Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3eugh

Dziękuję jeszcze raz za radę. Skontaktowałem się już z Interhyp i dzisiaj jeszcze raz do nich zadzwoniłem. Przez telefon w ciągu niespełna 10 minut wszystko zostało przyjęte. Wynik (choć niezobowiązujący) jest dla mnie bardziej niż satysfakcjonujący. Mogę potwierdzić pozytywne doświadczenie i mam jeszcze jeden powód, aby teraz złożyć wycofanie.

Czy nie byłoby bezpieczniej otrzymać wiążącą ofertę, czy tylko grozisz wycofaniem, nie składając go formalnie?

Jeśli chodzi o ton wobec banków: Sądzę, że należy zachować uprzejmą formę. Jednakże wyżej było również mowa o tym, że niektóre banki zwlekają z niejasnymi odpowiedziami, z których klient odczytuje, że wycofanie zostało odrzucone i wtedy nastąpił wypadek w zakresie odniesienia szkody dla ubezpieczenia od RSV (jeśli jest obowiązkowe). Jednakże niektóre RSVy widzą to inaczej, więc jeśli można to ocenić, za pomocą odpowiedniego tonu znajdującego wpływ, jak bank odpowiada i RSV nie zwleknie długo.

Napisany przez love2travel
[cytat=eugh">
Czy nie byłoby bezpieczniej złożyć wiążącą ofertę, czy po prostu grozisz odwołaniem, nie wyrażając go wprost?
[/cytat]
Wyraziłbym odwołanie bezpośrednio, także po to, aby jasno przedstawić sprawę RSV. Istnieje pewne ryzyko, które świadomie biorę po gruntownym rozważeniu. Nawet w mało prawdopodobnym przypadku, że bank natychmiast zaakceptuje odwołanie, pozostanie spór dotyczący wzajemnych roszczeń do rozliczenia - sprawa dość skomplikowana, która przyniosłaby pewne rozluźnienie czasowe, co powinno powstrzymać spadek miecza Damoklesa 30 dni.

Oferta nie jest wiążąca, ale mam pisemne potwierdzenie od 2 różnych banków, za pośrednictwem Interhyp. To dla mnie wystarczająco bezpieczne. Ale oczywiście każdy musi zdecydować sam.

Napisany przez 3eugh
Czy ktoś ma doświadczenie z firmą Interhyp w przypadku wycofania kredytu w ING-DiBa? Interhyp jest bowiem spółką-córką ING, podobnie jak ING-DiBa jest spółką-córką ING. Czy nie ma tam żadnych problemów?

Czy Interhyp oferuje Państwu kredyty dla pełnych spłat wraz z możliwością dokonywania dodatkowych spłat, czy też oferuje tylko kredyty dla pełnych spłat bez możliwości dodatkowych spłat?

Czy ktoś ma doświadczenie z Interhyp, jeśli chodzi o odstąpienie od pożyczki w ING-DiBa? Interhyp jest bowiem spółką-córką ING, tak samo jak ING-DiBa jest spółką-córką ING. Czy mogą tu wystąpić jakieś problemy?

Czy Interhyp oferuje Wam kredyty hipoteczne z opcją pełnego spłacenia wraz z możliwością dodatkowych spłat, czy tylko kredyty hipoteczne z opcją pełnego spłacenia bez możliwości dodatkowych spłat?

Interhyp nie oferuje pożyczek bezpośrednio, ale jedynie je pośredniczy. Zaproponowała mi ofertę banku regionalnego i jednego z siedzibą na miejscu, z różnymi stopami procentowymi. Dodatkowe spłaty są możliwe w obu przypadkach (rocznie 5% sumy pożyczki).

Napisany przez 3eugh
kredyt z pełną spłatą?

Volltilgerdarlehen?

Przepraszam, nieprawidłowo przeczytałem twoje pytanie (było już późno ;-))

Nie pytałem o Darlehen Volltilger. Ale chyba w wyjątkowych przypadkach jest to także możliwe za pośrednictwem ST: Darlehen Volltilger

Napisany przez Hoppla20

Ależ wy macie szczęście!! Sparkasse jest mniej współpracujący

Mogę to tylko potwierdzić!

Im dłużej bank może przeciągać sprawę, tym lepiej dla nich!

Moje oprocentowanie kończy się za kilka miesięcy, spłacę wtedy pożyczkę i sądownie domagam się zwrotu korzyści z oprocentowania. Kwota sporu dla mnie będzie znacznie mniejsza.

Napisany przez moosel

Mogę to tylko potwierdzić!

Im dłużej sprawa może być przeciągana przez bank, tym lepiej dla nich!

Moje oprocentowanie kończy się za kilka miesięcy, zamierzam spłacić pożyczkę i sądowo odzyskać korzyść z oprocentowania. Wtedy wartość sporu dla mnie będzie znacznie niższa.

Tak, osobiście nie udało mi się nic osiągnąć poprzez prośbę i późniejsze odwołanie. Po odrzuceniu teraz (po kilku pytaniach, gdzie jest odpowiedź na moje odwołanie), zdecydowałem się skorzystać z RSV i zleciłem prawnikowi zajęcie się sprawą. Ciekawe, jak Sparkasse na to zareaguje. Moim zdaniem, nie zostałem w ogóle poważnie potraktowany. Dlatego jestem naprawdę zaskoczony, że tak wielu tutaj osiągnęło coś dzwoniąc po telefonie lub pisząc e-maile.

Napisany przez Hoppla20

Tak, osobiście nie mogłem osiągnąć nic poprzez zapytanie i późniejsze wycofanie. Ponieważ teraz odrzucenie ma miejsce (po kilku zapytaniach, gdzie pozostaje odpowiedź na moje wycofanie), zdecydowałem się skorzystać z ubezpieczenia pomoc prawną i mojego prawnika, aby się tym zajął. Jestem ciekaw, jak Sparkasse na to zareaguje. Moim zdaniem nie byłem w ogóle traktowany poważnie. Dlatego naprawdę jestem zaskoczony, że tak wielu z was osiągnęło postęp za pomocą rozmów telefonicznych czy e-maili.

Gdzieś czytałem, że każda Sparkasse postępuje inaczej, ale moja działa na zasadzie nas to nie obchodzi.

Jeszcze przez kilka miesięcy będę się z nimi wymieniał korespondencją, a potem po prostu złożę pozew i zobaczę, co z tego wyniknie. Porozumienie wykluczone jest ze względu na koszty związane z adwokatem.

Napisany przez Gertrud_Geyer

Tak więc moim sądem właściwym jest Landgericht Postdam, sądzę że w przypadku Gertrudy również, mamy zaplanowaną rozprawę mediacyjną na połowę marca i otrzymaliśmy pisemne zawiadomienie o konieczności stawienia się. Ponieważ nie jest to takie proste, nasz adwokat złożył wniosek do sądu, co oznacza, że nie musimy teraz się stawić. Jeszcze 3 tygodnie i będziemy wiedzieć więcej, cała ta sprawa ciągnie się od listopada 2013 roku.

Tak, również jesteśmy przed LG Potsdam.

Mój adwokat wyjaśnił mi, że faktycznie nawet jeśli jesteśmy wezwani na rozprawę, nie musimy koniecznie się stawiać, istnieją pewne dalsze pełnomocnictwa/wnioski... ja jednak idę. Jestem ciekawa.

Napisany przez 2RAM
Można uniknąć nakazu osobistego stawienia się, jeśli adwokat przedstawi sądowi kolejne pełnomocnictwo: jest on w pełni poinformowany o sprawie i w szczególności upoważniony do zawarcia ugody - § 141 ZPO

Napisany przez moosel

Gdzieś czytałem, że każda Sparkasse postępuje w tej sprawie inaczej, ale u mnie jest równie obojętne.

Nadal będę trochę z nimi korespondować przez te kilka miesięcy, a następnie po prostu złożę pozew i zaczekam na wyrok. Porozumienie wydaje się wykluczone, głównie ze względu na koszty związane z adwokatem.

Dokładnie!!! Tak, to jest dla nas takie obojętne!! Niestety, wydaje mi się, że moja Sparkasse jeszcze nie zajęła się tą sprawą odpowiednio. Odpowiedź wydaje mi się bardzo amatorska. W związku z tym, przy moim pierwszym zapytaniu dotyczącym nieważnej informacji o odstąpieniu, powiedziano mi, że do tej pory znane jest tylko jedno zapytanie od innego klienta, który po odrzuceniu przez bank już się nie odezwał!! Czy masz ubezpieczenie RSV, które zająło się Twoją sprawą?

Napisany przez Hoppla20

Dokładnie! To jest dla nas takie obojętne! Ale niestety wydaje mi się, że moje konto oszczędnościowe jeszcze w ogóle nie zajęło się tą sprawą. Odpowiedź wydaje mi się bardzo amatorska. Przy moim pierwszym osobistym pytaniu dotyczącym nieskutecznej informacji o odstąpieniu, powiedziano mi, że do tej pory była znana tylko jedna inna prośba od innego klienta i ten klient, po sprawdzeniu przez bank (odmowa), nie odezwał się więcej! Czy masz RSV, która zajęła się twoim przypadkiem?

Mój przypadek nie jest już obsługiwany przez konto oszczędnościowe, został przekazany do kancelarii adwokackiej, która została zlecona. To już pokazuje, że dział prawny kasy oszczędnościowej nie radzi sobie już z ilością spraw. Ale nawet adwokat próbuje kogoś zrobić w konia, przytaczając jakieś wyroki, które nie mają nic wspólnego z tą sprawą. Myślę, że to pismo również było kiedyś tutaj zamieszczone.

Niestety, będę musiał to zasponsorować z własnej kieszeni, ale dla mnie warto. Nie mogę znieść, gdy ktoś traktuje mnie z góry, tak jak ich adwokat.

Napisany przez T. Muentzer

Niestety będę musiał to zapłacić z własnej kieszeni, ale dla mnie warto. Nie mogę znieść, gdy ktoś traktuje mnie z góry, jak ich adwokat.

Tak samo jest ze mną.

Wiedząc, że bank prawdopodobnie natychmiast zaostrzył swoje stanowisko tylko dlatego, że z powodu celu kredytu - wynajmu - doskonale wie, że nie mam ubezpieczenia RSV i nie mogę sobie pozwolić na proces, sprawia, że jestem naprawdę zły.

Ale cóż. Oczywiście nie ryzykuję swojego bytu.

Napisany przez Hoppla20

To samo dotyczy mnie.

Wiedząc, że bank natychmiast postawił się na stanowisko, prawdopodobnie dlatego, że ze względu na cel pożyczki - obiekt wynajmu - dokładnie wie, że nie mam ubezpieczenia RSV i nie stać mnie na pozew, robi mnie to naprawdę zły.

Ale cóż. Oczywiście nie narażę swojego istnienia.

No cóż, myślę, że właściwie oceniają sytuację. Ci, którzy prowadzą sprawy, z reguły mają ubezpieczenie RSV i nie obchodzi ich, czy osiągną porozumienie przed sądem, ponieważ w przypadku umorzenia kosztów ponosi je właśnie RSV. Bank pozostaje tylko z niewielkimi dodatkowymi kosztami, ale w zamian, może mieć do czynienia tylko z 3 z 10 spraw, z którymi musi osiągnąć porozumienie.

Napisany przez 3eugh
Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z tzw. finansowaniem procesów?

Słyszałem, że teraz istnieją nawet ubezpieczenia prawne oferujące coś takiego dla osób, których standardowe ubezpieczenie prawne nie obejmuje. W ramach tego rozwiązania ubezpieczyciel może zatrzymać x% zysku klienta w przypadku wygranej, ale ponosi koszty w przypadku przegranej.

Nie znam dokładnie warunków, ale w konkretnym przypadku może to być warte rozważenia - również w zależności od tego, co poleca nam nasz własny prawnik.

To byłby sen. Nawet jeśli zażądają więcej niż 50%, to i tak będzie to dobra transakcja. Bo bez finansisty nie dostanę nic.

Czy znasz konkretną RSV, która oferuje takie warunki?

Napisany przez Hoppla20
To nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem podróżnym. Do tej pory spotkałem się z jasnym podejściem w przypadku opóźnień lotów. Czy w przypadku kosztów obsługi w przypadku kredytów konsumenckich.

Napisany przez 3eugh
Istnieje możliwość, że Roland ma taką opcję, ale nie mam z nią żadnego doświadczenia.

Napisany przez 2RAM
Również Allianz posiada finansującego procesy.......

Napisany przez FortKnox
Skontaktowałem się z firmą Maximum IUS, która finansuje sprawy sądowe za około jedną trzecią oszczędzonej opłaty za wcześniejszą spłatę, w przypadku niepowodzenia nie pobierają żadnych opłat.

Również Allianz współpracuje z finansistą procesowym .......

Allianz nie jest już zaangażowana. Od 3 lat dział branży jest likwidowany.

w ww.handelsblatt.com/unternehmen/banken-versicherungen/zivilklagen-allianz-stellt-prozessfinanzierung-ein/5749700.html

(Proszę usunąć spację po pierwszym w od www. Nie mogę jeszcze zamieszczać działających linków.)

Napisany przez 2RAM
Oczywiście!
Wtedy nie byłem już na bieżąco. Teraz zajmują się tylko jeszcze starymi procesami.

Skontaktowałem się z firmą Maximum IUS, która finansuje sprawy sądowe za około jedną trzecią zaoszczędzonej opłaty za wcześniejszą spłatę. W przypadku niepowodzenia nie pobierają opłat.

Maximum IUS wydaje się być bardziej wymagający w porównaniu do firmy Roland. Oplata wynosi aż 34,5% tylko za pozasądowe rozwiązanie sprawy. Nie podają udziału w sporze sądowym.

Z kolei firma Roland pobiera jedynie 20% za rozwiązanie pozasądowe i 30% za rozwiązanie sądowe. Jednak stawki zaczynają obowiązywać dopiero od wartości sporu wynoszącej 100 000 €, a także wymagają skorzystania z usług adwokata, co już generuje koszty, niezależnie od tego, czy Roland w ogóle przystąpi do działania.

PS. Istniejący klienci firmy Roland mogą korzystać z usług już od wartości sporu wynoszącej 5000 €.

Napisany przez Hoppla20
Albo zawierasz ubezpieczenie od odmowy w swoim wniosku. Wtedy zaczyna się od 5000 €.

Napisany przez streunekatze

Więc moim sądem właściwym jest Sąd Okręgowy w Postdamie, myślę, że w przypadku Gertrud też, mamy naszą rozprawę pokojową na środku marca i otrzymaliśmy pisemne zawiadomienie o konieczności stawienia się, ale ponieważ nie jest to tak proste, nasz prawnik złożył wniosek do sądu, więc teraz nie musimy się stawiać. Jeszcze 3 tygodnie, a będziemy wiedzieć więcej, cała ta sprawa się ciągnie od listopada 2013.

Na, jestem bardzo ciekawy.. Czy też masz tę samą WRB z 2008 roku jak Gertrud i ja? Ja jestem dopiero na samym początku. Mój prawnik właśnie napisał do banku. Środek marca już niedługo. Podjąłbym próbę w Berlinie. Powodzenia!

Napisany przez 3ducnici

Tak, u mnie jest podobnie.

Wiedząc, że bank najprawdopodobniej od razu zablokował sprawę tylko dlatego, że ze względu na cel pożyczki - obiekt do wynajęcia - doskonale wie, że nie mam ubezpieczenia od niewypłacalności i nie stać mnie nawet na pozew, to mnie naprawdę wkurza.

Ale cóż. Oczywiście nie ryzykuję swojego istnienia.

czy jest w pełni wynajmowane, czy też częściowo użytkowane na własne potrzeby?

W pierwszym przypadku: Prawo odstąpienia = prawo konsumenckie!

Czy wynajmujący jest konsumentem? Czy pożyczka, którą zamożny wynajmujący bierze w wysokości, powiedzmy, 1 mln, aby kupić i wyremontować budynek z 6 mieszkaniami, nadal można uznać za pożyczkę konsumencką?

Jak sformułowany jest umowa pożyczki? Czy jesteś określany jako konsument?

Mówią, że istnieją ubezpieczenia od niewypłacalności dostępne dla wynajmujących. Nie mam jednak pojęcia, czy wtedy również odnosi się to do sytuacji odmówienia odstąpienia od umowy. Warto zadzwonić do ARAG i zapytać... ;-)

Napisany przez Ramm
Serdeczne pozdrowienia, szczególnie dla specjalistów w zakresie finansowania :-)

Zrezygnowałem z dwóch pożyczek i zostałem zaproszony przez moją bank do rozmowy. Proponuje mi się refinansowanie, w którym część odszkodowania za wcześniejszą spłatę zostanie skompensowana w oprocentowaniu lub spłata pożyczek bez odszkodowania. Chciałbym spłacić pożyczki ALE!!!, ponieważ obecnie mam 3 obiekty w finansowaniu w tej samej banku, z których każdy jest zabezpieczony innymi zastawami, bank pozwala mi na refinansowanie jednego lub obu w innym miejscu, ale nie chce uwolnić pierwszego miejsca w księdze wieczystej! :-(

Co mogę zrobić, kto może doradzić?

Powodzenia

Napisany przez 3ducnici

Serdeczne pozdrowienia, zwłaszcza dla specjalistów finansowania :-)

Zawiesiłem 2 pożyczki i zostałem zaproszony na rozmowę do mojego banku. Zaproponowano mi refinansowanie, w ramach którego część odszkodowania za wcześniejsze spłacenie zostanie skompensowana w stopie procentowej lub spłata pożyczek bez odsetek. Chciałbym spłacić pożyczki ALE!!!, ponieważ obecnie mam 3 obiekty objęte finansowaniem w tym banku, z których każdy jest zabezpieczony w inny sposób, bank pozwala mi na refinansowanie jednego lub obu obiektów w innych miejscach, ale nie chce uwolnić pierwszego miejsca w księdze wieczystej! :-(

Co mogę zrobić, kto zna rozwiązanie

Powodzenia

Proszę wyjaśnić bardziej jasno... nie rozumiem... Zabezpieczenie? Obiekty?

czy całkowicie wynajęte lub też częściowo użytkowane przez siebie?

W pierwszym przypadku: Prawo odstąpienia = Prawo konsumenckie!

Czy wynajmujący jest konsumentem? Czy [url]pożyczka[/url], którą potężny wynajmujący bierze w wysokości, powiedzmy, 1 mln, aby kupić i odnowić budynek 6-kondygnacyjny, nadal można uważać za pożyczkę konsumencką?

Jak sformułowany jest umowa pożyczki? Czy jesteś tytułowany jako konsument?

Tak, jest całkowicie wynajęte.

Rodzaj wykorzystania: Budynek wielorodzinny - wynajęty - tak jest napisane w umowie pożyczki.

W umowie pożyczki jestem nazywany tylko klientem. Jednak fakt, że bank uznaje mnie za konsumenta, wynika już z faktu, że przyznano mi prawo odstąpienia. Dla przedsiębiorców i osób prowadzących działalność zawodową odstąpienie byłoby wykluczone.

Cytat ducnici

Powinny istnieć również oferty ubezpieczeń z RSV dla właścicieli nieruchomości. Ale nie mam pojęcia, czy odmowa odstąpienia byłaby zawarta w takim przypadku. Warto zadzwonić do ARAG i zapytać... ;-)

Dobry pomysł. Jednak poinformowałem bank o błędach w WRB i złożyłem propozycję porozumienia, nie deklarując jednak wyraźnie odstąpienia. Bank odrzucił zarzuty błędów - nasza WRB spełnia wszystkie wymogi prawne w chwili zawarcia umowy - i nie zajął się propozycją porozumienia.

Czy mogę w takim razie jeszcze teraz, po powyższej korespondencji z bankiem, zawrzeć [url]ubezpieczenie[/url] obejmujące odstąpienie?

Napisany przez Harley

Proszę jeszcze raz wyraźnie wyjaśnić... w ten sposób nie mogę nic z tego zrozumieć... Płycizna? Obiekty?

Wydaje mi się, że chodzi o to, że bank narzucił tzw. szerokie oświadczenie o przeznaczeniu zastawów.

W związku z tym każdy zastaw odpowiada za wszystkie roszczenia wynikające z całej relacji umownej przeciwko dłużnikowi.

Dlatego bank nawet po całkowitej spłacie określonego kredytu nie musi zwalniać konkretnego zastawu, ale może zwolnić jedynie należące do niego niższe kwoty zastawów, które łącznie odpowiadają spłaconemu kredytowi.

Oferta akceptacji odwołania w odniesieniu do dwóch kredytów jest zatem zatruta, ponieważ żaden inny bank nie udzieli kredytu pod zastaw uwolnionych niższych kwot zastawów.

Pomocna będzie jedynie spłata z własnych środków lub jednoczesna spłata wszystkich kredytów. W przeciwnym razie osoba wycofująca odwołanie wpadnie w pułapkę.

Jeśli bank działa bardzo złośliwie, może nawet teraz skierować osobę wycofującą do egzekucji, jeśli ta nie zapłaci w ciągu 30 dni od odwołania.

Napisany przez 3ducnici

Tak, jest w pełni wynajęty.

Rodzaj użytkowania: MFH - wynajęty - tak jest w umowie kredytowej.

W umowie kredytowej jestem tylko wymieniony jako klient. Jednak fakt, że bank klasyfikuje mnie jako konsumenta wynika z faktu, że przyznano mi prawo do odstąpienia od umowy. Dla przedsiębiorców i osób prowadzących działalność gospodarczą odstąpienie byłoby wykluczone.

Dobry pomysł. Zwróciłem już uwagę bankowi na błędy w WRB i złożyłem propozycję porozumienia, nie deklarując jednak wyraźnie odstąpienia. Bank odrzucił zarzuty - nasze WRB spełnia wszystkie wymogi prawne w chwili zawarcia umowy - i nie odniósł się w żaden sposób do propozycji porozumienia.

Czy mogę teraz, po powyższej korespondencji z bankiem, zawrzeć ubezpieczenie obejmujące odstąpienie od umowy?

Wiele RSV uznaje jedynie odmowę zadeklarowanego odstąpienia od umowy za zdarzenie szkodowe.

Dlatego nie widzę problemu z deklarowaniem odstąpienia po zakończonej RSV, a następnie przedstawieniem odmowy jako zdarzenia szkodowego, niekoniecznie informując o wcześniejszej korespondencji.

Pytanie brzmi, jak sąd oceniłby prawo do odstąpienia, gdyby druga strona powiedziała...że to nie kredyt konsumencki...

Trudne...

Ale może być tak, że w przypadku dobrowolnie (lub głupio) udzielonego WRR sąd przyzna to także DN...

Mówię to tylko dlatego, że mamy kredyt na instalację fotowoltaiczną...finansowany przez SPK...niezabezpieczony hipotecą i zatem z prawem do wypowiedzenia po 3 miesiącach zgodnie z ówczesnym prawem...

Najpierw powiedziano...tak...to w ogóle nie jest kredyt konsumencki, ponieważ został sfinansowany instalacją fotowoltaiczną...i zatem prawo do wypowiedzenia przez konsumenta by nie obowiązywało...

Szybko temu zaprzeczyłem. To może opowiedzieć rolnikowi, który zainstalował coś na wolnej przestrzeni lub stodole i mógłby na tym zarabiać, ale nie przy instalacji na domu rodzinym, którego miesięczny dochód wynosi nieco ponad 300 euro...

Jest na to orzecznictwo...

Ale nie zastosowalne do twojej sytuacji...

Tylko adwokat może to właściwie wyjaśnić...ja mogę tylko wtrącać zastrzeżenia, na które jako laik się natykam...myślenie o najgorszym przypadku....

Napisany przez Ramm

Przywołuję, że bank składa tak zwaną ogólną deklarację dotyczącą przeznaczenia zastawów na pożyczki.

W związku z tym każdy zastaw odpowiada za wszystkie roszczenia związane z całą relacją kredytową z pożyczkobiorcą.

Dlatego bank nie musi zwalniać określonego zastawu, nawet po całkowitym spłaceniu określonej pożyczki, ale może uwolnić jedynie kwoty podlegające spłacie z zastawów dalszoplanowych, które łącznie odpowiadają kwocie spłaconej pożyczki.

Propozycja zaakceptowania wycofania dla dwóch pożyczek jest więc trująca, ponieważ żaden inny bank nie będzie udzielał kredytu na uwolnione dalszoplanowe części zastawów.

W takiej sytuacji jedynym wyjściem jest spłata z własnych środków lub równoczesne spłacenie wszystkich pożyczek. W innym przypadku wycofujący się staje w pułapce.

Jeśli bank jest bardzo nieprzyjazny, teraz nawet może zmusić wycofującego na drogę egzekucji, jeśli nie zapłaci w ciągu 30 dni po wycofaniu.

Cześć Harley,

Dzięki. Prawdopodobnie chodzi o deklaracje dotyczące przeznaczenia.
Spłata z własnych środków również nie wchodzi w rachubę, ponieważ.... trzecia pożyczka z 2012 r. (nieobjęta wycofaniem) w wysokości 375 tys. € jest wyższa niż rzekoma wartość zastawu. Niemniej jednak bank widnieje tu również z kwotą 430 tys. € w księdze wieczystej.

Pragnę to jednak krótko rozwinąć:
1. Wycofana pożyczka z 2008 r. na kwotę 185 tys., pozostała kwota 110 tys., 120 tys. w 1. rzędzie w księdze wieczystej, pozostałe 65 tys. bank zabezpieczył w 2. rzędzie inną nieruchomością. Ta inna nieruchomość nie podlega wycofaniu ani nie jest finansowana przez bank.
2. Wycofana pożyczka z 2010 r. na kwotę 213 tys., pozostała kwota 165 tys. Bank znajduje się tu w 1. rzędzie z kwotą 2013 tys., dodatkowo przed 3 laty została zaciągnięta pożyczka KFW, pozostała kwota 50 tys.
3. pożyczka w banku (nieobjęta wycofaniem) z 2012 r. na kwotę 430 tys. €, pozostała kwota 380 tys., bank znajduje się tu w pierwszym rzędzie z kwotą 430 tys. w księdze wieczystej.

Tak wygląda sytuacja, jakie mam możliwości oprócz zaakceptowania porozumienia?

Co do wspomnianej drogi egzekucji - czy na pewno jest to takie proste? Jeśli umowy zostaną wycofane, to bank musi być usunięty z księgi wieczystej, czy nie???

Dzięki z góry za komentarz

Powodzenia

Napisany przez 3ducnici

Cześć Harley,

Tak, dzięki. Prawdopodobnie są to wyjaśnienia celu.
Ale zastąpienie środków własnych niestety też nie działa, ponieważ.... trzecie kredyt z 2012 r. (nieobjęty odwołaniem) w wysokości 375 tys. € jest wyższy niż rzekoma wartość zastawu. Jednak bank ma również wpis w kwocie 430 tys. €.

Ale chętnie rozwinę to krótko:
1. kredyt odwołany z 2008 r. w wysokości 185 tys. €, saldo 110 tys. 120 tys. w 1. Rangu w księdze wieczystej, pozostałe 65 tys. bank zabezpieczył w 2. Rangu na innym obiekcie nieruchomości. Inna nieruchomość nie jest objęta odwołaniem ani nie jest finansowana przez bank.
2. kredyt odwołany z 2010 r. w wysokości 213 tys. €, saldo 165 tys. Bank jest tutaj w 1. Rangu z 2013 tys. € dodatkowo trzy lata temu został wzięty kredyt KFW, saldo tutaj 50 tys. €.
3. kredyt w banku (nieodwołany) z 2012 r. w kwocie 430 tys. €, saldo 380 tys. tutaj bank stoi na pierwszym miejscu z 430 tys. € w księdze wieczystej.

Tak wygląda sytuacja, jakie mam możliwości oprócz zaakceptowania porozumienia?

Co do wspomnianego egzekucji - to jednak nie jest takie proste, czyż nie? Jeśli umowy zostaną odwołane, bank musi również zostać usunięty z księgi wieczystej, prawda???

Z góry dziękuję za informacje

Powodzenia

Chyba masz na myśli coś takiego:

kredyt 1 z 2008 r., odwołany: 185 tys., saldo 110 tys., podzielony na 120 tys. Obiekt1, 1r i 65 tys. ObiektX, 2r

kredyt 2 z 2010 r., odwołany, 213 tys., saldo 165 tys., 1r Obiekt 2

kredyt 3, z 2012 r., nieodwołany, 50 tys., 2r, Obiekt2

kredyt 4, z 2012 r., nieodwołany, 430 tys., saldo 380 tys., 1r, Obiekt 3

Obiekt 1: 1. Kredyt1, odwołany, 120 tys., saldo 110 tys.

Obiekt 2: 1. Kredyt2, odwołany 213 tys., saldo 165 tys. 2. kredyt 3, nieodwołany 50 tys.

Obiekt 3: 1. kredyt 4, nieodwołany 430 tys., saldo 380 tys.

Nie chcę nic sugerować, ale to na pewno nie wygląda na kredyt konsumencki... i te obiekty na pewno nie są wszystkie używane w sposób osobisty?

Jaki jest wartości obrotowej różnych obiektów + limity zastawu?

Napisany przez Ramm

Chyba masz na myśli coś takiego:

pożyczka 1 z 2008 roku, odwołana: 185 tys. zł, saldo 110 tys. zł, podzielone na 120 tys. zł Obiekt1,1r i 65 tys. zł Obiekt2,2r

pożyczka 2 z 2010 roku, odwołana, 213 tys. zł, saldo 165 tys. zł, 1r Obiekt 2

pożyczka 3, z 2012 roku, nieodwołana, 50 tys. zł, 2r, Obiekt 2

pożyczka 4, z 2012 roku, nieodwołana, 430 tys. zł, saldo 380 tys. zł, 1r, Obiekt 3

Obiekt 1: 1. pożyczka 1, odwołana, 120 tys. zł, saldo 110 tys. zł

Obiekt 2: 1. pożyczka 2, odwołana 213 tys. zł, saldo 165 tys. zł 2. pożyczka 3, nieodwołana 50 tys. zł

Obiekt 3: 1. pożyczka 4, nieodwołana 430 tys. zł, saldo 380 tys. zł

Nie chcę nic mówić, ale to nie wygląda na kredyty konsumenckie... i obiekty prawdopodobnie nie są samodzielnie użytkowane?

Jakie są wartości rynkowe różnych obiektów + limity obciążenia hipotecznego?

Tak, dziękuję, dokładnie o to mi chodziło. Teraz jednak nie wiem dokładnie, co oznaczają 1r i 2r.
Nie, nie są samodzielnie użytkowane. Bank mówi, że mogą udzielić tylko kredytu w wysokości 60-70%

Napisany przez 3ducnici

Dziękuję, dokładnie o to mi chodziło. Teraz nie wiem dokładnie, co oznaczają 1r i 2r.
Nie, nie są wykorzystywane samodzielnie. Bank mówi, że mogą zabezpieczyć tylko 60-70% wartości.

1.rzędne i 2.rzędne...

Jakie są wartości rynkowe obiektów?

Napisany przez Ramm

1.rangig und 2.rangig...

was sind die Verkehrswerte der Objekte?

Trudne pytanie, bank sam ocenia wartości. Bank zawsze mówi, że to nie wystarcza, bo nie chcą się ich pozbyć.

Napisany przez 3eugh
Witam, czy ktoś ma doświadczenie z podobną konstelacją w zakresie negocjacji z obecnym b ankiem (wszystkie 4 poniższe pożyczki w tej samej instytucji finansowej na tę samą nieruchomość zamieszkaną) w celu uzyskania lepszych warunków lub zwolnienia i refinansowania w innym b anku?

pożyczka w wysokości 80 000 €:
Nowa pierwszorzędna hipoteka w wysokości 80 000 €
Na tę hipotekę mogą być nakładane następujące prawa rangowe:
Dział II: brak obciążających wartość poprzednich długów
Dział III: brak poprzednich długówPożyczka w wysokości 160 000 €:
Nowa hipoteka wtórnorzędna w wysokości 210 000 € [Uwaga: 160 000 + 50 000 € KfW z (3)]
Dział III: brak poprzednich długówPożyczka (KfW) w wysokości 50 000 €, w każdej chwili (!) do pełnej spłaty bez opłaty wczesnego wykupu:
Nowa hipoteka wtórnorzędna w wysokości 210 000 € [Uwaga: 50 000 KfW + 160 000 € z (2)]
Dział III: brak poprzednich długówPożyczka w wysokości 30 000 €:
Istniejąca hipoteka na naszą korzyść w wysokości 80 000 € [Uwaga: z (1)]
Dział III: lfd. Nr. 2 hipoteka w wysokości 210 000 €

Umowy pożyczek zostały zawarte w różnym czasie (1. działka, 2. i 3. finansowanie budowy, 4. dodatkowe finansowanie).

Wszystkie umowy mogą zostać odwołane, ponieważ wszystkie WRBen mają te same błędy prawne i odbiegają od wzorca.

pożyczka KfW może zostać spłacona w każdej chwili bez opłat za wczesne wykupienie.

Aktualna pozostała kwota pożyczki: 280 000 €
Stopa obciążenia: 80%

Jeśli bank byłby z zasady gotów na porozumienie, czy ktoś widzi problemy dla scenariusza (a) lub (b)?

a) Dostosowanie do korzystniejszych warunków w tym samym banku dla wszystkich pożyczek?wszystkie pożyczki, ale bez pożyczki KfW (może być problem z poprawą pożyczki KfW ze strony banku)?b) Zwolnienie bez opłaty lub z niewielką opłatą z
wszystkich umów i zawarcie nowej umowy w nowym bancie wszystkie umowy, ale zachowanie pożyczki KfW w starym banku (jak powyżej)

Może to brzmieć skomplikowanie i niektóre opcje mogą generalnie nie wchodzić w grę, ale będę wdzięczny za odpowiednie wskazówki - również dotyczące zalet/wad, problemów. Serdeczne dzięki!

Napisany przez 3ducnici

Witaj, czy ktoś ma doświadczenie z podobną sytuacją, jeśli chodzi o negocjacje z aktualnym bankiem w celu uzyskania lepszych warunków kredytowych lub o zwolnienie z tego zobowiązania i refinansowanie w innym banku?

kredyt w wysokości 80.000€:
Nowa pierwszorzędna hipoteka w kwocie 80.000€
Do tej hipoteki mogą przewyższać następujące prawa w rangach:
Dział II: brak obciążających wartość poprzednich hipotek
Dział III: brak poprzednich hipotekKredyt w wysokości 160.000€:
Nowa hipoteka wtórna w kwocie 210.000€ [Uwaga: 160.000 + 50.000€ KfW z (3)]
Dział III: brak poprzednich hipotekKredyt (KfW) w wysokości 50.000€, w każdej chwili(!) do pełnej spłaty bez opłat:
Nowa hipoteka wtórna w kwocie 210.000€ [Uwaga: 50.000 KfW + 160.000€ z (2)]
Dział III: brak poprzednich hipotekKredyt w wysokości 30.000€:
Istniejąca hipoteka na naszą korzyść w kwocie 80.000€ [Uwaga: z (1)]
Dział III: lfd. nr 2. hipoteka w kwocie 210.000€
Jeśli bank z zasady byłby skłonny do porozumienia, czy ktoś widzi jakieś problemy w scenariuszu (a) lub (b)?

a) Dostosowanie do korzystniejszych warunków w tym samym banku
dla wszystkich kredytów?wszystkich kredytów, ale bez kredytów KfW (mogą być problemy ze strony banku w poprawieniu warunków kredytów KfW)?b) Zwolnienie bezpłatne lub z niską opłatą z
wszystkich umów i zawarcie nowych zobowiązań w nowym bankuwszystkich umów, ale zachowanie kredytu KfW w starym banku (jak powyżej)

Aktualne saldo zadłużenia: 280.000€
Poziom obciążenia: 80%

To może brzmi skomplikowanie i pewne opcje mogą być ogólnie wykluczone, ale będę wdzięczny za odpowiednie wskazówki - także jeśli chodzi o zalety, wady, problemy. Dziękuję serdecznie!

Czy wszystkie kredyty są odwołalne?

Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że lepiej jest zebrać wszystko w jedno! pierwszorzędne zobowiązanie...lepsze warunki i brak problemów z ewentualnym refinansowaniem...

Napisany przez 3eugh
Wszelkie pożyczki mogą być odwołane. pożyczka KfW może zostać spłacona w dowolnym momencie bez opłaty manipulacyjnej. (dodałem to powyżej)

Faktycznie, wydaje mi się to najmniej skomplikowane, ponieważ nie jest konieczne przeniesienie hipoteki. Zależy to również od warunków, ale chciałem po prostu ogólnie usłyszeć, jakie zalety/wady itp. widzą inni tutaj. Dziękuję za odpowiedź, ducnici.

Napisany przez 3ducnici

Wszystkie pożyczki mogą zostać odwołane. Pożyczkę KfW można spłacić w dowolnym czasie bez opłat za wcześniejszą spłatę. (dodałem to wyżej)

Faktycznie, wydaje mi się to najmniej skomplikowane, ponieważ nie trzeba przenosić zastawu. To również zależy od warunków, ale chciałem ogólnie usłyszeć, jakie zalety/wady itp. widzą inni tutaj. Dzięki już teraz za Twoją odpowiedź, ducnici.

Wszystkie pożyczki w tym samym banku?

Czy wszystko to samo WRB?

Napisany przez 3eugh
Wszystkie pożyczki w tej samej banku mają taką samą wartość reprezentatywną, czyli wszystkie mają wady prawne i jednoznacznie odbiegają od wzorca.

Napisany przez Harley

Długi w kwocie 160 000 €:
Nowa hipoteka wtórna w kwocie 210 000 € [Uwaga: 160 000 + 50 000 € KfW z (3)]
Ta hipoteka wtórna może być poprzedzona następującymi prawami rangowymi:
Dział II: brak poprzednich obciążeń o zmiennej wartości
Dział III: brak poprzednich obciążeń

Tylko dla zrozumienia: Czy jako hipoteka wtórna powinny istnieć poprzednie obciążenia, czy jednak nie jest to hipoteka wtórna?

I jest zabezpieczone więcej niż jedno obiekt, prawda?

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, nie rozumiem pytania. Jak napisano powyżej, wszystkie dotyczą tego samego obiektu, który jest zamieszkany.

Napisany przez Harley

Przepraszam, nie rozumiem pytania. Jak zostało napisane powyżej, jest to określone w umowach, wszystkie dotyczą tego samego obiektu, nawet zamieszkanego.

A więc jeśli jest to zastaw drugorzędny, to musi istnieć także zastaw pierwszorzędny, w przeciwnym razie nie byłoby zastawu drugorzędnego. Jednak pod nr 2 podajesz zastaw drugorzędny - Dział III: brak poprzednich obciążeń.

To jest sprzeczność.

Napisany przez 3ducnici
Nie rozumiem dlaczego zapisuje się w jednym i tym samym banku pożyczki o różnych rangach...zazwyczaj przecież GS jest ustalony na stałą kwotę...w przeciwieństwie do kredytu hipotecznego, który jest związany z pożyczką...

Z wieloma rangami staje się trudne przy refinansowaniu, zawsze jest się związany z jednym bankiem...

Ja bym wszystkie wycofał i spłacił je poprzez kredyt w jednym banku...

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, że mogłem wprowadzić zamieszanie poprzez początkowe pominięcie kilku istotnych informacji.

Cztery umowy kredytowe zostały zawarte kolejno w czasie, mianowicie 1) dla działki, 2+3) dla finansowania budowy i 4) dla uzupełniającego finansowania. Tak się po prostu potoczyło. Czy teraz jest to dla Was bardziej sensowne?

Przyznaję, że nie rozumiem jasno znaczenia wpisów, o których wspomniałem. Stąd też pytanie o ewentualne implikacje i możliwe komplikacje.

Napisany przez Harley

Wszystkie spłacone, a zamiast tego wziąć kredyt w banku.....

Tak samo zrobiłbym.
Czy to z obecnym bankiem czy nowym finansistą, to bez znaczenia. Decydowałbym jedynie na podstawie tego, kto zaoferuje mi korzystniejszą ofertę.

Napisany przez 3eugh
Tak, ja też tak to widzę, czyli dla mnie nie ma znaczenia, w jakim banku (starym czy nowym). Jednak dowiedziałem się od adwokata, że niektóre banki (np. ING-DiBa) mają trudności z przestawieniem nawet umowy pożyczki KfW, którą zawarliśmy z nimi, na korzystniejsze warunki w przypadku osiągnięcia porozumienia. Dotyczy to sytuacji, gdy chcę osiągnąć porozumienie pozasądowe, co wydaje się być przypadkiem tutaj, ponieważ nie chcę podążać długą drogą sądową, która może być bardzo kosztowna.

Napisany przez 3ducnici

Ja, tak też to widzę, czyli mnie to nie obchodzi, w jakim (starym czy nowym) b anku. Ale usłyszałem od adwokata, że niektóre b anki (np. ING-DiBa) mają trudności, zmieniając warunki umowy kredytu KfW, którą zawarliśmy z nimi, na korzystniejsze warunki w razie porozumienia pozasądowego. Dotyczy to przypadku, gdy chcę porozumieć się pozasądowo, co wydaje się tutaj być właśnie przypadkiem, ponieważ nie chcę wchodzić w długotrwały proces sądowy, co może być bardzo kosztowne.

A propos: Czy powinno się ustalić z adwokatem opłaty według RVG czy według sukcesu?

Gdzie jest problem? Przecież Twój kredyt KfW jest zgodnie z Twoimi informacjami w pełni spłacalny... czy otrzymałeś na to oprocentowanie 0,1%?

Zapytaj swojego adwokata, czy jest w porządku, jeśli ten sam bank zajmuje pozycje 1-4 z GS. To nie są hipoteki.
Moim zdaniem Twój bank powinien był zabezpieczyć u Ciebie tylko pierwszorzędne GS na całą kwotę kredytu!

Również u nas kredyty KfW zostały wpisane jako drugorzędne, mimo że kredyty były pośredniczone przez ten sam bank co pierwszy kredyt. Umowy dotyczące kredytów KfW nie pochodzą również od KfW, tylko od Commerzbank.
Poprzez wpisanie kredytu jako drugorzędnego, Commerzbank zabezpiecza się, że jej własny kredyt zostanie spłacony jako pierwszy w przypadku problemów. Ale nie uważam tego za odpowiednie. W rezultacie praktycznie zmusza to do zaciągnięcia dodatkowego finansowania u banku, który jest wpisany w pierwszej kolejności, oczywiście według ich warunków, lub podlega również ich decyzji...

W przeciwieństwie do hipoteki, zastaw jest abstrakcyjny. Oznacza to, że kwota długu wpisana w księdze wieczystej nie mówi nic o zabezpieczonym kredycie. Przykład: Dłużnik zawiera z bankiem tzw. umowę zabezpieczenia. W niej bank i pożyczkobiorca oświadczają, że ustanowiony zastaw w wysokości 150 000,00 € służy zabezpieczeniu kredytu w wysokości 70 000,00 €. Takie porozumienie zabezpieczające może być spisane prywatnie i nie wymaga formy notarialnej. W przedstawionym przykładzie zastaw jest warty tylko 70 000,00 € (obciążony). Ponieważ zastaw jest abstrakcyjny, może być obciążony kolejnym kredytem, aż do wyczerpania kwoty 150 000,00 €, czyli dodatkowymi 80 000,00 €. Zastaw może zabezpieczać kilka kredytów do wysokości zapisanej kwoty, ale wyłącznie dla wpisanego wierzyciela lub wierzyciela, do którego wpisany wierzyciel przekazuje zastaw.

Zastaw - Wikipedia
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!