Dzień dobry,
Mam pytanie do prawników:
Co uważasz za sensowne, aby jednoznacznie udowodnić sędziemu, że pobrane korzyści przez bank są wyższe niż 2,5%? Jakie dokumenty należałoby przedstawić? W obliczu faktu, że banki coraz częściej przytaczają argumenty, stwierdzenie powoda, że banki udzielają debetów w wysokości powyżej 10%, nie wystarczy już, aby przekonać sędziego do przyznania 5% ponad bazę.
Myślę, że wielu z nas pływa w tej kwestii i dziękuję za sugestie.
Pozdrowienia
Gaertner
To jest właśnie sedno sprawy, z którą zmierzyliśmy się tutaj od jakiegoś czasu. Gdyby można było na nią prosto odpowiedzieć, reszta byłaby pestką.
Oprócz mojego podejścia polegającego na ocenie marży odsetkowej i dochodu od odsetek (bez gwarancji poprawności i skuteczności)
chciałbym odnieść się do wyroku Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie z dnia 24.11.2015 r., sygn. 6 U 140/14
W szczególności punkt 107
Tam pisze:
Z jakiego źródła konkretnie korzystała pozwanie ściągnięte odsetki, nie wynika z jej wykładni faktycznych, także nie jest wyjaśnione, jaki średni wskaźnik odsetkowy właściwy dla banku uzyskała pozwanie po złożeniu swojego całego portfela
kredytów aktywów w okresie, w którym były pobierane korzyści; wymagałoby to przedstawienia, jakie kategorie
kredytów były uwzględnione w jej działalności aktywnej w tym czasie i jaki udział w całkowitym wolumenie miały poszczególne kategorie (BGH, wyrok z dnia 8.10.1991 r. - XI ZR 259/90 -, i prawo; Sąd, wyrok z dnia 6.10.2015 r. - 6 U 148/14 -, i prawo).
Odwołując się do wyroku BGH, znalazłem tylko jedną opcję, aby to zrozumieć:
- Rachunek zysków i strat oraz bilans banku za dany rok do obliczeń, wyodrębnienie następujących pozycji:
- Dochody odsetkowe z transakcji kredytowych i na rynku pieniężnym (=odsetki za udzielone
kredyty)
- Wierzytelności wobec instytucji kredytowych (=wielkość kredytu1)
- Wierzytelności wobec klientów (=wielkość kredytu2)
Dochody odsetkowe / Wielkość
kredytu 1+2 x 100% = Średni wskaźnik odsetkowy banku w danym roku
Szczegółowe rozdzielenie według rodzajów
kredytów (
kredyty hipoteczne, konta debetowe,
kredyty ratalne,
kredyty komunalne) zazwyczaj nie jest możliwe, ponieważ bank nie podaje dochodów z odsetek z poszczególnych rodzajów
kredytów. Jednakże byłoby to konieczne, aby móc zestawić dochody względem odpowiedniej wielkości kredytowej.
Ponadto wydaje się nierealne, że dochody z odsetek z
kredytów hipotecznych zostaną w całości ponownie udzielone na
kredyty hipoteczne