Nie dokonuję jednak porównań. Sąd mówi, że bank może odliczyć podatek od dochodów kapitałowych. Bankowi zależy na tym, ponieważ wpływa to na koszty procesu. Jeśli może odliczyć podatek, to znaczy, że za dużo żądałem.
Oczywiście mogę to później zgłosić w zeznaniu podatkowym, ale dla kosztów procesu jest to niekorzystne.
Co mogę zrobić w tej sprawie?
Nie musisz się martwić, że za dużo żądałeś. W kontekście kosztów procesu odliczenie podatku KapESt nie ma wpływu. Sąd zawsze bierze pod uwagę wartość użytkową bez odliczenia KapESt.
Podatek KapESt jest szczególną formą poboru podatku dochodowego. Jako podatek źródłowy jest przetrzymywany przez wypłacającą bank kapitałowe dochody na rzecz podatnika i przekazywany do urzędu skarbowego. Jeśli później okaże się, że KapESt został niesłusznie pobrany, urząd skarbowy zwróci go podatnikowi, czyli DN, a nie bankowi.
Bank przetrzymuje KapESt przede wszystkim dlatego, że w przeciwnym razie musiałby obawiać się, że za kilka lat, w ramach kontroli podatkowej, zostanie stwierdzone, że niesłusznie nie przekazał KapESt. W takim przypadku musiałby zwrócić należną kwotę, ale nie miałby już możliwości jej odzyskania od DN.
(Na przykład, jak w aktualnym przypadku odmowy przez DFB w 2005/06 pobrania podatku od abonamentu w wysokości „naturalnie honorowych” 5,5 mln
euro dla cesarza. Chociaż Beckenbauer zwrócił DFB stratę w wysokości 1,16 mln
euro w 2011 roku, nie każdy DN będzie skłonny do takiego działania - przedawnienie - bądź możliwości - upadłość -.)
Po drugie, bankierzy to również ludzie, a zadowolenie z cudzego nieszczęścia jest jak wiadomo największa radość.
Ogólnie rzecz biorąc, kwestia opodatkowania KapESt wciąż jest bardzo kontrowersyjna:
Jak jest z opodatkowaniem, gdy DN poniósł stratę bez zysków na podstawie RSV, czyli po uwzględnieniu kosztów procesu? Koszty uzyskania przychodu od 2009 roku jak wiadomo nie są już uwzględniane przy podatku KapESt. Podczas gdy wartość użytkowa podlegałaby w całości KapESt, koszty procesu (podatkowo) nie są uwzględnianymi kosztami uzyskania przychodu i stanowią „przyjemność prywatną” podatnika.
Jak jest z opodatkowaniem, gdy został zaangażowany finansujący proces i otrzymuje od 35 do 40% uzyskanego dochodu? Zgodnie z systematyką KapESt jako podatek od zysków kapitałowych, na jego udział również należałaby pełna KapESt płatna przez DN.