Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Straumann

Napisany przez Simona
Czy Straumann przekroczy ponownie 300.- w przyszłym tygodniu? Myślę, że tak. Spróbuję jeszcze jednej transakcji. Wtedy musi ruszyć pełną parą! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez 2cybercrash
Środki finansowe promują Nobla i obniżają Straumanna, przynajmniej na razie. Może warto jechać/handelować na dwóch torach?

Napisany przez Simona
Można by, ale teraz tego nie zrobię. STMN nadal jest polecanym biuletynem giełdowym. :idea: Aktualnie FuW również mocno poleca Swiss Life. Możliwa krótka transakcja. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Dany1
pisze: Można. Ale teraz tego nie robię. STMN nadal jest rekomendacją (popularny biuletyn giełdowy). :idea: Swiss Life jest obecnie również silnie preferowane przez FuW. Krótka transakcja możliwa.- Pozdrowienia, Simona
Także zwróciłam uwagę na Straumanna, chyba obowiązuje też szwajcarski bonus. (pierwszy raz wpisano Swiss, wyglądało na mdłe). A także podoba mi się, że istnieje pan Straumann naprawdę...bio jest też dostępne, ale to inna historia.

Napisany przez Simona
Dzisiaj zarezerwowałam kolejną porcję Straumanna, 291,50. W górę, w górę, w górę 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez richard100
Cześć Simona, Sprawdziłem tytuł. Niestety nie spełnia kilku moich kryteriów zakupu: 1. Niska dywidenda. 2. Wysokie wskaźnik P/E, 3. Kurs już na dość wysokim poziomie. Oczywiście to nie oznacza, że nie można na tym zarobić. Po prostu mam swoje hamulce. :lol: Życzę Ci oczywiście dużej wygranej. Pozdrowienia, Rich

Transakcje: Straumann jest naciskany przez banki/fundusze Kurs 290, PE=34 Nobel jest promowany przez banki/fundusze Kurs 317, PE=40 Nie kupuj Nobla na tym poziomie, wykres w liniowym kanale trendu, górne ograniczenie około 325, potem jasne przegrzanie. Straumann jest bardzo zdrowy, wykres skonsolidowany, blisko bazy 275, został kupiony, pozostaje, brak dodatkowych zakupów, ponieważ działają hedgerzy bessy, Windowsdresser na koniec roku! Prawdopodobnie STMN zostanie wyrzucony z depozytów a przegrzany Nobel będzie przechowywany.

Napisany przez Simona
Czy tytuły nie muszą być ucinane, aby pasowały do koszyka? Moim zdaniem, oba zęby gdzieś tam się zmieszczą, po prostu trzeba delikatnie wcisnąć Straumanna. Co sądzisz o Straumannie na 16.12? Prawdopodobnie nie ma dużego ryzyka. Nie widzę niczego, co mogłoby ulec zepsuciu? Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Dany1
Simona będzie zadowolona...oby inni również... szczere i dobre wywiad z dzisiejszego F&W Gilbert Achermann stoi na czele Straumanna jako CEO jednej z najbardziej udanych szwajcarskich firm. Dołączył do grupy w 1998 roku jako dyrektor finansowy. Wcześniej pracował przez dziesięć lat w bankowości inwestycyjnej i finansach korporacyjnych UBS, a siedem lat temu był odpowiedzialny za wprowadzenie spółki na giełdę. W 2002 roku, mając 41 lat, objął kierownictwo producenta implantów zębowych. Od tego czasu obrót prawie się podwoił, a od debiutu na giełdzie wzrósł pięciokrotnie. Achermann wypowiada się na temat Nobel Biocare, która w ostatnich latach imponowała, o marketingu i zapewnieniu jakości. €”€” Panie Achermann, Straumann zakłada wzrost obrotu w lokalnej walucie w 2005 roku o 20% patrząc na dane kwartalne, to ambitny cel. Czy nadal jest aktualny? Tak, nie ma powodu, aby zmieniać postawiony cel. €”€” Co można oczekiwać w średnim okresie? Zakładamy, że rynek będzie rosł średnio o 15% w nadchodzących latach. Jesteśmy pewni, że będziemy w stanie to prześcignąć. €”€” Jednak konkurencja staje się coraz trudniejsza. Jeszcze trzy lata temu Straumann był liderem branżowym pod względem rentowności i wzrostu. W międzyczasie światowy lider Nobel Biocare nie tylko awansował, ale wydaje się być praktycznie nie do zatrzymania. Co sprawia, że Nobel jest lepszy? Firma ta jest znacznie większa od Straumanna, co przekłada się na korzyści skali. Wyniki Nobla są niekwestionowane. Jednak wzrost rentowności w dotychczasowym stopniu prawdopodobnie nie będzie już możliwy jeśli jednak jest, mamy wiele do nauczenia się. €”€” Konkurent również przekonuje pod względem wzrostu. W Europie jesteśmy dominujący, a w Niemczech zdecydowanie wiodący. Pomimo tej dominacji rynkowej i trudnej sytuacji związanej z reformą systemu zdrowotnego, Straumann wzrósł szybciej niż rynek. To dobry dowód na nasze osiągnięcia. Jesteśmy optymistycznie nastawieni na przyszły rok. €”€” Jednak w Ameryce Północnej Nobel ma się znacznie lepiej. Dlaczego? Firma ta wkroczyła na rynek amerykański w 1999 roku, kupując Steri Oss. Jej obecność jest odpowiednio duża, a sytuacja wyjściowa zupełnie inna. Jednak faktem jest, że pozostajemy w tyle jeśli chodzi o wzrost obrotów i dynamikę. Zanim produktywność nowego pracownika osiągnie pożądany poziom, zajmuje to o wiele dłużej, niż się spodziewaliśmy. W każdym razie jestem optymistycznie nastawiony, że zrobiliśmy to, co było konieczne, i w 2006 roku zobaczymy odpowiednie rezultaty. €”€” Jednak końcowa produkcja odbywa się w Szwajcarii. Czy to ma sens? Na początku, gdy wolumen jest niewielki, ekonomicznie nie ma sensu duplikowanie wszystkich procesów produkcyjnych. Nigdy nie mieliśmy zamiaru od pierwszego dnia lokalnie produkować całej gamy produktów. Planujemy długoterminowo i do 2010 roku nie powinniśmy potrzebować dodatkowych zakładów produkcyjnych. Naszym celem jest obsługa 80% amerykańskiego rynku lokalną produkcją za kilka lat. €”€” W świetle sukcesu Nobla, Straumann zdaje się coraz bardziej starać o zainteresowanie marketingowe. Czy grupa odczuwa presję, aby przejść na wyższe obroty marketingowe? W pewnym stopniu tak. Byliśmy w przeszłości czasami niedoszacowani. Marketing jest konieczny i dobry, pod warunkiem że nie odbywa się kosztem klienta czyli dentysty lub pacjenta. Dopóki tu zasiadam, to przedsiębiorstwo nie stanie się czystą maszyną marketingową. Ważne jest, aby firma Straumann pływała od lat skutecznie i czysto. Czy kurs akcji podnosi się czasem mniej, czy więcej, jest to drugorzędne. Ty także długofalowo jest to w interesie inwestorów. €”€” Jednym z atutów Straumanna jest nowa powierzchnia implantu SL Active. Czy ich wprowadzenie nie jest właśnie przykładem dużego nakładu na marketing, zwłaszcza że różnicowanie na poziomie technologicznym staje się coraz trudniejsze? Nie, SL Active skraca czas gojenia do trzech do czterech tygodni. Jest to udowodnione klinicznie. Ponadto ryzyko niepowodzeń przy natychmiastowym i wczesnym obciążaniu oraz w przypadkach krytycznych jest nawet o 60% mniejsze. To bezpośrednia korzyść, której dotyczy około jednej trzeciej wskazań. To uzasadnia premię cenową w wysokości 30% w porównaniu z poprzednią generacją SLA. €”€” Dzięki znacznemu wzrostowi cen, marże powinny wzrosnąć. Kiedy można się spodziewać takich dowodów? Gdy wprowadza się nowy produkt nawet w wyższej cenie , ze względu na inwestycje w badania i rozwój, oraz produkcję, na początku nie jest w stanie zwiększyć rentowności. Sprzedaż jest nadal zbyt niska. Oczekujemy, że w ciągu dwunastu do osiemnastu miesięcy wkład ten będzie porównywalny do obecnych produktów SLA. Następnie wzrośnie. €”€” Jak ogólnie oceniasz potencjał zwiększenia rentowności? Obecnie wprowadzamy SL Active, a w dziedzinie biologii materiał ceramiczny Bone na odbudowę brakującej substancji kostnej jest potrzebny. Ponadto rozwijaliśmy naszą działalność w USA oraz stopniowo dostosowywaliśmy organizację i infrastrukturę do wysokiego tempa wzrostu. To kosztuje. Jeśli uda nam się utrzymać marżę lub nawet nieco ją poprawić, to bardzo dobrze. Zwiększenie rentowności, jakie miało miejsce w przeszłości, nie może być po prostu przewidziane na następne dziesięć lat. Brak takiej pewności. €”€” A co? Nie znam żadnego segmentu w technologii medycznej, oprócz chirurgii kręgosłupa może, który rośnie tak dynamicznie. Nie ma technologii, nawet obiecujących komórek macierzystych, które uczyniłyby produkt przestarzałym. Jeśli firma nie popełni błędów i nie zrujnuje rynku, to przyszłość wygląda bardzo obiecująco. €”€” Co mogłoby zaszkodzić rynkowi? Widzę problemy, gdy dostawcy zaczynają zbyt szybko zwracać się do zbyt wielu nowych klientów. Zwiększa to ryzyko niepowodzeń, co z kolei może skutkować sprawą sądową w USA. Nie oznacza to końca branży, ale mogłoby mieć niekorzystne skutki. €”€” Czy jest to chwytliwość w stosunku do Nobla? Firma ta próbuje coraz bardziej zwrócić uwagę ogólnie praktykujących dentystów. Dotychczas zabiegi chirurgiczne przeprowadzały głównie specjaliści. Dyskusja o pozyskiwaniu dentystów ogólnych jest przesadzona. Byli i zawsze byli grupą docelową. Tylko w jakim stopniu powinni być adresowani, jest różnie propagowane. Lekarz stomatolog ogólny jest również dla nas ważnym klientem, ostatecznie działa jako otwieracz drzwi. Skierowuje pacjenta do specjalisty. Może to odbywać się tylko wtedy, gdy jest właściwie poinformowany na temat implantologii. Jednak nie ma sensu, gdy przypuśćmy, że każdy z 800 000 dentystów na świecie wszyscy rok rocznie wykonują po dwa implanty. Uważamy, że w interesie pacjentów leży, aby wszyscy stomatolodzy mogli obsługiwać protezy z implantami, ale tylko część z nich ma wykonywać zabiegi chirurgiczne. €”€” A propos pułapek prawnych w USA: firmy ortopedyczne ciągle trafiają do mediów z powodu tak zwanych donacji dla lekarzy. A co z dentystami? Dobra praktyka biznesowa jest dla nas kluczowa. €”€” Tak mówią wszyscy. Istnieją jednak obszary szare. Zawsze istnieje pewne ryzyko. Firma nie może kontrolować wszystkich pracowników. Rada nadzorcza przyjęła tzw. Kodeks postępowania. Będzie on wdrożony w przyszłym roku i opiera się zarówno na kodeksach postępowania szwajcarskiej federacji branżowej, jak i amerykańskich związków przemysłowych. Szkolimy ludzi odpowiednio. Branża powinna regulować się sama, a nie pozostawiać to państwu. Jednak nie wszyscy chcą podporządkować się tym kodeksom. €”€” Jak poważnie traktuje Straumann kliniczne badania? Dla uzyskania zezwolenia na używanie implantów w USA wystarcza certyfikat 510-K. Oznacza to jedynie, że produkt, którego zezwolenie się ubiega, odpowiada porównywalnemu produktowi, dla którego FDA wydała zgodę. Próg jest naprawdę niski. Zatwierdzenie FDA w dziedzinie implantologii stomatologicznej nie jest równoznaczne z certyfikatem jakości. Większość naszych badań klinicznych opiera się na dobrowolności. W przypadku SL Active przeprowadziliśmy 13 badań z udziałem kilkuset pacjentów. To nasza odpowiedzialność, a nie tylko lekarza, aby produkty były bezpieczne i działały długoterminowo. Wady jakości zemstują się. €”€” Ile zajmuje taka studia średnio czasu? To różne. Ale należy opracować protokoły, wyznaczyć liderów badań, zdefiniować centra, w których są one prowadzone, oraz zwerbować pacjentów. Trwa to co najmniej 18 miesięcy. Oznacza to, że częstotliwość, z jaką mogą być wprowadzane nowe linie produktów na rynek, jest odpowiednio ograniczona. €”€” Jaki jest główny czynnik wzrostu tej branży? Substytucja. Poziom penetracji wynosi tylko 12% w krajach uprzemysłowionych. Większość ubytków zębowych nadal jest leczona tradycyjnymi metodami, czyli koronami i mostami. €”€” Jaki jest największy wyzwaniem? Kontrolowanie wzrostu. To zadanie jest ogromnie niedoceniane. Przebywam w Straumannie od siedmiu lat i wiem, co to znaczy. Szybki wzrost to ogromne wyzwanie dla firmy. Trzeba zawsze myśleć trzy do pięciu lat naprzód kiedy i gdzie będą potrzebne jakie zdolności, jak dostosować organizację i strukturę działalności oraz tak dalej. Dużo się nauczyliśmy i popełniliśmy błędy. €”€” Dyrektor finansowy Martin Gertsch jest z nami od ośmiu lat i wiosną opuści Straumanna. Czy pan zamierza zostać w firmie dłużej? Jak mówię, nie mogę sobie wyobrazić bardziej interesującej branży.

Napisany przez richard100
Cześć Dany Znowu przekazywanie myśli... :lol: Właśnie miałem wkleić to samo.... Miłego weekendu. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Rich, tak, tak, próbowałem skopiować raport o Micronas na próżno... :mrgreen:

Napisany przez Simona
@Dany & all Dotyczące Straumanna Przeczytałem również artykuł. I jak mnie to cieszy! :lol: To musi być dobre, jakość jest po prostu faktorem decydującym! Pozdrowienia, Simona

Jak się spodziewano, Straumann (STMN) odzyskał poziom 300 dzięki potwierdzeniu prognozy wzrostu o około 20% oraz przyjaznym wywiadom medialnym. Czy poziom 300 będzie utrzymywany jako podstawa? Czy nadal będzie handlowalny w górę czy też po prostu nie opuści więcej? Trzeba mieć oko na Nobla - obie firmy zachowują się przeciwnie jak huśtawka. Huśtawka to także Synthes-Stratec (SYST), który dziś nieoczekiwanie znów spadł o kilka procent, więc ponownie zakupiłem połowę pakietu.

Napisany przez Simona
Powinno to właściwie trzymać. Obecnie się nie rezygnuje. Są jeszcze dwa calle po 280.-, wygaśnięcie 16.12.05. Ale myślę, że nie są one tak niebezpieczne? Wyćwiczysz i sprzedasz akcje byłoby szkoda, mając taką moc. 8) Trzeba nadrobić wiele zaległości, szanse są doskonałe. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Raporty z weekendu były tak dobre, że ​​wygląda na to, że jeszcze niektórzy chcą zainwestować, więc zostanę...hm wkrótce będzie tutaj tyle postów o Straumannie, ilu innych miejscach o ABB 8)

Napisany przez Dany1
Cena jest jeszcze nieznana, ale nie mam zastrzeżeń co do Straumanna... Zurych (AWP) - Straumann Holding AG przejmuje duńskiego dystrybutora DenTech. Producent implantów dentystycznych będzie teraz bezpośrednio obecny w Danii poprzez swoje własne przedsiębiorstwo - poinformował w poniedziałek w oświadczeniu prasowym. Cena transakcji nie została ujawniona. Przejście zostanie zrealizowane na początku przyszłego roku. Firma dystrybucyjna produktów i usług zostanie w pełni zintegrowana w strukturze organizacyjnej Straumanna. Ponadto firma przejmuje cały majątek firmy duńskiej, w tym zarządzanie, personel, sieć i strukturę sprzedaży pozostają na swoim miejscu. Przejście to kolejny krok Straumanna w jego strategii wzmacniania kontroli nad kanałami dystrybucji. DenTech zatrudnia 8 pracowników i jest obecnie czwartym największym dystrybutorem produktów Straumanna. Dzięki DenTech, Straumann będzie teraz miała 18 oddziałów na całym świecie. ng/jb/rp 12.12.2005 18:54

Napisany przez Simona
Dziękuję Dany. Również to otrzymałem. Uważam to za pozytywną informację. ? Było to zresztą już wcześniej planowane, więc uwzględnione. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Dziękuję Dany. Również to dostałam. Odbieram to jako pozytywną informację. :wink: A tak btw, już od dłuższego czasu coś się działo, więc to już było w cenie. Pozdrowienia, Simona
wygląda na to, że naprawdę dzieje się coś jak w ABB :P ...czy gdzieś widziałeś/aś coś na temat ceny? To droga branża, ale na pewno dobra sprawa.

Napisany przez Simona
Nie, ceny też nie znam. Reprezentacja jest ogromna, ale na pewno skuteczna. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Straumann w tym roku ponownie dynamicznie wzrósł; uważam, że to zasłużone. Liczby, jak i kurs z wczoraj, obiecują spory potencjał wzrostu. Kurs stracił na impetach na początku października i spadł aż do 280 zł. Perspektywy techniczne: Liczba 280/285 zł ma pewne znaczenie: (We wczesnym marcu / 14.07.05) można ją uznać za opór + został on przełamany (12.08.05). Teraz ta przerwa kursowa między 11/12.08.05 stała się wsparciem i utrzymała (środek listopada). Wczoraj znowu pojawiła się przerwa kursowa i traktuję to jako kolejną rajdę. Pierwszym celem kursowym jest około 330 zł, drugim około 360 zł. Zobaczymy, jak to się potoczy.

Napisany przez Simona
Dziękuję Davidowi za twoje sprawozdanie. A co sądzisz o tym kursie na 16.12? Jestem zainteresowana. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dla zainteresowanych: Dzisiaj FuW wydaje rekomendację zakupu dla Straumanna: Artykuł na stronie 14, Straumann przejmuje duńskiego dystrybutora.... Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Straumann to był właściwy wybór, są stabilne lub lekko rosną dzisiaj. Nobel -5%!

Napisany przez Simona
Mam nadzieję, że tak zostanie. I jak będzie wyglądać jutro. Być może trzeba będzie zareagować, ale czy od razu zareagować? ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Ja, jestem ciekawa, czy to się utrzyma. I jak będzie się to rozwijać jutro. Być może trzeba będzie zareagować, ale czy od razu ponownie zaangażować się? 8) Pozdrowienia, Simona
Ponieważ nie mogę działać podczas pracy, pozwolę moim mężczyznom poszukać okazji. Jeśli ceny spadną, będę mógł ponownie kupić. miłego popołudnia

Napisany przez Simona
Dobrze się trzyma. Tak trzymaj, do góry, do góry, do góry 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Dla mnie zasada brzmi: Jeśli firma publikuje liczby, a kurs nie spada od razu, uważam to za pozytywny znak. Straumann otworzył się w poniedziałek z luką kursową, co uważam za sygnał kontynuacji, dlatego myślę, że wcześniej czy później pójdą na północ. Opor: 325.- Wsparcie: 285.- Według mnie 310.- nie jest oporem, nawet jeśli tak się wydaje.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Simona... nie chcę psuć ci apetytu na Straumanna w żadnym wypadku Ale twój ulubieniec może mieć nową konkurencję. Prof. dr Manfred Peters z Federalnego Instytutu Fizyczno-Technicznego opracował rewolucyjny system implantów, który nie wymaga wewnętrznego łączenia, składa się z niewielu części i jest bardzo łatwy w użyciu dla dentysty. Pod nazwą produktu IQ:Nect Heraeus Kulzer wprowadzi ten system implantów na rynek niemiecki w 2006 roku. Jest to zupełnie nowa technika implantacyjna, która została w tym roku nagrodzona przez Izby Przemysłowo-Handlową w Brunszwiku Nagrodą Transferu Technologii. Ale sprawdź samodzielnie w Google hasło IQ:NECT... brzmi bardzo obiecująco. Pozdrowienia, tho

Napisany przez Dany1
Cześć Thoo, dzięki za Twój post. Zobaczymy, co przyniesie przyszłość. Nowe produkty zazwyczaj mają swoje początkowe problemy. Jednak kanał dystrybucji nie jest zły... Czy Heraeus jest notowane na giełdzie? Nie mam jeszcze obaw co do Straumanna, ale dobrze jest być wcześniej informowanym o wprowadzaniu nowości na rynek. Przewaga wiedzy to 99% sukcesu na giełdzie... https://www.heraeus.de/hh/deu/holding_home.nsf/$frameset/FPBilanz

Napisany przez Simona
Dziękuję wam obu. Nie martwię się o to (do 2010 roku) Straumann na pewno się tym zajmie. 8) Nowości zawsze warto sprawdzić... :lol: https://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=34117 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Heraeus to firma rodzinna. W ramach działy Heraeus Kulzer, udział w części implantów zębowych jest nadal bardzo niewielki. Raczej zakładam, że firma będzie nadal skupiała się na swoich głównych działach i ewentualnie udzieli licencji na tę nową innowację.

Napisany przez Simona
Tak samo myślałam. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
~ straumann (Wiadomość e-mail) Straumann mianuje Marco Gadolę na nowego dyrektora finansowego Bazylea, 19 grudnia 2005: Straumann, wiodąca firma na świecie w dziedzinie implantów zębowych i regeneracji tkanek jamy ustnej, ogłosiła dziś nominację Marco Gadoli na stanowisko dyrektora finansowego oraz wiceprezesa wykonawczego ds. finansów, Dywizja Finansowa Marco Gadola (42) to doświadczona osoba zarządzająca z międzynarodowym dorobkiem w dziedzinach finansów, zarządzania oraz łańcuchem dostaw. Przechodzi z międzynarodowej szwajcarskiej firmy spożywczej Hero, gdzie od 2001 roku pełnił funkcję dyrektora finansowego grupy, do Straumanna. Na stanowisku w Hero Marco Gadola odpowiadał za obszary finansów, technologii informacyjnej i logistyki. Ponadto miał on odpowiedzialność finansową i handlową za kilka spółek koncernu Hero, w tym za Hero Szwajcaria i Hero Włochy. Grupa Hero miała w 2004 roku obroty w wysokości 1,35 miliarda CHF i zatrudnia około 3500 pracowników. Wcześniej Marco Gadola pracował przez dziewięć lat w firmie Hilti, międzynarodowej firmie branży dostawców budowlanych. Tutaj zajmował różne stanowiska handlowe i finansowe w różnych krajach, m.in. jako wiceprezes ds. audytu korporacyjnego oraz dyrektor finansowy spółek Hilti w Ameryce Łacińskiej, Stanach Zjednoczonych i Niemczech. Przed czasem spędzonym w Hilti, Marco Gadola pracował w Sandoz International AG jako kierownik audytu i w Banku Szwajcarskim w Bazylei w dziale finansów korporacyjnych. Marco Gadola obejmie nowe stanowisko w czerwcu 2006 roku, zastępując Martina Gertscha, który opuści Straumanna pod koniec stycznia 2006 roku. ************************************************** ******* ************************************************** ******* Witamy Pana Marco Gadolę i życzymy mu w nadchodzącym roku sukcesów, radości i powodzenia w nowej pracy. Jednocześnie dziękujemy Panu Martinowi Gertschowi za doskonałą współpracę w minionych latach i życzymy mu w przyszłości samych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym. Powodzenia dla Straumanna :!: :wink: Z poważaniem, Simona

Napisany przez Simona
Pierwsze reakcje: :idea: https://www.newratings.com/analyst_news/article_1164531.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dzisiaj wypuściłam najniższą transzę STMN. Będę kontynuować. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Firma Straumann zaprezentowała świetne zakończenie, co się tam jeszcze wydarzyło, czy są może jakieś nowości? O godzinie 16:00 nadal dostępne były 10 000 produktów marki OFF-Ex, co daje ładną sumę. Jestem ciekawy jutrzejszego dnia.

Napisany przez Simona
Jak już wspomniano gdzie indziej, dzisiaj ponownie opublikowano Straumanna. I teraz można ruszyć do góry... 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Warto przeczytać, między innymi dotyczące Straumanna: Z FuW: Środa, 11.01.06, 09:37 Data publikacji: 11.01.2006 Wydanie: 2 Strona: 13 Sekcja: INWESTYCJE KAPITAŁOWE Opinie na temat sytuacji na giełdzie Akcje Szwajcarii «Wkrótce pojawią się pierwsze raporty roczne, które dadzą dodatkowe wskazówki odnośnie perspektyw na nowy rok. W niektórych spółkach można spodziewać się zwiększonej zmienności. dolar amerykański, na pozór niezauważony przez rynek akcji, trochę osłabł. Jesteśmy przekonani, że kolejne podwyżki stóp procentowych w USA nie będą ostatnie. Spodziewamy się kilku słabszych dni na giełdzie, po których nastąpi odbicie. Pozostajemy optymistycznie nastawieni do tych spółek, które są korzystnie wycenione, takich jak Holcim, CS Group, Charles Vögele i przedsiębiorstwa ubezpieczeniowe, zwłaszcza Zurich. Swiss Re prawdopodobnie nie odskoczy przed emisją akcji kapitałowej, ponieważ nadal brakuje wystarczających informacji na temat GE Insurance. W przypadku Clariant liczymy na wzrost cen i stabilizację cen ropy oraz na program redukcji kosztów.» Rüd, Blass & Cie Perspektywy na 2006 «Prognozujemy cykliczne przyspieszenie wzrostu gospodarczego na świecie w 2006 roku. W drugim półroczu spodziewamy się korekty nierównowagi makroekonomicznych, wychodzącej od USA (deficyt handlowy USA). Wzrost rentowności obligacji w drugiej połowie roku będzie stopniowo naciskał na gospodarki wrażliwe na stopy procentowe, przede wszystkim USA, powodując osłabienie światowej koniunktury. W przypadku umiarkowanej korekty prognozujemy, że indeks SMI w grudniu 2006 r. osiągnie poziom 8000 punktów; ulubieńcami są bardziej defensywne spółki, takie jak Adecco, Bucher, Credit Suisse, Givaudan, Nestle i Straumann. Istnieje jednak rzeczywiste ryzyko, że inwestorzy i banki centralne przestaną finansować deficyt rachunku bieżącego USA i dlatego może dojść do nieoczekiwanie szybkiej i drastycznej korekty tych nierównowag. W takim przypadku preferujemy firmy o niższym profilu ryzyka, takie jak Ems-Chemie, Georg Fischer i Tamedia.» Bank Sarasin Perspektywy dla Europy «W Europie spodziewamy się w nadchodzących miesiącach powolnego, stopniowego przyspieszenia wzrostu. Jednak wzrost nadal będzie poniżej trendu. Dotychczasowa pewność firm nie przeniosła się na gospodarstwa domowe. Ze względu na wysokie bezrobocie i stagnację realnych zarobków przewidujemy powściągliwe konsumpcji. W kontekście rosnących wskaźników inflacji oraz obaw Europejskiego Banku Centralnego o to, że wyższe ceny surowców coraz bardziej wpłyną na ostatecznych odbiorców, prognozujemy kolejne podwyżki stóp procentowych. W Europie jesteśmy nadwagi w sektorach energii, dóbr niecyklicznych, technologii, banków i ubezpieczeń, a z kolei obniżamy wagę sektorów usług publicznych, telekomunikacyjnego, przemysłu, farmaceutycznego i spożywczego.» Atag Asset Management ************************************************** **** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Raport opublikowany 1. grudnia 2005: Spotkanie z CFO Firma dobrze się rozwija Wczoraj CFO Straumanna, Martin Gertsch, potwierdził podczas osobistego spotkania z nami prognozę na cały rok 2005, zakładającą wzrost sprzedaży o 20% i poprawę marży EBIT o około jeden procent. Na rok 2006 firma planuje przewyższyć wzrost rynku na skalę globalną, który szacuje się na 15-17%. Ma to być wsparte poprawą wykonania stosunkowo nowej siły sprzedaży w USA oraz nowymi produktami, takimi jak SLActive i biomateriały. Marża brutto w 2006 roku nadal może być wpływana przez zwiększenie produkcji w USA i produkcji SLActive. Jednak Gertsch uważa, że poprawa marży EBIT jest możliwa dzięki ekonomii skali w dystrybucji stanowisk i ogólnych kosztach administracyjnych. Jesteśmy zadowoleni z naszych prognoz Prognozy na cały rok 2005E są porównywane z naszymi prognozami wzrostu sprzedaży o 19,8% i poprawy marży EBIT o 1,1%. Dla 2006E nadal jesteśmy komfortowi z naszym prognozowanym wzrostem sprzedaży o 20%, co jest o 1% wyższe od konsensusu. Na poziomie marży możemy sobie wyobrazić, że nasza obecna prognoza marży brutto na rok 2006E (81,4% w porównaniu z 81,0% w 2005E) może okazać się zbyt optymistyczna, ale jednocześnie szacunki dla kosztów dystrybucji (37,5% w porównaniu z 37,6% w 2005E) i generalnych kosztów administracyjnych (7,4% w porównaniu z 7,4% w 2005E) mogą być zbyt konserwatywne. Ogólnie, nadal sądzimy, że poprawa marży EBIT o 0,3% w 2006E jest osiągalna. Przypominamy: Martin Gertsch opuści Straumanna po 8 latach pracy w styczniu 2006 roku, ponieważ chce podjąć nowe wyzwania. Nie zostanie ujawnione, jakie będą te nowe wyzwania, dopóki nie rozpocznie pracy w nowym miejscu. Z wczorajszej rozmowy jasno wynikało, że za tą zmianą stoi komunikacja o powodach osobistych. Cena akcji obecnie na niskim poziomie Byliśmy zadowoleni z wczorajszego spotkania. Wierzymy, że firma dobrze się rozwija i jest na dobrej drodze, aby spełnić nasze prognozy nie tylko dla IV kwartału 2005E, ale także dla 2006E. Akcje obecnie są notowane o 21,3% poniżej naszej wartości godziwej DCF w wysokości 362 CHF, co jest również naszym celem cenowym. Zniżka do Nobel Biocare wynosi 13%, jeśli mierzyć przez wielokrotności P/E dla 2006E i 2007E oraz około 18%, jeśli mierzyć w EV/EBITDA dla 2006E i 2007E. Uważamy, że obecnie wielu inwestorów czeka na dane za IV kwartał 2005 roku i prognozy na 2006 rok, aby uzyskać większą pewność co do wzrostu rynku europejskiego, wzrostu sprzedaży Straumanna w USA i rozwoju marży brutto, zanim zdecydują się zainwestować. Jednakże zwracamy uwagę, że jeśli firma spełni już oczekiwania konsensusu, może być za późno, aby zdobyć akcje w obecnie niskim poziomie. Utrzymujemy naszą rekomendację Zakupu z celem cenowym na 12 miesięcy w wysokości 362 CHF. Samuel Stursberg +41 44 213 94 93 samuel.stursberg@sarasin.ch

Napisany przez Simona
I tutaj a propos...Aktualności z dzisiaj, 18.01.06 https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/straumann-holding.asp To prawie mogło być ode mnie :idea: Tutaj również dokonano manipulacji w dół! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Ten lekarz (DrKW) zaleca zakup z celem Sfr.320.

Oznacza to zysk z kursu w wysokości 8%, lub 6% po uwzględnieniu opłat.

Powinien on jedynie potrzebować produktu, a nie kupować firmę!

Lancelot

Napisany przez Simona
:P :lol: To był kolejny od Lancelota. Tak, humor to jest, gdy śmiejemy się mimo wszystko. Dziękuję ci. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Wczoraj zostałem zmuszony do ponownego zakupu wsparcia na poziomie 290,25, gdzie osiągnąłem swoją granicę wytrzymałości. Zazwyczaj w takiej sytuacji akcja osiąga swoje dno... i eksponuję się maksymalnie w ryzyku.

Napisany przez Simona
Też tego nie toleruję, dlatego wczoraj zapytałem w firmie. Oczekuję na odpowiedź. (Możliwe, że plotki dotyczące Nobel Biocare miały niezdrowy wpływ na branżę dentystyczną). W takim przypadku trzeba jasno stwierdzić, że Hans nie jest równy Heiri. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: (Możliwe, że plotki dotyczące Nobel Biocare miały negatywny wpływ na branżę dentystyczną) :shock:. W takim przypadku trzeba byłoby pilnie wyjaśnić, że Hans nie jest równy Heiri.
Oczywiście te plotki dodatkowo osłabiły branżę. Ale po pierwsze nie mają one nic wspólnego ze Straumannem, a po drugie dotyczą tylko 2% obrotów Nobla. Po trzecie ta sprawa wręcz podaje piłkę do podyktowania marketingiem Straumanna w subtelny sposób. Pozytywne aspekty są zaniedbywane. Przejęcie w grudniu duńskiego dystrybutora DenTech mogłoby być czymś takim. Duńczycy są obecnie mistrzami konsumpcji. Być może także w dziedzinie stomatologii. Straumann pozostaje wierna swojej tradycji silnej obecności na rodzimym rynku konkurencji...

Napisany przez Simona
To prawda, że te plotki nie mają nic wspólnego ze Straumannem. Straumann od lat działał bardzo dobrze przed swoją ówczesną debiutem na giełdzie i zawsze był gwarantem jakości. Jednak publiczność szybko staje się podejrzliwa i zaczyna obawiać się o swoje pieniądze, gdy na rynku pojawi się szara owca, nawet jeśli prezentuje najpiękniejszy uśmiech. (Przykłady z innych branż są liczne)! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Jednak publiczność szybko staje się podejrzliwa i boi się o swoje pieniądze, gdy szara owca chodzi po rynku, nawet jeśli prezentuje najjaśniejszy uśmiech. (Przykłady w innych branżach są wystarczające)!
Masz rację! Ale... Duża masa (konsumenci końcowi) nie dostrzega tego właściwie. Jesteśmy zalewani taką ilością informacji, że jest filtrowana i szybko zapominana. Chyba że muszę za tydzień się zdać na wszczepienie... Uważam, że jedynym czym masowa publiczność była zainteresowana, był reportaż 10vor10. Ten mnie zdenerwował. Na swoją obronę, Heliane poradziła sobie dobrze i przekonująco w tej sytuacji. Nie mówię, że nie niesie to szkody. Ale jest on prawdopodobnie przeceniany. My jako zaangażowani lub zainteresowani firmą, oczywiście wyłączamy filtr. Jako dentysta również zastanowiłbym się i wybrał firmę, która oferuje mi najlepszą wydajność i najmniejsze ryzyko. Straumann z pewnością będzie potrafił to uzasadnić.

Napisany przez Simona
Cześć Nadal nie dostałam informacji. Firma ma się świetnie pod każdym względem. Wszystkie moje pytania zostały zadowalająco i bardzo przyjacielsko zrealizowane. (Dotyczy 10vor10, Straumann informuje głównie odpowiednich specjalistów na temat swoich produktów, mniej ogólną publiczność). Pozdrowienia, Simona

Jeśli fundusz Medtech spada, to strategia hedgingowa przedsiębiorstwa oraz jego bilans, prognozy, działalność - wszystko to odgrywa zupełnie podrzędną rolę. Cała branża medyczna jest teraz na celowniku i ma zostać wyczerpana. Dopiero gdy wredni akcjonariusze sprzedadzą swoje udziały, a praktycznie nikt nie będzie już posiadać akcji, banki będą mogły rozpocząć swoje orgie poleceń zakupu. Po prostu zbierać niewielkie pozycje zawsze o 15% taniej i przesiewać, ponieważ obecnie jest po prostu problem. Bezcelowe nerwowość nic nie daje, pozwólcie im postukać i paplać o sprzedaży i zmienić trochę coś koniec końców? Dotyczy: Synthes, Straumann, Zimmer, Nobel, Alcon itp. To samo zjawisko zachodzi w przypadku akcji firm technologicznych, takich jak Intel, Texas itd.

Napisany przez beat
Simona pisze: Firma prosperuje pod każdym względem.
Cześć Simona! Dziękuję za informację. Nie spodziewałem się niczego innego! Po wynikach Nobla (9.2.) i Straumanna (16.2.) oraz decyzji w sprawie Direct, akcje znów się trochę poruszą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata