Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Straumann

Napisany przez Dany1
Oczywiście prowadzą agresywne działania marketingowe, tak robi dziś praktycznie każdy!!! we wszystkich branżach i obszarach. Szacuję, że 95% nowo wprowadzonych produktów jest zupełnie zbędnych...ale mimo to trzeba je jakoś sprzedać. ale jak, jeśli nie poprzez agresywną reklamę i nadmierne upiększanie!

Napisany przez beat
Ma to sens.
Jednak istnieje jeszcze firma Straumann, która nie doprowadza tego tak daleko.
Wypowiedziałem się już na temat tego, że taka postawa Straumanna w Europie - być może - jest akceptowalna, ale nie w przypadku Amerykanów. Tam trzeba krzyczeć, aby być zauważonym. Może Nobel trochę przesadza. Branży nie można mylić z hurtownią.

Ponadto jest to uciążliwe, gdy ciągle wpada handlowiec i próbuje coś ci wcisnąć, czego akurat nie potrzebujesz. Kiedyś mnie to irytowało i stawiałem temu opór. Z umiarem i kompetentnym działem wewnętrznym osiągnąłem większy sukces. Chcę przez to powiedzieć, że to może być również działanie przeciwdziałające. Taka sytuacja mogłaby mieć miejsce w przypadku Nobla.

Napisany przez ADMCI4
Omawiany artykuł pochodzi również z gazety, która pochodzi z domu, który również jest bardzo dobry w rozgłaszaniu i zazwyczaj ma mało treści. Dopóki te metody marketingowe nie wywołują więcej poruszenia wśród większej liczby dentystów, ja nadal patrzę na to spokojnie.

Napisany przez Simona
Cześć :!: Komunikacja jest kluczowa :!: Dziękuję za informację, Panie Hill :!:

Data publikacji: 27.09.2006
Wydanie: 76
Strona: 28
Sekcja: A-SZWAJCARIA

List od czytelnika

Obroty w Ameryce Północnej podwojone
FuW nr 74 z 20 września

W artykule "Inwestowanie selektywne w medycynę" z dnia 20 września piszą Państwo o firmie Straumann, że "od czterech lat ma trudności z rozbudową działalności w USA". Faktem jest, że w tym okresie podwoiliśmy nasze obroty w Ameryce Północnej z 61 mln CHF w 2001 roku do 131 mln CHF w 2005 roku. Rozwinęliśmy zespół pracowników z 90 do ponad 250 osób i zbudowaliśmy certyfikowaną jednostkę produkcji od podstaw. W ciągu pierwszych dwunastu miesięcy wyprodukowała ona ponad 700 000 wysokoprecyzyjnych komponentów. Amerykański rynek pozostaje dla Straumanna wyjątkowo atrakcyjnym wyzwaniem, które podejmujemy zgodnie z naszym mottem "robienie tego, co więcej". Uważamy, że te informacje są istotne dla Państwa czytelników. Mark Hill
Dyrektor ds. komunikacji w firmie Straumann

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Pan Hill osiągnął sukces, przeszedł przez wzgórze. Poważny inwestor mógłby już niemal interpretować to jako sygnał do zakupu. Faktycznie, poza ilością 700 000 sztuk, nie ma dla mnie nic nowego. Ale ten styl komunikacji jest prawie noblowski. wyjątkowe wyzwanie / po prostu robić więcej / zaangażować się Wydaje mi się, że oni przemyśleli to! Tak trzymać! Pamiętamy. Kiedyś mówiono, że w USA, kiedy gwiazdy będą korzystne...

Napisany przez 2cybercrash
Pan Hill nawet postarał się odpowiedzieć na automatycznie wysłaną wiadomość ręcznie, przepraszając za częste terminy na sympozjach. Wspomniał, że Merryl Lynch ma nieco słabszą ocenę niż moja własna, więc jestem uspokojony.

Przekazałem mu mój nowy zakres 240/290 oraz krytyczną analizę sytuacji dla akcjonariuszy.

Oto jeszcze jeden pozytywny sygnał w postaci komunikatu informującego, że Thomas Straumann, pomimo swoich zainteresowań, nadal troszczy się o dobro swojej firmy:

09:01 CASH/Straumann: Przyszły rok powinien być już lepszy (VR)
Nazwa Ostatnio Zmiana
STRAUMANN N 267,25 1,75 (0,66%)

Zurych (AWP) - Straumann Holding AG inwestowała dużo w rozwój rynku i nowe produkty. Teraz jesteśmy dobrze przygotowani do kolejnego kroku wzrostu, powiedział prezes Thomas Straumann w wywiadzie dla tygodnika Cash (wydanie z 28.09.). Kiedy ten krok nastąpi, to rynki zdecydują.

Ale myślę, że rok 2007 będzie już lepszy. W bieżącym roku finansowym Straumann nie spodziewa się wzrostu rynku. Producent implantów dentystycznych prognozuje wzrost sprzedaży o około 15% w walutach lokalnych (LW) w przyszłym roku, przy wzroście rynku o około 17 do 18%.

Myślę, że będziemy mogli rosnąć z powrotem tak szybko, jak w przeszłości, powiedział Straumann. Ważne jest poszerzanie rynków, takich jak Chiny i Indie, ale również skupienie się na rynku amerykańskim jest kluczowe.

Często pyta się mnie, czy Straumann nie chciałby prowadzić bardziej agresywnej sprzedaży. Ale chcemy rozwijać i produkować dobre produkty... pacjenci nie są królikami doświadczalnymi. Jeśli prowadzi się agresywne kampanie marketingowe, a następnie trzeba wycofać produkty, to jest to fiasko - dodał Straumann.

ng/jb

Napisany przez Simona
To naprawdę budujące :!: Dziękuję za pozytywną informację :!:

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
To trochę trwało, zanim Tomasz w końcu się zgodził. Jest bardzo zajęty swoją nową firmą Med-Tech i hotelami. Jeśli poprawa nastąpi w 2007 roku, to trzeba by prawie założyć, że wolne stanowisko w USA powinno być obsadzone do końca roku...

Przedstawiła nowe dane dotyczące Q3, przed wydaniem kurs został obniżony z powodu sceptycyzmu po ostrych ostrzeżeniach dotyczących zysków latem. Wyniki są stabilne na pożądanym poziomie, na nowego szefa segmentu USA wyznaczono byłego prezesa Boston Scientific. Prognozy potwierdzone. Powinno to nadać kursowi stabilność, ale czy nie powinno się spodziewać nagłych wzrostów? Informacja pochodzi z porannego spotkania Wegelin.

Napisany przez Simona
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez beat
Przekłada się to tak: Rurociąg wydaje się solidny i obiecujący.
Amerykański lider Frontero ma bardzo dobre osiągnięcia i może rozruszać sprawę w Stanach Zjednoczonych. Jednak fakt, że dołączył do Straumanna już pod koniec trzeciego kwartału 2005 roku, trochę dziwi. W jakiej roli? Dlaczego dopiero teraz został mianowany? Tylko jako rozwiązanie tymczasowe?

Wydaje mi się, że duże skoki są już za nami. Ale wyraźny i solidny rozwój na przestrzeni lat jest zarysowany. Pytanie, gdzie znajduje się odpowiednie KGV.

https://www.straumann.com/de/com_inde...i_pr_q3_251006

Najniższa transakcja, nieco droga w cenie 275 CHF zrealizowana (bez dodatkowego zakupu na poziomie 240/250) dzisiaj, 4,8% netto. Pozostały 3 kolejne paczuszki, które prawdopodobnie trzeba byłoby dopasować do luksusu?

Napisany przez Simona
Na pewno jestem pewna, że tu czegoś tu unikają. Po postępie w USA teraz nic nie stoi na przeszkodzie wzrostowi kursu.
Nowy dyrektor generalny dla USA ma już doświadczenie związek z firmą Straumann i dlatego powinien być odpowiedni na to stanowisko. Jim Frontero na czołówce! Powodzenia!

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Jestem zaskoczony. Czy redakcja Finanz i Wirtschaft nie przeczytała listu czytelnika (27.09.06) Marka Hilla, Dyrektora ds. Komunikacji c/o Straumann?

Data publikacji: 28.10.2006
Wydanie: 85
Strona: 19
:roll:

Kluczowa kwestia dla Straumanna w USA
Oczekiwania spełnione Możliwa większa akwizycja Nobel Biocare prowadzi

Przez Franziskę Pedroiettę

Straumann zwiększył przychody w pierwszych dziewięciu miesiącach o 18%, w walucie lokalnej o 16%, osiągając 437 mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (por. wskaźniki). giełda nagrodziła raport za okres pośredni, zyskiem prawie 10% w środę. To zaskakujące w świetle faktu, że producent implantów zębowych spełnił tylko już i tak skromne oczekiwania. W sierpniu prognozy na bieżący rok zostały obniżone. Inwestorzy musieli wcześniej spodziewać się dalszych złych wieści dotyczących biznesu w USA i odpowiednio się pozycjonować.
Od kilku lat Straumann boryka się z problemami w Ameryce Północnej. Nawet w tym roku grupa traciła impet w tym ważnym rynku. W trzecim kwartale Straumann wzrósł tylko o 11,8% (w walucie lokalnej), podczas gdy w drugim i pierwszym było to jeszcze 14,6%. Nawet wzrost Nobel Biocare zwolnił, ale na wyższym poziomie (trzeci kwartał: +18,9%; drugi: +25,4%; pierwszy: +30,6%). Pozytywnie odebrano jednak fakt, że Straumann mógł teraz obsadzić wakujące stanowisko dyrektora USA Jimem Frontero. Ma on prawie dwie dekady doświadczenia branżowego i ostatnio pracował dla Boston Scientific jako Dyrektor Globalnego Marketingu i Sprzedaży w USA.
Ponadto niezadowalającą dotychczas wydajność personelu terenowego ma poprawić intensywniejsze szkolenie. Dyrektor Generalny Gilbert Achermann jest przekonany, że teraz podjęte środki zaczną działać. Zrobiliśmy naszą pracę domową, podkreśla. Jednakże podobne deklaracje składał już zimą w wywiadzie dla Finanz i Wirtschaft (zob. FuW nr 98 z 10 grudnia 2005).

Niewiele celów do osiągnięcia

Według Achermanna Straumann jest drugim graczem w USA z około 20% udziałem w rynku. Lider Nobel Biocare prawdopodobnie posiada około jednej trzeciej. Inne źródła przypisują Straumannowi 16 do 17% oraz Nobel Biocare około 30% (Millennium Report). Nobel Biocare wkroczył na rynek amerykański już w 1999 roku, przejmując Steri Oss. Latem Achermann stwierdził w tym miejscu, że analogiczne podejście miałoby sens tylko wtedy, gdy udałoby się dokonać znaczącego przejęcia w rozsądnej cenie, ale dał pierwszeństwo ekspansji organicznej, uważając ją za bardziej obiecującą (zob. FuW nr 63 z 12 sierpnia). Teraz jest bardziej otwarty na większe przejęcia.

Jednakże istnieje niewiele odpowiednich obiektów. Najbardziej oczywistym byłoby przejęcie 3i od Biometu; globalnie trzeci gracza. Amerykański koncern rozważa opcje strategiczne, aby zwiększyć wartość firmy. Z kolei Zimmer, czwarty pod względem wielkości, chce rozwijać działalność dentystyczną samodzielnie za pomocą kolejnych przejęć.

W przeciwieństwie do Ameryki Północnej dla Straumanna dobrze idzie na starym kontynencie. Wskaźniki wzrostu były dwucyfrowe we wszystkich krajach. Co do produktów, nowa powierzchnia implantów SLActive jest w centrum uwagi, skracając czas gojenia w porównaniu do poprzedniej generacji i sprzedawana z premią cenową wynoszącą 30%. Została wprowadzona na rynek europejski jesienią ubiegłego roku, a na przeciwległym brzegu Atlantyku w marcu. Otrzymuje pozytywne opinie. Do końca roku wskaźnik penetracji w USA powinien wynieść 10%.

Zakup nie jest naglący

Zarząd dalej spodziewa się wzrostu przychodów o 15% w walucie lokalnej i marży operacyjnej na poziomie 29% w 2006 roku. Jest to mało ambitne w porównaniu do Nobela Biocare: konkurent wystawia prognozy na wzrost o 24% i marżę operacyjną na poziomie 34%. Achermann przypisuje obecną różnicę w osiągach regionalnemu podziałowi, mieszankowi w dystrybucji i portfelowi produktów.

Oznacza to, że Straumann musi zwiększyć dynamikę biznesu w USA (udział w północnej Ameryce: 25%; Europa: 63%) i zwiększyć udział sprzedaży bezpośredniej (np. poprzez przejęcia). SLActive powinno od wiosny 2007 roku przyczynić się do poprawy przychodów i marży. Najpierw jednak musi zostać uruchomiona produkcja całkowicie automatyczna. Ogólnie rzecz biorąc, Straumann ma potencjał do dogonienia. Jednakże akcje są wyceniane na wskaźniku cena/zysk na poziomie 27 (2007), tak jak w przypadku Nobela Biocare, pomimo tego, że konkurent rośnie szybciej i jest bardziej zyskowny. Tytuły Nobla są obciążone aferą wokół implantatu Nobel Direct (zob. strona3). Niemniej jednak dopóki nie zacznie być widoczna poprawa dla Straumanna w USA, nie ma pilnej potrzeby do zakupu akcji.
Wydaje mi się, że celowo porównuje się dwie firmy :!:

Pozdrowienia,
Simona

F&W pozostaje nieprzydatne dla inwestorów i traderów. Nasze obserwacje dotyczące strefy wsparcia 240/250 okazały się prawdziwe i potwierdzone. Były więc przydatne do budowy transakcji o otwartym horyzoncie czasowym. Już kilka tygodni po kursach nurkowania wycieczki udają się na poziom 290 (wymienione przez mnie górne zakończenie pasma transakcyjnego), czasem dochodzi tu do realizacji zysków z tradingu i spadków kursu. Zauważalny udział w kształtowaniu kursu mają tu również fundusze Medtech. Nie obchodzi mnie, czy jest rzekomo zalecany zakup. Postawiliśmy na możliwość handlowania Straumann na niskim poziomie i zadziałało. Z pozostałymi inwestycjami na wysokim poziomie stoją w miejscu, ponieważ można zauważyć, jak szybko kurs Nobel Biocare może wzrosnąć do poziomu 340 bez specjalnie uzasadnionych danych fundamentalnych.

Napisany przez Simona
Wygląda na to, że masz rację. Moim zdaniem F&W staje się coraz bardziej gazetą bulwarową. Gdyby moja babcia żyła teraz, na pewno czytalaby teraz F&W, a nie neue Post. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1

Wygląda na to, że masz rację. Moim zdaniem F&W coraz bardziej staje się gazetą bulwarową. Gdyby moja babcia żyła dzisiaj, z pewnością czytałaby teraz F&W, a nie neue Post.

Pozdrowienia,
Simona

Kleti i Bleti znowu kupują akcje... chcą otrzymać rekomendacje od Cash, Blick lub właśnie F&W. Dzięki rekomendacjom F&W może sprzedać kilka więcej egzemplarzy gazety, co jest cholernie ważne. Im więcej czytelników, tym wyższe są dochody ze sponsorów lub reklam. To jak z warantem, działa na zasadzie dźwigni. Jednak możemy śmiało zrezygnować z ich rekomendacji, bo jest dokładnie tak, jak to opisał Cybercrash. Mimo tego nadal czytam F&W, raporty firm są w porządku, statystyki są użyteczne, a nie chcę rezygnować z analiz technicznych autorstwa Rolanda Vogta.

Napisany przez beat
Nie mogę obejść się bez FuW!

Dostaję podsumowania rzeczy, które nigdy bym nie zobaczył. Czasem zdarza się, że zagłębiam się w jakąś tematykę i kontynuuję badania. Ale to nie oznacza, że jutro pójdę kupić akcje X.
Dlatego jeszcze poczekam do środy z sprzedażą akcji Y, ponieważ FuW je chwali i cena może jeszcze trochę wzrosnąć.
Podoba mi się także materiał liczbowy. Dzięki niemu mogę przynajmniej sprawdzić swoją kolekcję liczb pod kątem oczywistych błędów.
Oczywiście są też wiele wypełniaczy. W ten weekend na przykład o zalaniu wody w Cameco. Był to prawdopodobnie najkrótszy artykuł, jaki w tej sprawie widziałem.
Czytam także wiele innych publikacji. To zależy od tego, co zrobię z tą informacją.

Czy istnieją bardziej sensowne alternatywy? Trzeba jednak samemu myśleć. Czasami trzeba to zrobić nawet tutaj, na forum. :wink:

STMN
Na krótszą metę nie widzę konieczności zakupu. Było wystarczająco możliwości i wskazówek przy niższych cenach. Muszę przyznać, że Firma ma rację. Oprócz zapowiedzi muszą pojawić się także wyniki, aby podnieść cenę. Niewiele można zarobić na nadziei. Cena musi mieć szansę wzrostu po dobrych wynikach bez osiągnięcia KGV na poziomie 200.

Niech nikt mnie nie źle zrozumie. Inwestuję mocno w STMN i jestem optymistyczny. Ale wszystko ma swój czas.

Napisany przez beat
W ostatnim czasie w przypadku STMN można dostrzec dość powszechne zjawisko. Jest ono jednocześnie geprägt irracjonalnym entuzjazmem (aby ponownie użyć tego wyrażenia) oraz równie irracjonalną niepewnością. Ani nie trzeba było się spodziewać najgorszego przed publikacją wyników, ani też nie doszło do tak genialnego wybawienia, które usprawiedliwiłoby to wycenę. Sprawy potoczyły się nieco lepiej, niż można się było spodziewać. Straumann był przecież w trudnej sytuacji i poprzez pojawiającą się komunikację dał sygnał, że jest gotów działać.

Napisany przez beat
Wreszcie udało się wyprowadzić paczkę, która od początku roku plątała się w drodze, za kilka procent więcej, 307,-.

Faktycznie Straumann rozwija się nawet trochę lepiej kursowo niż się tego obawiałem. Górne ograniczenie 290 zostało łatwo przekroczone, a 300 odzyskane - dlaczego miałby w tyle ich podążać, gdy również Nobel obarczony jest obciążającymi historiami? Na koniec roku to prawdopodobnie fundusze Medtech będą rozliczać rachunki! Uważaj.

Crach-Guru mówi dziś o niepozornych zakupach w firmie Straumann. Wolałbym, żeby Straumann w ogóle nie był wspomniany. Naprawdę ważne są komentarze prezesa, a jego oświadczenie zostało już wydane w 2007 roku!

Ustawiłem zakres handlowania od 290 do około 320+. Po ostrzeżeniu o zyskach zakres potwierdził się w przedziale od 240 do 290.

Napisany przez beat
Także w przypadku Straumanna zgłaszane są zastrzeżenia. Oczywiście nie tak poważne jak w przypadku NOBE, ponieważ nie dotyczą głównego obszaru działalności.

Biora odpowiada na „list ostrzeżenia” od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków

Bazylea, 19 stycznia 2007: W trakcie rutynowej kontroli przeprowadzonej w październiku 2006 roku w Biora AB, firmie zajmującej się produktami do regeneracji tkanek jamy ustnej należącej do Straumanna w Szwecji, inspektor Agencji Żywności i Leków (FDA) złożył szereg uwag dotyczących przede wszystkim dokumentacji systemu jakości i procedur związanych z produktami firmy. Biora otrzymała od FDA „list ostrzeżenia”, w którym wskazano, że jej materiały do przeszczepów kostnych dentystycznych są zatrzymane pod importem do USA, dopóki obserwacje inspekcyjne nie zostaną rozwiązane. Żadne inne kraje poza Stanami Zjednoczonymi nie są objęte tym problemem.

Firma ma pełne przekonanie, że jej produkty nadal spełniają specyfikacje i mogą być używane bezpiecznie. FDA nie zażądała od Biora wycofania produktu z rynku amerykańskiego. Firma uważa również, że obecne zapasy wystarczą, aby sprostać potrzebom klientów i pacjentów w najbliższej przyszłości.

Straumann i Biora bardzo poważnie traktują obawy organów regulacyjnych i zobowiązują się do pełnej zgodności z przepisami FDA. Biora już szczegółowo odpowiedziała na uwagi podniesione podczas inspekcji i będzie współpracować z FDA, aby jak najszybciej rozwiązać problemy z listem ostrzeżenia.

Dotyczące produkty to: Straumann BoneCeramic, Emdogain i PrefGel.

Napisany przez svx_biker
Technicznie, na początku roku Straumann wyszedł z formacji trójkąta. W związku z tym można obliczyć cel cenowy na około 350 CHF w ciągu 4-5 miesięcy:

Agencja FDA wydała ostrzeżenie dotyczące niektórych produktów ubocznych o niewielkiej sprzedaży (zgodnie z aktualnym oświadczeniem GL) tymczasowo nie mogą być importowane do USA. Handel został tymczasowo wstrzymany, obecnie oscyluje w okolicach 310, po zakończeniu sesji wczoraj na poziomie 318. Przypomina to dość zamieszanie związkane z Nobel. Byłoby lepiej, gdyby zachować spokój wobec raczej nieco zacofanej wartości jakościowej. Na razie trzymaj się zakresu około 290/320. Poziom 320 jest dotąd nieprzekraczalnym oporem. Trzymaj dwie mniejsze partię; w przypadku znacznego przesilenia w dół, dokupię.

Napisany przez Simona
Lepsze niż proces na szyi. Można jeszcze raz sprawdzić rzeczy. To pewnie znowu spowoduje tumult.

Pozdrowienia,
Simona

Dzisiaj załadowałem się na poziomie 310 pakietem Straumanna. Dotychczas 320 razy opory odbijały się od nich, teraz pojedynczo pojawiają się wyższe cele kursowe. Ocena PE wynosi około 30, zaś u Nobela prawie 40.

Napisany przez Simona
Psss, śpimy. 8)

Pozdrowienia,
Simona

Dzisiaj czytam ze zdumieniem, że ekipa Wegelin robi bsssd całkowicie bez wsparcia opinii analityków.

... i nawet mi to nie przeszkadza.

Napisany przez freetrader
W środę zostaną opublikowane dane za rok obrotowy 2006... bądźmy ciekawi

To może kogoś obudzić ze snu :lol:

Nowe liczby wydają się nieco przewyższać prognozy, rynek w Ameryce Północnej nadal pozostaje lekko sceptyczny. W każdym razie solidne fundamenty, perspektywy przynajmniej nie są negatywne. CHF 320 prawdopodobnie stanie się oporem? Dywidenda lekko podniesiona.

Jutro Nobel przedstawi wyniki, oczekiwania są bardzo wysokie, mam nadzieję, że nic się nie spieprzy.

Napisany przez beat
Po tym, jak akcje w ostatnich latach oscylowały raczej na boki, widzę większy potencjał na przyszłość.

Po pierwszym przejrzeniu wyników jestem pozytywnie zaskoczony. Nie tylko pod względem liczbowym, ale także podejściem do problemów i szans. Zostaje u mnie jako inwestycja długoterminowa - z kilkoma uzupełniającymi transakcjami - zapisana.

Napisany przez Simona
Wynik wygląda całkiem nieźle. Teraz przygotowywane jest nawet podwyższenie dywidendy. Byłoby bardzo miło, gdyby udało się osiągnąć stare maksymalne poziomy (18 października 2005 / Kurs 362.-, z ocenami od 404.- do 440.-). Przynajmniej w różnych raportach można zauważyć pewną optymizm.

Pozdrowienia,
Simona

Nawet rozwój kursu dogania, błyskawiczny wzrost do 330, dzięki czemu opór na poziomie 320 został elegancko pokonany. Dzięki za uwagę dla załogi Wegelin, która przenalazła ten rozwój sytuacji. Bądź ostrożny jutro w związku z Noblem i zamknij jedną frakcję jako transakcję, druga pozostaje otwarta.

Napisany przez beat
DB sprzedają po 250.-
Chyba chcą uprawiać pochodne instrumenty finansowe.
Albo Himmel albo Keller. To przynosi w końcu obroty.

Napisany przez beat
362. życzenie Simonasa zbliża się...
Niewielkie zaskakujące zmiany kursu w STMN. Liczby i komentarze analityków wskazywały jedynie na lekkie zwiększenie. Czyżby poddali STMN i teraz są tak zaskoczeni? Faktycznie mało prawdopodobne w środowisku, gdzie chwyta się każdego słomianego belka.

Być może jest mądrzejsze zdać sobie z czegoś sprawę, a następnie wprowadzić to do NOBE, aby dokonać tego samego skoku ponownie. Jednak NOBE jest podchwytliwe, ponieważ prawdopodobnie nie znosi nawet odrobiny kurzu w mechanizmie. Nadal niepewny.

Napisany przez fritz
250 wydaje mi się również nieco nierealistyczne, chyba że będzie to duża korekta, ale niedawno DB podniosło sobie inne cele, jak np. Santhera. Ale to w końcu specjaliści, a nie ja...

W każdym razie dzisiaj miałem po prostu ochotę na zakupy, ze względu na oczekiwane wyniki roczne zdecydowałem się na zakup Roche i Straumann. Na pierwszy rzut oka liczby wyglądały lepiej dla Roche, jednakże intuicja podpowiedziała mi, że powinienem kupić Straumanna.

Kupiłem je za 328.50, przynajmniej w pierwsze trzy godziny wygląda to obiecująco, w chwili obecnej na 341 zł.

Pozdrawiam, Fritz

Napisany przez fritz
W tych dniach mam trochę złe przeczucia, nie zdziwiłbym się, gdyby teraz rozpoczęła się długo oczekiwana korekta, najpóźniej gdy dzisiaj Nowy Jork ponownie otworzy się negatywnie. Dlatego pomyślałem, że lepiej mniej zarobić niż dużo stracić i dzisiaj sprzedałem już moje akcje za 348,25. A 4,9% w 3 dni (giełdowych) to też nie tak strasznie. Mimo to będę obserwować sytuację dalej i być może kupię później ponownie. Pozdrowienia fritz

Fritz, nie sprawiasz wrażenia kompetentnego tradera/inwestora. To nic, jesteś jakoś naiwny i uczciwy. Popełniasz wszelkie błędy, jakie popełnia amatorski gracz na giełdzie. Straumann po długim trendzie bocznych ruchów stworzył teraz bazę do nieco bardziej przyjaznych kursów, które mogą być również dość gwałtowne. Straumann ma historyczny szczyt w okolicach 360, co powinno działać jako opór. W przyjaznym otoczeniu, trochę wstrząśniętych grą na pozbywanie się opcji. Czy Straumann może czasem celować w 380, a gdy widzi się, co jest możliwe po stylu Bänkeler w Noble, to jednak zostawiłbym przynajmniej pudełko Straumanna na boku. Na dole teraz jest sporo wsparcia! Wzięcie zysku nigdy nie jest złe, ale w tych nieprzewidywalnych rynkach należy także myśleć o optymalizowaniu.

Napisany przez beat

..., es würde mich nicht wundern, wenn jetzt die lang antizipierte Korrektur einsetzt, spätestens wenn heute New York wieder negativ eröffnet.

Ob negatywne otwarcie w USA natychmiast spowoduje tę korektę...

Dziś znowu dobry dzień obserwacji. Różnice w zmienności zdają się wskazywać, jak mogłyby zareagować poszczególne akcje, gdyby wielokrotnie wspominana korekta - o której mówi się już od lat - miała nadejść.
Zagrożenie korektą - w większości spółek - wydaje mi się wciąż mało istotne. Skromne obroty, tylko kilka drżących rąk sprzedających.

P.S.: Realizacja zysków zawsze jest dobrą praktyką. Jednak dla mnie na chwilę obecną STMN nie wydaje się wyjątkowo atrakcyjne.

Napisany przez Dany1

Mam dziwny przeczucie od tych dni, nie zdziwiłbym się, gdyby teraz ruszyła długo oczekiwana korekta, przynajmniej jeśli dzisiaj Nowy Jork ponownie otworzy się negatywnie.

Dlatego pomyślałem, że lepiej mało wygrać niż dużo stracić i dzisiaj sprzedałem już swoje spółki za 348,25.

I 4,9% w 3 (dni na giełdzie) to też nie jest takie straszne.

Mimo to będę obserwować sytuację dalej i być może wkrótce znowu kupię.

Pozdrowienia
fritz

Fed znowu w piątek rozważał podwyżkę stóp procentowych, cena ropy naftowej też poszła w górę itd. itp... Widzisz, było kilka wyjaśnień dla lekko czerwonego piątku. Ale nic się nie stało... korekta kiedyś nadejdzie...
Ach tak, 4,9% w 3 dni to nieźle, ale co teraz zrobisz z pieniędzmi? Pozostawić na koncie i czekać na spadek... a jeśli nie nadejdzie, to za kilka dni wrócisz do grania w wyższych cenach? Te zabawy mogą cię zarówno zaskoczyć, jak i uderzyć w portfel.

Napisany przez ADMCI4
Zawsze zadaję sobie to pytanie, Dany... Mam kilka tytułów, które faktycznie mogą być sprzedane... ale co zrobić potem z pieniędzmi... zastanawiam się nad tym zawsze. I w końcu zawsze czekam z decyzją o sprzedaży. Ale to również może się źle skończyć.

Napisany przez fritz
Oczywiście obie opcje mogą przynieść ryzyko. Ale teraz, gdy każdy wie, że niedługo będzie konieczna korekta (tylko nikt nie wie kiedy i jak duża będzie), zachowuję się teraz ostrożnie i trzymam większą część gotówki niż zwykle.Jeśli chodzi o ponowne inwestowanie w Straumann, tak naprawdę nie zwracam uwagi na to, czy cena będzie wyższa czy niższa niż przy wyjściu, ale szukam sygnałów, które wskażą mi, że od tego momentu (prawdopodobnie) pojawi się trend wzrostowy.W międzyczasie obserwuję wyniki roczne różnych firm i postaram się złapać kilka okazji w odpowiednim momencie.Pozdrowieniafritz

Napisany przez beat
Teraz Straumann dokonał przejęcia. Nie do końca tam, gdzie się spodziewano. Trzeba jeszcze trochę dokładniej przemyśleć sens czy nonsens.

https://www.cash.ch/news/story/450/112357/40/40

Rozcieńczenie nie będzie motywować do wzrostu kursu. Nie ma emisji akcji, tylko płatność gotówką. Kapitał również szukał pracy. Podoba mi się, że jest to młoda firma w fazie rozbudowy, a nie ugruntowany koncern szukający emerytury.

Kilka lat temu rozmawiałem z technikiem dentystycznym o CAD/CAM. Myślałem, że ta technologia polega na skanowaniu ubytku zębowego i koniec. Fajna sprawa. Ale działa inaczej. Ząb jest szlifowany (lub wszczepiane jest implant) następnie odbiór i skan. Oba te elementy trafiają do laboratorium (lub skan odbioru jest wykonywany w laboratorium). Następnie przetwarzane w CAD. Dane zostają wysłane do produkcji. Laboratorium nadal pozostaje, przez co ten proces nie jest tak rewolucyjny.

Napisany przez Simona
No cóż, uważam, że w tej chwili i w przyszłości nie mam takiej potrzeby. Są inne rzeczy. Pozdrowienia,Simona

Napisany przez beat

Teraz myślę, że w obecnej chwili i w przyszłości nie mam potrzeby. Jest coś innego.

Czy chodzi ci o korony STMN lub CAD/CAM?

Tutaj nie jestem tak wstrzemięźliwy, przecież konkurentowi udało się utrzymać ponad 400 w trudnych warunkach, przy obfitych zarobkach.

Jeśli Straumann zbliży się do poziomów 320/300, mam zarezerwowany kolejny zlecenie zakupu, między innymi.

Napisany przez Simona
@ beat: Ani to, ani to

Pozdrowienia,
Simona

Straumann zyskał solidnie na wartości podczas zakończenia sesji, kiedy cały rynek był nadal pod wodą, wspinając się do 340. Nie mogę określić, czy coś konkretnego rośnie, czy to tylko zabawa w mordercę czarownic?

Napisany przez beat
Na pewno nie będą teraz robić zakupów na dużą skalę. To przecież było niedawno.
Może to ma związek z tym:

Warto przy tej okazji wspomnieć, że inwestycje w wartości dobrze się spisały w tych wymagających czasach. Nadal wierzę w dobry rok dla Straumanna, nawet jeśli nie wszyscy są tego samego zdania.

Oczywiście, pewne firmy budowlane i przemysłowe są już trochę znoszone, więc szukane są nowe warianty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata