Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez prego
[cytat=kreis96">
@prego
Istnieje także tańszy sposób skonsultowania się z specjalistycznym prawnikiem. Stowarzyszenie Konsumentów Dolna Saksonia w Hanowerze zatrudnia prawnika Meyera-Belowa, który figuruje także na liście testów Stowarzyszenia Ochrony Konsumentów. Pan Meyer-Below wyjaśnia w wywiadzie procedurę i wysokość honorarium:
Przykładowo, warto skonsultować sprawę zawiadomienia o odstąpieniu od umowy w poradni prawnej Stowarzyszenia Konsumentów (VZ) i w razie potrzeby złożyć odstąpienie od umowy. Koszt takiej porady w VZ Dolna Saksonia to 30 euro. Jeśli bank odrzuci odstąpienie od umowy, można w razie potrzeby skorzystać z przeprowadzenia korespondencji pozasądowej poprzez VZN, co wiąże się dodatkowymi opłatami w wysokości 25 euro za opłatę za pisanie. Jeśli posiada się obowiązkowe ubezpieczenie ochrony prawnej i jest się skłonnym do jego skorzystania, można skorzystać także z pomocy prawnej. W przypadku finansowania nowej budowy ubezpieczyciele ochrony prawnej są z reguły wyłączeni.

Cześć kreis96,
sprawdziłem już odstąpienie od umowy u ALEGE LVM.
W LVM mam ubezpieczenie ochrony prawnej (produkt Plus), gdzie mam możliwość skorzystania z pomocy prawników.
Wszystko zostało potwierdzone, że odstąpienie od umowy jest możliwe do zakwestionowania.
Wszelkie kolejne kroki powinien podjąć specjalista.
Dotychczasowe koszty to zero euro.

Moje ubezpieczenie ochrony prawnej nie pokryje kosztów prawnika / sądu, ponieważ zmiana z aprobatą.
Dlatego zastanawiam się nad procedurą rozjemczą.

Dzięki za Twoją radę.
Wydaje mi się, że VZN to tylko pierwszy krok.
Na pewno gdy dojdzie do procesu, trzeba będzie skorzystać z pomocy specjalisty.
I właśnie tutaj pojawia się problem! => kwestia kosztów!
Bez ubezpieczenia ochrony prawnej ryzyko jest dla mnie zbyt duże.

Interesowałaby mnie Twoja dalsza ocena.

Napisany przez kreis96

Witaj kreis96,
sprawdziłem już odwołanie w ALEGE LVM.
W LVM mam ubezpieczenie ochrony prawnej (produkt Plus), dzięki czemu mam możliwość skorzystania z usług prawników.
Powiedzieli mi, że odwołanie można podważyć.
Dalsze kroki ma podejmować specjalista.
Dotychczasowe koszty to zero euro.

Moje ubezpieczenie ochrony prawnej nie pokrywa kosztów adwokata / sądowych, ponieważ przeprowadzka była zgodna z zezwoleniem.
Także rozważałem procedurę ombudsmana.

Dzięki za Twój wskazówkę.
Wydaje mi się jednak, że VZN dotyczy tylko początkowych kroków w Twoim przypadku.
Gdy dojdzie do procesu sądowego, na pewno potrzebny będzie specjalista.
I właśnie tutaj pojawia się problem! => kwestia kosztów!
Bez ubezpieczenia ochrony prawnej ryzyko jest dla mnie zbyt duże.

Chętnie poznam Twoją dalszą opinię.

@prego
Znajomy poszedł drogą za pomocą VZN z wymienionym adwokatem w sprawie swojego WRB DSL. Jest w trybie pozasądowego porozumienia, adwokat bierze 100 euro za godzinę. To bardzo korzystna oferta. Mój adwokat bierze 220 euro za godzinę.

Napisany przez 3eugh
Czy 100€/h jest niską stawką w porównaniu do wynagrodzenia za sukces negocjacji pozasądowych lub nawet obowiązujących przepisów RVG (obowiązkowych w postępowaniu), zależy ostatecznie również od tego, jak duże jest zapotrzebowanie klienta na opiekę, czyli po prostu, czy chce uzyskać odpowiedzi na bardzo wiele pytań itp. Może to zająć wiele godzin, co moim zdaniem nie powinno być niedoceniane. Najlepiej jest również omówić to z prawnikiem z wyprzedzeniem.

Napisany przez widerhoffnug
Cześć razem, dowiedziałem się o tym 2 dni temu i przeczytałem/przerzuciłem się przez kilkaset stron.

Teraz zrozumiałem to tak: 1. sprawdź, czy pouczenie jest prawidłowe czy nie (jestem otwarty na sugestie, gdzie mogę to zrobić)
2. Złóż własne odwołanie za pomocą szablonu z Test.de
3. jeśli Sparkasse nie zareaguje, wyslij wezwanie do zapłaty
4. skonsultuj się z radcą prawnym

Pytanie 1: jeśli mój umowa pochodzi po 1.6.2010, do kiedy mogę złożyć odwołanie do 21.3.2016 r. czy do 31.6.2016 r.
Pytanie 2: co jeśli bank zaprasza na rozmowę po odwołaniu, czy zdarzało się to wcześniej?

najpierw dane

RSV istnieje z października 2004 roku, jeszcze nie sprawdzane

Umowa z listopada 2010 r.
w Sparkasse, zakup obiektu mieszkaniowego z 3 mieszkaniami
Umowa jest na małżonków, nasze kopie są podpisane tylko przez bank
Podpisanie miało miejsce w banku, gdzie myślę, że podpisałem się tylko ja

oto pouczenie (czarno zaciemnione zawiera nazwę, adres głównego oddziału itp...)

Pozdrowienia, Dziękuję

Napisany przez 3ducnici
Hurra, wreszcie checkbox WRB na żywo!

1. Ta WRB została niedawno uznana przez BGH za dopuszczalną. Jednakże tylko jeśli chodzi o zaznaczenie i konieczne wizualne wyróżnienie. To byłoby wystarczające według ówczesnych przepisów...

2. Pod względem treści jest chyba podatna na krytykę. Nawiasy odbiegają od tekstu wzorcowego i wydaje mi się, że są również błędne. Wydaje się, że niektóre informacje, które w przypadku pożyczki zabezpieczonej hipoteczną nie są w ogóle koniecznymi wymaganymi danymi.

=> brak skuteczności ochrony, możliwość odwołania

OLG Monachium również uznał tę WRB za wadliwą... OLG Monachium, wyrok z dnia 21.05.2015 – Az. 17 U 334/15

https://www.kredit-widerrufen.com/kre...ge-widerrufen/
https://anwalt-kg.de/newsbeitrag/bank...er-fehlerhaft/

W poniedziałek uczestniczyłem w rozprawie w LG Norymberga-Fürth, gdzie dokładnie ta pouczenie, przynajmniej pod względem tekstu, było omawiane.

Nawet przedstawiciel pozwanego od razu zauważył, że jest błędne. Doszło do porozumienia w sprawie ograniczenia szkód i pozostawienia OWP w umowie bez VFE.

Pomimo tego uważam, że warto dążyć do raurowania umowy, umowa obowiązuje już 6 lat i zbiera się pewnie sporo pieniędzy.

Na razie nie ma pośpiechu. Umowy zawarte po połowie 2010 roku nie podlegają zmianie w prawie.

Harmonogram:

1. Zabezpiecz finansowanie inwestycji. Faktycznie udaj się do banku, aby to ustalić. Nie otrzymasz wiążącej obietnicy. Ale kwestia WRB może również szybko się załatwić.

2. Zrezygnuj. Skorzystaj z tekstu wzorcowego od test.de, jednak bez zdania z wyrokiem (nie dotyczy tego) i z zyskiem z EK-Rendite. Wyślij faks lub listem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub listem poleconym.
Ustal termin... 2 tygodnie powinny wystarczyć.

Ważne: jasno określ datę zaciągnięcia pożyczki.

3. W razie braku odpowiedzi w terminie, ewentualnie natychmiast zawnioskuj o potwierdzenie skuteczności odstąpienia. Nie musisz uzasadniać. Sami wiedzą, że WRB jest błędne.

4. Jeśli pojawią się pytania, zaproszenia na rozmowy itp., co się może zdarzyć. Uważaj! Pod żadnym pozorem nie wypowiadaj, że zrezygnowałeś z powodu niskiego oprocentowania. Lub że chciałbyś cofnąć WR, jeśli otrzymałbyś pożyczkę z niższym oprocentowaniem.
Lepiej kierować sprawę pisemnie. Sprawa jest zbyt delikatna.
Zrezygnowałeś i chcesz rozwiązać.

Bank spróbuje zachować część VFE lub uzyskać zysk poprzez wyższe oprocentowanie z terminem na ponad 10 lat. Odrzuć.
Albo oferta jest rynkowa i możesz wybrać okres kredytowania lub odmówić i zdecydować się na inną ofertę.

Ponadto przysługuje ci zwrot środków, bank musi zwrócić ci korzyść, a ty musisz im płacić tylko rynek oprocentowania, ewentualnie okresowo według Servais.

Jeśli jest ubezpieczenie RSV, to ważne! abyś nie zgłaszał wcześniej się do prawnika i nie powierzał mu sprawy odstąpienia. W przeciwnym razie zapłacisz za koszty przedpoza...

Pierwsza konsultacja (maks. 250 euro) jest jednak możliwa.

Ponieważ RSV akceptuje tylko odrzucenie oświadczenia o odstąpieniu jako szkodę, musisz spowodować szkodę.

Dlatego nawet nie używałbym wzoru test.de na odstąpienie od umowy, ale tylko trzylinijkowy komunikat, w którym odstępuję od pożyczki nr xxxx z dnia dd.mm.rrrr z terminem na pisemne uznanie skuteczności odstąpienia...

Jeśli dzwonią i próbują skontaktować się w ciągu terminu, odmów. Ponownie zanuć. Patrz wyżej.

Jeśli nadal nie otrzymasz odpowiedzi, możesz skontaktować się z prawnikiem.

Ponieważ twoje egzemplarze nie są podpisane, zanim zrezygnujesz z umowy, poproś o kopie karty dv dla doradcy podatkowego. Następnie odstąp w ciągu 14 dni. Ale nie musisz tego robić. byłby to tylko kolejny punkt ataku. Ale jest to treściwie błędne...

Wspieraj się u prawnika przy ustalaniu warunków rozwiązania umowy.

Napisany przez widerhoffnug
Cześć ducnici

Dziękuję najpierw za szczegółową odpowiedź. Tak mniej więcej myślałem o tej kolejności.

Jasne, każdy kto podejmuje ten krok chce z nich mieć jakieś korzyści, ale to nie jest wspomniane przed DG.

1. Kiedy kiedyś wprowadziłem dane do kalkulatora zwrotów_V11_Kostenlos, nie zrozumiałem jednak zbyt wiele, jaka jest korzyść w porównaniu z rozsądną ofertą banku.

Dlaczego RAW jest lepsza niż refinansowanie (jeśli oferta jest rynkowa), co jest rynkową praktyką .-) jestem poza tematem od 6 lat
Ponieważ mam obawy, ponieważ mieszkam w małej wiosce, gdzie są dokładnie 2 banki SPk i VB

Pozdrawiam

Napisany przez 3ducnici
Masz już dostęp do Internetu. To otwiera przed Tobą świat bankowości.

Winneke i tradycyjne metody możesz odrzucić. Te sposoby rozliczeń są przestarzałe. Decydującą rolę odgrywa metoda uznawana przez Sąd Najwyższy.

Najlepiej osiągalnym celem jest natychmiastowe wyjście z umowy i kontynuowanie finansowania w innej banku, z korzystnym oprocentowaniem. Przedłużenie umowy u obecnego banku jest zazwyczaj droższe. Zazwyczaj próbują oni odzyskać pieniądze po cichu. Co więcej, jeśli coś pójdzie nie tak, mają doskonałą pamięć słonia. Nie można liczyć na żadną łaskę w razie potrzeby.

+ Rozwiązanie umowy. Zamiast oprocentowania z umowy, obowiązuje oprocentowanie rynkowe, okresowe. Oprocentowanie maleje z miesiąca na miesiąc w związku ze spadającym poziomem oprocentowania. W najgorszym przypadku trzeba zwrócić tylko oprocentowanie z umowy.

Następnie od momentu cofnięcia i zaoferowania pozostałej kwoty oraz odmowy jej przyjęcia przez bank: zwłoka w przyjęciu, co skutkuje brakiem oprocentowania kredytu począwszy od cofnięcia. Oznacza to, że jeśli postępowanie trwa 1,5 roku, nie trzeba płacić oprocentowania przez ten czas.

Dodatkowo oprocentowanie rat wpłaconych do banku w wysokości 5% nad stopą podstawową. Ponieważ ta kwota nie została jeszcze potwierdzona przez najwyższy sąd dla kredytów hipotecznych, sugerowana jest stawka 2,5% powyżej stopy podstawowej. Ponieważ jednak jesteś klientem banku oszczędnościowego, który oferuje nie tylko kredyty hipoteczne ale także ratalne i debetowe, średnie oprocentowanie tego banku powinno być zbliżone do 5% powyżej stopy podstawowej. W ten sposób można uzasadnić stawkę 5% powyżej stopy podstawowej.

To trochę do przemyślenia.

+ Każdy euro, który nie musi zostać spłacony, nie musi być zarobiony ani odsetek od niego naliczony!

Przypuszczam, że kalkulator oblicza odszkodowanie za korzystanie do momentu cofnięcia. Również to jest przestarzałe od decyzji Sądu Najwyższego z 12.01.2016 r. Oprocentowanie i spłaty do momentu potrącenia w sprawie, zazwyczaj dokonywane przez pozwanego, są teraz obliczane.

Napisany przez 3eugh
Świetne podsumowanie - dzięki, ducnici!

Napisany przez baufreund2012
Oto WRB z grudnia 2005 r. - umowa została załatwiona pocztą.
Czy WRB jest podatna na atak?
W każdym razie nie jest zgodna z treścią wzoru w chwili podpisania umowy.

Czy są znane orzeczenia dotyczące tego tekstu WRB? Być może inne banki również go użyły.

Napisany przez kreis96

@prego
ein Bekannter von mir ist den Weg über die VZN mit dem genannten RA bezüglich seiner WRB der DSL gegangen. Er ist im aussergerichtlichen Vergleichsverfahren, der RA nimmt 100€ die Stunde. Das ist sehr preiswert. Mein RA nimmt 220€ die Stunde.

Aktualizacja 09.03.2016: Mój znajomy zgodził się na opisaną przeze mnie drogę z DSL poprzez propozycję ugody z oprocentowaniem 0,8%. Porozumienie zostało osiągnięte pozasądowo. WRB z 2007 lub 2008 roku. Po roku temat został zakończony.
Ponieważ nie było ubezpieczenia od kosztów procesu, droga poprzez Verbraucherzentrale z korzystnymi stawkami godzinowymi RA okazała się więc skuteczna.

Napisany przez 3eugh
Ale żadnych kredytów Awaryjnych, przypuszczam - za to przynajmniej żadnych kredytów z Magazynu Prawdziwości. A koszty radcy prawnego nie pokrywa dla niego bank? Cóż, jeśli jest z tego zadowolony.

Napisany przez kreis96

Ale nie ma RAW, przypuszczam - ale przynajmniej nie ma również VFE. A kto opłaca koszty z RA dla niego, jeśli nie bank? Cóż, jeśli jest z tego zadowolony.

@eugh
dlaczego też RAW, czy znasz przypadek, gdzie poza sądem ktoś osiągnął RAW. W końcu nie ma on ubezpieczenia i tym samym podjął już ryzyko. Poza tym, nie każdy ma tak po prostu kilka tysięcy € na koszty procesowe.

Napisany przez 3eugh
Oczywiście, poza sądem nie otrzymasz RAW. Chciałem to tylko napisać, aby nowi czytelnicy, którzy tutaj wchodzą, mieli jasność. Można wytoczyć pozew nawet bez RSV, jeśli ma się wystarczające środki na zaliczkę na własnego adwokata i sąd, a w najgorszym przypadku także na adwokata przeciwnika. Oczywiście, jest to ryzyko, ale w życiu nie ma ubezpieczenia na wszystkie ryzyka. Należy być świadomym konsekwencji w przypadku przegranej.

Napisany przez Berliner
Cześć wszystkim,

Czy umowa kredytowa z 2006/7 roku z WRB jest ważna tylko do odwołania zgodnie z regulaminem? Jest to karta kredytowa odnawialna z uzgodnioną spłatą części. Podpisano pod zdaniem: Zrozumiałem i uznałem za ważne regulamin, prawo odwołania oraz Schufa.... Prawo odwołania zostało wspomniane tylko w regulaminie. Regulamin faktycznie zawiera wszystko, co znajduje się w umowie kredytowej. Umowa wygląda więc następująco:

WRB w regulaminie:

Dziękuję za oszacowanie i miłej niedzieli!

Napisany przez 2RAM
Karty kredytowe z odnawialnym limitem kredytowym są kredytami konsumenckimi - więc wygląda na to, że WRB jest nieprawidłowa i umowa może być odwołana. Ponadto można zakwestionować umowę dotyczącą odsetek:

https://app.olg-ol.niedersachsen.de/e...t.php4?id=5656

Napisany przez 2RAM
Czy to jest Bank Advanzia (gebuehrenfrei.com)?

Napisany przez Berliner
Tak, to ona

Napisany przez 2RAM
Jeśli ta karta kredytowa (umowa zawarta w 2006 roku) zostanie odwołana, to w sumie wraz z odsetkami i odszkodowaniem za użytkowanie z dziesięciu lat trwania umowy wyjdzie całkiem sporo...

Napisany przez Berliner
W 2012 roku dokonano zmiany Regulaminu, która nie została zakwestionowana
Zmiany wyglądały tak:
Poniżej znajdziesz najważniejsze zmiany w skrócie: W pkt 4 dotyczącym przyznanie kredytu, odsetki dokonaliśmy następujących uzupełnień:
Termin płatności: Jak zwykle, termin płatności za rozliczenie miesiąca jest 20 każdego miesiąca lub najbliższy dzień roboczy. Dodatek do regulaminu terminu płatności brzmi teraz
Masz czas na uregulowanie należności zgodnie z terminem podanym na fakturze, tj. do 20. dnia każdego miesiąca lub jeśli 20. nie jest dniem roboczym we Frankfurcie nad Menem , do następnego dnia roboczego; należy zapłacić minimalnie 3% całego salda faktury lub ; jeśli kwota jest wyższa - co najmniej 30 EUR (kwota minimalna)
Obliczanie odsetek: Metoda obliczania odsetek pozostaje ogólnie bez zmian, zrobiono jedynie zmianę językową, zgodnie z którą nadal obowiązuje:
Dokonane transakcje zostaną Tobie wystawione na fakturę i będą odsetkowane od daty transakcji. Naliczanie odsetek od transakcji odbywa się codziennie, a płatność odbywa się miesięcznie. Saldo kredytu podlegające odsetkom zmniejsza się o kwotę minimalną dopiero na dzień
Odbioru płatności. Pozostałe saldo kredytu podlega dalszym odsetkom zgodnie z uzgodnioną stopą procentową (począwszy od daty transakcji). […] Masz prawo do pełnej lub częściowej spłaty kredytu w dowolnym momencie. Jeśli zapłacisz całą kwotę należną przed terminem podanym na fakturze, zrzekamy się dochodzenia odsetek od kredytu. Rezygnacja nie dotyczy naliczania odsetek od wypłat gotówkowych.
Niezapłacone w całości) kwoty minimalne z poprzednich miesięcy: Miesięczne (minimalne) raty w wysokości 3% całkowitego salda faktury (lub 30 EUR) pozostają wymagalne nawet w przypadku braku płatności lub niepełnej płatności i są dodawane do minimalnej kwoty w kolejnym miesiącu, co oznacza, że w takiej sytuacji minimalna kwota przekracza 3% całkowitego salda faktury.
Także w punkcie 7
Obowiązek płatności klienta;
dodaliśmy następujące postanowienie w celu wyjaśnienia obowiązku płatności klienta: Regulowanie transakcji kartowych przekraczających kredyt nie skutkuje zwiększeniem przyznanego limitu kredytowego. Kwota przekroczenia będzie należna w pełnej wysokości w następnej fakturze miesięcznej.
W punkcie 8 w sprawie wystawiania faktur dodano jedynie skrócenie językowe w odniesieniu do wysyłki faktur. Jeśli podałeś nam swój adres e-mail, nadal otrzymasz fakturę pocztą e-mailową. Ponadto faktura nadal jest dostępna przez Twoje osobiste konto klienta moja.karta.
-Na zakończenie wprowadziliśmy zmiany do naszego cennika usług i cen.
Prawidłowe korzystanie z karty kredytowej pozostaje nadal bezpłatne; w przypadku przekroczenia limitu kredytowego w chwili rozliczenia miesięcznego o więcej niż 3%, ale nie mniej niż 50 EUR, naliczamy opłatę od 1 sierpnia 2012 roku.

Napisany przez 2RAM
To teraz sprawa dla adwokata......i ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej!

Napisany przez NaTwoim13
Zmiana regulaminu nie jest równoważna z powiadomieniem zwrotnym, zwłaszcza że w tej zmianie nie zostało to w ogóle omówione.

Napisany przez 2RAM
Tak samo uważam. Chociaż nie do końca rozumiem, jak jest obliczana spłata odwołania dla karty kredytowej z odnawialnym limitem kredytowym. Wygląda na to, że nie jest to takie proste..

Napisany przez Berliner
Jak to wszystko jest obliczane, będę informował..., ale byłbym teraz wdzięczny za uwagi lub jeszcze lepiej za opinie

Napisany przez 3eugh
Ale jeśli jeszcze nie wiecie, jak wyglądają RATY w tej - dotychczas mało znanej konstelacji - istnieje zdecydowanie ryzyko, że w końcu nic z tego nie będzie. Dlaczego więc teraz rozmawiamy o odwołaniu karty kredytowej z obrotowym limitem kredytowym?

Co oznacza "obrotowy", teraz nie sprawdzałem, ale mam kartę Visa od koszykarzy. Płatność nie jest rozliczana dopiero pod koniec miesiąca, ale od razu, tak jak w przypadku karty EC. Za to nie ma opłaty rocznej. Czy odwołanie ma sens w takim przypadku?

Używanie kart kredytowych moim zdaniem wpływa na wynik w SCHUFA/Bonitätsprufung. Im więcej kart kredytowych się ma (tak mi się wydaje), tym bardziej wynik się pogarsza. Co się dzieje, gdy odwołuje się kartę kredytową? W takim przypadku wpis w SCHUFA (lub innej agencji) musiałby być usunięty, przypuszczam. Czy to ma (pozytywne) skutki?

W przypadku ubezpieczeń na życie jest tak, że nie otrzymuje się zwrotu całej składki, ponieważ korzystało się z ochrony ubezpieczeniowej. Są też karty kredytowe, które łączą różne rodzaje ubezpieczeń. Prawdopodobnie nie zwróci się całkowitych opłat rocznych, przypuszczam.

Chcecie utworzyć osobny wątek na ten temat (np. Joker odwoławczy - Karty kredytowe)? Chętnie go utworzę, jeśli istnieje taka potrzeba. (ale możecie też to zrobić sami)

Napisany przez 2RAM
Karta kredytowa rotacyjna to umowa kredytu konsumenckiego (podobnie jak kredyt ratalny), która może być odwołana, tak jak umowa hipoteczna, z tymi samymi konsekwencjami: Bank musi zwrócić wszystkie płatności od kredytobiorcy. Bankowi przysługują jednak normalne stopy procentowe rynkowe, a nie powyżej 20 procent, jak to oblicza Advanzia Bank w Liechtensteinie.

Napisany przez Berliner

Karta kredytowa z odnawiającym się limitem to umowa kredytu konsumenckiego (podobnie jak kredyt ratalny), która może zostać odwołana, podobnie jak umowa o kredyt hipoteczny z tymi samymi skutkami: Bank musi zwrócić wszystkie płatności kredytobiorcy. Bank ma jednak prawo do pobierania oprocentowania rynkowego. Nie może być jednak wyższe niż 20 procent, tak jak to robi bank Advanzia w Liechtensteinie.

Bank już postawił się na swoim...
Jednak słowo najwcześniej jest wyraźnie obecne, a skutki odwołania zostały drastycznie skrócone
Zatem WRB ma niewiele wspólnego z modelem ustawodawcy...

Napisany przez Desposito

Dziś przeczytałem o tym, że umowy zawarte pomiędzy 2002 a 2008 rokiem mogą być nieważne jeśli chodzi o pouczenie o odstąpieniu od umowy.

Sami w 2008 roku podpisaliśmy umowę kredytową z Bankiem DSL. Teraz pouczenie o odstąpieniu jest w naszej umowie napisane następująco:

Początek okresu odstąpienia:
Okres na odstąpienie zaczyna się w momencie, w którym kredytobiorca
- otrzymał kopię tego pouczenia,
- otrzymał akt notarialny lub kopię umowy kredytowej lub ofertę umowy/kredytu kredytobiorcy zawierającą wszystkie warunki umowy, - w oryginale lub kopii - oraz warunki finansowania

Zachowanie terminu wystarczy w przypadku prawidłowego wysłania odstąpienia.

Czy ktoś miał już doświadczenia z protestami i może mi powiedzieć, czy w przypadku tego rodzaju pouczenia o odstąpieniu mamy szansę na uznani nieważności?

Po długim czytaniu postanowiłem również się wypowiedzieć, odnosząc się do rozpoczęcia tego wątku. Pozew o uznaniu ważności odstąpienia od Banku DSL został już złożony, termin upływa w kwietniu.
Moje pytanie teraz dotyczy istnienia konkretnego wyroku lub doświadczeń z powyższym pouczeniem. Oprócz zbędnych sporów o zasiedzenie i nadużycie prawa, o których jednak nie martwię się zbytnio, Bank DSL uważa, że werdykt Bundesgerichtshof (BGH) nie dotyczy tego pouczenia, ponieważ brakuje decydującego (nowego) fragmentu kredytobiorcy. Jeśli nie ma jeszcze odpowiedniego wyroku, macie jakieś nowe informacje, horscht, picotto, JWAH i Co.?

@ picotto

Jaką dokładnie datę ma umowa kredytowa?

@ Desposito

Mam następujące pytania:

Od kiedy masz umowę z DSL?
Kiedy i w którym sądzie został złożony pozew?
Która izba będzie prowadzić rozprawę?

Napisany przez 3ducnici
Doświadczenia należą do wątku Doświadczenia! Tutaj dyskutujemy jedynie, czy WRB jest wadliwa, czy nie...

Dzięki!

Potrzebuję waszej pomocy: Jakie argumenty można przeciwstawić tej WRB?

Napisany przez sebkoch
Można się skonkretyzować z LG Regensburg w sprawie Egzemplarza i odwołać się do starego postanowienia LG Ravensburg dotyczącego pisemnego. Ogólnie rzecz biorąc, jest to jednak jedno z najtrudniejszych do rozwiązania pouczeń. W zależności od faktycznych okoliczności, może się coś wyłonić. W obszarze OLG Frankfurt oraz mojej wiedzy także w Hamm i Kolonii, pouczenie to obecnie jednak jest praktycznie niepodważalne.

można się skontaktować z LG Regensburg w sprawie „egzemplarza” i powołać się na starą decyzję LG Ravensburg dotyczącą „pisywalnego”. Ogólnie rzecz biorąc, jest to jedna z najtrudniejszych do rozeznania pouczeń. Być może wynika coś z faktycznych okoliczności. Jednakże, w zakresie OLGe Frankfurt oraz według mojej wiedzy również Hamm i Koln, pouczenie to w praktyce obecnie nie jest podważalne.

Cześć sebkoch,

Czy teraz mówisz o moim WRB z Deutsche Bank z 2005 roku? Jeśli tak, to standardowy tekst zgodny z Rozporządzeniem BGB InfoVerordnung obowiązujący od 08.12.2004 roku wygląda zupełnie inaczej !?!?

Napisany przez 3ducnici

Cześć sebkoch,

Czy mówisz teraz o mojej WRB z Deutsche Bank z 2005 roku? Jeśli tak, to wzorzec obowiązujący od 08.12.2004 roku, zgodnie z Rozporządzeniem dotyczącym informacji w BGB, wygląda zupełnie inaczej !?!?

Wzorzec nie musiał jednak zostać obowiązkowo zaakceptowany. Przedsiębiorca, w tym Deutsche Bank, mógł stworzyć własną WRB. Musiałaby jednak spełniać wymagania wówczas obowiązującego prawa...

Mustertext nie musiał zostać koniecznie przyjęty. Przedsiębiorca, tutaj Deutsche Bank, mógł również opracować własny wzór WRB. Musi on jednak spełniać wymagania obowiązującego wówczas prawa...

Jak należy zatem zrozumieć poniższe wyjaśnienia BGH na ten temat?

Pozwana nie użyła formularza, który odpowiada wzorowi zgodnie z § 14 ust. 1 Załącznika 2 BGB-InfoV. Z Rozporządzenia dotyczącego obowiązków informacyjnych BGB nie może ona wywodzić żadnych korzystnych dla siebie skutków prawnych (orzeczenie Senat z dnia 10 marca 2009 r. - XI ZR 33/08, BGHZ 180, 123 Rn. 13 mwN).
13
(2)
Formularz informacyjny używany przez pozwane jest wadliwy, ponieważ - jak ustalił Senat wyrokiem z dnia 10 marca 2009 r. (XI ZR 33/08, BGHZ 180, 123 Rn. 14 ff.) w odniesieniu do identycznego formularza używanego przez pozwane i uzasadnił szczegółowo - nie informuje konsumenta prawidłowo o początku okresu na odstąpienie zgodnie z § 355 ust. 2 BGB, sugerując nieprawidłowe zrozumienie, że okres na odstąpienie zaczyna się (już) wraz z przesłaniem oferty umowy przedsiębiorcy, czyli w tym przypadku pozwanej. Chociaż decyzja ta dotyczyła sytuacji, w której udzielono pouczenia przy zawieraniu umowy, to nie ma to znaczenia dla stosowania formularza w ramach późniejszego pouczenia. Ponieważ w przypadku, gdy konsument otrzymał tylko oświadczenie woli przedsiębiorcy, udzielone pouczenie ze względu na swoje niejasne sformułowanie jest obiektywnie zdolne do źle poinformowania konsumenta - tutaj powódki i jej męża - o początku okresu na odstąpienie.

Napisany przez Hanomag

można zwrócić się do LG Regensburg w sprawie tego egzemplarza i powołać się na starą decyzję LG Ravensburg w sprawie pismem. Ogólnie rzecz biorąc, jest to jedna z najtrudniejszych do złamania pouczeń. Być może wynika to z rzeczywistych okoliczności. W obszarze OLG Frankfurt, a według mojej wiedzy także Hamm i Kolonia, pouczenie jest obecnie niepodważalne.

Teraz jednak mnie zdezorientowałeś. Czy ta WRB nie jest porównywalna z tą, na którą w komentarzu w następnym poście #1251 na stronie 63 zgłosiłem:

1. Ochrona zgodnie z § 14 Abs. 1 BGB-InfoV
Nie ma fikcji zgodności z prawem, ponieważ pouczenie nie odpowiada wzorowi na pouczenie o odstąpieniu od umowy z Załącznika 2 do § 14 Abs. 1 i 3 BGB-InfoV w istotnej dla nas, obowiązującej od 08.12.2004 do 31.03.2008 roku wersji.

2. Wyroki
To pouczenie jest identyczne z pouczeniem, które było podstawą wyroku Federalnego Sądu Najwyższego z dnia 10.03.2009 r. - XI ZR 33/08. Dziewiąty skład OLG Stuttgart również zdecydował w sprawie podobnego pouczenia w wyroku 9 U 120/14. Patrz również Landgericht Hamburg Az. 325 O 299/14 z dnia 26.01.2015

3. Niejasne określenie początku terminu w pouczeniu:
Bieg terminu na odstąpienie zaczyna się następnego dnia po tym, kiedy
- zostanie udostępniona kopia tego pouczenia o odstąpieniu oraz
- zostanie udostępniona umowa, pisemny wniosek o umowę lub odpis umowy lub wniosku o umowę. W celu zachowania terminu odstąpienia wystarcza terminowe wysłanie odstąpienia od umowy.

To sformułowanie początku terminu sugeruje, że bieg terminu odstąpienia zaczyna się już od otrzymania pouczenia oraz złożonego przez pozwanego i podpisanego wniosku o udzielenie pożyczki, niezależnie od tego, kiedy powód podpisze umowę.

Co prowadzi do odmiennej interpretacji?

Napisany przez 3ducnici
Słówko mój przed pisemnym wnioskiem o umowę

Napisany przez lelo44
Muszę zapytać ponownie: Prośba o umowę to po prostu prośba. Dopiero po złożeniu wniosku o pożyczkę „prośba o umowę”, wówczas (po pozytywnej ocenie banku) następuje podpisanie umowy/dokumentu umowy. Termin nie może rozpocząć upływać przed zawarciem umowy (czyli podpisaniem umowy przez klienta) - nie z chwilą przesłania umowy do klienta ani z wnioskiem klienta do banku. Jednak w informacji nie znalazłem informacji na ten temat (np. ale termin nie zaczyna biec przed podpisaniem umowy - dlatego informacja powinna być podważana zgodnie z wyrokiem SN.

Napisany przez sebkoch
Cześć, to zupełnie inny świat, bez zaimek dzierżawczy jest to pouczenie błędne (używane przez banki spółdzielcze i BHW), natomiast z nim (na przykład Coba, Deuba i SEB Bank) świat wygląda zupełnie inaczej.

Napisany przez sebkoch

Muszę teraz jeszcze raz zapytać: Zgłoszenie umowy to po prostu wniosek. Dopiero po złożeniu wniosku o pożyczkę (po pozytywnej ocenie banku) następuje następnie zawarcie umowy/umowy kredytowej. Okres nie może rozpocząć się przed zawarciem umowy (czyli podpisaniem przez DN w umowie), nie może zaczynać się już przy przesłaniu umowy do DN lub wniosku DN do banku. W informacji nie ma żadnej wzmianki na ten temat (na przykład ale okres nie zaczyna się przed zawarciem umowy - w związku z tym informacja powinna być podatna na atak zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego.

nie, to z nie przed zawarciem umowy dotyczy tylko sprzedaży na odległość

W każdym przypadku brakuje jednak informacji Obowiązek zwrotu płatności musi zostać spełniony w ciągu 30 dni od wysłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy w przeciwieństwie do wzorcowego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy. Ponadto moim zdaniem brakuje w informacji o konieczności zwrotu otrzymanych świadczeń przez bank w przypadku skutecznego odstąpienia od umowy. Czy to nie jest szkodliwe?

nie, zasada niedopuszczalności zmian po zawarciu umowy dotyczy tylko sprzedaży na odległość

Sprzedaż na odległość oznacza za pośrednictwem poczty ?

To miało miejsce podczas zawierania umowy z Deutsche Bank.

Napisany przez 2RAM
Tak, masz całkowitą rację.
Jeśli informuje się tylko o obowiązkach w przypadku odstąpienia od umowy (a nie o prawach klienta), to pouczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne. (BGH z dnia 12.04.2007 r.: VII ZR 122/06). Tak uważa nawet uważana za niezwykle przyjazną bankom 10. Izba Cywilna w Norymberdze.....

Napisany przez dogfight76
Cześć,

Co sądzicie o tej WRB Volksbank?
Wygląda na to (zgodnie z wezwaniem Sądu), że sędzia wyklucza nadużycie prawa.

Ale czy Waszym zdaniem WRB będzie musiał zostać sprawdzony przez sąd?

Masz całkowitą rację.
Jeśli informuje się tylko o obowiązkach w przypadku odstąpienia od umowy (i nie informuje o prawach klienta), to pouczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne. (BGH z dnia 12.4.2007 r.: VII ZR 122/06). Tak uważa nawet bardzo przychylna bankom Dziesiąta Izba Cywilna w Norymberdze....

Nie tylko jest tu jednostronna informacja, nie, pouczenie obowiązuje tylko w przypadku, gdy przed upływem terminu odstąpienia ode mnie otrzymałam świadczenie od partnera umowy.

Co w takim przypadku, gdy w ciągu 14 dni nie wpływa żadne pieniądze? Moim zdaniem, wtedy nie zostało właściwie poinformowane.

W konsekwencji oznacza to, że informacja o odstąpieniu od umowy nie jest ważna, a umowa jest odwoływalna.

Napisany przez 3eugh
Oto fragment z pozwu:

Kolejnym odstępstwem od wzoru pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy jest niekompletność użytego pouczenia o odstąpieniu. Umowa kredytu między pozwanym a powódkami została zawarta w ramach sprzedaży na odległość usług finansowych. Pouczenie o odstąpieniu wymaga więc dodania wskazówki dotyczącej formy zgodnie z punktem 9 [Uwaga od tłumacza: Numer ten może być inny w innych wzorach tekstu lub też mogą go tam brakować]. Pouczenie o odstąpieniu Prawo do odstąpienia od umowy wygasa wcześniej, jeżeli obie strony wypełniły ją w pełni na prośbę wyrażoną przez Ciebie przed wykorzystaniem prawa do odstąpienia zostało pominięte. Ta wzmianka musi jednak obowiązkowo zostać dodana do pouczenia o odstąpieniu w umowach sprzedaży na odległość usług finansowych.

Ważne jest - zgodnie z moim zrozumieniem uwagi sebkoch* - że w tym przypadku nie uczestniczył żaden pośrednik, ani nie było żadnych rozmów z bankiem w ich siedzibie, bo w przeciwnym razie nie można by mówić o sprzedaży na odległość. Poprawnie?

* Patrz wpis #12179 w wątku Doświadczenia odnoszący się do OLG Saarbrücken, wyrok z dnia 14.08.2014 r. – 4 U 120/13:

W odróżnieniu od tego, przepisy umów sprzedaży na odległość nie mają zastosowania, gdy pośrednicy, przedstawiciele handlowi lub inne osoby reprezentujące firmę, które są w stanie poinformować konsumenta podczas rozmowy o oferowanym produkcie lub usłudze.

(Prawo dotyczące zakupu samochodu)

Mimo wszystko zastanawiam się, czy oznacza to, że każda umowa dystrybucji, która została zawarta poprzez pośrednika (np. I..hyp, Dr. K. itp.), automatycznie przestaje być umową sprzedaży na odległość.

Napisany przez 3ducnici

Masz absolutną rację.
Jeśli klient zostanie poinformowany tylko o obowiązkach w przypadku odstąpienia (a nie o prawach klienta), to pouczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne. (BGH z dnia 12.4.2007: VII ZR 122/06). Nawet bardzo bankoobojętna 10. Izba Cywilna w Norymberdze tak to widzi.....

Az?

można od razu skontaktować się z CoBa WRB na dziesiątą...

Napisany przez 2RAM
Mnie to wtedy nie pomogło, ponieważ odrzucili moje roszczenie z powodu przedawnienia i nadużycia prawa, ale być może obecnie ich decyzje nie wydają się już tak absurdalne jak wcześniej.

Próba czyni mistrza.......

Niestety, nie ma tego w uzasadnieniu, ale zostało to krótko wyjaśnione podczas rozprawy ustnej. Ale: To może być bez znaczenia, ponieważ roszczenie z tytułu nadużycia i przedawnienia musi zostać odrzucone.

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

co sądzicie o tej WRB Volksbanku.
Na razie wygląda na to (zgodnie z wezwaniem AG), że sędzia wyklucza nadużycie prawa.

Ale musi być przetestowane WRB w sądzie, jaka jest wasza osobista opinia na temat WRB?

Pytanie przeciwne: jak daleko chciałbyś/abyś pójść? Pozdrowienia, OLG lub BGH?

Napisany przez 3ducnici

Wtedy to mi nie pomogło, ponieważ odrzucili moje skargi z powodu przedawnienia i nadużycia prawa, ale być może teraz nie robią sobie już takiej żenady swoimi decyzjami jak wcześniej.

Próba czyni mistrza.......

Ach ta sprawa... przecież i tak jeszcze trwa, prawda?

Napisany przez 2RAM
Tak, czekaj!!!
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]