Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odwoławczy - obliczenia dotyczące cofnięcia

Napisany przez 2RAM
Przepraszam, ale teraz nie nadążam..

@eugh
Jak bank Cię oszukał???

Napisany przez 3eugh
Bank odpowiedziała, że nawet jeśli odwołanie byłoby skuteczne (co wątpią: prekluzja, bla bla...), nie muszą się zgodzić na to, że mam płacić tylko oprocentowanie rynkowe zamiast umówionego w umowie. Innymi słowy: Jeśli moje odwołanie zostanie uwzględnione, muszę w ramach rozliczenia nadal płacić umówioną stopę procentową (>10%), chociaż w przypadku pożyczek niezabezpieczonych hipotecznie w 2011 roku na pewno nie była tak wysoka. Bank powołał się przy tym na wymieniony wyżej § 357a Kodeksu cywilnego, ale zaczęło on obowiązywać dopiero 13.06.2014 roku, przed odwołaniem, ale znacznie po zawarciu umowy (2011 r.). Dlatego zakładam, że mam prawo żądać płacenia tylko oprocentowania rynkowego. Ponieważ spłaciłem już całkowicie pożyczkę (z umówionym oprocentowaniem) przed odwołaniem, teraz powinienem otrzymać jeszcze więcej niż tylko zyski z moich rat. I właśnie to mój adwokat całkowicie zignorował w projekcie pozwu. Albo dał się zmylić listowi od banku, albo nie jest na bieżąco. W każdym razie z pewnością się dowiem.

Napisany przez 2RAM
Na jak bardzo uważają DN za głupich, albo naprawdę wierzą w to, co piszą. To tym bardziej przerażające...

Napisany przez 3eugh
Myślą (i częściowo słusznie), że mogą w ten sposób oszukać nie tylko klientów, ale także ich RE. To mnie już denerwuje...

Napisany przez 2RAM
Jeśli rozstrzygną to w sądzie - mogliby nawet wpaść w otwarte noże w Frankfurcie.....

Napisany przez 3ducnici
@Eughen...

w przypadkach, gdy nie jesteś pewien/a co do kwestii prawnych, lepiej zainwestować kilka euro i zadzwonić na infolinię VZHH, lub jeśli masz ubezpieczenie ochronne, skorzystać z ich bezpłatnej infolinii... nawet jeśli sprawa nie byłaby objęta ochroną, infolinię możesz zawsze zadzwonić!

;-)

Napisany przez tomjons
So - Nowy status.

Otrzymałem pismo od adwokata.

Cytat: Belehrung jest nieważna, ponieważ narzuca klientowi określenie terminu, w którym decyduje, kiedy faktycznie zostaje zawarta umowa. To wcale nie jest trywialne, gdy po drugiej stronie stoi firma, których przedstawicielstwa się nie zna. W tym przypadku możesz spłacić pożyczkę po upływie terminu lub spłacić ją według uznania. Przed tym lub po tym można złożyć odwołanie, co skutkuje możliwością dochodzenia salda z umowy o zwrocie środków. To również określi wartość przedmiotu sporu. Chętnie pomożemy Ci w tym. Nasze honorarium byłoby wtedy uzależnione od wartości przedmiotu, konkretnie około 26 000,00 €.

Pozasądowo zostałoby naliczone 1 872,35 €, z których około 820 € zostałoby zaliczone na rzecz opłaty sądowej. Koszty sądowe wynoszą 1 218,00 €, a dodatkowe koszty adwokackie w przypadku procesu również około 2 000,00 €.

Nasz przypadek: Aktualnie mamy pozostałą kwotę pożyczki w wysokości 36 000 €, oprocentowanie 3,91%. 10-letni okres wiązania oprocentowania kończy się 30.06.2015.

Chcielibyśmy dążyć do całkowitego rozwiązania umowy, ponieważ bank po terminie oferuje nam jedynie oprocentowanie 2,25%.

Kwota pożyczki wynosiła 125 000 €.

Co o tym myślicie?

Napisany przez 3ducnici

Więc - Nowy stan rzeczy.

Dostałem pismo od adwokata.

Cytat: Pouczenie jest nieważne, ponieważ narzuca klientowi określenie terminu, kiedy rzeczywiście zostanie zawarta umowa. To wcale nie jest trywialne, gdy po drugiej stronie stoi firma, której proporcje reprezentacyjne są nieznane.
W niniejszym przypadku możesz spłacić pożyczkę po upływie terminu lub wcześniej. Przed lub po tym można złożyć odwołanie, w rezultacie z czego można dochodzić salda z relacji zwrotnej. To również określi wartość przedmiotu. Chętnie pomoglibyśmy Państwu w tym zakresie. Nasze wynagrodzenie byłoby wówczas porównywane do wartości przedmiotu, konkretnie około € 26.000,00.

Poza sądem poniesie się koszt około 1.872,35 €, z czego około 820 € zostanie zaliczone na rzecz opłaty sądowej. Koszty sądowe wynoszą 1.218,00 €, a dodatkowe koszty adwokackie w przypadku pozwu to około 2.000,00 €.

Nasza sytuacja: Obecnie mamy pozostałą kwotę kredytu w wysokości 36.000 € z oprocentowaniem 3,91%. 10-letni okres związania oprocentowania kończy się 30.06.2015 r.

Chcielibyśmy dążyć do całkowitego rozwiązania, ponieważ bank po zakończeniu okresu zobowiązuje nas jedynie do oprocentowania w wysokości 2,25%.

Kwota kredytu wynosiła 125.000 €

Co o tym sądzicie?

Czy już dokonaliście właściwej rezygnacji?

Czy macie refinansowanie, które spłaci kredyt do 30.06.2015 r.?

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, ale ten wątek dotyczy obliczeń w przypadku odwołania transakcji. Chciałbym umieścić to w moim pierwszym poście na samej górze, ale nie mogę już go edytować.

Myślę, że pytanie użytkownika tomjonsa lepiej pasuje do wątku Widerrufsjoker - Erfahrungen, w przeciwnym razie będziemy mieli dwa równoległe wątki dotyczące doświadczeń.

Sąd Okręgowy w Stuttgarcie orzekł w wyroku z dnia 13.03.2015 r. (Az. 12 O 267/14), że pouczenia o odwołaniu w umowach kredytu Sparda-Bank w Badenii-Wirtembergii są błędne (źródło). Tam jest również link do treści wyroku, dzięki czemu można uzyskać wgląd w obliczenia odwołania transakcji. Wydaje się, że adwokat Maik Winneke wygrał ten proces (metoda Winneke).

W mojej ocenie, była to pozew o stwierdzenie :wink:

Ale uwaga (źródło powyższe, moje wyróżnienie):

Ostatecznie Sąd Okręgowy podał rację we wszystkich aspektach naszego stanowiska dotyczącego obliczenia roszczeń odwoławczych. W szczególności Sąd Okręgowy uwzględniając obliczenia związane z rekompensatą dla banku, zważył, że poprzez regulowanie rat rekompensata banku zostanie zmniejszona. Z drugiej strony Sąd Okręgowy również zauważył, że konsumentowi przysługuje rekompensata tylko za niewłaściwe płatności odsetek.

Sąd Okręgowy także poparł nasze stanowisko, że w interesie konsumenta należy zastosować faktyczną przypuszczenie co do wysokości rekompensaty zgodnie z orzecznictwem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Jednak Sąd Okręgowy uznał, że uzasadnione byłoby jedynie oprocentowanie o 2,5 punktów procentowych ponad stopę bazową.

Wyrok nie jest jeszcze prawomocny.

Szkoda, że chodzi o te 2,5%.

Co oznacza: ... że konsumentowi przysługuje rekompensata tylko za niewłaściwe płatności odsetek

Napisany przez 3eugh

W twoim przykładzie:
-----------------------------------------------------------------------------------------

Oprocentowanie kredytu:

Miesiąc 1: 1000 euro * 5%/100/365*dni rzeczywiste w miesiącu = Oprocentowanie ...

Tutaj chodzi o oprocentowanie moich usług dla banku, czyli korzyści, jakie bank z tego czerpał, prawda?

I czy te 1000.00€ odnosi się do całej miesięcznej raty, zawierającej zarówno składnik odsetkowy, jak i kapitałowy, tak? Bo korzyści dotyczą całej raty, czyż nie?

Cytat od ducnici

W przeciwieństwie do tego:

Oprocentowanie kwoty kredytu (zakładając 20.000 euro)

Miesiąc 1 20.000 euro*Zins_mü/100/365*dni rzeczywiste w miesiącu = Odsetki kredytowe miesiąca 1

Co dokładnie masz na myśli mówiąc Zins_mü?

Nie rozumiem również, gdzie jest tutaj rata ratalna, czyli miesięcznie malejący składnik odsetkowy oraz rosnący składnik kapitałowy.

Czy mam teraz przez 24 miesiące każdego miesiąca mnożyć roczną stopę procentową przez 12 razy kwotę kredytu? Zaczynam się gubić, przepraszam.

Czy ktoś może ma arkusz kalkulacyjny w Excelu z kilkoma przykładowymi liczbami? Mam kalkulator ze strony test.de, ale wygląda na to, że zawiera kilka błędów, jeśli dobrze zrozumiałem ducnici. Przepraszam, jeśli moje wrażenie było błędne.

Napisany przez 3ducnici

Tutaj chodzi o odsetki od moich usług dla banku, czyli korzyści, jakie bank z nich czerpał, prawda?

Tak

Cytat od eugh

A czy te 1000,00€ obejmuje również całą miesięczną ratę, czyli zarówno udział odsetkowy, jak i kapitałowy, czyli korzyści mają być zastosowane do całej raty, czy nie?

Tak, w przypadku tradycyjnej metody. W metodzie Winnecke, tylko do kwoty odsetkowej

Cytat od eugh

Co dokładnie oznacza Zins_mü?

Oprocentowanie rynkowe

Cytat od eugh

Nie rozumiem również, gdzie pozostaje anuitet, czyli miesięcznie malejący udział odsetkowy i rosnący kapitałowy.

w tradycyjnej metodzie udział kapitałowy jest pomijany.
Zaleta: łatwiejsze obliczenia, brak podziału
prościej w przeglądzie, pożyczka pozostaje zawsze na tym samym poziomie

Cytat od eugh

Czy powinienem teraz przez 24 miesiące każdego miesiąca pomnożyć stopę procentową roczną/12 przez sumę pożyczki? Zaczynam się gubić, przepraszam.

aby obliczyć miesięczne odsetki od sumy pożyczki postępuj w następujący sposób:

Suma pożyczki x Oprocentowanie / 100 / 365 x rzeczywista liczba dni w miesiącu (czyli raz 30, raz 31, potem w zależności od roku przestępnego 28 lub 29)

Cytat od eugh

Czy ktoś przypadkiem nie ma arkusza kalkulacyjnego Excel z kilkoma przykładowymi kwotami? Mam kalkulator z test.de, ale wydaje się, że ma kilka błędów, jeśli dobrze zrozumiałem ducnici. Przepraszam, jeśli mam wrażenie, że jest inne.

jest w drodze... dla tradycyjnej metody...

Napisany przez Harley

I co to oznacza: ... że konsumentowi przysługuje jedynie odszkodowanie za użytek w związku z niewłaściwie pobranymi płatnościami odsetek

Odsetki zostały niewłaściwie pobrane, ponieważ - ze względu na WN - nie doszło do zawarcia umowy pożyczki. Bez pożyczki nie można więc również żądać odsetek. To trochę zawiłe z punktu widzenia prawa, ponieważ chociaż nie można żądać odsetek, można zażądać NWE, a to znowu odpowiada oprocentowaniu umownemu lub co najmniej zwykłemu oprocentowaniu rynkowemu. Dziecko faktycznie tylko zmieniło imię.

Dlatego także udział spłaty nie został niesłusznie uzyskany, ponieważ nawet bez umowy pożyczki DN musi zwrócić pieniądze uzyskane bez podstawy prawnej. Udział spłaty raty jest od razu kompensowany wraz z zobowiązaniem z tytułu pożyczki. Ponieważ wierzyciel otrzymuje tu tylko to, do czego i tak był uprawniony, nie musi za to płacić NWE. (Metoda Winnecke)

Napisany przez 3ducnici
@Harley, poprawne.

W ostatecznym rozrachunku Winnecke znowu odwołuje się do umowy. Jak bowiem miałby określić udział spłaty bez umowy kredytowej?
Oni nie ustalają udziału spłaty, który pozostaje po odjęciu od całkowitej stopy procentowej udziału odsetkowego, obliczonego na podstawie obowiązującej stopy procentowej na rynku, ale opierają się na umownej stopie spłaty!

Moim zdaniem ta metoda nie przynosi korzyści DN. Tylko jeśli miałby już dużo udziału w spłacie i mógłby tym samym zmniejszyć zwrot podatku od kapitału...

Napisany przez 3eugh
Ok, widzę, że tradycyjna metoda jest łatwiejsza. Teraz próbuję więc rozważyć 2 odseparowane przepływy płatności dla mojego kredytu ratalnego z 72 ratami (6 lat):

pożyczka wypłacona mi przez bank (i tylko to, więc ani premia RSCHV zawarta w kwocie kredytu, ani opłaty manipulacyjne)
- w dniu pierwszej wypłaty (była tylko jedna, czyli brak wypłat częściowych)
Moje płatności (czyli odsetki+i kapitał) do banku,
- od dnia pierwszej płatności odsetek
- do dnia ostatniej płatności resztkowej

Na (1) muszę zapłacić bankowi standardowy wskaźnik odsetkowy. Można to łatwo obliczyć na podstawie statystyki odsetek EWU Deutsche Bundesbank, gdzie: Którą dokładnie statystykę mam wziąć pod uwagę? W tej tutaj m.in. znajduje się (podkreślenia i uwagi/pogrubienia ode mnie):

Pożyczki zaciągnięte od stycznia 2003 r.:
Dla ustalenia standardowego wskaźnika odsetkowego (stopy bazowej) w oparciu o powyższe pismo MFH zgodnie z pkt. 8 i 10 należy użyć efektywnych stóp procentowych dla porównywalnych kredytów referencyjnych udzielanych gospodarstwom domowym w sektorach MFI/EWW, ogłaszanych przez Deutsche Bundesbank w miesiącu zawarcia umowy (z odjęciem 4% [uwaga: Czyli od stóp procentowych w tabelach trzeba odjąć 4 punkty procentowe?]). Miesięczne daty publikacji można znaleźć w kalendarzu publikacji. Chcielibyśmy zauważyć, że wyniki dla aktualnej daty publikacji zawsze są uznawane za wstępne. Poprawki do przedstawionych efektywnych stóp procentowych z powodu korekt w kolejnym miesiącu nie są oznaczane osobno. Zgodnie z pismem MFH decydujące są stawki efektywnych stóp procentowych w statystyce MFI dla nowych umów zależnie od celu kredytów (kredyty konsumpcyjne, kredyty inne i kredyty budowlane). [uwaga: Co to oznacza? Wydaje się, że jest w sprzeczności z powyższym odjęciem 4%: Czy decydujące są stawki z tabeli czy trzeba odjąć 4%?]

Czy ktoś ma odpowiedzi na moje powyższe uwagi/pytania? Dziękuję!

Na (2) bank pobiera korzyści od dnia pierwszej płatności odsetek do dzisiaj (!*) w wysokości 5 punktów procentowych ponad aktualną (2 razy w roku dostosowywaną) stopą bazową.

*Założenie, że bank nadal pobiera korzyści nawet dzisiaj, czyli długo po tym, jak kwota kredytu została w całości zwrócona przez mnie do banku i nawet po ogłoszeniu odstąpienia, jest poprawne, a bank będzie nadal pobierał te korzyści, aż do wzajemnego rozliczenia (z wyrokiem), prawda?

Napisany przez 3ducnici
Do statystyki odsetek potrzebuję dokładniejszych informacji... kredyt konsumencki, zabezpieczony?

Ze względu na już korzystane usługi do dzisiaj:

Nie, jeśli obliczasz bankowi korzystanie do dzisiaj, logicznym jest, że musisz płacić odsetki od kredytu do dzisiaj.

Ponieważ jeśli obliczasz korzyści ze swoich rat, nie mogą one jednocześnie pełnić roli spłaty kapitału. W tym przypadku kredyt do dziś nie został spłacony, i musiałbyś przynajmniej do odrzucenia wniosku o umorzenie płacić odsetki.

Dlatego... obliczaj wszystko tylko do zapłaty ostatniej raty.

Napisany przez 3eugh

Daher...alles nur bis zur Zahlung Deiner letzten Rate berechnen.

Przepraszam, to oczywiście całkowicie słuszne, dziękuję! Nie chciałbym, żeby powstało wrażenie, iż jestem chciwy. Muszę przyznać, że mam pewne trudności z zrozumieniem tego tematu.

I czy chodzi ci tylko o ostatnią regularną ratę (przynajmniej tak rozumiem jeden z Twoich wcześniejszych postów) i nie o dzień, w którym oddałem całą sumę pozostałą do spłaty z kredytu, czyż nie?

Chodzi o kredyt konsumencki, który nie był zabezpieczony hipotecznie (tylko RSCHV), na okres 6 lat.

Napisany przez 3ducnici

Przepraszam, to oczywiście całkowicie właściwe, dziękuję! Chcę uniknąć wrażenia, że jestem chciwy. Muszę przyznać, że mam pewne trudności z zrozumieniem tego tematu.

A czy chodzi Ci tylko o ostatnią regularną ratę (przynajmniej tak rozumiem z jednego z Twoich poprzednich postów), a nie o dzień, w którym spłacam całą pozostałą kwotę kredytu, prawda?

Chodzi o kredyt konsumencki, który nie był zabezpieczony hipotecznie (tylko RSCHV), o okresie spłaty 6 lat.

Czy był on zabezpieczony w inny sposób? Przekazanie tytułu własności pojazdu, poręczenie czy może jednak zabezpieczenie hipoteczne poprzez szerokie oświadczenie dotyczące zabezpieczenia w tej samej banku?

Ostatnia rata, którą spłacasz cały kredyt. Czyli nie ostatnia rata 1000 euro, ale ta ostatnia duża...

Do tego momentu należy obliczyć korzyści.

Okres spłaty 6 lat zgodnie z umową czy z faktyczny okres spłaty? Przy standardowej stopie procentowej wybierze się okres odpowiadający rzeczywistemu okresowi korzystania...

albo równomierne... ;-)

- równomierne BBK01.SUD113
Deutsche Bundesbank - Szczegóły szeregów czasowych makroekonomicznych Wartości

lub

- Okres od zawarcia umowy do ostatniej dużej raty 5 lat
BBK01.SUD115

Deutsche Bundesbank - Szczegóły szeregów czasowych makroekonomicznych Wartości

W moim przypadku chyba wybrałbym... SUD113

Napisany przez 3eugh

Czy miał inny rodzaj zabezpieczenia? Przekazanie tytułu własności pojazdu, poręczenie czy może hipoteka na podstawie deklaracji o szerokim zakresie zabezpieczenia w tej samej banku?

Nie, nic takiego. Była tylko ubezpieczenie spłaty pozostałej kwoty, przy czym bank twierdzi, że nie było to konieczne. Bank próbuje się wykręcić, twierdząc, że nie było to powiązane transakcji (umowa kredytowa i umowa ubezpieczenia).

Cytat ducnici

Ostatnia rata, którą spłaciłeś całą pożyczkę. Czyli nie ostatnia rata w wysokości 1000 euro, ale ostatnia duża rata...

Do tego momentu obliczyłbym korzyści.

Ach, więc jednak, ok.

Cytat ducnici

Czy okres kredytowania wynosił 6 lat na mocy umowy czy faktyczny okres kredytowania? Przy stosowaniu zwyczajowego oprocentowania wybierze się okres, który odpowiada okresowi faktycznego korzystania z kredytu...

Okres kredytowania to 6 lat (72 raty) zgodnie z umową, ale ostatnia regularna rata była 30. ratą, reszta została spłacona jednorazowo pod koniec miesiąca 30. raty, czyli 2,5 roku po wypłacie kwoty kredytu.

Cytat ducnici

...lub regularnie... :wink:

- regularnie BBK01.SUD113
Deutsche Bundesbank - Szczegółowa seria danych szeregów czasowych makroekonomicznych

...moim wyborem byłoby... SUD113

Dlaczego? EDYTOWANE: W wyroku Sądu Apelacyjnego Brandenburgii z dnia 14 lipca 2010 r. (sygn. 4 U 141/09) czytamy:

70 Z statystyk EWU dotyczących oprocentowania kredytów konsumpcyjnych i innych kredytów udzielanych gospodarstwom domowym na okres przekraczający 5 lat (dostępnych na stronie www.bundesbank.de/statistik) wynika, że w chwili zawarcia umowy we wrześniu 2006 r. zwyczajowa stopa oprocentowania wynosiła 6,07%. Na tej podstawie Sąd mógł oszacować odpowiednią stawkę oprocentowania rynkowego i rozliczyć umowę zgodnie z tymi założeniami.

Jeśli spojrzę na SUD114 z września 2006 r., tam widzę 5,29% (a nie wspomniane w wyroku 6,07%). Wybrałam niewłaściwą statystykę, czy może w wyroku faktycznie chodzi o stopę oprocentowania efektywnego (ale w jaki sposób statystyka może wykazywać porównywalne stopy oprocentowania efektywnego?) czy też wynika to z faktu, że porównanie z statystyką EWU do statystyki MFI nie jest możliwe? (jak sugerują dokumenty Deutsche Bundesbank)

O rany, to wszystko jest skomplikowane. Miałam nadzieję, że na podstawie powyższego wyroku mogę określić, jaką statystykę mogę wybrać dla mojej podobnej sprawy, która została już tak jasno wspomniana przez sąd. To przykład jest niestety jedyny, który pasuje - ale jest już starszy i dlatego odnosi się do nieistniejącej już statystyki EWU.

Napisany przez 3ducnici
Rzeczywisty czas trwania 2,5 roku < 5 lat => SUD114

lub SUD113

Dalsze uzasadnienie znajduje się w eseju autorstwa RiLG Servais i/lub Prof. Dr. Wehrt

;-)

i zawsze pięknie odliczyć 0,5% marży zysku

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, ducniciu. Masz może jakiś dodatkowy wskazówkę odnośnie mojej uwagi dotyczącej statystyk odsetek? (patrz Edycja powyżej)

Napisany przez 3ducnici
Och, ostatnim razem podałem link do SUD114 zamiast SUD115... już to poprawiłem
6,07% z wyroku też nie mogę znaleźć... nie mam pojęcia...
Wypłyń trochę z twojego ograniczonego badania podstawowego i skorzystaj z tego, co aktualnie oferuje Bundesbank! ;-)
Po prostu zakładaj, że ty/wy przedstawiacie sędziemu coś sensownego i zrozumiałego.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję. SUD114 pokazuje stopę procentową na wrzesień 2006 roku wynoszącą 5,29%, ale w wyroku jest napisane 6,07%; szczegóły znajdują się w moim powyższym wpisie.

W odniesieniu do marży zysku, ten artykuł jest godny uwagi:

... Podobnie wygląda sytuacja klientów bankowych, którzy po odwołaniu zaakceptowali sytuację, w której (prawdopodobnie z powodu braku zaangażowania rzeczoznawców lub niezrozumienia prawa) odwołanie od pożyczek lub kredytów skutkowało tym, że wyższe sądy bardziej niż pojedyncze przypadki uznawały, że klient jest winny rynkową stopę procentową. Nie wynika to z tysięcy błędnych orzeczeń sądowych. Raczej klienci banków po odwołaniu (na przykład z powodu sytuacji w drzwiach, z wizytą pośrednika w miejscu pracy lub w domu) często nie zatrudniali odpowiedniego rzeczoznawcy, który wyjaśniłby im i sądom, w jaki sposób banki kalkulują swoje marże zysku w poszczególnych przypadkach. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że banki chętnie pożyczają krótkoterminowo i z ekstremalnie niskim oprocentowaniem te pieniądze, które następnie wielokrotnie przekazują klientom kredytowym do finansowania.

Marża zysku ta w ostatnich latach znacząco wzrosła, nie tylko z powodu niskich stóp procentowych Europejskiego Banku Centralnego. Zatem stanowi ona korzyści, które bank musi zwrócić przy obliczaniu rynkowej stopy procentowej także w przypadku odwołania. Bank musi jednak tylko przedstawić, jaką rynkową stopę procentową chce obliczyć - ponieważ ciężar udowodnienia zawartej w niej marży zysku spoczywa na kliencie odwołującym, który zazwyczaj milczy na ten temat także przed sądem. Sąd nie może zatem badać tych kwestii z urzędu wobec braku takich informacji.

Napisany przez 3ducnici

Dziękuję. SUD114 pokazuje stopę procentową na wrzesień 2006 roku jako 5,29%, ale w orzeczeniu podano 6,07%; Szczegóły w moim powyższym wpisie.

Co do marży zysku, ten artykuł jest warty przeczytania:

Dziękuję, zgadzam się....i mam takie zdanie!

Napisany przez 3eugh
I tutaj, odpowiednio do marży i stopy procentowej, prezentacja w HeLaBa 3 września 2014 r. :smile:

Określenie oprocentowania kredytu: Teoria i praktyka z przykładami zastosowania
Martin Dember, Landesbank Hessen-Thüringen

I ten artykuł na stronie test.de jest moim zdaniem również bardzo przydatny:

kredyty hipoteczne: Tańsze kredyty przy wysokim wskaźniku spłaty

Deweloperzy i nabywcy mieszkań mogą negocjować z bankami o niższą stopę procentową o maksymalnie 0,4 punktów procentowych, jeśli ustalą dla swojego kredytu wyższy wskaźnik spłaty niż 1 procent. Im wyższa spłata, tym tańsze bank może pozyskać fundusze potrzebne do udzielenia kredytu na rynku kapitałowym. Bank musi zapłacić o 0,3 punktów procentowych mniej za kredyt z okresem spłaty odsetek na poziomie 15 lat i 4 procentowym umorzeniem, niż za ten sam kredyt z tylko 1 procentowym wskaźnikiem spłaty (patrz tabela). Przekazując tę korzyść klientowi, oszczędza on na kredycie w wysokości 100 000 euro około 4 500 euro.
Jednak kredytobiorcy nie otrzymują automatycznie korzystniejszych warunków, jeśli decydują się na szybką spłatę. Większość banków stara się sprzedać swoje kredyty również przy wysokim wskaźniku spłaty po warunkach dotyczących kredytów z 1 procentowym wskaźnikiem spłaty.
Ale kto zna korzyści z oprocentowania banków, ma dobre szanse na negocjowanie lepszej stopy procentowej. Finanztest opracował nowy kalkulator Excel, który oblicza tzw. stawki uwzględnienia banków dla kredytów hipotecznych. Są to stawki procentowe, które banki muszą zapłacić za refinansowanie kredytów o różnych okresach spłaty odsetek i umorzeniu.
Dzięki kalkulatorowi kredytobiorcy mogą łatwo sprawdzić, czy oferta kredytowa jest korzystna czy droga. Dla kredytów do 60 procent wartości nieruchomości obowiązują następujące reguły empiryczne:
Jeśli stopa rzeczywista kredytu jest tylko do pół procenta powyżej stawki uwzględnienia banku, oferta jest bardzo korzystna. Stopa procentowa o 0,75 procenta powyżej stawki uwzględnienia jest średnia. Jeśli bank dolicza więcej niż 1 procent, kredyt jest drogi.
Dla kredytów powyżej 60 procent wartości nieruchomości te dopłaty mogą być o 0,1 do 0,2 punktów procentowych wyższe.

Niestety, artykuł pochodzi z 2004 roku i dane na drugiej stronie są już przestarzałe.

EDYTUJ:
Jak wyjaśnia ducnici poniżej, można zajrzeć do statystyk Deutsche Bundesbank dotyczących rendytów krążących.

I statystyki Bundesbanku (SUDxyz itp.) nie przedstawiają już tzw. stawek uwzględnienia, ale średnie, dlatego na podane tam stawki procentowe można odjąć marżę, np. 0,5%.

Napisany przez 3ducnici
W żadnym wypadku niemieckie statystyki Bundesbanku nie są średnimi wartościami wszystkich w nich zawartych pożyczek...

Istnieją zatem niższe i wyższe oprocentowania niż te podane tam...

Jeśli chcesz wiedzieć, czym kierują się banki... => Stopa krótkoterminowa!

Napisany przez Harley

@Harley, zgadza się.

W końcowym rozrachunku Winnecke nadal się opiera na umowie. Jak inaczej miałby określić udział spłaty bez umowy kredytowej?
Oni nie określają udziału spłaty, który pozostaje po odjęciu od całkowitej raty udziału odsetkowego, obliczonego na podstawie rynkowych stóp procentowych, ale idą od umówionego wskaźnika spłaty!

Moim zdaniem ta metoda nie przynosi żadnych korzyści dla DN. Tylko wtedy, gdy miałby już bardzo dużo udziału spłaty i mógłby dzięki temu zmniejszyć zwrot podatku od kapitału…

Jeśli stopa procentowa rynku przewyższa stopę procentową umowy, czyli stopa procentowa NWE jest zgodna z Winnecke, wtedy trzeba uwzględnić umówioną spłatę. W drugą stronę, jeśli NWE jest niższa niż stopa procentowa umowy, to proporcjonalnie spłata z zapłaconej raty będzie wyższa niż umówiony wskaźnik spłaty. Jeśli w tym przypadku nie dostosuje się spłaty w górę, ale pozostawi na poziomie umówionym, to pewna część zapłaconej raty pozostawałaby w powietrzu. Jeśli to nie są odsetki ani spłata, to co innego miałoby to być?

Ja także nie jestem zwolennikiem metody Winnecke. Kiedyś obliczyłem to za pomocą kalkulatora Test.de dla jednego z moich [url]kredytów[/url]. Przy wysokiej spłacie w wysokości 10% rocznie w metodzie Winnecke wynik wynosi tylko 40% kwoty obliczonej za pomocą tradycyjnej metody. Więc nawet przy wysokim udziale spłaty nie jest to korzystne dla DN. W ogóle nie potrafię sobie wyobrazić scenariusza, w którym metoda Winnecke byłaby korzystna dla DN.
Moim zdaniem Winnecke bardziej zależy na zasadzie, że udział spłaty nie podlega NWE, ale nie na korzyściach dla klienta.

Napisany przez 3ducnici

Jeśli stopa rynkowa przewyższa stopę umowną, czyli stopa umowna odpowiada NWE, wtedy według Winneckea również należy uwzględnić umowną spłatę. W przeciwnym przypadku NWE jest niższa od stałej stopy procentowej, co oznacza, że spłata z wpłaconej raty jest wyższa niż umowny wskaźnik spłaty. Jeśli w takim przypadku nie dostosujemy spłaty do góry, lecz pozostawimy ją na umownym poziomie, to część wpłaconej raty w zasadzie wisi w powietrzu. Skoro nie jest to ani odsetki, ani spłata, to co to może być?

Mówię to samo.
Kalkulator Test.de działa jednak uparcie na podstawie ustalonych umownych stawek spłaty. Można to sprawdzić w formułach. Zawsze odnosi się to do kolumny H!

A na zapytanie do test.de, wydaje się, że nie do końca to zrozumieli...

A szczerze mówiąc, to zbyt wiele pracy obliczeniowej. A przede wszystkim, spróbuj wyjaśnić to sędziemu.

Cytat od Harleya

Ja również nie jestem zwolennikiem metody Winneckea. Kiedyś obliczyłem to za pomocą kalkulatora Test.de dla jednej z moich pożyczek. Przy wysokiej spłacie wynoszącej 10% p.a. według Winneckea wynika zaledwie 40% kwoty obliczonej tradycyjną metodą. Dlatego nawet przy wysokim udziale spłaty nie jest to korzystne dla DN. Nie potrafię sobie w ogóle wyobrazić sytuacji, w której metoda Winneckea przyniosłaby korzyść DN.
Moim zdaniem Winnecke bardziej skupia się na zasadzie, że udział spłaty nie podlega NWE, niż na korzyści dla klienta.

+ czy myślałeś kiedyś o tym, że NAZWA Winnecke jest obecna?

Adwokaci nie mogą robić reklamy...

Napisany przez 3eugh
Jakie zyski z obrotu byłyby interesujące dla nas? Widzę tutaj obligacje hipoteczne BBK01.WU0018 i BBK01.WT0018 - średnie miesięczne lub wartości dzienne, przy czym pierwsze wydają się być bardziej istotne. Czy nie mają one już znaczenia, jeśli po prostu odliczymy 0,5% jako marżę zysku? A może lepiej obliczyć je w tradycyjny sposób?

W moim przypadku nierefinansowanego kredytu ratalnego (okres spłaty 6 lat, ale całkowita spłata przed terminem już po 2,5 latach) pozostaję przy BBK01.SUD114 (kredyty konsumenckie dla gospodarstw domowych, początkowy okres zabezpieczenia odsetek od 1 do 5 lat) i od każdej stopy procentowej podanej miesięcznie od wypłaty odliczam marżę zysku 0,5% jeszcze raz. Czy to prawidłowe? Czy stopa procentowa obowiązująca w miesiącu wypłaty zgodnie ze statystykami (pomniejszona o 0,5%) jest po prostu kontynuowana do 30. miesiąca, kiedy spłaciłem całą kwotę pożyczki?

Napisany przez Harley

Dziękuję. Dla SUD114 za wrzesień 2006 roku jest podany oprocentowanie wynoszące 5,29%, ale w wyroku jest podane 6,07%; Szczegóły w moim powyższym poście.

W odniesieniu do marży zysku, ten artykuł jest warty przeczytania:

Ten artykuł bardzo mnie zmusił do zastanowienia. Dotychczas uważałem uwzględnienie marży zysku przy obliczaniu NWE, które Ducnici wielokrotnie podnosił, za jego prywatne hobby.

Teraz muszę pilnie przeprosić. Być może 1000 € wydane na prywatną opinię prawdziwą uwzględniającą marżę bankową w ramach NWE przy odwróceniu transakcji nie są tak źle zainwestowanymi pieniędzmi.

Na przykładzie ING-Diba, która praktycznie finansuje swoje kredyty hipoteczne wyłącznie za pomocą Extrakonto oprocentowanego obecnie na poziomie 0,6% (wartego według sprawozdania finansowego 60 miliardów), łatwo mogę obliczyć, że z oprocentowaniem kredytu na poziomie 4%, marża bankowa wynosząca 3,4% jest znacznie wyższa niż często podawane 1%. Wydaje się, że istnieje ogromny potencjał na odsyłanie przez banki NWE.

Napisany przez 3ducnici

I tutaj odpowiednio do marży i stopy procentowej wejścia prezentacja w HeLaBa 3 września 2014 r. :smile:

Określenie odsetek kredytu: Teoria i praktyka z przykładami zastosowań
Martin Dember, Landesbank Hessen-Thüringen

A ten artykuł na test.de jest moim zdaniem również bardzo pomocny: Niestety, artykuł pochodzi z 2004 roku, a dane na 2. stronie są już przestarzałe.

EDYTUJ:
Jak wyjaśnia ducnici poniżej, można zerknąć na statystyki Deutsche Bundesbank dotyczące stop rentowności krążącej.

I statystyki Deutsche Bundesbank (SUDxyz itp.) nie odzwierciedlają jeszcze tzw. stopy procentowej wejścia, lecz średnie wartości, co oznacza, że można odjąć od tam podawanych stóp procentowych jeszcze marżę zysku, np. 0,5%.

jest dla mnie zbyt skomplikowane!

Napisany przez 3ducnici

Jakie oprocentowanie obiegu byłoby dla nas interesujące? Przychodzą mi tu na myśl listy zastawne hipoteczne BBK01.WU0018 i BBK01.WT0018 - średnie miesięczne lub wartości dzienne, przy czym pierwsze prawdopodobnie byłyby bardziej istotne.

Czy one w ogóle mają jeszcze znaczenie, jeśli np. po prostu odjąć marżę zysku w wysokości 0,5%?

Myślałem o tym nie w kontekście dla nas, ale o tym, na czym się banki opierają... nie pytaj mnie, w jakim kontekście, powiedział mi to tylko bankier hipoteczny, że można z tego wywnioskować, czy stopy procentowe rosną czy spadają...

Cytat od eugh

A może lepiej obliczyć tradycyjną metodą?

Więc w moim przypadku kredytu ratalnego bez zabezpieczenia (okres kredytowania 6 lat, ale spłata całkowita już po 2,5 roku) pozostaję przy BBK01.SUD114 (kredyty konsumenckie dla gospodarstw domowych, początkowa wiązalność od 1 do 5 lat) i od każdej wartości oprocentowania podanej miesięcznie od wypłaty odjęłabym jeszcze raz marżę zysku w wysokości 0,5%. Poprawnie?

Czy oprocentowanie określone w miesiącu wypłaty po prostu kontynuowane jest do 30. miesiąca, w którym spłaciłem całą wartość kredytu?

Więc... mieszanie obu (Twoje pierwsze sugestie) tak naprawdę ma mało sensu, ale można to zrobić.

Jeśli zmienna stopa procentowa, to stopa procentowa dla kredytów o zmiennej stopie procentowej. SUD113

Jeśli wspomina się o rynkowej stopie procentowej, zawsze chodzi o tę, która obowiązywała w chwili zawarcia umowy. I do tej pory zawsze ustalana była na okres do odwołania. A to jest właściwie błędne. Korzyści, które bank otrzymuje od kredytobiorcy, są stałe, te, które kredytobiorca otrzymuje od banku, są zmienne. Podstawowa stopa procentowa w tym czasie także spadła, dlaczego zatem stopa procentowa dla kredytu nie może być także zmienna?

Tak, zawsze minus 0,5% dla marży, nie ma na to miejsca przy rozliczeniu zwrotnym

Napisany przez 3eugh
@Harley:
Tak, dlatego szukałem trochę informacji na temat marginesu zysku i tym podobnych i natknąłem się na ten artykuł. Pod jednym z tam podlinkowanych artykułów stwierdzono, że wynosi on 1-2%. Być może wszyscy rzeczywiście łatwo dajemy się zmylić.

Jeśli moja opinia kosztuje 500 €, a za to otrzymuję tylko 500 € więcej i muszę to sam zapłacić, to nie tracę nic. Jeśli będę w stanie przekonać sędziego, że bez tej opinii w ogóle nie jestem w stanie oszacować kwoty, którą chcę dochodzić (jak w moim przypadku, gdzie występuję z powództwem o świadczenie), to (bardzo prawdopodobne) przegrywający bank będzie musiał pokryć koszty opinii. Być może bank zażąda przeprowadzenia opinii biegłego i/lub sędzia sam powoła biegłego sądowego.

Obliczmy zatem, jaki wpływ na mnie ma obniżenie marginesu zysku o 0,5%. Konieczna byłaby opinia, ponieważ jako powód musiałbym przedstawić uzasadnione argumenty, inaczej nic z tego nie będzie. Przykładowo 30 000 € kwota kredytu, 10% oprocentowanie nominalne (kredyt konsumencki, bez zabezpieczenia), rata miesięczna 1000 €, z czego w pierwszym miesiącu 250 € odsetek + 750 € kapitał spłaty. Zobaczymy, czy mi się uda ...

@ducnici:
Zapomnij o tym, co napisałem o rentowności krążenia. Ale teraz widzę, jak sugeruje Harley, że prawdopodobnie lepiej skorzystać z eksperta niż próbować samemu to obliczyć. Zwłaszcza że obawiam się, iż sędzia nie zgodzi się na obniżenie marginesu zysku bez uzasadnionych argumentów (a takie można uzyskać dzięki opinii). Jak miałby np. uznać, że 0,5% jest zgodne z prawem, jeśli nie jestem w stanie niczego wyłożyć na ten temat? Jeśli ekspert będzie w stanie udowodnić, że margines zysku mojego banku wynosił w miesiącu zawarcia umowy szacowaną szeroką gamę od x do y%, sędzia mógłby się na to zgodzić, wybierając np. środkową wartość lub coś w tym stylu.

PS: Ubezpieczyciel nie pokrywa kosztów opinii przedprocesowej.

Ważne (moim zdaniem przynajmniej):
Kalkulator na stronie test.de pracuje na podstawie postanowień umowy, a nie rynkowej stopy procentowej, czyli musisz wprowadzić Dane Usługodawcy Finansowego (SUDs) ręcznie, jeśli wolisz na tej podstawie kalkulować. Jeśli chodzi o kredyty hipoteczne, zwróć uwagę na wpis nr 3733.

Jeszcze raz odnośnie stałej rynkowej stopy procentowej w chwili zawarcia umowy w porównaniu do zmiennej stopy procentowej dostosowywanej miesięcznie w trakcie trwania umowy do momentu jej odwołania:

Coraz bardziej przekonuje mnie preferencja ducniciego dla drugiej opcji (SUD113 w przykładzie powyżej). Pozwolę sobie na cytat z artykułu Servaisa: Konsekwencje prawne odwołania umowy kredytu konsumenckiego (NJW 2014, 3748):

... W praktyce odnosi się do rynkowej stopy procentowej przy zawarciu umowy, która w praktyce jest pauschalnie przedłużana bez dalszej ustalonej różnicy do daty odwołania. Taka praktyka, mimo że praktyczna, wydaje się być podatna na krytykę. W obecnej fazie niskiego oprocentowania prowadzi to do sytuacji, w której przy starszych kredytach hipotecznych średnio byłby przyjęty zbyt wysoki współczynnik oprocentowania. ...

... podkreśla konieczność określenia obiektywnej wartości użytkowej w trakcie trwania odwołanej umowy na podstawie statystyk strefy euro dotyczących stóp procentowych, na co oznacza okresowo, czyli miesięcznie. Wynika to z jednej strony z bardziej obiektywnych wyników, całkowicie skoncentrowanych na rynku. ...

... W zakresie, w którym BGH daje faktyczne założenie, że bank miał korzyści w wysokości standardowych odsetek za opóźnienie, uwzględnia on również zmiany wartości wynikające z dynamiki stopy podstawowej z powodu czasowego wykonania lub charakteru długoletniego zobowiązania. ...

... Jeśli zaakceptujemy tylko stałą (rynkową) stopę procentową w chwili zawarcia umowy, to skutkiem odwołania może być w związku z niewłaściwym warunkiem gospodarczym przedłużenie dla konsumenta trwającej przez długi czas umowy kredytu, co nie jest zgodne z celem i zasadami przepisov odwołania. ...

... Warto również odnieść się do uzasadnienia ustawy § 346 II Hs. 2 BGB, które popierają moje stanowisko. Według intencji ustawodawcy konsument nie powinien płacić odsetek umownych, jeśli miał tylko niższą lub żadną korzyść z użytkowania. Jednak w stosunku do rodzaju stosunku dłużniczego na czas, konsument ma niższą korzyść z użytkowania, jeśli dla konkretnej chwili w procesie odwołania stopa rynkowa różni się od stopy rynkowej przy zawarciu umowy.

Przejście do określenia okresowego nie stoi na przeszkodzie, że umowa kredytu pierwotnie została zawarta na określony czas. Przez przekształcenie w stosunek zwrotny umowy strony właśnie się od pierwotnej umowy uwolniły. Musi być przywrócony stan przed wymianą usług, który właśnie nie zakładał składnika czasowego. Ewentualne odniesienie do ustalenia chwili obliczenia przy wycofaniu z umowy, czyli wartości w czasie wystawienia, nie byłoby również skuteczne. Taki sposób postrzegania pozostawia niespójnie nie tylko szczególności stosunku dłużniczego, ale także prawo do odwołania w formie ingerencji w swobodę decyzyjną konsumenta.

W pewnym momencie nawet fakt, że wprowadzanie proponowanej metody obliczania staje się w praktyce bardziej skomplikowane, co może skutkować koniecznością zaangażowania biegłego, nie ma znaczenia. Tylko ustawodawca ma prawo, tak jak ostatnio zrobił to z § 357 a BGB, wprowadzić regulacje. Sądy nie mają prawa wybierać prostszej drogi zwrotnej z pragmatycznych powodów. ...

III. Podsumowanie
Odwołanie umowy kredytu konsumenckiego prowadzi do wzajemnego zwrotu otrzymanych świadczeń. Kredytobiorca może w odniesieniu do wartości świadczeń, które ma zwrócić w ramach zadośćuczynienia, udowodnić, że wartość korzyści z użytkowania była niższa niż umówiona zapłata poprzez odwołanie się do statystyk stóp procentowych strefy euro w toku sądowym stosunkowo łatwo ustalić. Tak określona rynkowa stopa procentowa ma być ponadto okresowo, czyli miesięcznie, ponownie obliczana. Sprzeczne jest jedynie skupianie się na rynkowej stopie procentowej przy zawarciu umowy i przewidzianie tego samego wskaźnika przez cały okres zwrotu.

W odniesieniu do korzyści czerpanych przez instytucję bankową istnieje faktyczna przypuszczenie, że czerpała korzyści o wartości ustawowej stopy procentowej za opóźnienie. To przypuszczenie, które obejmuje również kasy oszczędności, może zostać obalone przez konkretne dowody. Jeśli kredytodawcy uda się obalić przypuszczenie, obliczona stopa procentowa z powodów symetrii powinna być również przyznaną konsumentowi w ramach ustalania korzyści z użytkowania, które ma zwrócić.

To dla mnie przekonujące. Czy przekona to również innych sędziów, każdy musi chyba sam sprawdzić...

Jednak nie jestem do końca pewien, co miał na myśli pisząc o statystyce stóp procentowych strefy euro okresowo, czyli miesięcznie, uaktualnionej: Czy stawkę procentową co miesiąc z stałego SUD ... czy z SUD zmiennego lub do 1 roku (patrz statystyki Bundesbanku)?

I jeszcze raz: Która seria statystyczna jest właściwa w kontekście okresu obowiązywania umowy? Chodzi o umówiony okres lub rzeczywisty czas do całkowitej spłaty kwoty kredytu (jeśli została ona spłacona przed odwołaniem)? Po lekturze artykułu Servaisa zakładam, że chodzi o czas rzeczywistego udzielenia kredytu i że tym samym należy uwzględnić szereg oprocentowania, który odnosi się do faktycznego okresu (który może być krótszy niż założony umową). Czy ktoś podziela tę opinię? Jakie są powody przeciwne?

Napisany przez 2RAM
Mam anulowany i zakończony kredyt ramowy w Basketballer-Bank, więc chyba wybieram SUD 113 - zmienny kredyt. Wydaje się, że bank chciał pobierać około 1,5 procenta więcej niż w tabeli SUD po zawarciu umowy....

Czy to możliwe? Co się dzieje z marżą zysku wynoszącą 0,5 procenta?

Będę wdzięczny za wskazówki

Napisany przez 3eugh
Witaj w klubie! Tak więc rozumiem ducnicinici, że w zasadzie wolałby on SUD113, ponieważ jest elastyczna, elastyczna w sensie, że dotyczy kredytów o czasie trwania do 1 roku. Zgadzam się, że elastyczne lub powiedzmy okresowe dostosowanie rynkowej stopy procentowej miesięcznie podczas odstąpienia ze stosunku zwrotnego ma sens, gdy chodzi o określenie, ile jako klient banku mam zapłacić za korzystanie z kapitału udzielonego mi przez określony czas.

Alternatywnie można również zastosować SUD114 (> 1 rok do 5 lat), ale także tam - jeśli konsekwentnie przestrzegasz powyższego - co miesiąc obowiązuje obowiązująca wówczas stopa procentowa, a nie na przykład stopa procentowa obowiązująca w chwili zawarcia umowy. Rozumiesz, o co mi chodzi? Te serie stop SUD obowiązują dla kredytów konsumenckich, a nie dla kredytów mieszkaniowych lub hipotecznych.

Wyżej ducnici napisał, że marżę zysku należy odliczyć od stopy procentowej każdego miesiąca, na przykład 0,5%.

Przepraszam, że wątki teraz się trochę mieszały (miałam nadzieję, że uda mi się tego uniknąć), ale co sądzisz o moim pytaniu w poście #3741?

Co sądzicie o tym? (Źródło)

RAWedekind napisał 02.06.2015 o godzinie 21:27:
test.de-Excel-Tabelle jest dobra w takim, jakim jest

Mam na myśli zwłaszcza brak alternatywy dla rynkowej stopy procentowej zamiast umówionej umownie.

Napisany przez 3ducnici
A więc w tej SUD113 (kredyty konsumenckie) zawarty jest zmienny oprocentowanie.

Zmienny oznacza kredyty, których oprocentowanie jest kwartalnie dostosowywane do stawki Libor/Euribor.

Gdy okres wiązania oprocentowania w przypadku pożyczki (najczęściej dotyczy to kredytów hipotecznych) wygasa i staje się możliwe do wypowiedzenia, bank przechodzi na oprocentowanie zmienne, jeśli nie zawarto nowej umowy dotyczącej nowego oprocentowania. Z 3-miesięcznym terminem wypowiedzenia.

Bez umowy, bez okresu wiążącego oprocentowanie, zamiast tego zmienne oprocentowanie.

Dlaczego zatem w przypadku odwołanej pożyczki miałoby być inaczej? Bez umowy, bez ustalonego okresu ważności.

Każdy, kto odwołuje umowę, płaciłby na przykład tę samą stopę procentową za wrzesień 2012 roku, co każdy inny.

Jednak sąd i prawnicy często biorą pod uwagę stopę procentową obowiązującą w momencie zawarcia umowy w danym miesiącu.

Jeśli ma się szczęście, sprawdzają również, jak długi był okres między zawarciem umowy a odwołaniem i odpowiednio dostosowują wybór do 5 lat i od 5 do 10 lat.

Ale... dlaczego DN przysługuje tylko zmienna stopa procentowa (5% powyżej stopy referencyjnej zgodnie z BGB) za korzyść z użytkowania bankowi, podczas gdy bankowi przysługuje stała stopa procentowa?

Ale Eughen, albo wybieram zmienną stopę procentową, albo też statyczną z innej tabeli, na przykład SUD114, ale również na cały okres.

Napisany przez 3ducnici
Podczas testowania kalkulatora wpisujemy tylko raz standardową stopę procentową rynkową... zamiast stopy procentowej umówionej w umowie.

Ale już po tym można zauważyć, że kalkulator jest nieodpowiedni. Osoba wpisująca stopę procentową umówioną przyznaje bankowi jego marżę zysku, na którą nie ma żadnego uzasadnienia w przypadku wycofania się!

Więc trzeba ręcznie odjąć te 0,5%.

Eughen... bez zbytniego zastanawiania, prawnicy chętnie używają terminu „pragmatyczny”...

=> zatem uzasadnienie można sformułować w ten sposób lub podobnie:

„Celem wycofania się jest przywrócenie „status quo ante”. W tym stanie nie ma jednak miejsca na marżę zysku bankowego, ponieważ gdyby transakcja nie została nigdy uwzględniona, nie byłaby również zarobiona. Zgodnie z obowiązującym orzecznictwem przeciętna roczna marża netto z transakcji kredytowej wynosi około 0,5% w stosunku do kapitału pozostałego do zapłaty. W związku z tym od standardowej stopy procentowej wprowadza się obniżkę o 0,5 punktu procentowego.”

Wycofanie - określenie roszczeń wynikających z udanego odwołania

Napisany przez 3eugh

... albo biorę zmienny oprocentowanie, albo statyczne z innej tabeli, np. SUD114, ale wtedy również na cały okres.

Dziękuję, ducnici, zgadzam się z Twoją zrozumiałą argumentacją (opartą również na publikacji Pana Servaisa).

Przepraszam, ale muszę jednak jeszcze zapytać: Czy stopa procentowa SUD113 (zmienna) jest ustawiana na nowo co miesiąc (zgodnie z tabelą) na miesiące od wypłaty do całkowitej spłaty lub do odwołania, czy też stopa z SUD113 jest stosowana tylko do zawarcia umowy, a następnie kontynuowana? To może wyglądać niespójnie, ale nie jestem z tego w 100% pewien. Wiem natomiast, że SUD114 m.in. (czyli niezmienny) faktycznie nie powinien być brany pod uwagę. Jeszcze raz dziękuję!

Cytat ducnici

W testowym kalkulatorze wprowadza się jednorazowo standardową stopę procentową rynkową... zamiast stopy procentowej umowy. ...

Należałoby ręcznie wprowadzać standardową stopę procentową rynkową dla każdego miesiąca, czyli bez odniesienia do wprowadzonej na samym początku w komórce. I przy tego typu kredytach (np. kredytach konsumenckich, które mogą nie być odpowiednie dla kredytów hipotecznych, patrz komentarz Bankenschreck wyżej) trzeba indywidualnie przyjąć miesięczne stopy procentowe z tabeli SUD113 (czyli zmienny) i odjąć od nich 0,5% marży zysku. Byłoby to konsekwentne.

Cytat ducnici

... nie myślę tak wiele, prawnicy chętnie używają terminu pragmatyczny...

=> można więc uzasadnić to w ten sposób lub podobnie:

Celem wycofania się jest przywrócenie status quo ante. Jednak w tym stanie nie ma miejsca na marżę bankową, ponieważ nie byłaby zarobiona, gdyby danej transakcji nigdy nie rozważano. Zgodnie z obowiązującym orzecznictwem, średnia roczna marża netto z transakcji kredytowych wynosi około 0,5% w stosunku do kapitału pozostającego w obrocie. W związku z tym od standardowej stopy procentowej rynkowej odlicza się 0,5 punktu procentowego.

Wycofanie się - zwymiarowanie konsekwencji prawnych skutecznego odwołania

Tak, ale próbuję właśnie ustalić kwotę, jaką mój adwokat powinien żądać w pozwie, ponieważ podana przez niego kwota jest zbyt niska ze względu na pewne błędy(!). Mam problem z adwokatem, ale to inna historia.

Co do cytowanego przez Ciebie tekstu Prof. Wehrta: Niestety nie podał on źródła dla następującej wypowiedzi:
Zgodnie z obowiązującym orzecznictwem, średnia roczna marża netto z transakcji kredytowych wynosi około 0,5% w stosunku do kapitału pozostającego w obrocie.

Czy znasz (lub ktoś inny) odpowiednie wyroki sądowe?

Wyżej napisałem: A jeśli od każdego miesiąca odjąć jeszcze raz marną marżę zysku wynoszącą 0,5%, czy to byłoby konsekwentne.
Czy to jest poprawne w kontekście wspomnianej wyżej wypowiedzi Prof. Wehrta? Mam na myśli, ile konkretnie trzeba odjąć miesięcznie od stopy procentowej np. z tabeli SUD113? Czy ten odjęcie 0,5% jest odpowiednie, jeśli chodzi o wspomniane wcześniej 0,5% w skali roku w odniesieniu do kapitału pozostającego w obrocie. Nie jestem pewien, czy odjęcie 0,5% miesięcznie jest właściwe zgodnie z tym zdaniem Prof. Wehrta.

Być może warto zwrócić uwagę na obliczenie prowizji za wcześniejszą spłatę, ponieważ bank uwzględnia tam stratę z tytułu marży procentowej (źródło, moje podkreślenie):

Strata z tytułu marży procentowej (stracony zysk) rekompensuje stracony zysk netto z wcześniejszej spłaty kredytu. Przy jej obliczaniu należy wyjść z różnicy między uzgodnioną stopą procentową kredytu, a stopami refinansowymi banku. W przypadku stopy procentowej umowy należy zastosować nie stopę rzeczywistą, a nominalną. Ta różnica musi być dalej zmniejszona o premię za ryzyko związane z wcześniejszą spłatą kredytu i o oszczędzone koszty administracyjne w trakcie pozostałego okresu kredytowania. Orzecznictwo przyjmuje, że premia za ryzyko wynosi między 0,014% a 0,06%. Oszczędzone koszty administracyjne powinny być ustalonym corocznym kwotem niezależnie od udzielonej sumy kredytu i nie mogą być uwzględnione jako procentowa zniżka.

Napisany przez 3ducnici
@Eughen

1.) tak, w przypadku tabel z zmiennymi oprocentowaniami oprocentowanie stosowane jest odpowiednio dla każdego miesiąca...
na przykład w przypadku SUD113...

dla

11-2014 5,02%
12-2014 4,49%
01-2015 5,19%

Oprocentowanie jest zawsze podane jako oprocentowanie roczne. Na przykład, 5,02% z 11-2014 to stopa procentowa/rok
Z tego należy odjąć 0,5%.

Kwota oprocentowania (=oprocentowanie) jest wtedy uproszczony sposób podzielona przez 12 miesięcy!

Jasne?

2.) kalkulator testowy nie zakłada zmiennego/okresowego oprocentowania, a oprocentowanie umowne. Jeśli chcesz teraz ustawić jako oprocentowanie rynkowe, które obowiązywało w miesiącu zakończenia (np. z SUD114 lub SUD115) dla WSZYSTKICH miesięcy, musisz go wprowadzić tylko raz na górze zamiast oprocentowania umownego.
Jeśli jednak chcesz ustawić oprocentowanie jako zmienny, musisz utworzyć nowy arkusz kalkulacyjny, skopiować tam tabelę np. z SUD113, a następnie dodać ją do formuły w kalkulatorze testowym...

3.) I tak, zawsze odejmuj 0,5%. Co bank może powiedzieć w przeciwnym razie? Twój odnoszący się do obliczenia prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu jest dobry. ;-)

4.)

na przykład w przypadku SUD113...

dla

11-2014 5,02%-0,5%=4,52%
12-2014 4,49%-0,5%=3,99%
01-2015 5,19%-0,5%=4,69%

;-)

Oprocentowanie obliczane jest więc z miesiąca na miesiąc w taki sposób:

Oprocentowanie = Kwota x Stopa procentowa / 100 / 365 x Liczba dni

Przeliczenie na miesiąc jest pogrubione.

5.) niestety nie znam wyroku. Zapytaj grzecznie u Prof.Dr.Wehrt?

;-)

Napisany przez 3eugh
Należy pamiętać o następującej radzie ze strony test.de (podkreślenie moje):

RAWedekind napisał(a) 03.06.2015 o godzinie 00:06:

Kalkulator na stronie test.de: jaki stopa procentowa?

... W przypadku kalkulatora na stronie test.de, wprowadzamy albo umowny (nominalny) odsetek, albo nominalną stopę procentową odpowiadającą efektywnej stopie procentowej wskazanej w statystykach Bundesbanku dla określonego okresu związania oprocentowania, jeśli jest ona niższa niż (nominalna) stopa umowna. (Trzeba jeszcze ustalić, jaka nominalna stopa odpowiada efektywnej stopie procentowej w statystykach Bundesbanku - można to zrobić za pomocą odpowiednich narzędzi). ...

Czy ktoś już to uwzględnił?

Napisany przez 3ducnici

Należy rozważyć następującą radę ze strony test.de (podkreślenie moje): Czy ktoś już to wziął pod uwagę?

Ok, niemiecki Bundesbankstatistik używa efektywnego oprocentowania, w którym ukryte są opłaty itp.

§357A mówi o oprocentowaniu nominalnym, które w żadnym wypadku nie jest równoznaczne z oprocentowaniem efektywnym.

Obowiązuje to jednak dopiero od 2014 roku.

Teraz pytanie, jak teraz uzyskać oprocentowanie nominalne?

Napisany przez 3eugh
... to można zrobić za pomocą odpowiednich narzędzi...

EDYTUJ - Uwaga: Statystyka oprocentowania (SUD...) Deutsche Bundesbank zawiera w stopie procentowej % p.a. następującą notatkę przypisową:

Stopy procentowe są obliczane albo jako skumulowane roczne stawki procentowe uzgodnione (AVJ), albo jako ściśle określone stawki procentowe efektywne. Obie metody obliczeń obejmują wszystkie płatności odsetek od depozytów i kredytów, ale nie obejmują ewentualnych innych kosztów, takich jak opłaty za zapytania, zarządzanie, sporządzanie dokumentów, gwarancje i ubezpieczenia kredytów. Przyznanie dyskonta traktowane jest jako płatność odsetkowa i uwzględniane jest to w obliczaniu odsetek. AVJ i ściśle określona stopa procentowa efektywna różnią się podstawową metodą skumulowania płatności odsetkowych.

Gdy staje się to tak skomplikowane, nawet sędzia nie będzie tego zrozumieć...

Poszukam... z tym że takiemu narzędziu trzeba znać warunki/zmienne, które prowadzą do dopłaty odsetkowej od nominalnej do efektywnej. Oto przykład:

Stopa nominalna:
Stopa nominalna to przeważnie roczna (p.a.) stopa procentowa podawana przez bank. Odsetki zwykle są zapisywane na konto pod koniec roku inwestycyjnego lub kalendarzowego. Stopa nominalna podaje stopę procentową bez efektu składanego odsetek.

Stopa efektywna:
Stopa efektywna rocznie (roczna stopa procentowa efektywna) oblicza się z sumy nominalnej + już wypłaconych odsetek, które z kolei są oprocentowane. Oznacza to, że otrzymuje się odsetki od już otrzymanych odsetek (miesięcznie, co kwartał, co pół roku przyznawane odsetki) co zwiększa stopę nominalną. W tym przypadku mówimy o rocznej stopie procentowej efektywnej, która zazwyczaj jest wyższa niż stopa nominalna.
Obecnie wiele banków oferuje comiesięczne, co kwartalne lub co pół roku przyznawanie odsetek. W takim wypadku klient korzysta z rocznej stopy procentowej efektywnej.

Przykładowe obliczenia:

Kwota inwestycji: 5000 euro
Stopa nominalna: 2,7% (135 euro)
Przyznawanie odsetek: co kwartał

—> 2,7% : 4 = 0,675% odsetek na kwartał

01.01.2099 —> = 5000 euro
31.03.2099 —> + 0,675% (33,75 euro)
01.04.2099 —> = 5033,75 euro
30.06.2099 —> + 0,675% (33,977813 euro)
01.07.2099 —> = 5067,727813 euro
30.09.2099 —> + 0,675% (34,207163 euro)
01.10.2099 —> = 5101,934975 euro
31.12.2099 —> + 0,675% (34,43806 euro)
01.01.2100 —> = 5136,373036

Następujące stopy procentowe wynikają z tego:

135: (5000 : 100) = 2,70%
136,373036 : (5000 : 100) = 2,72746072%

Stopa nominalna = 2,70% —> 135 euro odsetek rocznie
Stopa efektywna = 2,73% —> 136,37 euro odsetek rocznie

Oto, co nam pomoże dalej.

Napisany przez 3eugh
Być może należy po prostu zignorować różnicę między stopą nominalną a rzeczywistą? Jeśli sąd powołuje się na statystyki stóp procentowych EZB, które z kolei uwzględniają stopy procentowe rzeczywiste, należy je przyjąć takimi, jakie są. Jeśli bank może przedstawić coś obciążającego go w sposób substancjalny, to dobrze, ale osobiście w to nie wierzę.

Z tego samego powodu, w przypadku wątpliwości dotyczącej używania stopy procentowej rynkowej, również skłaniałbym się ku tańszej z tabeli stóp procentowych. To znaczy właściwą kategorię (kredyty konsumenckie, kredyty hipoteczne, inne kredyty), ale co do okresu trwania, to bank powinien wyjaśnić, która tabela SUD jest właściwa.

Na przykład, tabela SUD113 (czyli zmienna do 1 roku) w pewnych przypadkach ma wyższe stopy procentowe niż SUD114 (> 1 roku do 5 lat) jest właściwa.

Przyznaję, że nie mam już ochoty dalej się tym zajmować, ponieważ nie dojdę w ten sposób do niczego. Niech sobie radca prawny, bank i sędzia sami się tym zajmą. Ale wspólnie doszliśmy tu do pewnego postępu. Szczególnie wskazówki od ducnici dotyczące zmiennej odsetek i marży zysku były przekonujące. Teraz musimy to tylko przekazać naszym radcom prawnym itp.

Jeszcze jedno bon mot na stronie test.de:

RAWedekind napisał 03.06.2015 o godzinie 17:55:

argumenty prawne, orzeczenia sądowe

Większość prawników potrafi równie przekonująco argumentować za jak i przeciw danej sprawie. Dlatego nie przeceniałbym tego, gdy istnieją dobre argumenty za podejściem zmiennych stóp procentowych. Istnieją także dobre argumenty przeciwko...

Jeśli pożyczkobiorca łączy się na stałą stopę procentową, uważam, że jest zrozumiałe, aby również w ramach odwrócenia transakcji to traktować jako element równowartości i użyć odpowiedniej stopy porównawczej.

Uważam również, że taktowne jest unikanie wrażenia, że chce się dokonać selekcji. Istniała i nadal istnieje możliwość zawierania umów pożyczkowych z zmienną stopą procentową. Musi być przyczyna, jeśli pożyczkobiorca tego nie zrobił.

Ale jak powiedziałem: Sędzia decyduje. Ten, kto gra zbyt wysoko w sądzie, ponosi konsekwencje finansowe. Mądra taktyka procesowa to uwzględnienie tego.

PS dotyczące rynkowych stóp procentowych statystyki EZU- lub MFI:

Sprawdźcie tabelę BBK01.SUD130: Rzeczywiste stopy procentowe banków DE / Nowe umowy / kredyty konsumenckie dla gospodarstw domowych (efektywna stopa roczna wraz z kosztami):

Ważona średnia stóp na wszystkie nowe umowy zawarte w ciągu miesiąca raportowego. Stopa efektywna, uwzględniająca ewentualne dodatkowe koszty, takie jak koszty zapytań, zarządzania, sporządzania dokumentów, gwarancji oraz ubezpieczeń kredytowych. kredyty konsumenckie są kredytami udzielanymi w celu osobistego użytku na zakup dóbr i usług.

Porównajcie to z BBK01.SUD130Z: Rzeczywiste stopy procentowe banków DE / Nowe umowy / kredyty konsumenckie dla gospodarstw domowych ogółem:

Ważona średnia stóp na wszystkie nowe umowy zawarte w ciągu miesiąca raportowego. Stopy procentowe mogą być ogólnie annualizowanymi stawkami rocznymi uzgodnionymi (AVJ) lub ściśle definiowanymi rzeczywistymi stopami procentowymi (NDER). Obie metody obliczeń obejmują wszystkie płatności odsetkowe na lokaty i kredyty, ale nie obejmują ewentualnych innych kosztów, takich jak koszty zapytań, zarządzania, sporządzania dokumentów, gwarancji oraz ubezpieczeń kredytowych. Udzielone dyskontowanie jest uważane za płatność odsetkową i uwzględniane jest w obliczeniu odsetek. Jedyną różnicą między AVJ a NDER jest metoda annualizacji płatności odsetkowych. kredyty konsumenckie to kredyty udzielane w celu osobistego użytku na zakup dóbr i usług. Bez kredytów obrotowych.

Czy możemy się z tym czymś związać? Widzicie, nie daje mi to spokoju.

Napisany przez 3eugh
Redaktor Test.de Herrmann pracuje także w dniu świątecznym:

test.de-Redakteur_Herrmann napisał dnia 04.06.2015 o godzinie 16:45:
Uwzględnienie podatku od dochodów kapitałowych
Na próbę dodałem kolumny uwzględniające podatek od dochodów kapitałowych. Wyjaśnienie można znaleźć na stronie www.test.de/kreditwiderruf = Kliknij na link do specjalnego kredytów hipotecznych u góry tekstu, Aktualizacja z dnia 04.06.2015. Może to wprowadzać więcej zamieszania niż pomocy. W takim przypadku usunąłbym kolumny lub ukrył je przynajmniej.
test.de-Redakteur_Herrmann napisał dnia 04.06.2015 o godzinie 16:03:
Odp. @test.de-Redakteur_Herrmann:
W założeniu całkowicie słuszne: Ustalona stopa procentowa ma znaczenie, jedynie gdy jest niższa lub równa stawce rynkowej obowiązującej przy zawarciu umowy. Nie uważam za słuszną metodę OLG Brandenburg do ustalania stopy procentowej rynkowej na podstawie danych ze statystyk Bundesbanku. Jest to zbyt ogólne podejście. Myślę, że w takich przypadkach powinno się zasięgnąć opinii rzeczoznawcy.

Napisany przez 3eugh
Pytanie do guru matematyki tutaj (ducnici? czy ktoś inny?) dotyczące wcześniej spłaconego kredytu konsumenckiego z 2008 roku:

Mój prawnik złożył następujące rozważenia dotyczące pozwu. Omówiłem to z nim, ale niestety z braku czasu nie udało mi się wszystkiego wyjaśnić. Dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli zamieszczam to tutaj w nadziei na dalszą pomoc w mojej wiedzy podstawowej:

Istniejące salda pożyczki, które DN musi zwrócić DG, wynosi zero.
=> Uwaga: Wydaje się to sensowne. DG otrzymał odpowiednie odsetki jako rekompensatę za korzystanie.
=> Uwaga: To są odsetki umówione w umowie, o których jeszcze będziemy rozmawiać. DG musi zapłacić DN rekompensatę za otrzymane odsetki i spłaty z przeszłości, w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej.
=> Uwaga: Nie rozumiem jednak, co dzieje się z okresem od pełnej spłaty (przed odwołaniem) do odwołania lub do wniesienia pozwu/rozpoczęcia postępowania sądowego. Na jaką kwotę nakładane są te 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej? Następuje zestawienie corocznych odsetek i spłat, czyli kwot na rok (powiedzmy 6 000 € rocznie).
=> Uwaga: Dlaczego dokładnie rocznie, a nie miesięcznie? Następnie przedstawiono odsetki (5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej) [Uwaga: kwoty przekłamane]:
01.01.2008-31.06.2015: 500 €
01.01.2009-31.06.2015: 2000 €
01.01.2010-31.06.2015: itd.
01.01.2011-31.06.2015: itp.
01.01.2012-31.06.2015: itp.
01.01.2013-31.06.2015: itp.
01.01.2014-31.06.2015: itp.
01.01.2015-31.06.2015: itp.
=> Uwaga: Prawnik próbował to wytłumaczyć, ale jak już wspomniałem, nie nadążałem.

Jak wyglądają te zestawienia u Was?
Czy są one bardziej czy mniej szczegółowe? Dokładnie do miesiąca?
Serdecznie dziękuję i życzę miłego weekendu!

Napisany przez 3eugh
Highway69 napisał dnia 06.06.2015 o godzinie 19:14:

Wysokość standardowej stopy procentowej nie ma już znaczenia dla roszczenia banku o oprocentowanie po odwołaniu umowy kredytu konsumenckiego, zawartej po 10.06.2010 r., niezabezpieczonego hipoteką. Zawsze należy przyjąć oprocentowanie umowne.

Źródło: test.de

Napisany przez Hanomag

Pytanie do mistrzów matematyki tutaj (ducnici? czy ktoś inny?) dotyczące wcześniejszej spłaty kredytu konsumenckiego z 2008 roku:

Jako taka, nie czuję się przez to zawołana. Moja odpowiedź ma jednak niewiele wspólnego z matematyką. Raczej może Cię to bardziej dezorientować.

Cytat autorstwa eugh

[*]DG musi zapłacić DN odszkodowanie za otrzymane odsetki i spłaty z przeszłości w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy procentowej bazowej.

Dlaczego właściwie za spłaty? One przecież stopniowo zmniejszają pożyczkę, co skutkuje niższymi opłatami odsetkowymi. Spłacony udział jest uregulowany i nie podlega już oprocentowaniu. Dowodzi to, że istniejąca waluta kredytowa wynosi zero.

Cytat autorstwa eugh

=> Uwaga: Nie rozumiem jednak, co dzieje się z okresem od pełnej spłaty (przed odwołaniem) do odwołania lub wniesienia pozwu/rozpoczęcia postępowania sądowego. Na jaką kwotę naliczone zostają 5 punktów procentowych powyżej stopy procentowej bazowej?

Ja także tego nie rozumiem, ale logicznym byłoby oprocentowanie NWE-DN od momentu spłaty pożyczki do odwołania. Jednakże, aby uniknąć efektu procentu składanego, ponowne oprocentowanie wydaje się być niesłuszne.

Napisany przez baufreund2012
Cześć wszystkim! Nasz bank zaakceptował nasze odwołanie od umowy kredytowej dotyczącej nieruchomości i przedstawił nam rozliczenie do odwrócenia transakcji. W rozliczeniu tym uwzględniono odsetki od nadpłaty w wysokości 2,5% powyżej stopy referencyjnej. Bank powołuje się tutaj na § 503 (2) Kodeksu cywilnego, zgodnie z którym bank może naliczyć odsetki za zwłokę w wysokości 2,5% powyżej stopy referencyjnej jedynie w przypadku opóźnienia ze strony dłużnika w przypadku umów zabezpieczonych hipoteką, twierdząc, że w konsekwencji powinno to również dotyczyć odsetek nadpłaconych przez kredytobiorcę. Czy istnieją jakiekolwiek wiążące orzeczenia sądów najwyższej instancji w tej sprawie, czy może takie decyzje są jeszcze w trakcie?

Napisany przez 3ducnici

Witajcie razem!
Nasz bank zaakceptował odwołanie naszego kredytu hipotecznego i przedstawił nam rozliczenie do odwrócenia. Zakłada ono oprocentowanie odsetek od naszych płatności w wysokości 2,5% ponad stopą bazową.
Bank powołuje się tutaj na § 503 (2) BGB, zgodnie z którym w przypadku zwłoki dłużnika w przypadku umów zabezpieczonych hipoteką bank może naliczać tylko te 2,5% odsetek powyżej stopy bazowej i twierdzi, że w konsekwencji musi to również dotyczyć odsetek nadwyżkowych od kredytobiorców.
Czy istnieją wiążące decyzje najwyższych instancji w tym punkcie, czy też takie decyzje są przed nami?

Jak już zauważono, dotyczy to zwłoki dłużnika w przypadku zabezpieczenia hipotecznego.

Jednak w tym przypadku sprawa wygląda inaczej. Bank nie jest dłużnikiem, lecz wierzycielem. Jeśli znajduje się w zwłoce, stosuje się na przykład § 301 BGB. A Twoje raty kredytowe nie są również zabezpieczone hipotecznie, czy masz wpis na swoją korzyść w nieruchomość banku?

Bank, gdy zaakceptował WR, nie znajduje się w zwłoce.

Ponieważ mamy do czynienia z instytucją finansową, istnieje ustalona praktyka judykatury BGH (NJW 2007 (2401); NJW 2009, 3572 (3574)), zgodnie z którą istnieje faktyczne przypuszczenie, że bank czerpał korzyści w postaci zwykłych odsetek za zwłokę w wysokości 5% powyżej stopy bazowej, zgodnie z § 288 Abs. 1 Satz 2 BGB

W niektórych przypadkach korzystano również z oprocentowania debetu. Jednak pytanie brzmi, czy bank jest w stanie udowodnić, jakie korzyści osiągnął dzięki Twoim pieniądzom (obrót, nie zysk!)

A jak wygląda oprocentowanie kredytu? Jakie oprocentowanie przyjęli? Prawdopodobnie oprocentowanie kredytu, prawda? To może być maksymalnie przyjęte, jeśli standardowa stopa procentowa rynkowa jest niższa!

Nadal sporne jest, czy oprocentowanie musi być zmienne, czyli z miesiąca na miesiąc obowiązująca stopa bazowa. Sędzia Servais z LG Bochum opisał to w NJW 2014, 3478, (poszukaj w wątkach doświadczenia!) wyczerpująco.

Co jeszcze można odliczyć, ponieważ bankowi nie przysługuje to w przypadku odwrócenia rozliczenia, to oczekiwana marża z zysków, szacowana ze względów pragmatycznych na 0,5%.

Przy odwróceniu rozliczenia każda strona musi być postawiona w taki sposób, jakby umowa nigdy nie została zawarta...

Napisany przez 3eugh
Lepiej niż ducnici chyba nie da się tego podsumować! Dzięki! :-)

Ponadto pozwolę sobie zauważyć, że należy zwrócić uwagę na to, że stopień nieprawdziwości Twojej WRB należy zestawić z ofertą banku. To, że w ogóle się na nią zgodzili (podczas uznawania obowiązku prawnego? Czy tylko z łaski?), pokazuje, że uważają ją za bardzo błędną prawnie. Prof. Wehrt (wehrt.de) podaje interesujące wzory na swojej stronie. Im większe prawdopodobieństwo nieprawdziwości WRB, tym lepsza musi być oferta. Jak już napisał ducnici, 2,5% jest nie tylko nieprawdziwe, ale może być również niewłaściwe pod względem wysokości. Ponieważ nie znamy Twojej WRB, nie można na ten temat napisać zbyt wiele. Możesz ewentualnie próbować negocjować warunki. Jednak uważaj, aby bank nie wycofał wtedy całkowicie swojej oferty. W końcu musisz zadecydować, czy pójdziesz długą drogą procesu (z ubezpieczeniem RSV?) czy też akceptujesz ofertę. Przelicz, ile zaoszczędzisz. Powodzenia!

Napisany przez baufreund2012
Wśród podstawowych praw zastawnych w Niemczech znajdują się hipoteka (§ 1113 BGB), zastaw hipoteczny (§ 1191 BGB) i zastaw rentowy (§ 1199 BGB). Ich celem zwykle jest zabezpieczenie kredytów.
U nas, w celu zabezpieczenia kredytu, wpisany jest zastaw hipoteczny w księdze wieczystej (co jest standardem przy kredytach hipotecznych). Dlatego w naszym przypadku mamy do czynienia z kredytem zabezpieczonym prawem zastawnym, czy widzę to dobrze ?
Niemniej jednak, jest faktem, że nie jesteśmy w zwłoce z płatnościami. Gdyby tak się stało, bank mógłby żądać maksymalnie 2,5% powyżej stopy bazowej jako odszkodowanie.
Bank argumentuje teraz, że jeśli w przypadku zwłoki ze strony kredytobiorcy można naliczyć maksymalnie 2,5% szkody, to w przypadku rozwiązania umowy również ta stopa procentowa może być stosowana na korzyść kredytobiorcy.
Cytowane decyzje BGH nie powinny dotyczyć naszego przypadku, ponieważ dotyczą one finansowanych udziałów w funduszach, a nie finansowania nieruchomości z zabezpieczeniem hipotecznym.
W naszym przypadku nie było żadnego oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
Jest to finansowanie nowego budynku, dlatego nie ma ubezpieczenia RSV. Czy istnieje ubezpieczenie RSV, które obejmuje rozwiązania umów w przypadku nowych budynków?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 24

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata