Jeszcze raz przyjrzałem się opisowi technicznemu iff: https://www.vzhh.de/baufinanzierung/4...schreibung.pdf
Tam odnosi się do ustawowej normy wzoru na rzeczywistą stopę procentową (niestety, ustawa definiuje rzeczywistą stopę procentową inaczej niż jest to powszechnie stosowane w matematyce finansowej, czyli niemieckiej stopy procentowej nie można po prostu obliczyć z użyciem np. Excela czy kalkulatora matematycznego, trzeba najpierw wprowadzić niemiecki wzór do programu).
Ustawa reguluje to w § 6 rozporządzenia w sprawie informacji cenowych (które wcześniej zawierało inny wzór, więc można by nawet dyskutować, która wersja wzoru obowiązuje i czy jest ona jednolita dla całej umowy czy też ustalana okresowo ...). Link do obecnego wzoru np. tutaj: https://www.gesetze-im-internet.de/pangv/__6.html
Wzór znajduje się w załączniku do PAngV. Link np. tutaj: https://www.gesetze-im-internet.de/pangv/anlage.html
Moim zdaniem niemiecka ustawa nie jest przyjazna dla użytkowników, a zwłaszcza dla konsumentów.
Przypuszczam, że jeśli powyższy wzór zostanie poprawnie wprowadzony, wartości VZHH i iff okażą się być poprawne obliczeniowo. Nie można również - niestety - zaprzeczyć, że iff ma ustawę po swojej stronie, podczas gdy inne omawiane metody zostały opracowane niezależnie od prawa.
Być może @LGSaar może stworzyć narzędzie, które oblicza tak, jak opisałem powyżej. Byłoby dobrze móc stwierdzić z pewnością, czy VZHH i iff obliczają poprawnie (coonclude). Jeśli tak, czego jestem z przekonaniem w 99%, moim zdaniem nie będzie innego wyjścia, jak wprowadzić metodę VZHH/iff do grona ogólnie akceptowalnych metod obliczeniowych.
Ostrzeżenie: Wszystkie informacje bez gwarancji. Linki bez mojego przyzwolenia na zawartość. Klikanie linków na własne ryzyko. Zdania na temat rzeczywistej stopy procentowej napisałem z pamięci, zgłębiałem trochę temat obliczeń, ale w tej chwili nie mam czasu, by ponownie wszystko szczegółowo sprawdzić. Jak już raz zaznaczyłem, funkcja EFFEKTIV w Excelu lub odpowiednia funkcja zwykłego kalkulatora nie odpowiada § 6 PAngV, miałem nadzieję, że uda nam się uniknąć dyskusji na temat § 6 PAngV. Konkretnie, standardowy sposób przeliczania rzeczywistej stopy procentowej (np. SUD...) na stopę nominalną nie jest całkowicie zgodny z § 6 PAngV.
Jednakże: @LGSaar, czy możesz to ewentualnie zrealizować? Byłoby wspaniale. Dziękuję.
Nie.
niestety nie jestem w stanie tego zrobić. To stoi w sprzeczności z moimi przekonaniami.
Nie podzielam poglądu, że po odwołaniu stopa procentowa powinna być stosowana tak, jak robi to Związek Konsumentów lub raczej Bank Hamburg, jest to dopuszczalne.
Powołane przez Ciebie prawa odnoszą się do umowy kredytowej, która po odwołaniu nie istnieje.
Ponadto nie zgadzam się z opinią, że niemieckie prawo w tym przypadku nie jest przyjazne dla konsumentów. Prawo to jest konsumentom przyjazne, gdy jest używane w celu ujawnienia rzeczywistej ceny
kredytu.
Jednakże, jeśli jest stosowane błędnie do odwołania, to otrzymujemy coś nieprzyjemnego.
Ten wzór nie jest używany w standardowym toku
kredytu, dlaczego miałby być używany przy rozwiązaniu umowy. I to jeszcze na całą kwotę początkową.
Obliczenia VZ prezentują bank lepiej, niż było to przed udzieleniem
kredytu. Ponieważ bank pobiera więcej odsetek, niż pobrałby bez odwołania. Otrzymuje on rodzaj dodatkowej prowizji.
Ponadto metoda obliczeniowa VZ stoi w sprzeczności z obowiązującym orzecznictwem BGH. Ponieważ jestem uczciwym i dumnie zasługującym obywatelem tego kraju, nie mogę popierać nikogo, kto to lekceważy.
Dodatkowo nie chcę wspierać lobby banków, które sięga aż po Związek Konsumentów. Nigdy nie kupiłbym tych obliczeń, a co dopiero przedstawił je sądowi.
I (nie mogę zapomnieć) Związek Konsumentów nie zasługuje na nazwę, którą nosi.