Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez NaTwoim13
Jak można ubiegać się o 6 kredytów hipotecznych??

Kto je zaciągnął??

Napisany przez LadySunshine
Na dzień dzisiejszy 99,54. Czytałem tutaj, że Schufa generalnie źle postrzega wszystko związane z Klarna i że wpływa to negatywnie na ocenę kredytową.
No cóż, sprawdźmy to. Zamówiłem meble na wayfair i skoro kupuję meble w internecie, to tylko na fakturę, ale to możliwe tylko przez Klarna. Teraz złożyli zapytanie, więc pewnie wpłynie to negatywnie na ocenę kredytową w następnym kwartale. - Chciałbym jednak wiedzieć, dlaczego. Poważne sklepy internetowe, takie jak Ikea, obsługują płatności przez Klarna.

Napisany przez FlyingUwe
Cześć wszystkim!

Jestem trochę zszokowany i w poszukiwaniu rozwiązania trafiłem do Was!

Mam 29 lat, pracuję na czas nieokreślony od 6 lat i nigdy nie narobiłem sobie większych kłopotów! Teraz zastanawiałem się, dlaczego mój dostawca może przyznać mi tylko 1.000€ limitu kredytowego z powodu mojej działalności gospodarczej - więc szybko sprawdziłem w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa), pilnie spłaciłem i dostałem szok!!!

82% punktów bazowych!! Nic dziwnego, że mój główny dostawca się boi!!

Na górze mam kilka starych adresów i częściowo błędne (brakujące numery domów / adres mojego pracodawcy)!

Następnie jest wiele zapytań o warunki kredytowe z zapytania Check24 z 05.2020. 28 sztuk!!!

Stara karta kredytowa Commerzbanku z limitem 1.000€, którą trzymam tylko na wypadek nagłej potrzeby, bo jest bezpłatna.

Kredyt SWK w wysokości 12.597€ z 02.18, który został oznaczony jako spłacony od 10.19. (spłacony wcześniej)

Kredyt Targobanku w wysokości 11.006€ z 10.17, który został oznaczony jako spłacony od 12.18. (spłacony wcześniej)

Kredyt Targobanku w wysokości 15.000€ z 12.19, który jest spłacany regularnie i bez zaległości / obciążeń z książki bankowej itp.!

Kredyt Targobanku w wysokości 849,00€ z 11.18 z finansowania MediaMarkt, który został spłacony na czas, ale jeszcze nie został oznaczony jako spłacony!

Umowa na telefon w O2, umowa na telefon w Vodafone i umowa na internet w Vodafone!

Oraz kilka zapytań dotyczących tożsamości i zdolności kredytowej m.in. yello Stromu, EWE, Klarna i innych!

Mimo to nie potrafię wyjaśnić, w jaki sposób ten niesamowicie słaby wynik został osiągnięty!!!

Macie może jakieś podejrzenia? Co mogę szybko zmienić, aby punktacja wzrosła?!

Dziwnym trafem moje konta - 2 konta osobiste w Sparkasse, 1 konto biznesowe w Holvi, 1 konto oszczędnościowe w Sparkasse - w ogóle nie są widoczne w raporcie?

Mając nadzieję, że ktoś ma jakąś radę,
FlyingUwe

Napisany przez 2titan1981
Moja rada,

poproś o bezpłatne pełne sprawozdanie z Schufa za pośrednictwem poczty i usuń wszystkie nieprawidłowe informacje, a przez najbliższe 2 lata nie zawieraj żadnych umów, w których trzeba podpisać coś dla Schufy.... (telefon komórkowy, telefon, kredyty wszelkiego rodzaju, jak również żadnych kont osobistych, odsetek od debetu, kart kredytowych i nie kupuj także na fakturę). Wtedy twój wynik będzie stopniowo rosnąć z kwartału na kwartał.
Odnoszenie kredytów wcześniej jest również negatywne dla Schufy....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć FlyingUwe, niektóre banki oszczędnościowe po prostu nie przekazują informacji do Biura Informacji Gospodarczej Schufa. Dlatego nie znajdziesz swojego konta osobistego itp. w Schufa.Jeśli jeszcze nie masz, załatw sobie przejrzysty raport własny z Schufa (29 EUR) i usuń wszystko, czego nie potrzebujesz do utrzymania siebie.Twój wynik w Schufa powinien się poprawić co kwartał.

Wprowadź po prostu księgowość tego, co trafia do Schufy i jak to się wyraża, też to robię już od jakiegoś czasu.

Umowy na telefony komórkowe również wpływają na Schufę, jeśli nie są to karty prepaid. Często zdarza się, że chcesz zawrzeć nową umowę, a potem możesz mieć problemy. Aby upewnić się, czy można sobie na to pozwolić, można co kwartał zrobić aktualizację i sprawdzić, czy w kolejnym jesteś w stanie/znasz stać na kolejną.

Nowe wartości w Schufie są dostępne.

Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon komórkowy w Schufie.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności.
Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności.
Q2/20 98,69% | (+1,12) | 4 zapytania o kredyty hipoteczne
Q3/20 98,72% | (+0,03) | 2 zapytania o kredyty hipoteczne
Q4/20 97,41% | (-1,31) | Przeprowadzka i kredyt hipoteczny (który nie jest uwzględniony w Schufie)
Q1/21 97,69% | (+0,28) | brak aktywności.

Podsumowanie: Czekam na kolejny kwartał, zobaczymy czy ponownie osiągnę ponad 98%.

Napisany przez oasised
pisze:
Cześć członkowie,

Przeczytałem ten wątek w ostatnich dniach i zostałem zafascynowany waszymi wszystkimi historiami - mam nadzieję, że będziecie mogli podzielić się swoimi opiniami na temat mojej sytuacji.

Od 2009 roku prowadzę własną firmę w Niemczech. Mój bazowy wynik kredytowy wynosił aż do tego kwartału 97,7x. W tym kwartale spadł do 88,99!

Nigdy nie miałem negatywnego wpisu na swoje nazwisko, ale mam podejrzenia, dlaczego się to stało, i mam nadzieję, że mam plan, aby to naprawić.

1. Zamknąłem moje podstawowe konto w Commerzbanku po 10 latach i otworzyłem inne konto u innego dostawcy.

2. Wziąłem pożyczkę w Postbanku w wysokości 20 000 euro.

3. Złożyłem wniosek o kartę kredytową w Barclaycard - została odrzucona!

Moje obecne wpisy to:

1. 2 zapytania o warunki i pożyczka w Postbanku

2. Zapytanie o warunki i otwarcie nowego konta osobistego

3. Odrzucone zapytanie o Barclaycard

4. Umowa finansowania Audii na 56 000 euro na 36 miesięcy - kończy się w marcu 2020 r.

5. Zakończona finansowanie w Ikano Bank na 12 000 euro (kuchnia)

6. Otwarta linia kredytowa Ikano Bank w wysokości 1500 euro (nigdy jej nie używam)

Poprosiłem Schufę o przesłanie moich ocen branżowych za pomocą e-maila zgodnie z RODO - jeszcze nic nie dostałem. Mój plan to:

1. Zamknąć linie kredytowe w Ikano Bank.
2. Usunąć trzy dotychczasowe adresy pod moim imieniem. Mój adres z ostatnich 5 lat znajduje się w bardzo dobrym obszarze.
3. Nic nie robić w kontekście Schufy przez kolejne 6 miesięcy!

Moje pytania są:

Mam już zakończoną umowę finansową z Audi Bank na 40 000 euro - została zawarta w 2017 r., Ale nigdy nie została zgłoszona do Schufy. Poprosiłem Schufę o dodanie tych informacji, ale powiedzieli, że muszę skontaktować się z Audi. Audi powiedziała, że nie mogą tego zgłosić, ponieważ została już opłacona. Dzisiaj otrzymałem od nich list potwierdzający, że została uregulowana. Czy mogę zrobić coś w tej sprawie? Czy mam błędne przekonanie, że ta opłacona umowa jest korzystna dla mojego bazowego wyniku kredytowego?

Odnośnie moich poprzednich adresów. Nie widzę sposobu, aby usunąć się online ze strony mojeSchufa. Muszę napisać do Schufy, aby to zażądać?

Zakładając, że wykonam powyższe działania, czy uważasz, że zobaczę znaczną poprawę mojego wyniku bazowego?

Czy powinienem zrobić coś więcej?

W marcu muszę wynająć samochód - czy to wpłynie na mnie w jakiś sposób?

Dzięki za poświęcony czas!

Cześć Wszystkim,

Mam nadzieję, że się macie dobrze. Chciałem podać aktualizację od mojego ostatniego wpisu w 2019 roku. Od tego czasu usunąłem moje poprzednie adresy, zakończyłem mój kontrakt finansowy z Audi, podpisałem drugi kontrakt finansowy z Audi i tyle.

Do dzisiaj mój aktualny wynik w Schufie wynosi 98,04% - jest to najwyższa wartość, jaką kiedykolwiek miałem. Żądam ocen branżowych od SCHUFA, aby zobaczyć, jak się rozwinęły w ciągu ostatnich 15 miesięcy.

Nic nie zmieniło się w moim stylu życia od mojego ostatniego wpisu, ale SCHUFA oczywiście uznaje mnie teraz za bardziej godnego. Obawiam się, że masowy spadek mojego wyniku był głównie wynikiem zamknięcia długoletniego konta bankowego. Uważam, że to poważnie ogranicza konkurencję w Niemczech. Powodem zamknięcia tego konta bankowego było to, że nie byłem zadowolony z oferowanego serwisu. Nie powinienem być karany za poszukiwanie innych miejsc prowadzenia interesów - a jednak zostałem.

Jako osoba samozatrudniona, prosta zmiana swojego głównego banku mogła mieć katastrofalne konsekwencje dla Twojej zdolności kredytowej - na szczęście nie potrzebowałem żadnych pożyczek w tym czasie, ale ktoś w podobnej sytuacji mógł tego potrzebować, co poważnie wpłynęłoby na jego biznes, mimo że nie było podstawowych przyczyn spadku zdolności kredytowej.

Dziękuję, że poświęciliście czas na wysłuchanie mojego wywodu i przepraszam za gramatykę mojego wpisu, musiałem skorzystać z Google Translate, ponieważ niemiecki nie jest moim językiem ojczystym i nie byłbym w stanie skutecznie przekazać swojego stanowiska. Oryginał poniżej:

Cześć Wszystkim,

Mam nadzieję, że się macie dobrze. Chciałem podać aktualizację od mojego ostatniego wpisu w 2019 roku. Od tego czasu usunąłem moje poprzednie adresy, zakończyłem mój kontrakt finansowy z Audi, podpisałem drugi kontrakt finansowy z Audi i tyle.

Do dzisiaj mój aktualny wynik w Schufie wynosi 98,04% - jest to najwyższa wartość, jaką kiedykolwiek miałem. Żądam ocen branżowych od SCHUFA, aby zobaczyć, jak się rozwinęły w ciągu ostatnich 15 miesięcy.

Nic nie zmieniło się w moim stylu życia od mojego ostatniego wpisu, ale SCHUFA oczywiście uznaje mnie teraz za bardziej godnego. Obawiam się, że masowy spadek mojego wyniku był głównie wynikiem zamknięcia długoletniego konta bankowego. Uważam, że to poważnie ogranicza konkurencję w Niemczech. Powodem zamknięcia tego konta bankowego było to, że nie byłem zadowolony z oferowanego serwisu. Nie powinienem być karany za poszukiwanie innych miejsc prowadzenia interesów - a jednak zostałem.

Jako osoba samozatrudniona, prosta zmiana swojego głównego banku mogła mieć katastrofalne konsekwencje dla Twojej zdolności kredytowej - na szczęście nie potrzebowałem żadnych pożyczek w tym czasie, ale ktoś w podobnej sytuacji mógł tego potrzebować, co poważnie wpłynęłoby na jego biznes, mimo że nie było podstawowych przyczyn spadku zdolności kredytowej.

Napisany przez hanes
Mój wynik spadł o dwa punkty procentowe, mimo że w ostatnim kwartale nie było żadnych zmian, poza zmianą miejsca zamieszkania... ������

Napisany przez tomy778
Za drogi jesteś, wszystko powyżej 1%. Moim problemem jest także to, że od dni mam biegunkę i wychodzi mi z tyłu pieniądze. Mam nadzieję, że to nigdy się nie skończy. Nawet używam tego do wycierania tyłka...

Napisany przez Mai
Tak czy inaczej, zawsze mam za mało pieniędzy na tę kompaktową sprawę Schufa. Gdybym wiedział, że potrzebuję jej do czegoś konkretnego, być może bym się zastanowił, ale przeszkadza mi to, że od razu zostaję związany roczną subskrypcją :/ Ale na pewno ponownie wydrukuję kopię zgodną z RODO (ostatnio 8 miesięcy temu).

Czy można zobaczyć online wyniki branżowe? Czy tylko wtedy, gdy ktoś je zapytał?

Napisany przez hanes
Nie do końca.
Nadal mam darmowe informacje online.

Klarna wpłynęła u mnie z -0,23%, ponieważ była to jedyna zmiana w ostatnim kwartale.
Czyli z 99,54 na 99,31

Napisany przez BenniG
LadySunshine pisze:
Klarna miało na mnie wpływ -0,23%, ponieważ to było jedyne, co się zmieniło w ostatnim kwartale.
Z 99,54 na 99,31

Hm, czy jesteś pewien, że to -0,23%?
Być może twój wynik, gdybyś nic nie zmieniał, wzrósłby do 99,74. W takim przypadku Klarna miałaby negatywny wpływ 0,46%.

Ale w przypadku twojego wyniku te 0,2% więcej lub mniej też nie robią różnicy - czy liczyłeś na 100?

Chciałam po prostu wiedzieć, jak bardzo to się odbija, ponieważ ktoś tutaj napisał, że Schufa nie lubi wpisów Klarny i że one obniżają wynik. Założyłam teraz, że wynik mój może spaść o w najlepszym przypadku -0,23. Wielkiego wzrostu mojego wyniku i tak nie będzie. Wynik 100 i tak nie jest osiągalny. Tak więc jestem ciekawa kolejnych kwartałów, nie mam zamiaru w najbliższym czasie podejmować działań, które mogłyby wpłynąć na Schufę. Edycja: Miałam już kilka kolejnych kwartałów, w których byłam zupełnie bierna, a wynik spadał z kwartału na kwartał coraz niżej. Więc to, że się nic nie robi, nie oznacza koniecznie, że wynik rośnie. Być może wynik spadłby również bez Klarny. Nikt nie wie.

Napisany przez MrsSasch
Jestem właśnie zszokowany. Jak go znów ożywić? Być biernym i nic nie robić?
W zeszłym kwartale był już tylko na poziomie 90.
Zapłaciłem tylko raz za coś przez LR i to nawet nie było faktura, i już byłam zirytowana, że w ogóle była jakaś kontrola. I kontrola faktur przez Klarnę.
82? Naprawdę.
To już nie jest śmieszne.
Prawdopodobnie wszystko polepszy się dopiero, gdy znikną zapytania z handlu online.
Okropność. Dwa lata temu miałem 97.

MrsSasch pisze:
Jestem teraz w szoku. Jak to znowu podnieść? Być nieaktywnym i nic nie robić?
W poprzednim kwartale miał 90.
Zapłaciłam raz za LR zleceniem zapłaty bezpośredniej, więc nawet nie faktura, a już byłam zirytowana, że w ogóle pojawiło się zapytanie. I sprawdzenie rachunków przez Klarna.
82? poważnie.
to już nie jest śmieszne.
Prawdopodobnie wszystko będzie lepiej, kiedy zapytania z handlu internetowego znikną.
okropnie. Dwa lata temu miałem 97.

Ach co? Ojej. To naprawdę okropne. Prawdopodobnie najlepiej byłoby być nieaktywnym na razie. Ale nawet wtedy - mój spadł również bez żadnej ingerencji i nadal spadał.
Nie wiem, o co chodzi.
Myślę, że jest coś prawdziwego w tym, że Klarna obniża zdolność kredytową - ale ciekawi mnie, z czym to jest powiązane. To nie może być tylko Klarna, bo wtedy moje miałoby być tylko minimalnie mniejsze.
Co jeszcze masz w swojej zdolności kredytowej?
U mnie obecnie jest spłacona ratalna, konto osobiste, karta kredytowa, finansowanie nieruchomości i umowa telefoniczna. I wpis z Klarna

Napisany przez daawuud
Witaj społeczności,

w nawiązaniu do mojego ostatniego postu z 08.05.2018, chciałbym zaktualizować wszystko nowymi danymi po upływie trzech lat.

Dziwnym trafem moje subskrypcje tego wątku na forum zostały anulowane i przestałem otrzymywać e-maile na ten temat.

W październiku 2018 roku, po zwolnieniu, miałem spory sprzeciw z Schufą, ponieważ nie chciałem dalej co miesiąc wpłacać im pieniędzy i zrezygnowałem z dostępu do Schufy. Dopiero po ostrej wymianie zdań udało mi się dokonać opłaty miesięcznie... jakąś sprawie.

Niezależnie od Schufy, w zeszłym tygodniu za 9,90 EUR zakupiłem Pełną Ochronę Danych za pośrednictwem selfreport.___ przy użyciu PayPal i złożyłem wniosek o samodzielne sprawdzenie od spółek wymienionych tam 697 razy na podstawie RODO w sposób bezpłatny. Te spółki są podzielone na biura informacji gospodarczej, handlowców adresowych, biura najmu, karty klienta, sklepy wysyłkowe, windykację, firmy ubezpieczeniowe, urzędy, banki, dostawców usług internetowych, organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, dostawców energii, wydawnictwa oraz inne. Banki stanowią największą grupę z 461 spółkami.

Spośród 1569 zgłoszonych biur meldunkowych i urzędów meldunkowych z nieruchomościami wybrałem tylko trzy (miejsca, gdzie kiedyś mieszkałem).

Ku mojemu zdziwieniu, mój dostęp został zablokowany z powodu zbyt dużej liczby żądań. Po skontaktowaniu się z obsługą klienta zgodnie z żądaniem oraz po poinformowaniu, że nie pamiętam nazw firm z ostatnich dziesięcioleci, z którymi w pewien sposób miałem do czynienia, mój dostęp został ponownie odblokowany po kilku dniach, przy czym wnioski zostały już wysłane do tych firm przed blokadą.

Naprawdę polecam to każdemu, a zauważycie, że dowiedziecie się wielu interesujących informacji na swój temat. Zauważyłem kilka rzeczy:

- Od półtora roku mam saldo z mojego zlikwidowanego konta mobilnego w wysokości około 50 EUR. Do dzisiaj nie kontaktowali się ze mną w żaden sposób, dopiero po otrzymaniu wniosku o samodzielne sprawdzenie, skontaktowali się ze mną odrębnym pismem i poprosili o przesłanie numeru mojego konta bankowego, aby przekazać tę kwotę na moje konto bankowe. Na tego e-maila nie mogłem odpowiedzieć (noreply), dlatego pierwsze, co zrobiłem, to poszedłem na ich stronę internetową i szukałem numeru telefonu lub formularza kontaktowego. Po sprawdzeniu tam zadzwoniłem pod podany numer, automat chciał mój numer telefonu, ale minęły już cztery lata i nie mogłem sobie przypomnieć tego numeru. Ponownie szukałem formularza kontaktowego, który ostatecznie znalazłem i poprosiłem o oddzwonienie. Ktoś zadzwonił do mnie, zadałem mu pytanie o kwotę i datę zakończenia umowy.

Po przekazaniu mi informacji, wprowadziłem to w kalkulator opóźnień w opłatach i poinformowałem go, że powinni przelać mi tę kwotę wraz z odsetkami. Jego reakcji sobie nie wyobrażasz - kompletnie oszalał, był niegrzeczny i podniósł głos. Miał także zabawne argumenty, że powinienem ich pozw...

Ciąg dalszy znajdziesz na stronie oryginalnego dokumentu.

Napisany przez brainy
daawuud pisze:
Moim zdaniem dostęp do mojej Schufy to czyste marnotrawienie pieniędzy w wysokości co najmniej 3,95 EUR miesięcznie (co daje rocznie 47,40 EUR) i skorzystam z mojego 14-dniowego prawa do odstąpienia od umowy, jak tylko dostanę informację o zdolności kredytowej za 14,95 EUR:

Wydaje się być to testem inteligencji Schufy. Czy subskrypcja ma wpływ na wskaźnik wiarygodności kredytowej?

Ciekawi mnie, czy zależność od partnera biznesowego wpływa na wskaźnik wiarygodności.

Czy wskaźnik jest wyższy, jeśli partnerami umowy są DKB lub Toyota, w porównaniu do partnera potencjalnie w Deutsche Banku lub koncernie VW? Wydaje mi się, że tak.

Napisany przez Johan69
Johan69 pisze:
Witajcie wszyscy,

po prostu chciałem zapytać raz jeszcze - jeśli ktoś chce poznać całą historię, po prostu przeczytaj na stronie 53!

Czy jest tutaj przypadkiem ktoś, kto ma doświadczenie, jak szybko poprawia się wynik (obecnie 70,70%), po usunięciu zakończonej prywatnej upadłości i związanych z nią wpisów?

W przeciwnym razie muszę po prostu poczekać i potem opowiedzieć samemu w styczniu.

Miłego dnia.

Tak więc - chciałbym teraz (chociaż nieco spóźniony) przekazać informację.

Faktycznie, na początku stycznia mój wynik wzrósł eksplodująco z 70,70% na ponad 93%, po tym jak prywatna upadłość i związane z nią negatywne wpisy do 31.12.2020 roku (oprócz jednego) zostały usunięte. Duża radość! Prawdopodobnie wynik byłby jeszcze lepszy, gdyby nie jedno negatywne zdarzenie zostało usunięte dopiero 04.01.2021 roku.

Niestety, stałem się lekko nieostrożny i dowiedziałem się o swoich możliwościach. Samo zapytanie w Check24 generuje wiele zapytań o warunki - które jednak nie powinny mieć żadnego wpływu.

Poza tym, moje konto osobiste w Commerzbank jest zarejestrowane (bez przyznanego limitu debetowego w wysokości 3400 euro, który bank sam zaproponował na początku stycznia po tym, jak wcześniej bezskutecznie prosiłem o 500 euro). Również karty debetowo-kredytowe nie są tam zarejestrowane, ponieważ nie są to prawdziwe karty kredytowe.

Jednak mam trzy karty kredytowe z limitem. Wszystkie bezpłatne, z punktami bonusowymi i premią powitalną.
1. Amazon/VISA Karta z limitem 1500 euro
2. Payback/VISA Karta z limitem 2000 euro (które jednak nie są zarejestrowane - tylko to, że jest to karta kredytowa z limitem)
3. TF Bank/Mastercard z limitem 800 euro (po jednym miesiącu zwiększony do 1200 euro ze względu na szybką spłatę kwoty użytej)

Ponadto miałem również krótkoterminowy kredyt od Vexcash, który również spłaciłem przed terminem.

To wszystko sprawiło, że moja wartość bazowa uzyskana 02.04.2021 roku spadła do 82,29%.

Aby zobaczyć, jakie są poszczególne wyniki branżowe, poprosiłem o raport samokontroli.

Na pierwszej stronie było napisane, że występują wyłącznie pozytywne cechy - ale to było wszystko.

Na drugiej stronie podano wartość orientacyjna SCHUFA (średnia wyników poszczególnych branż) jako 356. Skala wyników mieści się w zakresie od 100 (bardzo dobrze) do 600 (bardzo słabo). Z wynikiem 356 jestem jeszcze w żółtej strefie - poniżej 300 zaczyna się szara strefa (negatywne cechy). Zakres 300 - 499 oznacza, że istnieje zdecydowanie zwiększone ryzyko, że zobowiązania płatnicze nie zostaną spełnione w przyszłości - 356 jest więc bardzo, bardzo złym wynikiem.
Również poszczególne wyniki branżowe - zwłaszcza dla bankowości i handlu (pomimo braku jakichkolwiek finansowanych transakcji) - potwierdzają tę tendencję. Tylko wyniki dla handlu e-commerce i telekomunikacji (gdzie brak danych dotyczących tych obszarów, gdyż nie ma tam żadnych zobowiązań) są nieco lepsze, ale i tak niezbyt dobre.

Pierwszą konsekwencją tego stanu rzeczy było odmówienie trzeciej propozycji ubezpieczenia od odszkodowania przez Check 24 po uzyskaniu zgody w terminie ze względu na negatywne wpisy w biurach informacji gospodarczej. Chociaż zazwyczaj te biura nie współpracują z SCHUFA (gdzie nie ma rzeczywistych negatywnych wpisów - i ubezpieczyciele prawdopodobnie również nie uzyskują tam informacji, ponieważ nie podpisałem takiej zgody), a raczej z konkurentem infoscore (Bertelsmann/Arvato), zdecydowałem się również poprosić o informację (choć prawdopodobnie może to potrwać nawet do 3 miesięcy - śmieszne).

Poprosiłem również o informacje u SCHUFA, czy mogliby oni uprzejmie - bez ujawnienia ich pilnie strzeżonego tajemnicy wyniku - dać mi wskazówkę, co mogło spowodować tak znaczne obniżenie wyniku. Uważam, że to powinno być publiczne. Powinno się to nadal kwestionować - kiedyś ktoś odniesie sukces; ale bez ochrony prawnej - a ta wiele wyklucza w sprawach finansowych - trudno to zrealizować.
Można teraz domniemywać, że to prawdopodobnie karty kredytowe - jednak gdzie indziej mówi się, że posiadanie 2-3 kart kredytowych jest całkowicie normalne. Jeśli teraz zdecyduję się je po krótkim czasie zrezygnować, może to również skutkować negatywnymi wpisami. SCHUFA ma niestety tendencję do wybierania zawsze gorszej dla ofiary z dwóch możliwości.

istnieje nie tylko Schufa, która przechowuje takie dane. Ubezpieczyciele również chętnie korzystają z innych. Nie pamiętam nazw. tutaj również raz w roku można poprosić o bezpłatne informacje.... może to z tego wynika.... po co tyle kart kredytowych, dlaczego tak szybko po wyjściu z negatywnego obszaru. Ponowne załamanie jest już zaprogramowane....

Napisany przez Ozymandias
Mój ojciec ma wynik w rejestrze dłużników na poziomie 99,61%. Od 20 lat ma tylko 1 konto bankowe i 1 kartę kredytową. Może być tak prosto.

Napisany przez Johan69
titan1981 pisze:
Wiadomo, że nie tylko Schufa gromadzi takie dane. Ubezpieczyciele chętnie korzystają z innych źródeł. Niestety, nie pamiętam nazw. Tutaj również można raz w roku bezpłatnie poprosić o informacje... może to dlatego....

Po co tyle kart kredytowych, dlaczego tak szybko po wyjściu z negatywnej sytuacji. Kolejny upadek jest wtedy nieunikniony.......

Tak, tak jak napisałem w przedostatnim akapicie - głównie czerpią swoje informacje z infoscore (Arvato/Bertelsmann Group) - poprosiłem o informacje - ale trzeba czekać nawet do 3 miesięcy z powodu koronawirusa!

Ponieważ teraz zarabiam bardzo dobrze, ale z powodu faktu, że niestety niektórzy koledzy są na częściowym zwolnieniu, od ponad roku dostaję praktycznie nierozsądne odcinki wynagrodzenia, na których na dole widnieje kwota wypłaty 0,00 euro, a Commerzbank ma ogromne problemy z terminem zapłaty (dzięki nadgodzinom i innym dodatkom zawsze różna, ale zawsze między 3400 a 4200 euro) oraz inne banki niestety również, muszę polegać na takich dostawcach. Muszę być bardzo elastyczny i w pewien sposób to było również eksperymentem. Nie mam zamiaru zadłużać się na dużą skalę. Nawet nie muszę. Dlatego jest to - podobnie jak w przypadku innych tutaj - raczej eksperyment.
Wszystkie karty kredytowe są całkowicie darmowe - otrzymałem od 25 do 100 euro na start i dodatkowo korzystne systemy punktowe - jeśli zawsze spłacam otwarte saldo terminowo i w całości - to nie ma problemu. Wszystko to wskazuje na finansową niezawodność. Ale Schufa ma swoje własne, wyjątkowe podejście do oceny takich spraw.
Jeśli posiada się kartę kredytową z limitem, to Schufa zakłada, że zawsze się go maksymalnie wykorzystuje i spłaca ratami - kto jest na tyle głupi, żeby spłacać horrendalne odsetki między 13 a 29,29 procentami (Advanzia)? Jeśli ma się debet, to Schufa zakłada, że też się go maksymalnie wykorzystuje. Dlaczego? Dlaczego konstruuje się negatywne rzeczy, które tak naprawdę nie istnieją?
Więc - nie martw się - ponowny upadek nie nastąpi.
Kartę od TF Bank zrezygnowałem - więc w najbliższych dniach powinna zostać usunięta.
W miesiącach 04 - 06 nie składałem nowych wniosków i znikają te, które były obecne wcześniej (chociaż teoretycznie nie powinny mieć wpływu).
Więc - być może było po prostu za dużo w zbyt krótkim czasie.
Podzielę się, co podstawowy wynik punktowy powie na początku lipca.

Napisany przez Johan69
Ozymandias pisze:
Mój ojciec ma wynik w Schufie wynoszący 99,61%. Od 20 lat posiada jedno konto checkingowe i jedną kartę kredytową, poza tym nic więcej. Może być tak prosto.

Mój ojciec ma wynik w Schufie na poziomie około 75 - posiada tylko konto checkingowe z kartą debetową. Bank nieproszony przyznał mu limit debetowy w wysokości 5500 euro - ostrzegłem go, że może to stwarzać problemy. Ale to mu było obojętne - ma 72 lata i nie robi już większych planów. Limit debetowy nigdy mu nie jest potrzebny - z frustracją widząc, że nie ma już możliwości ulokowania swoich pieniędzy zawsze trzyma kilka tysięcy euro na koncie checkingowym. Ostatnio przeczytał coś o Bitcoinach... mam nadzieję, że nie popełni głupstwa!
Moim zdaniem jest jednym z tych 0,4%, których wynik w Geo-Scoringu jest oparty na braku danych. Niestety, w jego ulicy trzech ludzi jest już uwiecznionych w bazie insolvenzbekanntmachungen.de.
Niestety, nie zawsze jest tak prosto, jak się wydaje!

Debet nie jest koniecznie negatywny tylko na pierwszy rzut oka. Z dłuższej perspektywy jest pozytywny. Dodatkowo sprawia, że jesteś bardziej elastyczny. Problemem jest raczej konieczność zarabiania. Chcę być elastyczny, dlatego mogę w krótkim czasie dostać większą sumę kredytu przelewowego, jeśli muszę i moje oszczędności awaryjne nie wystarczą. Powyżej 50 000 €. I można to zrobić bez konieczności pytania kogokolwiek w banku, co daje dużą elastyczność.... Ale banki również nie przyznają takiego debetu każdemu... ale jeśli go masz, to na pewno nie jest to złe.

Napisany przez bulle4
Czy istnieje prawda w plotce, że klienci Schufa posiadający Subskrypcję Online Schufa (Meine Schufa kompakt, Schufa plus, Schufa premium) są lepiej traktowani w punktacji? Istnieje możliwość, że istniejące subskrypcje Schufa mogą być uznawane za pozytywny czynnik, ponieważ płatna subskrypcja świadczy o gotowości wydawania pieniędzy na uporządkowany przegląd własnych finansów.

Napisany przez brainy
Jeśli ci klienci mają złe wyniki w Schufa, to oznacza, że to subskrypcja jest uznawana za złą. Takie jest moje osobiste przypuszczenie.

Ci, którzy są bardziej zorientowani na edukację, zamawiają bezpłatne sprawozdanie z danych.

Napisany przez Johan69
Od 2007 roku mam bezpłatny dostęp do www.meineSCHUFA.de! Krótko po tym miał on stać się płatny, i również otrzymałem informację, że wkrótce będę musiał za to zapłacić, jeśli chcę nadal korzystać z dostępu - kilka tygodni później jednak powiedziano mi, że dostęp dla istniejących klientów pozostanie bezpłatny.
Od tego czasu mogę regularnie go sprawdzać.
Istnieje plotka, że częste sprawdzanie negatywnie wpływa na wynik - nie mogę tego potwierdzić ani zaprzeczyć - ale pasowałoby to do SCHUFA.
Mogę jednak sprawdzać wszystkie wpisy. Wygląda przerażająco, kiedy wszystkie zapytania zostają na rok - raz sprawdź 24 lub coś w tym rodzaju z rzekomo neutralnym porównaniem kredytów SCHUFA - i masz 20 nowych wpisów. Mówi się, że są one wyświetlane tylko przez 14 dni w informacjach i nie mają negatywnego wpływu na wynik - ale wątpię w to.
Jeśli bank na przykład zwiększa limit karty kredytowej, ponieważ - jak w moim przypadku - rachunki zawsze są opłacane punktualnie i w całości (i bank nie zarabia na mnie praktycznie nic, bo nigdy nie płacę odsetek, karta kredytowa jest darmowa i generuje bonusowe punkty, które nie są bez znaczenia), to SCHUFA po prostu zakłada, że dotychczasowy limit kredytowy został wyczerpany do maksimum i płacisz tylko niezbędny, niewielki procent, który staje się wymagalny. Ponieważ zatem prawie nie można już dokonać transakcji kartą, wiele banków (zwłaszcza oszuści z 20% lub więcej odsetkami) również zwiększa limit kredytowy. Powstaje spiraladługu.
Ja - zarabiający wystarczająco dobrze i pragnący tylko wykorzystać korzyści, jestem jednak traktowany w ten sam sposób co ci ludzie.
Wynik nieco ponad 82 i informacja o wszystkich - z wyjątkiem handlu internetowego (dlaczego akurat) - że jestem bardzo wysokim ryzykiem niewypłacalności kredytowej i płatniczej.
No cóż - SCHUFA po prostu! Robią to, co chcą. Jest to jakby logiczne. Kto stoi za SCHUFA? Głównie banki i przedsiębiorstwa handlowe! A oni zyskują, jeśli masz zły wynik, bo musisz płacić wyższe odsetki. Nie trzeba być teoretykiem spiskowym.

Napisany przez bulle4
W takim razie coś nie gra w formule SCHUFA lub w algorytmie. Obliczenia wydają się być zatrzymane w latach 90., kiedy jeszcze nie istniały porównywarki jak Verivox i Check24. To samo dotyczy kont osobistych. Osoba zmieniająca konto jest uważana za niewiarygodną. To podejście pochodzi z czasów, gdy konta osobiste były z reguły bezpłatne. Dzisiaj ceny rosną, a osoba, która zwraca uwagę na cenę i zmienia konto, zostaje ukarana przez Schufę. To nie ma sensu. Algorytm wtedy generuje wartości, które są chaotyczne i nie odzwierciedlają rzeczywistości. Pytanie do Johana69: Czy wynik spadł do 82 dopiero po tym, jak pojawiło się 20 zapytań od Check24? Albo dlaczego tak się stało? Brzmi to w każdym razie niepokojąco. Jako konsument porównujesz warunki i zostajesz uznany za ryzyko. Tymczasem jest dokładnie na odwrót.

Znasz algorytm Schufy? To byłoby dla mnie nowe, gdyby był on publicznie dostępny i bez znajomości działania algorytmu Schufy oraz wszystkich warunków ramowych, niekoniecznie stwierdziłbym, że jest on przestarzały.

Twierdzenie, że zmiana konta osobistego jest negatywna, nie musi być tak jednoznaczne. Wynik może spaść, ale niekoniecznie. Osoba często zmieniająca konta osobiste, więc mająca dużo ruchu, ma negatywny trend. Ponieważ Schufa nie otrzymuje informacji, dlaczego klient zmienia konto osobiste. Czasami jest to spowodowane tylko przeprowadzką.

Jeśli zamkniesz konto osobiste w jednym banku i otworzysz z tym samym debetem lub wyższym w innym banku, nie musi to koniecznie być takie samo.

Napisany przez Johan69
Pytanie do użytkownika Johan69: Czy wynik spadł do 82 dopiero po tym, jak wpłynęło 20 zapytań od Check24? Czy może z jakiegoś innego powodu? Brzmi to w każdym razie niepokojąco. Jako konsument porównujesz warunki i na tej podstawie jesteś oceniany jako ryzykant. Tymczasem prawda jest odwrotna.

Muszę trochę więcej wyjaśnić.
Na dzień 31.12.2020 usunięto wiele negatywnych informacji (z wyjątkiem jednej, która została usunięta dopiero 04.01.2021) z mojego raportu w SCHUFA, które nadal były wymienione trzy lata po moim udanym zakończeniu prywatnej upadłości. Jest to ustawowo wymagane i w pełni w porządku!
W raporcie widzę tylko strzałkę na wykresie bez liczb (patrz poniżej), co trzy miesiące jest obliczany podstawowy wynik (patrz również poniżej).

W każdym razie ten podstawowy wynik wzrósł z 70,70 (grudzień 2020) na ponad 93,00 (styczeń 2021). Następnie zawarłem trzy umowy kart kredytowych (jak opisano powyżej, darmowe dla posiadaczy stałych zarobków, drogie dla zalegających z płatnościami, ale dla mnie korzystne). Oczywiście dlaczego od razu trzy, po prostu dlatego, że wreszcie mogłem. Jako nowy klient limity kredytowe na początku nie były jeszcze tak wysokie, a ja dużo podróżuję (również za granicą) i jestem uzależniony od działających kart kredytowych. Ponieważ przy mojej prywatnej upadłości, czy też w związku z tym, co do niej doprowadziło, mocno zraziłem się do wielu banków i wciąż jestem na czarnej liście (również w porządku - gdy raz zepsuje się z klientem doświadczenia, to jest całkowicie uzasadnione), muszę całkiem sporo improwizować.
Te trzy karty kredytowe nie miały jednak żadnego wpływu na pozycję wspomnianej powyżej strzałki z bieżącej oceny wyniku. Dopiero gdy nadeszły zapytania z Check 24, zmieniła się pozycja na znacząco negatywną. SCHUFA nie wyjaśnia tego. Ograniczyli się jedynie do napisania, że zarówno trzy karty kredytowe, jak i zapytania nie doprowadziły do pogorszenia. Chociaż nie miałbym wpisów negatywnych, ale w mojej grupie porównawczej (osoby o podobnym profilu danych) było po prostu bardzo wiele zaległości w spłacie kredytów - stąd niestety muszę z tym żyć. TO jest TO, co czyni SCHUFA w 100% dyskryminującą i upokarzającą - nie ma nawet podstawy do dyskusji. Mogą oni tłumaczyć tysiące razy, że tego rodzaju prognozy są również używane dla prognoz pogodowych i innych - w przypadku prognozy pogody chodzi o pogodę, w przypadku SCHUFA chodzi o ludzi - to po prostu jest kryminalne i wstrętne.
Już sam fakt usłyszenia uzasadnienia, dlaczego nie wyjawia się nic o sposobie oceny. Aby zapobiec istnieniu (jak np. w USA) stron internetowych, które informują ludzi, jak mogą wpływać na wartości w agencjach informacyjnych. Jest to przecież nadużycie. Absolutna absurdalność. Tego rodzaju sytuacje mają miejsce tylko w Niemczech!
Na przykład mój infoscore jest całkowicie bez wpisów, bonify potwierdza moją bardzo dobrą zdolność kredytową - tylko SCHUFA informuje moich potencjalnych partnerów biznesowych, że jestem zagrożeniem dla ogółu finansowego i należy podchodzić do mnie z ogromną ostrożnością - tylko dlatego, że inni ludzie o podobnym profilu danych popełniają błędy. Oczywiście, kiedyś sam też popełniłem błędy ponad 10 lat temu - ale w końcu musi być już dobrze. Zarabiam bardzo dobrze, płacę swoje rachunki i wszystko inne terminowo i po prostu to obrzydza - ale moi prawnicy radzą mi niestety odstąpić od pozwu. SCHUFA jest zbyt potężna, ma zbyt duży wpływ i nigdy nie dozna korekty - chyba że w życzaniu sobie dostępu również do kont - ale obecnie robią to już CHECK 24 i różni kredytodawcy.

Pomimo wypowiedzi SCHUFA, spróbowałem i zerwałem dwie z trzech kart kredytowych - wpływ na bieżącą ocenę: zupełnie żaden - nawet mam wrażenie, że strzałka posunęła się jeszcze bardziej w kierunku negatywnym - prawdopodobnie teraz zostanie to odebrane negatywnie, chociaż informacja o karcie kredytowej jest faktycznie natychmiast usuwana.

Teraz czekam na podanie wyniku podstawowego Anfang Juli. Wtedy ponownie tutaj napiszę.

Wycinek z witryny mojejSCHUFA:

Bieżące ocenienie Twojej zdolności kredytowej

Pozycja wskaźnika na wykresie pokazuje bieżącą ocenę ryzyka nieuregulowania zobowiązań finansowych wobec Ciebie. Jest obliczana dla Ciebie po zalogowaniu się na portalu i służy informacji i orientacji dla Ciebie. Im bliżej wskaźnik znajduje się lewego brzegu, tym mniejsze ryzyko, że zobowiązania finansowe nie zostaną uregulowane w przyszłości. Wysokość ryzyka zależy od tego, jak często osoby w Twojej grupie porównawczej (= osoby o podobnym profilu danych) w przeszłości zalegały ze spłatą.

Ocena kwartalna Twojej zdolności kredytowej Basisscore: 82,29% z teoretycznie możliwych 100%. Obliczono dnia: 02.04.2021
SCHUFA-Basisscore to międzysesyjna ocena Twojej zdolności kredytowej, która jest odnawiana kwartalnie.
Basisscore jest obliczany na podstawie nowoczesnych metod matematyczno-statystycznych i opiera się na danych przechowywanych w SCHUFA dotyczących Twojej osoby.

W tę i z powrotem, trudno zrobić w Schufie.....

chcesz lepszą ocenę, pozostaw wszystkie ruchy tam....

Napisany przez NaTwoim13
Johan69 pisze:
Pytanie dla Johana69: Czy wynik spadł do 82 dopiero po przyjściu 20 zapytań od Check24? Czy z jakiego powodu to się stało? Brzmi to na pewno nieciekawie. Jako konsument porównujesz warunki i jesteś klasyfikowany jako ryzykant. W rzeczywistości jest inaczej.

Muszę trochę rozwinąć.
Na dzień 31.12.2020 zostało usunięte wiele negatywnych informacji (oprócz jednej, która została usunięta dopiero 04.01.2021) z mojego raportu z SCHUFA, które były nadal wymienione trzy lata po skutecznie zakończonej mojej prywatnej upadłości. Jest to ustawowo wymagane i w pełni w porządku!
W raporcie widzę tylko strzałkę na wykresie bez liczb (patrz poniżej), podstawowy wynik jest obliczany co trzy miesiące (patrz również poniżej).

W każdym razie ten podstawowy wynik wzrósł z 70,70 (grudzień 2020) do ponad 93,00 (styczeń 2021). Następnie podpisałem trzy umowy kredytowe na karty (jak opisano powyżej, darmowe, ale drogie dla osób spłacających raty, ale korzystne dla mnie). Jasne, dlaczego od razu trzy - po prostu dlatego, że wreszcie mogłem. Jako nowy klient limity kredytów na początku były jeszcze niskie, a ja dużo podróżuję (również za granicą) i polegam na działających kartach kredytowych. Ponieważ zraziłem się do wielu banków w związku z moją prywatną upadłością lub tym, co do tego doprowadziło, i nadal jestem na ich czarnej liście (co też jest w porządku - jeśli kiedyś klient sprawił złe doświadczenia, to jest to całkowicie uzasadnione), muszę dosyć improwizować.
Te trzy karty kredytowe w ogóle nie miały jednak wpływu na pozycję opisaną powyżej strzałki dotyczącej bieżącej wyceny wyniku dnia. Dopiero w momencie pojawienia się zapytań w Check24 pozycja zmieniła się znacząco na minus. SCHUFA nie tłumaczy tego. Ograniczają się tylko do stwierdzenia, że ani trzy karty kredytowe, ani zapytania nie spowodowały pogorszenia. Może i nie mam wpisów negatywnych, ale w mojej grupie porównawczej (ludzie z podobnymi danymi) było zdecydowanie wiele niewypłacalności - z tego powodu muszę niestety z tym żyć. TO właśnie TO, co SCHUFA czyni w 100% dyskryminacyjnym i upokarzającym - nie ma nawet podstawy do dyskusji. Mogą wyjaśniać tysiące razy, że tego typu prognozy są również stosowane w prognozach pogody itp. - chodzi o pogodę, a w przypadku SCHUFA o ludzi - to po prostu kryminalne i obrzydliwe.
Gdy już słyszę uzasadnienie, dlaczego nie ujawniają informacji o ocenie. Aby zapobiec istnieniu stron internetowych, podobnych do tych w USA, które informują ludzi, jak mogą wpływać na wartości w agencjach informacyjnych. Twierdzą, że to nadużycie. Absolutnie śmieszne. Tego rodzaju praktyki widoczne są tylko w Niemczech!
Na przykład mój wynik infoscore jest zupełnie bez wpisów, bonify potwierdza moją bardzo dobrą zdolność kredytową - tylko SCHUFA informuje potencjalnych partnerów biznesowych, że jestem zagrożeniem dla ogółu finansowego i należy podchodzić do mnie z dużą ostrożnością - tylko dlatego, że inni ludzie z podobnymi danymi są nieodpowiedzialni. Oczywiście, kiedyś ja też miałem swoje przygany ponad 10 lat temu - ale kiedyś musi to skończyć się. Zarabiam bardzo dobrze, płacę swoje rachunki i wszystko inne terminowo, a to po prostu odrzuca - ale niestety moi prawnicy odradzają mi pozew. SCHUFA jest zbyt potężna, ma zbyt duży wpływ i nigdy nie otrzyma korekty - chyba że chodzi o życzenie, aby także szpiegować konta - ale ostatnio robią to teraz CHECK 24 i różni kredytodawcy samodzielnie.

Mimo takich stwierdzeń SCHUFA spróbowałem i zrezygnowałem z dwóch z trzech kart kredytowych - wpływ na bieżący wynik dnia: absolutnie żaden - nawet mam wrażenie, że strzałka przesunęła się jeszcze bardziej w negatywną stronę - prawdopodobnie teraz będą to interpretować negatywnie, chociaż informacje o karcie kredytowej są faktycznie natychmiast usuwane.

Oczekuję teraz na podanie wyniku bazowego na początku lipca. Wtedy znowu się odezwę.

Fragment z serwisu internetowego meineSCHUFA:

Bieżąca ocena Twojej zdolności kredytowej z dnia

Pozycjonowanie wskaźnika na wykresie pokazuje bieżącą ocenę ryzyka niewywiązania się z zobowiązań płatniczych związanych z Twoją osobą. Jest on obliczany dla Ciebie przy logowaniu się na portalu i służy Twojej informacji i orientacji. Im bliżej wskaźnik znajduje się lewego krawędzi, tym mniejsze ryzyko niewywiązania się z zobowiązań w przyszłości. Wysokość ryzyka zależy od tego, jak często w przeszłości niewypłacalne były płatności w Twojej grupie porównawczej (= osoby o podobnych danych).

Ocena kwartalna Twojej zdolności kredytowej Basisscore: 82,29% z możliwych teoretycznie 100%. Obliczona w dniu: 02.04.2021
Basisscore SCHUFA to branżowa ocena Twojej zdolności kredytowej, która jest obliczana na nowo co kwartał.
Basisscore jest obliczany na podstawie nowoczesnych metod matematyczno-statystycznych i opiera się na danych przechowywanych na Twoją osobę w SCHUFA.

Jeśli czytam twój raport w ten sposób, bądź mi niezły, to zauważam, że argumentacja patrząc na to, co napisałas, to SCHUFA ma rację.
Nie jest tak, że prywatna upadłość z definicji jest naganne, ani nie jest się od tego ustrzeżonym, ale czytając twoje słowa można by pomyśleć, że są też konsumenci, którzy na to wpływają.

SCHUFA jest mieczem obosiecznym, to pewne, ale czasami ma swoje uzasadnienie, przynajmniej daje wskazówkę na to, co może się wydarzyć i czasem zdarza się!

Moim zdaniem strzałki można i tak zapomnieć. Już od kilku kwartałów poruszam się w okolicach 98,x do obecnych 99,31, a ta strzałka zawsze była w tym samym miejscu - moim zdaniem nawet dość daleko od lewego brzegu, zdecydowanie nie tak blisko, jak oczekiwałbym w przypadku prawdopodobieństwa na poziomie 99,x%, że spełnię moje zobowiązania.

Tutaj jest zrzut ekranu

Napisany przez NaTwoim13
Czy liczba 99,31% nie mówi wszystkiego?!? Ponadto, czy to 99,31% czy 100% (którego nie ma!), żaden z nich nie powinien spodziewać się żadnych represji, żadnemu z nich nie zabraknie kredytowej godności, a czy ktoś jest dobrym czy złym człowiekiem, nie powinno być rozstrzygane na podstawie wartości punktacji!!

Nie mam również obaw o jakieś represje z powodu moich zobowiązań płatniczych. Moja odpowiedź odnosiła się do tego, że dla Johana wygląda na istotne, gdzie znajduje się ten strzałka, a moja, mimo 99,x, jest stosunkowo mocno na prawo. Dlatego moim zdaniem ta strzałka jest zbędna, ponieważ i tak nic nie mówi.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda.

Moim zdaniem dyskusje dotyczące Schufy powyżej 99% są z gruntu zbędne, tym bardziej jeśli spełnia się swoje zobowiązania płatnicze i kredytowe i nie bawi się w takie rzeczy.

Napisany przez Johan69
Jeśli czytam Twój raport, nie jestem zły na argumentację, to wychodzi na to, że Schufa robi u Ciebie wszystko dobrze. Ani prywatna upadłość nie jest w sobie naganna, ani nie jesteś nią objęty, ale czytając Twoje wiersze, mogłoby się wydawać, że istnieją konsumenci, którzy na to wpływają. Schufa to miecz obosieczny, z pewnością, ale częściowo ma swoje uzasadnienie i niekiedy faktycznie dobrze odzwierciedla wiarygodność kredytową, przynajmniej daje wskazówkę, co mogłoby się wydarzyć, a czasem zdarza!

Pfff - szczerze mówiąc nie wiem już, co mam napisać, aby przestać znosić takie opinie Schufa-dyskryminujące i snobbistycznie aroganckie. Szczerze mówiąc, nie wiem również, dlaczego tutaj eksperci finansowi w sposób dość snobistyczny uniosą się nad innymi ludźmi, mimo że im - w przeciwieństwie do mnie - brakuje fachowej wiedzy i umiejętności, aby interpretować teksty i oceniać ludzi. Czas zakończyć to! Przeczytaliście moje - przyznaję, liczne - słowa i argumentację, ale chyba nie zrozumieliście naprawdę. Myślę jednak, że to jasno wyjaśniłem:

Dawniej - zły człowiek pod względem finansów (praca 70-godzinna w mediach, wypalenie zawodowe, nałóg zakupowy, większe wydatki niż zarobki - sam jestem winny) - nie chowam się za depresjami itp. - jest wielu ludzi, którzy cierpią pod tym względem i nie prowadzą się jak zwierzę, tak jak ja. Dlatego nawet po czystej SCHUFA i braku zastrzeżeń w innych, niestety niezbyt ważnych, biurach informacyjnych nadal znajduję się na wielu czarnych listach (które oficjalnie oczywiście nie istnieją) i dlatego nie mam możliwości normalnego uczestniczenia w życiu finansowym. Jak już wspomniałem: Sam jestem winien - ale to przeszłość! Gdy czyszczę - robię to dobrze!

Wykorzystałem ten czas i zbudowałem nową karierę, zarabiam dobrze (dlatego mogłem też wiele spłacić) i dużo podróżuję - torby zawsze pełne gotówki, co obecnie jednak nie jest mile widziane i czasami też - w zależności od kraju - niezbyt bezpieczne. Dlatego nie mam Amerykańskiej Express, dzięki której mogę wszystko płacić - tylko trzy karty kredytowe, które udostępniają limit kredytowy - i również (niestety) oferują raty. Jednak są one całkowicie darmowe (np. darmowe wypłaty gotówki w kraju i za granicą - z czego prawie nigdy nie korzystam, bo 1. nie jest to konieczne i 2. często niemożliwe, ponieważ ugruntowane banki lubią bojkotować te firmy kart kredytowych i ich klientów) i nawet poprzez systemy punktowe przy częstym użytkowaniu przynoszą dodatkowe korzyści. Dlaczego miałbym z tego nie korzystać, skoro zawsze płacę swoje rachunki w całości i na czas? I teraz proszę, nie mów mi, żebym używał kart prepaid. Jasne, mogę wpłacić środki na kartę kredytową - to robię teraz, gdzie zrezygnowałem z dwóch pozostałych. Gdyby taka karta kredytowa raz nie zadziałała za granicą - oprócz gotówki nie miałbym żadnej możliwości powrotu. W Stanach Zjednoczonych wiele kart kredytowych jest absolutnie normalnych - oczywiście, tam też wielu ludzi się zadłuża - ale nie istnieje takie stowarzyszenie jak Schufa. Raczej coś w rodzaju infoscore, co bardzo popieram. Jednak na razie nie chciałbym (jeszcze) emigrować.

Schufa w moim przypadku z pewnością nie robi wszystkiego dobrze - przeciwnie: Wszystko robi źle! Jestem osobą o bardzo dobrej płynności finansowej, ze świetną zdolnością kredytową, nauczyłem się z moich błędów - nie stanowi już żadnego zagrożenia! Wszystko, na co inni ludzie się zadłużają, ja już posiadam. Oprócz domu - co - z różnych powodów - nie jest naprawdę konieczne! Mimo to chciałbym przeprowadzić się do nowego, świetnego mieszkania - (1350 euro za wszystko razem, nie w dużym mieście, stąd już raczej wyrafinowane wyposażenie - 3500 euro kaucji - nie problem; zaświadczenie o braku obciążeń od poprzedniego wynajmującego - nie problem; umowa o pracę na czas nieokreślony - nie problem; informacja z Schufa - bardzo byśmy się cieszyli, mogąc powitać Pana jako nowego najemcę. Niestety, musieliśmy zdecydować się na innego kandydata ze względu na Państwa obecnie tak niską ocenę Schufa i związane z tym ostrzeżenie, że istnieje bardzo duże ryzyko niewypłat. Życzymy Państwu...blablabla.

Przykro mi, ale Schufa może oceniać ludzi na podstawie wpisów negatywnych, ale nie ma prawa i zadania oceniać i dyskryminować ludzi, bo mają przypadkowo takie same dane jak inni. Jak już wspomniałem - tak można postępować z prognozami pogody, ale nie z ludźmi. Liczba czynników biorących się w tym procesie pod uwagę jest dużo większa - a jeśli Schufa uważa, że chce oceniać ludzi, potrzebuje również do tego specjalistów. Wykształconych pedagogów, którzy są w stanie analizować ludzi i ich historię oraz przewidywać ich zachowanie na podstawie ich własnej osobowości. Oczywiście, porównuje się tam również z innymi - ale nie potępia się automatycznie.

Długo mówiąc, krótko: Mógłby mnie to obecnie nie obchodzić - ale mimo to mnie to denerwuje. I w tym nie jestem sam. Mój prawnik już mówił, że dla ludzi jak ja byłoby prawdopodobnie lepiej, gdyby Schufa otrzymała tak bardzo pożądany przez nią dostęp do kont bankowych, ponieważ wtedy mogłaby bazować na realnych faktach (dochody, wydatki itd.).

Napisany przez Johan69
LadySunshine pisze:
również nie obawiam się żadnych represji z powodu moich zobowiązań finansowych.
Moja odpowiedź odnosiła się do faktu, że Johanowi wyraźnie zależy na tym, gdzie znajduje się ta strzałka, a moja znajduje się stosunkowo daleko na prawo, mimo wartości 99,x. Oznacza to, że według mnie ta strzałka jest zbędna, ponieważ i tak nic konkretnego nie wyraża.

Dziękuję za wskazówkę! Jednak moja strzałka znajduje się już znacznie bliżej środka. Obszar pokazany na wykresie wydaje się jednak nie obejmować zakresu od 0 do 100, ale raczej od 65 do 100. Jak już wspomniałam - teraz czekam na wynik obliczonej nowej podstawowej oceny - i zobaczymy dalej.

Napisany przez bulle4
Strzałka z codzienną oceną depozytową jest istotna na przykład wtedy, gdy chcesz dokonać płatności za fakturę Klarna lub obciążenie rachunku PayPal za pośrednictwem eBay. Jeśli strzałka jest ustawiona na 75%, czyli trzy czwarte w lewo, w moim przypadku odrzucono płatność za obciążenie rachunku oraz płatność za fakturę Klarna w jednym sklepie internetowym. Natomiast jeśli strzałka wskazuje 91,67% w lewo i tylko 8,33% w prawo, wtedy akceptowane są obciążenie rachunku oraz karta kredytowa.Strzałka w moim przypadku po ponownym złożeniu wniosku o kartę kredytową pogorszyła się z 8,33% na 25% w prawo przez trzy kwartały, zanim wróciła. Wygląda na to, że Biuro Informacji Gospodarczej przez co najmniej trzy kolejne kwartały obserwuje zachowanie dłużnika i dopiero wtedy ponownie udostępnia ryzykowne metody płatności, takie jak obciążenie rachunku i zakup na fakturę.Z tych powodów zdecydowanie odradzam składanie wniosków o dwie lub więcej kart kredytowych jeden po drugim. Po złożeniu wniosku o kartę kredytową nie powinno się również ubiegać o finansową ofertę czy coś podobnego, przynajmniej przez pierwsze trzy kwartały po tym.

Napisany przez Gondomir
Cześć!

Czy nie powinna już być aktualizacja kwartalnej oceny? Przecież mamy już 5 lipca. Inne pytanie odnośnie strzałki, nigdy u mnie się nie porusza. Jak ustalić, że jest ustawiona na 91,67% w lewo? Wydrukować grafikę metr szerokości i zmierzyć?

Napisany przez hanes
Wracamy 7. Wtedy mam nadzieję na wynik 100 %.

Nowe wartości Schufy są dostępne.

Q1/19 97,41% |
Q2/19 94,92% | (-2,49) | 1. Umowa na telefon w Schufie.
Q3/19 95,39% | (+0,47) | brak aktywności do odnotowania.
Q4/19 96,42% | (+1,03) | brak aktywności do odnotowania.
Q1/20 97,57% | (+1,15) | brak aktywności do odnotowania.
Q2/20 98,69% | (+1,12) | 4 zapytania dotyczące kredytów hipotecznych
Q3/20 98,72% | (+0,03) | 2 zapytania dotyczące kredytów hipotecznych
Q4/20 97,41% | (-1,31) | Przeprowadzka i kredyt hipoteczny (który nie figuruje w Schufie)
Q1/21 97,69% | (+0,28) | brak aktywności do odnotowania.
Q2/21 98,26% | (+0,57) | brak aktywności do odnotowania.

Napisany przez bruno68
Tak to wygląda!
W ciągu 2 lat

1) - 2,49 i - 1,31 % = - 3,80 % w ciągu 2 kwartałów
2) Aby osiągnąć tę samą zdolność kredytową, potrzeba 5 kwartałów

Wynik:
Spadek jest szybszy niż wzrost, wydaje się, że jest to jak w górach, im wyżej, tym trudniej! Ten, kto chce mieć 100 %, musi być świadomy, że musi zdobyć Mount Everest.

Wątpię, czy w ciągu 2 kwartałów osiągnie się 100 %. Ponieważ przyrosty zdolności kredytowej stają się mniejsze idąc do góry. Należy zwrócić uwagę na rozkład normalny Gaussa!

bruno68

100% nie są osiągalne. System po prostu na to nie pozwala....

Napisany przez daawuud
Dzień dobry społeczności,

odnosząc się do mojego ostatniego postu z 13.05.2021 chciałbym zaktualizować nowymi wartościami z bieżącego kwartału.

Moja historia w Schufa (stan na 18.07.2021)

• 04/2012: ??,??%
> Zapytania
2x kredyt konsumencki (Sparkasse)

> Zapytania i zakończenia
1x rachunek biznesowy (Sparkasse)
1x kredyt konsumencki [22] (Sparkasse)
1x debet rachunku [1] (Sparkasse)
1x ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm (Alte Leipziger)

• 07/2012: 88,??% (+?,??%) [najniższy wynik]
> Zapytania i zakończenia
1x finansowanie samochodu [22] (VW-Bank)

• 10/2012: 91,??% (+3,??%)
> Nadzwyczajna spłata
1x finansowanie auta [18] (VW-Bank)

• 01/2013: 93,??% (+2,??%)
> brak działań (nieaktywność)

• 04/2013: ??,??% (+?,??%)
> brak dostępnych informacji

• 07/2013: ??,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zakończenie:
1x kredyt konsumencki [3] (Sparkasse)

• 10/2013: 93,??% (+?,??%)
> Usunięcie
1x rachunek biznesowy (Sparkasse)

• 01/2014: 96,??% (+3,??%) [najwyższy wynik]
> brak dostępnych informacji

• 04/2014: 91,??% (-5,??%)
> Zapytania i transakcje:
1x rachunek osobity (Sparkasse)
1x rachunek osobity (Netbank)
1x rachunek osobity (Hypo Vereinsbank)
1x umowa telekomunikacyjna 1 (Vodafone)

> Zapytanie i odrzucenie:
1x kredyt konsumencki (Vexcash)

• 10/2014 ??,??% (+?,??%)
1x karta kredytowa w systemie Pre-Paid (Kalixa)

• 01/2015: 88,??% (+?,??%)
> Zapytania:
3x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 04/2015: 91,91% (+?,??%)
> Zapytania:
2x rachunek biznesowy (Postbank)

> Zapytania i zakończenia:
1x rachunek biznesowy (Postbank)
1x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 07/2015: 93,04% (+1,13%)
> Zapytanie: wewnętrzne zapytanie Schufa
> Usunięcie: Wszystkie błędnie zgłoszone adresy

• 10/2015: 92,??% (-1,??%)
1x rachunek osobisty (Sparkasse)> Zmiana adresu

• 01/2016: 90,??% (-2,??%)
> Brak działań (nieaktywność)

• 04/2016: 89,??% (-1,??%)
> Brak działań (nieaktywność)

• 07/2016: 91,5?% (+2,5?%)

Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2015:
4x finansowanie samochodu (VW-Bank)
1x rachunek biznesowy (Postbank) zakończony przez bank

Z kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x rachunek biznesowy (Postbank)

• 10/2016: 92,75% (+1,25%)

Usunięte wpisy:
> Zapytanie: Wynajem mieszkania (usunięte 29.08.2016)

• 01/2017: 94,62% (+1,87%)
1x karta kredytowa [500 EUR-Limit] (Sparkasse)

• 04/2017: 94,96% (+0,34%)
1x umowa telekomunikacyjna 2 (Vodafone)
1x zmiana dostawcy prądu (Vattenfall)

• 07/2017: 95,54% (+0,58%)

• 10/2017: 95,83% (+0,29%)

• 01/2018: 95,83% (+0,00%)
3x umowa telekomunikacyjna (mobilcom Debitel)
1x wynajem mieszkania (Samuraj GmbH)

Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2017:
1x umowa telekomunikacyjna (Vodafone)

• 04/2018: 95,83% (+0,00%)
> Zapytanie
1x warunki kredytowe (Santander)

• 04/2021: 94,95% (-0,88%)
W ciągu tych trzech lat nastąpiły następujące zmiany:
> Zakończenie
- 08/2018: kredyt konsumencki w Santander (14.500 EUR)
- 08/2018: Rachunek w Volksbank (5.550 EUR-udało się)
- 06/2019: Rachunek w Sparkasse (bez udało)
- 06/2019: Rachunek w Volksbank (bez udało)

> Zapytania
- 11/2020: Potwierdzenie danych bankowych przez Netflix
- 11/2020: Zapytanie o weryfikację tożsamości lub wiek przez PayPal (Inforate Plus SIML2)

> Inne
- 07/2020: Przeprowadzka do lepszej dzielnicy mieszkalnej• 07/2021: 95,87% (+0,92%)
Usunięta kategoria przez usunięcie poszczególnych wpisów z Schufa:
- Zakończenie z kwartału 01/2018
3x umowa telekomunikacyjna (mobilcom Debitel)

Informacje istotne dla Schufa

INSTYTUCJE KREDYTOWE
• Bank w miejscowości XY
1 rachunek osobisty [Limit 2k] (Sparkasse) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTY
2 kredyty konsumenckie (Sparkasse) [Zapytanie i zakończenie] 2 PRZENIESIENIE kredytów PRZEZ SANTANDER I WPIS ZOSTANIE USUNIĘTY DO 06/2021
- 29.02.2012 - 28 EUR (Raty 62)
- 30.09.2013 - 03 EUR (Raty 59)
- 18.08.2018 - 1 rachunek osobisty [Niezgłoszony limit 5,5k] (Volksbank) [Zapytanie i zakończenie]
- 28.06.2019 - 1 rachunek osobisty [bez limitu] (Sparkasse) [Zapytanie i zakończenie]

• Bank w miejscowości XX
- 27.11.2015 - 1 rachunek osobisty (Sparkasse) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTY
- 14.11.2016 - 1 Złota karta kredytowa [+500 EUR-Limit] (Sparkasse) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTY
- 15.06.2019 - 1 rachunek osobisty [bez limitu] (Volksbank) [Zapytanie i zakończenie]
- 01.07.2018 - 1 kredyt konsumencki (Santander) [Zapytanie i zakończenie] 345 EUR (Raty 6)

• Bank w miejscowości XZ
1 finansowanie samochodu (VW-Bank) [Zapytanie i zakończenie] PRZEDWCZEŚNIE ZE MNIE ZAKOŃCZONE USUNIĘTE
- 01.06.2015 - 18 EUR (Raty 49)
> zakończone 30.06.2017 i zostanie to w przyszłości usunięte z ogłoszenia Schufa
> Już nie widoczne (stan na 13.05.2021)
- 01.08.2018 - 1 kredyt konsumencki (Santander) [Zapytanie i zakończenie] 14.500 EUR (Raty 60)

HANDEL I WYSYŁKA (KATEGORIA NIE ZOSTANIE WYŚWIETLONA PO USUNIĘCIU WPISÓW DO 11/2021)
- 25.11.2020 - 1 Potwierdzenie danych bankowych przez Netflix
- 23.11.2020 - 1 Zapytanie o weryfikację tożsamości lub wiek przez PayPal (Inforate Plus SIML2)

TELEKOMUNIKACJA (KATEGORIA NIE POJAWIA SIĘ JUŻ, PONIEWAŻ BRAK WPISÓW)
- 09.01.2014 - 1 Umowa telekomunikacyjna (Vodafone) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTE
- 25.01.2017 - 1 DSL/stacjonarne (Vodafone) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTE
- 13.04.2017 - 1 DSL/stacjonarne (Vodafone) [Zapytanie i zakończenie] USUNIĘTE
- 17.11.2017 - 1 Umowa telekomunikacyjna (mobilcom-debitel GmbH) [Zapytanie] USUNIĘTE
- 17.11.2017 - 1 Umowa telekomunikacyjna (mobilcom-debitel GmbH) [Zapytanie] USUNIĘTE

FIRMY DEWELOPERSKIE/NAJEMCY (KATEGORIA NIE POJAWIA SIĘ JUŻ, PONIEWAŻ BRAK WPISÓW)
- 19.12.2017 - 1 xy GmbH [Zapytanie o wynajem mieszkania] USUNIĘTE

USŁUGODAWCY (KATEGORIA NIE POJAWIA SIĘ JUŻ, PONIEWAŻ BRAK WPISÓW)
- 15.02.2017 - 1 zmiana dostawcy prądu (Vattenfall) USUNIĘTE (enpure w czasie mojej umowy wygląda na to, że nie był partnerem SCHUFA, ale czy teraz tak jest, nie wiem)

Doświadczenia

Statystyki w ciągu jednego kwartału
Ogólnie
+3,91% - Największy wzrost
-5,??% - Największy spadek

w przypadku nieaktywności
+2,50% - Największy wzrost
-2,??% - Największy spadek

Najwyższy wynik
96,??% (01/2014)

Najniższy wynik
88,??% (07/2012)

O ile oczywiście nie ma się negatywnych wpisów, nieaktywność może być czynnikiem, który zwiększy wynik, o czym mogę także mówić z doświadczenia.

Jednakże zauważyłem, że mój wynik z kwartału na kwartał rośnie po wykonaniu następujących działań (patrz także moja historia w Schufa):
• Usunięcie błędnie zgłoszonych zapytań o adresy ze strony Schufa (edytowane 18.07.2017)
• Usuwanie zakończeń po trzech latach przedawnienia ze strony Schufa (edytowane 18.07.2021)
• Nadzwyczajna spłata finansowania samochodu [~18k] (Audi-Bank), pierwotnie 21k
• Zakończenie innej umowy finansowania samochodu (VW-Bank) na około 18k oraz innych zapytań
• Zawarcie umowy o kartę kredytową (Sparkasse) z limitem 500 EUR.

Oczywiście najprawdopodobniej wartość podstawowa wzrosłaby, jeśli kredyt zostałby spłacony zgodnie z umową, a bank udzieliłby zgody na wyższy limit karty kredytowej, który również przekazywałby do Schufa. Wygląda

Napisany przez daawuud
Johan69 pisze:
Gdy czytam Twój raport i przyglądam się argumentacji, wydaje mi się, że Schufa postępuje u Ciebie słusznie.

Ani upadłość prywatna jako taka nie jest potępienna, ani nie jest się przed nią uchronionym, ale czytając Twoje słowa, można odnieść wrażenie, że istnieją klienci, którzy na nią wpływają.

Schufa to broń obosieczna, z pewnością, ale częściowo ma swoje uzasadnienie, a także dobrze odzwierciedla zdolność kredytową, co najmniej jednak sugeruje, co mogłoby się wydarzyć, a czasami też się dzieje!

Ktoś trafił w sedno i w pełni się zgadzam.

Schufa to wymyślny mechanizm kontroli finansowej, który wymaga niewielkiego wysiłku, dla (prawie) wszystkich obywateli Republiki Federalnej Niemiec. Często jest to uzasadnione personalnie, ale istnieją też pojedyncze przypadki, takie jak Twój, gdzie uderza to bardzo mocno, pomimo uprzątnięcia przeszłości. Być może warto rozważyć pozwanie Schufy z tego powodu.

Moja historia w Schufie może Cię zainspirować i spróbuj trzymać się z daleka od firm takich jak Klarna, PayPal, Check24, firmy energetyczne itp., które współpracują z Schufą.

Bez względu na to, co było w Twojej historii w Schufie, stawiam na bierność oraz rozwiązanie istniejących problemów.

Choć nigdy nie miałem negatywnego wpisu, moja ocena wynosiła kiedyś 88%, a teraz przekroczyła 95,5%.

Chętnie odpowiem na prywatną wiadomość z większymi detalami dotyczącymi Twojej historii w Schufie i poświęcę Ci czas, aby znaleźć rozwiązania na podstawie swoich doświadczeń.

Fiu - szczerze mówiąc, nie wiem, co jeszcze miałbym napisać, aby przestać znosić takie opinie Schufy, pełne dyskryminacji! Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego tutaj specjaliści finansowi wywyższają się z dość snobistyczną arogancją nad innymi ludźmi, mimo że - w przeciwieństwie do mnie - brakuje im fachowej wiedzy i umiejętności w interpretowaniu tekstów oraz ocenianiu ludzi. Czas to przerwać! Czytaliście - zgadzam się - moje - co prawda liczne - słowa i argumentację, ale chyba nie zrozumieliście. Myślę jednak, że wyraziłem się dość jasno:

Dawniej - złe decyzje finansowe (praca po 70 godzin tygodniowo w branży medialnej, wypalenie, uzależnienie od zakupów, wydawanie więcej niż zarabiałem - własna wina) - nie ukrywam się za depresją itp. - jest wielu ludzi cierpiących, którzy nie świadomie prowokują, jak ja to robiłem. Dlatego, mimo czystej historii w Schufie i braku zastrzeżeń w innych, niestety nieistotnych, biurach informacji, nadal znajduję się na wielu czarnych listach (oficjalnie nieistniejących), przez co nie mam możliwości normalnego uczestnictwa w życiu finansowym. Ponieważ jak już wspomniałem: moja wina - ale przeszłość! Jeśli czyste - to dobrze!

Skorzystałem z czasu i zbudowałem nową karierę, dobrze zarabiam (dlatego mogłem sporo spłacić) i dużo podróżuję - portfele zawsze pełne gotówki, co jednak obecnie nie jest mile widziane i nawet, w zależności od kraju, niebezpieczne. Dlatego nie mam American Express, z którą mogę opłacić wszystko - ale trzy karty kredytowe, które oferują limit kredytowy - a także (niestety) raty. Są one jednak całkowicie darmowe (np. darmowe wypłaty gotówki w kraju i za granicą - z czego praktycznie nigdy nie korzystam, bo 1. nie jest to konieczne i 2. często niemożliwe, ponieważ ugruntowane banki chętnie bojkotują te firmy kart kredytowych i ich klientów) oraz nawet przynoszą bonusy za regularne korzystanie. Dlaczego miałbym z nich nie skorzystać, skoro zawsze opłacam rachunki w całości i na czas? I proszę, nie mówcie mi teraz o kartach prepaid. Oczywiście, mogę wpłacić środki na kartę kredytową - to właśnie teraz robię, gdy zrezygnowałem z dwóch pozostałych. Ale jeśli ta karta nie działa za granicą - nie mam innego sposobu niż gotówka. W USA wiele kart kredytowych jest całkowicie normalnych - oczywiście, wielu ludzi tam się zadłuża - ale nie ma tam organizacji jak Schufa. Jest raczej coś w rodzaju infoscore, co bardzo popieram. Mimo to, nie chcę (jeszcze) emigrować.

Schufa u mnie z pewnością nie robi wszystkiego dobrze - wręcz przeciwnie: robi wszystko źle!
Jestem osobą ekstremalnie płynną finansowo z bardzo dobrą zdolnością kredytową, nauczyłem się na błędach - nie stanowi już zagrożenia!
Wszystko, za co inni ludzie się zadłużają, ja mam już. Poza domem - który z różnych powodów nie jest mi teraz niezbędny!
Chętnie bym się wprowadził do nowego, cudownego mieszkania - (1350 euro na ciepło, z wszystkim, nie w dużej miejscowości, więc dość wysoki standard - 3500 euro kaucji - bez problemu; Referencje od poprzedniego wynajmującego - bez problemu; Niestabilna umowa o pracę - bez problemu; Informacja z Schufy - bardzo bylibyśmy zadowoleni, gdybyśmy mogli przyjąć Cię jako nowego najemcę. Niestety, z powodu aktualnie bardzo niskiej oceny w Schufie i ostrzeżeń o wysokim ryzyku niewypłacalności, musieliśmy zdecydować się na innego kandydata. Życzymy Państwu...bla bla bla.

Przykro mi, ale Schufa może oceniać ludzi na podstawie negatywnych wpisów, ale nie ma prawa i zadania oceniać i dyskryminować ludzi, ponieważ przypadkowo mają te same dane co inni. Jak już wspomniałem - tak można postępować z prognozami pogody, ale nie z ludźmi. Tutaj dochodzi znacznie więcej czynników - a jeśli Schufa uważa, że może oceniać ludzi, to potrzebuje też do tego fachowców. Wykształceni pedagodzy, którzy potrafią analizować ludzi i ich historię oraz przewidywać ich zachowanie na podstawie ich własnej osobowości. Oczywiście, dokonuje się również porównań z innymi - ale nie wydaje się wyroków z góry.

W skrócie, mogłoby mi już być względnie obojętne - ale mimo wszystko to mnie denerwuje. I nie jestem z tym sam.
Mój prawnik już zauważył, że dla osób takich jak ja byłoby prawdopodobnie nawet lepiej, gdyby Schufa uzyskała tak bardzo pożądany przez nią wgląd w konta, ponieważ wtedy mogłaby opierać się na prawdziwych faktach (dochody, wydatki itp.).

Napisany przez Mai
Moja największa zmiana w historii Schufa miała miejsce podczas zawodowej przeprowadzki i półrocznego okresu posiadania dwóch mieszkań. Nowe miejsce zamieszkania, nowy bank, nowe umowy z dostawcami, a następnie rozwiązanie starych umów pół roku później spowodowało, że zapewne zakwalifikowano mnie do kategorii wszystko wygląda trochę podejrzanie. Co ciekawe, finansowo rzecz biorąc, sytuacja była raczej napięta, ale w końcu napotkaliśmy na poprawę. Z punktu widzenia Schufy i zapewne także dostawców, wtedy nie byliśmy najlepszymi klientami, ale naprawdę nie mieliśmy innej opcji i zawsze byliśmy w stanie zapłacić.

W sumie, dla nas nie było dramatyczne, że wynik został obniżony. (Podczas ostatniej brakującej umowy z dostawcą zostaliśmy odrzuceni przez jednego z tańszych dostawców, ale nie mieliśmy problemów z znalezieniem innego rozwiązania) W pozostałych przypadkach wystarczyło poczekać, a sytuacja się poprawiła. Trochę ironiczne jest jednak to, że nagle ocenia się mnie jako wysokie ryzyko, gdy przechodzę właśnie do znacznie bardziej stabilnej sytuacji finansowej. (Student pracujący dorywczo i jakoś sobie radzący zmieniający się na dwie pełne etaty)

Napisany przez Danny1
Cześć ludzie,

Chciałbym również podzielić się moimi doświadczeniami.

W ciągu ostatnich lat mocno zhańbiłem swoje Schufa. Miałem 2 negatywne wpisy (uprawomocnione) i ogółem 4 wpisy sądowe (3 razy brak złożenia oświadczenia majątkowego i 1 raz złożenie).

Muszę powiedzieć, że tylko złożenie oświadczenia majątkowego było „poprawne”. Pozostałe 3 wpisy w rejestrze dłużników były wynikiem kompletnie błędnej pracy komornika. Wygląda na to, że miałem lokatora w domu, który nie stawił się przed komornikiem. Ponieważ komornik zobaczył tylko mój adres, po prostu przypisał mi te 3 wpisy.
Pomimo tego, że od tych „wierzycieli” miałem potwierdzenia, że nie ma przeciwko mnie żadnych zarzutów, sąd zignorował to i przedstawił to tak, jak gdyby ci wierzyciele wystawili mi te zaświadczenia na przysługę... nigdy czegoś takiego absurdalnego nie słyszałem.
Nawet sam komornik wielokrotnie powtarzał, że wpisy są całkowicie prawidłowe.
Dopiero po tym, jak złożyłem skargę do dyrekcji sądu rejonowego, dla którego działał komornik, i zagroziłem mu pozwanie, potwierdzono mi Miałeś rację, przepraszam, może się zdarzyć. Dopiero wtedy wpisy zostały usunięte po tym, jak przez ponad 2 lata były widoczne.

Mój wynik kredytowy w tym czasie wynosił 9,91%. Pomimo zarobków brutto 4,5 tys. miesięcznie, żaden bank nie udzieliłby mi nawet jednego centa.
Po usunięciu tych wpisów sądowych mój wynik nagle skoczył do 91,22%.

W ciągu kolejnych 3 i 5 miesięcy znikną również 2 uprawomocnione (i załatwione prawie 3 lata temu) wpisy. Jestem ciekaw, jaki wynik osiągnę wtedy.

Myślicie, że 91,22% jest wystarczające? Chcę umówić się na spotkanie w moim banku i poprosić o normalną kartę debetową. W ciągu ostatnich lat miałem tylko tę kartę serwisową, dzięki której mogę płacić w wielu sklepach, ale nie wszędzie.
Czy bank udzieliłby mi karty debetowej?

Pozdrowienia

Napisany przez daawuud
Za pośrednictwem Selbstauskunft.net możesz bezpłatnie lub z dodatkowymi funkcjami za opłatą (co się opłaca) zwrócić się o informacje do biur informacji gospodarczej, firm, urzędów oraz instytucji, ponieważ banki również mogą współpracować z innymi biurami informacji gospodarczej, takimi jak Creditreform, Infoscore itp. Niezależnie od tego, możesz tam zwrócić się o informacje z każdej z wymienionych powyżej kategorii i zobaczyć, czy jakiekolwiek dane osobowe o Tobie są przechowywane.

Jeśli potrzebujesz wsparcia, proszę, daj znać tutaj ponownie.

W odniesieniu do Twojego pytania dotyczącego karty EC, prawdopodobnie otrzymasz ją, o ile nie masz negatywnych wpisów. Jeśli nie otrzymasz, możesz również skontaktować się z bankiem i poinformować, że potrzebujesz tylko konta bez debetu i kredytu odnawialnego.

Podane przez Ciebie wynagrodzenie w wysokości 4,5 tys. brutto jest z pewnością ważnym czynnikiem, jednak banki podejmują decyzje zgodnie z ich wewnętrznymi parametrami, łącząc je za pomocą złącz logicznych typu I ORAZ lub nawet różnych połączeń I LUB, w tym ocena banku, zdolność kredytowa (sprawdzana przez biura informacji gospodarczej), płeć, staż pracy, wydatki itp.

Chociaż ten sposób postępowania służy ochronie własnych interesów, bank jednocześnie chroni klienta przed dalszym zadłużeniem.

Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego konta bankowego lub korzystanie z określonych kart bankowych w kraju lub za granicą, chętnie udzielę Ci zaleceń, jeśli podasz więcej szczegółów dotyczących tego, czego dokładnie potrzebujesz.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata