Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3ducnici
Myślę, że w ciągu najbliższych dni zostanie opublikowany...

Nie, 12.07. o godz. 0900 odbędzie się spotkanie z Stadtsparkasse Nürnberg

Napisany przez o13o
Moja kancelaria wysłała list do ING-DiBa z propozycją porozumienia i ustawiła termin na ten tydzień. Wczoraj otrzymałem odpowiedź od ING-DiBa z odmową (sprzedanie roszczenia, oprawione prawem do ochrony i informacja, że pośrednik kredytowy udzielał porad). Jestem zdezorientowany. Myślałem, że ING-DiBa zgadza się na pozasądowe porozumienia (przez kancelarię prawną) w przypadku umów z 2008 roku?! Czy teraz między ING-DiBa i moją kancelarią prawną zacznie się ta gra w rozgrywki listowne? Jak było z innymi członkami forum i ING-DiBa? Czy kancelaria wysłała początkowy list z propozycją porozumienia i otrzymała odpowiedź z powrotem?

Dziękuję i pozdrawiam,

13

Napisany przez 3ducnici

Mój adwokat napisał do ING-DiBa propozycję porozumienia prawem porównawczym i wyznaczył termin do tej tygodnia. Wczoraj dostałem odpowiedź od ING-DiBa z odrzuceniem. Jestem zdezorientowany. Myślałem, że ING-DiBa akceptuje pozasądowe porozumienie (przez adwokata) w przypadku umów z 2008 roku?!? Czy teraz między ING-DiBa a moim adwokatem również zacznie się takie odmienne pisanie? Jak było z innymi członkami forum i ING-DiBa? Pierwszy list od adwokata z odpowiedzią w sprawie propozycji porozumienia?

Dzięki i pozdrowienia,

13

RSV available?

Napisany przez o13o
Tak, ale nowa budowa. Oczywiście oni o tym wiedzą... :-(

Napisany przez 3ducnici

Tak, ale to nowa budowa. Oczywiście, że o tym wiedzą... :-(

Wtedy udzieliłeś sobie odpowiedzi.

Wydaje się, że będziesz musiał podjąć drogę pozwu.

Jakie to były WRB jeszcze raz?

Kiedy odwołać?

Kiedy kończy się okres wiązania oprocentowania? Jeśli jest dłuższy niż 10 lat, kiedy zostało spłacone pełne pożyczkę?

Napisany przez 3eugh
@o13o: Jak już wcześniej zostało napisane, zależy to również od zastosowanej ustawy o rozwiązaniu warunków umowy. Nie wszystkie ustawy oferują tym klientom, którzy złożyli wniosek o rozwiązanie umowy, pozaprawne rozwiązanie. Być może będziesz musiał się udać na drogę sądową. Jednak (jeśli się nie mylę, proszę zapytać swojego RA) możesz na to zgodzić się do trzeciego roku po roku złożenia wniosku o rozwiązanie umowy. Być może do tego czasu ustalą się przepisy orzecznicze BGH. Może się jednak zdarzyć, że skład (szczególnie przewodniczący) BGH się zmieni (zmiana) i zaczną pojawiać się na nowo decyzje bardziej przyjazne bankom; nie ma zatem gwarancji, że sytuacja się poprawi.

Napisany przez dogfight76

Denke, der wird die Tage veröffentlicht...

Nein, am 12.07. um 0900 geht es gegen die Stadtsparkasse Nürnberg

Cześć,

Założę się, że termin w BGH nie odbędzie się !! Co szkoda, bo dotyczył dokładnie mojej Sparkassen-WRB z 01/2008

Jestem ciekawy.

Pozdrowienia

Napisany przez IG Widerruf

Mój prawnik napisał do ING-DiBa przed prawie 14 dni z propozycją porozumienia i wyznaczeniem terminu do tego tygodnia. Wczoraj przyszła odpowiedź od ING-DiBa z odmową (wygaśnięcie, godność ochronna i wzmianka o tym, że pośrednik kredytowy udzielał porad). Jestem zdezorientowany. Myślałem, że ING-DiBa zgadza się na porozumienia pozasądowe (za pośrednictwem prawnika) w przypadku umów z 2008 roku?!? Czy teraz między ING-DiBa a moim prawnikiem zaczyna się taka gra w badmintona pisemna? Jak to było z innymi członkami forum w sprawie ING-DiBa? Pierwszy list od prawnika z odpowiedzią porozumieniową?

Czy to umowa z końca 2008 roku z odniesieniem do §312 w pouczeniu o odwołaniu? Brzmi może dziwnie, ale w przypadku tych kredytów Diba nie porównuje się z wszystkimi prawnikami. Współpracujemy z kilkoma kancelariami, z których tylko jedna (!) je porównuje. Nie pytaj mnie dlaczego, ale tak jest. W przypadku pożyczek z początku/półrocza 2008 roku (dzień otrzymania) sytuacja wygląda inaczej. W normalnym przypadku wszystkie są porównywane.

Napisany przez Colonia
Nasza negocjacja z Ja/my może/mogą odbyć się pod koniec czerwca przed Sądem Okręgowym w Kolonii.

Nasz prawnik rozmawiał w innym sprawie z DiBa i prowizorycznie zapytał o gotowość do negocjacji. DiBa wyraźnie nie jest skłonna do negocjacji w naszej sprawie. (Inaczej jest w przypadku pouczenia Odbiór). Wygląda więc na to, że odbędzie się krótka rozprawa pojednawcza? Nasz prawnik jest mało optymistyczny, wygląda na to, że to pouczenie było już wielokrotnie poddawane ochronie wzorców w Kolonii.

Napisany przez IG Widerruf

Nie, 12.07. o 0900 odbędzie się rozprawa przeciwko Sparkasse Nürnberg

Dlaczego tym razem wszystko mogłoby się nieco różnić przed Federalnym Sądem Najwyższym:

kredyt ze Sparkasse będzie rozpatrywany przez BGH

Napisany przez o13o

Wtedy udzieliłeś sobie odpowiedzi.

Musisz więc obrać drogę pozwu.

Która to była WRB jeszcze raz?

Kiedy złożyłeś wniosek o odwołanie?

Kiedy kończy się okres wiązania oprocentowania? Jeśli jest dłuższy niż 10 lat, kiedy została wypłacona pełna kwota pożyczki?

Cytat z eugh

@o13o: Jak już ducnici napisał, wszystko zależy od użytej WRB. Nie każdy WRB oferuje klientowi, który odwołał, pozasądową propozycję. Być może będziesz musiał wystąpić z pozwem. Możesz (jeśli się nie mylę; zapytaj swojego adwokata) odczekać do trzeciego roku po roku od odwołania. Być może do tego czasu będzie już ustalone orzecznictwo BGH. Może się jednak zdarzyć, że skład (w szczególności przewodniczący) BGH zmieni się (zmiana) i ponownie podejmowane będą decyzje bardziej przychylnie nastawione do banków; więc nie ma gwarancji, że będzie lepiej.

Cytat z IG Widerruf

Czy to umowa z końca 2008 roku z odniesieniem do §312 w informacji o odwołaniu? Brzmi może dziwnie, ale w przypadku tych pożyczek ING Diba nie porównuje się ze wszystkimi adwokatami. Współpracujemy z kilkoma kancelariami, z których tylko jedna (!) porównuje te sprawy. Nie pytaj mnie dlaczego, ale tak jest. W przypadku pożyczek z początku/środka 2008 roku (dzień otrzymania) sprawa wygląda inaczej. W szeregach tych standardowo wszyscy są porównywani.

Cześć wszystkim,

to WRB z dnia otrzymania, którą odwołałem pod koniec lutego. Okres wiązania oprocentowania trwa do końca 2018 roku.
Ciekawe, jak to będzie. Próbowałem już sam i zgromadziłem ogółem 3 pisma od DiBa. Mam nadzieję, że mój adwokat sobie poradzi. Dotychczas wydaje się, że zawsze odnosił sukcesy w sprawach przeciwko DiBa.

Napisany przez 3ducnici

Dlaczego tym razem wszystko może pójść nieco inaczej przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości:

kredyt ze Sparkasse będzie rozpatrzony przez BGH

Panie Klausie,

W zasadzie jest to tylko próba reklamy własnego interesu. No cóż... w tej chwili trwa walka o klientów chcących odwołać swoje umowy. Kawałek tortu jest już tylko ograniczony.

Co do samej sprawy, nie wierzę ani przez chwilę, że niemiecki Związek Sparkassen i Giro dopuści do wydania wyroku. Znam tę sprawę jak nikt inny tutaj, była ona rozpatrywana u nas przed drzwiami OLG N, byłem obecny na rozprawie, przy ogłoszeniu wyroku itp.

Chodzi tutaj o kwotę 2500 euro. Gdyby tak się stało, żądania powódki zostałyby w 100% spełnione.

Nawet gdyby dodać zero na końcu, to jakie znaczenie miałoby to w porównaniu do wszystkich procesów dotyczących właśnie tej klauzuli odstąpienia, jak również innych związanych z przypisami i innymi dodatkami?

Z takim wyrokiem BGH na niekorzyść pozwanego Sparkasse Nürnberg, sprawę nie można by było wygrać w zasadzie. Co do kwoty, to zostaje wszystko bez zmian, wszystko jest nadal niepewne.

Banki będą nadal stawiać opór w kwestii składania pozwów. Przepraszam, ale byłyby naprawdę głupie, gdyby się z tego wycofały.

Szczególnie z uwagi na to, że BGH w decyzjach z 12.01.16 i 04.03.16 dał im nieoczekiwany prezent, podnosząc wartość sporu do takiego poziomu, że dla kogoś, kto finansował nową inwestycję i nie ma zabezpieczenia RSV, czyli pożyczki na duże kwoty, proces sądowy staje się bardzo trudny przy takim ryzyku kosztów.

Przed chwilą był przykład podany kilka postów wcześniej.

Banki się nie poddadzą. Wolą porównać ten przypadek w OLG i być może jeszcze 10-20 razy w BGH. To i tak wciąż taniej niż gdyby wszystkie pożyczki można było rozwiązać naraz, musząc zapłacić co najmniej 2,5% ponad stopę bazową dla kredytobiorców...

Napisany przez 2RAM
Oczywiście nic nie będzie omawiane 12.7 - kto przychodzi do BGH, tylko odbiera czek. Żadne banki czy kasy oszczędnościowe nie pozwolą Dr. Ellenbergerowi przedstawić więcej niż to, co już uczynił w znanych postanowieniach (odwołanie). Po prostu nie ma na to powodu......

Kto dotrze do BGH, ten wygrał!!!

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

chodzi o WRB w dniu otrzymania, którą odwołałem pod koniec lutego. Okres związania oprocentowaniem kończy się pod koniec 2018 roku.
Będę teraz bardzo ciekawy. Sam próbowałem i zgromadziłem ogółem 3 pisma od DiBa. Mam nadzieję, że mój prawnik sobie poradzi. Dotychczas wydaje się, że z DiBa zawsze był skuteczny.

ok, zakładam, że koniec lutego 2016 roku, okres związania oprocentowaniem do końca 2018 roku, następnie przekredytować, a następnie będziesz miał czas do końca 2019 roku, aby wystąpić z powództwem o zwrot świadczeń.
Przyjemnym skutkiem ubocznym będzie to, że wartość sporu prawdopodobnie wyniesie tylko tyle, ile zostanie odzyskane. Nie będzie już należności zastawu.

Jedynym problemem jest to, że teraz nie można od razu przekredytować. Wystarczy jednak obserwować poziom oprocentowania i ewentualnie zabezpieczyć się na 2018 rok poprzez transakcje forward. Rok wcześniej często nie ma dodatkowej opłaty.

A możliwe, że do tego czasu sytuacja prawna będzie bardziej klarowna, choć, jak już wcześniej napisałem, nie wierzę, że Sąd Najwyższy zająłby stanowisko w tej sprawie. Jednakże są orzeczenia, itp.

Jeśli masz szczęście, może dojdzie do tematu naruszenia obowiązku przyjęcia, wówczas istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że miałeś bezodsetkową pożyczkę na ten okres.

Twoim ryzykiem jest to, że Sąd Najwyższy w końcu może wydać wyrok w tej sprawie i orzec na korzyść IngDiba. Jakie to jest prawdopodobieństwo? To twoje ryzyko.

;-)

Napisany przez 3eugh
Jedyną możliwością, którą jeszcze widzę (oprócz sytuacji, gdy ktoś z zasady zrezygnuje z grubego czeku, ale kto właściwie to robi?), jest pozew zrzeszenia ochrony konsumentów lub innej instytucji, która wykupiła prawa od powoda, aby zdecydowanie orzekł Bundesgerichtshof. Jednakże mi taka sytuacja nie jest znana.

Napisany przez 2RAM
To się jeszcze nie zdarzyło.......

Napisany przez LGSaar
Wierzę, że jestem przeznaczony do wydania precedensowego wyroku. Z uwagi na dotychczasowy przebieg postępowania i zachowanie mojej przeciwniczki, sprawa zakończy się przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości. Mam jednak pewien problem. Muszę najpierw przejść przez Trybunał Okręgowy, a postępowanie tam trwa bardzo długo.

Napisany przez 3eugh

...
12.07.2016
XI ZR 501/15
Termin w dniu 12 lipca 2016 r., o godz. 10:00, w sprawie XI ZR 501/15 (Sprawa dotycząca nadużywania prawa do odstąpienia od umowy przez konsumenta)
Pytanie: Czy ktoś wie, przeciwko któremu bankowi jest ta sprawa?

Ah, chodzi o kredyt w wysokości 8.000 euro na finansowanie udziału w funduszu. Według powoda został on zawarty w sytuacji przy drzwiach i jest więc możliwy do odwołania. Sądy instancji pozostawiły to otwarte, a pozew został ostatecznie odrzucony z powodu nielojalności. Źródło: test.de

W załączeniu link do pełnego tekstu w pierwszej instancji: LG Hamburg 1. Zivilkammer, wyrok z dnia 15.04.2015 r., 301 O 156/14
Miłej lektury!

Co sądzicie, czy może zostanie podjęta decyzja w tej sprawie?

Napisany przez o13o

ok, Pod koniec lutego 2016 uznam, że okres oprocentowania trwa do końca 2018 roku, następnie refinansowanie, a następnie masz czas do końca 2019 roku, aby złożyć pozew o rekompensatę z roszczeniami zwrotnymi.
Miłym skutkiem ubocznym będzie to, że wartość sporu będzie prawdopodobnie tylko równa wartości roszczenia zwrotnego. Nie będzie też już wymaganego hipoteki.

Jedynym problemem jest to, że teraz nie można od razu refinansować. Wystarczy jednak obserwować poziom oprocentowania i w razie potrzeby zabezpieczyć się na rok 2018 przez finansowanie z góry. Zazwyczaj rok wcześniej nie jest obarczony dodatkowym opłatami.

I ewentualnie do tego czasu sytuacja prawna będzie klarowniejsza, aczkolwiek jak wcześniej wspomniano, trudno w to uwierzyć, że Sąd Najwyższy wyda jakieś oświadczenie. Ale są przecież postanowienia itp.

Jeśli masz szczęście, to sprawa naruszenia umowy kupna-sprzedaży może zostać ustalona, wówczas możliwe byłoby, że przez ten czas otrzymałeś bezzwrotną pożyczkę.

Twoim ryzykiem jest ewentualne wydanie przez Sąd Najwyższy orzeczenia na temat tej informacji dla kredytobiorców, co mogłoby zakończyć się na korzyść IngDiba. Jakie jest to prawdopodobne? To twoje ryzyko.

;-)

Cześć ducnici, dzięki wielkie. To rzeczywiście warto rozważyć, jeśli pozasądowo nie będzie działać.

Napisany przez Widerruf jetzt

Termin ogłoszenia wyroku w sprawie 3 U 173/15 OLG Celle, pierwszej instancji 4 O 333/14 LG Verden,

przeciwko Hypothekenbank Frankfurt, hasło dwa umowy, jedno pouczenie

został przeniesiony na dzień 22.06.2016.

Czy to oznacza, że uda się uniknąć 21.06.?

cześć ducnici,

dzięki za informacje.

Czy będziesz nadal śledzić tę sprawę i nas informować o nowościach?
Dzięki.

wj

Napisany przez Widerruf jetzt
usunięte, ponieważ już rozwiązane

Napisany przez LGSaar

Oczywiście, 12.7 nie będzie żadnych negocjacji - kto przychodzi do BGH, tylko odbiera czek. Żadne banki ani kasy oszczędnościowe nie pozwalają już dr Ellenbergerowi przedstawiać więcej niż to, co już zrobił w znanych postanowieniach (odwołanie)

Ale dlaczego miałby tak robić?......

Kto dotrze do BGH, wygrał!!!

Czy BGH nie może postanowić uchwałą bez przeprowadzania ustnej rozprawy, tak jak OLG? Czy może określić swoje stanowisko przed ustną rozprawą za pomocą uchwały wskazówkowej i poinformować bank, że może obniżyć koszty, jeśli cofnie apelację? Wiele sądów OLG to robi. Czy to byłoby możliwe w przypadku apelacji?

Napisany przez 3ducnici
@WR teraz,

tak, zrobię to. Już ze względu na własne korzyści. Jestem również w kontakcie z KV.

LGSaar, Bundesgerichtshof to nie żaden pikuś. Gdy się wypowiadają, robią to solidnie. Myślę, że gdy bank zaskarża decyzję i zleca jednemu z tych prawie 50 prawników BGH...to oni już wiedzą, co robią...a jeśli coś, to po prostu jest decyzja i skarga zostaje odrzucona. Jak w przypadku DKB.

Więc uważam to za dobre, gdy powodowie ulegają i ciśnienie w kotle pozostaje...

LGSaar, co wolisz... pisać historię prawa czy inkasować czek i uśmiechać się za każdym razem, gdy zobaczysz czerwoną literę S...?

Napisany przez HenryJones
Otrzymałem właśnie odpowiedź od prawnika. VB zgodziłaby się zrezygnować z VFE. Ponowne negocjacje nie przyniosłyby skutku. Oznacza to więc albo zaakceptować, albo pozwać. Na pierwszy rzut oka pomyślałem, że musi być coś więcej. Potem jednak przyszła mi myśl, że jeśli rzeczywiście byłoby to przeciągnięte przez 1 rok, to w międzyczasie straciłbym korzyść z odsetek, które mógłbym teraz wykorzystać, co nie zostałoby zrównoważone przez ewentualne dodatkowe odszkodowanie za korzystanie. W przybliżeniu, dla ostatnich 3 lat umowy - 7500 € korzyści z odsetek z nowym kredytem, jeśli teraz podejmę decyzję. Odszkodowanie za korzystanie wynosi 5.000 €, przy oprocentowaniu 2,5%, tak jak zazwyczaj decyduje LG St. Innymi słowy, chodzi o dodatkowe 5.000 €. A jeśli potrzebuję rok na proces itp., stracę w tym czasie korzyść z odsetek w wysokości 2.500 €. Oczywiście miałbym również odszkodowanie za utratę korzystania, ale nie wiem, jak wysokie. A może popełniam błąd myślowy? Dane z 2009 r. to kredyt w wysokości 130 tys. €, obecnie pozostałe zadłużenie 88 tys. €. Stopa procentowa około 4%. Co byście powiedzieli? Jak obecnie wyglądają orzeczenia sądowe? p.s. Jeśli pismo wygląda dziwnie, to wina tego komputera tutaj się psuje, przepraszam

Napisany przez 3eugh
Klasyczne pytanie: lepiej wróbel w garści czy gołąb na dachu? Nie mogę tego dla Ciebie rozstrzygnąć, ale mogę potwierdzić Twoje myśli, czyli zgadzam się z Tobą. Jestem także świadom/a, że rezygnuje się z części, chociaż (być może) otrzymałoby się zadośćuczynienie w postaci odsetek. Zastanów się także, czy chcesz już teraz skorzystać z niższych rat (chyba że wykorzystasz niższą stopę procentową na wyższą spłatę, co również byłoby wskazane), czy planujesz większe wydatki, czy też chcesz jeszcze trochę poczekać.

Napisany przez NaTwoim13
Ochrona prawna dostępna, jakie OC? Znane wyroki?

Napisany przez 3ducnici

......Negocjacje ponowne nie mają sensu. .........

Kto to mówi? Twój prawnik czy prawnik VB?

Moja propozycja porównawcza wyglądałaby następująco:

- Obliczenie WNZ na podstawie 2,5% stopy procentowej, które są łatwo osiągalne w LG i OLG S

- Od WR raty byłyby traktowane przez Ciebie jako spłata w 100%, czyli bank nie otrzymywałby od WR dodatkowych odsetek

- Pokrycie kosztów w 100%

To moim zdaniem byłoby uczciwe porównanie i uwzględniałoby dotychczasowe odmowy uznania WR przez VB.

Natychmiastowo podjąłbyś refinansowanie, bank od tego momentu już nie mógłby dalej generować odsetek, a Ty oszczędziłbyś sobie wizyty u prawnika, gdyby VB właściwie uznał WR.

To właśnie napisałbym mojemu prawnikowi. Z prośbą o przekazanie informacji prawnikowi VB.

Nie zawsze trzeba od razu przyjmować pierwszą ofertę banku.

A jasno zapisz, że jeśli WR był skuteczny, ponieważ WRB jest niepoprawna, to nie ma negocjacji dotyczących VFE. Po prostu ich nie ma. Wtedy można jedynie! rozmawiać o warunkach rozwiązania wstecz. Dotychczasowo w propozycji porównawczej były one całkowicie pomijane...

Ponadto, OLG S również potwierdził zwłokę w przyjęciu.

https://lrbw.juris.de/cgi-bin/laender...8&pos=0&anz=10

Komentarz 101

Ten wyrok powinienem przesłać prawnikowi bankowemu w kopii pisma.

[cytat=eugh">
albo czy chcesz to jeszcze przez jakiś czas przesiedzieć.
[/cytat]
Aktualnie przeszkadza mi głównie to, że jestem związany z historią przez długi czas. Być może te 2.500 € różnicy nie są dla mnie warte, jeśli moje oszacowanie jest poprawne. Muszę jeszcze to przemyśleć.

Ochrona prawna nadal istnieje, viewtopic.php?p=117652

@Ducnici:
Mówi mój prawnik, którego mi poleciłeś. NWE rzekomo kategorycznie wyklucza bank.

są łatwo osiągalne na LG i OLG S
czy jest to nadal aktualne?

- Po WR raty są 100% wliczane jako spłata kapitału, czyli bank nie otrzymuje już od WR oprocentowania

- Pokrycie kosztów w 100%

Dobry punkt z oprocentowaniem. Jakie dokładnie koszty masz na myśli, prawniku? RSV może się na początku sprzeciwić, bo w przypadku ugody musi ona ponosić więcej.

Napisany przez NaTwoim13
Czy w przypadku ugody pozasądowej trzeba ponieść większe koszty niż w przypadku pozwu?

Napisany przez NaTwoim13
@ducnici

Którego prawnika polecasz?

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Którego prawnika byś polecił?

Masz na myśli jakich prawników? W liczbie mnogiej. Trzech z nich. Między innymi tego, który jest nam znany z tego forum.

Napisany przez NaTwoim13
Dobra, tego chciałem usłyszeć ;-))

W przeciwnym razie zdziwiłbym się, zirytował.

Napisany przez Brazz
Cześć wszystkim. Musiałem się właśnie zalogować, aby trochę zakłócić waszą dyskusję. Przeczytałem wstecz aż do strony 6xx (koniec marca), zajęło to trochę czasu. Nie chcę nikogo nudzić moją sprawą, ale chciałbym zapytać, czy w forum finansowym lub podobnych istnieją również tak obszerne wątki dotyczące ubezpieczenia na życie. W dziale związany z emeryturami wydaje się, że temat odwołania nie jest zbyt licznie reprezentowany, czy klienci ubezpieczeń na życie również tu zaglądają?

Napisany przez atlas1404
@Brazz
Jestem w podobnej sytuacji. Niestety, tutaj nie poświęca się tak intensywnej uwagi WR w porównaniu do RV i LV. Niemniej jednak, tematyka WR na tym forum - dla mnie - zawsze jest interesująca. Znalazłem sobie radcę prawnego, który jest zaznajomiony z tym zagadnieniem i wyjaśnił mi WR.

Napisany przez bolek75
Jestem tutaj nowy i już przeczytałem wiele interesujących rzeczy. Dziękuję za to!
Mam umowę pożyczki w Sparda Bank Berlin z marca 2010 r. z błędnym Oferowanym Oświadczeniem Kredytowym.
Umowa została sprawdzona przez prawnika tutaj w Berlinie, Oferowane Oświadczenie Kredytowe zostało uznane za błędne pod wieloma względami.
Wycofałem się i bank odrzucił to standardowymi frazesami.
Prawnik otrzymał gwarancję ubezpieczenia od RSV i teraz będzie działać.
Zobaczymy co Sparda Bank Berlin odpowie, choć według prawnika mają reputację niskiej skłonności do porozumienia.
Będę Was informować na bieżąco i z pewnością będę często prosił o radę.

Napisany przez Brazz
Dziękuję moim poprzednikom. W moim przypadku chodzi o produkt Bundeswehr-Rahmenvertrag, który jest zarządzany przez DBV jako główny dla grupy ubezpieczycieli. W lutym tego roku, za pomocą różnych, ale raczej odpowiednich, źródeł w internecie stwierdziłem, że pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy jest błędne (powinno być). W związku z tym, z pomocą wzoru formularza i własnego uzasadnienia, złożyłem odstąpienie od umowy. Z wymogiem odpowiedzi w określonym terminie. Dopiero po trzecim piśmie strona przeciwna odpowiedziała pod koniec maja krótkim piśmie z błędami kopiuj-wklej (wygląda na to, że pracownicy mają dużo pracy...) z odwołaniem się do zasady uczciwości i wiarygodności (venire contra factum proprium nemini licet ~ sprzeczność własnego zachowania). To była jedyna argumentacja, dlaczego niestety nie można uwzględnić mojego żądania.

W międzyczasie czekam na odpowiedź od IG Widerruf, do których przesłałem dokumenty, ponieważ moja wizyta u specjalisty prawa ubezpieczeniowego w Berlinie była odległa (14.06.) i chciałem poznać ich opinię.

Napisany przez 3eugh
@bolek75: Dziękujemy za takie informacje, zawsze są dla nas bardzo cenne.

@Brazz & atlas1404: Rozumiem Wasze pytanie dotyczące dodatkowego forum/wątku, ale to byłoby ewentualnie pytanie skierowane do administratora tego forum, ponieważ ja nie mogę poza forum dotyczącego finansowania budowy nic zmienić/dodać, przepraszam. Ale na pewno dobrze zrobicie, jeśli będziecie czytać także o ubezpieczeniach i zadawać pytania. Sprawdzajcie też regularnie test.de, gdzie głównie wymieniane są informacje na temat kredytów hipotecznych (oraz ich odwołania), ale można tam również po rejestracji zadawać pytania itp., na pewno jednak znajdziecie tam także przydatne informacje na temat ubezpieczeń. Jako dodatkowe zewnętrzne źródła informacji polecam również Finanztip.de (specjalnie dotyczące odwołań umów ubezpieczeniowych) oraz oczywiście dejure.org z darmowym dostępem do wielu decyzji sądowych, tekstów ustaw itp. Na końcu znajdziecie także kilka innych linków w moim podpisie (część z nich wewnątrz tego forum).

Życzę Wam dalszych przyjemności tutaj i oczywiście sukcesów!

A Brazz, napisz (jeśli możesz/chcesz), co IG Widerruf (czyli Roland Klaus) sądzą na temat Twojej sprawy. Również przecież od czasu do czasu pisze tutaj na temat odwołań. Dzięki.

Napisany przez Brazz
@eugh:
Dziękuję za zrozumienie. Mój krzyk o własnym zakątku dla ubezpieczeń nie powinien być tak głośny, chciałem tylko w tym aktywnym wątku sprawdzić, czy są jakieś dalsze dyskusje, które (przyznam, bardziej pasujące do mojej sprawy). Znam już teksty związane z moją tematyką na Finanztip, dzięki tej stronie cała sprawa związana z WDR zaczęła się dla mnie w ogóle. Test.de był mi nieznany, ale od przeczytania tego wątku teraz też o nim wiem! Teraz będę tam czytać.
IG Widerruf zauważyłem w tym kontekście - po ewentualnej analizie mogę poprosić o zgodę na publikację.

Jeszcze raz dziękuję!

Napisany przez 3ducnici
Wyrok przeciwko DKB wydany przez Sąd Apelacyjny Brandenburgii

https://www.gerichtsentscheidungen.be...rue#focuspoint

Napisany przez 3eugh

Wyrok przeciwko DKB z OLG Brandenburg

https://www.gerichtsentscheidungen.be...rue#focuspoint

Cześć, ducnici, co tam u Ciebie? Widziałeś (post z 04.06. ):

Cytat właśnie od eugh

Aktualności prawne - świeżutko podane. OLG Brandenburg, 01.06.2016 - 4 U 125/15:

Treść

Na apelację powodów oraz na apelację pozwanych wyrok ogłoszony 15 lipca 2015 r. przez VIII Izby Cywilną Sądu Okręgowego w Poczdamie, Sprawa nr 8 O 273/14, częściowo zmieniono i sformułowano ponownie następująco:

Pozwany jest zobowiązany do przeniesienia na powodów lub osobę przez nich wskazaną, w zamian za zapłatę w wysokości 105.819,59 € oraz rekompensatę za korzystanie w wysokości 4,28% od dnia 1 maja 2016 r., hipoteki bez listu (bieżący nr 1) w wysokości 160.000 € z rocznym oprocentowaniem 14%, udzielonej zgodnie z protokołem notarialnym nr 538/06 sporządzonym przez notariusza …, D…, zarejestrowanej dnia 28.11.2006 r. w D…, w Dziale III Księgi Wieczystej prowadzonej przez Sąd Rejonowy w D…, na działce nr 10983, działka nr 640, 3062, 3818, 3819, obiekt … 27.

Stwierdza się, że pozwanemu nie przysługują żadne inne roszczenia wobec powodów z umowy pożyczki nr 780258539 w wysokości 105.819,59 € oraz rekompensaty za korzystanie w wysokości 4,28% od dnia 1 maja 2016 r.

Stwierdza się, że pozwan...

Napisany przez 3ducnici
ahsoo...

Napisany przez 3eugh
Ducnici, serdecznie dziękuję za Twój ponowny raport na stronie test.de z dzisiaj (część już omawiana tutaj na forum). Cytuję:

Sparkasse Fürth: Sprawozdanie z OLG Norymbergi

W dniu 30.05.2016 OLG Norymberg rozpatrywał odwołanie od kredytu udzielonego przez Sparkasse Fürth. 14 U 1812/15, wyjściowo 6 O 459/15 LG N-Fü z dnia 20.07.2015
WRB z przypisem skontrolować czas w poszczególnych przypadkach i ...najwcześniej....
Strony porozumiały się i ustaliły, że Sparkasse zwróci kredytobiorcy zatrzymaną prowizję w wysokości 17,500 euro. kredyt został w międzyczasie całkowicie spłacony. W ramach ugody powodowie zrezygnowali z dalszego roszczenia o odszkodowanie za korzystanie z kredytu. Wartość sporu wyniosła 74,160 euro, a koszty zostały podzielone zgodnie z kwotą.

Sparda Bank Ostbayern: Sprawozdanie z OLG N

W poniedziałek, 06.06.2016, OLG Norymberg rozpatrywał odwołanie od umowy kredytowej w Sparda Bank Ostbayern. kredyt z 2009 roku, 154,000 euro (sprawa 14 U 1028/15).

Pouczenie w moim wniosku o kredyt.

Pierwszoinstancyjny wyrok LG Regensburg, 1 O 1898/14 z dnia 30.04.2015 z oddaleniem powództwa.

Dziesiąty Senat Cywilny uznał, że pouczenie Sparda Bank Ostbayern było błędne, ponieważ w przedstawionej sytuacji kredytobiorca nie mógł jednoznacznie określić początku terminu. DN podpisał wniosek, który bank podpisał i odesłał z powrotem.

Strony doszły do porozumienia. Kredytobiorca został zwolniony z umowy za jednorazową zapłatę 1,500 euro.

Odszkodowanie za przedterminową spłatę wynosiłoby 12,053 euro, uzgodniono jednorazową opłatę 1,500 euro od kredytobiorcy do Sparda Bank. Nawzajem zrezygnowano z kosztów.

Powodowie nie dążyli do odwrócenia transakcji.

Commerzbank, Axa LV: Sprawozdanie z OLG Norymberg

W dniu 06.06.2016 OLG Norymberg rozpatrywał sprawę lub dwie sprawy dotyczące odwołania kredytu konsumenckiego udzielonego przez Commerzbank oraz Axa-Versicherung (jako następcę prawnego DBV Winterthur).

Sprawa 14 U 1130/15, 14 U 1089/15, pierwszoinstancyjnie LG N-Fü, sprawa 10 O 9266/14. Pierwszoinstancyjne oddalenie.

Ciekawostka: był tzw. umowa kredytowa łączona. Commerzbank połączył wiele umów z różnymi partnerami w jednym dokumencie, ale udzielił błędnych pouczeń. W pouczeniu stwierdzono, że "Nie jestem już związany moim oświadczeniem woli...". Ta pojedyncza forma wyrazu pozostawia kredytobiorcę zaniepokojonym, czy może odwołać wszystkie umowy oddzielnie i niezależnie od siebie, czy tylko razem.

W rezultacie OLG N podąża za stanowiskiem LG Verden, sprawa 4 O 333/14 z dnia 04.09.2015, która została skierowana do rozpatrzenia przez OLG Celle, sprawa 3 U 173/15. Ogłoszenie decyzji przez OLG Celle w podobnej sprawie miało miejsce 22.06.16.

Na OLG Norymberga strony doszły do ugody. Zarówno Commerzbank, jak i Axa-Versicherung zgodziły się zwolnić kredytobiorcę ze swoich umów.

Pozostały dług został obniżony o kwotę odpowiadającą korzyściom w oparciu o 2,5 punktu procentowego ponad stopę bazową. W ten sposób wszelkie roszczenia zostały zaspokojone. Postanowiono zachować milczenie. Wysokość sporu została ustalona na podstawie postanowień BGH z dnia 12.01.2016 i 04.03.2016, czyli suma odsetek i spłat do odwołania oraz wartość nominalną obciążenia hipotecznego, którego zwrot był żądany. Koszty ponoszą w proporcji 2/3 para powodowa, a resztę odpowiednio Commerzbank i Axa-Versicherung odpowiadają.

Topp!

Napisany przez 3eugh
Przy okazji - tutaj ciekawy artykuł z FAZ z dnia 07.09.2016 pod tytułem Rozczarowane marzenia o własnym domu.
Dotyczy on dyrektywy UE dotyczącej kredytów mieszkaniowych, która obowiązuje w Niemczech od końca marca.

Wycinek z artykułu:

Pewne grupy klientów mają teraz trudniej.

Jest jeszcze za wcześnie, by podać jednoznaczne liczby. Na to zwraca uwagę także Interhyp, największy pośrednik kredytowy na niemieckim rynku. Firma stwierdza, że nie ma wyższego wskaźnika odrzuceń, ale ze względu na nowe przepisy czas obróbki wniosków kredytowych się wydłużył.

To potwierdza moje obawy, że zwłaszcza starszym klientom/emerytom, którzy poszukują refinansowania (np. również z powodu odstąpienia brakujących własnych środków), będzie trudniej.

Napisany przez r0mek
Cześć wszystkim,
w moim przypadku pozwan do 2 instancyjnego przyznał roszczenie. natychmiastowe uznanie.
Koszty zostaną prawdopodobnie przeniesione na mnie / ubezpieczenie zgodnie z § 93 Kpc przynajmniej częściowo. Wyrok zostanie wydany dopiero za 4 tygodnie.

Czy to możliwe bez dalszych działań mimo 1 instancji? Jakie mam możliwości, aby się przeciwko temu obronić.

Napisany przez 3ducnici
Szukam doświadczeń i opinii na temat banku Santander. W każdym przypadku sprzedaży na odległość.

Następujący kontrakt WRB z 21.03.2011

z 2007

Napisany przez Noni
Dzień dobry

Ustawa, która została już uchwalona przez Bundestag, przewiduje, że w przypadku umów zawartych między 1 września 2002 a 10 czerwca 2010, pomimo błędów w pouczeniu, prawo do odstąpienia kończy się 21 czerwca. Więc to kończy się????? nigdy nie zaczęło obowiązywać ???? Jeśli coś się kończy....... Czy w takim razie ustawodawca nie przyznaje już, że prawo do odstąpienia nigdy nie weszło w życie??? Dlaczego mam to jeszcze udowadniać, skoro kończy się dopiero 21 czerwca 2016 roku
Pozdrowienia Noni

Napisany przez 2RAM
Instrukcja odstąpienia od umowy Santander nie spełnia prawdopodobnie wymagań Federalnego Sądu Najwyższego:

Za mała czcionka

Płatny numer faksu 0180

Napisany przez 3ducnici

Santander Widerrufsbelehrung nie spełnia wymagań Federalnego Trybunału Sprawiedliwości:

Zbyt mała czcionka

Płatny numer faksu 0180

Wzór z 2011 roku odpowiada w miarę wzorowi.

Tylko, znalazłem inny wzór na odstąpienie od umowy na odległość, który ma obowiązywać w okresie od 23.02.2011 do 03.08.2011...

https://www.bmjv.de/SharedDocs/Archiv...cationFile&v=3

Drugi wzór Informacja o odstąpieniu od umowy, obowiązujący od 30.07.2010, jest dla umów kredytu konsumenckiego...

Dla mnie nie do końca jasne... czy miało być pouczenie zgodnie z §355 BGB czy §312 BGB dotyczące odstąpienia od umowy na odległość?

Napisany przez Harley

Dzień dobry

Ustawa, która została już przyjęta przez Bundestag, stanowi, że dla wszystkich umów datowanych od 1 września 2002 r. do 10 czerwca 2010 r. prawo do odstąpienia od umowy kończy się 21 czerwca, pomimo błędów w pouczeniu.
To oznacza, że kończy się????? nigdy nie zaczęło obowiązywać????? Jeśli coś się kończy....... czy ustawodawca nie przyznał już, że prawo do odstąpienia od umowy nigdy nie wszedł w życie???
Dlaczego więc mam to jeszcze udowadniać? skoro termin wygaśnięcia upływa dopiero 21 czerwca 2016 r.
Pozdrowienia Noni

Źle to zrozumiałeś. Umowy z prawidłowym pouczeniem o odstąpieniu od umowy lub pouczeniem zgodnym z wzorcem (fikcja ustawowa) nie mogą być odwoływane od lat, ponieważ termin na odstąpienie od umowy dawno już minął.

Nowa ustawa dotyczy tylko umów z błędnym pouczeniem o odstąpieniu od umowy. Obecnie możesz odstąpić od umowy tylko wtedy, gdy udowodnisz, że pouczenie jest błędne. Od 21.06.16 błędność nie ma już znaczenia dla starych umów, ponieważ na mocy ustawy prawo do odstąpienia od umowy jest wyłączone nawet dla błędnych umów.

Krótkie pytanie: Zauważyłem, że w przypadku orzeczeń związanych z LG S zawsze stosuje się obliczenia związane z metodą Winnecke. Czy jest to tam standardowa praktyka?
  • 1
  • 282
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata