Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez LGSaar

Tu miłość jest jeszcze większa - także w OLG Brandenburg.

No cóż, OLG Brandenburg nie jest zaliczany do sądów apelacyjnych przyjaznych dla konsumentów. Zawsze ustalana jest stawka odsetkowa dla banku po odwołaniu.

Napisany przez 2RAM
Ale DKB nie wygrała tam jeszcze - niezależnie od 2,5 ü B.

Napisany przez welena

Niekoniecznie. Jeśli wystąpi się o wydanie lub usunięcie GS, to GS to ten, na terenie którego znajduje się GS.

Ponadto, w przypadku nadal trwającego kredytu konieczne jest wnoszenie powództwa o stwierdzenie nieistnienia długu. Tutaj również GS to miejsce zamieszkania powoda lub powódki.

Więc w zupełności możliwe jest pozwać przed właściwym GS dla swojego miejsca zamieszkania.

Poczdam i Berlin mają chyba długie czasy obsługi i rozprawy.

W sądzie wyższej instancji w Berlinie również nie idzie zbyt szybko. Sąd Apelacyjny Brandenburgii nie należy zdecydowanie do faworytów po ostatnim wyroku z dnia 20.01.2016 r.

Mówi się, że procedura trwa rok.

U nas poszło to nieco szybciej. 1. instancja 6 miesięcy, 2. instancja prawdopodobnie potrwa rok.

O usunięciu już czytałem. Nic innego nie wiedziałem. Dzięki, ducnici.
Więc, około 2 lata. Nie ma pośpiechu, chociaż oczywiście rok byłby lepszy.
No dobrze. Załóżmy, że sprawa się przeciągnie i potrwa 2 lata. W tym momencie okres wiązania oprocentowania dla obu kredytów już upłynął. Co mam zrobić dalej? Przepraszam za głupie pytanie.

Napisany przez 3ducnici
no cóż, jeśli umowa jest taka jak u nas, po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania, bez nowej umowy zostanie ustalone zmienne oprocentowanie. kredyt można wtedy wypowiedzieć w dowolnym czasie z jednomiesięcznym wypowiedzeniem (lub 3 miesiące bez VFE, nie jestem pewien, ponieważ wydaje się, że obowiązuje umowa z 2007 roku)

Albo wypowiadacie umowę z obowiązkiem spłaty zadłużenia.

Wtedy powinna jednak być możliwa dodatkowa spłata, aby można było odpowiednio wykorzystać korzyść z WR poprzez odpowiednią spłatę...

Napisany przez welena

cóż, jeśli umowa jest taka jak u nas, po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania, bez nowej umowy zostanie ustalone zmienne oprocentowanie. kredyt można wtedy wypowiedzieć w każdej chwili z miesięcznym wypowiedzeniem (lub 3 miesiące bez VFE, nie jestem pewien, czy umowa z 2007 roku ma zastosowanie)

Lub możecie wypowiedzieć umowę z zachowaniem terminów i zaciągnąć nowy kredyt.

Wtedy jednak dodatkowa spłata powinna być możliwa, aby móc wykorzystać korzyść z WR odpowiednio do spłaty...

Tak więc jednak wypowiedzenie.. W tym miejscu jednak nie do końca rozumiem, jaką resztową kwotę wtedy przesłać bankowi? (po wypowiedzeniu po okresie stałego oprocentowania)Tę zgodnie z harmonogramem spłaty? I potem różnicę z WR dochodzić drogą sądową?
W tym czasie będzie już jednak prowadzony inny proces, który wkrótce rozpocznę (WR).

Ach, teraz wpada mi na myśl jeszcze jedno pytanie na ten temat. Płacę raz w roku dodatkową spłatę (niestety, ta akcja jest dozwolona tylko w jednej z umów i tylko w wysokości 5%).
Teraz odwołałem tę umowę. Płacę raty nadal z zastrzeżeniem. Jak to wygląda z kolejnymi dodatkowymi spłatami? Czy mogę teraz nadal je dokonywać i np. podczas przelewu podać jako cel spłatę dodatkową 2017 – płatność z zastrzeżeniem?
W związku z odwołaniem umowy zaznaczyłem, że nadal będę płacił wymagalne raty z zastrzeżeniem (bank ma zezwolenie na obciążanie rachunku, dlatego ta adnotacja w liście odwoławczym WR, obowiązująca dla wszystkich rat po WR). A co z dodatkową spłatą?

Napisany przez 3ducnici
naja, jednak oczywiste, że jeśli zrywasz umowę o warunkach, to pozostałe zobowiązanie, które według umowy nadal byłoby otwarte. Różnicę, o którą pytasz, czyli tę, którą przepłaciłeś, będziesz musiał odzyskać poprzez pozew.

Jeśli teraz złożysz pozew o ustalenie (dotyczący bieżącej umowy), musiałabyś wtedy odpowiednio zmienić wniosek. Jeśli to możliwe.

Dodatkowe spłaty to dobre pytanie. Jedni mówią, że bank otrzymałby je wtedy po prostu bez podstawy prawnej (zgodnie z § 812 BGB itd.) i musiałby zwrócić nadpłatę, inni twierdzą, że byłaby to spłata w stosunku do reszty zobowiązania powstałego po wyznaczeniu raty... bez nadpłaty...

Nie jestem w stanie udzielić na to odpowiedzi....

Napisany przez verbraucher10
Teraz przepisałem moje pouczenie o odstąpieniu od umowy. Co o tym sądzicie? Umowa została zawarta w 2004 roku.

Dziękuję za wasze opinie.

Wniosek o odstąpienie został wysłany przed 21.06. Teraz zastanawiam się, co dalej robić.

PRAWO ODSTĄPIENIA OD UMOWY

ZOSTAŁEM POUCZONY, ŻE NIE JESTEM JUŻ ZOBOWIĄZANY DO AKCEPTACJI OFERTY, JEŻELI ODSTĄPIĘ OD NIEJ W CIĄGU 2 TYGODNI. ODSTĄPIENIE NIE MUSI BYĆ UZASADNIONE. MOŻE BYĆ PRZEDE MNĄ W FORMIE TEKSTOWEJ. FORMA TEKSTOWA OZNACZA, ŻE MOGĘ PRZESŁAĆ OŚWIADCZENIE O ODSTĄPIENIU PRZEZ URZĄD POCZTOWY LUB ZA POŚREDNICTWEM INNEGO ŚRODKA KOMUNIKACJI UMOŻLIWIAJĄCEGO TRWAŁE ODTWORZENIE OŚWIADCZENIA W ZNAKACH PISMENNYCH. PRZYKŁADOWYMI ŚRODKAMI KOMUNIKACJI MOGĄ BYĆ FAKS I WIADOMOŚĆ E-MAIL.

ROZPOCZĘCIE BIEGU TERMINU

BIEG TERMINU ZACZYNA SIĘ W MOMENCIE OTRZYMANIA PRZEZE MNIE POUCZENIA O ODSTĄPIENIU W FORMIE TEKSTOWEJ ORAZ WYDANIA MI DOKUMENTU UMOWNEGO, MOJEGO PISEMNEGO WNIOSKU O ZAWARCIE UMOWY LUB KOPII DOKUMENTU UMOWNEGO LUB WNIOSKU O ZAWARCIE UMOWY. DO ZACHOWANIA TERMINU WYSTARCZY WYSŁANIE ODSTĄPIENIA DO WSKAZANEGO PONIŻEJ ADRESU W CIĄGU OKRESU ODSTĄPIENIA.

ODSTĄPIENIE OD JUŻ WYPŁACONYCH POŻYCZEK

CHOCIAŻ OTRZYMAŁEM POŻYCZKĘ PRZED UPŁYWEM TERMINU NA WNIESIENIE SPRZECIWU, MOGĘ JESZCZE SKORZYSTAĆ Z PRAWA ODSTĄPIENIA. JEŻELI W TEJ SYTUACJI ODWOŁAM MOJE WYROKI SKIEROWANE NA ZAWARCIE UMOWY POŻYCZKI, MUSZĘ ZWRÓCIĆ KWOTĘ POŻYCZKU OTRZYMANYCH W CIĄGU DWÓCH TYGODNI. JEŻELI NAPRZÓD OTRZYMAŁEM POŻYCZKĘ I PÓŹNIEJ ODWIEDZIŁEM, BIEG TERMINU ZACZYNA SIĘ OD DATY ODWOŁANIA WYROKU. JEŻELI NAJPIERW ODWOŁAŁEM WYROK, A PÓŹNIEJ OTRZYMAŁEM POŻYCZKĘ, BIEG TERMINU ZACZYNA SIĘ OD DATY OTRZYMANIA POŻYCZKI. JEŻELI NIE ZWRÓCĘ KWOTY OTRZYMANEJ W CIĄGU DWÓCH TYGODNI OD ODWOŁANIA WYROKU LUB WYPŁATY POŻYCZKI, UWAŻA SIĘ, ŻE ODSTĄPIENIE NIE ZOSTAŁO DOKONANE.

ADRESAT ODSTĄPIENIA

ODSTĄPIENIE NOALEŻY WYSŁAĆ NA:

Napisany przez schunckt
Więc. Po tym, jak przez ostatnie miesiące dużo czytałem, muszę teraz zadać „głupie” pytanie

Chodzi o umowę kredytową banku Sparkasse z grudnia 2008 roku z adnotacjami

„ 1 Nie dotyczy transakcji na odległość. 2 Oznaczenie konkretnej transakcji, np. umowy kredytowej z… „

Sprawdzana przez prawnika i uznana za podatną na atak, jednak wiedomo, że różne Sądy Okręgowe mają różne zdania co do tego, czy adnotacje stanowią ingerencję w treść czy nie.

W moim przypadku występuje jednak pewna specyfika, mianowicie pytanie, co dokładnie kwalifikuje umowę jako transakcję na odległość? Konkretnie, wszystko było załatwiane pocztą, a kredyt był pośredniczony przez niezależnego doradcę, który także mi pomógł w znalezieniu nieruchomości (czyli nie pracownik banku ani ogólny pośrednik finansowy, taki jak Interhyp & Co.). Nigdy nie byłem w banku, nawet nie miałem bezpośredniego kontaktu z osobą z banku.

Jeśli więc to było/zostało uznane za transakcję na odległość, to czy otrzymałem kiedykolwiek poprawną umowę kredytową? Czy byłoby to najlepsze podstawienie dla odwołania lub pozwu?

Dodam: już złożyliśmy odwołanie!

Ktoś ma pomysły na ten temat? Podobna sytuacja?

Napisany przez schunckt
@verbraucher10 Przepisywanie nie pomaga zbyt wiele. Musi być dokładny i cały tekst.
Poza tym: Który bank?

Napisany przez StGe1973
Cześć konsumento,

więc nie ma gwarancji, ale przynajmniej jeśli chodzi o okres wypowiedzenia, mogę ci nieco pomóc. Ten rodzaj pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy (dotyczący okresu) może być absolutnie poprawny lub nie, to zależy od okoliczności.

Okres wypowiedzenia jest poprawny, jeśli wszystkie dokumenty zostały udostępnione ci w dniu podpisania.

Okres wypowiedzenia nie jest poprawny, jeśli np. wcześniej została do ciebie wysłana umowa kredytowa podpisana przez bank, a ty podpisałeś ją później. Wówczas możesz odnieść wrażenie, że już w momencie przesłania dokumentu umownego rozpoczął się bieg okresu wypowiedzenia, a nie w dniu twojego (dokonanego innego dnia) podpisania.

Napisany przez 3ducnici
Orzeczenie Bundesgerichtshofu (Federal Court of Justice) dotyczące sprzedaży na odległość...

Bundesgerichtshof

Komunikat prasowy

__________________________________________________ _____________________________________

Nr 114/2016 z dnia 7 lipca 2016 r.

Federalny Sąd Sprawiedliwości orzeka w sprawie prawa konsumentów do odstąpienia od umowy pośrednictwa w obrocie nieruchomościami zawartej na odległość

Wyroki z dnia 7 lipca 2016 r. - I ZR 30/15 oraz I ZR 68/15

I. Izba Cywilna Bundesgerichtshofu, odpowiedzialna także za prawo pośrednictwa, dziś, w dwóch postępowaniach apelacyjnych, stwierdziła, że umowa pośrednictwa w obrocie nieruchomościami zawarta drogą mailową lub telefoniczną stanowi transakcję sprzedaży na odległość w rozumieniu § 312b niemieckiego kodeksu cywilnego (BGB) w brzmieniu obowiązującym do 12 czerwca 2014 r. (= stara wersja BGB) i może zostać odwołana przez klienta w ustawowych terminach.

W sprawie I ZR 30/15 pozwanym był żądany zapłaty prowizji pośrednictwa. W kwietniu 2013 r. agent nieruchomości ogłosił ofertę sprzedaży domu na portalu internetowym. Pozwany wyraził zainteresowanie nieruchomością poprzez e-mail. Agent nieruchomości przesłał mu następnie eksport jako plik PDF, w którym zawarto prowizję kupującego w wysokości 6,25% ceny zakupu. Anons internetowy ani eksport nie zawierały instrukcji odstąpienia. Pozwany potwierdził odbiór eksportu telefonicznie i poprosił o umówienie terminu obejrzenia nieruchomości. Kilka tygodni po obejrzeniu zakupił nieruchomość za cenę 240 000 euro. Powód żąda od pozwanego zapłaty prowizji w wysokości 15 000 euro. Pozwany odwołał umowę pośrednictwa w trakcie postępowania sądowego. Sąd Okręgowy orzekł na korzyść roszczenia o zapłatę. Apelacja pozwanego nie zakończyła się sukcesem.

W sprawie I ZR 68/15 powód, agent nieruchomości, ogłosił nieruchomość w internecie w 2013 r. Na zapytanie pozwanego przesłała mu eksport drogą e-mailową, w którym określono prowizję kupującego w wysokości 3,57% ceny zakupu. Eksport nie zawierał instrukcji odstąpienia. Pozwany potwierdził odbiór eksportu drogą e-mailową i umówił się z powódką na oglądanie nieruchomości. Następnie zakupił nieruchomość za cenę 650 000 euro. Powód żąda od pozwanego zapłaty prowizji w wysokości 23 205 euro. Pozwany odwołał umowę pośrednictwa w trakcie postępowania sądowego. Sąd Okręgowy orzekł na korzyść powoda. Sąd Apelacyjny odrzucił apelację pozwanego.

W sprawie I ZR 30/15 Bundesgerichtshof uchylił wyrok apelacyjny i oddalił powództwo. W sprawie I ZR 68/15 odrzucił apelację powoda.

Zgodnie z § 312d (1) zdanie 1 starej wersji BGB, konsument ma prawo odstąpienia zgodnie z § 355 starej wersji BGB w umowie sprzedaży na odległość. Zgodnie z § 312b (1) zdanie 1 starej wersji BGB, umowy sprzedaży na odległość są to umowy na dostawę towarów lub świadczenie usług, w tym usług finansowych, zawarte wyłącznie między przedsiębiorcą a konsumentem z wykorzystaniem tylko środków komunikacji na odległość, chyba że umowa nie została zawarta w ramach zorganizowanego systemu handlu lub usług na odległość. Bundesgerichtshof orzekł, że umowy pośrednictwa objęte dwoma postępowaniami apelacyjnymi są umowami sprzedaży na odległość na świadczenie usług w rozumieniu § 312b (1) zdanie 1 starej wersji BGB, co pozwala na prawo odstąpienia.

Obaj pozwani mogli odwołać umowy pośrednictwa w trakcie postępowania sądowego, ponieważ nie zostali poinformowani o prawie do odstąpienia. Zgodnie z przepisem przejściowym w art. 229 § 32 (2) nr 3 Wstępnej Ustawy do Niemieckiego Kodeksu Cywilnego (EGBGB), prawo odstąpienia wygasało 27 czerwca 2015 r. dla umów usług zawartych drogą sprzedaży na odległość przed 13 czerwca 2014 r. bez właściwej instrukcji. Odstąpienie zostało zadeklarowane w obu przypadkach przed tą datą.

W chwili złożenia oświadczeń o odwołaniu, prawo odstąpienia odpowiednich pozwanych jeszcze nie wygasło zgodnie z § 312d (3) starej wersji BGB. Wygaśnięcie prawa odstąpienia zgodnie z tym przepisem wymaga, aby w przypadku usługi umowa została w pełni spełniona przez obie strony na wyraźne żądanie konsumenta przed złożeniem przez niego oświadczenia o odstąpieniu. Warunki te nie zostały spełnione w obu przypadkach, ponieważ odpowiedni pozwanie nie zapłacili prowizji przed złożeniem oświadczenia o odstąpieniu.

W obu przypadkach pośrednicy nie mają prawa do żądania odszkodowania za świadczone usługi. Zgodnie z § 312e (2) starej wersji BGB, w umowach sprzedaży na odległość dotyczących usług, konsument jest zobowiązany do zapłaty odszkodowania za świadczone usługi zgodnie z ustawowym prawem odstąpienia tylko wtedy, gdy został poinformowany o tej konsekwencji przed złożeniem swojego oświadczenia woli i wyraził zgodę na to, że przed upływem okresu odstąpienia przedsiębiorca może rozpocząć świadczenie usługi. W obu przypadkach brakowało właściwej instrukcji dla klientów.

Poprzednie instancje:

I ZR 30/15

Sąd Okręgowy w Itzehoe - Wyrok z 30 maja 2014 r. - 6 O 379/13

Sąd Apelacyjny w Schleswig - Wyrok z 22 stycznia 2015 r. - 16 U 89/14

I ZR 68/15

Sąd Okręgowy we Erfurcie - Wyrok z 25 lutego 2014 r. - 8 O 804/13

Sąd Apelacyjny w Jenie - Wyrok z 4 marca 2015 r. - 2 U 205/14

Karlsruhe, 7 lipca 2016 r.

Biuro prasowe Bundesgerichtshofu
76125 Karlsruhe
Telefon (0721) 159-5013
Faks (0721) 159-5501

@konsument10 Przepisywanie nie pomaga zbyt wiele. Wymagany jest dokładny i pełny tekst.
Poza tym: Jak bank?

Nie udało mi się z obrazem więc przepisałem.
Ale to jest dokładnie taka sama treść, jak również w umowie, z wielkich liter.
Bank to Diba.

@StGe1973: Chodzi mi o to, że poza terminem nawet sama sekcja dotycząca konsekwencji odstąpienia od umowy jest błędna. na przykład ta z dwoma tygodniami na spłatę zwrotu:

JEŚLI NIE ZWRÓCĘ KWOTY OTRZYMANEJ W CIĄGU DWÓCH TYGODNI PO ZŁOŻENIU OŚWIADCZENIA O ODSTĄPIENIU OD UMOWY LUB WYPŁATY POŻYCZKI, TO UWAŻA SIĘ, ŻE ODSTĄPIENIE NIE ZOSTAŁO DOKONANE.

Napisany przez StGe1973
Cześć konsumento,

Poleciłbym zawsze uzyskać szczegółowe porady prawne lub odpowiedzi na nie od specjalisty. Kwestia dwutygodniowego terminu wydaje mi się w moim osobistym przypadku zależna od daty umowy kredytowej, rok 2004 jest za wcześnie. Do grudnia 2004 roku (chyba 7. albo 8.) obowiązywał wzorzec ustawowy, w którym nie było załączonej reguły 30-dniowego terminu. Od grudnia 2004 r. ta reguła została wprowadzona.

Pytanie, na które specjalista musiałby odpowiedzieć, brzmi: Czy jest ustawowo uregulowane, że w przypadku odwołania umowy kredytowej bank musi przyznać 30-dniowy termin czy nie. Jeśli ma go przyznać, to oczywiście pytanie jest czy istnieje dolne ograniczenie i czy dwutygodniowy termin zgodnie z prawem jest wystarczający czy nie.

Odnośnie do wzorcowej deklaracji o odwołaniu, 30-dniowy termin był przewidziany dopiero od grudnia 2004 r. i nie istniał wcześniej. Może być jednak możliwe, że z innych ustaw wynikał 30-dniowy ustawowy termin odwołania także przed grudniem 2004 r. Ale jak już wspomniałem, są to kwestie dla specjalistów w dziedzinie prawa bankowego/umów kredytowych...

Dzień dobry, konsument

Generalnie polecałbym zawsze uzyskiwać szczegółowe odpowiedzi na pytania prawne od specjalistów, czyli adwokatów. Co do dwutygodniowego terminu, to osobiście uzależniłbym go od daty umowy dotyczącej pożyczki, rok 2004 nie wystarcza. Do grudnia 2004 roku (chyba 7. lub 8.) obowiązywał wzorzec ustawowy, w którym w konsekwencjach prawnych nie obowiązywał termin 30 dni. Od grudnia 2004 roku był on uwzględniony.

Pytanie, na które powinien odpowiedzieć specjalista, brzmi: Czy jest ustawowo określone, że w przypadku odstąpienia od umowy pożyczki bank musi przyznać 30-dniowy termin, czy raczej, że powinien to zrobić. Jeśli powinien, to pytanie brzmi, czy istnieje jakaś dolna granica i oczywiście, czy dwutygodniowy termin zgodnie z prawem jest wystarczający, czy nie.

Od grudnia 2004 roku standardowe oświadczenie o odstąpieniu zawierało określenie 30-dniowego terminu, wcześniej tego nie było. Możliwe jednak, że z innych ustaw wynikała ustawowa 30-dniowa karencja przed grudniem 2004 roku. Jak wspomniałem, to jednak pytania dla specjalistów w dziedzinie prawa bankowego / umów pożyczki...

Dziękuję StGe1973, skontaktuję się z adwokatem,

Napisany przez 2RAM
Właśnie usunięte

Napisany przez Kokosnuss
Cześć wszystkim!

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc albo podzielić się kilkoma opiniami na temat informacji o odstąpieniu od umowy, z góry dziękuję:
W tej chwili nie jestem pewien, czy moje informacje o odstąpieniu od umowy zawierają również wątpliwe punkty.
Umowa pożyczki zawarta w kwietniu 2011 r. z bankiem Sparda.

Informacja o odstąpieniu od umowy (niemożliwe było zeskanowanie) znajduje się w punkcie 11 w tekście ciągłym, bez obramowania, specjalnego wyróżnienia od reszty tekstu umowy itp.

11. Informacja o odstąpieniu od umowy
Prawo do odstąpienia od umowy
Pożyczkobiorca ma prawo odstąpić od umowy w terminie 14 dni bez podawania przyczyny, w formie pisemnej (np. listem, faksem, mailem).
Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez pożyczkobiorcę wszystkich obowiązkowych informacji zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacje dotyczące rodzaju pożyczki, kwoty netto pożyczki, okresu trwania umowy).

Pożyczkobiorca uznaje, że otrzymał wszystkie wymagane informacje, jeśli znajdują się one w egzemplarzu wniosku przeznaczonym dla pożyczkobiorcy, w egzemplarzu umowy przeznaczonym dla pożyczkobiorcy, w kopii wniosku lub umowy przeznaczonej dla pożyczkobiorcy i taka dokumentacja została udostępniona pożyczkobiorcy. Informacje o obowiązkowych informacjach nieuwzględnionych w treści umowy mogą zostać przekazane pożyczkobiorcy w formie pisemnej; w takim przypadku termin odstąpienia od umowy wynosi miesiąc. Pożyczkobiorca zostanie ponownie poinformowany o rozpoczęciu terminu odstąpienia od umowy po uzyskaniu uzupełniających informacji.

Aby zachować termin odstąpienia od umowy, wystarcza terminowe wysłanie oświadczenia o odstąpieniu. Oświadczenie o odstąpieniu należy wysłać do:

Sparda (wszystkie dane zawarte - w ramce)
Tele.. (wszystkie dane zawarte - w ramce)

Skutki odstąpienia
Pożyczkobiorca ma obowiązek zwrócić pożyczkę w ciągu 30 dni, o ile została już wypłacona, oraz zapłacić wyznaczony odsetek od wypłaty do zwrotu pożyczki. Termin rozpoczyna się wraz z wysłaniem oświadczenia o odstąpieniu. Przy całkowitym wykorzystaniu pożyczki odsetek w wysokości 15,33 EUR jest wymagany za każdy dzień od wypłaty do zwrotu. Kwota ta zmniejsza się odpowiednio, jeśli pożyczka została wykorzystana tylko częściowo.
Jeśli pożyczkobiorca udowodni, że wartość jego korzyści z użytkowania była niższa niż oprocentowanie umowy, musi zapłacić tylko niższą kwotę. Może to nastąpić, jeśli oprocentowanie rynkowe było niższe niż oprocentowanie umowy.
Pożyczkobiorca musi również pokryć koszty, jakie pożyczkodawca ponosi wobec organów publicznych i których nie może odzyskać.

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez Kokosnuss
Czy ktoś wie, czy istnieją już w tej sprawie orzeczenia sądowe?

Przeczytałem, że ostatni powyższy akapit: ...Pożyczkobiorca musi również zwrócić pożyczkodawcy koszty, które pożyczkodawca ponosi wobec instytucji publicznych i których nie może odzyskać. może wprowadzać konsumenta w błąd i dlatego może on być zniechęcony do odwołania, ponieważ mógłby spodziewać się poniesienia kosztów przy składaniu odwołania. Ponadto w naszym przypadku bank nie ponosił żadnych kosztów wobec instytucji publicznych...

Czy ktoś ma tutaj doświadczenie? Czy istnieją inne punkty ataku w moim oświadczeniu o odstąpieniu od umowy?

Bardzo by mi pomogły jakiekolwiek wskazówki!

Napisany przez lelo44
Cześć Kokosnussie,

o ile pamiętam, istnieją wyroki, które krytykują ten fragment, jeśli rzeczywiście takie wydatki zostały poniesione przez bank (np. koszty notarialne), a także wyroki, które nie widzą w tym problemu.

Jak piszesz, pouczenie nie ma obramowania. Jednak wzorzec tego wymaga. Gdy chodzi o ocenę skuteczności ochronnej, ze względu na te dwa punkty ochrona ta mogłaby zostać uznana za nieważną. Jednak ma to znaczenie tylko wtedy, gdy pouczenie jest w ogóle błędne, na przykład gdy termin odstąpienia nie może zostać jednoznacznie określony lub sąd uważa ostatnie zdanie za na tyle mylące, że całkowicie błędne.
Ponadto niektóre sądy (ostatnio z tego, co wiem, LG Saarbrücken) uważają, że przykładowe wyliczenie zobowiązań w nawiasie jest już błędem. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz gdzieś w wątku z doświadczeniami.
Wnioskując: Nie jest wykluczone obalenie tego pouczenia, zwłaszcza w odpowiednich sądach, ale jeśli nie otrzymasz potwierdzenia pokrycia z RSV, ryzyko moim zdaniem jest (jeszcze) dość duże.

Napisany przez Kokosnuss
Cześć Lelo44,

dziękuję za odpowiedź... : -)

teraz muszę to ponownie poruszyć ze względu na okazję...
chodziło o wyrok OLG w Norymberdze przeciwko Sparda Bank Norymberga...

my również jesteśmy w Sparda Bank Norymberga...

czy wyrok dotyczy dokładnie tych samych informacji o odwołaniu, co nasze? Niestety nie mam tej wiedzy.. : -(

11. Informacja o odwołaniu
Prawo odwołania
Kredytobiorca może odwołać swoje oświadczenie w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail).
Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez kredytobiorcę wszystkich obowiązkowych informacji zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacji o rodzaju kredytu, kwocie netto kredytu, informacji o okresie kredytowania).

Kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje, jeśli są one zawarte w wydruku przeznaczonym dla kredytobiorcy jego wniosku lub w wydruku umowy uczestniczącej lub w odpisie wniosku lub umowy przeznaczonym dla kredytobiorcy i taka dokumentacja została udostępniona kredytobiorcy. Informacje obowiązkowe, które nie zostały włączone do treści umowy, mogą zostać udzielone kredytobiorcy później w formie pisemnej; termin odwołania wydłuża się wtedy do jednego miesiąca. Kredytobiorca powinien być ponownie poinformowany o rozpoczęciu terminu odwołania wraz z uzupełnionymi informacjami obowiązkowymi.

Wystarczającym zachowaniem terminu odwołania jest terminowe wysłanie odwołania. Odwołanie należy wysłać do:

Sparda (wszystkie dane zawarte - w ramce)
Tele.. (wszystkie dane zawarte - - w ramce)

Skutki odwołania
Kredytobiorca musi w ciągu 30 dni zwrócić kredyt, o ile został już wypłacony, oraz zapłacić ustalone odsetki odsetki od daty wypłaty do daty zwrotu kredytu. Termin zaczyna się od wysłania oświadczenia o odwołaniu. Jeśli kredyt został w pełni wykorzystany między datą wypłaty a datą zwrotu, należy zapłacić dziennie kwotę odsetkową w wysokości 15,33 EUR. Ta kwota zmniejsza się, jeśli kredyt został wykorzystany tylko częściowo.

Jeśli kredytobiorca udowodni, że wartość jego korzyści z użytkowania była niższa niż oprocentowanie umowy, musi zapłacić tylko niższą kwotę. Może to dotyczyć np. sytuacji, gdy oprocentowanie rynkowe było niższe niż oprocentowanie umowy.
Kredytobiorca musi również zwrócić kredytodawcy wydatki, które ten poniósł wobec organów publicznych i których nie może odzyskać.

Informacja o odwołaniu NIE jest wyróżniona graficznie ani w inny sposób...

Napisany przez lelo44
Pełny sukces. W wyroku chodziło między innymi o tę informację dotyczącą odstąpienia od umowy oraz brak odpowiedniego wyróżnienia, na co zwrócił uwagę sąd. Nie jestem pewien, czy jest to identyczne, ale jeśli u Was również nie ma żadnych innych wyróżnień (np. większej czcionki), to sprawa mogłaby być podobna.

Napisany przez Rhay
Cześć, jak już zaproponował ducnini w wątku Widerrufsjoker - doświadczenia, umieszczam tutaj moją informację o WRI.

Prawo do odstąpienia od umowy
Kredytobiorca może odstąpić od swojego oświadczenia woli w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail)
. Termin ten rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez kredytobiorcę wszystkich obowiązkowych informacji zgodnie z § 492 Absatz 2 BGB (np. informacje o rzeczywistej rocznej stopie oprocentowania, informacje o postępowaniu do rozwiązania umowy, informacje o właściwym organie nadzoru). Kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje, jeśli są one zawarte w kopii wniosku lub umowy przeznaczonej dla kredytobiorcy lub w odpisie wniosku lub umowy przeznaczonego dla kredytobiorcy, i taka dokumentacja została udostępniona kredytobiorcy. O obowiązkowych informacjach, które nie zostały uwzględnione w treści umowy, kredytobiorca może zostać poinformowany później w formie pisemnej; w takim przypadku termin na odstąpienie wynosi miesiąc. Kredytobiorca zostanie ponownie poinformowany o rozpoczęciu terminu na odstąpienie po uzupełnieniu obowiązkowych informacji. Aby zachować termin na odstąpienie, wystarczy wysłanie odstąpienia w odpowiednim czasie. Odstąpienie należy wysłać na adres:

Mam ogólne pytanie na temat finansowania kosztów procesu.
Istnieją dwaj finansujący (z Berlina i Hanoweru), którzy są również rekomendowani na test.de lub finanztip.de.
Czy ktoś ma z nimi doświadczenie? Czy są one regularnie porównywane poza sądem w celu szybkiego zarobienia pieniędzy, czy naprawdę prowadzone są skomplikowane postępowania sądowe.
Jako osoba dotknięta błędną informacją o prawie do odstąpienia od umowy dotyczącą nowego budownictwa, obecnie mam ofertę banku - zgodnie z którą kwota VFE ma zostać obniżona - przedstawioną przez prawnika.
W ramach procesu prawnego mój prawnik nie chce współpracować z finansującym, ponieważ sam ponosi ryzyko kosztów. Czy to możliwe, myślę, że finansujący pokryje wszystko, w jaki sposób wtedy prawnik jest zaangażowany?

Wszystko to dotyczy informacji o odstąpieniu od umowy z obowiązkowymi informacjami zgodnie z § 492 BGB i decyzją organu nadzoru z października 2010 roku. Miejscem rozprawy byłby Norymberga, ponieważ bank pochodzi z Norymbergi.

Napisany przez 3ducnici
Bingo!

Masz pełne trafienie!

(np. wykaz rzeczywistej rocznej stopy procentowej, informacje dotyczące procedury wypowiedzenia umowy, wskazanie właściwego organu nadzoru dla kredytodawcy)

1. Przytoczone przykłady obowiązkowych informacji nie odpowiadają wzorcowi! => zmiana treści => brak skuteczności ochronnej!

2. Zgodnie z nowym orzeczeniem OLG N, 14 U 1780/15, 14. Senat uważa, że WRI z przykładowymi informacjami obowiązkowymi jest zasadniczo błędna.

=> nie potrzebujesz finansowania procesowego!

Napisany przez Faltplan
Cześć, nie wiem, czy ktoś może mi pomóc, jestem nowy na forum od wczoraj. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.

Oto mój pierwsza umowa pożyczki z maja 2010 roku:
Tę umowę, po sprawdzeniu jej przez prawnika, odwołałem. Bank odrzucił odwołanie jako nieuzasadnione i od razu wysłał mi odrzucone pozwem z LG Münster z marca 2016 roku. Mam nadzieję, że można coś dostrzec na zrzucie ekranu, nazwy itp. zostały zamazane.

Jaka jest twoja ocena tego WRB, czy istnieje może dość aktualne orzeczenie dotyczące tego WRB? Nie wiem, jak powinienem postępować dalej, niestety nie mam ubezpieczenia od roszczeń.

Czy powinienem również zamieścić odpowiedź banku z orzeczeniem LG Münster tutaj, czy jest to niedozwolone z punktu widzenia ochrony danych?

Dziękuję!

Napisany przez 3ducnici

Cześć, nie wiem czy ktoś może mi pomóc, jestem nowy na forum od wczoraj. Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi i porady.

Oto mój pierwszy umowa pożyczkowa z maja 2010 roku:
Tę umowę, po skonsultowaniu jej z prawnikiem, już odwołałem. Bank odrzucił odwołanie, wysyłając mi odmowę z LG Münster z marca 2016 roku. Mam nadzieję, że można coś dostrzec na zrzucie ekranu, zasłoniłem imiona itp.

Jaka jest wasza ocena tego odwołania, czy istnieje już względnie nowa decyzja dotycząca tego odwołania? Nie wiem, jak powinienem kontynuować, niestety nie mam ubezpieczenia RSV.

Czy powinienem również tu zamieścić odpowiedź banku wraz z decyzją LG Münster, czy może narusza to ochronę danych?

Dziękuję bardzo!

Proszę bardzo! Wczoraj opublikowane...
viewtopic.php?p=132345
PS: serdecznie witamy!

Napisany przez Faltplan
Cześć Ducnici,

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wygląda to bardzo dobrze. Ale co powinienem teraz zrobić? Czy mam teraz szukać adwokata, czy może najpierw porozmawiać z bankiem, czy się nie możemy jakoś ugadać...

Pozdrowienia

Napisany przez abcd123
a.
z jakiego banku

b.
co znajduje się na dole po lewej stronie oryginału, jaka to numer itp. - niestety skan jest przycięty.

Napisany przez Faltplan
a. Bank VR Westmünsterland
b. 203 710 II DG Wydawnictwo FA 06.09

Napisany przez bluespeed75
Na temat finansowania kosztów procesowych:
Zapytałem w firmie Solvantis w Düsseldorfie, ale odrzucili to w ogóle, nie czytając warunków umowy.
Wydaje mi się, że po prostu mają obecnie braki finansowe z powodu nadmiaru procesów.
Czy ktoś miał sukces w innych miejscach ???

Napisany przez Faltplan
a. VR Bank Westmünsterland
b. 203 710 II DG Verlag FA 06.09

Translated text:

Napisany przez 3ducnici

Witaj Ducnici,

dziękuję za szybką odpowiedź. Wygląda to bardzo dobrze. Ale jak powinienem teraz postępować dalej? Czy powinienem teraz szukać prawnika, czy może najpierw porozmawiać z bankiem, czy nie możemy osiągnąć porozumienia...

Pozdrowienia

Napisz ponownie do banku, żądając potwierdzenia pisemnego uznania skuteczności odwołania z wyznaczonym terminem. To zaledwie trzy linijki.

Możesz dołączyć do tego wyrok.

Gdy termin upłynie, możesz udać się do prawnika. Teraz pytanie, co jest dla Ciebie możliwe. Finansowo i czasowo.

W przypadku RD z 2010 miałbyś dobrą korzyść z anulowania VFE, ale konsekwencje związane z rozwiązaniem umowy raczej nie są istotne. Niemniej jednak nie można ich lekceważyć, bo te 2,5% zawsze się przydadzą.

Jeśli nie chcesz podejmować ryzyka, że pozasądowe koszty Twojego prawnika nie będą zwrotne, warto złożyć pozew natychmiast.

Zazwyczaj wizyta w banku niewiele daje. Albo zorientują się, że nie masz ubezpieczenia od kosztów procesu, albo zaproponują fałszywy kompromis. Na przykład umorzenie 50% VFE i oprocentowanie refinansowania w ich instytucji, które zazwyczaj wynosi 1% ponad rynkowe stawki... czyli ostatecznie odzyskują to, co Ci odpuścili...

Gdzie znajduje się Twój sąd? Czyli LG lub właściwy sąd apelacyjny banku?

aktualizacja:

AG Coesfeld, LG Münster, OLG HAMM!!!

https://de.wikipedia.org/wiki/Amtsgericht_Coesfeld

Cóż, nie mogłoby być lepiej, wyrok pochodzi z OLG HAMM!

Napisany przez 2RAM
Tutaj odpowiedzialny jest LG Münster - trochę nieładnie!

ale odpowiedzialne OLG znajduje się w Hamm...

BINGO!!!

Napisany przez bluespeed75
Krótkie pytanie.
Co sądzicie o uzasadnieniu wyroku Landgericht München, według którego podstawą dla WRB (06/2004) nie jest wzór zgodnie z § 355 i 495 BGB?
Mimo że wzór ten jest dostępny od 2002 roku.
Orzeczenia BGH dotyczące merytorycznej przeróbki, pominięcia nagłówka Konsekwencje odstąpienia, są obojętne dla sędzi.

Napisany przez 3eugh
@Faltplan:
Czy to jest umowa pożyczki czy kilka umów? Jaka jest kwota zabezpieczenia hipotecznego na każdą umowę pożyczki oraz ogólnie? Jaka jest aktualna pozostała kwota do spłaty (dla każdej umowy, jeśli jest ich więcej)? Kiedy kończą się terminy wiązań odsetkowych? Jaka jest łączna kwota rat, które do tej pory zapłaciłeś (wliczając w to spłatę i odsetki, ewentualnie dodatkowe opłaty)? Czy potrzebujesz teraz pilnie pieniędzy lub zmniejszenia miesięcznych rat, czy możesz zaoferować kilka tysięcy euro (bez RSV, bez finansującego koszty procesu) z góry? Czy Twoje dochody są stabilne, czyli czy mógłbyś bezproblemowo uzyskać refinansowanie po zakończeniu obecnego okresu kredytowania? Czy dowiedziałeś się już o aktualnych warunkach w innych bankach/pośrednikach (kwota: aktualna pozostała kwota do spłaty, bez uwzględnienia jeszcze rozliczenia zwrotnego, aby chociaż mieć przybliżoną koncepcję możliwości)? Jeśli możesz odpowiedzieć na te pytania (nawet jeśli tylko dla siebie), będziesz miał lepszy ogląd sytuacji. Jeśli podasz tutaj w forum dodatkowe informacje, będzie można lepiej wyrazić kilka swobodnych przemyśleń na ten temat.

Szczególnie ważna, moim zdaniem, jest wysokość dotychczasowych płatności ratowych dla ustalenia wartości sporu (przy założeniu, że w przypadku ewentualnego pozew na usunięcie/cesję zastawu zrezygnowałbyś z roszczenia, ponieważ inaczej wartość sporu byłaby dodatkowo zwiększana o wartość zastawu, który ma zostać usunięty/cesjonowany).

Rozumiem pomysł Ducnicisa, aby zrezygnować z pozasądowego skorzystania z usług adwokata, szczególnie że sam tak postąpiłem w jednym przypadku, tj. po kilku listach od siebie do banku i niezadowalających propozycjach ze strony banku, zleciłem bezpośrednio adwokatowi wniesienie pozwu. To nie stanowiło problemu i zaoszczędziło mi pewne koszty. Ponadto, jeśli posiadasz kilka umów pożyczki w tym samym banku z tym samym WRB, można rozważyć wniesienie pozwu tylko dotyczącego najtańszej umowy pożyczki, czyli tej, w której suma dotychczasowych rat przez Ciebie zapłaconych (=wartość sporu) jest najmniejsza. W negocjacjach może pojawić się możliwość zawarcia ugody dotyczącej wszystkich umów pożyczki. Jednak uwaga: wtedy honoraria adwokatów będą się kierować nową wartością sporu w odniesieniu do wszystkich porównywanych umów pożyczki, o ile adwokaci również uczestniczyli w porównaniu tych innych umów pożyczki. Tylko opłaty sądowe w takim porównaniu nadal będą ustalane tylko w oparciu o wartość spornego DV, moje osobiste doświadczenie). Jeśli masz jedną umowę pożyczki, oczywiście (niestety) nie masz tej możliwości redukcji ryzyka kosztów procesu w tej kwestii.

Na koniec należy zauważyć, że nawet jeśli masz rację, bez odpowiedniego kapitału własnego (lub RSV na zapleczu) niekoniecznie otrzymasz również rację - nie wspominając o wielu błędnych decyzjach różnych LGe i OLGe. Dlatego dla osób bez RSV bardziej opłaca się sygnalizować gotowość do zawarcia ugody, zanim podejmą ryzyko finansowego samobójstwa. Proszę nie źle to zrozumieć: jeśli ktoś chce i może, niech konsekwentnie prowadzi sprawę sądową do prawomocnego rozstrzygnięcia, ale nie każdy może (lub chce) tego dokonać.

Napisany przez ramokap
Witajcie, oto moje oświadczenie:
2008 - 2009 stosowano oświadczenie

Różne banki oszczędnościowe (np. Kreissparkasse Koeln, Stadt- und Kreissparkasse Erlangen, Sparkasse Nürnberg, Sparkasse Mittelfranken-Süd lub Sparkasse Mittelthüringen) stosowały w latach 2008/2009 następujące oświadczenie o odstąpieniu:

Oświadczenie o odstąpieniu

Konsument

Max Mustermann
Musterstr. 123
90402 Norymberga

Oświadczenie o odwołaniu dotyczące wyżej wymienionej umowy z dnia XX.XX.2009

Prawo odstąpienia
Możesz odwołać swoje oświadczenie umowy w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie tekstowej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego oświadczenia w formie tekstowej, jednak nie wcześniej, niż kiedy otrzymasz także dokument umowy, twój pisemny wniosek lub odpis dokumentu umowy lub wniosku. Wystarczy wysłanie odwołania w terminie, aby zachować termin odstąpienia.

Odstąpienie należy kierować do:
(Nazwa, firma i adres korespondencyjny instytucji kredytowej, ewentualnie numer faksu, adres e-mail oraz/lub w przypadku gdy konsument otrzymuje potwierdzenie swojego oświadczenia o odstąpieniu, także adres internetowy):

Sparkasse Nürnberg, Lorenzer Platz, 90327 Norymberga
[...]

Na dole formularza znajdują się dwie przypisy:
1 Nie dotyczy transakcji na odległość
2 Nazwa konkretnej transakcji, np. umowa pożyczki z dnia …“

Zgłosiłem to oświadczenie mojemu prawnikowi i jego ocena wykazała następujące błędy:
1. Formułowanie terminu nie jest jednoznaczne
2. Informacja na stronie internetowej: Odstąpienie należy kierować do:,,,,,,,, (Odstąpienie za pośrednictwem strony internetowej niemożliwe, tylko za pośrednictwem poczty e-mail)
3. Oświadczenie o finansowanych transakcjach, chociaż taka transakcja nie istnieje.
4. Przypis 1: Istotna jest ograniczona przejrzystość (zamieszanie u kredytobiorcy)

Czy pusta przestrzeń po dwóch tygodniach w ogóle nie odgrywa roli?
Kto ma również tę umowę i chciałby podzielić się doświadczeniami? Czy istnieją aktualne wyroki i jakie są szanse?
Czy ta sprawa jest jednoznaczna?
Właściwe sądy: Sąd Okręgowy we Wuppertalu i Sąd Apelacyjny w Düsseldorfie

Moje ubezpieczenie prawne obecnie się blokuje i nie chce pokryć kosztów. Mój prawnik chce skontaktować się ze środowiskiem arbitrażowym.
Nawet jeśli ubezpieczyciel pokryje koszty, muszę zastanowić się nad kosztami i ryzykiem, ponieważ tylko maksymalnie 1/3 zostanie pokryte.
To jest Dom wielorodzinny i ubezpieczenie prawne pokryłoby tylko część zamieszkana przez siebie.
Czy istnieją rzetelni finansujący procesy, którzy podejmą się takiej sprawy? Rekomendacje
Kwota kredytu 170 000 €, spłacono już 70 000 €. Kończy się w grudniu 2019 roku.
Ta sprawa jest dla mnie ważna, ponieważ znajomy ma tę samą umowę na kwotę 300 000 €. Niestety, także brak ubezpieczenia prawno-finansowego.

Dziękuję i pozdrawiam
ramokap

Napisany przez Faltplan
@eugh, dziękuję za Twoje pytania i myśli:
Czy jest to umowa pożyczki czy więcej niż jedna?
1. UP: R+V Lebensversicherungs AG, 60.000 euro, 25 lat okresu wiązania, 4,5% oprocentowanie, kwota spłaty kapitału: 60.000 euro (w związku z czym spłacone od 31.07.2016 r.) Oprocentowanie: 7434,80 euro / Odsunięcie od umowy z dnia 06.06.2016 na zalecenie prawnika
2. UP: VR Bank Westmünsterland (kredyt KFW), 55.000 euro, 15 lat okresu wiązania, 4,45% oprocentowanie, kwota spłaty kapitału: 3673,43 euro (co daje pozostały dług około 51000 euro) Oprocentowanie: 11.883,28 euro / Odsunięcie od umowy z dnia 06.06.2016 na zalecenie prawnika
3. UP: Wohnriester Schwäb. Hall, 70.000 euro, okres wiązania do momentu przyznania, miesięczna płatność do SH 388 euro, 3,65% oprocentowanie, szacuję resztę długu na około 55.000 euro
4. UP: VR Bank Westmünsterland, 30.000 euro, pożyczka nie została w ogóle wykorzystana z powodu niższych kosztów budowy
Jak wysoka jest wartość hipoteki dla każdej umowy pożyczki lub ogółem?
Łączna wartość hipoteki wynosi 215.000 euro, rozłożona na 4 UP
Jak wysoka jest aktualna (dla każdej, jeśli istnieje więcej UP) pozostała kwota zadłużenia?
Pozostałe zadłużenie wynosi około 106.000 euro
Kiedy kończą się okresy wiązania oprocentowania?
Patrz wyżej
Jak wysoka jest łączna kwota rat, które do tej pory opłaciłeś (włącznie z kapitałem i odsetkami, ewentualnie plus innymi opłatami)?
Patrz wyżej
Czy potrzebujesz teraz pilnie pieniędzy lub obniżenia miesięcznych rat, czy możesz przedstawić kilka tysięcy euro (bez RSV, bez finansowania kosztów procesu)?
Aktualnie nie potrzebuję pilnie pieniędzy, mogę także trochę zapłacić z góry
Czy Twoje dochody są stabilne, czyli czy mógłbyś bez problemu uzyskać refinansowanie?
Tak
Czy już zapytałeś w innych bankach/pośrednikach o aktualne warunki (kwota: bieżące zadłużenie, czyli na razie bez uwzględnienia odwołania, abyś miał chociaż ogólny pomysł na to, co mniej więcej byłoby możliwe).
Tak
Jeśli możesz odpowiedzieć na te pytania (nawet tylko dla siebie), będziesz miał lepszy ogląd sytuacji. Jeśli podasz tutaj w forum kilka dodatkowych punktów, będzie można lepiej wyrazić kilka niezobowiązujących myśli na ten temat.

Szczególnie według mnie decydująca jest wysokość dotychczas opłaconych rat, jeśli założymy, że w przypadku ewentualnego pozwu zrezygnowałbyś z roszczenia o usunięcie/przekazanie hipoteki, ponieważ w przeciwnym razie wartość sporu zwiększyłaby się o kwotę do usunięcia/przekazania hipoteki).

Napisany przez abcd123

to jest standardowa WB z DG Verlag dla wszystkich GENOS; istnieje wiele decyzji X-Pos dla DN, zawsze z przypisem odnośnikowym 14T / 1 miesiąc; instancje sądowe w Stuttgarcie LG, OLG, BGH

Napisany przez Faltplan
Cześć,\r\n oto też WRB z mojego odwołanego kredytu R+V Lebensversicherungs AG\r\n\r\nPozdrowienia

Napisany przez 3eugh
@Faltplan:
Super, wtedy możesz uzyskać przegląd kosztów procesowych dla poszczególnych DVe. Nawet w Twoim przypadku, gdzie grają 3 partnerów umownych, może pomóc złożenie pozwy najpierw tylko w stosunkowo najtańszym kredycie, jak wyżej wspomniano. Moim zdaniem powinien to być DV2 (około 15500€ zapłaconych odsetek + kapitał), prawda? Oblicz wartość sporu i dodaj do tego koszty procesu. Wtedy już będziesz miał jakieś przybliżenie.

Nie skorzystałeś z DV4. Czy musiałeś zapłacić ustępstwo z tytułu braku realizacji (NAE)? Jak wysokie było? W innych przypadkach nie płaciłeś odsetek ani kapitału, więc moim zdaniem byłaby to pozwem o otrzymanie zwrotu NAE zapłaconego przez Ciebie?

@Wszyscy: Czy ktoś tu ma inne zdanie na ten temat?

Jeśli ustępstwo z tytułu braku realizacji z DV4 byłoby jeszcze niższe niż zapłacone odsetki+kapitał z DV2, być może sensownie byłoby najpierw złożyć pozew w tej sprawie. Otrzymane w ten sposób pieniądze Faltplan mógłby zainwestować w pozostałe procesy. Przepraszam, jeśli się mylę lub przeoczyłem coś. Proszę również pamiętać, że moim celem nie jest dawanie wskazówek co do postępowania, ale wyłącznie dostarczenie materiału do przemyśleń.

Jak zostało już wspomniane przez innych tutaj, wydaje się, że istnieją już pozytywne wyroki w sprawie wady wspomnianej WRB. Trzeba po prostu mieć cierpliwość i pieniądze, aby dotrzeć aż do OLG lub nawet BGH.

Jeszcze jedno: Osobiście ryzyko (bez RSV) byłoby dla mnie zbyt duże, aby złożyć pozew jednocześnie we wszystkich 4 DVe. Warto jednak pamiętać, że z pozwem nie można czekać wiecznie po odwołaniu. Jak to było z tą kwestią? Przedawnienie [EDYTOWANO: i oczywiście nie utrata uprawnienia ] po upływie 3 kolejnych lat kalendarzowych od WR? Jeśli tak jest, to Faltplan musiałby złożyć skuteczny pozew najpóźniej przed końcem 2019 roku - choć szczegóły zdecydowanie powinny być skonsultowane z adwokatem specjalizującym się w tej dziedzinie. Brak gwarancji/świadczenia z mojej strony co do danych, itp.

Napisany przez 3ducnici
Przeterminowanie ETS, Przeterminowanie...

Napisany przez Faltplan
Cześć, czy istnieją już wyroki dotyczące WRB R+V, czy też ta WRB jest nieważna? @ Eugh: anulowałem tylko dwa pierwsze kontrakty, zgodnie z opinią prawnika WRB trzeciego kontraktu jest poprawna, a przy czwartym kontrakcie nie musiałem płacić NAE. Dlatego teraz zamierzam najpierw podważyć drugi kontrakt. Dziękuję z góry za wiele wspaniałych komentarzy. Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici

Cześć,
Czy istnieją już wyroki dotyczące WRB R+V, czy też ta WRB jest nieważna?

....

Kiedy dokładnie podpisano ten kontrakt?

Czy umowa z R+V została zawarta drogą zdalną czy jako umowa stacjonarna w oddziale R+V lub za pośrednictwem pośredniczki (np. Raifeissenbank)?

Napisany przez Faltplan
Ta umowa pochodzi również z marca 2010 roku.
R&V została reprezentowana przez VR Bank Westmünsterland...
Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici
ok, dziękuję.

1. Nie odpowiada wzorcowemu tekstowi. Występują istotne różnice:

a) brak dodatkowego zapisu w [3], a), Jeśli zachodzi jeden z niżej wymienionych przypadków szczególnych, należy wprowadzić następujące: a) w przypadku umów pisemnych: , dopóki nie dostaniesz również dokumentu umowy, twojej pisemnej umowy ....;

b) Pouczenie dot. sprzedaży na odległość przy początku terminu, więc wprowadzenie zapisu w [3], b), bb) , jednak nie wcześniej niż na zakończenie umowy oraz dodatek ani przed spełnieniem obowiązku informacyjnego zgodnie z ustawą BGB-InfoV

- Pouczenie dot. sprzedaży na odległość dotyczące skutków wycofania, wstawienie zapisu w [6]: Może to skutkować... musisz spełnić

=> w rezultacie wzorzec nie zapewnia ochrony przed błędami!

2. Błędy dotyczące początku terminu:

w zasadzie początek terminu jest znacznie błędny, ponieważ brakuje informacji o otrzymaniu dokumentów (zapis w [3], a)).

Dodatkowo wprowadzono informację dot. sprzedaży na odległość, chociaż nie była wymagana. Zbędne.

Napisany przez 3ducnici

Napisany przez Rhay

W sprawie finansowania kosztów procesowych:
Zapytałem w Solvantis w Düsseldorfie, ale odmówili ogólnie, nie czytając nawet WRB.
Myślę, że po prostu brakuje im teraz pieniędzy z powodu nadmiaru procesów.
Czy ktoś miał sukcesy z innymi?

Ja również zapytałem w Berlinie i w Hanowerze.
W pierwszym przypadku otrzymałem pozytywną opinię na temat odwołania mojej WRI, umowy pośrednictwa zostały szybko dostarczone. Ale to również już wiedziałem z góry.
Jednak gdy mam kilka konkretnych pytań dotyczących małego druku w mojej sprawie, jeden z finansistów odpowiedział, że powinienem skontaktować się z bardziej odpowiednim konkurentem dla swoich celów, a drugi nie chciał udzielić pisemnej odpowiedzi, a jedynie rozmowy telefonicznej z dyrektorem generalnym, który powie mi coś w fachu, ale nadal nie ma nic konkretnego w ręku.
Długimi słowami, ładne strony internetowe, wiele obietnic, ale w rzeczywistości wszystko jest zupełnie inne, niż się wydaje.

Osobiście, w mojej konkretnej sytuacji, nie mogę polecić żadnego z nich, ponieważ regulaminy były zbyt ogólnie sformułowane. Nie wiadomo dokładnie, jaki udział finansier otrzymuje na końcu. Wszystko inne to tylko mowa.

I trzeba pamiętać, że żaden z tych finansistów nie robi tego, dlatego że są fajnymi ludźmi, nie, oni chcą zarabiać pieniądze. I to na najłatwiejszym i najwygodniejszym dla nich sposobie, który niekoniecznie musi być tym, który widzi się dla siebie.

Ponadto żadne z nich nie znane są z jakichś znaczących wspieranych postępowań sądowych.

Uważam, że ogólnie raporty z test.de i finanztip.de są bardzo pomocne jako punkt odniesienia, ale w tej sprawie są znacznie nie na temat.
Finansista z Berlina był już dyskutowany w wątku, gdzie również byli krytykowani.

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici
Więc miałem tu do czynienia z funduszem finansowania kosztów procesu przy LG N-Fü.

W kwestii korzyści z rozwiązania umowy nie było zbyt wielu negocjacji. Wydaje mi się, że wtedy nawet zgodzono się na częściową płatność VFE.

Jako powód, nie masz później żadnej kontroli.

Kiedy zapytano go, dlaczego nie uzyskał się więcej korzyści dla powoda, odpowiedział szybka transakcja, szybkie pieniądze, uśmiechnął się i zniknął...

Napisany przez Rhay

Tak, więc tutaj w LG N-Fü miałem do czynienia z finansowaniem procesowym.

W sprawie korzyści z rozwiązania wstecznego nie było dużego próżnowania. Sądzę, że wtedy nawet ustalono częściową płatność VFE.

Jako powód, nie masz wtedy już żadnego wpływu.

Na pytanie, dlaczego nie udało się wyciągnąć więcej korzyści dla powoda, odpowiedział szybka transakcja, szybkie pieniądze, uśmiechnął się i zniknął...

To jeszcze bardziej umacnia moje zdanie.
Dokładnie to jest aktualnie mój problem, oni chcą szybko zarobić, ale nie mają odwagi, żeby to otwarcie przyznać.
Gdyby to było jasno komunikowane, jako klient miałbym jeszcze szansę powiedzieć wszystko jasne, mogę dobrze żyć z szybkim pozasądowym rozwiązaniem.
Oni się kryją za swoimi umowami i to już wszystko.

dziękuję ducnici za potwierdzenie.

Napisany przez benre

Witajcie, oto wygląda moja pouczenie:
2008-2009 używane pouczenie

Różne banki (np. Kreissparkasse Köln, Stadt- und Kreissparkasse Erlangen, Sparkasse Nürnberg, Sparkasse Mittelfranken-Süd lub Sparkasse Mittelthüringen) używały w latach 2008/2009 następującego pouczenia odstąpienia:

Pouczenie o odstąpieniu

Konsument

Max Mustermann
Musterstr. 123
90402 Nürnberg

Pouczenie o odstąpieniu od ww. umowy z dnia XX.XX.2009

Prawo do odstąpienia
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyn na piśmie (np. list, fax, e-mail). Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej, ale nie wcześniej niż w chwili dostarczenia Ci dokumentu umowy, twojego pisemnego wniosku lub kopii dokumentu umowy lub wniosku. Wystarczy wysłanie odwołania w terminie.

Odwołanie należy kierować do:
(Nazwa, firma i adres korespondencyjny instytucji kredytowej, ewentualnie nr faksu, adres e-mail i/lub, jeśli konsument otrzymuje potwierdzenie odwołania, także adres internetowy):

Sparkasse Nürnberg, Lorenzer Platz, 90327 Nürnberg
[...]

Na dole formularza drukowane są dwie przypisy:
1 Nie dotyczy umów zawartych na odległość
2 Określenie konkretnie dotkniętej umowy, np. Umowy o pożyczkę z dnia…”

Pouczenie zostało przesłane adwokatowi, który wskazał następujące błędy:
1. Formułowanie terminu nie jest jednoznaczne
2. Informacja o stronie internetowej: Odwołanie należy kierować do:,,,,,,,, (Nie ma możliwości odwołania się za pośrednictwem strony internetowej, tylko drogą mailową)
3. Pouczenie dotyczy finansowanych transakcji, chociaż taka transakcja nie istnieje.
4. Przypis 1: Przejrzystość jest istotnie ograniczona (zamieszanie u kredytobiorcy)

Czy pusta przestrzeń po dwóch tygodniach ma jakieś znaczenie?
Kto ma tę samą umowę i chciałby podzielić się doświadczeniami? Czy istnieją aktualne wyroki i jakie są szanse?
Czy ta sytuacja jest jednoznaczna?
Sądami właściwymi są: Landgericht Wuppertal oraz OLG Düsseldorf

Moje ubezpieczenie ochrony prawnej nie chce teraz pomagać i nie chce pokrywać kosztów. Mój prawnik chce skontaktować się z instytucją arbitrażową.
Nawet przy pokryciu kosztów muszę się zastanowić nad kosztami i ryzykiem, ponieważ pokrywane jest tylko maksymalnie 1/3.
To Dom wielorodzinny, a ubezpieczenie ochrony prawnej obejmie tylko część zamieszkałą przeze mnie.
Czy istnieją rzetelni finansowierze procesowi, którzy zajmą się taką sprawą? Rekomendacje
Kwota kredytu 170 000 €, już spłacone 70 000 €. Czas spłaty do grudnia 2019 r.
Ta sprawa jest dla mnie ważna, ponieważ znajomy ma taką samą umowę na 300 000 €. Niestety, też nie posiada ubezpieczenia ochrony prawnej.

Dziękuję i pozdrawiam
ramokap

[EDYTOWANO przez EUGiH dnia 03.09.2016 r. o 18:07: Cytat z postu użytkownika ramokap dodany w celu lepszej identyfikacji]

Witam,

jednakże, pusta przestrzeń ma swoje znaczenie (lub mogła mieć), patrz postanowienie sądu OLG w Celle z dnia 18.01.2016 r. Ja również otrzymałem to pouczenie i obecnie jestem w procesie sądowym przed Landgericht. Wydaje mi się, że mają Państwo dość dobre szanse u OLG w Düsseldorfie. Tutaj niedawno wydano wyrok na korzyść konsumentów w sprawie tego samego pouczenia odstąpienia.

Napisany przez ramokap
Cześć,
Czy naprawdę to samo prawo odstąpienia?
Czy masz numer aktu do tego wyroku?
Przed jakim sądem zamierzasz złożyć pozew? Być może możemy pozostać w kontakcie i wymieniać się wskazówkami.
Jeśli masz ubezpieczenie od kosztów prawnych, to ja również bym pozwał do samego końca.
Być może niedługo wyjdzie również wyrok federalnego sądu sprawiedliwości w tej sprawie. Jaka jest twoja opinia?
Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez benre
Cześć, jeśli chodzi o WRB Sparkassenverlag z lipca 2008 roku, to jest to dokładnie ta sama. Mój pozew jest rozpatrywany przez sąd krajowy w Szlezwiku-Holsztynie. OLG Celle: Az. 3 U 148/15 OLG Düsseldorf: I-17 U 182/15 Mam ubezpieczenie kosztów sądowych i na razie wszystko jest pokrywane. Ponieważ dotychczas istnieje kilka różnych orzeczeń OLG dotyczących tej WRB, mam nadzieję, że ktoś wcześniej niż ja trafi z tym przed BGH, ale czy się to uda, to pozostaje do zobaczenia. Nie mam zbyt wiele nadziei, bo nie potrafię sobie wyobrazić, że Sparkassen ryzykują kolejną porażkę przed BGH bez zająknięcia.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata