Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez RonMcDon
Dla podstawowej wiedzy na temat WJ uważam, że program był dobry, nie dlatego, że mówiono o mojej sprawie. W rezultacie nigdy nie spłacone długi...

Napisany przez DSL_Flex
Cześć wszystkim,

jestem nowym użytkownikiem na forum.
Jesteśmy również finansowani przez DSL w 2009 roku.
Nasze umowy zostały już zbadane przez prawnika i uznane za wadliwe. Nasze ubezpieczenie prawne również odmówiło pokrycia.
Oczywiście droga sądowa wiąże się z kosztami, na które jesteśmy tylko częściowo gotowi.
Po przeczytaniu całego posta zauważyłem, że niektórzy członkowie już próbowali osiągnąć porozumienie pozasądowe, co nie przyniosło skutku. Również było wspominane o zastosowaniu drogi sądowej (posty z 03/04 2014).
Czy osoby te już uzyskały jakieś wyniki?
(np. Horscht, likasport)
Pozdrowienia

Napisany przez gerds
Cześć,
chciałbym prawie bez ograniczeń dołączyć do DSL_Flex. Mój kontrakt pochodzi z 2007 roku i za każdym razem znajduję tekst odnośnie odstąpienia, niestety bez konkretnych wyników, tutaj w wątku.
Oczywiście może się zdarzyć, że niektórzy musieli podpisać zobowiązanie do zachowania poufności wyników negocjacji, ale byłoby to bardzo przykre.
Kto ma konkretne wyniki? Jak najlepiej wyjść z tej sytuacji? Kto może konkretnie podzielić się swoimi doświadczeniami z bankiem DSL?

Napisany przez Harley

Cześć,
Mój kontrakt pochodzi z 2007 roku, a tekst do odstąpienia od umowy widzę tutaj, w tym wątku, ale niestety bez konkretnych wyników.

To nie jest nic dziwnego. Twierdzę, że każdy, kto zawiera ugody ze swoim bankiem, musi zgodzić się na klauzulę poufności. Czy zgodziłbyś się na ugody z tego powodu?

Cytat autorstwa gerds

Oczywiście może się zdarzyć, że niektórzy musieli podpisać zobowiązanie do zachowania poufności w sprawie wyników negocjacji, ale byłoby to bardzo przykre.

Nie, niektórzy, ale wszyscy. To przecież proste do zrozumienia. Czyż nie sądzisz, że bank chciałby sprawdzić w Internecie, jak daleko można z nim pójść w negocjacjach.

Napisany przez DSL_Flex
Naprawdę teraz. Wątpię, że DSL Bank przeprowadza badania w forach i szantażuje informatorów. Zwłaszcza że każdy tu komunikuje się pod pseudonimem.
Jeśli już tak szeroko się wypowiadać na temat własnego tematu w takich forach, to chyba możliwe jest powiadomienie, że porozumiał się z sądem, aby nie ujawniać żadnych dodatkowych informacji na zewnątrz dotyczących postępowania.

Napisany przez horscht
Cześć wszystkim,

u mnie nie ma nic nowego. Obecnie pełnomocnik pozwanej zawiesił się na kwestii właściwości sądu, do którego zwrócono się o rozstrzygnięcie. To również sposób na opóźnienie postępowania. Oczywiście będę informować, jeśli pojawią się nowe informacje, o ile mogę...

Ale szczerze mówiąc: Już psychicznie przygotowuję się na długotrwałe procesy sądowe.

Napisany przez Harley

Mal ganz ehrlich. Nie sądzę, żeby Deutsche Bank sprawdzała fora internetowe i szukała informatorów do wystawiania rachunków. Ponadto każdy tu komunikuje się pod pseudonimem.

Może i być, ale i tak nie chciałbym podejmować ryzyka zignorowania porównania. Ma ono taką samą moc prawną jak wyrok sądu. Kto wie, co bank może zrobić, gdy poczuje się oszukany. Po historii można założyć, że z przyjemnością postawiłby ci kłopot.
Przy okazji, użytkownicy sieci p2p pewnie też nie przewidywali, że zostaną namierzeni.

Zacytowany przez DSL_Flex
Jeśli ktoś w takich forach tak obszernie opisuje swoją sprawę, powinno być możliwe poinformowanie, że doszło do ugody sądowej w sprawie niedostarczania dalszych informacji na zewnątrz.
To z pewnością możliwe, użytkownicy tego forum już relacjonowali, że podpisali klauzulę poufności w porozumieniu. Ale co z tego. Z tego nie wyniesiesz miodu dla swojego odwołania.

Napisany przez Harley

...Ale szczerze mówiąc: Już psychicznie przygotowałem się na długotrwały spór sądowy.

Jesteś na pewno tak bardzo zrelaksowany, że zapewne masz ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, czyż nie?

Napisany przez horscht

Tak zrelaksowany, jak brzmisz, na pewno masz RSV, czyż nie?

Na szczęście tak...

Napisany przez mamei
Cześć...ponieważ wreszcie zwróciłem uwagę na temat nieskutecznej informacji o odwołaniu, od razu sprawdziłem umowę, faktycznie jest błędna...jeszcze nie zleciłem dokładnej oceny, ponieważ moja umowa jest już zakończona/opłacona (obowiązywała w latach 2003-2013)...ale powiedziano mi, że nawet w przypadku już zakończonych umów można dochodzić roszczeń.

Czy są tutaj osoby na forum, którym jest podobnie?
Będę wdzięczny za linki prowadzące do podobnych przypadków.

Niestety wyłączyłem zakres Mieszkanie z mojego ubezpieczenia ochronnego, więc muszę ponieść te koszty samodzielnie. Ale wartość sporu jest dość wysoka, więc w przypadku sukcesu się to naprawdę opłaca

Napisany przez micrati

Tak więc... mam coś nowego.

1. pouczenie o odstąpieniu od umowy nie jest jednoznaczne, dokładny moment rozpoczęcia terminu nie jest widoczny (poważny błąd)
2. pozostawiono pożyczkobiorcy ocenę, czy umowa jest tzw. umową powiązaną, czy nie (bardzo poważny błąd)
3. w dalszej części tekstu nagle jest mowa o sprzeczności, a nie o odstąpieniu, co prawnie oznacza zupełnie co innego (ekstremalnie poważny błąd)

To są punkty, tak, jak ja je zrozumiałem.

XXXX dotychczas załatwił wszystkie (czytaj WSZYSTKIE) odstąpienia tego adwokata za porozumieniem pozasądowym!!!!!

Mogę tylko powiedzieć: teraz będę to kontynuować i zalecam każdemu, aby również tak postąpił.

Cześć JWAH,
Czy są już jakieś nowości odnośnie odstąpienia od umowy lub ustaleń z adwokatem? Mam dokładnie ten sam tekst i zastanawiam się, jak postępować.
Pozdrowienia
micrati

Napisany przez Calypso
Cześć wszystkim,

być może ktoś tu może mi pomóc.
Mam umowę pożyczki od banku oszczędnościowego z 05/2008.
Nosi nazwę:
pożyczka z początkowym oprocentowaniem stałym zabezpieczona majątkiem na cele prywatne i biznesowe.
Tutaj została ustalona kwota zakupu naszego domu i oprocentowanie na 10 lat. To jest tylko jedna strona! Na odwrocie znajdują się regulaminy, jurysdykcja itp., albo brak oświadczenia o odstąpieniu.
Druga strona jest związana z kasą oszczędnościową Concept2plus dla pożyczek ze Sparkassendarlehen.
Następnie następują informacje na temat Pożyczek.
Tutaj pod C. podane są informacje dotyczące specyfiki umowy na odległość.

W tym miejscu znajduje się ten fragment:
Chciałbym to sprawdzić, jeśli ma to szansę na powodzenie.
Co o tym myślicie?
Dzięki!

Napisany przez NaTwoim13
.....termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu pouczenia.....

Dokładnie ten fragment jest częścią wyroku Bundesgerichtshof (BGH), zatem nie jest jasne, kiedy rozpoczyna się bieg terminu.

Napisany przez Calypso
Dziękuję!

Wygląda na to, że mam dobre szanse..
Najbardziej zależałoby mi na porównaniu, gdzie bank zmieni obecny kontrakt na bieżące warunki odsetkowe i zaoferuje mi refinansowanie z aktualnie korzystnymi warunkami odsetkowymi.
Zobaczymy, co na to powiedzą ;O)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, Bank A na pewno nie zapewni Ci lepszych warunków w ramach wewnętrznej refinansowania spowodowanego odwołaniem starej umowy.

Napisany przez 3ducnici
mmh, czy istnieją dobre szanse... należy do tego uzyskać więcej informacji, a przede wszystkim lepszą i przede wszystkim kompletną kopię WRB...

Użyty tekst, o ile jest widoczny, wydaje się być tekstem wzorcowym obowiązującym do 31.03.2008 r. Sparkasse może w związku z tym powołać się na okres przejściowy przy jego wykorzystywaniu.

Jednak okres ten obowiązuje tylko wtedy, gdy tekst wzorcowy został przekazany 1:1, zarówno pod względem treści, jak i wizualnym...

Na pierwszy rzut oka zauważam, że tekst został zmieniony w porównaniu do tekstu wzorcowego...

W przypadku prawa do odstąpienia od umowy, tutaj klient może zamiast "możecie Państwo" odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni...

a odstąpienie skutki

Klient Sparkasse może zamiast "możecie nam"

Sformułowanie "Klient" i "Sparkasse" wydaje się być również dość niejasne.

Ze względu na zmianę, użyty tekst prawdopodobnie nie będzie objęty ochroną według wyroku BGH, więc nie można byłoby zastosować okresu przejściowego...

=> otwarta byłaby droga do argumentacji względem wyroku BGH Frist beginnt frühestens...

Ale... wątpliwe, czy sąd zgodziłby się z takim stanowiskiem...

Napisany przez Calypso
ok, a może tutaj będzie lepiej?!

Napisany przez 3ducnici
Czy Dom został również kupiony przez Sparkasse?

Czy zostało zawarte ubezpieczenie spłaty zadłużenia?

Czy kredyt/umowa oszczędnościowa nie zostały zawarte w siedzibie SPK, a zostały zawarte za pośrednictwem e-maila, listu, faksu lub w domu?

Napisany przez Calypso
Sparkasse jest kredytodawcą, a BSK zapewnia niezbędne zabezpieczenie
Czy została zawarta ubezpieczenie na wypadek niespłacenia zadłużenia?
O ile mi wiadomo, nie - Konieczne było tylko ubezpieczenie na życie. Jednak już je anulowałem, co było łatwe do zrealizowania

Czy kredyt/umowa oszczędnościowo-kredytowa nie został zawarty w siedzibie SPK, tylko został podpisany za pośrednictwem e-maila, listu, faksu lub w domu?
Zostało to załatwione w siedzibie BSK

Napisany przez 3ducnici

Sparkasse jest kredytodawcą, a BSK zapewnia odpowiednie zabezpieczenie
Czy zostało wykupione ubezpieczenie spłaty kredytu?
O ile się orientuję, nie - obowiązkowe było tylko ubezpieczenie na życie. Jednakże już je zrezygnowałem, co było możliwe bez problemu

Czy kredyt/umowa oszczędnościowa nie zostały zawarte w siedzibie SPK, a drogą e-mailową, listowną, faksem lub w domu?
Miało miejsce w siedzibie BSK

To dziwne, że klauzula Transakcje finansowane pojawiła się w WRB...

Byłoby to konieczne na przykład w przypadku finansowania RSV (częścią miesięcznej raty) oraz/lub gdy Dom został również sprzedany przez SPK... na przykład, gdy zawierasz umowę kredytową w banku samochodowym u dealerów samochodów, a zakup samochodu jest związany z tym... => związana transakcja...

Jeśli jednak żadne z tego nie miało miejsca, to klauzula Transakcje finansowane nie jest konieczna i zatem wprowadzająca w błąd. Czy istnieją jakieś orzeczenia w tej sprawie...

Ale... najważniejsze to właśnie odstępstwa od tekstu wzorcowego, w tym klauzula Transakcje finansowane, która prawdopodobnie nie była konieczna...

Odstępstwa od MT wykazują, że nie ma ochrony i dlatego ani okres przejściowy nie wchodzi w grę, ani nie można kwestionować WRB zgodnie z postanowieniem Okres rozpoczyna się najwcześniej..., które zostało uznane za nieważne z powodu wprowadzającej w błąd treści...

Do tego dochodzi kwestia niejednoznacznie wyróżnionej formy graficznej. Ten sam rodzaj pisma, użyty w tym samym rozmiarze, wkomponowany obok innych zagnieżdżonych wyjaśnień na tej samej stronie... => niejednoznacznie wyróżniona formą graficzną...

ponadto... po lewej stronie znajduje się także postanowienie C. Informacje.... z wyjaśnieniem: Umowa kredytowa zostaje zawarta, gdy podpisany przez klienta formularz umowy trafi do Sparkasse

stojący w sprzeczności z opisem obok dotyczącym pouczenia o prawie do odstąpienia...=> prawie wprowadzające w błąd...

Jak ma się dostęp do Sparkasse... jak ma to zweryfikować kredytobiorca?

=> wystarczająco dużo punktów ataku!

Napisany przez Calypso
Najpierw serdeczne podziękowania za trud!
Teraz zamierzam to sprawdzić u prawnika.
Jestem jednak trochę zaniepokojony tą sprawą, ponieważ nie znam się na tych sprawach zbyt dobrze i często czytam, że nawet jeśli uda się dokonać odwołania, mogą być problemy ze znalezieniem refinansowania..

Poza tym mam banalne pytanie..
Załóżmy, że odwołanie zostanie przyjęte..
Wtedy muszę zwrócić sumę kredytu.
ubezpieczenie BSV niech na razie pozostanie poza tym.
Opłata VFE przepada?
Co z odsetkami, które do tej pory zapłaciłem?
Czy realne jest uzyskanie refinansowania w ciągu 30 dniowej okresu, który nastąpi?

Napisany przez 3ducnici

Po pierwsze, bardzo dziękuję za twoje starania!
Teraz sprawdzę to przez adwokata.
Jednak samopoczucie w tej sprawie też nie jest dla mnie najlepsze, ponieważ praktycznie nie znam się na tych sprawach i teraz często czytam, że nawet jeśli można zrealizować odstąpienie od umowy, to mogę mieć problemy ze znalezieniem refinansowania..

Po pierwsze, błahe pytanie..
Załóżmy, że odstąpienie zostanie zaakceptowane..
Wówczas muszę spłacić kwotę kredytu.
SPB pozostaje poza tym.
VPW odpada?
Co z odsetkami, które zapłaciłem dotychczas?
Czy realne jest uzyskanie refinansowania w ciągu następujących 30 dni?

NAJPIERW Zapewnij NOWE FINANSOWANIE, a NASTĘPNIE zrezygnuj!

SPB może być również rozwiązane z wstecznym rozliczeniem....

W przypadku wstecznego rozwiązania Twoje dokonane płatności będą oprocentowane 5% ponad stopę bazową... teoretycznie... w praktyce instytucje kredytowe często sprzeciwiają się... akceptacji odstąpienia od umowy...

Napisany przez Reset14
Najlepsze pozdrowienia dla wszystkich starych kredytobiorców,

Poprzez ostatni materiał ARD Plus Minus uświadomiliśmy sobie ponownie, że teoretycznie okres na wycofanie zgody nie przedawnia się.

Ponad 2 lata temu przekazaliśmy nasze dokumenty do analizy prawnika, który dał zielone światło, ale z powodu ryzyka pozwu banku zrezygnowaliśmy.
Innym powodem był podejrzany odmowa nowego wniosku o finansowanie mimo doskonałej zdolności kredytowej. Już wtedy podejrzewaliśmy, że mogły występować jakieś porozumienia. Pośrednik unikał odpowiedzi i wyraźnie nie miał zamiaru zasięgnąć ofert różnych dostawców.

W międzyczasie istnieją tzw. listy pozytywne banków, które nie mają problemów z finansowaniem dla klientów dokonujących odstąpienia od umowy. Pytanie brzmi: jakie są doświadczenia z tymi bankami, które są rzeczywiście niezawodne i godne polecenia.

Kolejne pytanie, który klient banku DSL odniósł już sukces, niezależnie od prywatnego porozumienia, ugody czy postępowania sądowego. Być może dotknięci problemem mogą mi poufnie odpowiedzieć tylko tak lub nie na PW. Dziękuję za każdą wskazówkę.

Pozdrowienia od Resettera

Napisany przez baumaus
Z ciekawości - gdzie znajdują się te listy pozytywne?

Napisany przez immerfernweh
Tutaj znajdziesz listy negatywne i pozytywne: Verbraucherzentrale : Instytucje kredytowe odmawiają refinansowania

Napisany przez picotto
Do wszystkich, którzy ciągle piszą do mnie prywatne wiadomości:

Nie zamierzam kontynuować odwoływania umowy kredytowej i zakończyłem ten temat. Proste powody zostały wielokrotnie podane w tym temacie, na przykład przez Reset14.

Dlatego nie mogę udzielać informacji na temat sukcesu lub braku sukcesu ani poleceń dotyczących adwokata.

Napisany przez kreis96
Chciałbym także zgłosić się w sprawie kwestii dotyczącej tzw. Widerrufsjoker.

Poszukuję konkretnych osób, które miały doświadczenie z firmą Ing-Diba dotyczące oświadczenia o odstąpieniu od umowy, podpisanym w 2008 roku.

W moim przypadku strona prawna jest jednoznaczna - oświadczenie o odstąpieniu z maja 2008 roku zostało sprawdzone przez prawnika specjalizującego się w tej dziedzinie, który uznał je za jednoznacznie błędne, co pozwala mi na skorzystanie z prawa do odstąpienia od umowy.

Kolejnym krokiem u mnie byłoby skorzystanie z usług prawnika w celu skonkretyzowania odstąpienia i wszczęcia negocjacji z bankiem. Alternatywą jest samodzielne skorzystanie z prawa do odstąpienia, ale niektórzy użytkownicy mieli tu już negatywne doświadczenia (ponieważ banki nie traktują klientów indywidualnych poważnie i uważają ich za głupich).

Ponieważ jestem świadomy, że bank, w tym przypadku Ing-Diba, na pewno nie ułatwi mi sprawy, szukam osób, które już podjęły ten krok w celu analizy ryzyka. W końcu ten krok może prowadzić do procesu sądowego z ryzykiem kosztów procesu szacowanym na ponad 20 000 euro.

Napisany przez Calypso
Czy ktoś tutaj ma doświadczenia z odwołaniem w IG?

Napisany przez Bibi
Kochani Użytkownicy Forum, ze względu na kilka prywatnych zapytań, oto podsumowanie moich wyników. Moje pouczenie o odstąpieniu (Bank DSL) zostało sprawdzone przez 2 różnych adwokatów. Pouczenie o odstąpieniu brzmi następująco:

Prawo do odstąpienia
Kredytobiorca może odwołać swoje oświadczenie woli skierowane na zawarcie umowy kredytowej w ciągu dwóch tygodni.

Forma odwołania
Odstąpienie musi nastąpić na piśmie (np. listem, faksem lub e-mailem). Odstąpienie nie musi zawierać uzasadnienia.

Początek terminu odstąpienia
Okres odstąpienia zaczyna się w momencie, gdy kredytobiorca
- otrzymał kopię tego pouczenia
- oraz dokument lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy/kredytu kredytobiorcy, zawierającą wszystkie warunki umowy, w oryginale lub kopii oraz warunki finansowania.

Wyniki obu adwokatów wykazały, że nie znaleziono jednoznacznie błędnej formułki. Zatem odłożę tę kwestię na później. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim dużo powodzenia

Napisany przez 3ducnici

Droga społeczność forum,
z powodu kilku prywatnych zapytań, chciałbym podać podsumowanie moich wyników.
Kodeks dotyczący odstąpienia od umowy (DSL-Bank) był sprawdzany przez dwóch różnych prawników.
Kodeks dotyczący odstąpienia od umowy został sformułowany następująco:

Prawo do odstąpienia od umowy
Kredytobiorca może odwołać swoje oświadczenie woli skierowane do zawarcia umowy kredytowej w ciągu dwóch tygodni.
Forma odstąpienia
Odstąpienie musi nastąpić w formie pisemnej (np. listem, faksem lub e-mailem). Odstąpienie nie musi zawierać uzasadnienia.
Początek okresu odstąpienia
Okres odstąpienia rozpoczyna się w chwili, gdy kredytobiorca
- otrzymał kopię tego zakomunikowania
- i dokument lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy kredytowej kredytobiorcy, zawierający warunki umowy, w oryginale lub w odpisie, oraz warunki finansowania.

Sprawdzenie obu prawników wykazało, że nie można znaleźć jednoznacznie błędnej formulacji.
W związku z tym temat ten zostanie odłożony na później.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim

Trzy zastrzeżenia w tej sprawie:

1. Nikt nie może wydać wyroku, jeśli nie wie, KIEDY została zawarta umowa!

2. Klauzula Okres odstąpienia rozpoczyna się w chwili, gdy kredytobiorca
- otrzymał kopię tego zakomunikowania
- i dokument lub odpis umowy kredytowej lub ofertę umowy kredytowej kredytobiorcy, zawierający warunki umowy, w oryginale lub w odpisie, oraz warunki finansowania.
o ile mi wiadomo, została uznana za niedopuszczalną pod względem prawnym przez BGH.
((Bundesgerichtshof, wyrok
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/08).)

Ponieważ oznaczałoby to, że samym wydaniem WRB i oferty, niezależnie od akceptacji kredytobiorcy, okres odstąpienia miałby już się rozpocząć...

Ale: jeśli WRB odpowiadała wówczas obowiązującemu wzorcowi BGB => skutek ochronny!

3. Interesujące jest również pozostałe WRB oraz zawarcie umowy. Często obowiązki (zwrócenie pobranych korzyści) w przypadku odstąpienia są formułowane jednostronnie (tylko dla kredytobiorców)...
lub...
jeśli umowa została zawarta wyłącznie za pośrednictwem nowych mediów (telefon, faks, e-mail, internet) lub została podpisana w domu, obowiązuje ustawa o sprzedaży na odległość. Wówczas trzeba także dodać dodatek. Często jest to pomijane. Jeśli zostało to pominięte, nie odpowiada to już zatwierdzonej postaci wzorcowej, ponieważ coś zostało pominięte, a możliwa ochrona przepada (również orzeczono przez BGH)

Tak więc, co jest interesujące?

1. Data zawarcia umowy

2. całe WRB

3. Jak dokładnie została zawarta umowa....

Napisany przez kalliwero
Hallo wszystkim, także mnie dotyczyła umowa z bankiem DSL. Najpierw sam złożyłem odwołanie, po tym jak otrzymałem informację od Stowarzyszenia Ochrony Konsumentów, że pouczenie było błędne. Ponieważ bank nie zaakceptował mojego odwołania, skonsultowałem się z firmą prawniczą znalezioną w internecie, która oferuje darmowe sprawdzenie pouczeń odnośnie odwołań. Dostałem tam jednak raczej standardowe pismo, które mnie nie przekonało. Chciałem również kilku informacji na temat tego, co dokładnie dzieje się po odwołaniu itp. Wtedy na polecenie zwróciłem się do innego biura prawno-podatkowego w regionie Rhein-Main, specjalizującego się w prawie bankowym i w odwołaniach. Ponownie sprawdziłem tam pouczenie odnośnie odwołania - okazało się, że jest jasno błędne. Choć przegląd kosztował mnie trochę, to zostały mi w sposób konkretny wyjaśnione szanse na sukces i ryzyka związane z moją sprawą, co uznałem za dobre. Pierwsze koszty konsultacji były również wzięte pod uwagę przy kolejnych działaniach. Wygląda na to, że prowadzonych jest wiele postępowań przeciwko DSL Bankowi i innym bankom. Niektórzy muszą chyba pozwać... inni potrafią się dogadać... tak jak ja. Teraz jesteśmy już tak daleko, że możliwe jest dla mnie dobre porozumienie, dzięki któremu mogę oszczędzić sporo, co dla mnie jest korzystne, myślę że warto, chociaż trochę to trwało.

Dotychczas nauczyłem się, że własne próby odwołania raczej są stratą czasu - napisałem kilka długich listów - bezskutecznie. Wygląda na to, że bank z zasady nie podchodzi do tego pozytywnie, kiedy klient sam próbuje.

Powodzenia wszystkim!
Pozdrowienia, Kalli

Napisany przez Reset14
@kalliwero

Dziękuję za raport, to dopiero jasna deklaracja.

Pozdrowienia

Napisany przez Nobody
Hallo, jestem nowy na forum i mam umowę kredytową w DSL Bank. W konkretnym przypadku chodzi o umowę zmieniającą (wcześniejsza modyfikacja warunków), która została zawarta w marcu 2007 w ramach istniejącej już wcześniej umowy kredytowej. W ramach tej umowy zmieniającej umowa kredytowa, która pierwotnie miała wygasnąć 30.09.2009, została przedterminowo przedłużona o 10 lat do 30.09.2019.

W instrukcji odstąpienia od umowy znajduje się następujące sformułowanie: Odliczanie czasu rozpoczęcia okresu odstąpienia zaczyna się w momencie, gdy kredytobiorca otrzyma:
- kopię tej informacji o odstąpieniu
- dokument lub kopię umowy zmieniającej oraz Warunki umowy na odległość
- informacje o umowach sprzedaży na odległość, lecz nie wcześniej niż dzień zawarcia umowy.

Będę wdzięczny za ocenę skuteczności prawnej bądź jej braku w instrukcji odstąpienia. Już zrozumiałem, że w przypadku DSL Banku wydaje się, że bez pomocy prawnika nie da się przejść dalej.

@kalliwero:
Czy możesz podać mi adres kancelarii z regionu nadreńsko-majnuskiego?

Pozdrowienia
Nobody

Napisany przez 3ducnici

Cześć, jestem nowy na forum i mam umowę pożyczki z DSL Bank. W konkretnym przypadku chodzi o umowę zmieniającą (wczesne dostosowanie warunków), która została zawarta w marcu 2007 roku do istniejącej już wcześniej umowy pożyczki. W ramach tej umowy zmieniającej termin zakończenia umowy pożyczki, który pierwotnie miał mieć miejsce 30.09.2009 roku, został przedłużony o 10 lat do 30.09.2019 roku.

W instrukcji odstąpienia od umowy znajduje się następujące sformułowanie dotyczące początku terminu odstąpienia:

Termin odstąpienia rozpoczyna się w momencie, gdy pożyczkobiorca
- otrzymał kopię instrukcji odstąpienia
- otrzymał dokument lub kopię umowy zmieniającej oraz warunki sprzedaży na odległość
- oraz informacje na temat umów sprzedaży na odległość, jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy..................

Byłbym wdzięczny za ocenę prawidłowości lub nieważności instrukcji odstąpienia od umowy. Zrozumiałem już, że w przypadku DSL Bank można napotkać trudności bez pomocy prawnika.

@kalliwero:
Czy możesz podać mi adres kancelarii z regionu Rhein-Main?

Pozdrowienia
Nobody

Czy wiecie, kiedy została zawarta pierwotna umowa? Zakładam, że w 1999 roku?

Wówczas nie było jeszcze obowiązku dotyczącego instrukcji odstąpienia od umowy. Przy przedłużeniu umowy instrukcja odstąpienia nie odgrywa roli. Po prostu przedłużana jest istniejąca umowa.

Wydaje się jednak, że bank po prostu naprawił instrukcję odstąpienia z jakichś powodów...

Jest to częsta praktyka. Czasami próbuje się naprawić to, co pierwotnie zaniedbano, czyli przekazać pożyczkobiorcy właściwą instrukcję odstąpienia, poprzez dostarczenie nowej, aktualnej i przede wszystkim niepodważalnej instrukcji po przedłużeniu umowy...

Napisany przez Nobody
@ducnici:

Twoja ocena dotycząca starej umowy z 1999 roku jest prawidłowa. Jednak, jak już wyjaśniłem, umowa ta wygasła dnia 30.09.2009 roku.

Jakie zatem znaczenie ma oświadczenie o odstąpieniu, które przekazano mi w 2007 roku w związku z przedłużeniem umowy. Nie może być tak, że wysłano mi takie oświadczenie o odstąpieniu, a później twierdzi się, że nie ma ono (ze względu na starą umowę) żadnego znaczenia prawnego. Moim zdaniem, jeśli bank przekazuje takie oświadczenie o odstąpieniu (dodaje je później) i sugeruje klientowi jakąś opcję prawną (przynajmniej), to musi również ponieść ewentualne skutki prawne (czyli sprzeciw). Jeśli w związku z umową kredytową jest przekazywane oświadczenie o odstąpieniu, chociaż w tym konkretnym przypadku odstąpienie nie byłoby możliwe, to moim zdaniem ten proces ma charakter błędnej porady prawnej (konsekwencje ponosi ten, kto udzielił błędnej porady prawnej).

Byłbym wdzięczny za Państwa opinię.

Pozdrowienia
Nobody

Napisany przez Squeezig
Hej,

Ponieważ umówiłem się na spotkanie w banku w tym tygodniu, proszę o ocenę mojego oświadczenia o odstąpieniu:

Moja umowa kredytowa została zawarta pod koniec 2009 roku z następującym tekstem wzorcowym:

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od umowy w ciągu dwóch tygodni (miesiąca)1 bez podania przyczyny, na piśmie (np. listem, faksem, e-mailem).
Bieg terminu na odstąpienie rozpoczyna się w dniu następnym po dniu, w którym otrzymałeś
- kopię tego pouczenia o odstąpieniu oraz
- dokument umowy, twój pisemny wniosek o zawarcie umowy lub kopię dokumentu umowy lub wniosku o zawarcie umowy. Wysłanie odstąpienia w terminie jest wystarczające dla zachowania terminu na odstąpienie.

Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia i ewentualnie zwrócić pobrane korzyści (np. odsetki). Jeśli nie możesz zwrócić otrzymanych świadczeń w całości lub części, lub tylko w pogorszonym stanie, musisz w takim zakresie ewentualnie zapłacić odszkodowanie. Może to spowodować, że będziesz musiał nadal spełniać zobowiązania płatnicze z umowy do momentu odstąpienia. Zobowiązania do zwrotu płatności musisz spełnić w terminie 30 dni od wysłania oświadczenia woli.

Gdzie może tkwić błąd w tym przypadku? Próbuję znaleźć rozwiązanie od pewnego czasu.
- Czy nie jest tutaj mylące to z 14/30 dni? Czy istnieje tu jakieś orzeczenie Federalnego Trybunału Sprawiedliwości?
- Czy interesujące jest to, że podpisałem umowę kredytową poza bankiem? Więc nie byłem w banku.

DZIĘKUJĘ za pomoc!!!

Napisany przez 3ducnici

@ducnici:

Twoja ocena co do starej umowy z 1999 roku jest poprawna. Jednakże, jak już wcześniej wyjaśniłem, umowa ta wygasła 30.09.2009 roku.

Jakie znaczenie ma zatem pouczenie o odstąpieniu od umowy, które zostało mi przekazane w 2007 roku w kontekście jej przedłużenia? Nie może być tak, że dostarczono mi takie pouczenie, a później twierdzi się, że nie ma ono (z powodu starej umowy) żadnego znaczenia prawnego. Jak dla mnie, jeśli bank przekazuje takie pouczenie o odstąpieniu (dodatkowo) i tym samym sugeruje klientowi pewną możliwość prawną (przynajmniej), to musi ponosić również możliwe konsekwencje prawne (czyli sprzeciw). Jeśli w związku z transakcją kredytową przekazywane jest pouczenie o odstąpieniu, chociaż w tym konkretnym przypadku odstąpienie nie byłoby możliwe, to w mojej ocenie ten proces ma charakter błędnej porady prawnej (skutki ponosi osoba udzielająca błędnej porady).

Byłbym wdzięczny za waszą opinię.

Pozdrowienia
Nobody

Nobody, tylko adwokat może udzielić ci szczegółowej odpowiedzi...

Myślę, że istotne jest również, jak sformułowane było przedłużenie umowy z 2009 roku. Czy jest to zupełnie nowa umowa, czy też po prostu nazwana przedłużeniem umowy?
W przypadku pierwszym można powiedzieć, nowa umowa z WRB, nowa gra, nowe szanse...
Natomiast w drugim... staje się to trudne. Umowa z 1999 roku nie wymagała WRB. A pouczenie o odstąpieniu z 2007 roku odnosi się do zawarcia umowy, które miało miejsce w 1999 roku...

W skrócie, nasz kolega opisał jedynie sytuację, w której chętnie do przedłużenia umowy dołącza się ważne pouczenie o odstąpieniu (WRB) i liczy się na uzdrowienie. Jak jednak będzie się to miało do sytuacji, w której pierwotna umowa w ogóle nie wymagała WRB... to może powiedzieć jedynie adwokat...

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

Ponieważ umówiłem się na spotkanie w banku w tym tygodniu, proszę o ocenę mojego oświadczenia o odstąpieniu od umowy:

Moje kredyt został zakończony pod koniec 2009 roku za pomocą następującego wzorca tekstu:

Prawo do odstąpienia
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni (jednego miesiąca)1 bez podawania przyczyn w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail).
Bieg terminu do odwołania rozpoczyna się dzień po tym, gdy
- otrzymałeś jedną kopię tego zawiadomienia o odstąpieniu i
- umowę, twój pisemny wniosek o zawarcie umowy lub odpis umowy lub wniosek o zawarcie umowy
w celu wykorzystania. Aby zachować termin na odstąpienie wystarczy odpowiednio wcześnie wysłać odstąpienie.

Konsekwencje odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia obie strony muszą zwrócić otrzymane świadczenia i ewentualnie zwrócić korzyści (takie jak odsetki). Jeśli nie możesz zwrócić otrzymanego świadczenia w całości lub tylko w złym stanie, musisz w takim zakresie ewentualnie zapłacić odszkodowanie. Może to skutkować koniecznością spełnienia umownych obowiązków płatniczych przez okres do odstąpienia. Obowiązek zwrotu płatności musisz spełnić w ciągu 30 dni od wysłania oświadczenia woli.

Gdzie może tkwić błąd tutaj? Próbuję posuwać się do przodu od pewnego czasu.
- Czy 14/30 dni nie jest tutaj mylące? Czy istnieje tu jakieś orzeczenie Sądu Najwyższego?
- Czy istotne jest, że mój kredyt został podpisany poza bankiem? Nie byłem wtedy w banku.

DZIĘKUJĘ za pomoc!!!

Tutaj również... bez dokładnej daty zawarcia umowy niemożliwa jest precyzyjna odpowiedź! wzorzec tekstu został zmieniony na 04.08.2009...

Co oznacza 1 po (jednego miesiąca)?

Napisany przez Squeezig
Cześć. Umowa została zawarta 16.11.2009.
Wzór pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy (dla banków ludowych) ma jednak wersję 06.09.....

Cyfra 1 odnosi się do terminu określonego w §355 Abs 2 Satz 2 BGB na miesiąc, jeśli pouczenie zostanie przekazane Klientowi po zawarciu umowy lub dopiero może zostać przekazane w formie tekstowej.

Napisany przez S. Schweers
Swoją odpowiedź opublikuję lepiej jako osobny post.

Napisany przez 3ducnici

Witaj. Umowa została zawarta dnia 16.11.2009 r.
Jednakże wzór pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy (dla banków spółdzielczych) to wersja z 06.09.....

Cyfra 1 wskazuje na termin zgodnie z §355 ust. 2 zdanie 2 Kodeksu Cywilnego, który wynosi jeden miesiąc, jeśli pouczenie zostanie przekazane lub może być przekazane Klientowi po zawarciu umowy w formie tekstowej.

Ok, więc bez przypisu jak w umowach ze spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej...

1. Zastosowano PRZYBLIŻONY treść wzoru obowiązującego DO dnia 04.08.2009... wprowadzono jednak zmiany. W wyniku tego dla tego używanego OUO nie można stosować okresu przejściowego (orzeczenie Sądu Najwyższego)

Zmiany:

1. albo 14 dni albo miesiąc. Wybiera to Kredytodawca. Nie oba jednocześnie.

2. Bieg terminu rozpoczyna się... zamiast Termin rozpoczyna się...

3. ...rozpoczyna się dzień po... zamiast ...po otrzymaniu tego pouczenia. Ponadto określenie dzień po otrzymaniu tego pouczenia w kontekście otrzymania oferty, itp. jest wprowadzające w błąd. Istnieje dotyczące tego orzeczenie Sądu Najwyższego, patrz poniżej

4. Brak adresata odstąpienia od umowy. O ile nie został z Twojej strony pominięty...

=> Wzór nie został przyjęty 1 do 1 => brak skuteczności => brak okresu przejściowego...

=> Wzór obowiązujący OD 04.09.2008 nie został również przyjęty 1 do 1 => brak skuteczności!

JEŚLI brak skuteczności, można skupić się na błędach.

patrz punkty 1, 3 i 4

odnośnie punktu 1: wprowadzające w błąd

odnośnie punktu 3: Formułowanie, że termin odstąpienia „rozpoczyna się po „dniu” po przekazaniu „tego” pouczenia i przesłaniu aktu sporządzenia umowy, jest mylące.

Wrażenie jest takie, że termin biegnie już od przesłania wniosku o kredyt przez bank, który zawiera pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy - niezależnie od przyjęcia oferty (Sąd Najwyższy, orzeczenie
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/08).
Finanztest 07/2014

odnośnie punktu 4: jeśli brakuje adresata, to duży błąd!

Mam nadzieję, że pomogłem... Poszukaj i przeczytaj orzeczenie Sądu Najwyższego!

;-)

PS: dodatek dotyczący sprzedaży na odległość został użyty (Może to spowodować, że będziesz musiał/a spełniać umowne zobowiązania płatnicze przez okres do odstąpienia od umowy.)

Napisany przez Squeezig

Ok, więc żadnych przypisów jak w umowach ze Sparkassen...

1. Praktycznie użyto treści wzorca, który był ważny DO 04.08.2009..., ale dokonano zmian. Oznacza to, że dla tego wykorzystanego WRB nie może obowiązywać okres przejściowy (orzeczenie BGH)

Zmiany:

1. albo 14 dni albo miesiąc. Do wyboru przez kredytodawcę. Nie oba.

2. Początek okresu... zamiast Początek okresu...

3. ...rozpoczyna się dzień po... zamiast ...po otrzymaniu tego pouczenia. Ponadto określenie "dzień po otrzymaniu tego pouczenia" w połączeniu z otrzymaniem oferty itp. jest mylące. Istnieje na to orzeczenie BGH, patrz poniżej

4. Brak adresata odwołania. Chyba, że został przez Ciebie pominięty...

=> Wzorzec nie został przejęty 1 do 1 => brak skuteczności ochronnej => brak okresu przejściowego...

=> Wzorzec, ważny OD 04.09.2008, również nie został użyty 1 do 1 => brak skuteczności ochronnej!

JEŻELI nie ma skuteczności ochronnej, można zająć się błędami.

patrz punkty 1, 3 i 4

co do punktu 1: mylące

co do punktu 3: Sformułowanie, że okres odstąpienia rozpoczyna się „po
dniu“ przekazania „tego“ pouczenia i po przesłaniu
dokumentu umowy, jest niejasne.

Wrażenie jest takie, że okres zaczyna biec już
z przekazaniem oferty banku zawierającej pouczenie
o odstąpieniu – niezależnie od przyjęcia oferty (Sąd Najwyższy, orzeczenie
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/08).
Finanztest 07/2014

co do punktu 4: jeśli brakuje adresata, to duży błąd!

Mam nadzieję, że pomogłem... Sprawdź orzeczenie BGH i przeczytaj!

;-)

PS: Dodatek do sprzedaży na odległość został wykorzystany (Może to spowodować, że będziesz mimo to musiał spełnić umowne zobowiązania płatnicze do momentu odstąpienia.)

Cześć i dzięki za bardzo szczegółową odpowiedź.
Myślisz, że z tymi argumentami mógłbym mieć szansę i stawić się z podniesionym czołem?

Czy od 04.08.2009 obowiązywała standardowa informacja o odstąpieniu? Brakuje adresata. To zostawiłem, ponieważ nie mogłem tam znaleźć błędu.

Ponadto informacja o odstąpieniu została opatrzona datą przez pieczątkę. Niestety nie pamiętam, czy doradca opieczętował ją na miejscu, czy została już wcześniej opieczętowana. Czy to może być również argument?

Wtedy podpisałem umowę i nie otrzymałem żadnego innego dokumentu. To wszystko jest w jednym. Czy to również może być argument?

Jeśli odniosę sukces, postawię Ci za pomoc dobrą butelkę wina ;-)

Napisany przez 3ducnici

Witaj i dziękuję za bardzo szczegółową odpowiedź.
Czy myślisz, że mam szansę z tymi argumentami i mogę się z nimi pewnie przedstawić?

Czy od 04.08.2009 istniało wzorcowe pouczenie o odstąpieniu od umowy? Adresat nie brakuje. Pominięto to, ponieważ nie znalazłem tam żadnego błędu.

Dodatkowo pouczenie o odstąpieniu od umowy zostało opatrzone datą przez pieczątkę. Niestety nie pamiętam, czy doradca użył jej na miejscu, czy została już wcześniej odciśnięta. Czy to może być kolejny argument?

Wtedy podpisałem umowę i nie otrzymałem żadnego dodatkowego dokumentu. Oznacza to, że jest wszystko w jednym. Czy to może być kolejny argument?

Jeśli osiągnę sukces, ofiaruję Ci za pomoc dobrą butelkę wina ;-)

Ustawodawca określił w 2002 roku wzorcowe teksty, które były wielokrotnie zmieniane. Nie trzeba było koniecznie używać tych wzorów. Można było również swobodnie formułować WRB, ale musiało to odpowiadać wymogom ustawowym...

Nie ma znaczenia, gdzie została podpisana umowa i/lub czy wszystko zostało wydane jednocześnie... proszę przeczytać wyrok w tej sprawie...

Nie potrzebujesz innych argumentów. Jeśli werdykt SNR Ci nie wystarcza, to nie wiem... ;-)

Ważne jest, aby wzorzec nie został skopiowany 1:1, ponieważ wtedy nie będzie od niego żadnej ochrony ani okresu przejściowego w przypadku użycia starego wzorca...

Proponuję postępować w ten sposób:

- ZAPRZED sprawdzić finansowanie, przynajmniej uzyskać oferty. Grać fair, czyli zgłosić chęć odstąpienia od umowy...

- Skontaktować się z bankiem i SAMODZIELNIE złożyć odstąpienie od umowy. Wszelkie inne próby są marnowaniem czasu. Odstąpienie może nastąpić bez podawania przyczyny. lub skorzystać z wzorca z test.de dostosowanego do Twojej wypowiedzi i werdyktu SNR.

=> Bank na pewno odrzuci.

=> Wynająć prawnika, ponieważ wtedy bank będzie w zwłoce. Jeśli prawnik złoży wcześniej odstąpienie w Twoim imieniu lub natychmiast podejmie działania, w przypadku wydania wyroku koszty te nie będą mogły zostać przeniesione na bank. To może kosztować w zależności od wartości sporu...
Jeśli bank nie zaakceptuje odstąpienia, a następnie zwrócisz się do prawnika i sprawa przejdzie do procesu sądowego i wygrasz, to nie będziesz musiał ponosić tych kosztów...

- Chyba że masz ubezpieczenie RSV, które musiałoby również wesprzeć (ogólnie mówiąc, nie dotyczy to nowego budownictwa i samemu używanego, ale potrzebny jest tu prawnik).

Może się zdarzyć, że dopiero po odrzuceniu odstąpienia bank odegra szkodę...i tym samym koszty doradztwa i koszty odstąpienia od umowy przez prawnika również byłyby na Twoje koszty...

Napisany przez Teufelskerl
Cześć wszystkim, jestem już od jakiegoś czasu pilnym czytelnikiem tego forum. Wreszcie nabrałem odwagi i mam teraz pytanie dotyczące odstąpienia od umowy. Mam 2 kredyty od Debeka Bausparkasse z lat 2004/2005. Załączam zapis dotyczący odstąpienia z umowy:
------------------------------------------------
Pouczenie o odstąpieniu

Prawo odstąpienia
Możesz odstąpić od swojego oświadczenia w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail). Termin rozpoczyna się dzień po przesłaniu przez Ciebie podpisanego umowy kredytowej wraz z podpisanym pouczeniem o odstąpieniu. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłanie odstąpienia w odpowiednim czasie. Odstąpienie należy przesłać na adres:

Debeka Bausparkasse AG, Ferdinand-Sauerbruch-Straße 18, 56054 Koblenz
Faks: (0261) 9434-699 E-mail: bausparservice@ debeka.de

Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia obie strony są zobowiązane do zwrotu otrzymanych świadczeń oraz do ewentualnego zwrócenia korzyści (np. odsetek). Jeśli nie możesz zwrócić nam otrzymanego świadczenia w całości lub części ani tylko w pogorszonym stanie, musisz nam w takim zakresie ewentualnie zapłacić wartość zastępczą.
Mam nadzieję/ myślę, że odstąpienie jest błędne, ale jakie orzeczenia są w tym przypadku stosowane? Będę bardzo wdzięczny za informację. DZIĘKUJĘ
Pozdrowienia, Teufelskerl

Napisany przez 3ducnici

Witajcie,
jestem już od jakiegoś czasu aktywnym czytelnikiem tego forum. Wreszcie nabrałem odwagi i mam teraz pytanie dotyczące odstąpienia od umowy.
Posiadam 2 kredyty hipoteczne z Debeka Bausparkasse z lat 2004/2005. Poniżej fragment mojego zapisu o odstąpieniu z umowy:
Pouczenie o odstąpieniu od umowy

Prawo odstąpienia
Możesz odstąpić od swojego oświadczenia w ciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się dzień po dniu, w którym wysłałeś nam podpisany przez siebie umowę o kredyt ze zgodnym podpisem oświadczenia o odstąpieniu. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłanie odstąpienia w odpowiednim czasie. Odstąpienie należy przesłać na:

Debeka Bausparkasse AG, Ferdinand-Sauerbruch-Straße 18, 56054 Koblenz
Faks: (0261) 9434-699 E-mail: bausparservice@debeka.de

Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia powinny być zwrócone otrzymane świadczenia oraz należy zwrócić ewentualne korzyści uzyskane z tytułu tych świadczeń (np. odsetki). Jeśli nie jesteś w stanie zwrócić całego lub części otrzymanego świadczenia lub zwrócić go tylko w złym stanie, musisz nam w tym zakresie ewentualnie zapłacić wartość zastępczą.
---------------------------------------------------------------
Myślę, że odstąpienie jest wadliwe, ale jakie wyroki są w tej kwestii?
Bardzo bym się ucieszył z informacji.
DZIĘKUJĘ
Pozdrowienia Teufelskerl

Cześć,

1. Wystarczy zadać pytanie w jednym wątku. W innym chodzi o doświadczenia

2. Tutaj https://www.test.de/Immobilienkredit...18800-4719374/ wymienione są prawnicy, którzy osiągnęli pozasądowe porozumienia z Debeką. Zadzwoń do nich i zapytaj, jakie mieli sukcesy w zakresie odstąpienia od umowy...

3. Twoje informacje są niewystarczające. Czy to jest kredyt budowlany czy kredyt Voraus? Czyli czy wcześniej oszczędzano na kontach oszczędnościowych czy też jednocześnie prowadzi się takie konto?

4. Także dla Twojego przypadku istotna jest dokładna data umowy. Pod koniec 2004 r. zmieniono uregulowania dotyczące odstąpienia od umowy.

5. Pewne jest, że wzorzec tekstu nie został przeniesiony 1 do 1. => brak ochrony!

6. Zapis Termin rozpoczyna się dzień po dniu, w którym wysłałeś nam podpisany przez siebie umowę o kredyt ze zgodnym podpisem oświadczenia o odstąpieniu.
będzie kluczowym punktem do sprawdzenia...

brzmi na razie logicznie. Klient wie, że termin rozpoczyna się, gdy odsyła podpisaną umowę (nie ofertę=wniosek) i oświadczenie o odstąpieniu.

Ale co, jeśli tylko odsyła podpisaną umowę?

=> według mnie wprowadzające w błąd...

wyszukiwanie przez Google obszernie informuje o zapisie

Debeka Bausparkasse AG | TREWIUS - Kancelaria adwokacka

Debeka Bausparkasse AG

wystarczy wyszukać w Google... i ewentualnie zadzwoń do tych prawników...

Napisany przez abdrop
Cześć wszystkim,

w 2007 roku skorzystaliśmy z finansowania przez DSL-Bank. Po przeanalizowaniu przez prawnika okazało się, że pouczenie o odstąpieniu od umowy jest błędne. Bank odpowiedział na nasze odstąpienie kilkoma listami, podając wątpliwe powody i odnosząc się częściowo do wyroków sądowych, które nie miały nic wspólnego z naszą sprawą.

W międzyczasie złożyliśmy pozew. W razie potrzeby chętnie będę informował o dalszym rozwoju sprawy.

Powodzenia dla wszystkich, którzy również wybierają drogę przez prawników i sądy.

Napisany przez Calypso
Naprawdę zawsze chętnie!
Na pewno jest to interesujące dla wszystkich!
Czy została Pani / Panu przedstawiona oferta czy zapytała Pani / Pan o nią?
A może chce Pani / Pan w każdym razie odwołać?

Napisany przez abdrop
Nie otrzymaliśmy żadnej oferty. W odpowiedzi złożyliśmy ofertę, ale bank nie zareagował na nią w ogóle.

W naszym przypadku spłaciliśmy kredyt zabezpieczony nieruchomością wcześniej ze sprzedaży nieruchomości sfinansowanej w 2007 roku. Bank DSL zamiast przyjąć naszą ofertę, powołał się na wyroki, w których między spłatą kredytu a następującym po niej odwołaniem upłynęło ponad 10 lat. Sąd wyraźnie odniósł się do długiego okresu między spłatą kredytu a odwołaniem - co w naszym przypadku zupełnie nie ma zastosowania.

Jestem bardziej niż rozczarowany zachowaniem banku, nie wiem, czy chcę teraz w ogóle przyjąć ofertę banku, czy też nie chcę dochodzić naszego pełnego roszczenia w formie VVE oraz odszkodowania za szkody związane ze stopą procentową (co stanowi około 50% kwoty VVE).

Napisany przez Reset14
Cześć,

obecnie negocjujemy nowe finansowanie, aby następnie dokonać odwołania.

Jeśli dobrze rozumiem, zwracamy starej bankowi pierwotną kwotę finansowania, ale otrzymujemy zwrot dotychczasowej spłaty od banku. Co jednak dzieje się z zapłaconymi odsetkami?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Reset14,

jak chcesz negocjować nowe finansowanie, skoro nie znasz kwoty wykupu?

Czy istnieje potwierdzenie wykupu obecnego instytucie kredytowego?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata