Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez MrsSasch
brainy pisze:
Z własnego doświadczenia: podejrzewam, że wszystko, co jest związane z KLARNA, jest bardzo negatywnie oceniane przez Schufę.

Aaaah ok. Nie dało się uniknąć. Rachunek z Ikei na 780 euro. Chcieliśmy najpierw sprawdzić, czy wszystko zostało dostarczone poprawnie.
To będzie wychodzić za rok. A według mnie prawie 95 za wszystko, co się pojawiło, jest naprawdę uczciwe.
Zwłaszcza że teraz na razie i tak nie dzieje się nic.

Napisany przez oasised
Cześć członkowie,

Przeczytałem ten wątek w ostatnich dniach i byłem zafascynowany wszystkimi waszymi historiami - mam nadzieję, że możecie podzielić się swoimi opiniami na temat mojej sytuacji.

Od 2009 roku prowadzę własną działalność w Niemczech. Mój wynik bazowy był aż do tego kwartału 97,7x. W tym kwartale spadł on do 88,99!

Nigdy nie miałem negatywnego wpisu na moje nazwisko, ale mam swoje podejrzenia, dlaczego to się stało, i mam nadzieję, że mam plan, jak to poprawić.

1. Zamknąłem moje pierwotne konto Commerzbanku otwierając kolejne konto w innym banku.

2. Wziąłem pożyczkę w wysokości 20 000 euro w Postbanku.

3. Złożyłem wniosek o kartę kredytową w Barclaycard - został on odrzucony!

Moje obecne wpisy to:

1. 2 zapytania o warunki i pożyczka w Postbanku

2. Zapytanie o warunki i otwarcie nowego konta osobistego

3. Odrzucony wniosek o Barclaycard

4. Umowa finansowania Audi Finance na 56 000 euro na 36 miesięcy - kończy się w marcu 2020 roku.

5. Zakończone finansowanie Banku Ikano na 12 000 euro (kuchnia)

6. Otwarta linia kredytowa w Banku Ikano w wysokości 1500 euro (nigdy z niej nie korzystam)

Poprosiłem o moje oceny branżowe od Schufa za pośrednictwem DSVGO przez e-mail - jeszcze nic nie otrzymałem. Mój plan to:

1. Zamknij linię kredytową w Banku Ikano.
2. Usuń trzy dotychczasowe adresy pod moim nazwiskiem. Mój adres z ostatnich 5 lat jest w obszarze bardzo dobrym.
3. Nic nie rób w sprawie Schufa przez kolejne 6 miesięcy!

Moje pytania to:

Mam już zakończoną umowę finansową z Audi Bank na 40 000 euro - została zawarta w 2017 roku, ale nigdy nie została zgłoszona do Schufa. Poprosiłem Schufę o dodanie tych informacji, ale powiedzieli, że muszę skontaktować się z Audi. Audi powiedziało, że nie mogą tego zgłosić, ponieważ zostało już opłacone. Dzisiaj wysłali mi list potwierdzający, że zostało opłacone. Czy mogę coś z tym zrobić? Czy mylę się, zakładając, że ta opłacona umowa jest korzystna dla mojego wyniku bazowego?

Jeśli chodzi o moje poprzednie adresy. Nie widzę możliwości usunięcia ich online z systemu mojeschufa. Czy muszę napisać do Schufy, aby to załatwić?

Zakładając, że wykonam powyższe czynności, czy uważasz, że zobaczę znaczącą poprawę mojego wyniku bazowego?

Czy powinienem zrobić coś więcej?

W marcu muszę wynająć samochód - czy to wszystko wpłynie na mnie?

Dziękuję za Wasz czas!

Napisany przez bruno68
Przez oazę,

Zrobiłeś dokładnie to, co mogłeś zrobić źle!

Popełniłeś trzy błędy dotyczące swojej Schufa, co skutkuje wynikiem 88,99%! Ponieważ warunki są bardzo surowe, 0,01% jest już bliskie klęski!

Poprawne jest zablokowanie kont!
Mając na uwadze, że gdy pracownik spojrzy na listę, podejmie decyzję w ciągu kilku sekund! Jeśli w ogóle będzie miał na nią czas!

Myślę, że zrobiliście zbyt wiele ruchów! I wizualnie wygląda to tak, jakbyście przechodzili przez okres suszy! Pamiętaj, że ocena Schufy jest czarną skrzynką z setkami różnych punktów! I obróciliście wielką karuzelę Schufy na swoją niekorzyść!

Pozdrowienia, bruno68

Napisany przez hanes
Cześć, Punkt 3 poddałbym w wątpliwość. Z jakiego powodu karta kredytowa została odrzucona? I przede wszystkim czy jest to odnotowane w Schufa?

Napisany przez oasised
@Bruno - wydaje się, że zrobiłem wszystko źle. Muszę przyznać, że lepiej znam amerykański system FICO, który zdaje się bardziej nagradzać dobre zachowanie niż SCHUFA, która karze KAŻDE zachowanie. Na pewno jestem lepiej poinformowany po przeczytaniu tego forum.

@Hanes - mogę sobie wyobrazić tylko dwa powody - mój status samozatrudnienia albo może być związane z niską wartością branżową. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni, gdy otrzymam wartości branżowe.

A czy którakolwiek z pań wie, jak usunąć moje dotychczasowe adresy z SCHUFA?

Napisany przez Tom1906
Cześć wszystkim, Mam pytanie dotyczące oceny kredytowej w Biurze Informacji Gospodarczej Schufa i operatorów telekomunikacyjnych. Przez wiele lat byłem u tego samego dostawcy usług komórkowych, ale około 6 miesięcy temu zmieniłem na Congstar z prepaidem. Z powodu przejęcia Unitymedia przez Vodafone jako klient Unitymedia otrzymałem bardzo atrakcyjną ofertę na umowę telekomunikacyjną, której chciałbym skorzystać. Ta oferta jest jednak czasowo ograniczona, więc musiałbym zdecydować się w ciągu najbliższych tygodni. Moje pytanie brzmi: Czy Schufa będzie negatywnie oceniać, jeśli zmienię operatora telekomunikacyjnego dwa razy w ciągu pół roku? I jeśli tak: Na jakie obniżenie mogę się przygotować? Mój obecny wynik wynosi 98,43%. Dzięki za odpowiedzi.

Napisany przez hanes
Wybrałbym dostawcę, który w ogóle nie zgłasza takich umów do Schufa. Na przykład Klarmobil (tani i z dużym pakietem danych).

Napisany przez BenniG
Cześć Tom,
Twoje produkty prepaidowe (Congstar) w rzeczywistości powinny w ogóle nie pojawiać się w bazie Schufa. Z tego wynika, że dla Schufy to po prostu zmiana z przerwą między nimi. Przewiduję, że Twój wynik prawdopodobnie nie spadnie.
Ale propozycja od hanesa też jest dobra - ja również mam Klarmobil.
Pozdrowienia

Napisany przez Tom1906
@hanes
@BeniG

Dziękuję za wasze opinie, sprawdzę warunki w Klarmobil. Co do karty prepaid, Congstar złożył zapytanie do mnie w Biurze Informacji Kredytowej - chociaż chodzi tylko o kartę prepaid.

Napisany przez 2utopus
Czy opłata na kartę jest możliwa do zapłacenia za pomocą polecenia zapłaty?

Napisany przez Dreamy3x
Cześć wszystkim,
mój wynik spadł niespodziewanie w lipcu (żadnych zmian ani nowych wpisów) z 97% (tak, mam finansowanie samochodu, małe kredyty, 3 karty i konta, ale wszystko w porządku) poniżej 50%. Zapewniam, że nie ma żadnych negatywnych wpisów ani niczego na moim koncie.
W październiku brak dalszych zmian. Po skontaktowaniu się dowiedziałem się, że metoda obliczania wyniku została zmieniona od 1 lipca, więc obecna wartość nie jest porównywalna z wcześniejszymi wartościami.
Teraz zastanawiam się, co się dzieje i przede wszystkim: jak przywrócić wynik do zielonego poziomu? Nawet nie mogę już płacić zleceniem zapłaty. Od marca jedyna zmiana to nowy pracodawca. Ale czy to może tak bardzo obniżyć wynik?
Pozdrowienia,
S

Napisany przez hanes
Dreamy3x pisze:
Nie mogę nawet zapłacić zleceniem zapłaty.

To nietypowe.
Czy limity kart/konta zostały zmienione?

Napisany przez Dreamy3x
Nie, nie było absolutnie żadnych zmian. Po ponad 7 latach przynależności zmiana pracodawcy, ta sama pensja.

Napisany przez brainy
Dreamy3x pisze:
.. spadła poniżej 50%...

Czytałem to bez zmiany adresu, bez zmiany konta i/lub bez przenoszenia się do złej okolicy.

Co się stało z obciążeniem za ostatnie płatności?

Napisany przez Dreamy3x
Nic się nie wydarzyło. W 1. kwartale miałem 97, a w 2. tylko 48. Żadnych zmian danych między tymi okresami: brak. Żadnych ujemnych, żadnych pozytywnych, w ogóle żadnych zmian. Co się dzieje z obciążeniami bezgotówkowymi? Nie mogę już korzystać z nich u wielkich dostawców. Patrz Klarna, do początku roku nie było problemów z płatnościami za fakture czy raty, teraz Klarna w ogóle nie działa, tylko przelewy natychmiastowe. Skutki takie, jakby miało się gorszą punktację kredytową niż niewypłacalny dłużnik.

Napisany przez hanes
Cześć,
daj się znać z tych agencji informacyjnych, aby otrzymać swoje przechowywane dane:

Adresy kontaktowe agencji informacyjnych
Kontakt do uzyskania informacji o sobie

Schufa
SCHUFA Holding AG
Postfach 10 25 66
44725 Bochum

Crif Bürgel
CRIF Bürgel GmbH
Zespół informacji o sobie
Friesenweg 4, Dom 12
22763 Hamburg

Creditreform Boniversum
Creditreform Boniversum GmbH
Obsługa konsumentów
Hellersbergstraße 11
41460 Neuss

Infoscore Consumer Data
Infoscore Consumer Data GmbH
Dział ochrony danych
Rheinstraße 99
76532 Baden-Baden

Źródło: Badanie Finanztip (stan na: 20 maja 2019)

Napisany przez hanes
P.s.:

Oczywiście możesz także względnie szybko sprawdzić swoje dane na https://www.scorekompass.de/. Wszystko za darmo. Zostaną tam wyświetlone dane online, które są wpisane negatywnie.

Napisany przez Dreamy3x
Scorekompass mówi Bardzo dobrze - 515, choć nie jest to optymalne, biorąc pod uwagę bieżące zobowiązania, nie jest to też złe. NIE POSIADASZ ŻADNYCH NEGATYWNYCH CECH PŁATNICZYCH.

Napisany przez Dreamy3x
Bezpłatne informacje za rok 2019 poprosiłem teraz o wszystkie na stronie selbstaufkunft.xxxx.

Napisany przez brainy
Masz co najmniej jedno wpis w Schufa dotyczące firmy KLARNA. KLARNA jakoś nie przepada za Schufą.

Napisany przez Dreamy3x
Zgłoszenie przez Klarna powoduje obniżenie zdolności kredytowej praktycznie do zera o 42%?
Faktycznie, to naprawdę mnie zaskakuje, że w kwietniu
Wniosek o weryfikację tożsamości lub wieku
Potwierdzenie danych bankowych

Napisany przez hanes
Klarna byłoby dobrze uniknąć.
Raty przez Klarna są bardzo drogie (14% odsetek).

Napisany przez Dreamy3x
No cóż, ale co to ma wspólnego z wynikiem?

Napisany przez brainy
Inni, którzy postępowali tak samo jak ty, okazali się być niesolidnymi płatnikami. Dlatego prawdopodobieństwo ich zdolności kredytowej spada do 48% ... dla Schufy ... w ujęciu statystycznym.

W jakich interesach właściwie działa Klarna?

Napisany przez Dreamy3x
Klarna ma już palce w wielu sklepach. https://www.klarna.com/de/klarna-shops/ Czasami nie da się go uniknąć, a ja wciąż nie widzę powodu, dlaczego miałoby to prowadzić do utraty prawie 50% punktów - przecież płacę zawsze na czas i wszystko jest w porządku. Czy istnieją inne osoby dotknięte tą historią Klarny, dla których nie ma innych przyczyn niż zły wynik punktacji?

Napisany przez scotch
Moja żona również otrzymała prośbę o weryfikację od Klarny, ponieważ zapłaciła w sklepie internetowym w sposób standardowy.
Wynik wynosi mimo to 98,x

Napisany przez brainy
Dreamy3x pisze:
Czy są inni poszkodowani przez historię z Klarną, którzy nie mają innych powodów do niskiej oceny?

Stell doch die komplette Schufa hier ein. Wir können dadurch nur hinzulernen.

Napisany przez arcam
Mam wynik powyżej 90 i chciałbym go poprawić na początku stycznia (prawdopodobnie w ramach ponownego obliczenia wyniku), ponieważ wtedy będę musiał dofinansować 50 000 euro. Jedyną rzeczą, która mnie obecnie nieco niepokoi, jest nadal trwający do lipca 2020 kredyt konsumencki o oprocentowaniu -0,4% (10 000 euro, pozostałe zadłużenie około 4500). Zastanawiam się, czy nie spłacić go całkowicie za pomocą dodatkowej spłaty kartą kredytową pod koniec grudnia. Kartę mam od około 10 lat i regularnie używam jej do tymczasowej regulacji mojego konta. Według ostatniego raportu z Schufa, karta ta jest zarejestrowana, ale ponieważ zawsze spłacałem swoje zadłużenie kartą kredytową na czas, wydaje się, że jej używanie nie ma negatywnego wpływu na mój wynik. Poza tym nie chcę też rezygnować z karty kredytowej. Jeśli wcześniej spłacę ostatni kredyt konsumencki, poza kredytem budowlanym (działającym od 2012 roku) z pozostałym zadłużeniem w wysokości około 33 000 nie będzie nic więcej do spłacenia. Mam nadzieję, że w razie potrzeby dodatkowego dofinansowania zostaną mi zaoferowane lepsze warunki niż w przypadku zostawienia jeszcze kredytu konsumenckiego z wspomnianym zadłużeniem. Czy zatem opłaca się spłacić go wcześniej, jeśli to możliwe, w grudniu?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
arcam pisze:
Czy zatem sensowne jest spłacić go wcześniej, jeśli to możliwe, przed grudniem?

Jeśli wpadasz w grupę osób, które często spłacają stary kredyt w ramach refinansowania z dodatkowym zwiększeniem (co w końcu prowadzi do przewinienia finansowego i niewypłacalności !!), to raczej źle wpłynie to na twój scoring.

Rejestr w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG) nie wie, dlaczego spłacasz kredyt przed czasem. Rejestruje tylko kredyt spłacany przed czasem... Jeśli teraz osoby, które wcześniej spłacają kredyty, częściej wpadają w tarapaty finansowe (czyli w spiralę zadłużenia...), to Twój scoring się obniża.

Jeśli spłacam ostatni kredyt konsumencki przedwcześnie, oprócz kredytu budowlanego (biegnącego od 2012 roku) z pozostałym do spłaty długiem w wysokości około 33000, nie powinno już nic stać.

Przy kwotach od 33-50 tys. EUR, myślę, że masz niewiele miejsca na negocjacje, być może jesteś i tak niewielką rybką dla kredytu ratalnego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dreamy3x pisze:
Czy wpis Klarna faktycznie obniża zdolność kredytową o 42%?
Faktycznie, zapytałem w kwietniu
o weryfikację tożsamości lub wieku
Potwierdzenie danych bankowych

Zdecydowanie zalecam odejście od myśli, że jedna (1) cecha jest tu decydująca. Na pewno chodzi o kombinację różnych czynników.

Napisany przez arcam
Okej. Dziękuję za ocenę!

Napisany przez oasised
Cześć ludzie,

Od mojego ostatniego postu podjąłem tutaj zalecane działania w celu poprawy mojej punktacji. Złożyłem wniosek o usunięcie moich trzech dotychczasowych adresów. Otworzyłem nieaktywną linię kredytową w wysokości 1500€ w Ikano Bank. Poprosiłem SCHUFA o usunięcie tych informacji kredytowych, a oni udzielili mi pisemnej odpowiedzi:

Państwa prośba o usunięcie opiera się na założeniu, że informacje podane o Państwie ulegną poprawie poprzez usunięcie zrealizowanych kredytów. Jednak potencjalny odbiorca informacji nie będzie posiadał tych pozytywnych informacji, co ostatecznie może szkodzić zarówno Państwu, jak i odbiorcy informacji.
W przypadku chęci usunięcia, pomimo wyżej opisanych korzyści, prosimy uprzejmie o ponowne potwierdzenie pisemne.

Czy powinienem im wierzyć, czy po prostu liczą, że pozostawię moje informacje u nich na kolejne 3 lata?

Napisany przez NaTwoim13
To z usuwaniem adresów byłoby też dla mnie interesujące w przypadku 2-3 klientów.

Napisany przez MBA
Cześć,

niestety moja punktacja wynosi poniżej 10.
Wpisy sprzed tygodnia:
1x Karta kredytowa Amex od 2014 roku
1x konto w Sparkasse od 2006 roku
1x Umowa telefoniczna od 2018 roku
4x Adresy
2x Zapytania od N26 z 2018 roku
1x Zapytanie od Mercedes Benz Bank Leasing z 2019 roku
3x Wpisy dotyczące braku udzielenia informacji o majątku (wtedy odmówiłem GEZ)

Obecnie sprzątam i usunięto 3 adresy oraz 1 wpis dotyczący braku udzielenia informacji o majątku (dlaczego nie wszystkie, nie jestem w stanie odpowiedzieć).
Dlatego dzisiaj moja punktacja została ponownie obliczona i pozostała taka sama. Czy nie powinnała przynajmniej nieco poprawić się?

@noelmaxim: odnośnie adresów, skontaktowałem się z pomocą techniczną za pomocą formularza kontaktowego, że te adresy nie są już aktualne. Wszystkie adresy zostały usunięte (bez otrzymania odpowiedzi), nawet te, które zostały dodane tylko 1-2 lata temu.

Pozdrowienia,
MBA

Napisany przez hanes
Ocena zmieni się znacząco dopiero po usunięciu wpisu GEZ.
Czy było tam wezwanie do zapłaty / tytuł?

Napisany przez MBA
To niestety nie mogę dokładnie odpowiedzieć. Ignorowałem listy od GEZ lub serwisu opłat przez kilka lat. Tak samo jak zaproszenia do sądu w celu udzielenia informacji o majątku. Jednak temat ten załatwiłem pół roku temu i otrzymałem pismo od serwisu opłat, że wszystko zostało uregulowane. Wysłałem teraz to pismo do sądu. Następnie dostałem pismo od sądu, że wniosek jest rozpatrywany. Przesłałem to pismo do Biura Informacji Gospodarczej i dzisiaj otrzymałem powiadomienie, że mój wynik został ponownie obliczony, ale nie zmienił się. Po zalogowaniu się zobaczyłem, że jeden z trzech wpisów dotyczących nieudzielenia informacji o majątku został usunięty, ale wynik pozostał niezmieniony.

Napisany przez hanes
Poczekaj trzy lata na wygaśnięcie terminów usuwania danych lub zatrudnij adwokata, który się na tym zna.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ważne jest zawsze sprawdzenie rejestru dłużników, gdy widoczne są numery procedur w SCHUFA, aby zobaczyć, co tutaj jest nadal aktywne. Jeśli wszystko zostało usunięte z rejestru dłużników i nie ma już żadnych wskazówek w SCHUFA, po prostu poczekaj na następne obliczenie wyniku SCHUFA. Przeprowadzane jest to co 3 miesiące.

Napisany przez MrsSasch
Było zainteresowanie usunięciem starych adresów.
W październiku wprowadziłem się do naszego domu jako właściciel.
Teraz w listopadzie skontaktowałem się i usunąłem mój stary adres zameldowania, który był aktualny do 18.10.
Schufa zrobiła to bez szemrania!
Nie sądziłem, że się uda.

Napisany przez 2titan1981
Dostępne są nowe wartości Schufa

Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon komórkowy w Schufa.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności.

Podsumowanie: Przerwa w restrukturyzacji moich finansów pozostaje w mocy także dla Q1/20.

Napisany przez hanes
Wreszcie idzie w górę... Basisscore: 96,26%

Napisany przez MrsSasch
1x po przeprowadzce ponownie stara adres (ale zapisany był tylko raz w poprzednim kwartale) 1x 0% finansowanie ponieważ nie chciało mi się płacić od razu, zamiast tego wcześniej spłaciłem kredyt samochodowy.

W zasadzie wszystko jest totalnie negatywne.

Wzrosło do 95,89 Z pierwszymi dwoma zdarzeniami spodziewałem się wyniku poniżej 90.

Napisany przez Gregor123
Nie sądzę, że wszystko jest negatywne. Jeśli przeczytasz tutaj https://www.bonify.de/negativer-eintrag może to być pozytywne, o ile tylko sumiennie płacisz i masz możliwość opłacania. No cóż, przeprowadzka w tym roku również nie jest złym znakiem (tak przynajmniej mam nadzieję!)

Napisany przez MrsSasch
Gregor123 pisze:
Nie sądzę, że to wszystko jest negatywne. Jeśli przeczytasz tutaj https://www.bonify.de/negativer-eintrag może to być pozytywne, pod warunkiem że płacisz uczciwie i masz zdolność kredytową. No cóż, a przeprowadzka raz w roku to też nie jest zły znak (mam nadzieję!)

Przeprowadzki i wiele adresów zdecydowanie wpływają negatywnie.

Napisany przez Smirnoff1983
MrsSasch pisze:
Przeprowadzki i wiele adresów zdecydowanie negatywnie wpływają na sytuację.

Niestety często nie są one automatycznie usuwane. Bardzo dobrze to zauważyłem u mojej żony.

- Dom rodzicielski
- 1 wspólne mieszkanie z byłym partnerem
- 1. wspólna przeprowadzka mieszkania z byłym partnerem
- 2. wspólna przeprowadzka mieszkania z byłym partnerem
- 3. wspólna przeprowadzka mieszkania z byłym partnerem
- własne mieszkanie (ze względu na separację)
- przeprowadzka do mojego mieszkania

Między wyprowadzką z domu rodzinnego a jej własnym mieszkaniem minęło ponad 10 lat. Gdy już od 2 lat mieszkaliśmy razem, sprawdziliśmy nasze raporty kredytowe. Jej wynik wynosił 73.xx. Po usunięciu starych adresów, jej wynik szybko wzrósł. 7 miejsc zamieszkania nie są dobrze widziane przez Biuro Informacji Gospodarczej. Regularnie kasuję wszystkie stare adresy mojej żony (dziwnym trafem Biuro Informacji Gospodarczej nie usuwa ich automatycznie). Regularnie usuwam również stare wpisy dotyczące starej umowy telefonicznej z komórką.

Staram się utrzymać listę bardzo czystą. Jedynym punktem, który u mnie istnieje od lat, to Telekom (telefon stacjonarny) i kiedyś konto oszczędnościowe w Sparkassen (pierwsze konto przed zmianą). Zmieniłem konto tylko ze względu na kredyt hipoteczny (lubię mieć wszystko w jednej firmie). Wtedy również został mi przyznany limit odnawialny w wysokości 7500 €.
Zauważyłem również, że Biuro Informacji Gospodarczej dobrze patrzy na wysoki limit odnawialny.

Dzięki pewnej pracy oboje osiągnęliśmy wynik ponad 95% w ciągu około 5 lat. Dla mnie było łatwiej wznieść wynik z ~90% do 98%, niż dla mojej żony.

Napisany przez NaTwoim13
Pytania brzmią więc, czy można po prostu usunąć adresy, czy istnieją na to terminy, i czy usunięcie starych adresów faktycznie prowadzi do poprawy wyniku

noelmaxim pisze:
Pytania brzmią: czy adresy można po prostu usunąć, czy istnieje na to termin, i czy usunięcie starych adresów faktycznie prowadzi do poprawy wyników

Tak, adresy można dość łatwo usunąć po upływie określonego terminu. Jeśli dobrze pamiętam, było to w siódmym roku.

Aby to zrobić, wystarczy poprosić o raport kredytowy i napisać e-mail do BIK-u (z podanym kodem), że chce się usunąć stare adresy. BIK potwierdzi to pisemnie w ciągu krótkiego czasu. Usunięcie zostało zrealizowane przez BIK w ciągu 2 tygodni.

Napisany przez Gregor123
MrsSasch pisze:
Przeprowadzki i wiele adresów zdecydowanie negatywnie wpływają na sytuację.

tak, mogę to sobie wyobrazić (maskowanie tożsamości itp.), ale jedna przeprowadzka w roku nie powinna zbyt mocno uderzyć w kieszeń, ale zaznaczam nie powinna.

Gregor123 pisze:
tak, to sobie mogę wyobrazić (ukrycie tożsamości itp.) ale 1 przeprowadzka w ciągu roku nie powinna mieć wpływu, ale powiem, że powinna.

Samo raz w roku to nie jest rzadkość.

Teraz, w ciągu 36 lat, miałem łącznie 4 zgłoszone adresy. (wliczając Dom rodziców). Będzie jeszcze 1 przeprowadzka (2024) z naszego mieszkania własnościowego do domu, ale potem powinno to wystarczyć.

Nie znam nikogo, kto przeprowadza się co roku.
W dodatku muszą być powody, dlaczego ktoś regularnie się przeprowadza. Można mieć pecha z pleśnią lub stać się za ciasno z powodu nowego przybytku, ale jaki inny powód mógłby być dla rocznych przeprowadzek?

Napisany przez Dante
Smirnoff1983 pisze:
Nie znam ludzi, którzy przeprowadzają się co roku.
Przede wszystkim musi być jakiś powód, dlaczego ktoś regularnie się przeprowadza. Może się zdarzyć, że ktoś ma pecha z pleśnią albo że mieszkanie stało się za małe z powodu urodzenia dziecka, ale jaki inny powód mógłby być dla corocznych przeprowadzek?

Ja znam takich ludzi. Nawet sobie czasem żartuję, ile kasy jest tam marnowane. Ale jeśli ktoś nie ma planu w życiu i ciągle przeprowadza się za współlokatorami albo w stronę kolejnego pracodawcy, to może przeprowadzać się raz w roku.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata