Ok, więc żadnych przypisów jak w umowach ze Sparkassen...
1. Praktycznie użyto treści wzorca, który był ważny DO 04.08.2009..., ale dokonano zmian. Oznacza to, że dla tego wykorzystanego WRB nie może obowiązywać okres przejściowy (orzeczenie BGH)
Zmiany:
1. albo 14 dni albo miesiąc. Do wyboru przez kredytodawcę. Nie oba.
2. Początek okresu... zamiast Początek okresu...
3. ...rozpoczyna się dzień po... zamiast ...po otrzymaniu tego pouczenia. Ponadto określenie "dzień po otrzymaniu tego pouczenia" w połączeniu z otrzymaniem oferty itp. jest mylące. Istnieje na to orzeczenie BGH, patrz poniżej
4. Brak adresata odwołania. Chyba, że został przez Ciebie pominięty...
=> Wzorzec nie został przejęty 1 do 1 => brak skuteczności ochronnej => brak okresu przejściowego...
=> Wzorzec, ważny OD 04.09.2008, również nie został użyty 1 do 1 => brak skuteczności ochronnej!
JEŻELI nie ma skuteczności ochronnej, można zająć się błędami.
patrz punkty 1, 3 i 4
co do punktu 1: mylące
co do punktu 3: Sformułowanie, że okres odstąpienia rozpoczyna się „po
dniu“ przekazania „tego“ pouczenia i po przesłaniu
dokumentu umowy, jest niejasne.
Wrażenie jest takie, że okres zaczyna biec już
z przekazaniem oferty banku zawierającej pouczenie
o odstąpieniu – niezależnie od przyjęcia oferty (Sąd Najwyższy, orzeczenie
z dnia 10 marca 2009 r., sygn. XI ZR 33/08).
Finanztest 07/2014
co do punktu 4: jeśli brakuje adresata, to duży błąd!
Mam nadzieję, że pomogłem... Sprawdź orzeczenie BGH i przeczytaj!
PS: Dodatek do sprzedaży na odległość został wykorzystany (Może to spowodować, że będziesz mimo to musiał spełnić umowne zobowiązania płatnicze do momentu odstąpienia.)
Cześć i dzięki za bardzo szczegółową odpowiedź.
Myślisz, że z tymi argumentami mógłbym mieć szansę i stawić się z podniesionym czołem?
Czy od 04.08.2009 obowiązywała standardowa informacja o odstąpieniu? Brakuje adresata. To zostawiłem, ponieważ nie mogłem tam znaleźć błędu.
Ponadto informacja o odstąpieniu została opatrzona datą przez pieczątkę. Niestety nie pamiętam, czy
doradca opieczętował ją na miejscu, czy została już wcześniej opieczętowana. Czy to może być również argument?
Wtedy podpisałem umowę i nie otrzymałem żadnego innego dokumentu. To wszystko jest w jednym. Czy to również może być argument?
Jeśli odniosę sukces, postawię Ci za pomoc dobrą butelkę wina