Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez dogfight76
Cześć,

przed moim rozprawą w tym tygodniu, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dokładne błędy w pouczeniu Volksbank?

Napisany przez 3ducnici
@dogfight,

czy możesz powiększyć? Proszę... ;-)

Teraz jest większe

EDYTUJ:
Dzisiaj nie ma daty na oryginalnym obrazku w obu miejscach (u góry po prawej i u dołu po lewej)

Napisany przez 3ducnici
Nuż, przypis o dwóch tygodniach (miesiąc) najprawdopodobniej jest niedopuszczalny...

egzemplarz tego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy również jest kwestią do podważenia... jakiś egzemplarz?? Powinno raczej być w formie tekstowej.

Następnie... dniu następującym po... i dokumencie umowy, pisemnym wniosku o zawarcie umowy....

A fragment dotyczący finansowanych transakcji... kumulatywne pouczenie również może być niedopuszczalne, ponieważ wprowadzające w błąd...

Ponadto można stwierdzić, czy w ogóle fragmencie nie jest niedozwolony, gdy nie było FT i standardowy tekst jak w tym przypadku nie został użyty.
Chociaż ustawa przewidywała, że fragment o Finansowanych Transakcjach może zostać pominięty..., ale bank tutaj nie zastosował standardowego tekstu. A zatem podniesienie kwestii, czy można w ogóle dodać fragment, którego przypadek w ogóle nie miał zastosowania. Moim zdaniem, to byłoby sprzeczne z zasadą jasności przepisu § 355 Kodeksu cywilnego.

Napisany przez 2RAM
Aktualności z serwisu bankiera:

heidelberg.de/2016/05/04/rechtsmissbrauch-bei-ausuebung-des-widerrufsrechts/

Nawet to przyznają - niewiarygodne:

Cytat:

Im Übrigen würden durch eine solche Nachbelehrungsaktion „schlafende Hunde“ geweckt, in diesem Fall also Darlehensnehmer, die seit Jahrzehnten mit den ihnen zur Finanzierung ihrer Immobilie gewährten Darlehen vollumfänglich zufrieden sind.

Napisany przez 3ducnici
link nie działa...

Napisany przez 2RAM
Czy ta kolekcja jest już znana?

https://www.widerruf-immobiliendarleh...rrufsbelehrung

Napisany przez 2RAM
Wygląda na to, że ktoś coś usunął. Być może zadziała to:

Bankerforum2.pdf (488,3 KB)

Napisany przez 3ducnici
https://blog.fc-heidelberg.de/2016/05...derrufsrechts/

Cześć,

czy moje orzeczenie rzeczywiście będzie pierwszym tego tygodnia od LG Aurich?
Czy orzeczenie jest ogłaszane natychmiastowo, czy trwa to trochę?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Po rozprawie następuje termin ogłoszenia wyroku - zazwyczaj sześć tygodni później......

Czy wiesz od razu po rozprawie, czy wygrałeś czy przegrałeś?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Możesz to przewidzieć, ale nie ma decyzji...

Napisany przez 3eugh

Tak, jest w naszej kolekcji. Pełne teksty były tam kiedyś, ale niestety zostały usunięte.

Cytat od dogfight76

Hej,

Czy to wyrok tej tygodniowej sprawy jest rzeczywiście pierwszy od LG Aurich?
Czy wyroki są ogłaszane od razu czy to zajmuje trochę czasu?

Pozdrowienia

Sprawdź na dejure.org.

Napisany przez 3eugh

Nowości ze strony bankiera:

heidelberg.de/2016/05/04/rechtsmissbrauch-bei-ausuebung-des-widerrufsrechts/

Nawet to przyznają - niewiarygodne:

Cytat:

Im Übrigen würden durch eine solche Nachbelehrungsaktion „schlafende Hunde“ geweckt, in diesem Fall also Darlehensnehmer, die seit Jahrzehnten mit den ihnen zur Finanzierung ihrer Immobilie gewährten Darlehen vollumfänglich zufrieden sind.

Cytat od RAM

Wygląda na to, że ktoś coś usunął. Być może pomoże:

Bankerforum2.pdf (488,3 KB)

Cytat od ducnici

https://blog.fc-heidelberg.de/2016/05...derrufsrechts/

Szczególnie cytowany przez RAM fragment był do przewidzenia.

Czy można coś z tym zrobić przed sądem?

Co o tym sądzą zwłaszcza prawnicy, ale także wszyscy inni?

Napisany przez MrPec
Cześć wszystkim,

proszę również o ocenę. Zakończenie w Deutsche Bank 28.03.2010, podpisanie w lokalu oddziału. kredyt został przez nas rozwiązany po wpłaceniu rekompensaty (około 20 000€).
Załączam pouczenie o odstąpieniu od umowy.

Dziękuję!

Napisany przez otzelotnase
Cześć wszystkim,

Mam dokładnie to samo pouczenie o odstąpieniu od umowy od picotto jak w pierwszym poście.

Ponieważ podpisałem wniosek o pożyczkę w DSLBank w procesie składania wniosku (dokument utworzony przez pośrednika 30.01.2008), w moim domu 08.02.2008, zakładam, że jest to umowa sprzedaży na odległość. (tak jest napisane w informacji DSL Bank)

Czy w takim razie nie powinienem zostać poinformowany o sprzedaży na odległość?

Czy w tym czasie nie obowiązywało jeszcze pouczenie z zaczyna się najwcześniej??

Jakie są moje szanse w tej sytuacji?

Napisany przez Selci38
Cześć drodzy członkowie, chciałbym zamieścić zdjęcie mojego pouczenia o odstąpieniu od umowy, jak mogę to zrobić najprościej? Pozdrowienia

Napisany przez Selci38
Cześć drodzy ludzie, to jest mój odstąpienie od umowy, na następnej stronie będą podpisy. Czy mam szansę na odzyskanie czegoś? Będę bardzo wdzięczny za każdą radę!! Pozdrowienia

EDYCJA przez eugh: tak samo jak w wątku Doświadczenia - proszę o anonimizację dokumentów przed dodaniem ich tutaj. Dziękuję.

Napisany przez Helge4711
Cześć wszystkim,

dołączam tutaj moje pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej z bankiem DSL z 2009 roku. Pośredniczył w niej Dr. Klein, a została podpisana w domu.

Proszę o ocenę! DZIĘKUJĘ!

Napisany przez abcd123
CZY WB DIBA W 100 % ZGADZA SIĘ Z WZOREM - TAK CZY NIE ?

JEŚLI NIE:

Cytat:

BGH z dnia 10.02.2015, uchwała II ZR 163/14 zdanie 8 i następne.

Ponadto jest to w należyty sposób ustalone, że ochrona przewidziana w § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV zadziała tylko wtedy, gdy przedsiębiorca użył formularza, który w pełni odpowiada wzorowi zarówno pod względem treści, jak i zewnętrznego układu, a nie w przypadku, gdy przedsiębiorca poddał tekst wzoru zmianom merytorycznym.
Dotyczy to nawet wówczas, gdy odstępstwa od wzoru dotyczą jedynie zawartej w nim dodatkowej informacji zgodnej z rzeczywistością na korzyść odbiorcy pouczenia (por. BGH, wyrok z dnia 18 marca 2014 r. - II ZR 109/13, ZIP 2014, 913 zdanie 15 i następne z przypisami).

Cytat:

BGH, wyrok z dnia 18.03.2014 - II ZR 109/13 zdanie 18

Zasada ta obowiązuje niezależnie od konkretnego zakresu dokonywanych przez niego zmian merytorycznych, gdyż z uwagi na różnorodność możliwych indywidualnych zmian wzoru nie da się określić pełnej granicy, której przestrzeganie ma jeszcze skutkować ochroną, a której przekroczenie już prowadzi do jej utraty (BGH, wyrok z dnia 28 czerwca 2011 r. - XI ZR 349/10, ZIP 2011, 1858 zdanie 39; wyrok z dnia 1 marca 2012 r. - III ZR 83/11, NZG 2012, 427 zdanie 17).

Napisany przez 3ducnici

CZY WB DIBA JEST IDENTYCZNA ZE WZOREM - TAK CZY NIE ?

W PRZYPADKU NIE:

Cytat:

BGH z dnia 10.02.2015 Postanowienie II ZR 163/14 RN 8 ff.

„Ponadto ustalono, że ochrona przewidziana w § 14 ust. 1 i 3 rozporządzenia BGB-InfoV dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy przedsiębiorca użył formularza, który zarówno pod względem treści, jak i zewnętrznej formy w pełni odpowiada wzorowi, a nie gdy przedsiębiorca dokonał własnej redakcji treści wzoru pouczenia.
Dotyczy to nawet sytuacji, gdy odstępstwa od wzoru polegają jedynie na dodaniu dodatkowych informacji, które są zgodne z rzeczywistością i korzystne dla adresata pouczenia (por. Orzeczenie BGH z dnia 18 marca 2014 r. - II ZR 109/13, ZIP 2014, 913 Rn. 15 ff. mwN).“

Cytat:

BGH, Orzeczenie z dnia 18.03.2014 - II ZR 109/13 RN 18

„Dotyczy to niezależnie od konkretnego zakresu wprowadzonych przez niego zmian treściowych, ponieważ ze względu na różnorodność możliwych indywidualnych zmian wzoru nie można określić konkretnej granicy, przy której ochrona nadal będzie obowiązywała, a po jej przekroczeniu przestanie obowiązywać (por. Orzeczenie BGH z dnia 28 czerwca 2011 r. - XI ZR 349/10, ZIP 2011, 1858 Rn. 39; Orzeczenie z dnia 1 marca 2012 r. - III ZR 83/11, NZG 2012, 427 Rn. 17).“

Cóż, WRB może być także poprawna, jeśli nie jest zgodna z modelem. Sam fakt, że bank nie przyjął modelu w 100%, nie czyni pouczenia automatycznie błędnym. W takim przypadku może ono po prostu nie korzystać z ochrony, gdy faktycznie zawiera błąd...

Napisany przez abcd123
......niepoprawnie

Napisany przez thejoker
Cześć Forum,
dzięki za 714 stron informacji, jesteście świetni!
Również intensywnie zajmujemy się tematem odwołania. Nasza „Darlehen” pochodzi od Sparkasse w południowych Niemczech z marca 2010 roku i nadal obowiązuje. W naszych dokumentach umownych znajdują się dwie różne pouczenia, z których jedno podpisaliśmy (szablon DSV z 2008 roku). Drugie znajduje się w ulotce „Informacje dla konsumenta”. Nie było to transakcja na odległość, nie było powiązanych transakcji. W załączniku znajduje się wersja podpisana oraz kompletna ulotka. Dokumenty są spięte na górze lewym rogiem w jedną całość.
WRB1 z 2 przypisami: 1: Nie dotyczy transakcji na odległość, 2: Określenie konkretnej transakcji, np. umowa o pożyczkę z dnia
WRB2 z 1 przypisem: 1: Termin indywidualny do przeanalizowania przez Sparkasse
Oczywiście cieszyłem się z decyzji OLG Celle o informacyjnym charakterze, niestety temat pustego pola został ponownie zrelatywizowany :-(. Moje argumenty teraz byłyby:
Nieprawidłowe pouczenie ponieważ:
Dokument umowny zawiera dwie różne pouczenia o odwołaniu: OLG Hamm, wyrok z dnia 24.05.2012 r., sygn. 1-4 U 48/12 Brakuje jednoznacznego i klarownego pouczenia dla nas. Patrz także LG Nürnberg-Fürth z dnia 20.04.2015 r., sygn. 6 O 9499/14
istniejące przypisy przestraszają (obu pouczeń): LG Nürnberg-Fürth, wyrok z dnia 13.10.2015 r., sygn. 6 O 7471/14
sądzenia na temat finansowanych transakcji nie zgadzają się z modelem: LG Monachium, wyrok z dnia 09.12.2014 r., sygn. 28 O 83/14

A co z pustym polem, czy od razu zamienić żeby jak zniknęło?
(Mieszające treści i układy: OLG Celle, postanowienie z dnia 18.01.2016 r., sygn. 3 U 148/15) Poprzez puste pole za frazą „dwa tygodnie” poczuliśmy się zdezorientowani, czy przypadkiem czegoś nie zapominamy. Naruszenie zasady czytelności z § 355 ust. 2 BGB a.F.

Na razie nie chcę szukać adwokata, chcę najpierw zobaczyć, jak bank zareaguje, być może od razu mnie pozywa, wtedy oczywiście będę potrzebował prawnika :-).
Dzięki za wasze zdanie

thejoker

WRB1:

WRB2 (Merkblatt -Informacje dla konsumentów-):

Napisany przez thejoker
Muszę zauważyć jeszcze jedny istotny szczegół. Jesteśmy obydwoje (moja żona i ja) stronami umowy pożyczki, dlatego dokumenty umowy mamy także w dwóch egzemplarzach (dwie zszyte paczki). Co ciekawe, w naszych egzemplarzach (WRB1) ani miejsce, ani data nie są wypełnione (maszynowo znajduje się na początku strony), a nasze egzemplarze prawdopodobnie nie zostały podpisane! Wydaje się, że tylko egzemplarz banku został podpisany (to było 6 lat temu, nie mam pojęcia, ale tak pewnie było). Czy to też jest punkt ataku? Dzięki za Wasze wskazówki. thejoker

P.S.: Nasze egzemplarze umowy kredytowej w ogóle nie zostały również podpisane, mimo że w umowie kredytowej stoi: Umowę i kopia/kopie muszą być podpisane przez wszystkich kredytobiorców wymienionych na stronie 1! Być może nie potrzebujemy nawet Jokera odstąpienia, ponieważ nasza umowa została zawarta nieprawidłowo :-)?

Napisany przez 3ducnici
Tylko bardzo krótko,

dokładnie ta informacja o prawie odstąpienia od umowy, z notą Nie dotyczy sprzedaży na odległość, została teraz uznana przez OLG w Norymberdze za wolną od wad. Wczoraj ogłoszono: Powództwo zostało odrzucone. Powody jednak nie zostały podane. Otrzymam jeszcze wyrok.

Pierwsza instancja 6 o 7471/14, druga instancja 14 U 2246/15

Sprawa jednak prawdopodobnie trafi do BGH.

Niemniej jednak dwie różne informacje o odstąpieniu od umowy są mylące. Sąd najwyżej mógłby stwierdzić, że ponieważ umowa została podpisana w miejscu obecności, w sklepie stacjonarnym, jasne jest, że nie było sprzedaży na odległość...

Trudne.

Ja bym odstąpił, bo termin na to kończy się 21.06. Następnie czekać, co się stanie. Pierwszym poważnym sygnałem będzie to, co się wydarzy 12.07. w BGH. Albo nic się nie stanie, bo osiągnięto porozumienie z powodem. Wtedy zobaczymy, czy powód faktycznie złoży skargę o nieprzyjęcie powództwa z powyższym wyrokiem OLG w Norymberdze do BGH i BGH ją uwzględni. Powiedzmy sobie, że najpóźniej w ciągu roku dowiesz się, czy Sparkassen doprowadziły sprawę do BGH na podstawie tej informacji o odstąpieniu od umowy czy nie. Jeśli nie, złożysz pozew i ewentualnie otrzymasz dwa odrzucenia pozwu przez LG i OLG, a także uwzględnisz to. Następnie BGH. To byłaby strategiczna marszruta.

Napisałeś, że obszar południowoniemiecki... które LG & OLG byłyby w twojej sprawie lub w sprawie Sparkasse?

Napisany przez thejoker
Cześć ducnici,
dziękuję Ci za Twoją ocenę, pozdrowienia z Ravensburga, OLG Stuttgart.
To była nowa budowa, dlatego nie mieliśmy ubezpieczenia prawnych.
Jak oceniasz moje dodatki, nie podpisałyśmy swoich egzemplarzy, ani umowy kredytowej, ani pouczenia o odstąpieniu od umowy.
DZIĘKUJĘ!
thejoker

Napisany przez 3ducnici

Cześć ducnici,
dziękuję Ci za Twoją ocenę, pozdrowienia z Ravensburga, OLG Stuttgart.
To był nowy budynek, dlatego nie mieliśmy ubezpieczenia prawnej ochrony.
Jak oceniasz moje dodatki, nie podpisaliśmy naszych egzemplarzy, ani umowy kredytowej, ani pouczenia o odstąpieniu od umowy.
DZIĘKUJĘ!
thejoker

Dobre pytanie. Robimy to także w niektórych naszych własnych przypadkach. Nie masz umowy z własnoręcznym podpisem przed sobą. Dotychczas nikt nie zwracał na to uwagi.
WRB nie musiała być podpisana.

Można również zauważyć, że data umowy nie zgadza się z datą zawarcia umowy i mogłaby być myląca... czy to wystarczy, to pytanie..

Pozdrowienia z Ravensburga, nie mam pojęcia, jakie jest ich podejście, ale OLG S jest raczej uważane za przyjazne dla konsumentów... można więc spróbować... ale... duże ryzyko... jak już wspomniałem, należy uwzględnić dwie odmowy wniosku o odrzucenie...

Umowa zawarta w 2010 roku, więc termin zakończenia umowy najwcześniej w 2020 roku, ale do końca 2019 roku musicie złożyć pozew.... kiepsko...

Ile obecnie zapłaciliście za Sumę Z&T i jaka jest wartość nominalna hipoteki? Czy hipoteka zabezpiecza również inne zobowiązania? Czy tylko kredyt?

Napisany przez thejoker

Aktualnie nie chcę publikować wszystkich szczegółów :-) Wartość hipoteki jest równa kwocie kredytu, zabezpiecza tylko ten kontrakt, wartość nominalna między 300k a 400k, oprocentowanie wynosiło 4,x %
Tak, trudne...
Właśnie znalazłem również to:
Brak pouczenia, że w przypadku kilku kredytobiorców każdemu z nich przysługuje prawo odstąpienia. Jest powszechnie uznane, że w przypadku większości dłużników nie można stwarzać wrażenia, że mogą oni skorzystać z prawa odstąpienia tylko wspólnie. Każdy kredytobiorca, który podlega ochronie przewidzianej dla konsumentów, powinien zostać pouczony o tym, że ma własne prawo odstąpienia, którego może skorzystać niezależnie od praw odstąpienia innych dłużników. Dlatego też nie jest właściwe, jeśli w umowie kredytowej z konsumentem, która - jak w niniejszym przypadku - zostaje podpisana przez kilku kredytobiorców, stosuje się jedno (wspólne) pouczenie o odstąpieniu. Dotyczy to nawet sytuacji, gdy kredytobiorcy mieszkają razem (por. Kessal-Wulf w: Staudinger, BGB, Neubearbeitung 2012, § 495, Rn. 34 zob. także z powołaniem).
Źródło: https://www.kredit-widerrufen.com/kre...gsm%C3%A4ngel/

Kiedy podpisaliśmy, to zrobiliśmy to razem na jednym WBR. W naszych drukach nasze imiona są już wydrukowane w polu Podpis konsumenta (oczywiście na naszej kopii w ogóle niepodpisane).
thejoker

Napisany przez bluespeed75
Jeszcze raz wzór od 2202 do 7.12.2004 roku. Później nasz.

Tak, teraz reszta....

Proszę podzielcie się również swoimi opiniami na temat finansowania kosztów procesu.
Nie mam ochoty przez lata tracić 50 tysięcy moich pieniędzy aż do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości.
To naprawdę trudna sprawa. Pójdę jeszcze raz do VZ, czy nie mogą czegoś pomóc.

Przed LG i OLG nie możemy dalej działać.

Adwokat banku wydaje się nie rozumieć znaczenia wyroku BGH z dnia 28.05.2013 XI ZR 6/12.

Zgodnie z oryginalną umową kredytową realizowaną jest kwestia, czy już w umowie pierwotnej ustalona została umowa dotycząca dostosowania warunków, czy też prawo do korzystania z kapitału zostało rozszerzone na okres poza pierwszym okresem wiążącym odsetki.

Faktem jest:

W umowie pierwotnej na stronie 2 pod punktem 2 stoi:

2. Dostosowanie warunków

Jeśli stawka procentowa jest ustalona do określonego dnia (np. do 31.05.2014)

Bank zaoferuje najwcześniej na pół roku, a najpóźniej miesiąc przed upływem okresu wiążących odsetek nowe warunki, które są wtedy aktualne dla tego typu kredytów w banku.

Taka umowa zdecydowanie reguluje zmianę warunków z góry.

Pan... przesłał również już dnia 17.02.2009 w ramach innej umowy, także zawartej w banku (jednocześnie z omawianą umową) 3 możliwe oferty dotyczące zmiany warunków.

Zrobił to zgodnie z umową w ciągu 3-miesięcznego terminu przed upływem okresu wiązania odsetek w dniu 31.05.2009.

Poprzez telefon pana... dnia 12.04.2012 do nas i przesłaną listem umowę dot. zmiany warunków pan... aktywnie naruszył warunki umowy pierwotnej. Już 25 miesięcy przed upływem okresu wiązania odsetek zdezorientował nas i promował dobrą ofertę. W szczególności złożył tylko jedną ofertę z okresem kredytowania 10 lat bez dodatkowych spłat. Zmiana numeru umowy na... przed numerem kredytowym dla nas zasadza się tylko na twierdzeniach adwokata przeciwnika, że chodzi o warunki terminowe. Bank sprzedał więc kredyt terminowy pod płaszczykiem przewidzianej umownie i standardowej zmiany warunków. Nie ma tego w umowie.

Ponadto podejrzewamy zamiar oszustwa, ponieważ w momencie zawierania umowy kredytowej zobowiązano nas do podpisania umowy powiązanej oszczędnościowej na kwotę ponad 60.000 euro u pożyczkobiorcy.

Jest to widoczne dla każdego pracownika w księdze klientów, więc umowa ta nie była potrzebna dla klienta. Co więcej, zmiana warunków uniemożliwia wykorzystanie umowy oszczędnościowej do spłaty kredytu, jak to było omawiane w 2004 roku, powodując nam zwiększone koszty odsetkowe w wysokości 19.900 euro.

Jak było jasno zaznaczone w odpowiednich pismach, nie było to z naszej inicjatywy, ale z inicjatywy pana... Nie wspomina się w nich także o rzekomych rozmowach z odpowiednią doradczynią w oddziale. Bank odnosi się w swoich innych listach do naszych życzeń i wniosków.

Ponieważ adwokat banku twierdzi, że miała miejsce wcześniejsza rozmowa w oddziale.

To próba oszustwa procesowego przez prawnika pozwanego na podstawie fałszywych twierdzeń faktycznych.

Ta zmiana warunków odbyła się wyłącznie drogą korespondencyjną. Byliśmy w domu i słyszeliśmy rozmowę za pomocą zestawu głośnomówiącego.

Ponadto pozwaną reguluje na stronie 2 warunków specjalnych:

Punkt 12. Odszkodowanie zgodnie z pkt 4.1, 8.2, 10 lub 11.9 nie może być żądane, jeśli kredytobiorca nie ponosi winy w związku z naruszeniem umowy.

Punkt 10.2 Jeśli kredyt jest wymagalny lub spłacany przed upływem okresu wiązania odsetek, kredytodawca jest uprawniony do żądania rekompensaty za poniesione szkody, chyba że kredytobiorca ma prawo do wypowiedzenia umowy z ważnego powodu z powodu naruszenia umowy przez bank.

To powinno być wystarczające podstawy do podjęcia nadzwyczajnego wypowiedzenia umowy zgodnie z § 490 BGB oraz § 313 BGB Zmiana założeń handlowych oraz § 314 BGB Wypowiedzenie trwałych stosunków zobowiązań z ważnego powodu. Po piśmie banku z dnia ... w którym nie akceptuje wypowiedzenia, znajduje się ona w zwłoce z tytułu naruszenia obowiązków zgodnie z § 280 BGB, a także zwłoka dłużnika z tytułu naruszenia obowiązków zgodnie z § 286 BGB podlega – zgodnie z ugruntowanym orzecznictwem – odsetkom w wysokości 5%. W odniesieniu do wypowiedzenia umowy pierwotnej adwokat pozwanego bierze pod uwagę jedynie następujące fakty orzecznictwa Sądu Najwyższego BGH: BGH z dnia 18.03.2014 r. II ZR 109/13, a także OLG Kolonia z dnia 29.02.2012 r. Numer sprawy 13 U 74/11 (jeśli wzór w załączniku 2 do § 14 Uvedomienia BGB-InfoVO w brzmieniu obowiązującym w pełni pasuje), BGH z dnia 28.06.2011 r. XI ZR 349/10 (zmiany merytoryczne wprowadzone), BGH z dnia 01.03.2012 r. III ZR 83/11 (tekst pod nagłówkiem Skutki odstąpienia jest dosłownie kopiowany), LG Kolonia z dnia 26.05.2015 r. Numer sprawy: 21 O 361/14 oraz KG Berlin z dnia 08.09.2009 r. Numer sprawy 5 W 105/09.

W tym przypadku nagłówek Skutki odstąpienia w ogóle nie był używany. BGH uważa to orzecznictwo za istotną wadę. Wyciągnięto z niego m.in. następujące wnioski: Pouczenie o odstąpieniu od umowy pozwanej, jak osąd może sam stwierdzić, nie odpowiada w treści ani w szczególności w swoim zewnętrznym wyglądzie wzorowi w załączniku 2 do § 14 BGB-InfoV w brzmieniu obowiązującym do 31 marca 2008 r. b) Pouczenie o odstąpieniu od umowy pozwanej nie jest zgodne z treścią w pełni z wzorem zawartym w załączniku 2 do § 14 ust. 1 Uvedomenienia BGB-InfoV. Brakuje obowiązkowego zbiorczego nagłówka Pouczenie o odstąpieniu od umowy oraz nagłówków pogrupowanych Prawo do odstąpienia od umowy, Skutki odstąpienia od umowy i finansowane umowy. Zamiast tego w pouczeniu o odstąpieniu od umowy pozwanej znajduje się tylko pojedynczy nagłówek Prawo do odstąpienia od umowy. Ten nagłówek ukrywa to, że konsument ma oprócz prawa odstąpienia od umowy także znaczne obowiązki w przypadku korzystania z tego prawa. Głównie jednak pouczenie o odstąpieniu od umowy pozwanej nie odpowiada w swoim zewnętrznym wyglądzie ani ustawowym wymogom, ani wzorowi w załączniku 2 do § 14 ust. 1 Uvedomienia BGB-InfoV obowiązującego w chwili zawarcia umowy. Chociaż pouczenie o odstąpieniu od umowy w formacie i wielkości czcionki może odbiegać od wzoru (§ 14 ust. 3 Uvedomienia BGB), samo to nie zmienia faktu, że pouczenie o odstąpieniu od umowy – nawet w przypadku korzystania z tekstu wzorcowego – musi być sformułowane w sposób wyraźny (§ 355 ust. 2 zdanie 1 BGB). Pouczenie o odstąpieniu od umowy pozwanej nie spełnia tego wymogu wyraźności w prawie żadnym stopniu. Brakuje nie tylko obowiązkowych grupujących nagłówków z przykładu, ale także wszelkiej struktury tekstu. Nie jest wyraźne, że pod nagłówkiem Prawo do odstąpienia od umowy ukrywają się również informacje o skutkach odstąpienia i o finansowanych umowach, oraz gdzie w tekście zaczynają się i kończą te informacje. Z tego powodu nie można mówić o pouczeniu o odstąpieniu od umowy jako całości sformułowanego w sposób odpowiadający wzorowi; dotyczy to w szczególności informacji o skutkach odstąpienia uciążliwych dla konsumenta.

Bank zakłada więc, że kredyt może zostać wypłacony przed zakończeniem okresu odstąpienia, ale nie określa żadnego terminu na możliwą spłatę. Daje to kredytobiorcy wrażenie, że może spłacić kredyt w dowolnym momencie, nie informując go o prawnych konsekwencjach opóźnionej spłaty. Ponadto bank wspomina we wszystkich umowach o prawie do wypowiedzenia umowy zgodnie z §489 ust. 1 pkt 3 BGB i §490 ust. 2 BGB. W związku z art. 489 rzecznik zauważył, że to prawo do wypowiedzenia nie obowiązuje, ponieważ nie dotyczy umów trwających dłużej niż 10 lat. Zatem obowiązuje Kodeks cywilny (Bürgerliches Gesetzbuch, BGB) § 305c - Zaskakujące i niejednoznaczne klauzule:

(1) Postanowienia w ogólnych warunkach handlowych, które ze względu na okoliczności, w szczególności ze względu na zewnętrzny wygląd umowy, są na tyle niezwykłe, że druga strona umowy nie musiała z nimi się liczyć, nie stanowią części umowy.

(2) Wątpliwości co do interpretacji ogólnych warunków handlowych są na szkodę osoby korzystającej z nich.

Napisany przez Biflu

Załącznik 2546Załącznik 2545

Witajcie drodzy użytkownicy forum,

zostałem poinformowany o tym forum i ogólnym temacie Jokerów do odwołania przez znajomą i szczerze powiedziawszy złożoność tego tematu
mnie przytłacza.

W zeszłym roku, ze względu na sprzedaż mojego mieszkania, musiałem anulować umowy kredytowe z DKB i DKB/KfW, dokonując zapłaty odszkodowania za wcześniejsze spłacenie (średnio pięciocyfrowa kwota), a następnie trafiłem tutaj przez tego
znajomego.

Dostałem załączone pouczenia odnośnie odwołania i chciałbym teraz dowiedzieć się, czy istnieje możliwość odzyskania odszkodowania za wcześniejsze spłacenie oraz czy odwołanie byłoby opłacalne. Posiadam również ubezpieczenie ochrony prawnej, jak już wspomniałem, kredyty zostały już spłacone i zakończone.

Dziękuję z góry za pierwszą ocenę i ewentualne wskazówki.

Pozdrowienia

Biflu

Nikt nie ma zdania? W międzyczasie odwołałem się dla pewności, jednak otrzymałem dość nieprzyjazny list od DKB....

Napisany przez 3ducnici
Normalnie... jeszcze raz ustalić termin, aby pisemnie uznać odwołanie za skuteczne. Następnie skonsultować się z prawnikiem. Zlecić napisanie pisma. W przypadku ponownego odrzucenia od razu złożyć pozew.

Wszystko inne to strata czasu.

Obie pouczenia są w gruncie rzeczy błędne z powodu „...najwcześniej...”.

Następnie chodzi tylko o zniesienie skuteczności ochronnej wzorca tekstu.

Należy wprowadzić kilka zmian merytorycznych:

- brakujący nagłówek Prawo do odwołania,
- zmieniona ustawa o Finansowanych transakcjach,
- w jednym pouczeniu brzmi ...po wysłaniu swojego pouczenia o odwołaniu... zamiast ...oświadczenia o odwołaniu...,
- takie samo pouczenie jest wprowadzone w tym samym stylu i rozmiarze czcionki pod 3.13 po 3.12 w Regulaminie lub w bieżącym tekście umowy => brak wyraźnego wyróżnienia!

Napisany przez Biflu
Cześć ducnici,

Dziękuję za informację. Jednakże nie jestem pewien, czy WRB jest faktycznie błędna.... Na forum nie znalazłem jeszcze żadnej wypowiedzi pasującej do mojej sytuacji DKB. Niestety, nie mogę skorzystać z RSV, dlatego chciałbym się upewnić, czy WRB jest rzeczywiście podatna na atak.

Pozdrawiam serdecznie,

Biflu

Napisany przez 3ducnici

Cześć ducnici,

Dziękuję za informacje. Nie jestem jednak całkowicie pewien, czy WRB jest błędna.... Nie znalazłem tutaj na forum żadnej DKB, która byłaby podobna do mojej.
Niestety nie mogę skorzystać z RSV, dlatego chciałbym naprawdę upewnić się, czy WRB faktycznie jest podatna na atak.

Pozdrowienia

Biflu

W takim razie nie szukałeś dobrze. ;-) Te pouczenia były już wielokrotnie uznane za błędne!

Jeszcze raz.... są one wadliwe głównie ze względu na „...najwcześniej...”, ponieważ Bundesgerichtshof już w 2009 roku w innym przypadku podjął taką decyzję...

Chodzi teraz tylko o to, czy DKB w pełni przejęła wzorzec zarówno pod względem treści, jak i optycznym. Tylko wtedy obowiązuje ochrona i WR nie jest skuteczna.

Jednak ponieważ DKB zmieniała treść wzorca dość obszernie, nie ma ochrony.

Nawet dziesiąta Izba Cywilna LG N-Fü, która dotychczas, do grudnia 2015 r. pod przewodnictwem RiLG Dr. Regenfus, odrzuciła pozew przeciwko DKB z dokładnie takim pouczeniem (z wyjątkiem ...belehrung zamiast -erklärung)
, a więc prawdopodobnie była jedyną pozostałą Izbą w Niemczech, która uznała pouczenie DKB za niezmieniony wzorzec,
obecnie odwróciła swoje stanowisko o 180 stopni!

Widać teraz zmiany w treści w odniesieniu do Finanzierte Geschäfte, niezależnie od tego, czy istniały „Finanzierte Geschäfte” czy nie.

RiLG Dr. Regenfus został zresztą urlopowany od 01.04.2016 jako „akademicki radca”. Można przypuszczać, że istnieje tu związek z powyższym.

Napisany przez Biflu
Dziękuję ci bardzo, ducnici,

w takim razie ponownie przystąpię do poszukiwań :-)

To przynajmniej nie brzmi zbyt zniechęcająco!
Moje RSV odmawia finansowania pozwu, ponieważ jest to nowa budowa, niestety byłoby to ryzyko nie do przewidzenia z nierzetelnym WRB
przed sądem.... Czy można przybliżenie określić, z jakimi kosztami należy się liczyć w przypadku wniosku o pozw?

Napisany przez welena
Cześć wszystkim, pozdrowienia z okolic Szwabii
Czytam już ten forum od jakiegoś czasu i jestem zachwycony.
Dziś także zadaję swoje pierwsze pytanie tutaj.
Wczoraj dostałem pierwszą odpowiedź od banku (DKB). Nie było niesympatyczna, raczej neutralna. Proszą o przedłużenie terminu na szczegółowe wyjaśnienie moich uwag (odwołałem 2 kredyty, oba wciąż trwają).
Moje pytanie. Czy muszę potwierdzić to przedłużenie terminu? A jeśli nie, jaki byłby ogólnie kolejny krok?
Posiadam ubezpieczenie ochrony prawnej. Zamierzam także zatrudnić adwokata (jeszcze nie wybrałem, którego; są 3 specjalistów, którzy wydają mi się odpowiedni).
Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez 3ducnici
@Biflu

Nie, absolut nie entmutigend!

Pytanie, ponieważ wspomniałeś o nowym budownictwie (bez RSV):

- gdzie znajduje się działka, która została obciążona hipoteką? Jaki sąd rejonowy byłby właściwy w tej sprawie?

- na jak długi okres została wówczas zablokowana stopa procentowa? 10 lat czy dłużej?

- Umowa kredytowa została zawarta w 2007 roku, tak?

- Jaka jest obecna suma spłaconych rat?

- Jak wysoka jest zapisana hipoteka?

- Jakiej wielkości jest obecna pozostała kwota zadłużenia?

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim, pozdrowienia z Krainy Szwabów
Od jakiegoś czasu czytam to forum i jestem zachwycony.
Dzisiaj również zadaję swoje pierwsze pytanie tutaj.
Wczoraj dostałem pierwszą odpowiedź od banku (DKB). Nie była nieprzyjazna, raczej obojętna. Proszą o przedłużenie terminu na udzielenie szczegółowej odpowiedzi na moje wywody (odwołałem 2 kredyty, oba są nadal aktywne).
Moje pytanie. Czy muszę potwierdzić to przedłużenie terminu? A jeśli tak, jaki byłby ogólnie kolejny krok?
Posiadam ubezpieczenie ochronne. Skorzystam także z pomocy prawnika (jeszcze nie zdecydowałem się na konkretnego; mam na oku 3 specjalistów prawników, którzy wydają mi się być odpowiedni).
Dziękuję za wasze odpowiedzi

Cześć i witajcie!

Również DKB... cóż, nie musisz potwierdzać niczego. Prześlij im jednak jeszcze raz pismo, w którym wyznaczysz dwutygodniowy termin na to, aby pisemnie uznać wycofanie jako skuteczne. Niech to nie trwa zbyt długo...zanim dowiedzą się, co jeszcze mają napisać, aby powstrzymać Cię od egzekwowania Twoich praw... i aby było jasne, że ponownie ich wzywałeś, aby ewentualne opóźnienie było bardziej oczywiste.

Skoro mówisz o ubezpieczeniu ochronnym, to co zostało sfinansowane? Stara zabudowa czy nowa?

Kiedy zostały zawarte kredyty?

Jaki okres zapadalności odsetek?

Czy zabezpieczone hipoteką?

Napisany przez Biflu
@ducnici

Odpowiedzialny jest Sąd Okręgowy w Berlinie, okres spłaty odsetek wynosił 15 lat (obie pożyczki zostały spłacone z powodu sprzedaży mieszkania na rzecz VFE w zeszłym roku, obie kwoty około 22 000 €), rozpoczęcie pożyczki miało miejsce w 2007 roku, pierwotna kwota pożyczki DKB wynosiła 179 000 €, a DKB/KfW 78 000 €).

Napisany przez welena
Cześć ducnici,
finansowanie będzie odbywać się na zakup mieszkania własnościowego, zamieszkanego przez siebie, bez możliwości otrzymania ulgi na podatek.
Oba kredyty pochodzą z 2008 roku (DKB i DKB - KfW).
Okres na jaki są ustalone stopy procentowe wynosi 10 lat
Zabezpieczone hipotecznie.
Nie jestem zainteresowany porównaniem, chciałbym całkowicie odmienić warunki umowy, aby pozostała suma była znacząco zmniejszona, co pozwoli mi spłacić oba kredyty (bez dodatkowego finansowania).
Już skorzystałem z wspaniałego kalkulatora LGSaar ))
I teraz pytanie, które może wydać się dziwne. Czy mogę założyć, że cała ta sprawa z bankiem potrwa co najmniej 1 rok? (To pytanie ma swoje uzasadnienie).
Jeszcze jedno pytanie. Raczej mało prawdopodobne, ale mimo wszystko. Załóżmy, że wysyłają mi rachunek, z którym oczywiście się nie zgadzam, czy mogę w takim przypadku zwrócić się do prawnika? Mam na myśli, czy występuje wtedy przypadek ubezpieczeniowy (dla ubezpieczenia ochronnego)?

PS. Moim ostatnim pytaniem jest dla mnie jasne ustalenie, kiedy mogę udać się do biura skarbowego lub kiedy wystąpi przypadek ubezpieczeniowy? Dopiero po jednoznacznym odrzuceniu ze strony banku czy już w przypadku błędnej kalkulacji?
Dziękuję

Napisany przez 2RAM
LG Berlin!!! Kochają DKB miło i gorąco. Tu jeszcze żaden klient DKB nie przegrał. Patrz test.de sukcesy sądowe
Nawet nie przed Sądem Okręgowym!!!!

Napisany przez welena
Cześć RAM,
a co z LG Potsdam?

Napisany przez 2RAM
Tu miłość jest jeszcze większa - również w OLG Brandenburg.

Napisany przez welena
RAM,
tak
Jednakże czytam wiele o 2,5% właśnie z Poczdamu(( Zobaczymy.

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Zuständig wäre das LG Berlin, da die Zinsbindung 15 Jahre betrug (beide Darlehen wurden letztes Jahr wegen Wohnungsverkauf gegen VFE abgelöst, beide DN ca. 22.000 €), der Darlehensbeginn war 2007, die ursprüngliche Darlehenshöhe der DKB betrug 179.000 und die der DKB/KfW 78.000)

Ok, also das ist eine gute Ausgangsposition, die Darlehen wurden gegen eine VFE abgelöst.

Dann müsstest Du als Streitwert die zurückzufordernde VFE + Rückabwicklung betrachten.

Die RAW (Rückabwicklung) kannst Du mittels dem Rechner von LGSaar errechnen. Jetzt ist die Frage, was das KG Berlin aktuell für grundpfandrechtlich abgesicherte Darlehen für Nutzungen annimmt. 2,5% oder 5% über Basis.

Die VFE wird ab Zahlung mit 5%üBZ angesetzt, da die DKB sie ohne Rechtsgrund erlangt hat (§812 und § 818 BGB)

Wenn Du die Summe der Rückabwicklung für die Summe der von Dir geleisteten Zins- und Tilgungsleistungen bis Widerruf errechnet hast, kannst DU den Streitwert in einen Rechner wie hier eingeben:

https://anwaltverein.de/de/service/prozesskostenrechner

Du hast nun aber das Problem, dass Du eigentlich die Darlehen vor Widerruf komplett getilgt hast. Lt. BGH Beschluss v. 12.01.2016 müsste also die Bank Dir Nutzungen auch für die Endtilgung, also die Ablösezahlung, bis Widerruf zahlen.

Geurteilt wurde über so einen Fall aber m.W. noch nicht. Daher verbliebe hier ein gewisses Klagerisiko.

Du könntest aber folgendes machen.... erstmal nur Einreichung einer Leistungsklage (da Rückforderung Summe X) in Höhe der VFE.

Dann hast als Streitwert erst mal nur die VFE. Die ist ja relativ sicher.

Und dann kannst weiter schauen, ob und wie es sich in der nächsten Zeit die Rechtsprechung bzgl. der RAW entwickelt.

Wichtig wäre im Falle eines Vergleiches, dass damit nur die streitgegenständlichen Forderungen abgegolten sind. Und nicht alle gegenseitigen Forderungen aus dem streitgegenständlichen Vertrag.

Damit hältst Du Dir offen, bezüglich der RAW noch mal Klage einreichen zu können, wenn entsprechende Rechtssicherheit irgendwann besteht. Dafür hast Du bei WR in 2016 bis zum 31.12.2019 Zeit.

;-)

Napisany przez 3ducnici

Cześć,
finansowanie mieszkania własnościowego, zamieszkiwane przez siebie, nie nowe.
Oba kredyty z 2008 roku (DKB i DKb - KfW).
10 lat ograniczenia stopy procentowej
Zabezpieczone na podstawie hipoteki.

Nie jestem zainteresowany porównaniem, chciałbym pełne rozwiązanie, aby pozostała suma była zauważalnie zmniejszona, abym mógł spłacić oba kredyty (bez kolejnego finansowania).
Już korzystam z wspaniałego kalkulatora LGSaar))
I teraz jeszcze jedno, być może dziwne pytanie. Czy mogę założyć, że cała ta sprawa z bankiem potrwa co najmniej 1 rok? (Pytanie ma swoje uzasadnienie).
Jeszcze jedno pytanie. Raczej mało prawdopodobne, ale może jednak. Załóżmy, że otrzymam zestawienie, z którym oczywiście się nie zgadzam, czy mogę zwrócić się w tej sprawie do prawnika? Mam na myśli, czy wtedy występuje zdarzenie ubezpieczeniowe (dla ubezpieczenia ochrony prawnej)?

PS. Moje ostatnie pytanie ma na celu wyjaśnienie, kiedy mogę udać się do prawnika lub kiedy występuje zdarzenie ubezpieczeniowe? Dopiero po jednoznacznym odrzuceniu przez bank czy już przy błędnej wycenie?
Dzięki

Gdzie znajduje się obciążona nieruchomość?
Albo gdzie byłeś zameldowany w momencie podpisania umowy?

Który Sąd Rejonowy jest właściwy?

Błędna, nieakceptowalna wycena również mogłaby spowodować szkodę...

Napisany przez welena

Gdzie znajduje się obciążona nieruchomość?
Bądź też, gdzie byłeś zameldowany podczas zawierania umowy?

Który sąd jest właściwy?

Błędne, nieakceptowalne obliczenia mogą również spowodować szkodę...

Miejsce zamieszkania było i nadal jest na Południu (Badenia-Wirtembergia). Umowa z DKB, oddział 560, w Poczdamie. Zawarta przez pośrednika lokalnie. Oznacza to, że umowy zostały wysłane pocztą, podpisane i odesłane. Komunikacja z bankiem odbywała się głównie drogą e-mailową.
Sąd w Poczdamie jest właściwy.

Napisany przez 3ducnici
Nie koniecznie. Jeśli wnioskowana jest wydanie bądź usunięcie decyzji o wypowiedzeniu umowy kredytu, wtedy sądem właściwym jest sąd rejonowy, w którego okręgu znajduje się siedziba tego sądu.

Dodatkowo, w przypadku trwającego nadal kredytu, konieczny jest wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji. Tutaj również, sądem właściwym jest miejsce zamieszkania powoda lub powódki.

Zatem możliwe jest składanie pozwów w sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania.

Poczdam i Berlin mają bądź co bądź długie czasy przetwarzania/rozprawy.

W Sądzie Apelacyjnym w Berlinie również nie idzie to zbyt sprawnie. Sąd Apelacyjny w Brandenburgii nie cieszy się zbyt dobrą opinią po ostatnim wyroku z dnia 20.01.2016.

Mówi się, że na jedną instancję przypada rok.

U nas poszło to trochę szybciej. Pierwsza instancja trwała 6 miesięcy, druga instancja jednak będzie trwać prawdopodobnie rok.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata