Witajcie, oto wygląda moja pouczenie:
2008-2009 używane pouczenie
Różne banki (np. Kreissparkasse Köln, Stadt- und Kreissparkasse Erlangen, Sparkasse Nürnberg, Sparkasse Mittelfranken-Süd lub Sparkasse Mittelthüringen) używały w latach 2008/2009 następującego pouczenia odstąpienia:
Pouczenie o odstąpieniu
Konsument
Max Mustermann
Musterstr. 123
90402 Nürnberg
Pouczenie o odstąpieniu od ww. umowy z dnia XX.XX.2009
Prawo do odstąpienia
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyn na piśmie (np. list, fax, e-mail). Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej, ale nie wcześniej niż w chwili dostarczenia Ci dokumentu umowy, twojego pisemnego wniosku lub kopii dokumentu umowy lub wniosku. Wystarczy wysłanie odwołania w terminie.
Odwołanie należy kierować do:
(Nazwa, firma i adres korespondencyjny instytucji kredytowej, ewentualnie nr faksu, adres e-mail i/lub, jeśli konsument otrzymuje potwierdzenie odwołania, także adres internetowy):
Sparkasse Nürnberg, Lorenzer Platz, 90327 Nürnberg
[...]
Na dole formularza drukowane są dwie przypisy:
1 Nie dotyczy umów zawartych na odległość
2 Określenie konkretnie dotkniętej umowy, np. Umowy o pożyczkę z dnia…”
Pouczenie zostało przesłane adwokatowi, który wskazał następujące błędy:
1. Formułowanie terminu nie jest jednoznaczne
2. Informacja o stronie internetowej: Odwołanie należy kierować do:,,,,,,,, (Nie ma możliwości odwołania się za pośrednictwem strony internetowej, tylko drogą mailową)
3. Pouczenie dotyczy finansowanych transakcji, chociaż taka transakcja nie istnieje.
4. Przypis 1: Przejrzystość jest istotnie ograniczona (zamieszanie u kredytobiorcy)
Czy pusta przestrzeń po dwóch tygodniach ma jakieś znaczenie?
Kto ma tę samą umowę i chciałby podzielić się doświadczeniami? Czy istnieją aktualne wyroki i jakie są szanse?
Czy ta sytuacja jest jednoznaczna?
Sądami właściwymi są: Landgericht Wuppertal oraz OLG Düsseldorf
Moje
ubezpieczenie ochrony prawnej nie chce teraz pomagać i nie chce pokrywać kosztów. Mój prawnik chce skontaktować się z instytucją arbitrażową.
Nawet przy pokryciu kosztów muszę się zastanowić nad kosztami i ryzykiem, ponieważ pokrywane jest tylko maksymalnie 1/3.
To
Dom wielorodzinny, a
ubezpieczenie ochrony prawnej obejmie tylko część zamieszkałą przeze mnie.
Czy istnieją rzetelni finansowierze procesowi, którzy zajmą się taką sprawą? Rekomendacje
Kwota
kredytu 170 000 €, już spłacone 70 000 €. Czas spłaty do grudnia 2019 r.
Ta sprawa jest dla mnie ważna, ponieważ znajomy ma taką samą umowę na 300 000 €. Niestety, też nie posiada ubezpieczenia ochrony prawnej.
Dziękuję i pozdrawiam
ramokap
[EDYTOWANO przez EUGiH dnia 03.09.2016 r. o 18:07: Cytat z postu użytkownika ramokap dodany w celu lepszej identyfikacji]
Witam,
jednakże, pusta przestrzeń ma swoje znaczenie (lub mogła mieć), patrz postanowienie sądu OLG w Celle z dnia 18.01.2016 r. Ja również otrzymałem to pouczenie i obecnie jestem w procesie sądowym przed Landgericht. Wydaje mi się, że mają Państwo dość dobre szanse u OLG w Düsseldorfie. Tutaj niedawno wydano wyrok na korzyść konsumentów w sprawie tego samego pouczenia odstąpienia.