Ponieważ nie mogę jeszcze korzystać z mojej RSV (wniosek o odstąpienie musi zostać odrzucony), muszę sformułować swoje odstąpienie bez pomocy prawnika.
Znalazłem wzór odstąpienia na stronie Finanztip (niestety nie mogę skopiować linku). Mam kilka pytań:
1. Sformułowanie Hiermit mache ich von meinem Widerrufsrecht Gebrauch und widerrufe den oben genannten Vertrag fristgerecht.
Jest to w porządku? Nie odstępuję w terminie. Dotychczasowo uznaje, że oświadczenie o odstąpieniu jest słuszne.
2. Sformułowanie Die Ihnen erteilte Ermächtigung zum Einzug der zu entrichtenden Zahlungen vom meinem
konto entziehe ich Ihnen hiermit ebenso.
Czy nie byłoby lepiej powiedzieć, że wszelkie dalsze płatności będą dokonywane wyłącznie z zastrzeżeniem?
3. Czy należy określić termin na potwierdzenie otrzymania?
Być może macie gotowy tekst, którego mogę użyć.
Uwaga:
Nafets próbował się ze mną skontaktować mailowo. Ponieważ nie mam jeszcze zbyt dużej wiedzy na ten temat, zepsułem odpowiedź. Proszę o ponowny kontakt mailowy. Dziękuję
co do 1. Fristgerecht... cóż, jeśli WRB jest błędne i istnieje wieczna WRR... to odstąpienie może być fristgerecht... widzę tu mniej problemów..
co do 2. Ja również dokonałbym płatności wyłącznie z zastrzeżeniem..
co do 3. Tak, określ termin... powinieneś dokonać zwrotu w ciągu 30 dni po odstąpieniu.... jeśli odstąpienie zostanie zaakceptowane... zatem... dwa tygodnie powinny wystarczyć...
Alternatywny wzór odstąpienia
https://www.test.de/Musterbriefe-Kre...ten-4719584-0/
jednak trzeba go dostosować. Pominięcie fragmentu z ...frühestens... w kwadratowym nawiasie. Powinno wystarczyć, jeśli powiesz, że WRB jest błędna i dlatego odstąpienie jest nadal możliwe, dlatego odstępujesz...
W zasadzie, jeśli chcesz spowodować tylko szkodę, nie musisz uzasadniać odstąpienia. Nie musisz tego robić. I określ termin dwóch tygodni...
Bo jeśli teraz wyślesz list, w którym dużo tłumaczysz i wyjaśniasz przepisy prawne, może się zdarzyć, że bank na pierwszy rzut oka będzie chętny do negocjacji... to jeszcze nie spowoduje żadnej szkody, dopiero gdy zwrócisz się do prawnika, ponieważ nadal się nie dogadujesz, to zapłacisz samemu...
Dlatego... spisywać i wysyłać WR jak najprościej, określić termin, wskazać na zwrot środków i koniec...