ja także sprzedałem moje akcje Adecco. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Strzał w sprawie Berny jest teraz na zewnątrz. Ale tytuł nadal traci na wartości z powodu plotki o Serono. Po dużej inwestycji momentalnie następuje duży wyprzedaż. Chciałbym wiedzieć, czy wszyscy dzisiejsi sprzedający niedługo znów staną się kupującymi.

Napisany przez ADMCI4
Ostatnie dni wyraźnie wskazują na większą aktywność instytucjonalnych kupców. Obroty znacząco wzrosły. Dzisiaj również przeniesiono już większe pakietu. Czy niektórzy menedżerowie funduszy są już w sytuacji kryzysowej?

Napisany przez ADMCI4
Bear Stearns pisze: Novartis przedstawi wyniki za 4 kwartał 2005 roku oraz cały rok 2005 w czwartek, 19 stycznia 2006 r., przed otwarciem rynku, po czym odbędzie się spotkanie analityków w Bazylei. * Nasze prognozy EPS dla 4 kwartału 2005 roku są o 8% wyższe od konsensusu, opierając się na marży farmaceutycznej i pozarolniczych pozycjach (zyski z udziałów w spółkach zależnych Chiron, Roche) * Obserwuj marżę farmaceutyczną: W naszej ocenie prognozy konsensusu dla 2006 roku wydają się zbyt niskie, co może sugerować podwyższenie prognoz na 2006 rok. * Oczekiwana aktualizacja dotycząca pipelini: * LAF 237 (raz dziennie vs. dwa razy dziennie, a także badania łączone z Glitazonami, metforminą lub SUs), *SPP 100 (badania łączone) *FTY 720 (aktualizacja dotycząca bezpieczeństwa - nadal martwimy się brakiem komunikacji ze strony firmy dotyczącej rozpoczęcia badań fazy III - oczekiwanych w 4 kwartale 2005 roku). Konkluzja: Bylibyśmy kupującymi przed ogłoszeniem wyników z uwagi na potencjalne podwyżki prognoz zysków konsensusowych (nasze prognozy są o 5% i 8% wyższe od prognoz konsensusu EPS na 2006 rok i 2007 rok), chociaż niedawna siła rynku może ograniczyć potencjalne zyski dla tej krótkoterminowej strategii, jeśli informacje o pipelinie zostaną uznane za rozczarowujące. W naszej ocenie jakakolwiek słabość cen akcji 19 stycznia związana z potencjalnym rozczarowaniem dotyczącym FTY720 stanowiłaby okazję do zakupu, ponieważ FTY720 nie jest kluczowy dla naszej tezy inwestycyjnej. Lancelot

Czy mogłoby być troszeczkę więcej?? Również niezbyt hojnie wobec tej ogromnej czystej zyskowności. Rendyta brutto wynosi 1,6%. Mimo wszystko Novartis przewyższa Roche. Pozdrowienia, Rich Novartis chce zwiększyć dywidendę Bazylea. DPA/baz. Szwajcarski koncern farmaceutyczny Novartis proponuje Walnemu Zgromadzeniu wyższą dywidendę za rok 2005 oraz zmiany w radzie nadzorczej. Dywidenda ma wzrosnąć o 10 procent do 1,15 franka szwajcarskiego na akcję za rok 2005, poinformował Novartis w piątek w Bazylei. Ponadto Andreas von Planta i szef firmy Henkel Ulrich Lehner zostali nominowani do rady nadzorczej. Lehner ma zastąpić Helmuta Sihlera, który przechodzi na emeryturę. Walne zgromadzenie zaplanowano na 28 lutego.

Napisany przez 2cybercrash
Novartis robi jednak wiele rzeczy dobrze, bardzo podobało mi się na przykład to, że Pan Vasella bardzo krytycznie wypowiedział się na temat gier kursowych hedgingowych funduszy na akcje Novartis. Chodzi nie o klasyczne zabezpieczenia przed ryzykiem (hedging) za pomocą zabezpieczonych akcji strategii sprzedaży opcji, ale o krótką sprzedaż bez rejestracji i kontroli, emisję instrumentów pochodnych bez pokrycia, dzikie wzrosty w całym sektorze, brak kontroli, brak nadzoru nad światowym finansowym bandytyzmem. Do czego prowadzi tworzenie wartości dodanej dla akcjonariuszy, prowadzenie opłacalnej firmy z pewnymi miejscami pracy, prowadzenie kapitałochłonnej działalności badawczej, jeśli fundusze hedgingowe przejmują całą wydajność kursową dzięki swoim finansowym sztuczkom i napełniają wypracowany kapitał do własnej kieszeni, omijając inwestorów i akcjonariuszy? Personalna reorganizacja to pierwszy wybór, gratulacje.

Napisany przez ADMCI4
dividendy nie martwią mnie tak bardzo. Zmiana statutów wydaje mi się bardziej nieprzystosowana. Dlaczego Nov nie jest w stanie znaleźć odpowiednich kandydatów do rady nadzorczej w wyznaczonym czasie, jest dla mnie po prostu niezrozumiałe. Czy ktoś może po prostu chce pozostać dłużej na fotelu?

Napisany przez ADMCI4
przepraszam, zapomniałem dodać link. Moje oświadczenie odnosi się do punktu 5 https://www.novartis.com/investors/en/presentations_events/annual_meeting.shtml

Czy to będzie istotne dla kursu jutro? Ciekawe, jak na to zareaguje giełda. Pozdrowienia, Rich https://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000006&sid=aujq90hzQ2J0&refer=home

Napisany przez ADMCI4
Dziś rano z Bear Stearns: Novartis - Outperform Cena docelowa podniesiona do SFr85 Widzimy znaczne możliwości zaskoczeń wynikami oraz ponownej wyceny Novartis w 2006 roku. Podnosimy naszą cenę docelową na 2006 rok do SFr85 z SFr78 i potwierdzamy naszą rekomendację Outperform. Oczekujemy ponownej wyceny opartej na dwóch czynnikach: (1) poprawionym widoku na wzrost z zyskiem na akcję w przedziale środkowego do wysokiego progu (2005-08E), oraz (2) najlepszej obecnie historii uruchomienia produktu w sektorze (Exjade, Xolair-EU, Galvus, Rasilez, Exforge w ciągu następnych 18 miesięcy). Oczekiwania rynku dotyczące nowych wprowadzeń produktowych pozostają niskie i zatem prawdopodobnie wzrosną w nadchodzących miesiącach. Jesteśmy pewni, że Novartis potrafi zrealizować ekspansję marży w 2006 roku oraz w przyszłości. Przewidujemy, że marża operacyjna grupy powinna wzrosnąć o 190 punktów bazowych w 2006 roku. Powinno to wynikać z poprawy efektywności, ale zauważamy, że wszystkie trzy dywizje poniosły koszty jednorazowe w 2005 roku. Spodziewamy się, że zyski na akcję w 2006 roku będą o ponad 20% wyższe niż w 2005 roku. Lancelot

Napisany przez ManfredBali
Znowu wskakuję do Novartis (71.25), bo nie mam lepszych pomysłów. Dividende też niedługo będzie. (3.3.06)

Napisany przez ADMCI4
Naprawdę dobry pomysł, jeśli koniecznie chcesz coś kupić. Znowu bym się wycofał, gdyby dolar trzeszczał. Novartis fakturował ponad 50% przychodów w walutach zależnych od dolara amerykańskiego. Lancelot

Novartis będzie notowany bez dywidendy w dniu raportu, co dodatkowo obciąży SMI. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Życzę wszystkim powodzenia z tym. Osobiście nie będę sponsorować firm, których wykonawcy odwożą więcej niż 20 mln , o ile oczywiście o tym wiem. - Po co to? ? PS: ? Mimo to nie jestem komunistą.

Napisany przez ADMCI4
Simona pisze: Ale mimo to nie jestem komunistką Też w to wierzę. Skąd jednak bierzesz tę granicę 20 milionów? Czy 10 milionów też jest za dużo, czy może 5 milionów? A może po prostu nie przepadasz za osobami zarabiającymi duże sumy? Czy stosujesz to ograniczenie tylko do pracowników, czy również do właścicieli firm? Co z firmami, z których otrzymujesz dywidendę i zyski kapitałowe? Myślę, że wszyscy musimy wiedzieć, dlaczego coś nam się nie podoba. Kiedy chodzi o pieniądze, sprawy stają się trudniejsze. Chciałbym też zarabiać więcej, ale nie chciałbym mieć pracy jak Vasell. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
nasz szlachetny rycerz traf w sedno. jeśli zarządzanie może dużo zarobić, to także są migawkę dla szabrowników. każdy pracownik w novn otrzymuje znacznie wyższą pensję niż gdyby wykonywał tę samą pracę dla państwa. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że ci ludzie, w tym członkowie zarządu i kierownictwa, są bardzo dobrymi klientami podatkowymi. Ten, kto sądzi, że może wykonać tę pracę bez trudu, powinien spróbować zatrudnienia w jednej z tych dobrze płatnych firm. Zobaczysz, jak długa jest droga do szczytu. Jak niewiele czasu wolnego pozostaje i jak reaguje twoje otoczenie na twą karierę. Po prostu siedzieć przed ekranem i reagować zazdroszcząco jest oczywiście znacznie łatwiejsze.

Szczerze mówiąc, nie mam nic przeciwko osobom dobrze zarabiającym. Duża część pieniędzy wraca do kasy państwa w formie różnego rodzaju podatków. Im starszym wieku coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, jak krótkie jest życie i że musimy wszystko zostawić... i znów państwo wyciąga pustą dłoń. Nie chciałbym mieć pracy Vaselli. Przepraszam, jeśli wydaje się trochę naiwny, ale bogactwo może uspokoić, ale nie sprawia, że jest się szczęśliwym. Potrzeba do tego czegoś więcej, a jednocześnie tak niewiele. :lol: Pozdrowienia, rich

Kierownictwo i ich wielomilionowe zarobki są zawsze tematem dla osób liczących na 100 i 1000 franków. Rachunek wygląda tak, Novartis osiąga zysk w wysokości około 6 miliardów, co wynosi 6000 mln, z których 20 mln to 0,33%! To więc tylko kruszynka z zysku, niecałe pół procenta. Istnieją firmy, gdzie rada nadzorcza i dyrektor generalny przywłaszczają sobie połowę zysku lub pozostawiają akcjonariuszy z stratami i ogłaszają upadłość? Spodobało mi się, że pan Vasella jako jedyny wypowiedział się krytycznie na temat niszczenia wartości akcji lub działalności hedgingowej banków Global-Hatcher, bo dla akcjonariusza nie ma to sensu, jeśli firma tworzy wartość dodaną, a kurs akcji jest ciągle sprowadzany do poziomu zerowego. Dywidenda Novartisu w wysokości 1,15 franka nadal jest nadzwyczaj mała brutto 1,5%. Panu Vaselliemu życzę jego wynagrodzenia, on również prowadzi interesujące sponsorowanie ze swoimi środkami, co wie tylko niewielu.

Napisany przez Simona
Lancelot pisze: Simona pisze: Jednakże nie jestem komunistką Też w to wierzę. Ale skąd masz granicę 20 milionów? Czy 10 milionów też jest za dużo, czy 5 milionów? A może po prostu jesteś przeciwna dużym zarobkom? Czy ustanawiasz granicę tylko dla pracowników, czy także dla właścicieli firm? Co robisz z firmami, z których otrzymujesz dywidendy i zyski kapitałowe? Myślę, że wszyscy musimy wiedzieć, dlaczego czegoś nie lubimy. Gdy chodzi o pieniądze, sprawy się komplikują. Myślę, że też chciałbym zarabiać więcej, ale nie chciałbym mieć pracy Vaselli. Lancelot
@ Lancelot: Absolutnie nie narzucam żadnych ograniczeń, możliwości są nieograniczone. Po prostu wyraziłam, co ja robię ze SWOIMI pieniędzmi. :P A propos, w sierpniu The Rolling Stones przyjadą do Szwajcarii. Masz już bilet? :idea: Pozdrowienia, Simona

cybercrash pisze: Bardzo spodobało mi się, że Pan Vasella jako jedyny krytycznie odniósł się do niszczenia wartości akcji przez banki Global-Hatcher oraz do spekulacji na spłaszczenie wartości, ponieważ dla akcjonariusza nic nie znaczy, jeśli firma tworzy wartość dodaną, a kurs akcji ciągle spada? Czy to może jednak był błąd Vaselli z podziałem 1:40? Wydaje mi się, że akcja kosztująca 2800 jest mniej narażona na spekulacje. A co Wy sądzicie? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Simona pyta: W sierpniu przyjeżdżają Rolling Stonesi do Szwajcarii. Masz już bilet? Nie, nie mam biletu. Jestem wielkim i wieloletnim fanem, ale nie lubię koncertów na takich dużych polach czy lotniskach, gdzie ledwo co widać zespołu. Chętnie widziałem The Rolling Stones ponad 40 lat temu w Cavern. To były czasy! Lancelot

Napisany przez ADMCI4
70 nie zostało utrzymane. Jestem ciekawy, czy ta sytuacja nadal będzie miała miejsce wieczorem.

Napisany przez ADMCI4
Novartis stoi na krytycznym punkcie. Jeśli dzisiejszy zamknięty kurs również będzie poniżej 70, to może to spowodować dalsze sprzedaże.

Napisany przez ADMCI4
dzisiaj znalazłem to: Hernani L. de Faria, analityk Zürcher Kantonalbank, widzi dalszy potencjał wzrostu dla akcji Novartisu (ISIN CH0012005267/ WKN 904278). Obroty koncernu wzrosły w 1. kwartale w walutach lokalnych (LW) o 17% do 7 341 mln USD, prawie w połowie (8%) dzięki przejęciu producentów generycznych Hexal i Eon Labs. Do nadmiernego wzrostu zysków netto +32% do 1 477 mln USD przyczyniły się zwiększenia produktywności w dziale generyków ANZEIGE Sandoz, jednorazowy zysk z zbycia działu Nutrition & Sante oraz lepsze wyniki związkowych spółek Chiron i Roche. Zarząd potwierdził dla 2006 r. prognozy wzrostu obrotów koncernu ujętych w LW na poziomie wysokim oraz dla działu farmaceutycznego w średnim do wysokiego jednocyfrowym zakresie procentowym, zgodnie z szacunkami analityków. Novartis wkrótce przedstawi dalsze dane z badań klinicznych dotyczące głównych leków w zaawansowanym stadium rozwoju, takich jak Rasilez, Exforge (obniżające ciśnienie krwi) i Galvus (na cukrzycę). Ponadto oczekiwany jest znaczący przepływ informacji dotyczących nowych zezwoleń. Obecna wycena rynkowa akcji Novartisu, którego wskaźnik KGV 2007(S) wynosi 17,3, leży około 15% poniżej europejskiej średniej branżowej. Analitycy Zürcher Kantonalbank widzą dalszy potencjał wzrostu dla akcji Novartis, która jest częścią portfela akcji Standardwerte Schweiz.

Grafika jest uszkodzona. Problem leży po stronie Novartis, który jest ulubionym obiektem funduszy Hatch do sprzedaży opcji na kupno, co ogranicza potencjał wzrostu kursu. Pan Vasella skarżył się na to, ale sam też musiałby coś konstruktywnego z tym zrobić. Wartość dochodowa utrzymująca się przez tygodnie i miesiące w przedziale PE 16-18 nie przyciągnie już inwestora/analityka? Kupić małą partię po 65 czy lepiej po 60 i potem przez 10 lat trzymać jako martwy kapitał? Sytuacja jest podobna w przypadku praktycznie wszystkich amerykańskich spółek farmaceutycznych i biotechnologicznych o ograniczonym potencjale wzrostu, można się pozycjonować, ale trzeba zachować cierpliwość. Najpierw muszą zostać wyczerpane wszelkie zlecenia z zamknięciem pozycji, a wszystkie zniechęcające sprzedaże muszą zostać zrealizowane. Aktualnie zbliża się mały okres opcji w maju, co widać po tym, że notowania UBS przestają dostarczać kursów. Zbyt wielu krótkoterminowych graczy, którzy wymachują kursami, a ci zajmujący się opcjami nie nadążają, więc szybko wysyłają zlecenia zatrzymania kursów?

Napisany przez Dany1
Jestem w punkcie 69.50, dzisiaj po południu, wyszedłem, po prostu i pod prąd. Ten zdanie mógłby być z dzisiaj... ale został już napisany tutaj 9.1.06... Naprawdę niczego nie przegapiliśmy. :mrgreen:

Napisany przez ADMCI4
W odniesieniu do wybicia na wykresie w dół opinie trochę się rozchodzą. Ja sam byłem zdania, że kursy poniżej 70 spowodują kolejne sprzedaże. Jednak analitycy techniczni, którzy śledzą kursy na podstawie tygodniowych zamknięć, widzą wybicie w dół dopiero przy 68,66 (godmode-trader.de). Dlatego jeśli dziś novn zamknie powyżej tego poziomu, szybki wzrost do górnego pasa Bolingera nie byłby wykluczony. W każdym razie mogę sobie to dobrze wyobrazić, zwłaszcza że od wtorku do następnej soboty odbędzie się duży kongres medyczny. Novn prawdopodobnie przedstawi tam kolejne postępy w badaniach. Dlatego w przyszłym tygodniu należy się raczej spodziewać pozytywnych informacji.

Postanowiłem z trudem kupić jedną porcję akcji Novartis za 67.7, aby osiągnąć cel 65 lub nawet 60. Bez wątpienia nie zostanie on osiągnięty, dopóki nie obciążę portfela akcjami Hatscher. Zakup ten dokonany jest wyłącznie z braku innych alternatyw w CHF bez bezpośredniego ryzyka walutowego.

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że poziom 66.75 stanie się silnym oporem. Jeśli zostanie złamany, pojawi się małe wsparcie w okolicach 63, a w przeciwnym razie pojawi się silne wsparcie w okolicach 59/60. Jeśli jednak sytuacja na giełdach w USA ustabilizuje się, to wpływ informacji z poprzedniego tygodnia powinien stopniowo wpłynąć na kurs.

Novartis rzekomo uzyskał nowe zezwolenie od FED na lek, który w zależności od sytuacji na rynku mógłby wymagać pewnego wzrostu kursu. Jednakże widać, że ta Hatsher-Pflaume nie może w żaden sposób uciec od destrukcyjnego działania na rynkach finansowych. Jak już wspomniałem, nie przeszkadza mi wynagrodzenie pana Vaselle, ale irytuje mnie fakt, że akcje Novartis są piłeczką do gry dla globalnych Hatscherów i nie przynoszą praktycznie żadnego wzrostu kursu. Jako trader, wejście w 67.6 po odbiciu na 68.4 przyniosło mi znikomą marżę! Dlatego jako trader nie mam już nic do zrobienia z Novartis! Obecnie ten śmieć jest już tak głęboko w stratach księgowych, że zainwestowany kapitał może być zablokowany na tygodnie/miesiące. Porównajcie również GE, Intel, Yahoo i wiele innych. W przeciwieństwie do tego, porównajmy Phonak, który po spadku z 68 mógłby być spokojnie sprzedany za 74, tutaj przynajmniej jako trader można było osiągnąć pewien wzrost kursu w tym chorym i zatrutym rynku! Znowu spadek.

Napisany przez Mustang98
NOVN już dla mnie nie wchodzi w grę, kapitał był zablokowany przez 5 lat, niedawno udało mi się trochę sprzedać na EP.From the gut feeling, I would say that it will develop worse than the index, downward movements have followed the index, but increases have been sluggish.Expect the price to be below 60 in the mid-term, regardless of the numbers or research results they present. :!:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata