Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez dogfight76

Jakie to dokładnie WRB?
Pozdrowienia

Czy mógłbyś opublikować dokładną treść pouczenia?
Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh
Jak można mówić o ochronie wzoru, skoro zdanie poniżej nie jest nawet uwzględnione w tym wzorze?

14.11.2016 Nadal brakuje uzasadnienia do wyroku Federalnego Sądu Najwyższego z dnia 11.10.2016, numer akt XI ZR 482/15. Po tej decyzji Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie musi teraz ponownie ocenić, czy prawo do odstąpienia od umowy kredytu Banku BW z 2004 roku, należnego kredytobiorcy, po upływie półtora roku od spłaty kredytu, nie zostało jednakże już zatarte.

Jedno jest jednak już teraz ustalone: Sąd Najwyższy uważa, że dodatek umieszczony na końcu pouczenia o odstąpieniu W przypadku kilku kredytobiorców, każdy kredytobiorca może z osobna cofnąć swoje oświadczenie woli ma zgodną treść merytorycznie. O tym informuje adwokat Nico Werdermann z Berlina. Faktem jest również, że ochrona wzoru nie znika, jeśli pouczenie w pozostałych przypadkach zgadza się z ustalonym wzorcem prawnym. Dotyczy to pouczeń, z których wynika, że kredytobiorcy mogą odstąpić od umowy tylko wspólnie: Takie pouczenia są wadliwe. ...

Myślałem, że to jest istotne odstępstwo.

Napisany przez pedrobrasil
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu 2 tygodni (miesiąca) bez podawania przyczyny w formie pisemnej (faks...). Bieg terminu rozpoczyna się następnego dnia po tym, jak zostały im udostępnione:
- egzemplarz niniejszej informacji o odwołaniu oraz
- dokument umowy, pisemny wniosek o umowę lub odpis dokumentu umowy lub wniosku o umowę. Zachowanie terminu wystarcza poprawna wysyłka odwołania....

Kolejny akapit dotyczy skutków odwołania... transakcje kredytowe

Na dole przypis: Termin odstąpienia wynosi zgodnie z § 355 ust. 2 BGB miesiąc, jeśli informacja o odwołaniu zostanie przekazana klientowi w formie pisemnej dopiero po podpisaniu umowy lub gdy taka informacja może zostać przekazana.

Chciałem załadować WRB... niestety jednak nie działa...

Napisany przez 3ducnici
Sparda Ostbayern?

Dokładnie... Sparda Ostbayern

Tak jak moje dane WRB w Volksbanku, prawda?

Absolut identyczne...

W jakim etapie jesteś obecnie?

Pierwsza instancja przegrana, czekam na termin rozprawy w OLG
Pozdrowienia

Jaka była argumentacja? Myślę, że wiele sądów okręgowych decyduje na korzyść banku, ale większość wyższych sądów krajowych na korzyść konsumenta... A jak argumentował Twój prawnik? ‍‍

Jaki model LG?

Napisany przez Harley

Na końcu pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy dodany został dodatek: „W przypadku kilku kredytobiorców każdy kredytobiorca może odstąpić od umowy oświadczenie woli osobno”. Federalny Sąd Najwyższy uznaje, że jest to treściowo poprawne.

Jak można wprowadzać ochronę wzoru, gdy poniższe zdanie nie jest uwzględnione w wzorze?
Myślałem, że jest to odchylenie treściowe.

No cóż, tak faktycznie bym się również spodziewał, ale po dwóch latach tutaj w forum już nic mnie nie zaskakuje. Prawnik może po prostu wszystko jakoś uzasadnić“ lub orzec. Zawsze to widać bardzo dobrze przy nieprzyjęciu kasacji, mimo istnienia sprzecznych decyzji innych sądów wyższej instancji.
Inny przykład. Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego przypis dolny: Sprawdź termin“ jest mylący dla DN, a przypis dolny: Nie dotyczy umów zawartych na odległość“ już nie?

Jaka była argumentacja? Myślę, że wiele sądów okręgowych decyduje się po stronie banku, ale większość sądów wyższej instancji na korzyść konsumenta... Jak twierdził Twój prawnik?

Tutaj zamieszczam cały wyrok... myślę, że to początek czerwca 16
LG Aurich w Dolnej Saksonii/Ostfriesland

Nie mogę niestety zobaczyć załącznika... byłbym bardzo zainteresowany tym wyrokiem. Dla mnie niezrozumiałe jest, że w przypadku identycznych dowodów jeden wygrywa, a drugi przegrywa. W międzyczasie uważam, że duża część odpowiedzialności spoczywa na adwokacie i jego pracy nad sprawą...

Napisany przez fighting lawyer

Niestety nie widzę załącznika, który bardzo by mnie interesował. Dla mnie niezrozumiałe jest, że przy identycznych WRB jeden wygrywa, a drugi przegrywa. Zaczynam wierzyć, że bardzo duża odpowiedzialność leży po stronie adwokata i jego pracy nad sprawą...

Skąd wynika, że duże znaczenie ma rola adwokata?

Napisany przez Recht_so

No cóż, tak naprawdę miałem to też domniemywać, ale po 2 latach tutaj na forum nic mnie już nie dziwi. Prawnik może po prostu jakoś wszystko uzasadnić“ lub postanowić. Zawsze widać to bardzo wyraźnie przy nieprzyjęciu kasacji, mimo istnienia sprzecznych decyzji innych sądów wyższych.
Albo inny przykład. Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego przypis: Sprawdź termin“ dla DN jest mylący, a przypis: Nie dotyczy umów sprzedaży na odległość“ nie?

W przypadku części 1 uzasadnienie może być tylko takie, że BGH nie uważa wskazania, że każdy DN może odwołać się samodzielnie, za część pouczenia o odwołaniu się od umowy, lecz jako dodatkowy (merytorycznie prawidłowy) dodatek. Tylko w ten sposób można wyjaśnić, dlaczego ochrona wzorca nie ma zniknąć dzięki tej uwadze.
Część 2 interpretowałbym tak, że BGH wbrew powszechnej opinii patrzy jednak na konkretne okoliczności zawarcia umowy przy ocenie zgodności z prawem pouczenia o odwołaniu się. Jeśli DN przychodzi do podpisania umowy do placówki DG, z pewnością nawet jako laik prawny wie, że nie chodzi o umowę zawartą na odległość. Z kolei oczywiście istnieją sytuacje, w których średniemu laikowi nie jest to jasne (np. zawarcie umowy z bankiem bezpośrednim w siedzibie niezależnego pośrednika) i dlatego w przypadku - zakładając, że skierowane do niego - uwagi Nie dotyczy umów sprzedaży na odległość nie może być pewny, czy pouczenie ma dla niego zastosowanie czy nie.

Napisany przez okerke

Niestety nie mogę zobaczyć załącznika ... orzeczenie bardzo mnie interesuje. Dla mnie niezrozumiałe jest, że przy identycznych warunkach jeden wygrywa, a drugi przegrywa. W międzyczasie zaczynam wierzyć, że duży wpływ ma tutaj adwokat i jego prawnicze przygotowanie ...

Decydujący jest raczej sąd właściwy

W przeciwnym razie nie może być tak, że przy identycznych warunkach różne wyroki są wydawane. Jeśli czołowa kancelaria banku przedstawia fragmenty wszystkich wyroków na korzyść banku dotyczących zasady jasności, wygaśnięcia roszczeń, nadużycia prawa itp. ... - nawet jeśli zawsze wycinkowo i zawsze odnosząc się do innego konkretnego przypadku - argumentuje na stronach, a prawnik reprezentujący konsumenta słabo argumentuje, to sąd może zdecydować się tak lub inaczej ... Czy się mylę?

Jeśli śledzi się to w internecie, to całkowicie się z Tobą zgadzam. Istnieją sądy rejonowe (LG) i sądy krajowe (OLG), które z reguły decydują po stronie konsumenta lub po stronie banku - przynajmniej tak mi się wydaje. Ale co to ma wspólnego z prawem? Jakie są doświadczenia związane z OLG w Norymberdze?

Napisany przez okerke

Jeśli obserwuje się to w sieci, to masz absolutną rację. Istnieją sądy niższej instancji i sądy wyższej instancji, które zdecydowanie korzystają z konsumentów, a inne z banków - przynajmniej tak mi się wydaje. Ale co to ma wspólnego z prawem? Jakie są doświadczenia z OLG Norymberga?

Mogę powiedzieć tylko coś na temat Bonn/Koln i niestety przykro mi, ale mam tutaj pecha.

LG oder OLG ?

Napisany przez 3ducnici

Cytat autorstwa pedrobrasil

Wtedy mogę Ci pomóc!

1. co do pouczenia samego:
Orzeczenie Sądu Apelacyjnego z dnia 07.09.2016 r. przeciwko Sparda Bank Hessen, sygn. akt 17 U 6/16
https://www.widerruf-darlehen-anwalt...Anwälte-I.pdf
Sąd podał, że orzeczenie stało się ostateczne zgodnie z informacją telefoniczną z biura 17. senatu cywilnego, ponieważ dokumenty zostały odesłane do Sądu Okręgowego
W związku z tym, żeby Sąd Apelacyjny mógł ewentualnie dopuścić rewizję do BGH. Przypadki z tym pouczeniem najprawdopodobniej już tam występują, trzeba tylko sprawdzić na stronie test.de, zazwyczaj dotyczą one przypadków z obszaru OLG S, Sparda BW
Na przykład mam tu orzeczenie Sądu Okręgowego S z dnia 23.03.2016 r., sygn. akt 21 O 282/15

https://caesar-preller.de/fileadmin/d..._Stuttgart.PDF

2. Sparda Ostbayern
W dniu 06.06.2016 r. przed Sądem Apelacyjnym w N, sygn. akt 14 U 1029/15, toczył się proces przeciwko Sparda Ostbayern, ten sam rodzaj pouczenia
Poza przedstawicielem BV obecny był także członek zarządu, pan M.Gruber. Wyglądało na to, że sprawa nie była traktowana tak pobłażliwie.

Sąd Okręgowy R odrzucił pozew w dniu 30.04.2015 r. sygn. akt 1 O 1888/14 (lub 1898/14), a powództwo odwoławcze wpłynęło.
Umowa pochodziła z 2009 r., powód podpisał ją w oddziale banku dnia 15.09.2009 r., a bank przesłał dokumenty powodowi pocztą na dzień 29.09.2009 r.
Sąd oparł się na konkretnej sytuacji w kontekście rozpoczęcia terminu. Uznał, że nie znaleziono niczego, co podparte by było argumentacją powoda, nie znaleziono również informacji, czy BGH nie mógłby uwzględnić postępowania.
Jednak przy drugim punkcie zdecydowano się zabierać głośno i dotyczyło to ustalenia długości terminu, czyli czy 2 tygodnie czy 1 miesiąc, wynik przeprowadzonego badania wykazał, że to obciąża pracę konsumenta, więc decyzja czy 2 tygodnie czy 1 miesiąc pozostawiona została konsumentowi do podjęcia...
i uznano to za znacznie bardziej problematyczne.
Ponadto odwołanie się do § Kodeksu Cywilnego w przypisie byłoby problematyczne.
Konsument musi również zadać sobie pytanie, czy otrzymał OWB po zawarciu umowy...
Podpisano go 15.09.09, zawarcie umowy przez bank później, a 30.09.09 otrzymanie dokumentów umowy, czyli faktyczne uznanie otrzymania oświadczenia woli (przez bank) dnia 30.09.09
Pouczenie pozostawia konsumenta w niepewności co do tego początku.
Wzór nie pozostawia konsumentowi sprawdzenia terminu
Wybór terminu jest po stronie przedsiębiorcy

Następnie weszło się w negocjacje porównawcze:
Szacowana opłata za przedterminową spłatę wynosiła około 12 000 euro, Sparda zaproponowała 50% ulgę, typowa opłata maksymalna 10-15%.
Ostatecznie uzgodniono zapłatę opłaty za przedterminową spłatę w wysokości 1500 euro, przy wzajemnym umorzeniu kosztów.

3. Sparda Nürnberg
Druga mi znana sprawa z tym samym pouczeniem rozpatrywana przez Sąd Apelacyjny N:
20.06.2016 r., 14 U 1009/15, Sparda N
Sąd Okręgowy Norymberga odrzucił powództwo wyrokiem z dnia 30.04.2015 r.

Tutaj Senat był już bardziej stanowczy.
- OWB był problematyczny
- pojawia się kwestia zawarcia umowy, można mieć wątpliwości, ponieważ jasnym faktem było, że umowa została zawarta w siedzibie banku
- przypis dotyczący (1 miesiąca), tutaj nie było wątpliwości, ponieważ umowa została zawarta w oddziale
- zdanie, że może to prowadzić do ..., problem polega na interpretacji tego jako czegoś złego
- pouczenie odnośnie zastępnego terminu, byłoby lepsze, gdyby było ogólniej sformułowane, ponieważ w badanym pouczeniu odniesiono się jedynie do ciebie

Pełnomocnik powoda powołał się na wyrok Sądu Apelacyjnego S z dnia 01.12.2015 r., 6 U 107/15,
w którym pouczenie było uznane za wadliwe niezależnie od tego, czy umowa została zawarta w siedzibie czy drogą obrotu pocztowego, podanie dwóch terminów i z powodu sformułowania możliwe jest...

Senat powtórzył swoje stanowisko, konkretny dowód w konkretnym przypadku...

W grę wchodziła opłata za przedterminowe spłaty w wysokości 28,5 tys. euro i odszkodowanie z tytułu korzyści w wysokości 15 tys. euro.
Porozumienie początkowe nie zostało osiągnięte. Wypowiedziano, że Sparda mogłaby rozważyć tylko częściową spłatę opłaty za przedterminowe spłaty.
Termin ogłoszenia decyzji ustalono na 25.07.2016 r.

Jak to się dalej potoczyło, wykracza poza moją wiedzę

4. BGH w odniesieniu do konkretnego podejścia, jakie OLG N chętnie stosuje...
w wyroku BGH XI ZR 564/15 z dnia 12.07.2016 r. wyraził się następująco:

5. Finansowane transakcje

Co do samego pouczenia, wspomniane wadliwe punkty są przecież ogólnie znane.

To, co często jest moim zdaniem zbyt rzadko podnoszone, to fakt, że jeśli bank, jak w przypadku omawianej tutaj OWB, nie trzymał się tekstu wzorcowego,
włączenie fragmentu dotyczącego finansowanych transakcji, gdy takowych, jak w większości przypadków, nie ma,
oznacza, że pouczenie to nie spełnia wymogów jasności określonych w § 355 BGB.
Często wówczas podkreśla się fakt, że fragment ten mógłby zostać pominięty zgodnie z modelem.
Jednakże dotyczy to tylko przypadku, gdy został użyty wzorzec.

Ponadto fragment w pouczeniu Sparda został zmieniony w kilku miejscach względem zalecanych wersji wzorcowej dotyczącej finansowanych transakcji.
Oznacza to, że ten fragment w OWB Sparda (a także DKB, Sparkassen i wielu innych)
z jednej strony zmniejsza skuteczność ochronną, ponieważ został zmieniony względem wzorca (chyba że w OWB nie ma innych zmian zawartych w porównaniu do wzorca, co nie miało miejsca tutaj)
oraz z drugiej strony prowadzi do błędności, ponieważ udzielono pouczenia na temat czegoś, czego nie ma.

Należy to jednoznacznie uznać za podstawowy błąd: OWB jest wadliwa, gdyż w niewłaściwy sposób zawiera fragment dotyczący finansowanych transakcji, nie spełniając zatem wymogów jasności

Wow, chciałbym jeszcze raz serdecznie podziękować. To naprawdę dużo pomaga. Już znalazłem jedno orzeczenie po stronie przeciwnej (LG Nürnberg-Fürth) w Google. To również zostało unieważnione przez OLG Nürnberg.

Pozew został złożony przez mojego prawnika (ale moim zdaniem jest trochę ubogi), a odpowiedź na pozew również (jest o połowę bardziej szczegółowa, między innymi powołuje się także na orzeczenie LG Nürnberg-Fürth, które zostało już unieważnione przez OLG Nürnberg). Czy mój prawnik może zareagować jeszcze raz na odpowiedź na pozew przed terminem rozprawy sądowej, aby LG od razu podjęło właściwą decyzję i nie musieliśmy się odwoływać do OLG?

Czy mogę w razie potrzeby ponownie bezpośrednio skontaktować się z Tobą? Wydajesz się mieć doświadczenie, które jest bardzo ważne dla mojej sprawy...

odpowiedźDarf ich mich bei Bedarf

Napisany przez 3ducnici

Wow, chciałbym jeszcze raz serdecznie podziękować. To bardzo nam pomaga. Już znalazłem jedno orzeczenie z przeciwnej strony (LG Nürnberg-Fürth), które również zostało uchylone przez OLG Nürnberg.

Jakie to jest orzeczenie? Nr, data? LG czy OLG N?

Cytat od pedrobrasil
Pozew został złożony przez mojego prawnika (ale moim zdaniem jest trochę słaby), a odpowiedź na pozew również (o połowę bardziej szczegółowa, w tym również orzeczenie LG Nürnberg-Fürth, które zostało już uchylone przez OLG Nürnberg). Czy teraz mój prawnik może zareagować na odpowiedź na pozew przed terminem rozprawy, aby LG już teraz podjęło właściwą decyzję, i abyśmy nie musieli odwoływać się do OLG?
Przede wszystkim może on odpowiedzieć na odpowiedź na pozew repliką i przed końcową rozprawą ustną może prezentować dowody. Po tej fazie możliwe jest jedynie prezentowanie argumentów prawnych. Przed rozprawą zazwyczaj składa się pisma procesowe maksymalnie 2 tygodnie wcześniej, ale zazwyczaj wymienia się także pisma procesowe w dniu rozprawy. Często także ze strony przeciwnej, która chce w ten sposób poprzeć swoje stanowisko prawne dowolnym orzeczeniem. Zazwyczaj służy to jedynie temu, aby zmusić powoda do zawarcia ugody, czyli ten siedzi tam i nie wie, co jest w środku. Można jednak również uzyskać odpowiedź na pismo procesowe, co oznacza, że drugi adwokat ma jeszcze czas na odpowiedź na pismo procesowe (zazwyczaj 2-3 tygodnie po rozprawie)

Cytat od pedrobrasil

Czy w razie potrzeby mogę się do Ciebie ponownie zwrócić bezpośrednio? Wydaje się, że masz doświadczenie, które jest bardzo ważne dla mojej sprawy...

przez PW...

"LG Norymberga Fürth AZ 10 O 3952/14 z dnia 27.10.2014 odrzucił pozew, wyrok końcowy OLG Norymberga z dnia 11.11.2015 AZ 14 U 2439/14 unieważniony.

Dla mnie wyrok OLG N z dnia 06.06.2016, Az. 14 U 1029/15 w sprawie Sparkasse Ostbayern jest bardzo interesujący. Jednak nie udało mi się go dotąd znaleźć... Czy mógłbyś go udostępnić lub przesłać link?

Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje..."

Napisany przez 3ducnici

LG Norymberga Fürth AZ 10 O 3952/14 z dnia 27.10.2014 odrzucił pozew, wyrok końcowy OLG Norymberga z dnia 11.11.2015 AZ 14 U 2439/14 unieważniony.

Dla mnie wyrok OLG N z dnia 06.06.2016, Az. 14 U 1029/15 jest bardzo interesujący (porównanie Sparkasse Ostbayern). Jak dotąd nie udało mi się go znaleźć... Czy mógłbyś go udostępnić lub przesłać link?
Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje...

Więc to, co zostało wspomniane wcześniej, dotyczyło SPK N i jest to pouczenie odnośnie terminu najwcześniej i terminu w każdym indywidualnym przypadku...
OLG N unieważnił wyrok pierwszej instancji, który został potwierdzony przez BGH dnia 12.07. XI ZR 564/15

Czy masz na myśli sprawę, którą wymieniłem, 14 U 1028/15 w OLG N przeciwko Sparda Ostbayern?
Wydaje się, że nie ma wyroku, ponieważ doszło do ugody. Prawdopodobnie dlatego, że ugoda, jeśli została zawarta z zastrzeżeniem odwołania, może być odwołana, a wówczas zostanie wydany wyrok. Chyba że strony ponownie zawrą ugodę.
Należałoby zapytać w biurze 14. Senatu Cywilnego OLG N.
Również w przypadku postępowania przeciwko Sparda Bank Norymberga. Czy zostały zakończone ugódą czy jednak wydano wyrok.
Nr tel. 0911-321-2109
Możesz śmiało przekazać zlecenie Twojemu prawnikowi.
Macie uzasadnione zainteresowanie...

LG Norymberga Fürth nr sprawy 10 O 3952/14 z dnia 27.10.2014 odrzucił pozew, Wyrok końcowy OLG w Norymberdze z dnia 11.11.2015 nr sprawy 14 U 2439/14 unieważniony.

Dla mnie wyrok OLG w N z dnia 06.06.2016, nr sprawy 14 U 1029/15 jest bardzo interesujący (porównanie Sparda Ostbayern). Jednakże nie mogłem go dotąd znaleźć... Czy mógłbyś go udostępnić lub przesłać link.
Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje...

Oczywiście chodzi o Sparda Ostbayern... nie Sparkasse Ostbayern

Cześć, w wyroku z dnia 01.08.16 (14 U 1780/15) Sąd Apelacyjny w Norymberdze uznał omawiane pouczenie o odstąpieniu od umowy za wystarczające (trzeba się nieco wczytać, decyzja dotyczyła kilku pouczeń). Jednakże dopuścił skierowanie rewizji w sprawie pytania, czy w przypadku pouczeń o odstąpieniu od umowy zależy to od konkretnych okoliczności umowy. Sprawa rewizyjna to XI ZR 446/16.

Napisany przez 3ducnici

Witam, w wyroku z dnia 01.08.16 (14 U 1780/15) OLG w Norymberdze uznał wspomniane pouczenie o odstąpieniu od umowy za wystarczające (trzeba się troszkę wgłębić, decyzja obejmowała kilka pouczeń). Jednakże dopuścił skierowanie rewizji w sprawie, czy w przypadku pouczeń o odstąpieniu od umowy liczy się konkretne okoliczności umowy. Sprawa rewizyjna to XI ZR 446/16.

Faktycznie, tego nie miałem na uwadze.
Pozostaje tylko droga do Bundesgerichtshofu, którą trzeba uwzględnić... chyba że w danym przypadku nie było tak jasno określonej transakcji obecnościowej...
Nie mogę zgodzić się z argumentacją dotyczącą Finanzierten Geschäften. Po pierwsze, nie miało to miejsca, po drugie, nie zostało nawet pouczone zgodnie z modelem, a zamiast tego przedstawiono zmodyfikowaną, własnoręcznie zrobioną wersję tej kwestii, i po trzecie, oznaczałoby to, że w zasadzie można by było natychmiast pouczyć także w innych przypadkach...
gdzie miałoby to być jasne...

No cóż, przynajmniej rewizja została dopuszczona... czyli Bundesgerichtshof musi to rozstrzygnąć, jeśli złożą taką prośbę...

To teraz oznacza dokładnie co dla mojej sprawy w II instancji? Jak oceniacie moje szanse? Czy OLG Oldenburg zajmuje się
Tym problemem związanych z działalnością gospodarczą nie mogłem odpowiedzieć już w pierwszej instancji w LG Aurich, ponieważ wtedy mój Dom z poprzedniego małżeństwa musiał zostać sprzedany i wtedy miało miejsce wiele spotkań bankowych, w tym wizyty domowe pośredników.
A teraz?
Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh
"LG Kolonia, 21.07.2016 - 24 O 88/16:

Tenor:

1.) Stwierdza się, że pozwana jest zobowiązana zapewnić [url]ubezpieczenie[/url] zgodne z warunkami dla pozasądowej i sądowej reprezentacji interesów powoda w pierwszej instancji przeciwko Kreissparkasse H, z następującymi wnioskami:

a) Pozwana zostaje zobowiązana do wyrażenia zgody i złożenia wniosku na zapisanie następujących obciążeń hipotecznych zgodnie z § 19 GBO u odpowiedniego rejestru gruntowego:
- Hipoteka bez tytułu na kwotę 144.695,60 EUR, zaksięgowana na nieruchomości w ##### V, ul. P-Straße, wpisana w dziale III Nr 2 w księdze wieczystej V, arkusz X, urząd księgi wieczystej Sąd Rejonowy H,

b) Pozwana zostaje zobowiązana do zwrotu roszczeń i praw wynikających z umowy oszczędnościowo-budowlanej nr #####/#### na rzecz powoda.

c) Pozwana zostaje zobowiązana do zapłaty kwoty w wysokości 64.495,27 EUR oraz corocznych odsetek w wysokości 5 punktów procentowych powyżej stopy referencyjnej od dnia 16.01.2016 na rzecz powoda.

d) Pozwana zostaje zobowiązana do zapłaty kwoty w wysokości 50.312,99 EUR oraz corocznych odsetek w wysokości pięciu punktów procentowych powyżej stopy referencyjnej od dnia 16.01.2016 na rzecz powoda.

Łącznie w zamian za zapłatę kwoty w wysokości 110.595,56 EUR oraz kwoty w wysokości 48.451,12 €

2.) Pozwana ponosi koszty procesu.

3.) Wyrok jest wykonalny przed uprawomocnieniem się na zabezpieczenie w wysokości 110% każdej kwoty podlegającej wykonaniu.

Sąd II instancji: Sąd Apelacyjny w Kolonii, 9 U 158/16 (w toku)"

Napisany przez Widerruf jetzt

LG Köln, 21.07.2016 - 24 O 88/16:Nachinstanz: Oberlandesgericht Köln, 9 U 158/16 (anhängig)
Tenor:
1.)
Es wird festgestellt, dass die Beklagte verpflichtet ist, bedingungsgemäßen Versicherungsschutz für die außergerichtliche und gerichtliche Interessenwahrnehmung 1. Instanz des Klägers gegen die Kreissparkasse H mit folgenden dortigen Anträgen zu übernehmen:
a) Die Beklagte wird verurteilt, die Löschung der nachfolgend bezeichneten Grundschulden gem. § 19 GBO gegenüber dem zuständigen Grundbuchamt zu bewilligen und zu beantragen,
- Grundschuld ohne Brief über 144.695,60 EUR, eingetragen auf dem Grundstück in ##### V, P-Straße, eingetragen in Abt. III Nr. 2 im Grundbuch von V, Blatt X, Grundbuchamt Amtsgericht H,
b) Die Beklagte wird verurteilt, die Ansprüche und Rechte aus dem Bausparvertrag Nr. #####/#### an den Kläger zurückabzutreten.
c) Die Beklagte wird verurteilt, den Betrag in Höhe von 64.495,27 EUR nebst jährlichen Zinsen hieraus in Höhe von 5 Prozentpunkten über dem Basiszinssatz seit dem 16.01.2016 an den Kläger zu bezahlen.
d) Die Beklagte wird verurteilt, den Betrag in Höhe von 50.312,99 EUR nebst jährlichen Zinsen hieraus in Höhe von fünf Prozentpunkten über dem Basiszinssatz seit dem 16.01.2016 an den Kläger zu bezahlen.
Insgesamt Zug um Zug gegen Zahlung eines Betrags in Höhe von 110.595,56 EUR sowie eines Betrages in Höhe von 48.451,12 €
2.)
Die Beklagte trägt die Kosten des Rechtsstreits.
3.)
Das Urteil ist vorläufig vollstreckbar gegen Sicherheitsleistung in Höhe von 110% des jeweils zu vollstreckenden Betrages.

bardzo interesujące, ponieważ nowe arb podstawą, z którą wr joker powinien zostać właśnie wykluczony !!
cytat: Zapis w punkcie 2.10 ARB 2014, zgodnie z którym już sama wadliwa pouczenie o odstąpieniu stanowi wypadek ubezpieczeniowy, jest przynajmniej niejasny i zaskakujący, §§ 307 ust. 1 zdanie 2, 305 c ust. 1 Kodeksu cywilnego. To, czy zapis stanowi także niedozwoloną klauzulę umowną, ponieważ odbiega od modelu trzech filarów ustanowionego przez Federalny Sąd Najwyższy oraz dlatego, że brakuje w nim ograniczenia czasowego, pozostaje sprawą otwartą. Klauzula o wrogości w punkcie 3.1.2. nie ma zastosowania, ponieważ nie ma ryzykownej woli oświadczenia ubezpieczającego.
również interesujące w przypadkach, gdy ra był już aktywny przed odrzuceniem wr przez bank:
b) Pozwana jest dłużna powódowi również koszty działań zawczasu podjętych przez jego prawników w stosunku do banku, bez znaczenia na kwestię kolejności czasowej między wypadkiem ubezpieczeniowym a udzieleniem pełnomocnictwa. Zgodnie z punktem 2.8 pozwanemu należy zwrócić koszty prawnika, który reprezentuje interesy ubezpieczającego. Prawnicy działający przedprocesowo w imieniu powoda reprezentowali jego interesy wobec banku, nawet po niedopuszczalnym odmówieniu banku przyjęcia odwołania. ARB nie zawierają ograniczenia, że powstanie kosztów, tak jak na przykład ewentualna szkoda z opóźnienia podlegająca zwrotowi na podstawie §§ 280, 286 BGB, musi występować po czasie ubezpieczeniowym.
wj

Napisany przez 2RAM
"Czasopismo Prawa Gospodarczego i Bankowego (WB):

Prawo bankowe i rynki kapitałowe

Dotycząc skuteczności zwrotu zawartej w klauzuli informacyjnej na temat początku terminu

Federalny Sąd Najwyższy (BGH) 27 września 2016 r. - XI ZR 309/15

Wyrażenie nieprawidłowej klauzuli informacyjnej nie stanowi specyficznego ryzyka inwestycji kapitałowej

BGH 11 października 2016 r. - XI ZR 14/16

W kwestii statusu konsumenta w kontekście prawa do odstąpienia od umowy

Sąd Apelacyjny we Frankfurcie nad Menem 3 maja 2016 r. - 10 U 152/15

Brak obowiązku informowania kredytodawcy przed zawarciem umowy o ewentualnych trudnościach prawnych lub faktycznych w kontekście planowanego zastosowania prawa do odstąpienia przez konsumenta

Sąd Apelacyjny w Karlsruhe 27 września 2016 r. i 15 sierpnia 2016 r. - 17 U 23/16

W sprawie odstąpienia od umowy kredytowej z czerwca 2008 r.

Sąd Apelacyjny w Monachium 9 listopada 2015 r. - 19 U 1610/15

Może ktoś znajdzie tam juris..."

Napisany przez sebkoch
Na czym dokładnie polega? Ta głupia decyzja z dnia 27.09.2016 jest na stronie głównej BGH

Napisany przez claus47
OLG Monachium 9 listopada 2015 r. - 19 U 1610/15 patrz tutaj:
usunięte, ponieważ błędny numer sygnatury.

Napisany przez 2RAM
Interesuje mnie OLG M...

Napisany przez 3eugh

Z nowego czasopisma dotyczącego prawa gospodarczego i bankowego (WB):
Prawo bankowe i rynków kapitałowych
W sprawie skuteczności sformułowania zawartego w pouczeniu o odstąpieniu od umowy początek terminu
BGH 27 września 2016 r. - XI ZR 309/15
Wydanie niesprawidliwego pouczenia o odstąpieniu nie stanowi specyficznego ryzyka inwestycji kapitałowej
BGH 11 października 2016 r. - XI ZR 14/16
W kwestii statusu konsumenta w kontekście prawa do odstąpienia od umowy
OLG Frankfurt nad Menem 3 maja 2016 r. - 10 U 152/15
Brak obowiązku informowania przez udzielającego pożyczki przed zawarciem umowy o ewentualnych trudnościach prawnych lub faktycznych w kontekście zamierzonego wykonania prawa do odstąpienia z tytułu konsumenckiego
OLG Karlsruhe 27 września 2016 r. i 15 sierpnia 2016 r. - 17 U 23/16
O odstąpienie od umowy pożyczki z czerwca 2008 r.
OLG Monachium 9 listopada 2015 r. - 19 U 1610/15

Być może ktoś znajdzie dostęp do tych informacji za pośrednictwem juris...

Cytat autorstwa RAM
Chciałbym dowiedzieć się czegoś o OLG M....

Ja również!
RAM, skąd masz numer zadania? Nie podano go tutaj: https://www.wmrecht.de/wm_inhalt/REC..._Inh_46_16.pdf

Cytat od claus47
OLG Monachium 9 listopada 2015 r. - 19 U 1610/15 zobacz tutaj:
usunięte, ponieważ niewłaściwy numer zadania.

Ach, czy RAM przyjął (nieprawidłowy) numer zadania od claus47? Czy jak?

PS:
Czy chodzi o to orzeczenie (innym numerem zadania)? OLG Monachium, 09.11.2015 - 19 U 4833/14

Napisany przez 3eugh
Nowości z dzisiaj na test.de:

BW Bank (jednostka zależna Landesbank Baden-Württemberg LBBW), umowa z dnia 21.01.2004
Sąd Okręgowy w Stuttgarcie, wyrok z dnia 28.09.2016
Numer akt: 29 O 365/16
Przedstawiciel powoda: wybrany i finansowany przez Bankkontakt AG, Berlin
Szczególność: Sąd Okręgowy w Stuttgarcie orzekł dokładnie tak, jak oczekiwała tego Bankkontakt AG: Umowa kredytowa przekształciła się w stosunek zwrotności poprzez odwołanie. Bank musi oddać raty oraz korzyści z nich w wysokości 2,5 punktu powyżej stopy bazowej za każdym razem, gdy zwraca kredyt. Wyrok jest prawomocny.
[nowe 21.11.2016]

Napisany przez 2RAM
Dostałem AZ bezpośrednio od redakcji za pośrednictwem poczty elektronicznej - w formie streszczenia nowego wydania. Skopiowałem je tutaj (z liniami siatki):
O odwołanie umowy kredytowej z czerwca 2008 roku
OLG Monachium 9 listopada 2015 r. - 19 U 1610/15

Przepraszam, że oczywiście tego nie sprawdziłem.......

Napisany przez 2RAM

Nowości z dzisiaj na test.de:

BW Bank (

Napisany przez 3eugh
Dobre pytanie - ale nie mam pojęcia, przepraszam!

Napisany przez claus47

OLG Monachium, 09.11.2015 - 19 U 4833/14

Również znalazłem to. Dotyczy to z pewnością przypadku odstąpienia od umowy:
https://www.gesetze-bayern.de/Content...B-2015-N-20360

W rzeczywistości istnieje decyzja OLG Monachium dotycząca sprawy 19 U 1610/15 z dnia 09.11.2015 (opublikowana w WM). Była to decyzja, w której oddalono apelację powodów (czyli DN). Tezy brzmią:
1. Prawo do odstąpienia, które przysługuje kredytobiorcy, nie wygasa zgodnie z art. 229 § 5 zdanie 2, art. 229 § 9 EGBGB nawet po kompletnym wykonaniu obustronnych świadczeń, jeśli pełne spłacenie kredytu nastąpiło po 01.01.2003 r. (por. BGH, wyrok z dnia 24.11.2009 r. = WM 2010, 34 dotyczący § 2 HWiG a.F.).
2. Informacja o 30-dniowym terminie zgodnie z § 357 ust. 1 zdanie 2, 286 ust. 3 BGB 2004 nie była wymagana w informacji o odstąpieniu zgodnie z § 355 ust. 2 BGB 2004 (nawiązanie do wyroku OLG Hamm z dnia 16.3.2015 - 31 U 118/14, pkt. 20).
3. Wydanie kilku informacji o odstąpieniu (w tym: „Informacja o odstąpieniu od umowy o kredyt konsumencki” i „Informacja o odstąpieniu dla sprzedaży na odległość”) nie było z gruntu niedozwolone w czerwcu 2008 r. i nie prowadzi zatem automatycznie do ich nieważności.

Napisany przez Recht_so
Zdaniem redakcji WM decyzja jest również wiążąca.

To teraz oznacza co dokładnie dla mojej sprawy w drugiej instancji? Jak oceniacie moje szanse? Czy OLG Oldenburg
W przypadku działalności dostawcy nie mogłem odpowiedzieć na pytanie w LG Aurich w pierwszej instancji, ponieważ wtedy musiałem sprzedać Dom z pierwszego małżeństwa i odbyć wiele spotkań bankowych, w tym wizyty domowe pośredników.
A teraz?
Pozdrowienia

Czy ktoś ma osobistą opinię na ten temat:

Napisany przez 3eugh
@fighting layer und Recht_so:
Czy masz pełny tekst postanowienia i informacje dotyczące poprzedniej instancji?

Napisany przez 3ducnici
Właśnie otrzymane z Federalnego Trybunału Sprawiedliwości

Federalny Trybunał Sprawiedliwości

Biuro prasowe

Nr 210/2016 z dnia 22.11.2016

Federalny Trybunał Sprawiedliwości decyduje o skuteczności informacji o odwołaniu w przypadku umowy kredytu hipotecznego

Wyrok z dnia 22 listopada 2016 r. - XI ZR 434/15

XI Senat Cywilny Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, odpowiedzialny między innymi za prawo bankowe, dzisiaj w postępowaniu pisemnym postanowił ustalić, pod jakimi warunkami kredytodawca jasno i zrozumiale informuje konsumenta jako kredytobiorcę o rozpoczęciu terminu odstąpienia od umowy.

Stan faktyczny:

Pozwani jako konsumenci zawarli w sierpniu 2010 r. z pozwaniem Bankiem Spółdzielczym umowę kredytu hipotecznego na kwotę 273 000 € z terminem spłaty do 30 listopada 2026 r. Wybrali na dziesięć lat oprocentowanie w wysokości 3,95% wartości rocznej. Pozwany ustalał skuteczne oprocentowanie roczne na poziomie 3,78%. W umowie kredytowej pod numerem 14 udzielił informacji o odwołaniu, która zawierała między innymi następujące zdanie (bez przypisu):

Okres [rozumiany jako termin odstąpienia] rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez kredytobiorcę wszystkich obligatoryjnych informacji wymaganych na podstawie § 492 ust. 2 Kodeksu cywilnego (np. podanie skutecznego oprocentowania rocznego, informacji o procedurze wypowiedzenia umowy, podanie właściwego organu nadzoru dla Banku).

Jako zabezpieczenie pozwanym przypisano zastaw hipoteczny. Pozwany udostępnił pozwany kwotę kredytu. W liście z dnia 29 sierpnia 2013 r. pozwani odwołali swoje oświadczenie woli skierowane na zawarcie umowy kredytowej.

Procedura sądowa:

Ich pozew o ustalenie, że z powództwa o odwołanie umowy kredytowej powinni Bankowi płacić jedynie 265 737,99 € pomniejszone o odsetki w wysokości pięciu punktów procentowych ponad stopą referencyjną z kwoty 32 778,30 € od 30 września 2013 r., oraz o zapłatę kosztów przedstawiciela prawnego przedustępowego, Sąd Okręgowy oddalił. Apelację skierowaną przeciw temu wyrokowi sąd apelacyjny również oddalił.

Decyzja Federalnego Trybunału Sprawiedliwości:

Na podstawie apelacji pozwanego zezwolonej przez sąd apelacyjny pozwanego, XI Senat Cywilny Federalnego Trybunału Sprawiedliwości uchybił wyrokowi sądu apelacyjnego i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia i podjęcia decyzji sądowi apelacyjnemu. Decydującymi przesłankami były w tej kwestii przede wszystkim następujące rozważania:

Zgodnie z wyrokiem sądu z 23 lutego 2016 r. (XI ZR 101/15, WM 2016, 706 pkt. 24 i nast., otwierający możliwość opublikowania w BGHZ, patrz komunikat prasowy nr 48/2016), który dotyczył tego samego formularza niemieckiego Związku Banków, sąd apelacyjny orzekł, że zewnętrzny układ informacji o odwołaniu spełniał wymagania ustawowe.

W rezultacie sąd apelacyjny słusznie uznał, że informacja o odwołaniu była jasna i zrozumiała. Formułowanie, że okres odwołania rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez kredytobiorcę wszystkich obligatoryjnych informacji wymaganych na podstawie § 492 ust. 2 Kodeksu cywilnego, samoistnie informowało o początku terminu odwołania. Jednak dodanie przez pozwanego w nawiasie wyjaśniającym odwołania do § 492 ust. 2 Kodeksu cywilnego przykłady, nie spełniało wymagań ustawowych, ponieważ wymienione informacje dotyczące procedury wypowiedzenia kontraktu i organu nadzoru banku były nieobowiązkowe w kontekście umowy kredytu hipotecznego pozwanych. Jednak podanie tych dwóch dodatkowych informacji dotyczących obowiązków było uznawane przez pozwanych jako ofertę umowną pozwanego, uwarunkowującą rozpoczęcie okresu odstąpienia od dodatkowego udzielenia tych informacji w umowie kredytu hipotecznego.

Niemniej jednak wyrok apelacyjny nie miał mocy prawnej, ponieważ pozwany nie przedstawił informacji dotyczących właściwego organu nadzorczego banku w umowie kredytu hipotecznego, i tym samym nie spełnił wszystkich warunków, od których sam uzależnił początek terminu odstąpienia od umowy.

Sąd apelacyjny, po przekazaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia, będzie teraz musiał zbadać, czy pozwani w związku z wykonywaniem prawa odstąpienia odstąpili od tego prawa w sposób sprzeczny z prawem, oraz jakie skutki prawne ma odstąpienie pozwanych - zakładając jego skuteczność.

* § 492 BGB Forma pisemna, treść umowy

..

(2) Umowa musi zawierać informacje wymagane dla umowy kredytu konsumenckiego zgodnie z artykułami 247 § 6-13 wprowadzającymi Kodeks Cywilny.

..

Instancje poprzednie:

Sąd Okręgowy w Heidelbergu - Wyrok z dnia 14 października 2014 r. - 2 O 168/14

Sąd Apelacyjny w Karlsruhe - Wyrok z dnia 25 sierpnia 2015 r. - 17 U 179/14

Karlsruhe, 22 listopada 2016 r.

Biuro prasowe Federalnego Trybunału Sprawiedliwości
76125 Karlsruhe
Telefon (0721) 159-5013
Faks (0721) 159-5501

Napisany przez sebkoch
Bez słów. To było w dużej mierze zgodne z nowym prawem

Napisany przez 2RAM
I znowu XI Powiat sięga po utratę - po trzech latach.
Dlaczego więc nie mówią tego zupełnie konkretnie.????....

Napisany przez 3ducnici

I znowu XI. Senat zamierza wycofać - po trzech latach.
Dlaczego więc nie mówią tego wprost. ????....

Wycofanie? Nadużycie prawa!

Pouczenie odnosi się do § 492 BGB i odpowiednich wymogów ustawowych dotyczących obowiązkowych informacji,
przykłady nie spełniają jednak wymogów ustawowych,
jednak termin nie rozpoczął biegu, ponieważ niewłaściwe informacje nie znajdowały się w umowie...a nie dlatego, że były w ogóle nieprawdziwe...

Czy lakier został wypity?
  • 1
  • 354
  • 355
  • 356
  • 357
  • 358
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!