Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy regularny udział w grze w totka ma sens?

Napisany przez CFO
@stresstest
Dobry pomysł, ale statystycznie to rozważenie nie działa. Lotto polega na losowaniu z powtórzeniami, w przeciwieństwie do blackjacka czy pokera. W tych grach można zakładać wyższe prawdopodobieństwa.
W loteriach wszystkie 49 liczb (w zależności od systemu lotto) i odpowiadające im symbole biorą udział w każdym losowaniu. Czy podejrzewasz manipulację? Honni soit qui mal y pense albo: Ktoś źle o tym myśli.
Jednoznacznych dowodów? Wątpię.

Więc: Radzę jeszcze raz sięgnąć po stare materiały statystyczne z czasów studiów, zwłaszcza rozdział dotyczący losowań z i bez powtórzeń.

Pozdrawiam CFO

PS: Gra w Lotto jest tak czy inaczej bardzo niebezpieczna. Łatwiej zostać uderzonym przez piorun, niż trafić szóstkę w Lotto - dlatego ostrożnie po dużym wygraniu - nie spacerować otwarcie na polu

Napisany przez Stresstest

(...)
W loteriach wszystkie 49 liczb (w zależności od systemu lotto) oraz odpowiadające im symbole biorą udział w każdym losowaniu. Zakładają Państwo manipulację? Honny soit qui mal y pense lub: Kto by źle o tym pomyślał (...)

...Fryderyk Wielki w 1763 roku wprowadził format loterii 5 z 90. Zaledwie prawie 40 lat później to się skończyło. Ze względu na nieprawidłowości, inaczej mówiąc: manipulację i oszustwo, loteria ta została anulowana. RFN wprowadziła grę lotto w 1956 roku…

Przez ponad 20 lat gra w lotto w RFN działała bezproblemowo, a podział obowiązków był jasny i zrozumiały: państwowe spółki loterii przyjmowały pieniądze od ludności i obiecywały zwrócenie połowy z nich jako wygrane. Natomiast lud miał prawo uczestniczyć w publicznych losowaniach, które w pewnym momencie stały się widoczne w telewizji, co każdy telewidz mógł śledzić.

Na środku gry rząd jednak zmienił zasady. Stawka podstawowa w lotto podwojona została z 0,50 DM do 1,00 DM, zlikwidowano górną granicę wygranych w lotto, a goście studia = publiczność nagle zniknęli z ekranu telewizyjnego. Od tego momentu grało się już o prawdziwe pieniądze!

Następnym etapem głupoty jest wprowadzenie w Hesji przez Lotto loterii Keno. W lutym 2004 roku rozpoczęto losowania tzw. liczb wygrywających jako sałatę z animacji trójwymiarowych oraz nagrań dźwiękowych odtwarzanych z taśmy każdego dnia w internecie.

WestLotto poszedł jeszcze krok dalej lub głębiej i prawdopodobnie prowadzi losowania loterii Eurojackpot z pomocą komputera z Münster, mimo że urządzenia losujące znajdują się w oddalonym o 1400 km Helsinkach. Jak dokładnie przebiega ten teatrzyk, nie wiemy, ponieważ ani WestLotto, DLTB, ani polityka i media nie są skłonne tego wyjaśnić. Dlatego aż do momentu udzielenia wyjaśnień Eurojackpot jest nielegalny, ponieważ:

W RFN wciąż obowiązują przepisy traktatu państwowego dotyczącego hazardu. Ustawodawca przewiduje, że zgoda na udzielenie pozwolenia na organizację i promocję gier losowych, loterii i zakładów bukmacherskich może zostać udzielona tylko wtedy, gdy wydarzenie będzie zrozumiałe dla graczy.

Test stresu – Duży obszar Krefeld

Ponieważ losowanie wyników Eurojackpot nadal jest owiane tajemnicą, poprosiłem użytkowniczkę z forum prawa handlowego o wysłanie zapytania do WestLotto w tej sprawie. Poniżej odpowiedź oraz mój komentarz:

Eurojackpot to europejska loteria. Numery zwycięskie są zawsze losowane w piątki w fińskiej spółce loteryjnej Veikkaus OY, w Helsinkach, która jest odpowiedzialna za przebieg losowania. Oznacza to, że odpowiednie losowania są monitorowane przez osobę odpowiedzialną za losowanie oraz inspektora nadzoru, który z kolei należy do fińskiej policji. Prawidłowe przeprowadzenie oraz uzyskane wyniki są odpowiednio udokumentowane.
Serce Eurojackpot bije w siedzibie WestLotto w Münsterze, gdzie wszystkie oddane zakłady są rejestrowane, a wysokości/najwyższe wygrane są ustalane.

Po pierwsze, bardzo, bardzo dziękuję räubertochter! W imieniu wszystkich poszkodowanych przez Eurojackpot oraz tych, którzy są zainteresowani tą loterią tylko pobocznie - jak ja, chcę powiedzieć: świetnie to zrobiłaś!

Natomiast Theo „Chairman“ Goßner i jego kumple z WestLotto informuję, że mogą włożyć tę bezwartościową deklarację do kapelusza. Gdy tylko znajdę trochę czasu, sformułuję kilka pytań, aby dowiedzieć się istotnych rzeczy, oraz i nie.

To, że losowania są nadzorowane przez fińskiego zleceniodawcę i policjanta - Cytat: „...są monitorowane...” - Koniec cytatu, to nie problem - mogą spokojnie postawić czołg przed studiem losowań w Helsinkach, jedynie co dalej związane jest z przeprowadzeniem losowania, tego nadal nie wiemy.

Żeby wyjaśnić takie pompatyczne frazy, jak: „prawidłowe przeprowadzenie”, „przebieg losowania” czy „odpowiednio udokumentowane”, twórcy Eurojackpot będą przynajmniej potrzebować kartki formatu A4. Na pewno są gadatliwi:

„...Choć nasze nowe lotto-dziecko nadal jest w pieluchach, regularnie i dobrze oddycha” - Potthoff uważa, że ma całkowite prawo czuć się ojcem Eurojackpota razem z Dechantem...“

Magazyn Lottoarena | WestLotto układa tor dla euro Jackpot »

Nie tylko czują! Raz w tygodniu muszą jeszcze wymieniać „pieluszkę” małemu Eurojackpotowi, bo to, co wychodzi po każdym losowaniu…

Test stresowy - „duża przestrzeń Krefeldu“

...od 1812 roku w Hiszpanii odbywa się wielka loteria świąteczna Sorteo de Navidad - znana również jako El Gordo. Losowanie numerów zwycięzców odbywa się publicznie, co oznacza, że publiczność jest fizycznie obecna, a od 1967 roku ceremonie te są transmitowane na żywo w hiszpańskiej telewizji. Oznacza to, że są one transmitowane bez opóźnień czasowych.

Wyobrażam sobie, że hiszpański organizator El Gordo - Loteria Nacional - ogłosił, że wkrótce zrezygnuje z tradycyjnego bębna, drewnianej kulki, publiczności itp., i zamiast tego będzie wybierał zwycięzców za pomocą komputerowego urządzenia losującego. Całość zostałaby wtedy zamieszczona na YouTube w formie wideo - zmontowana i transmitowana z opóźnieniem czasowym.

Tak spokojni i opanowani, jakimi są Hiszpanie z natury, w tym przypadku - obawiam się - zaatakowaliby siedzibę Loteria Nacional, zdemolowaliby ją i wygnałyby odpowiedzialnych gdzie piekło ma zbić.

A co powiedzieć o przylegającym audytorium Eurojackpot? Oni zadowalają się domowym wideo i cieszą się, że w Helsinkach policjant z pałką i pistoletem pilnuje losowania.

Aby uczynić ten wątek nieco bardziej interaktywnym, zadaję teraz pytanie:

Jakie celowo i zorientowane na cel podjęte działanie służy WestLotto jako pretekst i alibi do stwierdzenia: No cóż, bardzo chcielibyśmy transmitować losowanie Eurojackpot na żywo przez internet, ale...??? Tak właśnie, co zostało zaaranżowane, aby uniknąć konieczności tego działania?

Test stresu - Obszar Krefeld

WestLotto przez 6 lat starał się ulepszać, dopieszczać i zastanawiać się, jak uczynić tę loterię atrakcyjną dla klientów. Pewien czas po wprowadzeniu w marcu, na eurojackpot.de pojawiła się tabela klas wygranych, szans trafienia oraz kursów (średnich) dla „wielu interesujących możliwości wygranej”, jak napisał Theo Goßner. A teraz te kursy wygranych jakoś zniknęły… zostały usunięte.

Dla miłośników statystyki WestLotto przygotował stronę:

Barometr - WestLotto - Eurojackpot

Na leżących płasko słupach gracze mogą zobaczyć, jak długo nie została wylosowana liczba. Nie wiem do czego to służy. Ale przecież nie trzeba znać wszystkiego.

To, co mogłoby być użyteczne statystycznie dla graczy Eurojackpot, pokażę teraz na przykładzie bardzo prostych statystyk różnic w ciągu liczb wygranych.

Pięć liczb wygranych spośród 50 zawsze tworzą 10 różnic spośród możliwych 25 (od 1 do 25). Dlatego szansa na wylosowanie konkretnej różnicy wynosi: 1 do 25 : 10 = 2,5.

Inaczej, średnio każda różnica pojawia się co 2,5 losowania lub 2 razy na 5 losowań. Aby to łatwiej zrozumieć, rozłożmy taką serię liczb wygranych na części, na przykład z dnia 30.03.2012: 5,7,12,19,26.

Pomiędzy:

5/7 - różnica 2; 5/12 - 7; 5/19 – 14; 5/26 – 21;
7/12 – 5; 7/19 – 12; 7/26 – 19;
12/19 – 7; 12/26 – 14; 19/26 – 7.

Rosnąco: 2,5,7,7,7,12,14,14,19,21 – łącznie 10 „sztuk”.

W pierwszych 6 losowaniach różnica 21 pojawiała się za każdym razem, a szansa na wystąpienie takiego zdarzenia wygląda tak:

2,5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 = 244, czyli 1 do 244.

Natomiast w ostatnich 8 losowaniach loterii Eurojackpot różnica 6 za każdym razem powtórzyła się 9 razy przypadkowo (*kaszlnie*) – 3.812,5

3.812,5 : 53 (losowania w roku) = 71,9 lat!!!

W przypadku lotto (7 liczb wygranych spośród 49) pojawia się za każdym razem 21 różnic - z 24 możliwych. Stąd współczynnik powtórzenia wynosi 24 : 21 = 1, 142!!! Takie łańcuchy pojawiają się w lotto regularnie, ponieważ współczynnik powtórzenia prawie nigdy nie przekracza 1. Ale co z Eurojackpotem?

Zobaczymy, co „przypadek” ma nam do powiedzenia jutro.

Test stresowy – „Duży obszar Krefeld”

Napisany przez CFO
@stresstest Z dotychczasowych 106 wpisów, 76 pochodzi od Ciebie. Moja propozycja: Napisz książkę na ten fascynujący temat. Praca ta będzie dosłownie wyrywać się spod Twoich rąk, a kto wie, może dostaniesz za nią nagrodę. Wymieszaj to wszystko jeszcze z teorią spiskową (np. Amerykanie nigdy nie grali w lotto na Księżycu albo: Ataki z 11 września były w rzeczywistości finansowane przez amerykańskie towarzystwo loteryjne itp.) Kobie brakuje Ci prawie wcale. Jestem ciekawy dalszych historii związanych z grą w lotto. Pozdrowienia CFO (niecodzienny gracz lotto i rzadko uczestnik)

@stresstest
(...) Schreiben Sie doch ein Buch zu diesem spannenden Thema (...)

…większość graczy lotto w RFN prawdopodobnie już ma książkę - przynajmniej tak sądzę. Czy naprawdę odczuwają ekskluzywną potrzebę posiadania drugiej książki, w to wątpię, CFO.

Stresstest – „Großraum Krefeld“

...od wczoraj oficjalnie można śmiać się z Eurojackpota. Jakoś matematycy losowi z WestLotto nie potrafią znaleźć odpowiednich algorytmów dla oficjalnych (*przykro mi, przykro mi*) ciągów numerów wygrywających. Seria różnicy 6 nie ustaje (10 razy w 9 losowaniach), a co gorsza, cała sekwencja tzw. liczb losowych właśnie się 1 do 1 powtórzyła. Bez zbędnego gadania, oto jak to wygląda:

01)………………………………………� �……………………21
02)……………12
03)………………………………………� �……………………
04)………11
05)…10……………………………16
06)………………
07)………………
08 .…………………………………………� ��…………………21
09)……………12
10)………………………………………� �……………………
11)………11
12)…10……………………………16

Już wcześniej wspominałem, że wzór - składający się z 3 liczb, powtarza się przeciętnie co około 20 losowań. Dla wzoru składającego się z 4 liczb trzeba przeciętnie 200 losowań, a dla 5 liczb 2000 losowań. Dotyczy to jednak identycznych wzorów, które można utworzyć z dowolnych liczb od 1 do 50. Dla wzoru z dokładnie identycznymi liczbami - jak pokazano powyżej, poprzeczka jeszcze bardziej się podnosi!!!

A WestLotto już ma na celowniku kolejnych ofiary Eurojackpota: Łotwę, Litwę, Islandię i Chorwację!!! Dla Chorwacji można uczynić wprowadzenie Eurojackpota warunkiem koniecznym dla przystąpienia do UE. Tylko taki pomysł, nic wiążącego.

Stresstest – Obszar miejski Krefeld

Napisany przez jay1_od
Och, dotychczas miałam dobre doświadczenia z Eurojackpotem (tylko ta wielka wygrana nadal się nie pojawiła). Wyliczanie prawdopodobieństwa danego kombinacji jakoś zniechęca mnie do loterii...

Och, miałem dotąd dobre doświadczenia z euro-Jackpotem (tylko ta wielka wygrana nadal się nie zdarzyła). I trochę traci mi się przyjemność z gry w lotto, gdy muszę jakoś obliczać prawdopodobieństwo konkretnej kombinacji...

...co, jay1_ i tak dalej?!!! Zapomniano o Tobie w Gelsenkirchener Eurojackpot-Tippgemeinschaft? Nic nie dostałeś z tych 19,5 mln.?
A mimo to nadal reklamujesz tych oszustów?

...dziś chciałbym swoim wpisem uczcić szczególnego gracza Lotto. Nazywa się Thomas, ma 79 lat i od pewnego czasu mieszka w Szwajcarii, obecnie w: Monteggio - południowa Szwajcaria, na granicy z Włochami.
Jako dziecku udało mu się wraz z rodziną "na czas" uciec z Węgier do Szwajcarii - dlaczego, nie muszę pewnie opowiadać, gdzie później też mieszkał i pracował.

Jeśli chodzi o Thomasa i granie w Lotto, zawsze starał się nie polegać tylko na czystym szczęściu, ale tak grać, aby miało to pewne znaczenie.
Pierwsza "piątka" Thomasa pomogła mu założyć własną firmę i kolejne "piątki", w tym 2 razy 5 trafień z dodatkowym numerem, mógł później odnieść jako sukcesy w Lotto. Dla potwierdzenia mojego twierdzenia pozwolę sobie zamieścić odpowiedni cytat od Thomasa:

"... grałem w tę strategię gry w latach 60/70, gdzie zawsze wybierałem dwie liczby z jednej dekady, co znacząco poprawiło trafność moich wyborów,
i na początku lat 60. wraz z przyjacielem w większym zakresie (wybór liczb), co przyniosło nam m.in. jedno 5 z Zz i mi także później 5 z Zz..."

Lotto-Totostrategen.de - otwarte wszystkie 96 par końcowych TG

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej na temat tej strategii gry, może to przeczytać na wspomnianym forum powyżej.

Co dla mnie jest ważne w tym przykładzie, można streścić w jednym zdaniu: Thomas osiągnął te znaczące wygrane w latach 60/70! Czyli w czasach, gdy Lotto 6aus49 było jeszcze grą losową i losowania odbywały się w obecności "cywilnych" osób. Nie znam żadnej "piątki" z Zz z ostatnich 20 lat, chociaż Thomas nadal gra aktywnie i znam go przez internet od około 6 lat. Próbowałem delikatnie wytłumaczyć Thomasowi, że obecnie granie w Lotto nie ma nic wspólnego z szczęściem, przypadkiem ani wytrwałością w grze, i nie ma sensu marnować na to czasu i pieniędzy. Był zaskoczony, gdy punkt po punkcie wyliczałem mu w "starym" forum o Lottologii, wady "nowoczesnych" losowań Lotto, ale czy to zmieniło jego podejście, nie wiem. Winę za ciągłe "niepowodzenia" wolędzie raczej przypisać sobie.

Osobiście znam też innych graczy Lotto, którzy do końca lat 70. odnosili ogromne sukcesy i mogli zdobyć/korzystać z wielu głównych wygranych. Gdy wyrzucono gości ze studia Lotto, nagle to się skończyło i przestali grać w Lotto.

Test stresowy - "Agglomeration Krefeld"

…kilka dni temu dostałem bardzo sympatyczną ofertę sformułowaną w poprawnym niemieckim języku, aby odezwać się krytycznie i interesująco również na temat bezpośredniej konkurencji dla loterii Eurojackpot - Euromillions. Ponieważ to nietypowe życzenie zostało wysłane do mnie prywatną wiadomością, zrezygnuję z cytatu. Jednak zachowam kopię jako swoiste pamiątki.

Odrzuciłem tę propozycję z powodów czasowych i kosztowych. Ponieważ ta bezinteresowna oferta została mi przekazana anonimowo, zastanawiam się intensywnie: Kto mógłby mieć zainteresowanie?

Eurojackpot po 12 losowaniach nadal leży na oddziale intensywnej terapii. Obrót w lotto w sobotę osiągnął w zeszłym tygodniu 43 709 688 €, co można uznać za dotychczasowy minimum ostatnich 25 lat - tak przynajmniej sądzę. A szanse na uzyskanie pół miliarda dodatkowych przychodów, które Deutsche Lotto und Totoblock przedstawiło jako cel roczny, nie są zbyt duże.

Losowania Lotto/Keno/Eurojackpot pozostawiają wiele do życzenia, i dopóki nic się w tej kwestii nie zmieni, nie widać żadnej poprawy.

Test stresowy - Duży obszar Krefeld

…kilka dni temu, po opublikowaniu w moim przedostatnim wpisie kilku zdań na temat długotrwałego gracza w lotto, Tomasza, wraz z linkiem do niego, gang PRZESTĘPCZY rozpoczął masowe ataki typu DDOS na forum strategów lotto i toto powiązanego z linkiem. Przez trzy dni to małe i sympatyczne forum było „offline”, a jego adres nie był dostępny. Stworzono „forum zastępcze” i teraz czuje się trochę lepiej chroniony:

Lotto-Totostrategen.de - 3 dni Offline!!!!!!!

I znowu zadaję sobie pytanie: Kto mógłby być zainteresowany? Co miała zamiar osiągnąć ta banda przestępcza?

Do tej pory lotto korzystało z tej platformy dyskusyjnej nieoficjalnie i bezpłatnie w różnych celach. Ostatnio zarejestrował się tam jednak przedstawiciel zagranicznej firmy i oferował atrakcyjne możliwości grania w lotto. Takie forum nie istnieje za darmo, a sponsorzy są z pewnością mile widziani - przynajmniej tak sądzę.

Natomiast strona internetowa eurojackpot.de od WestLotto była ciągle dostępna i rozpowszechniała duzo optymizmu. Po kliknięciu w „Aktualny Jackpot”, pojawia się kwota 15 000 000 euro:

Eurojackpot - WestLotto - Eurojackpot

Skąd WestLotto wziął tę kwotę, nie mam pojęcia. Po ostatniej, dwunastej losowaniu loterii Eurojackpot, w klasie wygranych 1 - czyli jako Jackpot, znajduje się zaledwie kwota około 13,6 mln euro. Najprawdopodobniej WestLotto zakłada zdecydowanie, że jutro obroty wzrosną do 13 mln euro lub więcej i wraz z już zgromadzoną kwotą będzie dostępnych około 15 mln euro.

Jeśli nie, to reklama z 15 mln euro wysokim jackpotem jest wprowadzająca w błąd. I wprowadzająca w błąd reklama jest zakazana zgodnie z umową państwową dotyczącą loterii.

To, że matematycy z WestLotto nie mogą imitować „liczb losowych”, jest zrozumiałe i zrozumiałe. Jednak warto przynajmniej opanować cztery podstawowe działania matematyczne.
Test obciążeniowy – „Obszar Krefeld”

...z wygranymi w wysokości 200, 300 lub 500 tysięcy euro, WestLotto nie może imponować nikomu, ani w Holandii, ani w Słowenii. Prawie każde europejskie państwo już organizuje loterie, które umożliwiają wygranie ponad 1 000 000 euro, przy znacznie niższych cenach. Kiedy pierwsza pula nagród w wysokości 19,5 mln euro została przypadkowo (*prych* *prych*) trafiona tylko kilka kilometrów od siedziby głównego koordynatora tej nowej loterii - mimo że obstawiano i grano od Pucharu Północy aż do południowego krańca Włoch, nagle nie było już wątpliwości: kto pociąga za sznurki i kto ma decydujący głos w Eurojackpot. Jestem całkiem pewien, że WestLotto mógłby swobodnie umieścić tę najwyższą dotychczas wygraną w Eurojackpot, nawet w głównej kolekturze w Münster. Gdy gracze zauważą, że jackpot wypłacany jest tylko co dwa, trzy miesiące, zrezygnują z gry pośrednio. Aby temu zapobiec, WestLotto musiałoby podzielić średni jackpot na 3-4 mniejsze porcje i umieścić te wygrane w różnych krajach, aby zachować motywację do dalszej gry w Eurojackpot. U mnie właśnie jest 21:18. To oznacza, że dzisiejsze losowanie powinno już się odbyć. Zobaczymy za dwie godziny, czym organizator nas dziś zaskoczy. Test stresu - Obszar Krefeld.

Cześć,
Wypróbowałem Eurojackpot i od razu wygrałem. Oczywiście nie dużo, ale i tak się ucieszyłem.
Pozdrowienia

Czasami spotyka się też zadowolonych klientów Eurojackpotu:

W 2005 roku wypróbowałem też inną mało znaną loterię - loterię Keno.
Podczas pierwszej próby postawiłem 30 EUR i wygrałem 6-krotność mojego zakładu. Podczas drugiej próby uzyskałem podobny rezultat. Trzecia próba z wkładem 100 EUR przyniosła mi wygraną przekraczającą 2 000 EUR. Potem było dla mnie jasne: Państwo próbuje tu, za pomocą fałszowanej loterii, uzyskać nowe środki podatkowe.

Testowałem tę loterię przez kilka tygodni i przygotowywałem się na trzy celowo wybrane dni gry. W sobotę - 6.08.2005 r., postawiłem 100 EUR i wygrałem ponad 1 000 EUR. Następnego dnia gry - w poniedziałek 8.08.2005 r. (wtedy niedziela nie była dniem gry w Keno), postawiłem ponownie 100 EUR i ponownie wygrałem ponad 1 000 EUR.

Pierwszą wygraną powyżej 2 000 EUR miałem możliwość odebrać anonimowo bezpośrednio w punkcie sprzedaży lotto, natomiast wspomniane 1 000 EUR wygrane już nie, ponieważ od lat obowiązujący limit wypłat w NRW w wysokości 2 000 EUR nagle został obniżony do 500 EUR - oczywiście bez informowania graczy.

Początkowo planowałem dokonać trzeciej wpłaty dwa dni później - w środę, ale przesunąłem ją na dwa tygodnie później. I także trzecia stawka 100 EUR zakończyła się wygraną ponad 1 000 EUR. Te wygrane mogłem wypłacić tylko podając: imię, datę urodzenia, adres, numer konta, drogą przelewu.

Po tym grę w Keno w Krefeld nie miała już sensu dla mnie, ponieważ hojność organizatora skończyła się. Postanowiłem więc przeprowadzić jeszcze jedno nieortodoksyjne eksperyment, aby ostatecznie potwierdzić tandetną sztuczkę: zachęcanie nowych klientów Keno znaczącymi wygranymi do stałej gry.

Wsiadłem do samochodu i pojechałem z Krefeld do Bad Neuenahr-Ahrweiler w Nadrenii-Palatynacie i tam postawiłem około 100 EUR na typ 6 w Keno. Dlaczego do Bad Neuenahr? Ponieważ w tej małej miejscowości uzdrowiskowej działa kasyno, i prawie nikt nie wpadłby na pomysł grania w Lotto/Keno. I także tam od razu trafiłem = pełne trafienie = 6 trafień = wygrana 500 EUR. Statystycznie rzecz biorąc, trzeba postawić ponad 3 300 EUR, aby osiągnąć szansę 1 do 1, tak więc ponad 33-krotność mojego zakładu.

Dowody na tę fantastyczną serię wygranych można zobaczyć na:

LottoLeaks (strona 8) – Allmystery

(po prostu przewiń stronę w dół)

Co robi obywatel sumienny, gdy odkryje takie machloje? Dokładnie! Próbuje ostrzec opinię publiczną.

Napisałem na ten temat małą publikację i zareklamowałem ją na ponad 1500 terminalach informacyjnych firmy z Krefeld. Kilka miesięcy później ta firma przestała istnieć, terminale informacyjne zostały zdemontowane, a zarząd matki tej firmy z Krefeld już siedział w areszcie śledczym w Monachium. Nie! Nie z powodu tej reklamy. Dobry prokurator w Bawarii potrzebuje tylko nazwy i adresu. Reszta jakoś się ułoży, tak jak w przypadku Gustla Mollatha:

Sprawa Mollatha: Niewinny w szpitalu psychiatrycznym? - REPORT MAINZ - YouTube

Test stresowy - „Wielki obszar Krefeld”

...po moim ostatnim wpisie na temat „zdeformowanej” loterii Keno, otrzymałam następujące pytanie:

od Lisa.B
przepraszam za moją zuchwałość, ale jako „krytyczna” studentka chciałabym wiedzieć, co Cię skłoniło do przeprowadzenia tych testów stresu. Czy jest to naprawdę motywacja o charakterze edukacyjnym?

Pomijając to, jestem absolutnie zafascynowana Twoim stylu śledczym!

Na początku odpowiadam na to zapytanie cytując wypowiedź z forum dyskusyjnego młodej, dynamicznej partii:

od K.S.
(...) sami nie gramy w lotto z powodu powyższych plotek, ale się nimi interesujemy. Zaczęło się to, gdy w trakcie studiów obliczaliśmy prawdopodobieństwa wygranej w lotto. Wtedy spoglądnieliśmy na to z innej perspektywy. Interesują mnie opinie i doświadczenia innych osób dotyczące państwowej gry losowej - czy sami grają czy nie. Osobiście uważam, że to bardzo interesujące i podejrzewam, że nie wszystko odbywa się zgodnie z zasadami (...)

Wykładowca, który obliczał razem z nami prawdopodobieństwa w lotto, powiedział nam, że można albo grać w lotto, albo wrzucać pieniądze do skrzynek osób, które posiadają willę, luksusowy samochód i basen. Uważam również, że organizatorzy nie pozwalają sobie uciec z gigantycznych kwot, które są wygrywane w lotto.

W ten sposób studenci i przyszli akademicy w Niemczech dowiadują się o prawdziwym sensie państwowych loterii. Wygląda na to, że odwaga obywatelska wykładowców i profesorów matematyki ogranicza się jedynie do sal wykładowych, a tzw. „zwykłe ludzie” nic o tym nie wiedzą.

Dlatego widzę swoje zadanie w przekazywaniu reszcie społeczeństwa, w prostych słowach i zrozumiałymi przykładami, tego samego przekazu.

Test stresu – „Krefeld i okolice”

…ten komunikat od WestLotto ma niewiele wspólnego z Eurojackpotem, ale traktuję go bardzo osobowo:

Poszukiwany milioner w Lotto: Od miesięcy 3,5 miliona euro czeka na nieznanego szczęśliwca. Ponieważ nadal nie odebrał swojej wygranej, od środy WestLotto poszukuje gracza, który znalazł szczęście w liczbach, emitując wezwania na tysiącach ekranów w punktach sprzedaży. Ponieważ do tej pory loteria nie ma żadnych wskazówek dotyczących poszukiwań.

Nie ma żadnych wskazówek, kto to może być, powiedział rzecznik prasowy w Münster. Tłumacz złożony z sześciu liczb plus Superzahl został dostarczony do kolektury w Krefeld pod koniec kwietnia tego roku. Teoretycznie może mieszkać wszędzie i przebywać w drodze przez Nadrenię Północną-Westfalię - powiedział rzecznik.

Gracz zainwestował 26 euro w swoją grę. Dwa lata temu Westlotto poszukiwało już plakatami kolejnego milionera w Lotto. Wtedy szczęśliwiec zgarnął 8,4 miliona euro, ale dowiedział się o swojej wygranej dopiero dzięki tej akcji.

3,5 miliona euro: Lotto szuka nieznanego milionera - Wiadomości regionalne - Düsseldorf - WELT ONLINE

Takie proste historie służą tylko do prania mózgu obywatelom! To świadczy o czystej desperacji sprzedawców losów głównych operów DLTB i o wiele więcej. W styczniu kogoś „brakującego” było w NRW milionariusza Lotto, a od kwietnia kolejnego. Jak zawsze, prasa przez tygodnie będzie robić darmową reklamę dla loterii.

Kiedy opowiadam o absurdyjnej serii zwycięstw w Keno Lottery (2005), oczywiście wspominam również „wydarzenie” w Bad Neuenahr-Ahrweiler - miejscowości z 11 000 mieszkańcami i w samym Ahrweiler było zaledwie dwie kolektury lotto - o ile dobrze pamiętam. I, jak mogłoby być inaczej? W 2006 lub 2007 Lotto wylosowało w Bad Neuenahr siedmiocyfrową wygraną w Lotto. Nie był to mieszkaniec, ale ktoś, kto rzekomo miał tam „interesy” i potem „przydarzyło się”. A ponieważ ostatnio podgrzewałem tę historię w kilku forach, proszę bardzo:

„Gracz z Bad Neuenahr wygrywa 5,3 miliona euro

Koblenz - Gracz lotto z Bad Neuenahr (powiat Ahrweiler) zdobył w grze 77 Jackpota o wartości około 5,3 miliona euro. Kupon o wartości 9,10 euro przyniósł milionowe zwycięstwo, poinformowało Lotto Rheinland-Pfalz w poniedziałek w Koblenz.

Wiemy tylko, że zwycięzca kupił kupon w supermarkecie w Bad Neuenahr - powiedział rzecznik loterii. Gracz ma teraz 13 tygodni na zgłoszenie się i odebranie swoich pieniędzy.”
Gracz z Bad Neuenahr wygrywa 5,3 miliona euro - Regionales - Rhein-Zeitung

Potencjalnie mogę znać ten „supermarket“. Być może w tym samym miejscu - w 2005 roku, postawiłem swój zakład w Keno.

Co z tego wynika? Dla Lotto nie ma żadnego problemu z umieszczaniem/generowaniem „wygranych/wygranych w Lotto” tam, gdzie jest to odpowiednie ze względów marketingowych. To samo dotyczy oczywiście również wysokich, nieodebranych wygranych w Lotto. Statystyczny skład ostatnich lat nieodbieranych wygranych w Lotto jest żartem i kompletnym nonsensem. O tym już raz pisałem. Może powinienem to powtórzyć.

Co do tak zwane „zwycięzcy w Lotto“ z Großraum Krefeld, pewnego dnia zostanie znaleziony - przypuszczam. Jednak obecne miejsce „pozostania” odpowiadającego kuponu Lotto, wydaje mi się raczej være w Wiesbaden lub Monachium.

Test stresu - „Großraum Krefeld“

…dzisiaj 41 mln egzemplarzy „Bild für alle“ przyniosło wiadomości do domów, a wśród nich nie mogło zabraknąć reklamy loterii. W końcu: „Gute Freunde kann niemand trennen“, jak kiedyś zaśpiewał Franz. Tak żyją dzisiaj (Petra i Fritz) Lottomilionerzy – ekskluzywnie i pozbawieni tła dziennikarskiego. Chodziło o największą w historii Niemiec wygraną w loterii od czasów… Arminiusa – myślę. „Bild” wtedy rozdawał 24 systemowe kupony po 16 liczb za niecałe 6000 euro za sztukę. Liczb nie można było wybierać/odznaczać samodzielnie, ponieważ zostały już wyznaczone przez loterię – żeby wszystko się udało. Na kuponie Petry i Fritza zgadzały się 6 wylosowanych głównych liczb oraz dodatkowa liczba i wkrótce mogliśmy ich poznać dzięki programowi telewizyjnemu.
Statystycznie patrząc: „Bild” musiałaby rozpoczynać taką akcję co roku, przez ponad 700 lat, aby osiągnąć ten sukces (1 na 140 000 000). Oczywiście musiało się udać za pierwszym razem, żeby ta akcja reklamowa mogła spełnić swoje prawdziwe zadanie. Petra i Fritz wygrali 15 mln euro z 45 mln w sumie. Nie wiemy, kto otrzymał pozostałe 2 razy po 15 mln. Niewiadome były również dla „Bild”, inaczej by o tym wspomniała, ponieważ jest taka niezależna i bezstronna (*charkotanie*). Co pozostaje w pamięci? Ta wygrana została – jak zawsze w przypadku loterii – tak przygotowana, ale przynajmniej tym razem zwycięzcy byli prawdziwi i wynik losowy. Dlatego po fakcie: gratulacje!
Wracając do Eurojackpota. Po tzw. „Euroliczbach” – 2 z 8, do tej pory nie napisałem ani jednego zdania, a po 14 losowaniach trzeba przyjrzeć się, co zrobiły „matematyczne przypadki” z WestLotto w tej delikatnej dziedzinie . Dla graczy te liczby są bardziej lub mniej uciążliwe, dla organizatora narzędziem, dzięki któremu można bardzo łatwo i dość dokładnie „korygować” liczbę wygranych w poszczególnych kategoriach nagród. Załóżmy, że organizator chce/musi wyciągnąć kilka piątek – powiedzmy 10, 20 albo 25 sztuk, ale Jackpot musi koniecznie pozostać, wtedy wystarczy po prostu nie wyciągnąć tego samego zestawu liczb z Euroliczb, który nie został wybrany przy piątkach.
Jak „poprawnie” to zrobiono, mogę pokazać na przykładzie Loterii Hesji i dodatkowej loterii: Plus5;
W 700-tym losowaniu Keno 27.04.2006 w Wiesbaden postanowiono przedstawić odpowiednią, ekskluzywną sekwencję liczb w dodatkowej loterii Keno „Plus5” a mianowicie:
60000
Było 34 graczy Keno z numerem losowania X 0000, ale żaden z numerem X = 6. W „języku loterii” oznacza to, że 34 graczy losujących Keno „mogą” wygrać sześcioliterową, ale żaden nie trafił Jackpota i wszyscy muszą opuścić grę! Mam nadzieję, że ten przykład nie wymaga komentarza.
W przypadku „Euroliczb” – 2 z 8, istnieje 28 różnych par liczb. Z tego 16, które składają się z liczby parzystej i nieparzystej (P/N), oraz po 6 par, które składają się wyłącznie z liczb nieparzystych (N/N) lub parzystych (P/P). Po 14 losowaniach mielibyśmy oczekiwać mniej więcej takiego podziału:
P/N…………N/N…………P/P
8 razy……….3 razy……….3 razy, ale to, co zaprezentował WestLotto to:
3 razy……9 razy……2 razy
No, taki „przypadek”! 3 razy „powinno” być a 9 razy „jest” wśród N/N, co oznacza pokaźne 300% średniej! A „bilans” między P a N? 7 do 21!!! Też całkiem nieźle.
Podobnie stanowi się ze statystyką piątek w przypadku Eurojackpota. Po pierwszym losowaniu z obrotem 13 mln euro WestLotto wpadło w panikę i tydzień później wygenerowano burzę wygranych – w (prawie) wszystkich kategoriach wygranych, aby klienci nie uciekali. Dwa tygodnie później znowu nie padła żadna piątka i wielu graczy było jeszcze bardziej zdenerwowanych. Od tego momentu WestLotto tak oszczędnie i celowo „jongluje” piątkami, że nie ma już miejsca na „podrabiany” przypadek.
Średnia liczba trafień 5-ciu trafień w każdym losowaniu jest szybko obliczana. Wystarczy podzielić najpierw obrót przez 2 (bo jedna kolumna kosztuje 2 euro) a następnie przez 2 118 760 (bo taka jest szansa trafienia piątki). Spośród 14 losowań loterii Eurojackpot tylko 2 losowania miały wartość 5-ciopaków powyżej średniej. W przeciwieństwie do tego aż 12 losowań, czyli ponad 85,7%, miało wartość poniżej przeciętnej w tej statystyce.
W jakiś sposób WestLotto przypomina kierowcę początkującego, który stale utyka z dwoma kołami w rowie, aby unikać przeszkód (prognoz gry) i – za wszelką cenę, posuwać się do przodu.
Test stresu – „Duży obszar Krefeld”

Napisany przez holzofen80
Wypróbuj raczej to. Miałem naprawdę dobre doświadczenia z witryną aktien-trading-cfd.de.
Zamówiłem tam darmową wersję próbną i później pobrałem e-book. Sposób, w jaki wszystko jest tam opisane i pokazane, jest naprawdę świetny. Nie miałem wcześniej pojęcia, ale wszystko tam było łatwe i dobrze wytłumaczone.
Od 4 tygodni mam konto internetowe i w tym czasie zarobiłem 143 euro z wkładu 200 euro. Chyba całkiem nieźle, bo przecież bogacenie się z dnia na dzień nie przychodzi szybko. Ale mówimy już o ponad połowie zysku w stosunku do wkładu.
No cóż, to tylko mój tip
Pozdrowienia

spróbuj raczej tego. Miałem naprawdę dobre doświadczenia z tą stroną aktien-trading-cfd.de [...]

...bardzo miło i bardzo altruistycznie z Twojej strony, holzofen! Przyjmuję Twoją radę do wiadomości i będę ją polecać dalej.

...co do hazardu w Bad Neuenahr, chciałbym dodać kilka zdań. Najpierw wrażenia odwiedzającego kasyno na miejscu:

Byłem wczoraj po dłuższej przerwie ponownie w Bad Neuenahr. Nic nie pozostało z blasku dawnych dni. Kiedyś było tam 8 stołów ruletki, z których teraz są tylko 3, a w piątkowy wieczór otwarto tylko 2, ponieważ było tam ledwo ktoś [...]

Nie ma już chłopców do obsługi, a pracownicy nie spoglądają na ciebie podczas pożegnania.

****** Upadek Bad Neuenahr - Forum Ruletki

Dosyć smutne, ale po przeniesieniu sztabu dowodzenia RFN z Bonn do Berlina, ta sytuacja nie jest zbyt dużym zaskoczeniem. Następnie natrafiłem przypadkiem na trzeciego milionera w Lotto z Bad Neuenahr:

... w 1992 roku operator koparki Horst frank wygrał 1,7 miliona marek w grze 77 i wyemigrował do Kenii. Obecnie 72-latek początkowo spędził swój wygrany urlop w Malindi, Kenia. Na barze hotelowym spotkał Alice, 30-letnią członkinię plemienia Kikuyu. Mimo że Horst frank nie mówił ani po angielsku, ani po kisuahili, przebłagał swoją wakacyjną miłość Alice na małżeństwo. W swoim rodzinnym Bad Neuenahr likwidował swoje mieszkanie, inwestował pieniądze w akcje, poślubił Alice i osiedlił się na swojej ziemi w Kenii...

Jackpot rekordów: Historie w Lotto | Lifestyle | ZEIT ONLINE

Sprawdziłem obecną liczbę punktów lotto w Bad Neuenahr i wyszło mi 3 sztuki. Oznacza to 1 milionera w Lotto na punkt sprzedaży w ciągu 20 lat. W raporcie rocznym DLTB na 2009 rok podano, że na około 24000 punktów lotto przypadało 111 milionerów w Lotto. Oznacza to:

111 : 24000 x 20 (lat) = 0,09 milionera w Lotto na punkt sprzedaży w ciągu 20 lat.
Szacunkowo, ponieważ zwycięzcy poprzez Internet i prywatnych pośredników - takich jak Faber oraz epoka DM- i euro - trochę komplikują to obliczenie. Ale tak patrząc, generacja milionerów w Lotto w Bad Neuenahr jest około 10 razy wyższa niż gdzie indziej czy w statystycznym ujęciu.
I to właśnie jest główna idea państwowego hazardu, przypuszczam. Jeszcze wyrażniej sformułował to cichy ojciec chrzestny Eurojackpotu - dr Winfried Wortmann:

Lotto nie jest problemem, Lotto jest rozwiązaniem!

https://www.westlotto.com/media/pdfda...r-wortmann.pdf

Innymi słowy: Gdyby tylko było możliwe, aby przekonać wszystkich klientów kasyn, salonów gier, punktów zakładów, hazardu internetowego itp. do odwiedzenia państwowych punktów sprzedaży lotto, nie byłoby już uzależnień od hazardu, a skarb państwa byłby zapełniany po brzegi podatkowymi pieniędzmi. A jeśli w danej regionie brakuje chętnych do gry w Lotto, to celowo umieszcza się tam kilka znaczących wygranych w Lotto, a zainteresowanie grą w Lotto się pojawia. Przypadek jest niepożądany w grach losowych kontrolowanych przez państwo, ponieważ czyni on niemożliwą absurdalnie myśloną i źle zrozumianą kontrolę oraz sprawia, że niemiecka staranność oraz talent do organizacji stają się zbędne.

Chętnie obejrzałbym miny organizatorów Eurojackpotu z Holandii, Słowenii lub Estonii, którzy rzekomo twardo negocjowali z WestLotto w sprawie środków bezpieczeństwa, a potem musieli dowiedzieć się, że pierwszy Jackpot wart 19,5 miliona euro został uderzony tylko kilka kamieni od Münster.

Teraz niechętnie ingeruję w ten temat, ale publiczna wypowiedź na forum

Cytat:
Oryginalnie od lodermulch

zatem sugerujesz, że liczby nie są losowo wybierane,
ale celowo wybierane?
Tak właśnie jest. I możesz być w 100% pewny.

oznacza, że dostawcy są oskarżani o przestępstwo, oszustwo jako działalność przestępcza.

Jeśli ktoś publicznie coś takiego robi, powinien przedstawić wystarczająco dużo faktów, aby uniknąć samodzielnego oskarżenia o oszczerstwo i nie zostać skazanym. - poza ewentualnymi roszczeniami odszkodowawczymi z tytułu odpowiedzialności cywilnej -

Jeśli jednak masz takie fakty, czyli możesz dostarczyć dowody, zadaję sobie pytanie, dlaczego nie zgłosiliście organizatorów?

Która prokuratura zajęła się tą sprawą?
A jeśli już istnieje biegnące postępowanie w wyniku Waszego zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa i zebranych przez Was dowodów, dlaczego do tej pory nie stało się to publicznie znane za pośrednictwem prasy?

Pozdrowienia
Meike

Prawo handlowe na forum | Prawo gry | EuroJackpot kontra Lotto 6aus49

Kilka słów o Meike. Według słów innego użytkownika na forum - Prawo handlowe, Meike pracuje jako policjantka, specjalizując się dodatkowo w zwalczaniu oszustw, manipulacji i prania pieniędzy w sektorze prywatnych gier losowych… eh, specjalizuje się. Dlatego powinna dokładnie wiedzieć, jak łatwo jest udowodnić manipulacje przez organizatora gier losowych. Po postępowaniach sądowych z podejrzeniem manipulacji (w Augsburgu i Bielefeld) w urządzeniach do gier na pieniądze - cytując z DER SPIEGEL:

...Prokuratura w Augsburgu uznała za udowodnione, że we wszystkich 180 salonach gier w tej sieci prowadzono nielegalne gry losowe za pomocą manipulowanych automatów. Tysiące urządzeń były wyposażone w dodatkowe płytki i były tak połączone, że mogły być kontrolowane przez personel salonów gier i za pośrednictwem Internetu przez komputery...

DER SPIEGEL*7/2007 - Tajemnica w złotym pucharze ,

Meike wypowiedziała się następująco:

Cytat OStA Pollmann: Sama techniczna możliwość manipulacji nie była wystarczająca […]

Czy techniczna możliwość manipulacji była dopuszczalna przez konstrukcję?

tzn. czy istniało urzędowe zezwolenie na tę techniczną możliwość manipulacji?

Czy ta techniczna możliwość manipulacji (o której mówił prokurator) nadal istnieje?

I dokładnie te same analogie - dotyczące loterii Keno, zwróciłem uwagę w moich pismach z lat 2006/2007 do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Landu Nadrenii Północnej-Westfalii, do Komisji Europejskiej i prokuratury. Więcej na ten temat w następnym wpisie.

Napisany przez Elke
Zastanowiłbym się nad pytaniem: czy ma sens zastanawiać się nad wygranymi w loterii, skoro mogę równie dobrze wykorzystać ten czas na realizację pomysłów, które mogą przynieść mi znacznie, znacznie więcej pieniędzy?

:-) Pozdrowienia, Elke

Zadałabym sobie pytanie: czy ma sens tracić czas na myślenie o wygranych na loterii, skoro mogłabym ten czas świetnie wykorzystać, aby zrealizować pomysły, które mogą przynieść mi znacznie, znacznie więcej pieniędzy?
:-) Pozdrowienia, Elke
...to także moje przesłanie, Elke! Nie traćcie czasu i myśli na loterię, bądźcie kreatywni, załóżcie bank, zbudujcie z szwagrem małą fabrykę łodzi podwodnych/czołgów, wejdźcie do polityki. Dzięki temu można zarobić znacznie szybciej i dużo więcej pieniędzy.
...""biedny"" milioner z loterii ""kłamka z Krefeld"" został odnaleziony. Był na wakacjach od końca kwietnia (*kaszle, kaszle*). Loteria użyła sztuczki 17. Krótko przed dużym ""wakacyjnym szczytem"" często informuje się o zwycięzcy loterii, który był na wakacjach i z opóźnieniem dowiedział się o swoim szczęściu. To sygnał dla centralnego układu nerwowego innych obywateli: ""Pakowanie walizek, podlewanie kwiatów, składanie kuponu loterii na kilka tygodni!""
Lottomilioner znaleziony po dwumiesięcznych poszukiwaniach | WAZ.de
Zapytanie do ministerstwa kraju, które jest jednocześnie organem nadzoru odpowiedzialnym za hazard, z wywołaniem i współodpowiedzialnym za istniejące wady w tym obszarze, ma niewielkie szanse na odzew. Szczególnie, gdy prawie wszystkie istotne działania związane z wydarzeniami - jak loteria Keno, odbywają się/wykonują się w innym kraju związkowym. Dlatego próbowałem namówić zapytanych, aby przynajmniej potwierdzili widoczne w złowieszczych doniesieniach medialnych braki.
Zadawałem m.in. pytanie, czy możliwe jest odczytanie i sprawdzenie elektronicznego protokołu urządzenia losującego w grze Keno. Odpowiedź Ministerstwa Spraw Wewnętrznych NRW brzmiała - Cytat:
""...Dostęp do danych jest wykluczony ze względów bezpieczeństwa..."" - koniec cytatu.
Tak! Państwo zrezygnowało z kontroli ""pracy"" najważniejszego - bo decydującego o wyniku gry, urządzenia przez ""zabezpieczenia"" przed kontroloą! Jak chore to jest? 1:0 dla mnie.
Drugie istotne pytanie, które zadawałem, dotyczyło udostępniania PRZEWIDYWANIE GIER przez klientów Keno z WestLotto osobom trzecim.
W przypadku tego pytania, odpowiedź brzmiała - w sposób ludowy mówiąc - ""głupio"", zastąpiono mój precyzyjnie wybrany termin: PRZEWIDYWANIA GIER, terminem ""dane uczestnika gry"", które niewiele lub wcale nie miały związku z moim pytaniem. I te ""dane uczestnika gry"" - Cytat: ""...są przechowywane wyłącznie w Westdeutsche Lotterie GmbH & Co. OHG i nie są przekazywane osobom trzecim..."" - koniec cytatu.
To, co dzieje się z PRZEWIDYWANIAMI GIER, poznaliśmy dzięki Eurojackpot. Wszystkie PRZEWIDYWANIA GIER wszystkich zaangażowanych organizatorów trafiają zarówno do Münster, jak i do Danii, a to na dwie godziny przed losowaniem. 2:0 dla mnie.
To pismo skierowane do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych zamieściłem dodatkowo w internecie. Kilka dni później Lotto Hessen zaoferował na to (godne uwagi) reakcję.
4.09.2006 doszło do - jak dotąd, największej w niemieckiej historii Keno - wypłaty wygranych. ""Wrota"" wszystkich 36 klas wygranych zostały szeroko otwarte i gracze ledwie mogli się przed wygranymi uchronić. Ta orgia kosztowała ponad 2 000 000 euro, przy dochodach około 760 T euro:
https://www.lotto-hessen.de/c/kenoquota
Ta panikarska ""odporna obrona"" nie wymaga komentarza. Wynik końcowy: 3:0 dla mnie. Czytaj dalej.
Test stresu - ""Duży obszar Krefeld""

...po napisaniu do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Nadrenii Północnej-Westfalii nastąpiło kolejne - tym razem do Brukseli. Napisałem do Dyrekcji Generalnej ds. Rynku Wewnętrznego i Usług Komisji Europejskiej, opisując sprawę loterii Keno organizowanej przez Lotto Hessen. Wówczas kierownik wydziału Jean Bergevin poinformował mnie kilka tygodni później, że - cytując:

...Komisja Europejska, działająca wyłącznie w ramach jej przyznanych kompetencji, nie ma uprawnień do przeprowadzenia dochodzenia w sprawie zakładów Keno w landzie Hesji. W tym przypadku uprawnione są wyłącznie niemieckie organy (policyjne lub sądowe) [...] Dochodzenie Komisji dotyczy wyłącznie kwestii zgodności odpowiednich krajowych środków w zakresie zakładów sportowych z artykułem 49 Traktatu WE... - koniec cytatu.

Przypominam sobie wypowiedź greckiego lekarza, który kilka lat temu poinformował Komisję Europejską na piśmie o tym, że wydatki na opiekę zdrowotną w Grecji są prawie dwukrotnie wyższe niż oficjalne dane, które rząd grecki przedstawia Komisji Europejskiej w swoich sprawozdaniach, a można to nawet znaleźć w krajowych gazetach. Na ile poważnie Komisja Europejska traktuje tego rodzaju informacje, można dowiedzieć się dopiero później.

Mając na uwadze brak właściwości Brukseli, wysłałem jeszcze grubsze pismo do Prokuratury. Nie mogę nic zarzucić Prokuraturze w Krefeld, ponieważ szybko przekazali oni te dokumenty do Münster, o czym otrzymałem potwierdzenie na piśmie. Wszelkie informacje/odpowiedzi/zapytania z Münster nie dotarły do mnie. A jeśli dochodzenie zostało wszczęte bez mojej wiedzy, to na pewno nie przeciwko organizatorom loterii Keno, lecz przeciwko mnie. Jednoznaczne oznaki tego były widoczne, gdy napisałem petycję dotyczącą loterii Keno, która miała zostać przedstawiona do hesskiego Landtagu. Wtedy służby bezpieczeństwa w Nadrenii Północnej-Westfalii, a możliwe że także w Dolnej Saksonii, pokazały, jak dobrze można współpracować. Więcej na ten temat w następnym wpisie.

Napisany przez Christiane1978
nie, pod żadnym pozorem. Mój profesor z zarządzania przedsiębiorstwem kiedyś podczas studiów przeliczył nam to na przykładzie statystyki i rachunku prawdopodobieństwa. W rezultacie tylko tracisz pieniądze. A jak na pewno wiesz, prawdopodobieństwo wygrania miliona jest skrajnie niskie.

...ze względu na ostrzeżenie dotyczące:

[...] nie przyczyniają się do tematu Pomoc w kwestiach finansowych [...]

Kończę moją aktywność na tym forum.

Test naprężeniowy - Obszar metropolitalny Krefeld

Napisany przez Thaddel
Kto ma ochotę na grę, powinien raczej obstawiać zakłady sportowe, jeśli ma prawdziwe pojęcie, może osiągnąć całkiem niezłą stopę zwrotu dzięki zakładom kombi.

Niemniej jednak należy pamiętać przy KAŻDEJ grze losowej, że firma stoi zawsze po stronie wygrywającej.
Jeśli więc się obstawia, to głównie dla przyjemności z dreszczyku emocji

Napisany przez jovapro
Nie uważam, że Lotto jest tak ekscytujące, wole lepiej obstawiać.

Losowanie loterii nie będzie już transmitowane na żywo w telewizji

Według informacji Die Welt, w lipcu zakończy się transmisja na żywo losowania loterii.
Autorstwa Sebastiana Joosta [...]

Według informacji z Die Welt am Sonntag, od początku lipca nie będzie już transmisji na żywo losowania loterii. Dotyczy to zarówno losowań sobotnich, jak i środowych [...]

Zamiast stukających kul na ekranie, prawdopodobnie będzie można zobaczyć jedynie zwykły monitor, na którym pojawią się sześć trafionych liczb plus dodatkowa liczba bonusowa - wylosowane poza kamerami [...]

Telewizyjny rytuał: Losowanie loterii nie będzie już transmitowane na żywo w telewizji - Wiadomości Panorama - Wydarzenia Światowe - DIE WELT

...aha, aha! To nie trzeba będzie już wyjaśniać zmanipulowanego losowania z 3.4.2013. Dzięki.

Test stresu - Duże obszary Krefeld

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których główne cechy gracze nie mogą ustalić i kontrolować poprzez obserwację, są oni narażeni na kuszenie przez oszukaństwa...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („SYSTEM PAŃSTWOWYCH LOTERII”)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić to, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)

Napisany przez RobinHo
Jestem też zapalonym graczem w Lotto.. Niestety dotychczas nie miałem zbyt dużego sukcesu..

Właśnie natrafiłem na ofertę, gdzie za pomocą bonu Amazon dostajesz prawie 5€ na pierwszą grę.

Obecnie jest to jeden z artykułów na stronie schnaeppchenfuchs.com - po prostu spróbuj wyszukać!

Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł dzięki temu trochę zaoszczędzić

Pozdrowienia Robin

Napisany przez treader92
Cześć ludzie,

dziś Jackpot w EuroMillions wynosi imponujące 185 milionów euro! Termin składania zakładów upływa za niecałą godzinę. W Lottolandzie ten mega-jackpot może zostać znowu podwojony za pomocą funkcji JackPotPot. Wielu graczy zastanawiało się, czy jako Niemiec legalnie można obstawiać swoje zakłady w EuroMillions za pośrednictwem Lottolandu. Sprawdziłem w sekcji FAQ i tam napisano: Tak! Lottoland posiada oficjalną i ważną w całej Europie licencję państwową, co daje ci legalną możliwość wygodnego obstawiania swoich zakładów loteryjnych. Jedynym warunkiem jest, że musisz być pełnoletni 8)

P.S.: Aby zwiększyć szanse, wielu graczy tworzy zespoły do obstawiania. Ktoś z Was ma z tym doświadczenie?

...prawie dwa lata temu napisałem o następującym zjawisku loterii lub sztuczce:

Kiedy latem rozpoczyna się pierwsza fala wakacyjnych podróży, wzrost wysokości nagród w loterii zostaje zatrzymany, a przełącza się na inkontynencję.

Oznacza to, że znacząca część płatnej populacji udaje się za granicę w celach wypoczynkowych, liczba obstawionych losów w loterii oraz obroty spadają znacznie, ale odsetek trafień/częstotliwość wygranych w najwyższej kategorii nagród, z astronomicznym szansami: 1 do około 140 000 000, niespodziewanie i tajemniczo wzrasta wielokrotnie. Aby udowodnić to, opublikowałem odpowiednie statystyki z lat 2008, 2009, 2010:

Forum - wersja do druku

I możecie zgadnąć co miało miejsce w 2013 roku w tym okresie najmniejszych obrotów w grze lotto 6 z 49 do ostatniej środy. Oto dziesięć ostatnich pul z główną wygraną:

Data _______ Obroty = Zakłady ___ Ilość/Wysokość kategorii wygranej 1

17.07.2013 __ 21.974.525,00 € ___ 1 x 1.406.396,60 €
13.07.2013 __ 51.370.409,00 € ___ 2 x 2.355.675,30 €
10.07.2013 __ 22.244.446,00 € ___ 1 x 1.423.644,50 €
06.07.2013 __ 51.556.399,00 € ___ 1 x 3.299.609,50 €
03.07.2013 __ 22.975.944,00 € ___ 1 x 1.470.460,40 €!!!
29.06.2013 __ 54.260.017,00 € ___ 1 x 5.038.458,00 €
22.06.2013 __ 53.867.149,00 € ___ 2 x 4.189.323,80 €
12.06.2013 __ 24.516.805,00 € ___ 1 x 1.569.075,50 €
__________________________________________________ ____
_____________________________ Suma: 27.297.656,70 €

Od maja 2013 roku średnia wygranej w loterii wynosi 8.949.642,20 €!
Była więc bombastyczna seria 10 zwycięstw, które wszystkie były znacząco poniżej tej średniej. Zakładając: szansa na wygraną poniżej/powyżej średniej wynosi 1 do 2. Dla serii 10 zwycięstw z rzędu i tego samego rodzaju: 1 do 1024.

10 x 8.949.642,20 € = 89.496.422,00 €
89.496.422,00 € - 27.297.656,70 € = 62.198.765,30 €

Oznacza to: Lotto w zaledwie 5 tygodni stworzyło odpowiednie warunki dla przypadkowości (*przepraszam*) przyszłej wygranej w wysokości od 50 do 60 mln euro. Oczywiście dopiero wtedy, gdy wakacje się skończą i płatni klienci loterii wrócą z urlopów.

„... Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie mogą ustalić i kontrolować przez obserwację, wystawiają się oni na pokusę oszustw...” - Prof. dr Michael Adams, dr Till Tolkemitt (PAŃSTWOWE ZŁO LOTTO)

„Zaufanie bez przejrzystości, które pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerG)

...mała poprawka poprzedniego posta (jakoś wyszedłem z wprawy):

Kwota wygranej w dniu 10.07.2013 pozostała nierozwiązana i została przyznana dopiero trzy dni później. Nie było więc wygranej w dziesięciu, ale seria dziewięciu liczb. Wciąż obowiązuje zdanie:

Oznacza to: Lotto w zaledwie 5 tygodni wykreowało niezbędne warunki dla przyszłego jackpota w wysokości 50-60 mln euro, który miałby zacząć przyciągać szczęście. Oczywiście dopiero po zakończeniu wakacji i powrocie do domów płacących klientów Lotto.

Pozostaje to aktualne, jednak sugerowana wysokość przyszłego jackpota została zmniejszona z około 62 do 55 mln euro. Zobaczymy, jak będą kształtować się wyniki losowania w kolejnych tygodniach aż do wyborów parlamentarnych.

LOTTO jest częścią propagandy państwowej i może dostarczyć bardzo dobrej atmosfery dla 10-20 milionów wyborczych osób. Gdy realna szansa na zdobycie bogactwa poprzez uczciwą pracę wynosi zero, pozostaje tylko jackpot Lotto jako niemal zupełnie iluzoryczna, ale możliwa alternatywa.

Ach tak! Finansowanie następnej specjalnej loterii samochodowej w ramach gry Spiel77 jest zapewnione. Bardzo miły klient WestLotto (rejon Lippe) wygrał w kwietniu 1,2 mln euro w tej atrakcyjnej dodatkowej loterii, zapomniał odebrać swoją wygraną, a ta kwota wkrótce trafi do wspólnej kasy DLTB na ogólnokrajowe losowania. Co za szczęśliwy zbieg okoliczności - znowu!

Nawiasem mówiąc, po podwyżce cen za udział w Lotto pojawił się problem z nadwyżkami finansowymi w WestLotto. Nie wiedziano, gdzie umieścić tyle pieniędzy. Wkrótce jednak znaleziono rozsądne rozwiązanie: Potrzebujemy kolejnego szefa!. Tak też się stało, 13 czerwca mogliśmy przeczytać, że WestLotto będzie od 1 września 2013 roku prowadzone przez dwóch dyrektorów zarządzających. I tak samo jak Theo Goßner, nowym szefem został Andreas Kötter, również bankier. Prawdopodobnie dlatego, że nikt nie może zarządzać pieniędzmi tak dobrze i odpowiedzialnie jak bankier. Oto link do tego artykułu:

Lotto informuje: NRW wzmacnia zarząd WestLotto | ISA-GUIDE

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić i kontrolować za pomocą obserwacji, są oni narażeni na pokusę nadużyć... - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt (THE STATE LOTTERY MISCHIEF”)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, jest niemożliwe.” (BVerfG)

... cóż, Saartoto uprzejmie dostarczyło kolejny Mini-Jackpot, więc seria dziesiątek jest faktycznie kompletna. Dziękuję bardzo i tak trzymajcie!

Aby to zobrazować, jak niewielka jest liczba rozegranych kuponów lotto, przeprowadzimy następujące obliczenia: Po prostu pomnóżmy ją przez stary zakład. Przed znacznym podwyższeniem cen obroty w losowaniach bez znaczącego jackpota w środy wynosiły około 20-21 mln euro, a w soboty około 44-45 mln euro. Teraz przeliczenie z zeszłej soboty i z zeszłej środy:

20.07.2013 - 50 137 346 kuponów x 0,75 € = 37 603 009,5 €
17.07.2013 - 21 974 525 kuponów x 0,75 € = 16 480 893,7 €

Ponadto informacja dyrektora Lotto BW:

Mimo podwyżki ceny z 0,75 euro do 1 euro za pole gry, liczba rozegranych kuponów pozostała prawie niezmieniona.

Lotto informuje: Obroty w grach Lotto po sześciu miesiącach znacznie wzrosły | ISAGUIDE

Pani Caspers-Merk !!! Liczba rozegranych kuponów lotto w sobotę osiągnęła poziom z połowy lat 60. To było 25 lat przed zjednoczeniem, w zachodnich Niemczech mieszkało około 60 mln ludzi, a LOTTO było wtedy jeszcze GRĄ LOSOWĄ!

Test stresowy - obszar Krefeld

„...Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie są w stanie określić i kontrolować poprzez obserwację, są narażeni na pokusę oszustw...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt (PAŃSTWOWE TOWARZYSTWO LOTERYJNE)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, jest niemożliwe.” (BVerfG)

... po tym, jak matematyk Prof. Dr. Karl Bosch zakończył swoją działalność w Tipp24.de, pozostał już tylko jeden ekspert od loterii, który potrafi wytłumaczyć świat przypadku. A jest nim Gustav Gans w Forum Strategów Lotto. Nawet jemu seria mniejszych jackopotów dała do myślenia, i dzisiaj napisał na ten temat artykuł: Tygodnie łamania Jackpotu Cześć ludzie, W tej chwili mamy prawdziwe lato u nas i dla niektórych gra w lotto w ostatnich tygodniach wydaje się być bardzo opłacalna. Ponieważ od losowania z dnia 29.06.2013, sobota - z jednym wyjątkiem z dnia 10.07.2013, za każdym razem jest co najmniej jeden zwycięzca jackpota. _______________ Teraz kolejno losowania: [...] Więc, mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem to zjawisko. Dotąd nie zdarzyło mi się zauważyć, aby Jackpot był wygrywany tak często pod rząd. A patrząc na prawdopodobieństwa, nie będzie to w przyszłości tak częste. Lotto-Totostrategen.de - Pamiętne losowanie lotto z dnia 11.08.2012 No cóż, ostatnia teza Gustava Gansa wydaje się być dość kontrowersyjna, ponieważ bernoński profesor matematyki Hans Riedwyl twierdził już prawie 20 lat temu: Lotto nie ma pamięci To znaczy: Jeśli zostaną spełnione kryteria naukowe, nie ma znaczenia, jakie liczby zostały wylosowane, trafione lub nie trafione w poprzednich losowaniach lotto. Z każdym losowaniem gra się zaczyna od nowa. Test stresu - Duży obszar Krefeld __________________________________ To jest gra liczbowa. Coś takiego jest niegodne państwa prawa. - Gabriele Wolff (Z wyrwanego z kontekstu, ale... brzmi dobrze) ...ponieważ organizatorzy hazardu sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić ani kontrolować poprzez obserwację, są oni narażeni na pokusę oszustwa... - Prof. dr Michael Adams, dr Till Tolkemitt (PAŃSTWOWE NIESZCZĘŚLIWE LOSY) Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić to, co się dzieje, nie jest możliwe. (BVerfG)

Napisany przez Karnigel
Ja, powiedziałbym: Tak

... jakiś czas temu napisałem o obrzydliwym zwyczaju magazynu klientów WestLotto Glück, polegającym na opowiadaniu nonsensownych historii o osobach, które odniosły znaczące wygrane na zdrapkach. Bardzo źle odebrałem próbę zachęcenia do gry osób starszych, emerytów.

I w zeszłym tygodniu ten propagandowy arkusz znowu przyszedł z taką historią:

73-letni gracz loterii z okolic Akwizgranu ma zwyczaj kupowania zdrapki za każdym razem, gdy składa swój zakład w punkcie sprzedaży WestLotto. Teraz ten zwyczaj miał się opłacić. [...]

73-latek i jego żona planują podzielić się częścią wygranej z dziećmi i wnukami. Oboje seniorów są bardzo chorzy. Na dalsze leczenie również przeznaczymy środki, powiedział emeryt. [...]

Tak! I jak chore muszą być osoby, które piszą coś takiego, lub zezwalają na to, żeby coś takiego zostało napisane i opublikowane?

Obecny dyrektor WestLotto nosi imię Theo Goßner, a redaktorem naczelnym magazynu Glück jest Martin Stickhusten Gruse.

Test stresu - Duży obszar Krefeld

Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie mogą określić i kontrolować poprzez obserwację, organizatorzy są wystawieni na pokusę do oszustw... - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt (SYTUACJA PAŃSTWOWEJ LOTERII)

Zaufanie bez transparentności, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe. (BVerfG)

... pasujące do oszustwa sędziowskiego w sprawie Gustla Mollatha, kilka liczb dotyczących niemieckiego Eurojackpota:

Po półtora roku oszustwa i wyłudzeń rysuje się następujący obraz:

Pięć z ośmiu wygranych w milionach o dwucyfrowej wartości - czyli około 62,5%, zgłosiły niemieckie organizacje. Przy czym Niemcy stanowią tylko około 30% całkowitej liczby ludności wszystkich krajów uczestniczących w Eurojackpocie.

Jeszcze ciekawsze jest to, gdy patrzymy na statystyki dotyczące twórcy tej maszyny do drukowania pieniędzy: WestLotto, z:

Mając około 18 mln mieszkańców = 7,5% wszystkich krajów uczestniczących w Eurojackpocie, organizator z Nadrenii Północnej-Westfalii zdołał zgarnąć 37,5% wszystkich dotychczasowych milionowych jackpotsów (trzy z ośmiu) i znajduje się tym samym pięciokrotnie powyżej tego, co można byłoby oczekiwać statystycznie.

Jako komentarz do tego wpis z austriackiego forum: Betting Planet:

41 milionów jackpot.

- i oczywiście z Nadrenii Północnej-Westfalii. Honi soit qui mal y pense, prawda isnogut? na zdrowie

pozdrowienia Ruth

Tylko czerwone od słońca i przecież nie myślimy źle. [...]

Forum zakładów i forum Totalizatora - Betting-Planet.com - euro-JACKPOT

Jedynymi, którzy zrozumieli, jak funkcjonuje państwowa gra hazardowa w Niemczech, są Słoweńcy. I odzyskują zgubione pieniądze w ten sposób:

Lotto ostrzega przed oszustami telefonicznymi! [...]
Te aktualnie opisane połączenia pochodzą ze Słowenii (kod kraju 00386).

Lotto informuje: Lotto ostrzega przed oszustami telefonicznymi! |ISA-GUIDE

Test stresowy - Obszar aglomeracyjny Krefeld

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą ustalić i kontrolować poprzez obserwację, są narażeni na pokusę oszustwa...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („OBRÓT PAŃSTWOWYMI LOTERIAMI“)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)

Napisany przez finanzexperte01
NIE, myślę, że nie. Ale jestem też największym wrogiem loterii wszechczasów.

Napisany przez crs
Lotto nie więcej, bo zbyt drogie. Ale za to niemiecka loteria telewizyjna. Jest znacznie tańsza, ma większe szanse na wygraną, a same wygrane również nie są złe.

Napisany przez treader92
Cześć ludzie,

Przeczytałem artykuł w Hamburg Evening News na temat wygranych w loterii i podatków. W artykule stwierdzono (jeśli dobrze zrozumiałem artykuł), że wygrane w loterii powinny być opodatkowane tylko pośrednio, na przykład odsetkami itp.
Czy więc można obstawiać zagraniczne loterie takie jak Powerball czy EuroMillions na stronach takich jak Lottoland czy Tipp24, nie płacąc podatku w przypadku wygranej?

Napisany przez coolneymar
Według mojej wiedzy wygrane w loterii w Niemczech nie podlegają opodatkowaniu. Oczywiście można dyskutować o terminologii, czy powinno się mówić zwolnione z podatku czy niepodlegające opodatkowaniu. Prawidłowo powinno być raczej niepodlegające opodatkowaniu, ale w praktyce nie robi to żadnej różnicy. Z tego wynika, że również w przypadku obstawiania Powerballa w Lottoland lub Tipp24 nie musisz płacić podatków w przypadku wygranej.

Czy ktoś ma inne zdanie?

Napisany przez crs
O ile mi wiadomo: same zyski są wolne od podatku, dochód wypracowany dzięki tym zyskom nie jest zwolniony z podatku.

Napisany przez tomtom70
Cześć.

Stawianie na wielkie szczęście w ten sposób jest na pewno bez sensu.
Szansa na wygraną główną z sześcioma trafieniami oraz dodatkową Superzahl wynosi 1 do 140 milionów! Ale spójrz przed swoje drzwi, jest bardziej prawdopodobne, że ktoś tam zgubił kopertę z 5 milionami euro.

Napisany przez Connyy
Cześć,

oczywiście to nie ma sensu. Przy każdym losowaniu szansa na wygraną jest taka sama, ale gdy grasz tysiąc razy, oczywiście jest to bardziej prawdopodobne niż w pojedynczej grze.

Lepiej zainwestuj pieniądze lub kup małą nieruchomość. Co do odsetek, dowiedz się więcej w internecie.

Pozdrowienia,
Connyy

... miesiąc temu pisałem o bajecznej serii 10 wygranych w loterii w najwyższej kategorii nagród, które każda była poniżej średniej wartości i zostały czysto przypadkowo (*kaszlnięcie*) trafione przy historycznie niskiej liczbie obstawionych kuponów, w zaledwie kilka tygodni gry.

W ten sposób LOTTO zapewniło matematyczne warunki do przyszłego jackpota o wartości 50-60 mln euro i teraz czekamy, kiedy ten cel zostanie zrealizowany. Podczas przygotowań do wyborów do Bundestagu, czy dopiero potem?

Jeśli ktoś zastanawia się, czy taka seria jackpotów byłaby możliwa także w loterii Eurojackpot, muszę szczerze powiedzieć - tak! Ale tylko teoretycznie. Dlaczego? Bardzo prosto. Wyobraźmy sobie:

Pierwsze losowanie: jackpot zniknął i na kolejne losowanie potrzebne jest około 8,5 mln euro z funduszu unijnego, aby zagwarantowany jackpot w wysokości 10 mln euro był dostępny.

Drugie losowanie: to samo!
Trzecie, czwarte i tak dalej, i gdy seria 10-ciu zakończy się, brakuje w kasie kilkudziesięciu milionów euro, które zostały zużyte na stałe ustanowienie zagwarantowanego jackpotu o wartości 10 mln euro. Więc, teoretycznie możliwe, ale strategicznie nierozsądne.

Jednak istnieje jeszcze inny, o wiele bardziej oszczędny sposób spełnienia warunków do zorganizowania jackpota o wartości 90 mln euro - co pierwotnie było planowane. Mianowicie: celowe trafienie kilku jackpotów podczas jednego losowania!

Określona liczba typowań gry jest obstawiana wielokrotnie i trzeba wybrać jedno z nich lub odpowiednio zaprogramować maszynę losującą. Nic dziwnego, że kulki do losowania w Eurojackpot są wyposażone w chipy RFID.

Nie wiem kiedy takie losowanie Eurojackpot zostanie zaprezentowane. Dzisiejsze losowanie już się odbyło i za ok. 1 godzinę będziemy wiedzieć.

Statystycznie rzecz biorąc, najbliższy jackpot od dawna powinien się wydarzyć. Przynajmniej, jeśli przyjrzymy się losowaniom w tym roku kalendarzowym. Ach, tak! I dzięki kilku mniejszym jackpotom, można byłoby wreszcie uszczęśliwić kraje, takie jak: Estonia, Słowenia czy Holandia. Również ważne byłoby to - w jakimś sensie...

Test stresu - Duży obszar Krefeld

... Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić i kontrolować poprzez obserwację, są oni narażeni na pokusę działania nieuczciwych praktyk... - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt (TAKIE PAŃSTWOWE LOTTO)

Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, jest niemożliwe. (BVerfG)

... więc! Eurojackpot został zdobyty, 15 mln euro przepadło - dokąd? Jeszcze nie znalazłem żadnych informacji. Włochy byłyby teraz na kolejce, czy Baden-Württemberg - jako alternatywa. Obroty były niższe niż tydzień wcześniej, co oznacza, że gracze bardziej interesowali się prawie 80 mln euro w EuroMillions.

Teraz o grze Lotto 6aus49. Po przeniesieniu losowań liczb lotto z publicznych nadawców telewizyjnych do internetu, prawie w ogóle nie można było nic o tym usłyszeć czy przeczytać. Pierwsze losowanie w środę 3.7.2013 miało obserwować około 10 000 osób, a następne - w sobotę, aż 12 000 użytkowników. Jeśli spojrzymy na to z tej perspektywy, ta cała akcja mogła być pominięta, a na tzw. „na żywo” (*chrypliwie, chrypliwie*) transmisję można było zupełnie zrezygnować - nikogo to i tak nie interesuje!

No cóż, może jednak nie - nie jestem pewien. Osobiście obejrzałem pierwsze dwa losowania, aby móc później dyskutować. Pierwsza wpadka miała miejsce, gdy nowy prezenter na końcu programu miał wymienić numery wygrywające w kolejności rosnącej. Stał bezpośrednio przy ścianie z monitorem - tak dużym jak brama garażowa, i musiałby tylko lekko przekręcić głowę w prawo, aby swobodnie odczytać liczby. Ale tego nie zrobił! Traktował to tak, jakby ten monitor nie istniał i jakby został „przesłany” do tego studia wirtualnie. Zastanawiał się „myślowo” (w sensie) - gdzie te cholernie liczby są? I nerwowo szukał odpowiedniego źródła. Najlepiej samemu to obejrzeć, od 3.7.2013 od 3:10 min.:

https://www.lotto.de/de/ergebnisse/6...s_6aus49.xhtml

W następnym losowaniu w sobotę 6.7.2013, zrezygnowano z tej sekwencji i od razu pokazano tylko obraz z liczbami. Jednak, aby wyglądać wiarygodnie, usunięto stary „numer pomyłki” z cyframi „6” i „9”. Ach, jak zabawne!

Ponadto warto zauważyć tę „dziwność”: Urzędnicy ministerialni, którzy pełnią funkcję nadzoru, są wysyłani na zmianę (co miesiąc?) z różnych landów do „miejsca zbrodni”. I... niespodzianka, niespodzianka! Kto otrzymał nadzór jako Saartoto za przeprowadzenie i transmisję losowań lotto w internecie? Dokładnie! Saardyńscy urzędnicy ministerialni! I było jeszcze coś. Następnie urzędnicy z Meklemburgii-Pomorza Przedniego mieli przejąć nadzór i... zrezygnowali z tej odpowiedzialności! Na korzyść kogo? Dokładnie! Na korzyść urzędników z Saarlandu! Czyli około 16 nowych losowań z rzędu nadzoruje land, który przeprowadza również losowania lotto. Po prostu całkowicie „przypadkowo”! O tym można przeczytać w „Saarbrücker Zeitung”:

SZ-Profil: Hans-Peter Knaack nadzoruje losowanie lotto

Jak tylko dokończyłem ten wpis, przeczytałem na Isa-Guide:

Milionowy wygrany podnosi ciśnienie sportowcom | ISA-GUIDE

Test stresu - „Duży obszar Krefeld”

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają towary, których istotnych cech gracze nie mogą ustalić i kontrolować przez obserwację, są oni narażeni na pokusę oszustwa…” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („SYSTEM PANSTWOWYCH LOTERII”)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, jest niemożliwe.” (BVG)

Napisany przez coolneymar
W piątek w serwisie internetowym Lottoland w EuroMillions jest 93 mln euro w puli. Dzięki funkcji aktualizacji jackpotu dostępne jest nawet 186 mln euro do wygrania. Zastanawiam się, skąd pochodzą takie kwoty w loteriach i czy wypłata (jeśli się jest szczęśliwym zwycięzcą) w tak wysokim zakresie milionów jest również pewna? Czyta się na przykład w gazetach, że w USA regularnie są wygrywane ogromne jackpots w wysokości 500 mln dolarów i więcej.

Napisany przez gruberclaudia
Cześć

Prawdopodobieństwa nigdy nie były moją mocną stroną, ale, ponieważ zostało to tutaj powiedziane: szansa na wygraną jest zawsze taka sama, przy każdym losowaniu.
W związku z tym szansa na wygraną pozostaje taka sama, czy wezmę udział raz, czy 1000 razy, ponieważ każde losowanie musi być rozpatrzone osobno i za każdym razem oferuje tę samą szansę, więc byłoby nieprawidłowe obliczać szanse na podstawie tego, jak wygląda to w przypadku 1000 losowań,
czy popełniam tutaj poważny błąd myślowy?

Napisany przez treader92

... @treader92,

tipp24 działa wyłącznie jako pośrednik w grach losowych, a nie (już) jako organizator loterii. Wszystkie zakłady gier są przekazywane do Państwowych Spółek Loteryjnych.

... ostatni mój wpis na temat (rzekomo) na żywo losowania loterii w internecie został (ogólnie) niezwykle często kliknięty. No cóż, to nie moja wina, że nowy format wydaje się równie mało wiarygodny jak stary.

Najważniejsze pytanie: Gdzie są studenci?

Do dyspozycji są sześć kamer najnowszej technologii. Nie ma już ograniczeń czasowych - jak w przypadku ARD czy ZDF. Ale z 20 gości w studiu, którzy gdzieś tam siedzą (powinni), nadal nie widać śladu!

Nieznużona Gabriele Wolff, która nadal śledzi sprawę Mollatha swoimi solidnymi analizami, powiedziała ostatnio:

Przejrzystość to naprawdę fajna rzecz

https://gabrielewolff.wordpress.com/...#comment-22815

Zmiana tematu. W ostatnią sobotę odbyło się szóste kolejne losowanie, podczas którego jackpot loterii pozostał nietknięty i mógł rosnąć.

Załóżmy, że LOTTO chce wreszcie prawidłowo skorzystać z podwyżki cen i w pełni wykorzystać dozwoloną ustawowo kumulację pierwszej klasy nagród w wyniku 12 losowań, to ostatnie (12-te) losowanie odbyłoby się w sobotę, 14.09.2013 r. Dzień później, 15.09.2013, w Bawarii odbywają się wybory do CSU. Więc nie byłoby niczym złym, gdyby nowy rekordowy jackpot w wysokości około 50 mln euro został zdobyty właśnie w Bawarii. NRW niedawno miało przypadkowego (*kaszl, kaszl*) zwycięzcę Eurojackpota z 41 mln euro, Hesja nawet z 46 mln euro, a teraz także Bawaria miałaby podobne szczęście. Tak jakby prezent wyborczy i rozweselacz ze strony Państwowej Administracji Loterii Bawarii dla starego i nowego premiera Horsta Seehofera.

Sytuacja wyjściowa nie mogłaby być lepsza. Aktualny Eurojackpot o 11 mln nie stanowi obecnie konkurencji. W przyszłym tygodniu wielu turystów wraca, zobaczymy, co przypadek szykuje.

Ach tak! Jeśli moja przewidywania przypadkowo się sprawdzą, to dla graczy, którzy zmierzają wyłącznie do zdobycia jackpota, nie miałoby sensu grać w ten środę czy sobotę itd. Nawet przy grze w lotto trzeba od czasu do czasu zaryzykować. (To był tylko żart! Prawdopodobnie odbiorca jackpota jest dziś już znany)

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić ani kontrolować poprzez obserwację, są oni narażeni na pokusę oszustw...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („SYSTEM PAŃSTWOWYCH LOTERII“)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata