Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3eugh
[cytat=ducnici">
1. §346 odnosi się do odstąpienia od umowy, a nie do odstąpienia!
[/cytat]
Zgadza się, dzięki! Dlaczego bank odnosi się do paragrafu dotyczącego odstąpienia od umowy, a nie odstąpienia?

Cytat ducnici

2. W przypadku odstąpienia od usług finansowych stosuje się §357a BGB (m.in.)...

(3) W przypadku odstąpienia od umowy kredytu konsumenckiego, pożyczkobiorca jest obowiązany do zapłacenia ustalonego oprocentowania kapitału kredytowego w okresie między wypłatą a spłatą kredytu.
Jeżeli można udowodnić, że wartość korzyści z użytkowania była niższa niż ustalone oprocentowanie kapitału, to należy zapłacić jedynie niższą kwotę.

Czy § 357a BGB obowiązywał już w roku 2008 (kiedy zawarta została umowa)? Czytam pod linkiem następującą przypis:

Wersja na podstawie Ustawy o wdrożeniu dyrektywy w sprawie praw konsumentów i zmianie ustawy o pośrednictwie w obrocie nieruchomościami z dnia 20.09.2013 r. (BGBl. I S. 3642) wchodząca w życie z dniem 13.06.2014 r.

W innych przypadkach znajdują się tam wskazówki/linki do poprzednich wersji ustaw. Tutaj jednak nie ma takich informacji, więc mam wrażenie, że cały § 357a wszedł w życie dopiero z dniem 13.06.2014 r., czyli nie było wcześniejszych wersji tej ustawy.

Jeśli jest tak, to co obowiązuje w przypadku umów zawartych przed tą datą? Czy istnieją inne paragrafy, które w jakimś stopniu to regulują?

Napisany przez Harley

Czy § 357a BGB obowiązywał już w 2008 roku (kiedy została zawarta umowa)? Czytam pod podanym linkiem następującą uwagę na dole strony: W innym miejscu znajdują się tam (przy innych paragrafach) wskazówki/linki do wcześniejszych wersji ustaw. Tutaj jednak takich informacji nie ma, więc mam wrażenie, że cały § 357a wszedł w życie dopiero z dniem 13.06.2014 r., czyli wcześniej nie było żadnych poprzednich wersji ustawy.

Jeśli tak jest: Co obowiązuje w przypadku umów zawartych przed tą datą? Czy istnieją inne paragrafy, które w pewien sposób to regulują?

Ja też tak uważam. § 357a jako przepis specjalny dotyczący odstąpienia od umów o świadczenie usług finansowych został wprowadzony do BGB po raz pierwszy dnia 13.06.2014 r.

Wcześniej obowiązywał ogólny przepis § 357 również dotyczący umów o świadczenie usług finansowych.

Jednak § 357 był w przeszłości zmieniany kilkakrotnie. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić, która wersja ma zastosowanie do obecnych odstąpień od starych umów.

)

Napisany przez 3ducnici
Stwierdzam, tak, to może być możliwe. Ostatnio gdzieś czytałem o tym. Powoli traci się rozeznanie...
Aktualizacja
1. Ustawowe regulacje
Punktem wyjścia każdego rozważania są regulacje ustawowe. W przypadku udanego odwołania stosunek dłużnika zmienia się w stosunek zwrotny.
Od 13.6.2014 r. obowiązują przepisy § 357 a BGB, które określają skutki prawne odwołania umów dotyczących usług finansowych.
Ni mniej, ni więcej dotyczą one umów konsumenckich zawartych przed 13.6.2014 r., o czym mówi art. 229 § 32 I EGBGB.
W związku z tym mają zastosowanie przepisy BGB w brzmieniu obowiązującym do tego dnia, co oznacza, że dla istotnych przypadków praktycznych umów sprzedawnionych na podstawie odwołania w § 357 I BGB odpowiednie są przepisy o odstąpieniu (§§ 346 ff. BGB).
Zgodnie z § 346 I BGB otrzymane świadczenia muszą zostać zwrócone, a korzyści pobrane należy oddać lub nabyć odszkodowanie na podstawie § 346 II BGB. Ta reprezentacja odwraca uwagę na wzajemne roszczenia o płatność.
Rozprawa na temat skutków odwołania przez konsumenta umowy kredytu
Rozważania dotyczące uwzględnienia zwrotu z uwzględnieniem
Kredytów hipotecznych
Sędzia Sądu Okręgowego Dr. Kilian Servais
NJW 2014, 3748

Napisany przez 2RAM
O ile mi wiadomo, powinno to zależeć od wersji, która obowiązywała w momencie zawarcia umowy.....

Napisany przez 3eugh
Ekscytujący temat! O co chce przekazać B ank prezentując prezentację?

Klient powinien zapłacić ustaloną umownie stopę procentową za okres między wypłatą a spłatą zgodnie z § 346 Abs. 2, zdanie 2, zdanie 1 BGB. Bank nie musi korzystać z rynkowej stopy procentowej zgodnie z § 346 Abs. 2 zdanie 2 BGB, ponieważ przepis ten stosuje się tylko do zabezpieczonego hipoteką kredytu zgodnie z § 495 Abs. 2 pkt 3 zdanie 2 BGB.

W przypadku udanego odwołania klient nie musi zwracać otrzymanych świadczeń plus korzyści (ewentualnie również ustalona stopa procentowa zamiast rynkowej stopy procentowej) bankowi, jeśli kredyt został już całkowicie spłacony (znam podobny przypadek). Bank musiałby jednak zwrócić raty dokonane przez klienta (spłata + odsetki), z dodaniem oprocentowania w wysokości 5 punktów procentowych ponad stopą bazową. W ten sposób klientowi powstałby zysk, nawet jeśli Bank nie zgodziłby się na rynkową stopę procentową (niezależnie od tego, czy uzasadniona czy nie) i użyłby umownej. Czy coś przeoczyłem?

Czy opłaty za ubezpieczenie saldo-debetowe nie powinny być również w całości zwracane przy rozwiązaniu wstecznym? Rozumiem relację wsteczną tak, że strony (Bank i Klient) powinny być postawione w sytuacji, jak gdyby umowa nigdy nie została zawarta. Czy to prawidłowe? Patrz również na orzeczenie BGH z dnia 18.01.2011 r., sprawę XI ZR 356/09:

3 Stwierdza się, że powód nie jest winien pozwy bankowi do zwrotu składek ubezpieczeniowych finansowanych z umowy pożyczki... wraz z należnymi odsetkami i kosztami.

Z tego wynika, że nawet część odsetkowa powinna zostać zwrócona klientowi, która przypada na opłaty związane z ubezpieczeniem saldo-debetowym. Wydaje mi się, że tylko biegły może to obliczyć, przynajmniej tak przypuszczam. Czy ktoś może mieć więcej informacji na ten temat?

@bash: Patrz również na odpowiedź Highway69 z dnia 31.01.2015 r. na Twoje pytanie na test.de:

Nie, przedstawienie Banku jest nieprawidłowe. Zgodnie z prawem międzyczasowym na umowę pożyczki zawartą w 2008 r. w przypadku odwołania stosuje się § 346 Abs. 2 ust. 2 zdanie 2 BGB, nawet jeśli nie jest to zabezpieczone hipoteką. Tylko w przypadku umów zawartych po 11.06.2010 r. to już nie obowiązuje. (Dla umów zawartych po 13.06.2014 r. odniesienie znajduje się teraz w § 357a ust. 3 zdanie 1-3 BGB). Dowód, że wartość korzyści użytkowej z kredytu była niższa niż określona w umowie zapłata, jest zatem dopuszczalny w przypadku umowy kredytowej zawartej już w 2008 r., niezależnie od zabezpieczenia hipotecznego.

Brakuje mi jednak źródła dla podanej daty (11.06.2010 r.). W każdym razie w wyroku OLG Düsseldorf z dnia 17.01.2013 r. (sprawa I-6 U 64/12) podano datę 11.07.2010.

Napisany przez Widerruf jetzt
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, dodałem ten wyrok do wątku Widerrufsjoker - Rückabwicklung, ponieważ jest naprawdę warty przeczytania.

Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na inną kwestię, a mianowicie na to, że przy zawieraniu umowy kredytowej w umowie musi być określona metoda obliczania odszkodowania za wcześniejszą spłatę (VFE) - patrz § 492 BGB Abs 2.:

(2) Umowa musi zawierać wymagane dla umowy kredytu konsumenckiego informacje zgodnie z artykułem 247 §§ 6 do 13 Przekształcenia Kodeksu Cywilnego.

Odniesienie do artykułu 247 EGBGB § 7 S. 3:

§ 7 Dodatkowe informacje w umowie

Umowa kredytu konsumenckiego musi jasno i zrozumiale zawierać następujące informacje, o ile są one istotne dla umowy:

informację o tym, że kredytobiorca musi ponieść koszty notarialne, zabezpieczenia i ubezpieczenia wymagane przez kredytodawcę, w przypadku płatnych środków finansowych w szczególności zastrzeżenie prawa własności, metodę obliczania roszczenia z tytułu odszkodowania za wcześniejszą spłatę, o ile kredytodawca ma zamiar skorzystać z tego roszczenia w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu przez kredytobiorcę, dostęp kredytobiorcy do pozasądowego postępowania reklamacyjnego i odwoławczego oraz ewentualne warunki dostępu do tego postępowania.

Czy dotyczy to również kredytów hipotecznych?

Jeśli tak, to zakładam, że w przypadku umów, w których bank później chce nałożyć VFE, ale metoda obliczania VFE nie została wymieniona w umowie, nie można żądać VFE. Czy się mylę?

Czy dla klientów, którym zależy mniej na przywróceniu, a bardziej na uniknięciu VFE, byłoby to alternatywą dla odwołania?

Czy ktoś zna odpowiednie wyroki w tej sprawie?

Napisany przez Klinoklas
Cześć wszystkim,

Załóżmy, że kredyt hipoteczny wynosił pierwotnie

100 000 euro
Pozostała kwota do spłaty: 50 000 euro
Do banku wpłacono 2500 euro tytułem odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Jaka jest wartość sporu przed sądem: 100 000 euro? czy 2500 euro z tytułu odszkodowania?

Dziękuję z góry za odpowiedź!

Pozdrowienia
Stefan

Napisany przez 3eugh
Z jakim uzasadnieniem opłacono VFE pod warunkiem? Czy zostało zapowiedziane lub już wydane oświadczenie o odstąpieniu? Czy należy wnieść pozew o stwierdzenie skutecznego odstąpienia?

Z wehrt.de:

Ponieważ w ramach sprawy dotyczącej istnienia lub nieistnienia umowy kredytowej, wiele sądów ma tendencję do ustalenia wartości sporu w wysokości kapitału kredytowego.

Jest wielu adwokatów, którzy ustalają niższą wartość sporu, np. resztę zadłużenia, VFE lub inne korzyści finansowe, jakie mogłyby przysługiwać klientowi. Jeśli udałoby się osiągnąć porozumienie pozasądowe z bankiem, sprawa pozostałaby na tej wartości sporu. Ale jeśli jednak sprawa trafi do sądu, prawdopodobieństwo, moim zdaniem, jest bardzo duże, że wartość sporu wzrośnie.

Istnieją jednak także sądy, gdzie wartość sporu w sprawie stwierdzenia skutecznego odstąpienia jest określana na podstawie nadal pozostałego zadłużenia kredytowego: LG Ulm, wyrok z dnia 25.4.2014 r., sygn. sprawy 4 O 343/13 (patrz wyciąg na końcu).

Uwaga, w tym wyroku wartość sporu jest bardzo wysoka, co wynika z faktu, że zaległa reszta kredytu była nadal wysoka (z uwagi na kredyt balonowy) i był dodawany także odsetek.

Ten wyrok prawdopodobnie nie był ostatnim w tym postępowaniu. Sprawa trafiła także do OLG Stuttgart, wyrok z dnia 17.09.2014 r., sygn. sprawy 9 U 120/14. W nim potwierdzono skuteczne odstąpienie itp. Ciekawostką w tej sprawie jest to, że był to (kolejny raz) tzw. wyrok uznający, czyli bank zapobiegł tym samym, aby kwestia została rozstrzygnięta przez Sąd Najwyższy w ważnych kwestiach dla porównywalnych spraw.

W tym kontekście możliwe, że zainteresować Cię może także to pytanie (i odpowiedź): kliknij.

Napisany przez sonic7
Szukam refinansowania po tym, jak otrzymałem ofertę porównawczą. Dzisiaj dowiedziałem się, że bank Santander odmawia udzielenia refinansowania w związku z kontrowersjami dotyczącymi uregulowań odstąpienia od umowy. Z bankiem Santander nie ma sensu konsultować tej sprawy. Uważam, że taka postawa jest nie do zaakceptowania, zwłaszcza że otrzymałem tę informację telefonicznie dopiero po godzinnej wizycie. Od samego początku byłem szczery i poświęciłem odpowiednio dużo czasu. Czy ktoś ma jeszcze inne negatywne przykłady?

Napisany przez 3eugh
To nic nowego:

Wiadomość dotycząca finansowania nieruchomości: Klienci niechciani po odwołaniu, Finanztest 9/2014.

Szczegółowe wyniki badania Finanztest dostępne są w specjalnym wydaniu kredytów hipotecznych, Finanztest 9/2014, w tabeli: Odwołanie kredytu
Stan: 1 października 2014 r.
Finanztest zapytał 76 dostawców, na co odpowiedziało 49 z nich. 12 dostawców nie chciało odpowiadać na pytania: Augsburger Aktienbank, DEVK, PSD Bank Berlin-Brandenburg, PSD Köln, PSD Rhein-Ruhr, Santander Bank, Sparda Baden-Württemberg, Sparda Hamburg, Sparda Hessen, Sparda West, Sparkasse Hannover i Stadtsparkasse Düsseldorf. U pozostałych 15 dostawców odpowiedź wciąż się nie pojawiła.

Ale w internecie jest również wystarczająco dużo informacji na ten temat, aby nie dać się tym zrazić, ponieważ istnieje (jeszcze) wiele alternatywnych dostawców. Powodzenia!

Napisany przez Sam
@Sonic7: Zobacz tutaj: https://www.test.de/Immobilienkredit...18800-4764951/

Może jeszcze nie znasz tej listy!? Moje doświadczenie jest takie, że dużym pośrednikom kredytowym (Interhyp i Dr. Klein) zaleca się, żeby odpierać odwołujących się kredytobiorców. To jednak tylko moje doświadczenie.

Napisany przez kreis96
Cześć Sonic,
już wcześniej wysłałem do forum moje doświadczenia i rekomendacje dotyczące Twojego problemu. Możesz sprawdzić moje wpisy pod moim nazwiskiem.

Napisany przez kreis96
Cześć wszystkim,

nadal mam błędne WRB do zrealizowania w jednym z oddziałów Sparkasse i otrzymałem potwierdzenie od mojego RSV.

Jeśli chodzi o rozliczenia, chciałbym ustalić kwotę. W tym forum ktoś kiedyś zamieścił link do kalkulatora zwrotów, ale nie mogę znaleźć tego posta. +

Kto może mi pomóc?

Napisany przez 3eugh
Na stronie test.de znajdziesz to, czego szukasz.

Napisany przez Szepanski
[Cytat=Sam;96168]Być może nie znasz jeszcze tej listy!? Moje doświadczenie mówi, że dużym pośrednikom kredytowym (Interhyp i Dr. Klein) prawdopodobnie zależy na odstraszaniu odstąpców od umowy. To jest jednak tylko moje osobiste doświadczenie.

Rozmawiałam z jednym z wymienionych pośredników i dokładnie opisałam, o co chodzi, następnie dostarczyłam niezbędne informacje dotyczące sytuacji finansowej itp. i ostatecznie otrzymałam informację, że nie będzie trudności, jeśli moja instytucja finansowa zaakceptuje moje odstąpienie i żądałaby pozostałą kwotę. Jest gotowy do ewentualnego refinansowania. Oczywiście nie jest to zobowiązująca obietnica, ale nie potrzebuję tego, dopóki reakcja mojej instytucji finansowej nie zostanie wyjaśniona.

Napisany przez Hanomag

Rozmawiałem z jednym z wymienionych pośredników i konkretne przedstawiłem, o co chodzi, podałem mu również wymagane informacje dotyczące sytuacji finansowej itp., a ostatecznie otrzymałem informację, że nie będzie problemów, jeśli SK zaakceptuje mój odstąpienie oraz zażąda reszty kwoty. Jest gotowy do ewentualnej refinansowania. Oczywiście to nie jest zobowiązująca obietnica, ale na razie nie jest mi to potrzebne, dopóki reakcja mojej SK nie jest jeszcze wyjaśniona.

Miałem podobne doświadczenie. Jednak warunki są skromne. Czasami otrzymuję oferty, które są wyższe niż oferta porównawcza mojego banku.

Napisany przez d_dus
Kiedy zawierzesz porozumienie z bankiem w sprawie błędnych WRB odnośnie nowej stopy procentowej, czy ma to związek z 10-letnim okresem specjalnego wypowiedzenia umowy? Czy okres ten zacznie się liczyć od nowa, jeśli zmienisz stopę procentową? Czy trzeba coś wziąć pod uwagę, decydując się na ofertę?

Napisany przez Hanomag

Gdy zawierasz umowę z bankiem w sprawie błędnej WRB w celu ustalenia nowej stopy procentowej, czy ma to związek z 10-letnim okresem specjalnego wypowiedzenia? Czy ten okres zaczyna się od nowa, gdy zmieniasz stopę procentową? Czy trzeba coś wziąć pod uwagę, decydując się na ofertę?

Okres specjalnego wypowiedzenia dotyczy tylko umów oprocentowania na okres dłuższy niż 10 lat. Wówczas można wypowiedzieć umowę dopiero po 10 latach, z rocznym terminem wypowiedzenia.

Zazwyczaj ustala się stopę procentową, która jest powiązana z określonym okresem, np. 1,5% rocznie na stałe przez 10 lat. Jeśli bank jest gotowy do przedstawienia nowej oferty, to oczywiście obejmuje ona ponownie stopę procentową i okres obowiązywania.

Zanim zdecydujesz się na nową umowę, musisz ocenić, czy to się opłaca. Jeśli masz jeszcze 2 lata z oprocentowaniem 4,4%, a bank oferuje przyszłe 10 lat z oprocentowaniem 2,4%, to prawdopodobnie nie jest to opłacalne, ponieważ po zakończeniu pozostałych dwóch lat możesz zakończyć z 1,4%. Jedyną korzyścią byłaby pewność co do oprocentowania. Ale patrząc na sytuację, stopy procentowe raczej nie wzrosną w najbliższych latach.

Napisany przez 3eugh

Zrobiłem takie samo doświadczenie. Warunki są jednak skromne. Czasami otrzymuję oferty, które są wyższe niż oferta porównawcza mojego banku.

Może odmawiający teraz mają nową strategię, że oferują (po konsultacji?) oferty, ale z niewielkimi warunkami.

Ponadto zakładam, że w przypadku zagrożenia lub nawet ogłoszenia odstąpienia, bank nie oferuje przedłużenia, ale nowej pożyczki, co oznacza, że istnieje możliwość wypowiedzenia umowy po 10 latach (jak wyżej, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia) zgodnie z Kodeksem cywilnym, a czas zaczyna liczyć się od daty nowej umowy.

Odnośnie pytania, czy to jest opłacalne, być może warto również rozważyć możliwość pożyczki z opcją forward lub pożyczki ze zmienną stopą procentową. Po prostu oblicz, co ma sens.

EDYCJA - Jeszcze jedna uwaga: w nowym wątku Widerrufsjoker - Verwirkung zbieram wyroki, gdzie sądy uznały, że doszło do utraty prawa do odstąpienia lub właśnie nie. Uważam to za interesujące, ponieważ różne senaty tego samego sądu wydawały diametralnie różne oceny (w przypadkach porównywalnych?). Czy faktycznie były one porównywalne, czytelnik może dowiedzieć się dopiero czytając wyrok, o ile jest dostępny, i o ile zawsze można go zrozumieć językowo.

Napisany przez d_dus

Termin wypowiedzenia specjalnego obowiązuje tylko wtedy, gdy ma się umowę oprocentowania na okres dłuższy niż 10 lat. Wtedy dopiero po 10 latach można wypowiedzieć ją z półrocznym terminem.

Zazwyczaj ustala się stopę procentową powiązaną z określonym okresem, np. 1,5 % rocznie na stałe przez 10 lat. Jeśli bank jest gotowy do przedstawienia nowej oferty, to oczywiście zawiera ona ponownie zarówno stopę procentową, jak i okres kredytowania.

Przed ponownym zobowiązaniem się trzeba oszacować, czy to się opłaca. Jeśli pozostał już jedynie okres 2 lat z oprocentowaniem 4,4 %, a bank oferuje 2,4 % na kolejne 10 lat, to prawdopodobnie nie ma to sensu, ponieważ po zakończeniu tych dwóch lat z oprocentowaniem 4,4 % można być możliwe, że zakończy się na 1,4 %. Jedyną korzyścią byłoby zabezpieczenie stopy procentowej. Jednak wygląda na to, że w najbliższych latach stopy procentowej nie wzrosną.

Prawidłowe sfinansowanie zostało ustalone na 15 lat. Nosiłem się z zamiarem negocjacji dostosowania stopy procentowej do zakończenia okresu 10-letniego, który przypada na połowę 2016 roku. Następnie planuję [url]refinansowanie[/url] u innego banku. Moje pytanie brzmi: jeśli teraz po 8,5 roku dokonam dostosowania stopy procentowej, czy termin wypowiedzenia specjalnego nadal normalnie obowiązuje, czy dostosowanie generuje nowe zobowiązanie odnośnie stopy procentowej?

Napisany przez Hanomag

Zadaj pytanie tutaj, jeśli teraz po 8,5 latach dokonujesz zmiany oprocentowania, czy specjalne wypowiedzenie nadal będzie obowiązywać normalnie, czy dostosowanie spowoduje nowe wiązanie odsetek?

Nowa gra, nowe szczęście. Oczywiście, będziesz miała/ł nowe wiązanie odsetek.

Napisany przez 3eugh
Ja, mam na myśli - patrz § 489 BGB (1) Nr. 2 (podkreślenie moje):

(1) Kredytobiorca może wypowiedzieć umowę kredytu ze stałą stopą procentową w całości lub części,
1. jeżeli okres zapadalności odsetek kończy się przed terminem przeznaczonym na spłatę i nie zawarto nowej umowy dotyczącej stopy procentowej, zachowując okres wypowiedzenia wynoszący co najmniej miesiąc, po upływie dnia kończącego okres zapadalności odsetek; jeżeli ustalono dostosowanie stopy procentowej w określonych okresach do roku, to kredytobiorca może wypowiedzieć umowę tylko na dzień kończący okres zapadalności odsetek;
2. w każdym przypadku po upływie dziesięciu lat od całkowitego otrzymania kredytu, zachowując okres wypowiedzenia wynoszący sześć miesięcy; w przypadku zawarcia nowej umowy dotyczącej terminu spłaty lub stopy procentowej po otrzymaniu kredytu, czas ten zastępuje termin otrzymania.

Mówiąc o otrzymaniu kredytu, mam na myśli datę, kiedy cała kwota kredytu została wypłacona. Jeśli dzisiaj ustalisz nową stopę procentową, czas 10 lat (+6 miesięcy okresu wypowiedzenia) zaczyna liczyć się od nowa od dzisiaj.

Ponadto różnica między prawdziwym a fałszywym refinansowaniem może być istotna - patrz tam pod punktem 3. Kontynuowane prawo do korzystania z kapitału.

Napisany przez Hanomag

Jeśli dzisiaj ustalono nową stopę procentową, to okres 10 lat (+6 miesięcy okresu wypowiedzenia) zaczyna się od nowa od dzisiaj.

+ 6 miesięcy, tylko jeśli ustalono okres zabezpieczenia stopy procentowej na ponad 10 lat.

Napisany przez 3eugh
Ach, wielkie dzięki, nie wiedziałem o tym. Czy byłeśbyś w stanie podać źródło? Nie chcę Cię nieufnie traktować. Chciałbym po prostu dodać te informacje z odnośnikiem do mojego zbioru linków tutaj na forum.

Ale mam jeszcze jedno pytanie dla jasności: Czy dotyczy to zabezpieczeń oprocentowania dłuższych niż 10 lat, czy już od 10 lat i dłużej?

Jeszcze raz dziękuję!

Napisany przez Sam
@eugh, >= 10 Jahre naturalnie, czyli można wtedy zrezygnować po 10 latach + 6 miesiącach.

Na wiwo jest napisane: Zwyczajne rozwiązanie kredytu hipotecznego jest generalnie dopuszczalne jedynie w przypadku sprzedaży nieruchomości lub gdy bank odmawia udzielenia kolejnego kredytu, a nieruchomość jest potrzebna jako zabezpieczenie dla nowego kredytu udzielonego przez inną instytucję finansową. Wówczas klient może zrezygnować z kredytu hipotecznego z wyprzedzeniem w terminie sześciu miesięcy. Zgodnie z przepisami, nabywcy nieruchomości mogą wypowiedzieć umowę kredytową hipoteczną na koniec okresu obowiązywania oprocentowania, ale najpóźniej po upływie dziesięciu lat. Zatem osoba, która ma okres oprocentowania na pięć lat, może spłacić kredyt po pięciu latach. Osoba, która umówiła się na okres oprocentowania 15 lub 20 lat, może wypowiedzieć umowę po dziesięciu latach.

Źródło: Wirtschaftswoche (na pewno istnieją lepsze źródła): Kredite vorzeitig kündigen: Früher raus aus der Baufinanzierung - Immobilien - Finanzen - Wirtschaftswoche

Napisany przez streunekatze
Cześć, włączam się tutaj, po przeczytaniu pierwszych 14 i około ostatnich 10 stron. Mam 2 kredyty w DKB, jeden z 2005 roku, drugi z 2008 roku. ubezpieczenie RS obejmuje tylko ten z 2005 roku, a powołany adwokat rzucił się na nie jak szpak i wysłał ubezpieczycielowi rachunek w wysokości 2700 euro. Teraz czuję się naprawdę oszukany, przecież od tego roku ten kredyt i tak miał prawo do jednorazowego wypowiedzenia umowy. Czy naprawdę robiłby takie zamieszanie, gdybym sam tego nie odkrył? Drugi kredyt z 2008 roku, który tak naprawdę jest bardziej interesujący, ponieważ zawiera błędy, nie jest objęty ubezpieczeniem RS (dodatek). W tej chwili nie wiem, co mam zrobić. Prawdopodobnie koszty postępowania sądowego w przypadku przegrania są znacznie wyższe niż trzy lata odsetek, czyż nie? (wynoszą 5,1%). Przeczytałem, że DKB praktycznie zawsze doprowadza do procesu sądowego. Prawdopodobnie wiedzą, że większość osób nie odważy się bez ubezpieczenia i mogą od razu ich wyeliminować. Czy istnieje tam bardziej bezpieczna lub tańsza opcja, żeby jednak odzyskać swoje prawa? W tej chwili mam wrażenie, że chcą się wzbogacić tylko prawnicy: Nawet na renomowanych stronach Gansel, Kunkel i innych, zawsze jest napisane 80% umów zawartych między 2002 a 2008 rokiem... Mimo to cała ta sprawa interesuje tylko umowy po 2005 roku, czy się mylę?

Napisany przez Beckstrade
Istnieją dwa różne cele, które klienci dążą do osiągnięcia, składając wadliwe oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

- przekształcenie dotychczasowej umowy w tej samej banku lub rozwiązanie umowy i przeprowadzenie nowego finansowania w innym banku.
(Co w przypadku twojego kredytu najprawdopodobniej już nie ma sensu.)

- lub przeprowadzenie całkowitego rozwiązania umowy, ze zwrotem odsetek itp.
Często możliwe tylko z ubezpieczeniem RS i dużą wytrzymałością.

Napisany przez Gertrud_Geyer

Cześć, dołączam się tutaj po przeczytaniu pierwszych 14 stron i około ostatnich 10 stron.
Mam 2 pożyczki w DKB: jedną z 2005 roku, drugą z 2008 roku. ubezpieczenie RS obejmuje tylko tę z 2005 roku, a powołany prawnik wysłał do ubezpieczyciela fakturę w wysokości 2700 euro. Teraz, z perspektywy czasu, czuję się oszukana. Przecież ta pożyczka miała od tego roku prawo do specjalnego rozwiązania. Czy prawnik na pewno znalazłby ten sposób, gdybym sama tego nie odkryła?

Po co ten wysoki rachunek od prawnika? Co zrobił i co teraz dzieje się z twoją pożyczką z 2005 roku?

Napisany przez IG Widerruf
Strategia cofnięcia nawet atrakcyjna w przypadku kredytów z elementem forward – tak unika się odszkodowania za nieodbior

Że za pomocą tzw. strategii cofnięcia można z sukcesem zrezygnować z kredytu i skorzystać z obecnie korzystnych oprocentowań kredytów budowlanych, omawialiśmy już wielokrotnie. Udane cofnięcie nie jest jednak możliwe tylko w przypadku trwających kredytów, ale także przy kredytach, które zostały uzgodnione w przeszłości, lecz jeszcze się nie rozpoczęły: tzw. kredytach z elementem forward.

Szczególnie w okresie od połowy 2008 roku, gdy zaczęła się zbliżać kryzys euro, który zaczął obniżać stopy procentowe na rynku kapitałowym, wielu nabywców nieruchomości miało poczucie, że jest to wyjątkowa okazja, którą należy wykorzystać. Coraz więcej banków oferowało tzw. kredyty z elementem forward, które pozwalały zabezpieczyć sobie wówczas obowiązujące oprocentowanie za dodatkową opłatą nawet wtedy, gdy kredyt nie jest wypłacany natychmiast, ale na przykład dopiero za pięć lub sześć lat. Na początku 2010 roku stopy procentowe dla dziesięcioletniego kredytu budowlanego spadły właśnie z pięciu do 3,5 procenta. Kto wówczas zawarł kredyt z elementem forward, mógł zabezpieczyć sobie na przykład stopę procentową na poziomie około czterech procent dla kredytu, który zostanie wypłacony w 2015 roku i będzie miał zobowiązanie oprocentowania do 2025 roku.

Dlatego też obecnie wielu właścicieli nieruchomości gryzie w siebie, gdy widzą, że stopy procentowe dla dziesięcioletniego kredytu budowlanego wynoszą obecnie nieco ponad jeden procent - sami natomiast wkrótce otrzymają kredyt, za który będą musieli płacić cztery procenta przez następne dziesięć lat. Aby temu zapobiec, istnieją dwie możliwości: Po pierwsze, zwykłe wycofanie się z umowy i cofnięcie kredytu.

Można poinformować bank, że rezygnuje się z wypłaty kredytu. Wtedy naliczona zostaje tzw. odszkodowanie za nieodbior. Stanowi to odpowiednik odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Odszkodowanie za nieodbior uniemożliwia wypłatę kredytu z elementem forward.

Ze względu na gwałtownie spadające stopy procentowe opłaty za nieodbior rosną lawinowo. Kto na przykład chce obecnie zatrzymać zbliżającą się wypłatę kredytu z elementem forward, który zawarł w 2010 roku po stopie procentowej czterech procent, otrzyma od swojego banku rachunek na kwotę około 16 do 18 procent kwoty kredytu. Na konkretnym przykładzie oznacza to: Dla kwoty kredytu w wysokości 200 000 euro trzeba zapłacić około 35 000 euro tylko po to, aby zapobiec wypłacie kredytu.

Kto chce temu zapobiec, musi sięgnąć po możliwość dwa. Ponieważ również tutaj może zadziałać strategia cofnięcia. Jeśli umowa kredytu z elementem forward zawiera błędną klauzulę cofnięcia, wówczas kredyt można cofnąć i uniemożliwić wypłatę w ten sposób. Oczywiście banki nie są zachwycone takim postępowaniem. Nasze doświadczenia ze strony użytkowników IG Widerruf pokazują jednak, że także w tej konstelacji możliwe jest osiągnięcie rozsądnych rezultatów.

Banki nie zawsze rezygnują z całkowitego odszkodowania za nieodwołanie w przypadku błędnej informacji o cofnięciu. Kompromis może jednak polegać na tym, że nie trzeba płacić na przykład dużej części odszkodowania. W przeciwnym razie bank dostosowuje stopę procentową dla wypłacanego kredytu znacząco w dół. W naszym przykładzie jest więc całkiem realistyczne, że zamiast uzgodnionej stopy procentowej cztery procenta trzeba zapłacić tylko 2,5 procenta. To nadal jest droższe niż 1,5 procenta, które zapłaciliby Państwo, gdyby dzisiaj zawarli zupełnie nowy kredyt. Ale oznacza to ładną oszczędność kilkudziesięciu tysięcy euro, w zależności od kwoty kredytu.

Takie wyniki można otrzymać również pozasądowo, dzięki czemu długi i kosztowny proces nie jest konieczny. Ale także tutaj obowiązuje to samo, co w przypadku niemal wszystkich spraw związanych z strategią cofnięcia: Bez kompetentnego prawnika się nie obejdzie. Pierwszym krokiem jest zawsze sprawdzenie umowy kredytowej pod kątem błędów w informacji o cofnięciu. Wykonują to bezpłatnie i niezobowiązująco partnerzy prawni IG Widerruf (www.widerruf.info). Jeśli zostaną zauważone błędy, można wspólnie ustalić strategię dla kolejnych kroków.

Inny kredyt z 2008 roku ... nie zostanie pokryty przez ubezpieczenie RS (dodatek). W tej chwili nie wiem, co mam zrobić. Prawdopodobnie koszty sądowe w przypadku przegranej są znacznie wyższe niż trzy lata odsetek, czyż nie? (wynosi 5,1%). Przeczytałem, że DKB prawie zawsze doprowadza do procesów sądowych. Prawdopodobnie wiedzą, że większość ludzi nie odważy się bez ubezpieczenia i mogą od razu przesiewać.

Gdybym był tobą, najpierw sprawdziłbym, czy pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy jest wadliwe, w skrócie: zobacz, czy słowo prawo do odstąpienia od umowy jest w nagłówku, znajdź zdanie Bieg terminu... i sprawdź, czy w następnym zdaniu skutek odstąpienia od umowy jest napisane. Wtedy możesz być pewien, że są wadliwe (tu jest jeszcze inny wątek, gdzie możesz także załadować i omówić pouczenie).

Powinieneś zastanowić się, czego chcesz i co dokładnie możesz zyskać. Jak wysokie jest to kredyt z 2008 roku? Jeśli anulacja jest opłacalna, to warto podjąć kroki sądowe. Niektórzy tutaj już prowadzą spory przeciwko DKB (ja także), pierwsze terminy sądowe są za kilka tygodni. Może warto przeczytać też pozostałe strony tego wątku, niektórzy znaleźli rozwiązania z opcją udziału w zyskach. Osobiście zawsze skłaniałbym się ku radcy prawnemu, jednak nie do tego, który chciał rozwiązać twój kredyt z 2005 roku.

Adwokat wziął wysokość początkowego kredytu jako wartość sporną (100000). Wysłałem oba umowy do tego biura celem darmowej weryfikacji i otrzymałem odpowiedź, że oba zawierały błędy. W związku z tym, wysłałem mu tylko jedną z 2008 roku wraz z pełnomocnictwem. Natychmiast zaczął działać i napisał do banku, podważając OBIE umowy. Oczywiście byłam wściekła, ponieważ ani PRZEDTEM nie zostałam poinformowana o liście, ani nie poczekano na ubezpieczenie RS. Gdy ostatecznie przyszła decyzja, że tylko umowa z 2005 roku jest objęta ubezpieczeniem, odebrałam mu pełnomocnictwo, a on zaproponował, że swoje koszty odzyska z ubezpieczenia RS dla umowy z 2005 roku. W przeciwnym razie musiałabym sama zapłacić tę samą sumę za umowę z 2008 roku, co w ogóle nie wchodzi w grę. W zasadzie adwokat spaprał całą sprawę, a ja muszę elegancko trzymać język za zębami, w przeciwnym razie zostanę z kosztami. Jestem wściekła na tego adwokata. Uważam również, że powinien on informować, że umowa jest już możliwa do wypowiedzenia, prawda? Jeśli muszę samodzielnie badać wszystkie kwestie w google, to po co mi w ogóle adwokat?? Umowa z 2008 roku jest teraz pod opieką adwokata z Berlina, który właśnie boryka się z ubezpieczeniem RS. Gertrud, czy też miałaś konto w DKB? Co u Ciebie się wydarzyło? Z tego, co słyszałam, oni tylko utrzymują swą pozycję...

Jeśli byłbym tobą, najpierw sprawdziłbym, czy pouczenie o odstąpieniu od umowy jest wadliwe, w skrócie: sprawdź, czy słowo prawo do odstąpienia znajduje się w nagłówku, znajdź zdanie Rozpoczęcie biegu terminu... i sprawdź, czy w konsekwencjach odstąpienia w ostatnim zdaniu jest Wysłanietwojego pouczenia o odstąpieniu. Dopiero wtedy możesz być pewny wadliwości (jest tutaj jeszcze inny wątek, gdzie możesz przesłać i dyskutować o swoim pouczeniu).

Powinieneś zadać sobie pytanie, czego chcesz i co dokładnie możesz zyskać. Jak wysoka była pożyczka z 2008 roku? Jeśli anulowanie transakcji jest opłacalne, opłaca się także pozwać. Niektórzy tutaj już pozwalają na DKB (również ja), pierwsze terminy rozpraw są za kilka tygodni. Być może warto również przeczytać pozostałe strony tego wątku, niektórzy znaleźli rozwiązania z sukcesem. Osobiście zawsze skłaniałbym się ku adwokatowi, ale nie temu, który chciał anulować twoją pożyczkę z 2005 roku.

Wyraźnie mamy dokładnie ten sam tekst. U mnie także brakuje prawo odstąpienia, podobnie jak Wysłanietwojego pouczenia o odstąpieniu. Ponadto, w przeciwieństwie do wzoru, słówko najwcześniej zostało również dodane.

To mnie też zdziwiłoby, gdybyś dostał inne pouczenie.
Również ukończyłem w 2008 roku.

U mnie nie wyszło nic, tak, są nieugięci.
Odrzucają, nie są gotowi do negocjacji i czekają na termin rozprawy po bezczelnej i bezpodstawnej repliki pozwu. Nie tylko ja mam to samo, inni uczestnicy forum właśnie przeżywają tę samą sytuację.

Teraz z niecierpliwością czekam, co wyniknie z procesu sądowego. To jeszcze trochę potrwa.

Cześć, prawdopodobnie wykluczają w ten sposób tych, którzy nie mają ubezpieczenia i mimo wszystko nie odważają się.. Nie rozumiem, dlaczego prawo może być w tej kwestii tak rozbieżne. Zła klauzula nie ma przecież nic wspólnego z kwestią interpretacji. Myślę, że wkrótce i tak ustawodawca wprowadzi jakieś ograniczenia, bo w przeciwnym razie będzie to lawina bez końca..

Przesiewanie na pewno jest bezpieczne. Ducnici kiedyś zastanawiał się tutaj, jak dochodowa jest ta strategia dla banku.

Gdy musisz zapłacić adwokatowi 1400 euro i zaliczkę na koszty sądowe około 1200 euro przy wartości sporu w wysokości prawie 30 000 euro, zastanawiasz się trzy razy, czy to jest tego warte.

Dla siebie postanowiłem:

Że odwołanie zostanie uznane, ze względu na decyzje wyższych instancji w tym samym przypadku. Jedynie warunki są niejasne (oszczędności tylko na VFE czy osiągnięcie rozwiązania zwrotnego itp.). Ale wszystko jest lepsze niż dalsze trzy i pół roku płacenia odsetek w wysokości 5,1%.

Ustawodawca wprowadził już pewne ograniczenia. Od 2014 roku istnieje ustalona teraz regulacja w prawie odstąpienia, zgodnie z którą nawet w przypadku błędnej informacji nie ma już prawa odstąpienia na zawsze, a jedynie na wydłużony okres. Nie potrafię teraz powiedzieć, czy dotyczy to także kredytów, ponieważ to nie dotyczy mojego problemu. Ale ogólnie rzecz biorąc, ustawodawca wprowadził teraz hamulec.

Napisany przez T. Muentzer

To z wyłuskania jest na pewno. Ducnici w jednym miejscu kiedyś wyraził przypuszczenie, jak dochodowa jest ta strategia dla banku.

Jeśli już przy wartości sporu wynoszącej niecałe 30 000 euro musisz zapłacić prawnikowi 1 400 euro a zaliczkę na koszty sądowe około 1 200 euro, to zastanawiasz się trzy razy, czy jest to warte zachodu.

Jednak to jest tylko wartość sporu atypowo niska. Zazwyczaj wartość sporu wynosi w setkach tysięcy euro.

Przy 150 000€ ryzyko procesowe wynosi już 20 500 + 19 100 + 16 600 = około 56 200€ do Sądu Najwyższego, ponieważ wiele sądów przyjmuje pierwotną kwotę pożyczki jako wartość sporu.
Tylko hazardzista poświęci te kwoty - zakładając, że w ogóle je posiada - żeby ewentualnie móc wygrać 10 000 - 15 000€ w najlepszym przypadku.

Cytat Gertrud_Geyer

Ja zdecydowałam dla siebie:
Że unieważnienie jako takie przechodzi, na skutek decyzji wyższych instancji dotyczących tego samego przypadku. Tylko warunki są niejasne

Ale mało znasz nasz system prawny. Żaden przypadek nie jest dokładnie taki sam jak drugi. To daje sędziom mnóstwo możliwości do ingerencji i wprowadzania własnych wyobrażeń na temat prawa. Czytaleś kiedyś decyzję Sądu Okręgowego we Frankfurcie z 07.11.2014.

****://openjur.de/u/755704.html

(przepraszam, ale nie mogę jeszcze zamieszczać normalnych linków)

Teoria skórka wyostrza się. Sędziwy sędzia nie zatrzymuje się długo przy informacji o wypowiedzeniu i jej błędach, ale po obejściu prawa europejskiego, kieruje swoje kroki w stronę pojęć niedozwolonego ćwiczenia prawa i naruszenie dobrych obyczajów. Oczywiście możesz powiedzieć, że to tylko sąd rejonowy. Jednak przeoczasz fakt, że również sądy wyższe, a nawet Sąd Najwyższy czasami lubią przemyśleć swoje poglądy.

To, co chciałam powiedzieć, to fakt, że w sądzie jedno jest pewne, a mianowicie, że nic nie jest pewne i zawsze należy się spodziewać złych niespodzianek.

Dlatego też, bez ubezpieczenia na życie zawodowej, tylko hazardzista i/lub idiota będą pozwani przy takim stosunku szans do ryzyka.

Cytat Gertrud_Geyer

Wszystko jest jednak lepsze niż jeszcze kolejne trzy i pół roku płacenia oprocentowania kredytu w wysokości 5,1%.

Niestety dowiesz się tego dopiero na końcu. W każdym razie życzę Ci, żebyś w obliczu decyzji o wymiaru kosztów nie płakał za oprocentowaniem tylko 5,1 %.

Cytat Gertrud_Geyer

Ustawodawca już wprowadził ograniczenie. Od 2014 roku w prawie odstąpienia jest teraz ustalona zasada, że nawet w przypadku błędnej informacji nie ma nieskończonego, a tylko przedłużone prawo odstąpienia. Nie mogę teraz nawet powiedzieć, czy dotyczy to też pożyczek, ponieważ to nie dotyczy mojego problemu. Ale ogólnie rzecz biorąc, ustawodawca wprowadził hamulec.

Twoje przypuszczenie jest trafne. Prawo odstąpienia od umów kredytowych jest wyraźnie wyłączone z ograniczenia czasowego prawa odstąpienia.

Napisany przez 3eugh

...
Znasz jednak nasz system prawny niewystarczająco. Żaden przypadek nie jest dokładnie taki sam jak inny. To daje sędziom dużo możliwości do wtrącania się i wprowadzania swoich własnych koncepcji prawa. Czy przeczytałeś kiedyś decyzję LG Frankfurt z dnia 07.11.2014?

..., a następnie skupia się na terminach niedopuszczalnego nadużycia prawa oraz naruszenia lojalności i dobrych obyczajów, po krótkim omówieniu prawa europejskiego. ...

Wyrok z dnia 07.11.2014 (sygn. 2-05 O 157/14) jest rzeczywiście godny uwagi i może stanowić źródło dalszych badań dla klientów z kredytami niezabezpieczonymi hipoteką, ponieważ tam m.in. stwierdzono:

44 Jeśli w przeszłości orzecznicza była w pewnym stopniu restrykcyjna w zakresie uznania niedozwolonego nadużycia prawa i utraty prawa do odwołania się, to wynikało to przede wszystkim z europejskich wymogów (por. np. wyrok BGH z dnia 7 maja 2014 r., IV ZR 76/11, Rn. 39, z odwołaniem do orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE).
...
45 W przypadku umów kredytu zabezpieczonych, takich jak w sprawie sporna (patrz powyżej), nie ma żadnych specyficznych wymogów europejskich.

Oznacza to, że w przypadku umów kredytu niezabezpieczonych hipoteką istnieją specyficzne wymogi europejskie. Być może klienci posiadający umowy o kredyt niezabezpieczone hipotecznie powinni bliżej przyjrzeć się tym specyficznym wymogom europejskim.

Napisany przez Stelfox
Cześć wszystkim,

również mam umowę pożyczki (z 10/2008) w Sparda Bank München, której pouczenie o odstąpieniu jest błędne. Ponieważ stopa procentowa wynosi 5,15% efektywnie, opłaca się zrezygnować lub negocjować warunki od nowa. Moim osobistym celem jest wycofanie się, ponieważ lokalna kasa oszczędności obiecała mi finansowanie ze stopą 1,25% na 10 lat stałą i możliwością 10% nadwyżkowej spłaty rocznie.

Byłbym wdzięczny za pomoc w następujących kwestiach:
- Czy istnieje lista polecanych i rzetelnych adwokatów zajmujących się tą tematyką? Najchętniej miałbym wynagrodzenie uzależnione od sukcesu, ponieważ nie posiadam ubezpieczenia od kosztów procesu.
- Czy adwokatowi należy zapłacić wynagrodzenie za sukces, jeśli bank oferuje nową umowę z lepszymi warunkami, ale nieatrakcyjnymi (np. 4% zamiast rynkowych 2%)?
- Pomimo wynagrodzenia za sukces, pojawiają się dodatkowe opłaty procedury. Jak wysokie są one mniej więcej? (Wysokość kredytu wynosi 120 tys. EUR).
- Czy opłaca się zawarcie ubezpieczenia na wypadek śmierci i inwalidztwa? Finansowany obiekt nie był nowy. Jakie ubezpieczenia są polecane?
- Na co należy zwrócić uwagę przy zawieraniu ubezpieczenia? Czy można uzyskać wstępną ocenę pokrycia kosztów procesu przed jego zawarciem?
- Jak postępować, jeśli Sparda Bank nie chce zgodzić się pozasądowo? Niestety, nie mogę ponieść ryzyka bez pokrycia kosztów procesu... Czy naprawdę pozostaje mi tylko jednoznaczne wypowiedzenie umowy?
Alternatywą do zagrożenia odstąpieniem jest oczywiście jednostronne wypowiedzenie po 10 latach. Jednakże przez ten czas musiałbym nadal płacić wysokie odsetki. Ponadto musiałbym zabezpieczyć warunki finansowania poprzez terminowe zawarcie umowy forward, co kosztuje około 0,4%.

Dziękuję za wszelką pomoc.

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

także ja mam umowę pożyczki (z 10/2008 roku) w Sparda Bank München, której klauzula odstąpienia jest błędna. Ponieważ oprocentowanie w wysokości 5,15% efektywnie jest bardzo wysokie, opłaca się wycofać się z umowy lub negocjować na nowo warunki. Moim osobistym celem byłoby wycofanie się, ponieważ lokalna kasa oszczędnościowa zapewniła mi finansowanie po 1,25% na 10 lat stałego oprocentowania i 10% rocznej nadpłaty.

Byłbym wdzięczny za pomoc w następujących kwestiach:

- Czy istnieje lista polecanych i godnych zaufania prawników zajmujących się tym tematem? Najchętniej miałbym wynagrodzenie w oparciu o sukces, ponieważ nie mam ubezpieczenia od ryzyka procesowego.
- Czy w przypadku, gdy bank oferuje nową umowę z lepszymi warunkami, ale one nie są atrakcyjne (np. 4% zamiast rynkowych 2%), należy zapłacić prowizję za sukces prawnikowi?
- Pomimo prowizji za sukces, czy wciąż obowiązują dodatkowe opłaty procesowe? W jakiej wysokości są one szacowane? (Kwota pożyczki wynosi 120 tys. EUR).
- Czy zawarcie ubezpieczenia od ryzyka procesowego ma sens? Sfinansowany obiekt nie był nowym budynkiem. Jakie ubezpieczenie od ryzyka procesowego jest polecane?
- Na co zwrócić uwagę przy zawieraniu ubezpieczenia od ryzyka procesowego? Czy można sprawdzić pokrycie kosztów procesu przed zawarciem umowy?
- Jak postępować, jeśli Sparda Bank nie chce uzgodnić sprawy pozasądowo? Niestety, bez pokrycia kosztów procesu nie mogę podjąć ryzyka... czy pozostaje mi tylko jedyna opcja specjalnego odstąpienia?

Alternatywą dla zagrożenia odstąpieniem byłaby oczywiście specjalna umowa po 10 latach. Jednakże do tego czasu płaciłbym przez kolejne 4 lata wysokie odsetki. Ponadto musiałbym zabezpieczyć warunki finansowania dopiero, co kosztuje około 0,4%.

Jestem wdzięczny za każdą pomoc

Użytkowany własnoręcznie?

Napisany przez Stelfox
Obiekt jest używany samodzielnie.

Napisany przez mdachs

To orzeczenie z dnia 07.11.2014 r. (Az. 2-05 O 157/14) jest naprawdę godne uwagi i być może stanowi dla klientów posiadających kredyty niezabezpieczone hipotecznie źródło dalszych badań, ponieważ tam jest m.in. powiedziane, że przy umowach kredytowych, które nie są zabezpieczone na mocy zobowiązań hipotecznych, istnieją specjalne kwestie wynikające z prawa europejskiego. Być może klienci posiadający umowy kredytowe niezwiązanena z nieruchomościami powinni bliżej przyjrzeć się tym specjalnym kwestiom wynikającym z prawa europejskiego.

...niestety, jest to bezcelowe...
Finansowanie np. instalacji fotowoltaicznych z dobrej starej epoki (sam mam ich trzy) z reguły nie jest zabezpieczone hipotecznie, ale brakuje atrakcyjnych alternatywnych ofert dla refinansowania. Dlatego przykro mi stwierdzić, że ma to niewiele sensu, aby z tym walczyć.

Napisany przez Harley

To wyrok z dnia 07.11.2014 r. (sygn. 2-05 O 157/14) jest naprawdę godny uwagi i może być źródłem dalszych badań dla klientów posiadających pożyczki niezabezpieczone hipotecznie, ponieważ tam zauważa się między innymi, że w przypadku umów pożyczkowych niezabezpieczonych przez zastawy gruntowe istnieją szczególne elementy prawa europejskiego. Być może klienci posiadający umowy o pożyczki niezwiązane z nieruchomościami powinni bliżej przyjrzeć się tym szczególnościom prawa europejskiego.

Jest to jednak mało skuteczne, ponieważ sąd okręgowy właśnie argumentuje, że z punktu widzenia prawa europejskiego, dłużnicy zabezpieczonych zastawem hipotecznym pożyczek są mniej chronieni niż dłużnicy innych pożyczek konsumenckich. W ten sposób sąd uzasadnia swoje stanowisko, że nie stosuje prawa europejskiego, które byłoby zazwyczaj pierwszorzędne i przyjazne dla dłużników w przypadku pożyczek hipotecznych, a jedynie podlega przyjaznemu dla wierzycieli niemieckiemu prawu.

Ponieważ Sąd Najwyższy nie wypowiedział się jeszcze w swoich decyzjach na temat odwołania i rozwiązania umów pożyczek hipotecznych - dotychczas w Sądzie Najwyższym rozpatrywano tylko umowy Leasingowe, finansowanie udziałów w funduszach, ubezpieczenia na życie itp. - możliwe jest również przyszłe korzystne dla wierzycieli orzecznictwo Sądu Najwyższego, jeśli stanowisko Sądu Okręgowego we Frankfurcie mogłoby się przyjąć.

Napisany przez ernielein
Cześć Forum Finansowe,

od około 3 miesięcy interesuję się czytaniem tutaj, jestem sam zainteresowany. Mogę tylko zachęcić wszystkich, by najpierw samodzielnie wysłali list z nową ofertą do banku i spróbowali bez adwokata. Tak też zrobiłem, wcześniej skonsultowałem się z prawnikiem, który powiedział mi, żebym za 350,- € napisał pierwszy list do banku.

Jednak w tej dziedzinie mam pewne doświadczenie i już odzyskałem od wszystkich banków wszystkie opłaty manipulacyjne + odsetki, więc sam usiadłem i napisałem list z moją propozycją rozwiązania w formie nowej oferty. I oto dostałem odpowiedź z nową ofertą, która pozwoli mi zaoszczędzić prawie 52000,- € przez następne 7,5 lat (tyle jeszcze potrwa moja fixa). Jestem bardzo zadowolony i przyjmę tę ofertę. Jeśli ktoś jest zainteresowany moim listem, proszę napisać.

Więc się udaje.

Pozdrawiam,

ernielein

Napisany przez 3ducnici

Obiekt jest użytkowany samodzielnie.

Arag komfort...RSV...bez czasu oczekiwania...

Napisany przez 3ducnici

...niestety jest to daremne...
Finansowanie, na przykład instalacji fotowoltaicznych z dawnych dobrych czasów (sam mam trzy takie instalacje), zazwyczaj nie jest zabezpieczone hipotecznie, ale brakuje atrakcyjnych alternatywnych ofert dla refinansowania. Niestety, jest to dla mnie bardzo denerwujące, dlatego ma to niewiele sensu, aby się temu przeciwstawiać.

Zależy od kwoty spłaty... Czasem banki udzielają finansowania jako light dla budownictwa bez zabezpieczenia hipotecznego... do 50 000 euro...
Aktualnie oprocentowanie wynosi 2,3%....

Napisany przez 3ducnici

Witajcie,

od około 3 miesięcy interesuję się forum finansowym i jestem sam zainteresowany. Mogę tylko zachęcić wszystkich do przesłania własnego listu z nową ofertą do banku i spróbowania bez adwokata. To był mój sposób, wcześniej powiadomiłem adwokata, który sugerował napisanie pierwszego listu do banku za 350 €.
Ponieważ mam pewne doświadczenie w tych sprawach i otrzymałem zwrot wszystkich prowizji i odsetek od wszystkich banków, sam usiadłem i napisałem list z moją propozycją rozwiązania w formie nowej oferty. I oto, 3 dni temu dostałem list odpowiedzi z nową ofertą, która oszczędza mi prawie 52 000 € w ciągu najbliższych 7,5 lat (tyle jeszcze trwa okres mojego zbindowania z oprocentowaniem). Jestem z tego bardzo zadowolony i przyjmę tę ofertę. Jeśli ktoś jest zainteresowany moim listem, proszę o maila.
Więc się udało.

Pozdrowienia
ernielein

Gratulacje!

Jaki bank i z jakim WRB z którego roku?

Napisany przez dogfight76

Arag komfort...RSV...ohne Wartezeit...

Dokładnie taką samą RSV mam od tygodnia i dzisiaj wysłałem list do OVB.

Napisany przez ernielein
Cześć uczeń,

to jest BHW i WRB pochodzi z 08/2006.

Napisany przez 3ducnici

Witaj ducnici,

to jest BHW, a WRB pochodzi z 08/2006 r.

Oczywiście treść i błędy w WRB są interesujące...aby inni mogli wziąć udział w tej wiedzy...
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata