Interessengemeinschaft Widerruf rozszerzyła swoją stronę internetową o kalkulator, za pomocą którego można przybliżenie określić korzyść finansową z rozwiązania umowy kredytowej. Stawiamy tutaj na prostą obsługę i zdajemy sobie sprawę, że wyniki nie są w 100% precyzyjne. To nie jest jednak naszym celem.
Chcemy raczej dać osobie, która dopiero zaczyna interesować się tematem, możliwość oszacowania, w ciągu mniej niż minuty, jak duży efekt miałaby w przybliżeniu dla niego odwrotna transakcja, na podstawie najważniejszych danych dotyczących jej
kredytu. Jestem świadomy, że nie istnieje jedna metoda obliczania odwrotnej transakcji. Dlatego staraliśmy się wybrać zbalansowane podejście. Stopę procentową dla odszkodowania za korzystanie z kapitału oszacowaliśmy na 2,5%. Z kolei w przypadku bieżących
kredytów stosujemy klasyczne obliczenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę (np. tak jak w kalkulatorze FMH). Ogólnie moim zdaniem uzyskaliśmy rozsądny wynik korzyści ekonomicznej.
Oto wpis na blogu na ten temat.
A tutaj bezpośrednio do kalkulatora.
W chwili obecnej zarówno mnie, jak i radcom brakuje czasu na koncepcje konkretnej prezentacji (szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem, na czym to polega).
Dokładne obliczenia z szczegółowym podsumowaniem otrzymasz za kwotę 50 € tutaj:
IndexRennen GmbH: Quantifizierung der Rückabwicklung von Immobiliendarlehen
Oczywiście bardzo interesujące, że chcą zarabiać pieniądze, ale nie mają czasu... takich to lubię.
Szczerze mówiąc, moje ambicje są raczej niskie, jeśli chodzi o uczestnictwo w akademickiej dyskusji na temat poprawnego obliczania. Postrzegam to raczej pragmatycznie: obecnie są różne orzeczenia sądów. Dlatego powinniśmy dać osobie, która zaczyna interesować się tematem, jak najbardziej realistyczne wyobrażenie o tym, ile może zaoszczędzić na odwołaniu swojego
kredytu. To oznacza przede wszystkim, że nie mamy pokazywać zbyt wysokich wartości. Starałem się tego przestrzegać.
O jaką rzeczywistość chodzi? Waszą, BGH czy poszczególnych sędziów?