Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez das_friesenkind
Mam nadzieję, że bank również uważa swoje szanse za niskie i dostosuje ofertę! Jeśli nie będę w stanie samemu sobie poradzić, będę musiał zatrudnić firmę finansującą procesy...

Napisany przez Hanomag

Dla wynajmowanych obiektów ubezpieczyciele zasadniczo nie wypłacają odszkodowania.

Zasadniczo oznacza, że istnieją wyjątki. W moim ubezpieczycielu zostało to wykluczone dopiero od 2010 roku. Ja sam wynajmuję, a także mój syn chce wynająć. Nasze ubezpieczenia są z lat 1981 i 2009.

Cytat Harleya

Dlatego radzę najpierw sprawdzić, jak Twoje ubezpieczenie reaguje na częściowo wynajmowane obiekty, zanim zaczniesz się zastanawiać nad odwołaniem.

Całkowicie się zgadzam!

Napisany przez love2travel
Dziękuję za wasze wskazówki dotyczące RSV i częściowego wynajmu. W warunkach ubezpieczenia stwierdzono:

Ochrona prawna nie obejmuje reprezentowania interesów ... w związku przyczynowym z ...finansowaniem inwestycji kapitałowych. Wyjątkiem są: ...budynki lub ich części, o ile są one lub mają być używane do celów własnego zamieszkania...

Zawsze rozumiałem to tak, że kryterium wyłączenia nie ma zastosowania, ponieważ nieruchomość nie była dla mnie inwestycją kapitałową, a nabycie miało miejsce głównie (i wtedy w 75%, pod względem powierzchni mieszkalnej) dla moich osobistych potrzeb i wynajem był jedynie dla częściowego refinansowania.

Jedna z 3 jednostek mieszkalnych nie jest jeszcze wynajęta. Dotychczas była też użytkowana przez siebie. Czy decydujący jest zatem stosunek jednostek zajętych przez właściciela do wynajętych w chwili podpisania umowy kredytowej czy w chwili wystąpienia szkody? W moim przypadku jest jeszcze bardziej skomplikowane, ponieważ z kredytem spłacono także kilka innych kredytów. Odpowiednie kwoty muszą być uwzględnione.

Napisany przez bash
Cześć, to ja znowu. :wink:

Jak to wygląda, jeśli b ank się zgadza i zwalnia klienta: Jak uzyskać wiążące finansowanie uzupełniające, jeśli nowy b ank nie może jeszcze zabezpieczyć hipoteki przed wypłatą klientowi ani staremu b ankowi, ponieważ stary b ank nie zwalnia go, zanim nie otrzyma pełnej spłaty zadłużenia od klienta? Czy to jest błędne koło?

Na jaką kwotę powinno się zaciągnąć finansowanie uzupełniające? Na kwotę pozostałego zadłużenia w chwili, gdy musi zostać zwrócone staremu b ankowi? Jeśli nie dąży się do całkowitego odwołania (czyli nie do wzajemnego zwrotu korzyści, a raczej do porozumienia), czy byłoby to w porządku? Czy brakuje wtedy jakiejś kwoty?

I pytanie dotyczące kredytów KfW, które były pośredniczone/przyznane przez różne b anki wraz z ich własnymi kredytami: Salda zadłużenia KfW mogą być w razie potrzeby (np. z powodu zatrzymania przez KfW x% składki za ryzyko od kwoty kredytu) w każdej chwili w pełni odwoływalne. Czy ma sens odwołanie takiego k redytu?

I wreszcie pytanie dotyczące ING-DiBa: Czy ktoś słyszał, że od niedawna ten b ank nie bierze udziału w pozasądowych porozumieniach? Na stronie test.de pewien r adca prawnik napisał coś w tym sensie.

Jeszcze raz dziękuję!

Napisany przez maxke71
Zgodziłem się udzielić DX Bankowi do piątku kolejnego odroczenia w celu przedstawienia oferty zgodnej z rynkiem. Według nich, dział prawny wciąż sprawdza moje WRB z 2/2009. Nie rozumiem dlaczego to tak długo trwa. Bank przecież nie używa nowych WRB każdego dnia.
Jeśli nic się nie zmieni, czy warto ustawić termin w odwołaniu?
Mam już alternatywne finansowanie (nie było to dla mnie takie trudne), kilka tygodni temu zabezpieczyłem RSV. Nożę jest ostrzone.
Dziękuję z góry za informacje.

Napisany przez bash
Czy chodzi o finansowanie alternatywne w wysokości aktualnego zadłużenia lub dodatkową kwotę? Jeśli tak, to na co chcesz ją przeznaczyć? Na przykład na opłaty notarialne, koszty adwokackie, itp.? Czy ta oferta jest wiążąca? Na jak długo? Jak wyglądałaby transfere ograniczonego prawa rzeczowego? Dziękuję!

Napisany przez Nafets

Mam alternatywną finansowanie (w moim przypadku nie było to takie trudne), kilka tygodni temu podpisałem RSV. Ostrze jest naostrzone.

Dziękuję z góry za informacje

Czy naprawdę jest tak, że Twoje RSV, którą podpisałeś dopiero kilka tygodni temu, pokryje koszty ewentualnego sporu prawnego? Czyli oznaczałoby to, że mogę podpisać RSV, wiedząc, że szkoda już wystąpiła? Szczerze mówiąc, trudno mi sobie to wyobrazić.

Byłoby miło usłyszeć coś od Ciebie (lub innych) na ten temat.

Pozdrowienia

Stefan

Napisany przez dogfight76
Cześć,

nie jestem ekspertem, ale w Twoim przypadku szkoda już istnieje. Myślę, że żadne ubezpieczenie assistance nie pokryje tego.........

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Kiedy i jak płaci RSV:

Przypadek ochrony prawnej to odmowa banku akceptacji odwołania. Jeśli odwołanie jeszcze nie zostało złożone, można teraz dziś zawrzeć RSV (ARAG), a następnie złożyć odwołanie. Po odrzuceniu przez bank następuje przypadek ochrony prawnej, RSV musi zapewnić pokrycie.

Sprawdzone i pewne rozwiązanie, jeśli nie dotyczy to nowego projektu budowlanego.....

Napisany przez Hanomag

nie jestem ekspertem, ale w Twoim przypadku szkoda już istnieje. Myślę, że już żadne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej tego nie przyjmie.........

wcześniej się zainformował

Cytat użytkownika maxke71

Zanim podpiszę umowę o RSV, nie mogę mieć kontaktu w sprawie odwołania się do banku. Gdy umowa RSV zostanie zawarta, mogę negocjować z bankiem. Jeśli nie odniosę sukcesu, uruchamiam odwołanie. Jeśli zostanie ono odrzucone przez bank, RSV wchodzi w grę.

RSV nie musi istnieć przed podpisaniem umowy o pożyczkę.

IG Widerruf, sądzę, że opisano to bardzo dobrze na stronie 37.

Napisany przez maxke71
Prawnik zrzeszenia konsumentów poinformował mnie, że ustawa nie głosi o zakończeniu umowy pożyczkowej, ale sprawa ubezpieczeniowa nastąpi dopiero wtedy, gdy bank odrzuci odwołanie. To nowe orzecznictwo.
Przy wykupie ubezpieczenia RSV grałem fair i otrzymałem potwierdzenie tego problemu również na piśmie od ubezpieczyciela. Umowa obowiązuje bez okresu karencji.
Co do BASH
Alternatywne finansowanie poprzez pozostałą kwotę pożyczki. Wiążące do czasu trwania walki. Oprocentowanie będzie oczywiście dostosowane do obecnego poziomu stóp procentowych. Oferta: 240.000 1,69% na 15 lat. Nie rozmawiano o przekazaniu zastawu.

Również myślałem, że @Nafets

miał podobną sprawę z odstąpieniem od umowy, ale już kontaktował/a się z bankiem.

W takim razie przepraszam.

Tak samo postąpiłem/poświadczyłem w przypadku ubezpieczenia od ARAG, najpierw zawarłem umowę, a potem zleciłem sprawę prawnikowi

Napisany przez Nafets
@ dogfight76: Do tej pory nie miałem żadnego kontaktu z moim bankiem w sprawie ewentualnego odwołania - cóż, chyba powinienem skontaktować się z ARAG. Czy jest coś, o czym powinienem pamiętać?

Brzmi zbyt pięknie, by mogło być prawdą

@ maxke71: Czy mógłbyś mi powiedzieć, z którą firmą ubezpieczeniową masz polisę?

Dziękuję bardzo - naprawdę mi pomogliście !!!

Pozdrowienia

Stefan

Cześć,

mam RSV ARAG Privat mit Komfort-Modul za prawie 130€ na rok. I to bez okresu oczekiwania, według IG Widerruf jest to zalecana RSV

Pozdrowienia

Napisany przez maxke71
Arag ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej Osobistej.

Napisany przez maxke71

Cześć,

mam RSV ARAG Privat mit Komfort-Modul na około 130€ na rok. I to bez okresu oczekiwania, zgodnie z IG Widerruf to polecane ubezpieczenie.

Pozdrowienia

Ja też mam

Napisany przez maxke71
Usługi publiczne płacą mniej

Napisany przez 3eugh

...
Alternatywne finansowanie poprzez pozostałe pożyczki. Wiążący dopóki trwa walka. Oprocentowanie będzie oczywiście dostosowane do obecnych stóp procentowych. Oferta: 240.000 1,69% 15 lat.

Dobrze jest mieć wiarygodny dowód na to, na co się zdecydowałeś, czyli dobrze przechowaĆ ofertę nowego banku i dokumentować zmieniające się stopy procentowe w czasie. Ponieważ stara bank odpowiada w przypadku pogorszenia się stóp procentowych, co może wyniknąć podczas negocjacji (procesu) (może to także być argument dla twojej argumentacji, w celu szybkiego przekonania starego banku do ustępstwa). Ale do tego potrzebny jest konkretny dowód. Powodzenia i gratulacje z RSV!

Cytat od maxke71

...
Nie mówiono o przeniesieniu zastawu.

Czy nowy bank wie, że jest to odwołanie do starego banku? Temat przeniesienia zastawu jest moim zdaniem również ważny, ponieważ może się zdarzyć, że stary bank nie chce/niechętnie zwalnia zabezpieczeń i nowy bank wypłaca kwotę refinansowania dopiero po uzyskaniu dostępu do zabezpieczeń.

Czy ktoś wie, jak najlepiej to zorganizować? Pamiętam, że czytałem, że można to zrobić m.in. poprzez konto powiernicze bezpośrednio między bankami. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat? A także na temat kosztów przeniesienia? Dzięki.

Jeszcze jedno - szczególnie dotyczy ING-DiBa:
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego, w jakim zakresie ten bank zrezygnuje z opłaty manipulacyjnej, jeśli się z nim zgadzasz? Mam na myśli, jaka jest szerokość zakresu rezygnacji z opłaty manipulacyjnej między 0-100% - przy przejściu do innego banku lub przy nowej ofercie od samej ING-DiBa.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli dotychczasowa hipoteka wystarcza do zabezpieczenia nowego kredytu, nowy bank może wykonać bardzo prosty zlecenie powiernicze. Zlecenie powiernicze oznacza, że nowy bank przelewa środki na konto powiernicze w dotychczasowym banku. Można z nich korzystać tylko wtedy, gdy hipoteka zostanie notarialnie przeniesiona na nowy bank. Później nowy bank dokonuje wpisu w księdze wieczystej.

Napisany przez Tivoli
Niech zgromadzeni odpowiedzą na ogólne pytanie:

Czy w przypadku dochodzenia prawa odstąpienia od umowy, wybralibyście prawnika lokalnego czy nie? W moim przypadku dojdzie do procesu przeciwko lokalnej kasie oszczędnościowej, dlatego zastanawiam się, czy dobrym pomysłem byłoby wybranie prawnika, który może mieć relacje biznesowe z tą właśnie kasą na innych poziomach lub nawet prowadzić swoją kancelarię w jednym z ich budynków. Oczywiście nie powinno to wpływać na poradę prawna, ale biorąc pod uwagę ogromne sumy, z którymi kasa oszczędnościowa miała do czynienia w ostatnich (i zapewne także przyszłych) latach w tej sprawie, mogę sobie wyobrazić, że podejmowane będą wszelkie środki, aby minimalizować straty.

Napisany przez Harley

I jeszcze jedno - specjalnie o ING-DiBa:
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego, do jakiej wysokości ta bank rezygnuje z opłaty za wczesne wycofanie się, jeśli osiągnie się porozumienie? Mam na myśli, jaka jest skala odstępstwa od opłaty za wczesne wycofanie się między 0 a 100% - przy zmianie na inną bank lub przy nowej ofercie ING-DiBa.

Radca prawny Sebastian Koch donosi jako list czytelnika na stronie test.de - tutaj - , że od niedawna ING-DiBa nie zgadza się już na porozumienia pozasądowe i - podobnie jak DKB - w pełni się zamyka. Według niego nawet na konkretne błędy w WRB już nie zwracają uwagi, ponieważ, jak twierdzi ING-DiBa, ogólnie powołuje się na przedawnienie.

Moim zdaniem wynika to z niedawnego wyroku LG Frankfurt -tutaj-, który również był już omawiany na tym forum, i który również podąża tą samą linia.

Zresztą zgadza się to z moimi doświadczeniami po tym, jak w styczniu 2015 r. złożyłem oświadczenie WR. Odrzucenie było tak surowo sformułowane ... rozważmy tę sprawę za zakończoną., że spontanicznie było jasne: Kompromis nie jest pożądany. Wygląda więc na zmianę strategii w ING-DiBa.

Napisany przez 3eugh
Tak, przeczytałem to także, dziękuję. Mnie tylko zdziwiło, ponieważ innego prawnika poznałem niedawno i powiedział, że szanse są nadal bardzo dobre, jeśli WRB jest wyraźnie błędna prawnie i odbiega od wzorca, więc to ma znaczenie. No cóż, wyraźnie istnieją różne zdania na ten temat. W każdym razie życzę Tobie i wszystkim innym dalszych sukcesów!

Napisany przez IG Widerruf
Nasze doświadczenia pokazują, że Diba nie zawsze reaguje zdecydowanie. Bardziej zależy to od konkretnej instrukcji odwoławczej. W przypadku oczywistych błędów, wciąż oferowane są atrakcyjne propozycje refinansowania. Dotyczy to umowy kredytowej z 2008 roku.

Natomiast w przypadku innej umowy kredytowej, porównywalnej do tej, w której zasądził LG Frankfurt, Diba faktycznie nie okazuje już żadnej skłonności do kompromisu.

Napisany przez 2RAM
Orzeczenie sądu LG we Frankfurcie (2-05 O 157/14) w ogóle nie dotyczy niedopuszczalnej praktyki zarobkowania IngDiBa. Powodem odrzucenia pozwu jest jedynie zarzut zasiedzenia i nadużycia prawa. Ponadto pozwu podobno dość niezręcznie uzasadniono, powołując się na historyczne niskie stopy procentowe......
Poprzez to orzeczenie IngDiBa chce unieważnić wszystkie odwołania - aż do momentu, gdy Bundesgerichtshof położy temu kres.

Również skarga została raczej niezręcznie uzasadniona z odniesieniem do historycznego minimum stóp procentowych ......

Doświadczony prawnik wyraźnie doradził mi, aby w uzasadnieniu odwołania nie wspominać o obecnym korzyściach z obniżonych stóp procentowych ... taka wskazówka dla wszystkich, którzy chcą odwołać się.

Napisany przez Colonia
W naszym przypadku DiBa również postawiła na opór.

Nasz prawnik uważa, że Sąd Okręgowy w Kolonii przyjął kilka pozwów przeciwko ING. Nie trzeba więc składać pozwy we Frankfurcie.

Będziemy teraz postępować tak samo (w Kolonii), jeśli tylko ubezpieczenie prawne Huk udzieli nam zgody na pokrycie kosztów i nie będzie próbowało wymigać się od odpowiedzialności powołując się na to wyrok sądu we Frankfurcie.

Napisany przez 2RAM
Przeciwko IngDiBa można pozwać we Frankfurcie (niezalecane) lub w miejscu zamieszkania kredytobiorcy......

Napisany przez rech
Dla tych, którzy są niepewni co do refinansowania:

Miałem ten sam problem i zwróciłem się do Interhyp i Dr. Klein. Wyjaśniłem im też kwestię jokera odstąpienia od umowy. Nie było żadnego problemu z uzyskaniem ofert kredytowych. Na przykład, Commerzbank jest bardzo aktywna.

Poza tym nie musisz mieć konretnej oferty finansowania w ręce. Jeśli chcesz skorzystać z jokera odstąpienia od umowy, zapytaj bank o warunki zwrotu, które obowiązywałyby w przypadku odstąpienia (!). Wtedy masz pewność. Na pewno złożą Ci przeciwstawne oferty. Obniżą stare stopy procentowe do poziomu rynkowego. Chcą zatrzymać Cię jako klienta.

Napisany przez 3eugh

Nasze doświadczenie pokazuje, że Diba nie zawsze pozostaje na stanowisku sztywnym. Zależy to bardziej od konkretnego zapisu dotyczącego odstąpienia od umowy. W przypadku ewidentnych błędów, w dalszym ciągu oferowane są atrakcyjne propozycje porównawcze dotyczące refinansowania. Dotyczy to umowy kredytu z 2008 roku. ...

A co z tym?
... Termin zaczyna biec najwcześniej w dniu otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez ING-DiBa AG ...

Cytat z IG Widerruf

W przypadku innej umowy kredytowej, porównywalnej do tej, dla której sąd w Frankfurtu wydał wyrok, Diba faktycznie nie okazuje już żadnej skłonności do kompromisu.

Nie rozumiem tego tak samo jak RAM: Czy wyrok (miałeś na myśli sprawę 2-05 O 157/14, prawda?) nie zawierał żadnej wzmianki o nieznaczących (lub jakkolwiek to nazwać) błędach w informacji o odstąpieniu, a jedynie o naruszeniu zasady uczciwości i wiarygodności (jak już wspomniałeś, ze względu na to, że powód w odstąpieniu zaznaczył, że chce skorzystać z obecnie niskich stóp procentowych). Czy mógłbyś coś więcej na ten temat napisać, aby był tu jasność? Dzięki.

Cytat od Colonia

W naszym przypadku DiBa również pozostała na stanowisku sztywnym.

Według naszego prawnika, sąd w Kolonii przyjął kilka skarg przeciwko ING. Nie trzeba więc wnosić skargi do sądu we Frankfurcie.

Teraz też to zrobimy (czyli w Kolonii), pod warunkiem, że ubezpieczenie prawne Huk udzieli nam zgody na pokrycie kosztów i nie odwoła się do tego wyroku sądu we Frankfurcie jako usprawiedliwienia.

Jak już wspomniał RAM: Nie można całkowicie wybrać sądu, prawda? Czyli albo tam, gdzie znajduje się siedziba banku, albo tam, gdzie ma się miejsce zamieszkania.

Napisany przez Harley

Jak również zauważył RAM: LG nie można całkowicie wybrać, prawda? To znaczy, albo siedziba banku, albo miejsce zamieszkania.

Poprawne. Dokładniej, to tylko sąd w miejscu zamieszkania DN w chwili zaciągnięcia pożyczki. Ma to znaczenie, jeśli DN w międzyczasie się przeprowadził.

A jak to wygląda z tym?
... Termin rozpoczyna się najwcześniej w dniu otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez ING-DiBa AG ...

Moje oświadczenie było niejasne, przepraszam. Obecnie widzimy, że Diba w niektórych umowach nadal proponuje rozsądne oferty, a w innych przypadkach pozostaje na swoim stanowisku. Ponieważ ostatnia oferta jest tylko kilka dni stara, nie sądzę, że od tego czasu nastąpiła jakaś zmiana.

Z wyrokiem sądu we Frankfurcie ma to związek jedynie w tym sensie, że Diba zaczęła dopiero po nim nie składać ofert w przypadku określonych odchyleń. Oczywiście może to być zbieg okoliczności, ale nasi prawnicy raczej w to nie wierzą.

Tak, w tej wersji sytuacja nadal wygląda dobrze.

Napisany przez 3ducnici

Moje oświadczenie było niejasne, przepraszam. Widać obecnie, że Diba nadal oferuje rozsądne oferty w niektórych umowach, podczas gdy w innych przypadkach jest nieugięta. Ponieważ ostatnia oferta jest obowiązująca od zaledwie kilku dni, nie sądzę, że od tego czasu doszło tutaj do jakichkolwiek zmian.

Decyzja we Frankfurcie ma z tym tylko tyle wspólnego, że Diba zaczęła od tego momentu nie składać ofert w przypadku pewnych odchyleń. Oczywiście może to być zbieg okoliczności, ale nasi prawnicy raczej w to nie wierzą.

Tak, w tej wersji wszystko wygląda na zielono.

Jakie doświadczenia mieliście z Commerzbankiem?

Czy są niechętni, czy gotowi do negocjacji, czy ryzykują proces sądowy?

WRB z 2006

Prawo do odstąpienia od umowy

Nie jestem już związany swoim oświadczeniem woli, jeśli odstąpię od niego w ciągu dwóch tygodni.

...
Bieg terminu

Bieg terminu do odstąpienia rozpoczyna się następnego dnia po dostarczeniu mi:
- egzemplarza niniejszego pouczenia o odstąpieniu od umowy oraz
- aktu umowy, mojego pisemnego wniosku o zawarcie umowy lub kopii aktu umowy lub mojego wniosku o zawarcie umowy.

Wystarczy, że wysłanie odstąpienia od umowy nastąpi na czas.

...

Odstąpienie w przypadku otrzymania świadczenia

Jeśli przed upływem terminu na odstąpienie otrzymałem już świadczenie od banku, nadal jednak mogę skorzystać z prawa do odstąpienia. Jeśli w takim przypadku odstąpię, muszę jednak zwrócić otrzymane świadczenie bankowi i oddać bankowi korzyści czerpane z tego świadczenia.

...

Jakie doświadczenia mieliście z Commerzbankiem?

Commerzbank to twardy orzech... mało skłonny do kompromisów.

Ale zanim zaczniecie pytać o różne banki i pouczenia o odstąpieniu od umowy, chciałbym zrobić ogólne oświadczenie: Rozsądne oceny są możliwe tylko wtedy, gdy zna się kombinację pouczenia o odstąpieniu, datę zawarcia umowy, instytucję finansową oraz inne indywidualne czynniki (np. aby ocenić, czy ubezpieczenie kredytu jest właściwe).

Dlatego oferujemy bezpłatne sprawdzenie, aby można było dokładnie zweryfikować te aspekty. Wszystko inne ma mało sensu, zwłaszcza że zawsze muszę bardzo dokładnie przemyśleć, co mogę napisać, ponieważ w niemal wszystkich porównaniach mamy do czynienia z umowami o zachowaniu poufności.

Więc...a teraz mam nadzieję, że ponownie nie zostanę ostrzeżony za reklamę...

Napisany przez maxke71
Ponieważ jeszcze nie mogę korzystać z mojej RSV (wniosek o odwołanie musi najpierw zostać zaakceptowany), muszę sformułować swoje odwołanie bez pomocy adwokata.

Znalazłem wzór odwołania na Finanztip (linka niestety nie mogę skopiować). Mam kilka pytań:

1. Czy sformułowanie Hiermit mache ich von meinem Widerrufsrecht Gebrauch und widerrufe den oben genannten Vertrag fristgerecht. jest OK? Nie odwołuję się przecież w terminie. W ten sposób uznałbym warunki WRB.

2. Czy sformułowanie Die Ihnen erteilte Ermächtigung zum Einzug der zu entrichtenden Zahlungen vom meinem konto entziehe ich Ihnen hiermit ebenso. Nie lepiej byłoby powiedzieć, że wszystkie kolejne płatności będą dokonywane tylko zastrzeżone?

3. Czy należy ustawić termin na potwierdzenie otrzymania?

Czy możecie mi podać wzór tekstu, który mogę wykorzystać?

P.S.
Nafets próbował do mnie napisać. Ponieważ nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany, zepsułem odpowiedź. Proszę, spróbuj ponownie napisać do mnie. Dziękuję

Napisany przez Calypso
Szanowni Państwo,

Chciałbym odwołać powyższą umowę pożyczki. Chociaż od zawarcia umowy minęło trochę czasu, mam prawo do odwołania. Dwutygodniowy termin odstąpienia przewidziany w Kodeksie cywilnym jeszcze się nie rozpoczął, ponieważ nie zostałem poprawnie poinformowany o moim prawie do odstąpienia zgodnie z przepisami.

Po odwołaniu umowy, obie strony muszą zwrócić otrzymane świadczenia. Moje świadczenia to pozostała suma pożyczki oraz uzgodnione lub rynkowe odsetki, w zależności od tego, co dla mnie jest korzystniejsze. Państwo muszą zwrócić mi moje świadczenia wraz z osiągniętymi korzyściami, w szczególności z zyskami, jakie odnieśliście, a ja muszę je odpowiednio rozliczyć.

Będę wypełniać swoje zobowiązania równocześnie. Wzywam Państwa do udzielenia odpowiedzi i rozliczenia w ciągu trzech tygodni od otrzymania tego pisma. Jeśli termin upłynie bezskutecznie, podejmę natychmiastowe kroki prawne.

Dalsze płatności dotyczące umowy będą dokonywane z zastrzeżeniem możliwości zwrotu i bez uznania prawnego obowiązku.

Z poważaniem

Napisany przez maxke71
Perfekt

Danke!!!!!

Napisany przez 3ducnici

Ponieważ nie mogę jeszcze korzystać z mojej RSV (wniosek o odstąpienie musi zostać odrzucony), muszę sformułować swoje odstąpienie bez pomocy prawnika.

Znalazłem wzór odstąpienia na stronie Finanztip (niestety nie mogę skopiować linku). Mam kilka pytań:

1. Sformułowanie Hiermit mache ich von meinem Widerrufsrecht Gebrauch und widerrufe den oben genannten Vertrag fristgerecht.
Jest to w porządku? Nie odstępuję w terminie. Dotychczasowo uznaje, że oświadczenie o odstąpieniu jest słuszne.

2. Sformułowanie Die Ihnen erteilte Ermächtigung zum Einzug der zu entrichtenden Zahlungen vom meinem konto entziehe ich Ihnen hiermit ebenso.
Czy nie byłoby lepiej powiedzieć, że wszelkie dalsze płatności będą dokonywane wyłącznie z zastrzeżeniem?

3. Czy należy określić termin na potwierdzenie otrzymania?

Być może macie gotowy tekst, którego mogę użyć.

Uwaga:
Nafets próbował się ze mną skontaktować mailowo. Ponieważ nie mam jeszcze zbyt dużej wiedzy na ten temat, zepsułem odpowiedź. Proszę o ponowny kontakt mailowy. Dziękuję

co do 1. Fristgerecht... cóż, jeśli WRB jest błędne i istnieje wieczna WRR... to odstąpienie może być fristgerecht... widzę tu mniej problemów..

co do 2. Ja również dokonałbym płatności wyłącznie z zastrzeżeniem..

co do 3. Tak, określ termin... powinieneś dokonać zwrotu w ciągu 30 dni po odstąpieniu.... jeśli odstąpienie zostanie zaakceptowane... zatem... dwa tygodnie powinny wystarczyć...

Alternatywny wzór odstąpienia

https://www.test.de/Musterbriefe-Kre...ten-4719584-0/

jednak trzeba go dostosować. Pominięcie fragmentu z ...frühestens... w kwadratowym nawiasie. Powinno wystarczyć, jeśli powiesz, że WRB jest błędna i dlatego odstąpienie jest nadal możliwe, dlatego odstępujesz...

W zasadzie, jeśli chcesz spowodować tylko szkodę, nie musisz uzasadniać odstąpienia. Nie musisz tego robić. I określ termin dwóch tygodni...

Bo jeśli teraz wyślesz list, w którym dużo tłumaczysz i wyjaśniasz przepisy prawne, może się zdarzyć, że bank na pierwszy rzut oka będzie chętny do negocjacji... to jeszcze nie spowoduje żadnej szkody, dopiero gdy zwrócisz się do prawnika, ponieważ nadal się nie dogadujesz, to zapłacisz samemu...

Dlatego... spisywać i wysyłać WR jak najprościej, określić termin, wskazać na zwrot środków i koniec...

Dla osób o bardziej lękliwym charakterze (hasło: refinansowanie) istnieje również alternatywa, aby nie wyrażać od razu odwołania, a jedynie poprosić bank o potwierdzenie prawa do odwołania. Większość banków reaguje w ten sposób, odrzucając wniosek, co jest wystarczające (dla większości) do udzielenia zgody na pokrycie.

Oto nasz przykładowy tekst:
https://www.widerruf.info/wp-content/...n-Download.doc

Napisany przez 3eugh

... Większość banków reaguje tu również odrzuceniem, które wystarcza większości RSV do udzielenia zgody na pokrycie. ...

Poprawne. Dlatego zaleca się wcześniejsze zapytanie u swojego RSV, czy to się zgadza z ich ARB, konstrukcją umowy itp.

W przeciwnym razie podoba mi się również bardzo zalecenie ducnicis, aby formułować odwołanie tak zwięźle, jak to możliwe, z odniesieniem do odwołania transakcji, co powoduje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że bank jasno odrzuci odwołanie, zamiast udzielić niejasnej odpowiedzi (która przez RSV może być ewentualnie nieuznana za szkodę).

Napisany przez 2RAM
Kolejny post dotyczący RSV:

Bardzo dobra i maksymalnie zorientowana na obsługę klienta jest HUK, która bez problemu udzieliła mi zezwoleń na ubezpieczenie WRB na trzy (!) różne banki.
Zdecydowanie polecam!!!

Napisany przez joe0815
Cześć drodzy członkowie forum!
Nadszedł również mój czas! Tło:
Zakup istniejącej nieruchomości w 1999 roku, ponowne zaciągnięcie pożyczki w 2007 roku poprzez przedsprzedażowy kontrakt hipoteczny. Od 2010 roku wynajmowane. Oprocentowanie kredytu bez spłaty kapitału do maja 2017 roku. Moje życzenie jak najszybszej refinansowania i wypłaty moich oszczędności z konta oszczędnościowego, nawet jeśli będzie to wymagało przekształcenia własnościowego. Moje ubezpieczenie nadejdzie dopiero po odrzuceniu odwołania. Jak byście postąpili?
Będąc tym oburzony, czekaj, czy bank odrzuci, czy zaoferuje warunki porozumienia
albo
Składając odwołanie, jednocześnie proponując bankowi akceptowalną ofertę porozumienia z mojej strony?
Teraz jestem ciekawy!
Pozdrowienia dla wszystkich!

Napisany przez Hanomag

Zakup istniejącej nieruchomości w 1999 roku, ponowne zawarcie umowy kredytowej w 2007 roku poprzez wcześniej sfinansowany kontrakt budowlany.

Czy to naprawdę jest ponowne zawarcie umowy kredytowej, czy tylko prolongata? W drugim przypadku prawdopodobnie nie masz prawa do odstąpienia od umowy.

Napisany przez streunekatze

Cześć,

Moja sytuacja wyjściowa: WRB jednoznacznie wadliwy, RSV istnieje, DV z 2008 roku, nadal obowiązuje przez kolejne 3 ½ roku (po 5,49%), odwołanie nie zostało jeszcze złożone

Mój problem: Mój doradca finansowy nie może mi załatwić refinansowania. Oprócz faktu, że puli banków w przypadku odwołania nie jest tak duża, różnorodne czynniki odgrywają rolę (wiek nieruchomości, 3 jednostki mieszkalne, jedyny kredytobiorca) oraz moja historia kredytowa (musiałem wziąć 2 małe kredyty z powodu rozwodu, które oczywiście regularnie i bez problemów spłacam; wynik w BIK wynosi ponad 96%)

Moje opcje: Poza tym, że będę próbował znaleźć bank, widzę dwie możliwości: 1. ryzykowanie, czyli i tak złożenie odwołania (następnie skorzystanie z RSV i porady prawnika) i spekulowanie na tym, że bank zgodzi się na ugodę w warunkach akceptowalnych 2. podstęp, polegający na tym, że nie zawiadamiam o odwołaniu, ale - zgodnie z poradą z postu #1312 - żądam od banku uznania mojego prawa do odwołania, dzięki czemu otrzymam zapewnienie ochrony z RSV, co z kolei pozwoli mi, wspierając się adwokatem, nakłonić bank do złożenia oferty nowych warunków (lecz: #1603) 3. zaczekanie, czyli normalne trwanie kredytu do końca okresu obowiązywania oprocentowania, a następnie złożenie odwołania po zawarciu nowej umowy kredytowej (bez znaczenia, czy w tym samym czy w innym banku) i dochodzenie swoich roszczeń.

Moje pytania: Czy ktoś był kiedykolwiek w podobnej sytuacji i może mi udzielić rad? Czy jest sens szukać dalszych banków (np. za pośrednictwem Interhyp lub Dr. Klein) w poszukiwaniu finansowania? Czy przeoczyłem jakąś opcję? Jak byś postąpił? Osobiście skłaniam się ku opcji nr 3.

Dzięki!

P.S. Od wielu tygodni uważnie śledzę to forum. Jeśli jednak przeoczyłem post, który już odpowiedział na moje pytania, proszę o wyrozumiałość.

Czy kiedykolwiek pracowałeś z Interhyp? Do tej pory tylko pozytywne doświadczenia

Napisany przez streunekatze

Chciałbym zwrócić twoją uwagę na kwestię, którą nie poruszasz w swoim pierwszym poście. Zakładasz całkowicie, że RSV udzieli ci ochrony. Założę, że nie korzystasz z twojego obiektu 3 weekendów. Jednakże w przypadku wynajętych obiektów ubezpieczyciele zasadniczo nie udzielają ochrony.

Dlatego radzę najpierw ustalić, jak twoje ubezpieczenie zabezpiecza się w przypadku częściowo wynajętych obiektów, zanim zajmiesz się dalszym procesem odwołania.

Więc moje RSV obejmuje moje w pełni wynajęte mieszkanie!

Napisany przez Schauma

Co według Ciebie, kiedy odbędzie się rozprawa sądowa? A gdzie jest siedziba DKB? Jeśli to jest Berlin, czy musisz tam osobiście być obecny? Moje ubezpieczenie od kosztów sądowych teraz jednak chce włączyć się do sprawy, ale najpierw musiałbym zapłacić prawie 800 euro, aby adwokat obliczył wzajemne roszczenia... Dopiero od samej obalenia decyzji ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie. Nie jestem pewien, czy nie powinienem poczekać na Twoją opinię. Czy moglibyśmy porównać polisy WRB, aby sprawdzić, czy są identyczne? (moją polisę załączyłem jako załącznik) Powiedziałeś, że dla tej samej już jest wyrok?

Więc moim miejscem sądowym jest Sąd Okręgowy w Postdamie, sądzę, że tak samo jest u Gertrudy, mamy termin na połowę marca na mediację i otrzymaliśmy pisemne zawiadomienie o konieczności stawienia się, jednakże ponieważ nie jest to tak łatwe, nasz adwokat złożył wniosek do sądu, co oznacza, że teraz nie musimy się stawiać. Jeszcze 3 tygodnie, a będziemy wiedzieć więcej, cała sprawa ciągnie się od listopada 2013 roku.

Napisany przez joe0815

Czy to naprawdę nowe zaciągnięcie pożyczki, czy tylko prolongata? W drugim przypadku prawdopodobnie nie masz prawa do odstąpienia od umowy.

Cześć, nowe zaciągnięcie z tego samego pośrednika, ale z nowym bankiem, w tym przypadku BSK.

Czy kiedykolwiek współpracowałeś z Interhyp? Do tej pory tylko pozytywne doświadczenia

Dziękuję jeszcze raz za wskazówkę. Miałem już kontakt z Interhyp i dzisiaj po prostu zadzwoniłem ponownie. W ciągu zaledwie 10 minut wszystko zostało przyjęte przez telefon. Wynik (chociaż niezobowiązujący) jest dla mnie więcej niż zadowalający. Mogę więc potwierdzić pozytywne doświadczenia i mam jeszcze jeden powód, aby teraz złożyć odwołanie.

Napisany przez rech
W tym miejscu zastanawiam się, czy nie jest szczególnie mądre od razu w pierwszym piśmie grozić krokami sądowymi, jeśli druga strona nie reaguje w sposób oczekiwany.

Ostatecznie w tej kwestii częściowo zależysz także od życzliwości i gotowości do współpracy banku. To sprawia, że wszystko staje się łatwiejsze. Ponieważ tam również pracują ludzie, nie warto od razu grozić prawnikiem.

Mogę powiedzieć, że osobiście odnoszę sukces, wysyłając tylko życzliwe i nieformalne e-maile.

Napisany przez moosel
Jacy wy macie szczęście!! Banku Sparkasse jest znacznie mniej skłonny do współpracy

Napisany przez maxke71

Na tym etapie zastanawiam się, czy mądre jest od razu grozić krokiem sądowym w pierwszym piśmie, jeśli strona przeciwna nie reaguje tak szybko, jak się tego oczekuje.

Ostatecznie, w tej kwestii częściowo zależy to także od dobrej woli i gotowości do współpracy banku. A współpraca z nimi tylko ułatwia sprawę. Jeśli tam również pracują ludzie, to nie jest pewnie mądre od razu grozić adwokatem.

Mogę powiedzieć, że osobiście osiągnąłem pełny sukces za pomocą przyjaznych i nieformalnych e-maili.

Podzielam podobne zdanie. Zastosowałem tę samą taktykę.

Po braku odpowiedzi na moje pierwsze pismo, wyraźnie zaznaczyłem na rozmowie telefonicznej z pracownikiem, że nie chcę być przeciągany za nos i że nie jestem laikiem. Jeśli do piątku nie usłyszę nic od banku, to jednak nie będzie już tak beztrosko. Ale zawsze należy dać bankowi szansę. Przecież byłeś zadowolony przez lata... Nie jestem też osobą, która generalnie potępia banki. Bez nich nie mógłbym kupić domu. Moja zasada: żyj i pozwól żyć

W ciągu najbliższych dni z niecierpliwością pobiegnę do skrzynki, w nadziei, że znajdę tam negocjowalną ofertę.

Czekam zatem..
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!