Tak, kalkulator do przedziału procentowego Ducnici wkrótce będzie dostępny online. Jestem prawie gotowy. Wystarczy wprowadzić dane z banku i kliknąć. Reszta, jak zwykle, automatycznie. Nie będzie to jednak żadna metoda, a jedynie obliczenie na potrzeby prezentacji. Łatwe w obsłudze nawet dla prawników.
Genialne - dzięki wielkie! Ale co dokładnie masz na myśli mówiąc Nie będzie to jednak żadna metoda, a jedynie obliczenie na potrzeby prezentacji?
Cytat od ducnici
Obciążenia w drugim rzędzie dowodowym:
Sąd Krajowy w Szlezwiku-Holsztynie, wyrok z dnia 26 lutego 2015 r. – 16 U 61/13, juris punkty 52-55: ...
Wspaniały wyrok (16 U 61/13). Czy mógłbyś ewentualnie przesłać mi pełny tekst? Serdeczne dzięki!
Cytat od Aikido
Dokładnie tak samo myślę, prezentacje według ducnici są trudnym materiałem (nad nim również się głowię ....), ale oferujemy biednemu sędziemu prostszą wersję BGH.
Uważam, że ważne jest przedstawienie pozytywnych bilansów banków, ale mam z tym kłopoty. Czy ktoś z Was już się zapoznał z raportami rocznymi/bilansami Diba
https://www.ing-diba.de/ueber-uns/presse/publikationen/#!klapper_10_13_1
https://www.ing-diba.de/ueber-uns/unternehmen/
i mógłby się nimi podzielić?
RA Kunzenbacher zwrócił uwagę, że trzeba sprawdzić w Bundesanzeiger, więc zakładam, że znalezione przez Ciebie linki (te raporty już czytałem, ale nie mogłem z nich nic wyciągnąć) nie pomogą.
Cytat od ducnici
...
Raport roczny 2014 na przykład:
- Strona 116 Bilans konsolidowany:
Kapitał własny 7,021 mld
Suma bilansowa 136,667 mld
- Strona 117 Rachunek zysków i strat:
Dochód z odsetek 2,922 mld
Koszty odsetkowe 1,290 mld
Przedział procentowy = (Dz-Od) / SB x100% = 1,1941%
Cytat Dochód z odsetek / Kapitał własny x 100% = 41,61%
przedział procentowy oczywiście musi być obliczony z roku zakończenia umowy...
Ale te liczby są z DKB, prawda?
Cytat od Tom120368
Cześć wszystkim. Mimo że sądzę, że wyrok jest już znany. BGH, a mianowicie 4. Izba, wydał wyrok w dniu 27.1.16 w sprawie ubezpieczeniowej na korzyść klienta. Po wypłaceniu wartości wykupu i rezygnacji nastąpił odwołanie. Po tej decyzji nie ma problemu. Również nie ma przedawnienia.
Dzięki za informację! BGH, 27.01.2016 - IV ZR 488/14. Mam nadzieję, że nadążę, aby wszystko przyswoić. Wszyscy piszecie jak mistrzowie.
Czy to jest już znane? (Źródło: test.de)
15.02.2016 Bundesgerichtshof ogłosił: Rozprawa i decyzja o odwołaniu
kredytu przeciwko Landesbank Baden-Württemberg odbędzie się we wtorek, 5 kwietnia. Sąd Krajowy i Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie skazały bank do zwrotu niemal 30 000
euro odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Powódki spłacily
kredyty w celu sprzedaży zabezpieczonych nimi nieruchomości. Później dowiedziały się, że pouczenia odwoławcze w umowach były wadliwe. One odwołały umowy z powrotem i żądały zwrotu odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Pozostaje do zobaczenia, czy Landesbank zdecyduje się cofnąć odwołanie od skazania przez Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie, aby uniknąć przypuszczalnie korzystnego dla konsumentów wyroku SN. Tempo Bundesgerichtshofu w tej sprawie jest rekordowe. Wyrok apelacyjny Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie padł dopiero pod koniec września 2015 r. Zazwyczaj trwa rok lub dłużej, zanim Bundesgerichtshof rozpatruje i podejmuje decyzję w odwołaniu.
15.02.2016 Radca Prawny Christoph Lehnen donosi: 10. Izba Sądu Okręgowego w Berlinie odmawia uznania obowiązku odprowadzenia podatku od dochodów kapitałowych jako zarzutu. „Ponadto można przypuszczać, że pozwanemu nie przysługuje prawo do dokonania odpisu z wymaganego przez niego odszkodowania za korzystanie. Przepisy dotyczące zryczałtowania zwrotu (...) nie przewidują regulacji dla przypadku, w którym osoba zobowiązana do zwrócenia korzystania podlega opodatkowaniu przez organy podatkowe. Po pierwsze, nie przewiduje się obowiązku oddzielnego opodatkowania z tego tytułu, ponieważ zwrot korzyści stanowi tylko pozycję niestanowiącą odrębnego rozdziału w ramach bilansu saldowego, co prowadzi do sytuacji, w której pozwanemu nie obowiązuje płatność na rzecz powoda. Jeśli jednak pozwanemu faktycznie nakazałaby owa durna zryczałtowanie organom podatkowym, nie dotyczyłoby to kwestii wysokości korzyści z tytułu korzystania, która jest pozycją netto. Jeśli więc należałoby odprowadzić podatek od niej, stałaby się ona zwykłą pozycją przepływu, w ramach rozliczenia kwota korzyści musiałaby zostać odpowiednio zwiększona o wysokość podatku, aby poźniej ponownie ją zmniejszyć o kwotę podatku” , czytamy w postanowieniu sądu (z dnia 22.01.2016 r., sygnatura: NN O NNN/15)
EDYCJA: ducnici był (dużo) szybszy.