Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Lilly12
Cześć,

jestem tutaj nowy, na początek ogromne uznanie za waszą pracę, bardzo pouczająca.
Mam pytanie: Jestem klientem banku Sparkasse i zwróciłem się do mojego opiekuna klienta w sprawie błędnego odwołania. Przekazał on całą sprawę do działu prawno-legalnego, który udzielił mi następującej odpowiedzi:

w załączeniu nasza ocena sytuacji prawnej:

Zgodnie z obecnym orzecznictwem BGH jest prawdą, że sformułowanie w oświadczeniu o odwołaniu, że termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego oświadczenia jest niewystarczające i nie spełnia wymogów klarowności.
Niemniej jednak jest tak, że to sformułowanie było zapisane w BGB-InfoV, czyli sam ustawodawca niemiecki tak to zredagował.
Dlatego ustawodawca postanowił, że użytkownik wzoru z BGB-InfoV również musi być chroniony, w końcu użył on tego samego tekstu co Ministerstwo Sprawiedliwości!!
W § 14 ust. 1 BGB-InfoV określono zatem, że oświadczenie o odwołaniu spełnia wymogi ustawowe, jeśli używa wzoru z BGB-InfoV.

To samo dotyczy przypadku małżeństwa. W obu zawartych w 2006 roku umowach pożyczkowych znajduje się oświadczenie o odwołaniu z odpowiednim fragmentem najwcześniej.... Ponieważ jednak użyliśmy tego samego oświadczenia o odwołaniu, co dla małżonków, to ochrona przewidziana w § 14 ust. 1 BGB-InfoV również działa na naszą korzyść.

Często zarzucano nam, że nasze oświadczenie o odwołaniu zawiera istotne różnice, więc nie moglibyśmy powołać się na ochronę przewidzianą w § 14 BGB-InfoV. Ale to nie jest prawda.
W fragmencie dotyczącym finansowanych transakcji może występować pewna redakcyjna rozbieżność względem wzoru, ale jest to tutaj bez znaczenia, ponieważ nie było to finansowane przedsięwzięcie. Oświadczenie o odwołaniu było co do tego fragmentu nieważne i nie mogło wywołać skutków.
Ponadto BGH wymaga merytorycznego zgodzenia, a nie dosłownego, więc tam, gdzie sens nie został zmieniony, nie ma żadnych zmian merytorycznych.
Prawo do odwołania nie istnieje zatem dłużej.

Co myślicie o tej odpowiedzi, jak oceniacie moje szanse?

Dziękuję z góry

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Obecnie istnieje szereg wyroków, które uznają WRB Sparkassen za nielegalne (WRB jest zawsze taka sama na całym obszarze Niemiec, ponieważ została wydana przez Związek Sparkassen i Giroverband):

Ten tusz*tekst* o War*ty*fikacji dla instrukcji od*wo*ła*nia obejmował przez pewien czas m.in. fragment już uznany przez Bundes*gerichtshof za błędny - „Termin rozpoczyna się najwcześniej…“ oraz przypis o treści „Proszę sprawdzić termin w indywidualnym przypadku“.

Takie lub podobne instrukcje odwołania od Spar*kas*sen zostały uznane za wadliwe przez OLG Bran*den*burg w wyroku z dnia 17.10.2012 pod numerem 4 U 194/11, OLG Monachium w wyroku z dnia 21.10.2013 pod numerem 19 U 1208/13, LG Dortmund w wyroku z dnia 04.06.2014 pod numerem 3 O 586/13, OLG Kolonia w wyroku z dnia 23.01.2013 pod numerem 13 U 217/11 i 13 U 218/11, LG Karlsruhe w wyroku z dnia 11.04.2014 pod numerem 4 O 395/13 oraz LG Wies*ba*den w wyroku z dnia 18.12.2014 pod numerem 9 O 95/14 jako wadliwe.

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

jestem tutaj nowa, po pierwsze wielkie brawa za waszą pracę tutaj, bardzo informatywna.
Moja sprawa: Jestem klientem Sparkasse i złożyłem zapytanie poprzez swojego opiekuna klienta w sprawie błędnego odstąpienia. On przekierował całą sprawę do działu prawno-księgowego, który odpowiedział mi następująco:

w załączniku nasza ocena sytuacji prawnej:

Zgodnie z już ustaloną orzecznictwem BGH, stosowne jest stwierdzenie, że sformułowanie w oświadczeniu o odstąpieniu, że termin rozpocznie się najwcześniej od otrzymania tego oświadczenia, jest niewystarczające i nie spełnia wymagań klarowności. Niemniej jednak sformułowanie to było zalecane w BGB-InfoV, więc sam federacyjny ustawodawca tak to sformułował. Dlatego ustawaodawca postanowił, że osoba korzystająca z tego wzoru zgodnie z BGB-InfoV również musi być chroniona, w końcu użyła ona treści opracowanej przez ministerstwo!
W § 14 ust. 1 BGB-InfoV ustalono zatem, że oświadczenie o odstąpieniu spełnia wymagania prawne, jeśli użyty został wzór z BGB-InfoV.

Tak jest w przypadku małżonków Schächter. W obu umowach kredytowych zawartych w 2006 roku znajduje się oświadczenie o odstąpieniu z odpowiednim fragmentem o terminie najwcześniej.... Ponieważ jednak użyliśmy tego samego oświadczenia co do istotnej części dla małżonków, korzystamy z ochrony wynikającej z § 14 ust. 1 BGB-InfoV.

Często zarzucano nam, że nasze oświadczenie o odstąpieniu zawiera istotne różnice, przez co nie moglibyśmy powołać się na ochronę wynikającą z § 14 BGB-InfoV. To jednak nie jest prawdą.
W fragmencie dotyczącym finansowanych transakcji może być pewna redakcyjna różnica względem wzoru, jednak jest to tu nieistotne, ponieważ nie był to związany z finansowaniem interes. Oświadczenie o odstąpieniu było bezwartościowe i nie mogło wywołać żadnego skutku.
Ponadto BGH wymaga spójności merytorycznej, a nie dosłownej, więc tam, gdzie sens nie uległ zmianie, nie ma merytorycznej zmiany.
Prawo odstąpienia nie istnieje zatem już.

Co sądzicie o tej odpowiedzi, jak oceniacie moje szanse?

Dziękuję z góry

Pozdrowienia

PROSZĘ USTAW WIADOMOŚĆ w wątku Oświadczenie o odstąpieniu NIESKUTECZNE!!!

Napisany przez 3eugh
Czy tylko ja widzę gwiazdki?

Jeszcze raz odnośnie siedziby sądu: ZPO § 29
Gdzie jest miejsce spełnienia w sporze dotyczącym odwołania?

Napisany przez 3ducnici

Czy tylko ja widzę gwiazdki?

*N*ö*...

Napisany przez Gertrud_Geyer

Co według ciebie, kiedy odbędzie się rozprawa sądowa? A gdzie jest siedziba firmy DKB? Jeśli jest to Berlin, czy musisz tam być osobiście? Moje ubezpieczenie od kosztów sądowych chce teraz jednak włączyć się do sprawy, ale musiałbym najpierw zapłacić prawie 800 euro, aby adwokat mógł obliczyć wzajemne roszczenia.. ubezpieczenie wypłaci dopiero od samego rozpoczęcia kwestionowania. Nie jestem pewien, czy nie warto poczekać na twoje orzeczenie. Czy moglibyśmy porównać polisy WRB, aby upewnić się, czy są identyczne? (moją polisę załączyłem jako załącznik) Powiedziałeś, że już jest wyrok w sprawie tej samej polisy?

Mam również tę pouczenie. Pozwaliśmy przed LG Poczdam.
Co ciekawe, mogę być tam z pracy w pół godziny, dlatego dla mnie pytanie o obecność nie ma znaczenia.
OLG Brandenburg już wydał werdykt w tej sprawie oraz sąd apelacyjny w Berlinie też.

Czekaj spokojnie, DKB często jest poddawana pozewom.

Napisany przez 3eugh
Czy ktoś kiedyś zajął się tematem kredytu z kapeluszem podczas rozważań na temat odwołania?

Napisany przez mabamaba
Rozpoczęła się bitwa.

Bank właśnie odrzucił odwołanie w sprawie 2 umów. Jedna z argumentacji była nowa i nie spodziewałem się jej - dotyczyła kredytu z 2005 roku - patrz obrazek...

Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć... nie rozumiem tego... to oznacza, że wzory mają rangę ustawową... ok... ale reszta...???

Rozumiem, że mamy tu do czynienia z kontraktem zawartym na odległość oraz umową kredytową. Jednak w obu przypadkach powinno być odpowiednie pouczenie... czyż nie?

Napisany przez Gertrud_Geyer

Bank właśnie odrzucił odwołanie w przypadku 2 umów. Jedna argumentacja była nowa i nieoczekiwana - dotyczyła kredytu z 2005 roku - patrz zdjęcie....

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć.... nie rozumiem tego... że wzory mają rangę prawną... okej... ale reszta... ???

Przeczytałem to teraz trzy razy. Mimo to: HÄÄÄHHHHH?

Napisany przez Harley

Rozpoczęła się bitwa

Bank właśnie odrzucił odwołanie w sprawie 2 umów. Jeden z argumentów był nowy i nieoczekiwany - dla kredytu z 2005 roku - patrz zdjęcie....

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć.... nie rozumiem tego... że wzory mają rangę ustawową ... ok ... ale reszta... ???

Rozumiem, że istnieje sprzedaż na odległość oraz umowa pożyczki. Jednak w obu przypadkach musi być odpowiednie pouczenie.... prawda?

Dla mnie wygląda na to, że bank chce Ci uświadomić, iż twoje odwołanie zostało odrzucone z powodu odwołania się do nieprawidłowej podstawy prawnej.

Ponieważ jednak odwołanie w gruncie rzeczy nie wymaga uzasadnienia, aby być skuteczne, głównym celem wydaje się być wprowadzenie kredytobiorcy w błąd.

Jednakże, czy niewłaściwe i zbędne uzasadnienie może sprawić, że oświadczenie o odwołaniu staje się nieważne, wydaje się wątpliwe.

Ta niepewność łatwo się rozwieje, jeśli powtórzysz odwołanie, tym razem bez żadnego uzasadnienia.

Napisany przez mabamaba
Jak to mogło być związane z nie dotyczy umów zawartych w 2005 roku. To przecież nonsens. Wzory pouczeń o odstąpieniu od umowy, a także informacje o odstąpieniu od umowy dotyczyły lat 2000 i (w moim przypadku wzoru konsekwencji odstąpienia od umowy) od 2004 do 2008 roku.

Napisany przez 2RAM
Tutaj dość imponująca kompilacja obecnych wyroków dotyczących odwołania umów kredytowych:

Rechtsprechung zum Widerruf von Verbraucherdarlehensverträgen | GERICHTSAKTE.COM

Napisany przez Colonia

Oto dość imponujące zestawienie aktualnych wyroków dotyczących odwołania umów pożyczkowych:

Orzecznictwo dotyczące odwołania umów kredytów konsumenckich | GERICHTSAKTE.COM

Dzięki.

To są przecież wyłącznie niekorzystne dla konsumenta wyroki.

Co sąd rejonowy w Mönchengladbach sobie myśli, po prostu sprzeciwiając się SN?

Napisany przez 2RAM
Ale sędziowie ziemscy w Mönchengladbach (notabene sądem rezydenckim Santander Bank) też nie byli do końca pewni i dopuścili rewizję do Bundesgerichtshof......

Napisany przez Harley

Dziękuję.

To są wyłącznie wyroki nieprzyjazne dla konsumentów.

Dokładnie to było także moje pierwsze wrażenie. I od razu zrodziło moje nieufność.

Operator bloga: gerichtsakte.com to adwokat Sebastian Hofauer z Kolonii.

RA Hofauer zajmuje się według swojej strony internetowej głównie prawem bankowym i rynku kapitałowego.

Pod następującym linkiem:

Anwalt | SEBASTIAN HOFAUER

znajduje się wyjaśnienie, dlaczego zestawienie wyroków w dużej mierze jest przychylnie nastawione do banków.

Ostatnie zdanie życiorysu: Od 2011 roku pracuje jako adwokat korporacyjny dla instytucji kredytowej w Kolonii.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez streunekatze
Jakie znaczenie ma zdanie nie dotyczy umów z 2005 roku? To nonsens. Wzory pouczeń o odstąpieniu od umowy, a także informacje o odstąpieniu od umowy obowiązywały od 2000 roku, a dla mojego przypadku (wzór skutków odstąpienia) od 2004 do 2008 roku.

Banki z reguły odrzucają pierwszą wersję, szczególnie bez adwokata, ale również z nim. Czy wiesz, że w tym roku możesz po prostu zerwać swój kredyt bez odstąpienia od umowy? (Prawo specjalnego wypowiedzenia po 10 latach od wypłaty + 6-miesięczny termin wypowiedzenia). Jeśli chcesz tylko wyjść bez całkowitego rozwiązania, jest to najprostszy i najtańszy sposób.

Napisany przez streunekatze
Czy kredyty hipoteczne są również kredytami konsumenckimi? Zauważyłem, że bardzo często w przypadku kredytów hipotecznych stosowana jest zupełnie inna klauzula, mianowicie Bieg terminu na odstąpienie rozpoczyna się po upływie jednego dnia od momentu przekazania kredytobiorcy niniejszej informacji oraz umowy kredytowej, pisemnego wniosku kredytowego lub odpisu umowy kredytowej lub wniosku kredytowego - ta klauzula jest często odrzucana, ale nigdy dotąd nie słyszałem o jej stosowaniu w umowach dotyczących nieruchomości.

Napisany przez mabamaba

Czy wiesz, że w tym roku możesz po prostu zerwać swoją pożyczkę bez prawa odstąpienia? (Prawo do odstąpienia 10 lat po wypłacie + 6 miesięcy termin wypowiedzenia). Jeśli nie chcesz całkowitego odwołania, ale po prostu chcesz wyjść, to najprostsza i najtańsza metoda.

Wiem. Ale to są 2 umowy. Jedna z 2005 i jedna z 200x. Ta z 2005 roku kończy się już po 10 latach i jest praktycznie całkowicie spłacona. Rozwiązanie umowy przyniosłoby trochę korzyści.....

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Dokładnie, to było także moje pierwsze wrażenie. To od razu wzbudziło moje nieufność.

Operator bloga: gerichtsakte.com to adwokat Sebastian Hofauer z Kolonii.

RA Hofauer według swojej strony internetowej specjalizuje się głównie w prawie bankowym i inwestycyjnym.

Pod poniższym linkiem:

Adwokat | SEBASTIAN HOFAUER

znajdziemy wszystko wyjaśniające dlaczego zbiór wyroków jest tak skoncentrowany na korzyść banków.

Ostatnie zdanie w życiorysie: Od 2011 roku pracuje jako syndyk dla instytucji kredytowej w Kolonii.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Bardzo dobrze ujawnione. Interesujące jest również to, że większość wyroków niekorzystnych dla konsumentów można znaleźć tylko na poziomie sądów krajowych.

Jednak dla wszystkich klientów Deutsche Bank i SEB Bank wygląda na to, że jest nadzieja. Przeszukałem wymienioną listę i znalazłem
1. OLG Frankfurt, 17.09.2014 - 23 U 288/13
i
2. OLG Frankfurt, 01.08.2014 - 23 U 288/13. Wygląda na to, że chodzi tutaj o Deutsche Bank.

Chodzi tu o drobne sprawy z dużym wpływem:
ad 1. Wygląda na to, że chodzi o mein schriftlicher ... vs. ein schriftlicher
ad 2. Tutaj chodzi o ein Exemplar der Wiederrufsbelehrung vs. ein Exemplar dieser Widerrufsbelehrung
OLG Frankfurt - niezaskakująco - doszedł do korzystnej dla banków interpretacji tych słówek.

Ale dobra wiadomość: Sprawa ta jest obecnie przed Federalnym Sądem Najwyższym (BGH - XI ZR 459/14 (w toku)). Oznacza to teraz, po prostu czekać i pić herbatę. Mam nadzieję, że nawet jeśli - prawdopodobnie Deutsche Bank - ustąpi w tej sprawie i przed wyrokiem się zgodzi, BGH i tak opublikuje swoje stanowisko.

Więc: Wszystkim klientom:
SEB-
Deutsche Bank-
Santander-
Commerz-Bank: Proszę informujcie tutaj o wszystkim, co znajdziecie w sprawie

BGH - XI ZR 459/14 (w toku)

Dzięki również syndykowi z Kolonii, bez którego - nieumyślnie - ten wskazówka by nie przyszła.

Więc, po prostu skaczcie na papierowy dach od rzecznika, cieszcie się z opóźnienia, czekajcie i pijcie herbatę!

Napisany przez 2RAM
Małe uzupełnienie: Dotychczas bank mógł wycofać apelację przed Bundesgerichtshof, gdy sytuacja się zaostrzała. Od 1 stycznia 2015 roku jest to możliwe tylko za zgodą przeciwnika, czyli pożyczkobiorca musi powiedzieć tak....

I nawet jeśli operator strony jest przyjacielem banków, nie zmienia to żadnych wydanych wyroków.

Napisany przez dogfight76
Cześć,
mam pytanie:
Czy w ogóle WRB z 1998 roku były poprawne i dlatego niepodważalne? Ponieważ miałem kredyt budowlany na nowy Dom jednorodzinny w Deutsche Bank od 1998 do 2007 roku i musiałem oczywiście zapłacić VFE przy sprzedaży.
Jeśli WRB mogły być błędne, czy istnieje możliwość uzyskania dokumentów? Niestety, osobiście nie mam ich już.

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

Czy ogólnie rzecz biorąc, WRB z 1998 roku były poprawne i niepodważalne? Ponieważ miałem kredyt hipoteczny na nowo zbudowany Dom jednorodzinny w Deutsche Bank od 1998 do 2007 roku i oczywiście musiałem zapłacić opłatę za wczesne wyjście z kredytu przy sprzedaży.

WRB są obowiązkowe dopiero od 2002 roku zgodnie z ustawą. W związku z tym możesz to zapomnieć.

Napisany przez 3eugh

Tak więc,
Sąd krajowy we Frankfurcie odwołał nasze spotkanie na środę dzisiaj rano, ponieważ teraz to nasz sąd krajowy jest właściwy. Jednak termin mieliśmy już od września zeszłego roku. Teraz musimy po prostu znowu poczekać, co jednak chętnie akceptuję.

Dziękuję, że nas informujesz na bieżąco - wszystkiego najlepszego!

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Małe uzupełnienie: Dotychczas bank mógł wycofać rewizję przed BGH, gdy sytuacja się zaostrzyła. Od 1 stycznia 2015 roku możliwe jest to tylko za zgodą przeciwnika, czyli pożyczkobiorca musi powiedzieć tak....

I nawet jeśli operator strony jest przyjacielem banków, nie zmienia to faktu wydanych wyroków.

Teraz, jeśli BGH stoi w sprzeczności do dotychczasowych wyroków, nie zmienia to przeszłości, ale dotyczy to przyszłych orzeczeń i szansy na sukces w sprawach konsumenckich, z odpowiednimi WRB. Ponieważ wyroki BGH mają już charakter zasadniczy.

Ponadto nie uważam za zbyt obiektywne publikowanie wyroków selektywnie, na które toczą się rewizje, oraz dalej - publikowanie wyroków sądów okręgowych, w których wyższe sądy wielokrotnie orzekły inaczej.

Dziękuję za informację o zmianie od 1 stycznia 2015 roku. To jest idealne!

Napisany przez Harley

Małe uzupełnienie: Dotychczas bank mógł wycofać skargę kasacyjną przed Bundesgerichtshof, gdy sytuacja się zaostrzała. Od 1 stycznia 2015 r. jest to możliwe tylko za zgodą przeciwnika, czyli pożyczkobiorca musi powiedzieć Tak....

Cytat od ich_sparmir_VFE

Dziękuję za wskazówkę dotyczącą zmiany od 1 stycznia 2015 r. To doskonałe informacje!

Nie ciesz się za szybko. Jeśli dobrze to rozumiem, oznacza to tylko troszkę wyższe koszty osiągnięcia wycofania skargi kasacyjnej... Bank i tak tego nie zauważy.

Chciałbym zobaczyć kogoś, kto nie skorzysta, gdy stoi przed nim ładna, nieoczekiwana kwota... Rozwiązanie wsteczne 5, 6 lub 7% ponad stopę bazową, naprawdę nie problem, jeśli się dogadamy...

Napisany przez 3eugh
Aktualizacja z dnia 16.02.2015 na stronie test.de: BHW Bausparkasse AG zrezygnowała w ugodzie sądowej przed LG Hannover z prawie 45.000€. Niemal 30.000€ z tej kwoty przypadało na usunięcie części przyszłych odsetek. Dodatkowo Bausparkasse zmniejszyła pozostały dług o kolejne 15.000€ ze względu na prawo do odstąpienia od umowy.

Napisany przez MrSpeedy
Jak teraz kontynuować..? Nie jestem pewien, jaką drogą powinienem iść. Mam do dyspozycji dwie możliwości:

Jedną opcją byłoby dostosowanie odsetek do obecnego poziomu i kontynuowanie kredytu, o ile bank jest skłonny do porozumienia się.

lub

kredyt mógłby zostać odwołany, a nieruchomość mogłaby zostać sfinansowana za pomocą kredytu dopasowującego się.

Ponieważ jest to finansowanie nowego budownictwa, musiałbym ponieść koszty w przypadku drugim i byłoby ciekawe dowiedzieć się, ile kosztowałby ten sposób? Umowa została zawarta w 2009 roku na 10 lat w wysokości 4,9%. Kwota wynosi 100 000,-€

Napisany przez Hanomag

Jedną z możliwości jest dostosowanie oprocentowania do bieżącego poziomu oraz kontynuacja kredytu, o ile bank jest skłonny do porozumienia.

Chyba nikt jeszcze tego nie osiągnął. Banki często są skłonne do porozumienia, oferując ci niższą stawkę, ale nadal wyższą niż aktualne oprocentowanie. W tym samym czasie oczekuje się, że zwiążesz się z nową, nieco wyższą ofertą na kolejne 10 lat. A jeśli policzysz, ile zaoszczędzisz na starą pozostałą kwotę do spłaty i ile dodatkowo zapłacisz za wydłużoną pozostałą kwotę do spłaty, to oszczędności będą bliskie zera. Oczywiście, pod warunkiem, że oprocentowanie nie wzrośnie ponownie.

Cytat od MrSpeedy

kredyt można odwołać i sfinansować obiekt za pomocą kredytu refinansującego.

Bank nie ustępuje łatwo, zwłaszcza gdy dowiaduje się, że nie masz ubezpieczenia kredytu.

Cytat od MrSpeedy

Ponieważ mamy do czynienia z refinansowaniem nowo wybudowanego obiektu, muszę sam pokryć koszty w przypadku 2, więc byłoby interesujące dowiedzieć się, ile ten sposób mnie by kosztował? Umowa została zawarta w 2009 roku na 10 lat z oprocentowaniem 4,9%. Kwota kredytu wynosi 100 000 €

Sądy traktują pozostałą kwotę jako wartość sporną. I wtedy kwota, którą musisz zaliczyć na poczet kosztów, wynosi już kilka cyfr. Tutaj już zostały opublikowane przykłady lub zamieszczone linki do kalkulatorów kosztów procesu.

Napisany przez 3eugh

... Banka nie ustepuje łatwo, zwłaszcza gdy dowiaduje się, że nie masz RSV.
Sądy przyjmują resztę zadłużenia jako wartość sporną. ...

1. Czy powinno się próbować oszukiwać w kwestii RSV?
2. Jeśli chodzi o samą resztę zadłużenia, fajnie, jeśli nie jest ona zbyt wysoka. Ale moim zdaniem sądy przyjmują całą kwotę pożyczki jako wartość sporną, ponieważ w przypadku odwołania chodzi o kompletną rozliczenie umowy, czyli chodzi o całą kwotę. Czy się mylę?

Do wszystkich:
Uważam, że proces bez RSV nie ma sensu (nawet jeśli jesteś w 100% pewien, że bank jest w błędzie). Wyobraź sobie tylko 1-letni proces (jeśli to wystarczy): Na jakich stopach będą odsetki wtedy?

Oczywiście, trzeba trochę pokerać, jeśli sposób, w jaki błędy w WRB na to pozwalają, czyli zaoferować rezygnację z rozliczenia w zamian za pełną rezygnację banku z VFE i praktycznie aktualne warunki rynkowe (lub nawet wyjście z umowy).

Jeśli WRB odbiega tylko pod względem na przykład od wzorca Ty/my lub ja/klient lub coś podobnego i początek terminu nie jest jasny, można się spodziewać, że sąd nie odejmie tzw. fikcji ustawowości. Myślę, że trzeba umieć oszacować, z jakim prawdopodobieństwem WRB zostałaby uznana przez sąd za wadliwą. Dokładnie takie same rozważania są prowadzone przez bankowych prawników. Więcej na ten temat znajdziesz w Strategiach realizacji praw odstąpienia od umowy. W Rozliczenie - Oszacowanie skutków prawnych odniesienia udanego odstąpienia od umowy również znajdziesz dobre wskazówki, tak samo jak w opracowaniu Stiftung Warentest: Arkusz roboczy wzoru na odwołanie kredytu: obliczanie rozliczenia po odwołaniu. Powodzenia!

....….........
Jeśli WRB odbiega tylko pod względem np. ty/wy lub ja/klient od wzorca i początek terminu jest niejasny, można się spodziewać, że sąd nie uchyli tzw. fikcji legalności. Myślę, że powinno się być w stanie oszacować, z jakim prawdopodobieństwem WRB zostałaby zakwestionowana przez sąd jako wadliwa. .......... Powodzenia!

Czy więc moje szanse z WRB Sparkasse z stycznia 2008 r. (często wspomnianym "najwcześniej.... a w przypadku wątpliwości proszę sprawdzić termin”) przed sądem są dość dobre, prawda?
Ponieważ to są 2 bardzo poważne błędy w WRB, prawda??

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
To naprawdę zależy od sądu właściwego. Który sąd krajowy będzie decydował?

Bank i moje miejsce zamieszkania znajdują się w powiecie Aurich.
Czy chodzi Ci o Sąd Okręgowy w Aurich?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Czy sąd w siedzibie banku - gdzie to jest?

Napisany przez Hanomag

2. Jeśli regularnie byłaby to tylko pozostała suma długu, miło gdyby nie była już tak wysoka. Ale moim zdaniem sądy przyjmują pełną kwotę pożyczki jako wartość sporu, ponieważ w przypadku odwołania chodzi o kompletną odprawę umowy, więc chodzi o całą kwotę. Czy się mylę?

Nie wiem, czy się mylisz, ale moje RSV kłóci się z radcą prawnym, ponieważ ten przyjmuje pozostałą sumę kredytu i powołuje się przy tym na decyzje sądów.

Czy to sąd w siedzibie banku - gdzie to jest?

Powinno być w Aurich, czyż nie?

Sparkasse Aurich-Norden ? Wikipedia

Napisany przez 2RAM
No cóż, wygląda na to, że sprawa zmierza w kierunku Aurich. To sąd, których nie jest mi znane żadne orzeczenie dotyczące odwołania. Nawet z sądu apelacyjnego, OLG Oldenburg, nie słyszałem jeszcze żadnych wieści.

Próba czyni mistrza....
Powodzenia!

Ponieważ istnieje kilka orzeczeń Federalnego Sądu Najwyższego dotyczących wspomnianego WRB, czy to dobrze czy źle, że LG Aurich jeszcze nie miało do czynienia z Jokerem odwołania?
Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Raczej dobrze, ponieważ gdy sędziowie w Aurich nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z tą dziedziną, niemieccy sędziowie zawodowi raczej orientują się w wyrokach Federalnego Trybunału Sprawiedliwości niż w innych sądach niższej lub wyższej instancji. I byłoby to przyjazne dla konsumentów.

Napisany przez 2RAM
Jednak coś znaleziono na północy:

OLG Oldenburg: Bank nie może wzbogacić się poprzez odszkodowanie za wcześniejszą spłatę | Prawo do odstąpienia - Finansowanie nieruchomości - Ubezpieczenia na życie - Ubezpieczenia emerytalne

Napisany przez 3eugh

Nie wiem, czy się mylisz, ale moja RSV kłóci się z RA, ponieważ ten zakłada resztę kwoty kredytu i powołuje się przy tym na decyzje sądowe.

Dlaczego się kłócą? RSV powinno się cieszyć, jeśli tylko reszta długu, a nie cała suma kredytu, jest brana pod uwagę przez RA jako wartość sporu dla jego opłat. Jakich wyroków on podał?

Cytat od RAM

Jednak znalazłem coś także z północy:...

Faktycznie chodzi tutaj o klauzulę dotyczącą obliczenia opłaty przedterminowej. Wyraźnie nie uwzględniono w niej możliwości dodatkowych spłat zmniejszających tę opłatę. OLG Oldenburg, 04.07.2014 - 6 U 236/13. Patrz również Kalkulator opłaty przedterminowej od FMH.

Napisany przez Joker2014
Muszę teraz zadać krótkie pytanie pośrednie...
Czy ktoś z Was odwołał się i mimo wysłania listem poleconym nie otrzymał odpowiedzi od banku? Termin potwierdzenia otrzymania pisma poleconego również minął, a złożono wniosek o dodatkowe dochodzenie...
Jeśli bank nie odpowie w określonym terminie z pisma poleconego... Czy jest wtedy już w zwłoce?

Napisany przez 3eugh
Jeśli możesz udowodnić, że twoje odwołanie zostało złożone, to tak. Spróbuj skontaktować się z Twoim RSV. Możesz także ponownie złożyć odwołanie za pomocą e-maila i faksu, przedłużając jednocześnie termin, chociaż odnośnie potwierdzeń faksowych ma zastosowanie nowe orzeczenie Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, które dotyczy ich wiarygodności. Niestety, nie mam pod ręką numeru sprawy.

Napisany przez Hanomag

Dlaczego się sprzeczają? RSV powinno być zadowolone, kiedy tylko reszta długu, a nie cała suma pożyczki jest uwzględniana przez radcę prawnego jako wartość sporna dla jego opłat. Jakie wyroki podał?

Sprzeczka była przesadzona, słyszałem tylko, że RSV chce zaakceptować tylko moje interesy gospodarcze jako wartość sporną. Oryginalna kwota kredytu nigdy nie była przedmiotem dyskusji, prawdopodobnie dlatego, że reszta kwoty jest wystarczająco wysoka.

Napisany przez 3eugh
Nigdy nie słyszałem o sędziach, którzy ustanawiają zysk klienta jako wartość sporną.

Napisany przez Hanomag

Nie słyszałem o żadnym sędzi, który wyznaczał zysk klienta jako wartość sporu.

To na pewno też nie jest zamierzone. Sprawa zaczyna już podkopywać banki. Wysoka wartość sporu przynajmniej odpala klientów, którzy nie mają polisy ubezpieczeniowej. Tak też powiedział mój prawnik.

Napisany przez 3eugh
Tak są obejście wyroków Federalnego Sądu Sprawiedliwości.

Napisany przez Harley

Z wysoką wartością sporu można przynajmniej odepchnąć klientów, którzy nie mają RSV.

Odepchnięci są jedynie niewyedukowani klienci, lepiej byłoby powiedzieć, ponieważ w RSV według decyzji BGH punktem odniesienia dla zgłoszenia szkody jest odrzucenie odstąpienia od umowy, a nie zawarcie umowy kredytowej.

Tak długo, jak nie zostało złożone oświadczenie o odstąpieniu, można nadal zawrzeć RSV.

Napisany przez stillerLeser98

Muszę zadać krótkie pytanie pośrednie..
Czy ktoś z Was złożył odwołanie i mimo wysłania listem poleconym nie otrzymał odpowiedzi od banku? Termin potwierdzenia odbioru listu poleconego również minął, a złożono wniosek o dochodzenie..
Jeśli bank nie skontaktuje się w wyznaczonym terminie na liście poleconym... Czy jest już w zwłoce?

@joker2014
Właśnie złożyłem odwołanie listem poleconym. Niemniej jednak po odbiorze nie został mi zwrócony Rękojmia. Zgodnie z informacjami od firmy kurierskiej DHL list został dostarczony, ale na raporcie doręczenia nie ma podpisu. Wczoraj wysłałem kolejny list polecony z Rückschein.

Czy to jakaś kombinacja?? Czy banki po prostu nie odbierają listów poleconych? Przy okazji, chodzi o ING-Diba z Frankfurtu/M.

Napisany przez Joker2014
Więc w przypadku klientów korporacyjnych, takich jak banki, jest to normalne, że proces trwa dłużej, ponieważ decyzje nie są podejmowane od razu.. Dlatego istnieje określony termin.. Niestety, jak już wspomniałem, ten termin już minął.
Teraz czekam, aż minie określony w odwołaniu termin, i wtedy skonsultuję się z RSV/prawnikiem..
Jak to jest jednak w przypadku gdy ustanowiona zostaje trzytygodniowa odpowiedź po otrzymaniu. Jeśli bank zgłasza się w ostatnim dniu i na przykład informuje: Ok, możesz wyjść bez kosztów.. Czy mam 30 dni od odpowiedzi czy od otrzymania przez bank?

Napisany przez Harley

@joker2014
Właśnie złożyłem odwołanie poprzez list polecony z potwierdzeniem odbioru. Jednak potwierdzenie odbioru nie zostało zwrócone. Według śledzenia przesyłek DHL list został dostarczony, ale na potwierdzeniu dostawy nie widnieje żadne podpisanie. W związku z tym wczoraj wysłałem kolejny list polecony z potwierdzeniem odbioru.

Czy to jakaś podstęp?? Czy banki po prostu nie przyjmują listów poleconych? Chodzi o ING-Diba, Frankfurt nad Menem.

Nie, nie wierzę. Gdyby bank nie przyjął listu poleconego, Poczta musiałaby go odesłać do nadawcy.

Po prostu zdarza się, że niektórzy pracownicy poczty sobie nie radzą. Kilka czas temu otrzymałem list polecony wraz ze zwrotnym potwierdzeniem nawet przy odbiorze na poczcie. Postanowiłem wtedy zrobić sobie żart i osobiście przekazałem potwierdzenie nadawcy.

Dla przesyłek do ING-DiBa polecam korzystanie z nowej funkcji przesyłania dokumentów. Podpisywana jest za pomocą TAN i po jej wysłaniu można ją wydrukować i śledzić za pomocą historii TAN.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata