Gdy pomyślę o tym, ile mój dziadek zainwestował w swoje życie w zakłady lotto: o rany!! Wizualizuję sobie teraz wszystkie te pieniądze starannie wpłacone na rachunek oszczędnościowy ...
No cóż, ale za to od czasu do czasu coś wygrał i zawsze mógł marzyć o tym, że kiedyś będzie należał do grona wielkich... piękny świat loterii!
...od lat piękny świat loterii nie jest już taki piękny.
Kilka zdań o pierwszym losowaniu Eurojackpota. Na terenie całych Niemiec istnieje tylko jedno forum lotto, które działa dość skutecznie i jest codziennie odwiedzane przez ponad stu użytkowników (w tym mnie). W odpowiednim czasie, tuż przed wprowadzeniem EuroJackpota, znalazłem tam - na nowym forum, następującą prognozę dotyczącą nowej trans-europejskiej loterii - cytat:
... Będę brał udział w pierwszym losowaniu, ale potem pewnie już nie. 2€ za grę jest dość drogie.
(…) Moje liczby:
R1---3-4-12-14-15---6/8
R2---3-4-20-23-28---6/8
R3---3-12-20-35-37---6/8
R4---4-14-23-35-37---6/8
R5---12-15-23-28-35---6/8
R6---14-15-20-28-37---6/8… – koniec cytatu.
https://www.lotto-totostrategen.de/thread.php?threadid=2472&sid=b359e68147498f4edb1f0 b61f4808fc0
Takie wpisy zdecydowanie należą do działu Coś tu nie gra!. Użytkownik Hottemax papla tam z pogrubieniem czcionki o tym, że EuroJackpot jest dla niego zbyt drogi. Przymusza się wręcz do udziału w pierwszym losowaniu, by przegrać 12
euro. A zaraz potem chce przestać grać w EuroJackpota! Tak więc jest jak tchórz, który nie wie, czego tak naprawdę chce.
Hottemax podaje poniżej swoje przewidywania i co widzimy? On jest profesjonalistą. Nie podaje swoich kilku liczb po prostu. Numeruje je i to nie 1, 2, 3..., ale R1, R2, R3 - czyli: Rząd1, Rząd2, itp. Najbardziej imponujące jest jednak to, że on dość wysoko stawia i ogranicza się do tylko dwóch tzw. liczb
euro – 6/8.
Zachowałem w pamięci ten dziwny post i tylko się uśmiechnąłem, gdy dzień później WestLotto zaprezentował te same dwie liczby
euro: 6 i 8, jako oficjalne wyniki losowania. Oglądając to z dystansu: przy losowaniu 2 spośród 8 liczb jest 28 możliwości, a szansa wynosi 1 do 28 x 28 = 784, nie jest to więc zbyt oszałamiające, nikogo to nie powala na kolana.
I tak też było, aż w niedzielę znalazłem się w serwisie ZDF. W jednym z odcinków moma - porannego magazynu (na ARD-ZDF) z 22 marca o godzinie 8, prowadzący Cherno Jobatey próbował przybliżyć ludziom EuroJackpot i aby zilustrować działanie liczby
euro, wylosował 2 z 8 kart z numerami, które przyniósł ze sobą profesor matematyki jako pomoc dydaktyczną. I trzy razy zgadnijcie, które dwie liczby wybrał Cherno Jobatey? Dokładnie, 6 i 8!
https://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1600356/Eurolotto-Gibt-keinen-perfekten-Tipp#/beitrag/video/1600356/Eurolotto-Gibt-keinen-perfekten-Tipp
Teraz mamy następujące obliczenia: 28 x 28 x 28 = 21.952
Oznacza to: Aby to się raz udało (próbując co tydzień), trzeba średnio ponad 400 lat.
Nie mogę udowodnić, czy ta genialna myśl przyszła z Münster. Wiem jednak z pewnością jedno. Tylko szczęśliwe liczby 6 i 8 Cherno Jobateya były w 100% przypadkowe.
Aby zakończyć ten wpis, wspomniana historia: W magazynie WestLotto Glück przez wiele lat były prezentowane tzw. typy celebryckie. Zwłaszcza komicy chętnie pozowali na okładce, aby zwrócić uwagę na swoje występy. Musieli wtedy podać 6 lub 8 szczęśliwych liczb. I zdarzyło się kiedyś, że spośród 8 szczęśliwych liczb, które wybrał H. Kerkeling, 4 z nich faktycznie zostały wylosowane jako prawidłowe numery w następnym losowaniu lotto. Cała masa czytelników później skontaktowała się z redakcją, by z dumą i radością zgłosić, że obstawiali liczby H. Kerkelinga i trafiły 4 trafienia.
Na pewno jest wielu, którzy lubią Cherno Jobateya.
Dlatego moja osobista rada: Trzymajcie się z dala od EuroJackpota! Ta loteria już teraz śmierdzi do nieba!
Test stresowy - Przestrzeń Krefeld