Dokładnie. A ponieważ korzyści wynikają z dochodu z odsetek, który bank uzyskuje z ponownego inwestowania wypłat od pożyczkobiorcy, wysokość ich kapitału własnego nie ma znaczenia dla obliczenia tych korzyści. To, ile odsetek bank otrzyma np. za udzielenie pożyczki w wysokości 100 000 EUR, nie zależy od wysokości ich kapitału własnego.
Oczywiście. Czy bank otrzymuje 5% czy 6% odsetek za 100 000
euro, głównie nie zależy od kapitału własnego.
Ale o to nie chodzi, chodzi o to, ile zysku wygenerował bank w roku 20xx i jak duży jest udział w nim płatności pożyczkobiorcy.
Przypomnijmy, banki regularnie twierdzą, że cała rata zawiera odsetki i spłaty kapitału, które można zainwestować, ponieważ zarówno spłatę kapitału, jak i ponowne inwestowanie trzeba było potraktować jako spłatę kapitału.
Dlatego wykorzystując średnią marżę procentową, obliczamy udział nominalnej marży procentowej z dochodu z odsetek pożyczkobiorcy w stosunku do zysków. W ten sposób otrzymujemy koszty refinansowania dla reszty dochodu z odsetek. Dlatego przy kwocie nominalnej marży procentowej nie ma już zawartych kosztów refinansowania.
Tym samym kwota nominalnej marży procentowej banku stanowiła kapitał własny do reinwestycji (w dalszym pomnażaniu pieniędzy). W moim powyższym przykładzie 100
euro ze 250
euro dochodu z odsetek.
Chcę teraz jednak wiedzieć, jaki udział mają te 100
euro w dochodzie z odsetek. Ile zysków z odsetek udało się osiągnąć za te 100
euro?
Dochód z odsetek znajduje się w rachunku zysków i strat banku. Powiedzmy, że wyniósł 1 860 265 000
euro w 2007 roku.
Jednak nie mogę w ogóle powiedzieć, ile bank zarobił na tych 100
euro w relacji do 1 860 265 000
euro. Ponieważ kwota 100
euro stanowi część kapitału własnego, a 1 860 265 000 to dochód z odsetek. Muszę więc jakoś porównać obie kwoty. Muszę zatem porównać kapitał własny z kapitałem własnym.
Jak postępować, jeśli chcesz zainwestować 100
euro w firmę (jasne, niewielka kwota, ale chcę pozostać przy tym przykładzie) i chcesz wiedzieć, ile zysku wygenerowała firma?
Porównuje się to na podstawie rentowności kapitału własnego. Tutaj zysk jest porównywany do kapitału własnego. Ponieważ to jest istotne. Ile zysku/dochodu rocznego można było wygenerować z zainwestowanego kapitału własnego? Ten wskaźnik informuje zatem, jak rentownie kapitał akcjonariuszy został oprocentowany.
Nic innego nie dzieje się w moim podejściu, poza tym, że skróciłem formułę rentowności kapitału własnego [Zysk / Kapitał własny x 100%] = [(Dochód - Koszt) / Kapitał własny x 100%]
=> skróciłem pozycję Koszt [Dochód / Kapitał własny x 100%], ponieważ przy dochodzie nie ma kosztów do odjęcia.
Teraz mam dwie wielkości na podstawie kapitału własnego. Również kwotę do inwestycji i po drugiej stronie stosunek dochodzi do kapitału własnego. Dzięki temu mogę powiedzieć, jaki procent mają moje 100
euro jako część 1 961 335 000
euro kapitału własnego w stosunku do całkowitej kwoty dochodu.
W zasadzie można to sprowadzić do prostej proporcji:
Dochód z odsetek / Kapitał własny x Kwota inwestycji = 1 860 265 000
euro / 1 961 335 000
euro x 100
euro = 94,8468
euro
Ale ponieważ jest to dochód z odsetek za jeden rok, a ja chcę obliczyć udział 100
euro tylko za pierwszy miesiąc (w kolejnym miesiącu do pierwszych 100 dodaje się kolejną kwotę marży odsetkowej)
muszę to podzielić przez 360 i pomnożyć przez 30 (lub podzielić przez 12) lub ewentualnie rozliczyć zgodnie z liczbą dni (metoda act/act)
W ten sposób otrzymujemy 7,9039
euro. Obliczyłem zatem, ile dochodu z odsetek bank mógł wygenerować z 100
euro proporcjonalnie do rocznego dochodu w pierwszym miesiącu poprzez reinwestycję.
Ponadto, liczby pochodzą z rocznego sprawozdania finansowego DKB za 2007 rok. Jeśli ktoś wątpi, że korzyści były tak wysokie w przeciągu roku, może przeczytać sprawozdanie finansowe tutaj:
https://dok-cms.dkb.de/pdf/produkte/g...b_2007_hgb.pdf
Ciekawe jest również sprawozdanie finansowe DKB z 2007 roku:
https://dok-cms.dkb.de/pdf/produkte/g...te/gb_2007.pdf
Tutaj jasno wynika z raportu segmentowego, strona 134, ile wynosiła rentowność kapitału własnego DKB w 2007 roku z klientami indywidualnymi: 10,9%!
A DKB sama zaznacza, że głównymi produktami dla klientów indywidualnych są
konto DKB-Cash, finansowanie nieruchomości oraz
kredyty konsumenckie.
Stąd można założyć, że ponownie pozyskane środki były przeznaczone wyłącznie na finansowanie nieruchomości, a w końcu to na tym oparty jest nasz założony procent odsetkowy w wysokości 2,5%,
jest z gruntu nierealne.
Jak już wspomniałem, w rentowności kapitału własnego uwzględniono koszty!
Jeśli już sam w tym obszarze osiągnięto 10% rentowności po odjęciu kosztów, jasne jest, że dochód z odsetek musi być znacznie wyższy.
wskaźnik 90% w stosunku do dochodu z odsetek do kapitału własnego byłby zatem zupełnie realistyczny i nieprawidłowy.
Poniżej podano rentowność kapitału własnego dla całej DKB. 28%
Również widoczne jest ciągłe zwiększanie kapitału własnego.