Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Smirnoff1983
Dante pisze:
Już ja. No zdarza mi się regularnie drwić z tego, ile tam się kasy marnuje. Ale jeśli ktoś nie ma planu w życiu i ciągle błądzi za współlokatorami albo kolejnym pracodawcą, to może raz do roku wziąć udział w tym.

Tak, marnuje się DUŻO kasy i szybko osiąga się kwoty rzędu 4-5 cyfr podczas remontów.
Osoba posiadająca własny Dom itp. częściej zwraca uwagę na swoje finanse niż ktoś, kto żyje na uboczu.

Napisany przez MrsSasch
noelmaxim pisze:
Wtedy pytanie brzmi, czy adresy można po prostu usunąć, czy istnieją na to terminy i czy usunięcie starych adresów faktycznie prowadzi do poprawy punktacji

O tym już kilkakrotnie informowałem.
Tak, można. W dniu 20.10 wprowadziliśmy się do naszej własności. Na początku listopada usunąłem stary adres, który był zamieszkały do 19.10 - został usunięty bez problemu. To było dla mnie najlepsze potwierdzenie, że terminy wydają się być teraz mniej istotne.

Napisany przez Dreamy3x
Dreamy3x pisze: Czy wpis Klarna obniża zdolność kredytową praktycznie do zera o 42%? Naprawdę, poprosiłem w kwietniu o: - weryfikację tożsamości lub wieku, - potwierdzenie danych bankowych.
Aktualizacja: 1 kwietnia mój wynik wzrósł do 76,59. Nic się nie zmieniło w moich finansach.

Napisany przez 2titan1981
Nowe wartości Schufa są dostępne
Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon komórkowy w Schufa.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności do odnotowania.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności do odnotowania.
Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności do odnotowania.

Wniosek: Przerwa w przekształcaniu moich finansów utrzymuje się również w Q2/20.

Napisany przez Nakaron
99,13% jestem zadowolony

Nowe wartości Schufa są dostępne
Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon w Schufa.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności.
Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności.
Q2/20 98,69% | (+1,12) | 4 zapytania o warunki kredytów hipotecznych
Q3/20 | () | 2 zapytania o warunki kredytów hipotecznych

Wnioski: Zapytania dotyczące warunków kredytów hipotecznych nie zaszkodziły Schufa.

Zapomniałem opublikować ostatnią aktualizację. Teraz więc krótko pod rząd, gdy dostępne będą dane za Q3 2020.

Napisany przez Johan69
Cześć wszystkim,

pod koniec roku moja prywatna upadłość (zwolnienie z długów w wrześniu 2017 roku) oraz informacje dotyczące spłacenia dotkniętych kont, kredytów i kart kredytowych zostaną usunięte z SCHUFA!
Szczerze powiedziawszy, jestem zaskoczony, że mój wynik wynosi nadal 70,70% - jest oczywiście słaby, ale spodziewałem się czegoś gorszego. Mam nadal dostęp do starego darmowego konta i zauważyłem, że mogę tam sprawdzić zarówno wynik podstawowy, jak i aktualny wynik z danego dnia, a także wszystkie wpisy oczywiście.

Teraz zastanawiam się, czy będę mógł szybko wrócić do normalnego życia (umowa na telefon nie przez matkę, być może nowe mieszkanie po 20 latach - choć może być to kolejnym negatywnym aspektem; lepiej nie przeprowadzać się; zależy to od tego, jak dobrze ocenia się moja okolica, itp.) i nie muszę już czuć się jak wyjęty spod prawa.
Często odczuwałem to uczucie, gdy chodziło o otwarcie konta itp. (Nie otrzyma pan tutaj debetu, to chyba jasne! z odpowiednio pouczającym spojrzeniem pracownika Commerzbank. Mimo że w ogóle o to nie pytałem - po prostu nie chciałem już płacić wyższych opłat za prowadzenie konta w Sparkasse, a dodatkowo w Commerzbank nie tylko nie było opłat, ale dawano również 100 euro premii - więc dlaczego nie).

Być może ktoś ma doświadczenie w tym, jak (szybko) poprawia się wynik, gdy SCHUFA jest ponownie czysta.
Nie chodzi mi o to, żeby jak najszybciej znowu się zadłużyć - moja doradczyni od upadłości ostrzegła mnie wtedy przy otwarciu, że muszę się przygotować na to, że wiele rzeczy będę miał wykluczonych do końca życia - przecież nie jestem już młody i po ponad 50-tce z nowym startem po przekwalifikowaniu się na wychowawcę, zarabiam całkiem nieźle, ale tak jak u początkującego w tej pracy, którą teraz jestem.
Powiedziała wtedy, że jeśli SCHUFA jest zbyt czysta u osoby w moim wieku, jest to też postrzegane negatywnie przez wiele banków, gdyż myślą, że była tam jakaś upadłość, podczas której nie można było zbyt wiele nowego zrobić.
Oczywiście musiałbym także pilnować innych biur informacji kredytowej i słyszałem także plotki o czarnej liście, którą prowadzą banki, handlowcy i operatorzy telekomunikacyjni, gdzie zapisują ludzi, których upadłość dowiedzieli się kiedyś i zostawiają ich tam na 30 lat - ale nie wiem, czy to prawda.
Oczywiście, nigdy nie postawię więcej stopy w drzwiach tych, u których miałem wtedy długi - i to jest zrozumiałe.

Napisany przez Konrad4
Czy wiek, na przykład 60 lat i więcej, ma wpływ na spadek wyniku SCHUFA?

Napisany przez bruno68
Cześć Johan69,

Być może ktoś ma doświadczenie i wie, jak szybko poprawia się wynik, gdy SCHUFA jest ponownie czysta.

Kobieta próbowała uzyskać dane z Schufa, aby śledzić swoją ocenę!

Porażka była pełna i całkowita!

Sąd zaakceptował czarną skrzynkę Schufa taką, jaka jest, jako tajemnicę handlową!

Jednakże, co można sobie zapamiętać to, że dla kredytów długoterminowych wymagana jest zdolność kredytowa i płynność, dla B powyżej 97% dla lepszych oprocentowań, a dla L ponad 100% kwoty do spłacenia!

Obie te informacje można odczytać z wyniku Schufa, zaległości w płatnościach dla L, bankructwa dla B!

Jeszcze coś: Jeśli ktoś ma rozpoczęte nakazy zapłaty, powinien po uregulowaniu swoich zobowiązań zażądać od komornika ich wydania! W przeciwnym razie, kilka lat później może zostać to ponownie zgłoszone sądowo!

Zapamiętaj: Nakazy zapłaty stoją na równi z zastawami hipotecznymi na zawsze, obie nie wygasają wraz ze spłatą! Obie mogą istnieć co najmniej 30 lat! Przy czym zastawy hipoteczne faktycznie mogą istnieć nawet dłużej niż 99 lub 198 lat!

bruno68

Napisany przez bruno68
Cześć Konrad4,
Czy wiek, na przykład 60 lat i powyżej, wpływa na spadek wskaźnika SCHUFA?
Nie, ale wstęp do wieku emerytalnego pociąga za sobą konieczny spadek dochodów!
To nie zmienia zdolności kredytowej, ale wpływa na płynność finansową oraz na wysokość i okres spłaty przyszłych pożyczek!
bruno68

Napisany przez Marc2512
Zwykły obywatel nie potrzebuje już po 60 roku życia żadnego kredytu...

Napisany przez Konrad4
Marc2512 pisze:
Normalny Niemiec po 60-tce nie potrzebuje już kredytu...

Nawet normalny Niemiec czasem potrzebuje informacji z SCHUFA, na przykład aby wynająć odziedziczony Dom według współczesnych standardów czy przeprowadzić się z dużego do mniejszego, na przykład do mieszkania typu ETW.

Doświadczony użytkownik (147 postów) potrzebuje więcej informacji w tej dziedzinie. Wskazówka: Kurs VHS "Finansowanie nieruchomości dla początkujących".

Napisany przez Marc2512
Mówię tylko z własnego doświadczenia. (Rodzina / znajomi) albo ma się pieniądze po szećdziesiątce, albo pozwala im odejść. Kto chciałby mieć długi do osiemdziesiątki? W takim przypadku powiedziałbym, że planowanie życia nie wypaliło zbyt dobrze.

Nowe wartości Schufy są dostępne Q1/19 97,41% | Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa o telefon komórkowy w Schufie. Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności do odnotowania. Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności do odnotowania. Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności do odnotowania. Q2/20 98,69% | (+1,12) | 4 zapytania dotyczące kredytów hipotecznych Q3/20 98,72% | (+0,03) | 2 zapytania dotyczące kredytów hipotecznych Wnioski: Zapytania dotyczące warunków kredytów hipotecznych nie były szkodliwe dla Schufy. Wygląda jednak, że ponownie zbliżam się do maksymalnie możliwego poziomu. W styczniu będę kontynuować restrukturyzację moich struktur bankowych, aby dostosować je do finansowania.

Napisany przez 2tneub
To naprawdę szokujące, jak mocno uderza abonament za telefon komórkowy. Trzeba prawie rok, żeby wrócić do poprzedniego poziomu.

Tak, to mnie również zaskoczyło, ale to był mój pierwszy kontrakt na telefon komórkowy, wcześniej miałem tylko karty prepaid, może to dlatego... Zobaczymy, co wynik rocznej oceny w styczniu pokaże. Śledzę swoją ocenę od 2014 roku i nie było wtedy żadnego zdarzenia, które negatywnie wpłynęłoby na moją ocenę. Przeprowadzka również będzie miała swoje konsekwencje. Zobaczymy, co się wtedy stanie.

Napisany przez Konrad4
Otrzymuję od lat kwartalnie WARTOŚĆ SCORE SCHUFA w procentach za 10,- € rocznie, jestem tam zarejestrowany. Ale można również zobaczyć na przykład, że spłacony kredyt zostanie usunięty dokładnie tego samego dnia, zobaczy swój debet. DEBET jest pozytywnym znakiem - powiedział mi bankier, chociaż tylko wtedy, gdy nie zostanie przekroczony. Pozytywny, ponieważ za nim stoi zaufanie banku. Debida nie powinien być uwzględniany w ocenach SCORE - jednak jest odnotowany w dokumentach Schufa i u mnie dokładnie przeliczony na centy od wprowadzenia euro.

Napisany przez LadySunshine
99,40 mam - myślę, że więcej po prostu nie idzie
Pomimo 2 starych adresów, umowy na telefon komórkowy, konto, kartę kredytową, starą spłaconą pożyczkę, bieżącą hipotekę i zapytania od handlu, a także ZA AG
Z drugiej strony, od około 3 lat nie robię praktycznie nic, co mogłoby wpłynąć na to, a mimo to mój wynik spadł z około 97,x na 95 (bez jakiejkolwiek aktywności, zauważalne) żeby po dwóch kwartałach wrócić do 99 i teraz jest się zatrzymał na 99,40.
W międzyczasie coraz bardziej jestem przekonany, że sprawa punktacji w przypadku osób nieaktywnych to po prostu głupoty.

Napisany przez 2tneub
Ostatnio zajrzałem, miałem chyba 98,x %. U mnie nie było zbyt dużo informacji. - 2 konta, które istnieją od lat 90. lub od 2007 r. z odpowiednimi limitami debetowymi. - 2 karty kredytowe w DKB jako zamiennik lokaty terminowej z odpowiednimi limitami kart kredytowych (również założone w 2007/2008 roku). - Dodatkowo poprzednie dwie adresy. Brakuje mi jednak mojego kredytu hipotecznego. Od 2014 roku nie powinno się nic zmienić. Zastanawiam się poważnie, jak można dokonać osobistej oceny na podstawie tych kilku informacji. Ulica lub okolica są nowo rozwijane i charakteryzują się zabudową jednorodzinną (negatywne otoczenie prawdopodobnie zostało wykluczone). Wtedy pozostaje już tylko płeć i wiek. @Titan Jeśli od tak dawna logujesz swoje dane, czy zauważyłeś zmianę swojej oceny, gdy przeszedłeś do nowej dekady życia?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Zastanawiam się poważnie, jak można dokonać osobistej oceny na podstawie tak niewielu informacji.

Właśnie o to chodzi. Nie dokonuje się tutaj osobistej oceny, ale matematyczny algorytm oblicza liczbę osób, które z takimi samymi warunkami jak Ty nie wywiązują się z zobowiązań finansowych. To jest wyłącznie wartość statystyczna. Nikt nie siedzi tu i nie mówi O, ten ma dość wysokie konto debetowe, więc bank mu ufa, dlatego zwiększam mu wynik o 1,5%.....

Jeśli spośród 100 osób, które mają 2 umowy na telefony komórkowe, konto debetowe + 2 karty kredytowe i finansowanie 0%, 20 statystycznie nie reguluje swoich płatności, to pozostali w tej grupie również mają wynik 80%.....

Napisany przez Johan69
Cześć wszystkim,

po prostu zapytam jeszcze raz wszystkich - jeśli ktoś chce poznać całą historię, po prostu przeczytajcie na stronie 53!

Czy przypadkiem jest tutaj ktoś, kto już doświadczył, jak szybko poprawia się wynik (obecnie 70,70%), po tym jak zakończono prywatną upadłość i związane z nią wpisy zostały usunięte?

W przeciwnym razie muszę po prostu poczekać i potem sama opowiem w styczniu.

Miłego dnia.

Napisany przez Konrad4
Herrmueller pisze:
Dokładnie o to chodzi. Tutaj nie dokonuje się osobistej oceny, a matematyczny algorytm oblicza liczbę osób, które nie spełniają swoich zobowiązań płatniczych przy tych samych warunkach jak Ty. To czysto statystyczna wartość. Nikt nie siedzi i nie mówi Och, ten ma dość duży debet, więc bank mu ufa, więc dam mu dodatkowo 1,5% punktu w ranking

Jeśli spośród 100 osób, które mają 2 umowy telefoniczne, debet + 2 karty kredytowe i finansowanie na 0%, 20 statystycznie nie spłaca swoich zobowiązań, więc pozostałe osoby w tej grupie również mają wynik 80%.....

Więc tak, zwiększenie: biała kłamstwo, kłamstwo, statystyka

Napisany przez bruno68
Cześć Johan69,

Czy jest tutaj ktoś, kto już miał doświadczenie, jak szybko poprawia się wynik (obecnie 70,70%), po usunięciu zrealizowanej prywatnej upadłości i związanych z nią wpisów?

Zakładając około 0,5% miesięcznie, o ile nie pojawią się dodatkowe negatywne cechy! W związku z tym w ciągu 4 do 5 lat ponad 98%.

Na pewno może to też pójść szybciej! Ale jak już wspomniałem, ocena jest automatycznie tworzona miliony razy dziennie! Ocena jest ustalana przez czarną skrzynkę! Dlatego dochodzi do takich negatywnych odchyleń, jak opisuje titan1981!

Po prostu korzystaj z dostępu do Schufy, aby miesięcznie uzyskać wgląd!

bruno68

@Titan
Jeśli już logujesz się od tak dawna, czy możesz śledzić, czy Twój wynik zmienił się, gdy przeszedłeś do nowej dekady życia?

dotychczas zauważyłem, że osiągnąłem niemal 98,5% maksymalnego wyniku. Dotychczas nie miałem żadnej pożyczki. Nie miałem jeszcze okazji zauważyć żadnych zmian związanych z wiekiem, ponieważ dopiero w przyszłym roku skończę 40 lat. Wtedy zazwyczaj jest się już poza wiekiem budowy domu. Zauważyłem jednak, że od momentu, kiedy miałem tylko jeden adres zgłoszony w Schufa, osiągnąłem ponad 98%. Prawdopodobnie przeprowadzka będzie miała negatywny wpływ, zobaczymy. Nie zamierzam przenosić się daleko, zaledwie na drugą stronę ulicy. Więc otoczenie mojej kohorty pozostaje takie samo. W ten sposób zobaczę szkody spowodowane przeprowadzką.....

Napisany przez 2tneub
Herrmueller pisze:
Jeśli spośród 100 osób, które mają 2 umowy telefoniczne, debet + 2 karty kredytowe i finansowanie w wysokości 0%, 20 statystycznie nie wywiązuje się ze swoich płatności, to pozostali w tej grupie również mają ocenę 80%.....

To jest w zasadzie jasne.
Im mniej informacji o mnie jest znanych, tym mniej spersonalizowana jest całość. To może być zarówno pozytywne, jak i negatywne.
Być może kredyt hipoteczny byłby nawet pozytywnie oceniony w statystykach, ponieważ posiadacze nieruchomości zasadniczo lepiej oszczędzają. Wówczas można by go być może odnotować, aby poprawić swoją ocenę. Z drugiej strony, oczywiście w tej samej grupie posiadaczy kredytów hipotecznych istnieje także ryzyko niewypłacalności. Nikt jednak nie wie, jak to się ostatecznie przełoży.

Cześć tneub,
to jest również krytykowane przez organizacje ochrony konsumentów, że nawet jako osoba mająca zdolność kredytową, czasami jest się klasyfikowanym jako niewypłacalny na podstawie takich statystyk.

Jeden prosty przykład:
Wspinasz się po szczeblach kariery, więc w ciągu 5 lat musisz dwukrotnie przeprowadzić się z powodu pracy, korzystasz z dwóch finansowań w systemie 0%, bo chcesz po prostu zostawić pieniądze na koncie, zawierasz umowę na telefon na swoje imię dla siebie, swojej żony i dwójki dzieci (czyli łącznie 4 na Ciebie), wcześniej spłacasz jeszcze jedno kredyt , i może się zdarzyć, że wpadasz w grupę osób, które muszą przeprowadzić się z powodu nieopłaconych czynszów, bo nie ma się pieniędzy i dlatego bierze się finansowania w systemie 0%, zawiera umowy telefoniczne dla innych osób, aby zainkasować prowizje i ciągle przenosi nowe długi debetowe -> z których 25% potem spada z powodu niewypłacalności.....

I statystycznie zaliczysz się do tej grupy....

To dotyczy masowego handlu. Powyżej 90% ocena Schufy światła zielone, poniżej czerwone, bez żadnych zastrzeżeń.

W przypadku kredytu na nieruchomość chodzi o zupełnie inne wartości i zabezpieczenia.

Napisany przez brainy
Herrmueller pisze:
Jeśli spośród 100 osób, które mają 2 umowy telefoniczne, debet + 2 karty kredytowe i finansowanie na 0%, 20 statystycznie nie reguluje swoich płatności, to pozostali w tej grupie mają również wynik 80%.....

Wydaje mi się, że Schufa już tego tak prosto nie robi.

Klienci, którzy kupują telefon, robią to z różnych powodów. Ponieważ nie mają pieniędzy i/lub dlatego że zawsze tak robią (historia). Moim zdaniem Schufa uwzględnia również historię i próbuje opracować wynik na podstawie innych cech.

Kiedyś mój wynik spadał z powodu częstych zmian dostawców gazu/energii z wszystkimi umowami. Teraz nie ma już takiej sytuacji.

Napisany przez HUSKY77
Czasem także nie rozumiem, dlaczego wartość punktacji może nagle spaść bez wyraźnego powodu. Często wtedy wskazywane są porównania z innymi w tej samej grupie wiekowej itp.

Napisany przez bruno68
Witam Panie Müller, co Pan mówi ma sens a) To odnosi się po prostu do masowego biznesu. do 90% zielona lampka w Schufie, poniżej czerwona, bez żadnych zastrzeżeń. b) W przypadku kredytu na nieruchomość chodzi o zupełnie inne wartości i zabezpieczenia. Co do a) w przypadku umów na telefony komórkowe chodzi o maksymalnie 1.000 € rozłożone na dwa lata, więc wystarcza wynik 90%! co do b) Jak zauważono, kredyty na nieruchomości są czymś innym, ich wielkość pieniędzy i okresy spłaty wymagają wyższego wyniku niż 90%. Warto też zauważyć, że im wyższy wynik podstawowy, tym wolniej wzrasta wynik. Dlatego przy wyniku 80%, wynik może wzrosnąć o 2% kwartalnie, a im bliżej 100%, tym wzrost kwartalny spadnie poniżej 0,xx! Co faktycznie może oznaczać (latami) praktycznie nieskończoną drogę do osiągnięcia 100%. W chwili obecnej mam wynik 98,68% w Schufie, brakuje mi 1,32%, ale ile czasu zajmie osiągnięcie 100%, to wie tylko czarna skrzynka Schufy! Bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma 100%!!

Napisany przez BenniG
U Bruno już!

Dlaczego chłopiec nie zostaje przy finansach - tylko jeszcze dodaje swoje trzy grosze tutaj?

Napisany przez Marc2512
BenniG pisze:
W przypadku Bruno!

I u Chucka Norrisa

Napisany przez NaTwoim13
Chuck Norris pokonał wszystkich!

Napisany przez bruno68
Ja, ja Marc2512 und BenniG,

tworzycie codziennie oferty finansowania zobowiązań dla wielu klientów, czyli pracujecie za darmo!

Oprocentowanie może być określone przez zdolność kredytową Schufy, patrz tabelki oprocentowania KfW! Ale takie rzeczy są trudne do zrozumienia dla kogoś spoza dziedziny śpiewania i klaskania.

Zawsze proszę klienta o pokazanie mi Schufy i ostatniego zeznania podatkowego! Aby w ogóle zacząć rozmowę na temat finansowania! Następnie klient otrzymuje pisemne potwierdzenie o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku o udzielenie pożyczki.
Nie muszę gonić za klientami, kto nie chce, nie musi!

Akceptuję tylko klientów, dla których przewiduje się stawki oprocentowania standardowe lub premiowe! Dlatego otrzymuję 1,25% AP przy 10 latach i 1,55% AP przy 15 latach kwoty kredytu! Oczywiście również z dodatkowym zabezpieczeniem!
W zależności od życzenia przyjętego klienta, sporządzane jest finansowanie i nic więcej! Klient podpisuje to również w taki sposób! Pierwsi klienci teraz się denerwują, ponieważ nie otrzymują nowych stóp procentowych, gdyż niestety są wolni od zadłużenia!
Oni nie wiedzą, co zrobić z pieniędzmi! wtedy finansowali 80/20/10%, przez 10 lat przeszli na kredyt mieszkaniowy i zachowali takie same obciążenia, teraz skończyli spłacać!

Nie muszę składać wniosku o warunki, ponieważ już w trybie offline mogę powiedzieć, pod jakim oprocentowaniem zostanie wykonane finansowanie! Nie potrzebuję platformy, która może być szkodliwa dla zdolności kredytowej przy niewłaściwym wyborze!

Tak, tak noelmaxim,

zgadzam się z tobą! Nie istnieje 100% zdolność kredytowa, istnieje tylko stwierdzenie: nie było i nie ma żadnych zastrzeżeń! ; co faktycznie może oznaczać doskonałość! A to oznaczałoby wynik w scoringu Schufy na poziomie 100%!
Pewnie nie znasz takich klientów w swoim gronie! Ja tak!

bruno68

Napisany przez Johan69
Propozycja pojednania:
Wróćmy do tematu lub zamknijmy - tak naprawdę to już nic nie daje!

Napisany przez Konrad4
Czy miara wiarygodności wyniku punktowego Schufa, którego osoba prywatna otrzymuje od Schufa, odpowiada wiarygodności wyniku punktowego obliczonego przez bank jako podstawę do uzyskania finansowania?

Napisany przez Konrad4
Johan69 pisze:
Propozycja ugodowa:
Powrót do tematu albo zamknięcie - teraz to już nic nie zmienia!

To niepotrzebne jest publikowanie w obcym języku. Po prostu powiedzmy - nie trafiony temat, ocena 5

Napisany przez bruno68
Do Konrada 4, Czy siła wyrazu wartości punktacji Schufa, którą otrzymuje osoba prywatna od Schufy, jest porównywalna z siłą wyrazu wartości punktacji ustalonej przez bank jako podstawę finansowania? Nie!! Powód: Schufa tworzy tabelę niewywiązania się z płatności dla Niemiec, bez względu na status zatrudnienia, czy to bezrobotny, czy w pełnym zatrudnieniu! Dlatego ich system codziennie odzwierciedla ogólny obraz około 50 milionów kredytobiorców. kredyty są również oceniane, w przypadku których zobowiązania umowne trwają dłużej niż 12 miesięcy plus 1 dzień! Obejmuje to również umowy dotyczące telefonów komórkowych z abonamentem, telekomunikacji stacjonarnej, siłowni, kont bankowych, itd.! Sytuacja wygląda inaczej w przypadku banku: Bank może korzystać tylko z danych swoich klientów, ale także z zewnętrznych kredytów, ponieważ spłata odbywa się z zarządzanych kont! Różnicą jest tutaj to, że klienci są być może odfiltrowani! Podczas gdy dane Schufy odpowiadają rozkładowi Gaussa, normalny rozkład w banku, ze względu na mniejszą ilość danych, filtrowanie, może doprowadzić do powstania rozkładu normalnego, ale ten nie byłby porównywalny z rozkładem Gaussa Schufy. Co jest gorsze dla klienta, gdy używana jest wewnętrzna Schufa. Chociaż w obiegu wewnętrznym możliwe jest zatwierdzenie 1 kredytu! Jednak przyszła zdolność do spłacenia 2 kredytu, ze względu na umowny okres obowiązywania, może być wykluczona na podstawie dostępnych danych statystycznych! Przykład: Budowa lub zakup domu własnego 1. Runda kredytowa na 10 lat: Zadłużony i zadłużona, oboje pracują, bez dzieci Zakończenie 1 rundy kredytowej po 10 latach 2. Runda kredytowa na 10 lat: Zadłużony i zadłużona, tylko jeden pracuje, ale to samo dochód co w 1 rundzie kredytowej, teraz tylko z 2 dziećmi! Pytanie brzmi: Czy pomimo tego dochód wystarczy na refinansowanie? Będzie źle, jeśli nie! bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Konrad4, jako długoletni pracownik działu wewnętrznego w banku musieliśmy wtedy wyciągać za pomocą kodu literę reprezentującą osobę ubiegającą się o kredyt w Biurze Informacji Gospodarczej. Przykład G. Kiedy spojrzysz na literę reprezentującą wynik oceny zdolności kredytowej z raportu własnego z Biura Informacji Gospodarczej i zobaczysz tam również literę G, to jest to skierowanie dla Ciebie. Ale nic poza tym. Uważam, że litera ma pewne znaczenie. Ale nic poza tym. Automatycznie jest dopasowywana do zasad banku. Jedne bank na przykład mówi - niezależnie od obiektu, zdolności kredytowej, że finansuje aż do litery G. Odrzucenie następuje w przypadku litery H. Tak było w banku, w którym pracowałem. Z mojego punktu widzenia litera ma pewne znaczenie.

Napisany przez sebkoch
nie wiem, czy ten temat już został omówiony, ale zawsze warto sprawdzić, czy wpisy w Schufa (szczególnie w przypadku roszczeń niewymagalnych) nie muszą zostać wcześniej usunięte, ponieważ warunki wpisu zgodnie z BDSG (§ 28a BDSG aF lub 31 BDSG nF) nie zostały spełnione przez wierzyciela.

do tego

https://www.anwalt.de/rechtstipps/sc...et_179231.html

Napisany przez David-R
Mam pytanie: Czy posiadając subskrypcję w Schufa można zobaczyć więcej informacji niż te, które można otrzymać pocztą raz w roku bezpłatnie?

W początku 2018 r. złożyłem zapytanie; wynik wyniósł 97,25%, a następnie ponownie na początku 2020 r. wynik wyniósł 89,58%.

Bardzo się tym zaniepokoiłem. W 2020 r. otrzymałem od Schufa dokument z Potwierdzonymi wartościami z ostatnich 12 miesięcy, zawierający podstawowy wynik, 1,5 strony z informacjami dotyczącymi zapytań dotyczących warunków ofert dostawcy energii elektrycznej, wniosków kredytowych Consors, umowy z Vodafone, otwarcia konta w banku N26 itp. (okres obu stron wynosi od końca 2019 do początku 2011 r. Przy czym muszę również zauważyć, że 13 wpisów dotyczy lat 2018+2019, a 7 lat 2011-2017.

Napisany przez bruno68
@David-R,

to znowu pokazuje, że zapytania o umowę lub zapytania o warunki od dostawcy prądu, zapytanie kredytowe Consors, umowa Vodafone, otwarcie konta w N26 Bank, itp. mają negatywny wpływ! Wygląda na to, że raczej złożyłeś zapytania o połączenie umów niż o warunki! W przeciwnym razie nie doszłoby do zapytania do Schufa! Klient chce otrzymać materiały informacyjne, a z wieloma małymi hakami, klient udziela zgody na sprawdzenie w Schufa! Firma uzyskuje informacje od Schufa i wysyła jednocześnie materiały informacyjne wraz z pustą umową z ogólnymi warunkami. Oznacza to jednak, że również w Schufa istnieje otwarte zapytanie dotyczące kredytu! Jak Schufa ma postąpić, by nie otrzymywać więcej informacji na temat rezultatu. Jak Schufa ma zareagować? Na niezrealizowane umowy, jak powinny być oceniane w celu ochrony innych firm? Konsekwentnie dla każdej niezrealizowanej umowy kredytowej można przyjąć tylko jedną ocenę! A mianowicie negatywną ocenę dla klienta! Jego Schufa spada i spada, nie zauważając tego Jednak nie wszystkie firmy pracują tak źle dla swoich klientów, niektórzy przedsiębiorcy oferują dodatkową opcję dla negocjacji umowy. Działa to tak jak resetowanie hasła! Jednak nie jest to rozwiązanie masowe! Ponieważ klient zazwyczaj nie jest przyzwyczajony do składania dwóch zapytań!

bruno68

bruno68 pisze:
Firma pobiera informacje od Schufy i wysyła informacje oraz pustą umowę z regulaminem jednocześnie.

[Tryb mądraliwy on]

Poprawna forma to AGB, co już jest również liczba mnoga Allgemeine Geschäftsbedingungen

[Tryb mądraliwy off]

Napisany przez florianmeier
bruno68 pisze:
ABGs

[Klugscheißermodus on]

https://www.deppenapostroph.info/

[Klugscheißermodus off]

Napisany przez David-R
Niestety, ciągle nie wiem, czy za pośrednictwem mojejSchufa online można zobaczyć więcej danych.

Napisany przez florianmeier
Online można zobaczyć mniej(!) niż w informacjach przekazywanych papierowo, między innymi brakuje kilku regularnych/rutynowych przekazów oraz przekazywane wartości prawdopodobieństw. Niestety, wyniki branżowe nie są już dostępne do zamówienia w informacjach przekazywanych papierowo. Tak było wcześniej.

Napisany przez MrsSasch
Puh, jestem trochę zszokowany moim wynikiem.
04/20 - 96,x
07/20 - 96,x
dodałem 2 darmowe konta osobiste. Do tej pory miałem tylko wspólne z mężem, które nie pojawiało się w rejestrze zaległości.
DKB z kartą kredytową, 500 euro debetu bez wniosku. Chętnie to przyjąłem, bo nie trzeba zawsze przesuwać pieniędzy z góry, gdy płaci się za pomocą PayPala.
Szybko jednak zauważyłem, że tutaj prawie nie można wpłacać pieniędzy, dlatego zdecydowałem się na konto w Norisbank, bez debetu, które nie przeszkadza mi. Nie pomyślałem, czy to może być głupie.
Ponadto 1 kredyt dla mnie i mojego męża, aby spłacić auto, mieć dowód rejestracyjny i móc łatwiej je sprzedać. Niestety z powodu pandemii auto do dziś nie zostało sprzedane - kredyt w wysokości 6000 euro jest systematycznie spłacany, co nie boli z miesięczną ratą 62 euro.
Nagle znowu pojawił się stary adres... gryzie.
09/20 - 93,x
Usunięcie starego adresu
Po 2 zapytania od Klarna z powodu zamówień mebli w Ikei i trendach. Drugi oferował mi tylko przedpłatę. Nie lubię tego robić przy meblach, ale cóż, trudno.
kredyt jako 2. współkredytobiorca na 2500 euro u mojej mamy
Zastanowiłem się ponownie, że teraz moja pensja wpływa na konto w norisbank i może być lepiej ustawić sobie niewielki limit dostępnych środków. Na wypadek opóźnienia wypłaty pensji. Nigdy się to nie zdarzyło, ale kto wie.
Odrzucone. Jednakże widnieje tylko jako zapytanie o warunki, które rzekomo nie powinny mieć negatywnego wpływu. Odrzucenie samo w sobie mi nie przeszkadza, ale cóż.

01/21: 90,3 Okay, czyli teraz jestem niewiarygodny kredytowo?
W sumie i tak nie potrzebuję, ale uważam to za okropne.
Chyba dlatego, że oba kredyty konsumenckie są tak blisko siebie.
No cóż, poprawa chyba poprzez nie robienie nic?
Ale szok, jak szybko to spada, gdy prowadzi się bardziej aktywny tryb życia.

Napisany przez NaTwoim13
To wygląda, że w przypadku Schufa zawsze chętnie brany pod uwagę jest aktywny styl życia.

Jeśli teraz przeliczymy te rozpoczęte działania na rok 2022, można przypuszczać, że masz problem, który czasem prowadzi do niewypłacalności kredytowej, a przed tym chce się chronić.

Nikt - poza tobą - nie wie dokładnie, co kryje się za tymi działaniami, ale fakt jest taki, że często prowadzą one do trudności finansowych lub opierają się na nich.

Napisany przez MrsSasch
noelmaxim pisze:
Tak to wygląda, zawsze chętnie brany pod uwagę przez Schufa, aktywny styl życia.

Jeśli teraz przeliczymy rozpoczęte działania na rok 2022, można by przypuszczać, że masz problem, co czasami prowadzi do niewypłacalności kredytów, a chciałbyś się przed nimi zabezpieczyć.

Nikt - poza tobą - nie wie dokładnie, co stoi za tymi działaniami, jednak fakt jest taki, że bardzo często prowadzą one do trudności finansowych lub opierają się na nich.

Całkowicie słuszne spostrzeżenie. Gdzieś to można zrozumieć. Można by rzeczywiście sądzić, że to tylko reprezentacja tego, co się wydarzyło przy analizie tych samych grup ludzi.
Jestem ciekawy, mnie teraz to mniej martwi. kredyt hipoteczny płynie, wszystko inne też. Na razie uważam to za interesujące.

Proszę po prostu prowadź księgowanie tego, co trafia do Schufy i jak to się wpływa, ja też to robię od pewnego czasu.

Umowy na telefony komórkowe również wpływają na Schufę, jeśli nie są to prepaidy. Często zdarza się, że chce się zawrzeć nową umowę i może się pojawić problem. Aby upewnić się, wykonuje się akcję co kwartał i wtedy sprawdza, czy w kolejnym można/ chce się się zaakceptować kolejną.

Nowe wartości w Schufie są dostępne
Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon komórkowy w Schufie.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności do odnotowania.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności do odnotowania.
Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności do odnotowania.
Q2/20 98,69% | (+1,12) | 4 zapytania o warunki kredytów hipotecznych
Q3/20 98,72% | (+0,03) | 2 zapytania o warunki kredytów hipotecznych
Q4/20 97,41% | (-1,31) | Przeprowadzka i kredyt hipoteczny (który nie widnieje w Schufie)

Wnioski: Zapytania dotyczące warunków kredytu hipotecznego nie miały negatywnego wpływu na Schufę. Jednak przeprowadzka już tak. Czekam na kolejny kwartał, zobaczymy czy znowu przekroczę 98%
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata