Największe Polskie forum finansowe
Jeśteśmy największym Polskim forum finansowym. Znajdziesz tu masę informacji o nieruchomościach, kredytach, giełdach czy kryptowalutach.
Czytaj więcejForum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
pisze:
Cześć członkowie,
Przeczytałem ten wątek w ostatnich dniach i zostałem zafascynowany waszymi wszystkimi historiami - mam nadzieję, że będziecie mogli podzielić się swoimi opiniami na temat mojej sytuacji.
Od 2009 roku prowadzę własną firmę w Niemczech. Mój bazowy wynik kredytowy wynosił aż do tego kwartału 97,7x. W tym kwartale spadł do 88,99!
Nigdy nie miałem negatywnego wpisu na swoje nazwisko, ale mam podejrzenia, dlaczego się to stało, i mam nadzieję, że mam plan, aby to naprawić.
1. Zamknąłem moje podstawowe konto w Commerzbanku po 10 latach i otworzyłem inne konto u innego dostawcy.
2. Wziąłem pożyczkę w Postbanku w wysokości 20 000 euro.
3. Złożyłem wniosek o kartę kredytową w Barclaycard - została odrzucona!
Moje obecne wpisy to:
1. 2 zapytania o warunki i pożyczka w Postbanku
2. Zapytanie o warunki i otwarcie nowego konta osobistego
3. Odrzucone zapytanie o Barclaycard
4. Umowa finansowania Audii na 56 000 euro na 36 miesięcy - kończy się w marcu 2020 r.
5. Zakończona finansowanie w Ikano Bank na 12 000 euro (kuchnia)
6. Otwarta linia kredytowa Ikano Bank w wysokości 1500 euro (nigdy jej nie używam)
Poprosiłem Schufę o przesłanie moich ocen branżowych za pomocą e-maila zgodnie z RODO - jeszcze nic nie dostałem. Mój plan to:
1. Zamknąć linie kredytowe w Ikano Bank.
2. Usunąć trzy dotychczasowe adresy pod moim imieniem. Mój adres z ostatnich 5 lat znajduje się w bardzo dobrym obszarze.
3. Nic nie robić w kontekście Schufy przez kolejne 6 miesięcy!
Moje pytania są:
Mam już zakończoną umowę finansową z Audi Bank na 40 000 euro - została zawarta w 2017 r., Ale nigdy nie została zgłoszona do Schufy. Poprosiłem Schufę o dodanie tych informacji, ale powiedzieli, że muszę skontaktować się z Audi. Audi powiedziała, że nie mogą tego zgłosić, ponieważ została już opłacona. Dzisiaj otrzymałem od nich list potwierdzający, że została uregulowana. Czy mogę zrobić coś w tej sprawie? Czy mam błędne przekonanie, że ta opłacona umowa jest korzystna dla mojego bazowego wyniku kredytowego?
Odnośnie moich poprzednich adresów. Nie widzę sposobu, aby usunąć się online ze strony mojeSchufa. Muszę napisać do Schufy, aby to zażądać?
Zakładając, że wykonam powyższe działania, czy uważasz, że zobaczę znaczną poprawę mojego wyniku bazowego?
Czy powinienem zrobić coś więcej?
W marcu muszę wynająć samochód - czy to wpłynie na mnie w jakiś sposób?
Dzięki za poświęcony czas!
LadySunshine pisze:
Klarna miało na mnie wpływ -0,23%, ponieważ to było jedyne, co się zmieniło w ostatnim kwartale.
Z 99,54 na 99,31
MrsSasch pisze:
Jestem teraz w szoku. Jak to znowu podnieść? Być nieaktywnym i nic nie robić?
W poprzednim kwartale miał 90.
Zapłaciłam raz za LR zleceniem zapłaty bezpośredniej, więc nawet nie faktura, a już byłam zirytowana, że w ogóle pojawiło się zapytanie. I sprawdzenie rachunków przez Klarna.
82? poważnie.
to już nie jest śmieszne.
Prawdopodobnie wszystko będzie lepiej, kiedy zapytania z handlu internetowego znikną.
okropnie. Dwa lata temu miałem 97.
daawuud pisze:
Moim zdaniem dostęp do mojej Schufy to czyste marnotrawienie pieniędzy w wysokości co najmniej 3,95 EUR miesięcznie (co daje rocznie 47,40 EUR) i skorzystam z mojego 14-dniowego prawa do odstąpienia od umowy, jak tylko dostanę informację o zdolności kredytowej za 14,95 EUR:
Johan69 pisze:
Witajcie wszyscy,
po prostu chciałem zapytać raz jeszcze - jeśli ktoś chce poznać całą historię, po prostu przeczytaj na stronie 53!
Czy jest tutaj przypadkiem ktoś, kto ma doświadczenie, jak szybko poprawia się wynik (obecnie 70,70%), po usunięciu zakończonej prywatnej upadłości i związanych z nią wpisów?
W przeciwnym razie muszę po prostu poczekać i potem opowiedzieć samemu w styczniu.
Miłego dnia.
titan1981 pisze:
Wiadomo, że nie tylko Schufa gromadzi takie dane. Ubezpieczyciele chętnie korzystają z innych źródeł. Niestety, nie pamiętam nazw. Tutaj również można raz w roku bezpłatnie poprosić o informacje... może to dlatego....
Po co tyle kart kredytowych, dlaczego tak szybko po wyjściu z negatywnej sytuacji. Kolejny upadek jest wtedy nieunikniony.......
Ozymandias pisze:
Mój ojciec ma wynik w Schufie wynoszący 99,61%. Od 20 lat posiada jedno konto checkingowe i jedną kartę kredytową, poza tym nic więcej. Może być tak prosto.
Johan69 pisze:
Pytanie dla Johana69: Czy wynik spadł do 82 dopiero po przyjściu 20 zapytań od Check24? Czy z jakiego powodu to się stało? Brzmi to na pewno nieciekawie. Jako konsument porównujesz warunki i jesteś klasyfikowany jako ryzykant. W rzeczywistości jest inaczej.
LadySunshine pisze:
również nie obawiam się żadnych represji z powodu moich zobowiązań finansowych.
Moja odpowiedź odnosiła się do faktu, że Johanowi wyraźnie zależy na tym, gdzie znajduje się ta strzałka, a moja znajduje się stosunkowo daleko na prawo, mimo wartości 99,x. Oznacza to, że według mnie ta strzałka jest zbędna, ponieważ i tak nic konkretnego nie wyraża.
Johan69 pisze:
Gdy czytam Twój raport i przyglądam się argumentacji, wydaje mi się, że Schufa postępuje u Ciebie słusznie.
Ani upadłość prywatna jako taka nie jest potępienna, ani nie jest się przed nią uchronionym, ale czytając Twoje słowa, można odnieść wrażenie, że istnieją klienci, którzy na nią wpływają.
Schufa to broń obosieczna, z pewnością, ale częściowo ma swoje uzasadnienie, a także dobrze odzwierciedla zdolność kredytową, co najmniej jednak sugeruje, co mogłoby się wydarzyć, a czasami też się dzieje!
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata