Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 2RAM
Czy jest na to zezwolenie?

Napisany przez sebkoch
3 U 159/15, ale to nie ma sensu, ponieważ apelacja została wycofana. Pierwsza instancja to LG Gießen, 2 O 173/15

Napisany przez okerke

3 U 159/15, ale to nic nie zmienia, ponieważ apelacja została wycofana. Instancją poprzednią było LG Gießen, 2 O 173/15.
oznacza to, że wycofanie apelacji nie pozwala wykorzystać wyroku jako pomocy argumentacyjnej w innych przypadkach?

Napisany przez sebkoch
teraz możemy skorzystać z orzeczenia pierwszej instancji, które już stało się ostateczne

Napisany przez SaschaK
To, że trzeci senat OLG we Frankfurcie nad Menem jest podekscytowany zapowiada dobrze. U mnie problemem było nadużycie prawa i przedawnienie w pomyśle LG we Frankfurcie nad Menem. Aktualnie moja sprawa znajduje się w trakcie rozpatrywania przez trzeci senat. Czy to prawda, że po złożeniu pisemnych uzasadnień apelacji i odpowiedzi na nie, senat dość szybko wyraża swoje stanowisko odnośnie planowanego rozstrzygnięcia sprawy?

Napisany przez sebkoch
Nie, czas między uzasadnieniem odwołania a terminem rozprawy wynosił w tym przypadku około 15 miesięcy, a są jeszcze znacznie wolniejsze działy. Na przykład w przypadku 9. nic się obecnie nie dzieje.

Napisany przez RAeKQP
do użytkownika sebkoch #18276
Skąd masz swoje informacje? Czy OLG Ffm. (3. Senat) wydał zalecenie, a potem bank wycofał apelację, czy twoje informacje pochodzą z wyroku sądu okręgowego?

Napisany przez RAeKQP
do Klinge #18267
Czy już otrzymałeś ostateczne odrzucenie ARAG? Z jakiego powodu ARAG odmawia udzielenia zgody na pokrycie apelacji? Prawdopodobnie z powodu rzekomo braku szans na sukces, prawda? Jeśli została odrzucona z tego powodu, musi obowiązkowo, a mianowicie z powodu odmowy z powodu rzekomo braku szans na sukces, w żadnym wypadku później, poinformować, że istnieje możliwość tzw. decyzji arbitrażowej i/lub możliwość wszczęcia tzw. postępowania arbitrażowego. Jeśli ARAG zapomni o tym pouczeniu, musi udzielić zgody na pokrycie!

Napisany przez sebkoch

do sebkoch #18276
Skąd masz te informacje? Czy OLG we Frankfurcie (3. izba) wydał jakieś wskazówki, a następnie bank wycofał apelację, czy też twoje informacje pochodzą z wyroku sądu okręgowego?

Z wczorajszej rozprawy ustnej...

Napisany przez kreis96

do ostrza #18267
Czy już otrzymałeś ostateczne odrzucenie ARAG? Z jakiego powodu ARAG odrzuca obietnicę pokrycia apelacji? Prawdopodobnie z powodu rzekomo braku szans na sukces, prawda? Jeśli odrzuciła to z tego powodu, musi koniecznie, a mianowicie z powodu rzekomego braku szans na sukces, nie później, poinformować, że istnieje możliwość tzw. decyzji arbitrażowej i/lub możliwość wszczęcia tzw. postępowania w sprawie rozjemcy. Jeśli ARAG zapomni o tym pouczeniu, musi udzielić zgody na pokrycie!

@RAeKQP
temat ten również mnie interesuje. Jaka jest podstawa prawna dla tego, że ARAG musi koniecznie o tym poinformować?

Napisany przez Klinge

do klinga #18267
Czy już otrzymałeś ostateczne odrzucenie zapewnienia ARAG? Z jakiego powodu ARAG odmówiła zabezpieczenia dla apelacji? Prawdopodobnie z powodu rzekomo braku szans na sukces, prawda? Jeśli odmówiła z tego powodu, musi koniecznie, to znaczy z odmową z powodu rzekomo braku szans na sukces, w żadnym wypadku później poinformować, że istnieje możliwość tzw. decyzji arbitralnej i/lub możliwość rozpoczęcia tzw. postępowania przed sądem rozjemczym. Jeśli ARAG zapomni o tym pouczeniu, musi wydać zgodę na ubezpieczenie!

Hej RAeKQP,

tylko mój prawnik ma na piśmie odmowę. Tak, ARAG odrzuciła z powodu braku szans na sukces. Można tylko potrząsnąć głową z powodu uzasadnienia.
Mój prawnik odpowiedział natychmiast na odmowę i wnioskował o rozpoczęcie postępowania przed sądem rozjemczym w sprawie obowiązku wypłaty odszkodowania.
Po odpowiedzi mojego prawnika (patrz strona 1 i 2 poniżej) mam nadzieję, że ARAG w końcu wyda zgodę na zabezpieczenie dla apelacji.

Napisany przez Klinge

@RAeKQP
to tema również mnie interesuje. Jaka jest podstaw prawna tego, że ARAG musi obowiązkowo pouczać na ten temat?

Cześć kreis96,
zobacz tutaj.

Napisany przez IG Widerruf
Dla wszystkich, którzy zaciągnęli kredyt hipoteczny w Sparkasse w okresie od czerwca 2010 do początku/pół roku 2011 i chcą zrealizować odwołanie od pożyczki, istnieje teraz możliwość skorzystania z finansowania procesowego, aby uniknąć ryzyka kosztów. Dotyczy to również pożyczek ING Diba i Münchener Hypothekenbank, w przypadku których okres ten jest krótszy (od czerwca 2010 do października/listopada 2010), ponieważ organ nadzoru nie był używany przez tak długo.
Więcej informacji tutaj:
Finansowanie procesowe dla kredytów ING Diba i Sparkasse z lat 2010 i 2011

Napisany przez Maxlaw
Zwracam się z pytaniem do ekspertów na forum:
Obecnie prowadzę własną sprawę przeciwko ING DiBa, sformułowanie umowy dotyczącej początku terminu z 12/2007 brzmi:
Termin rozpoczyna się najwcześniej w dniu otrzymania podpisanej umowy o kredyt hipoteczny przez ING DiBa AG.
Umowa została zawarta poprzez wysłanie przez bank dwóch egzemplarzy umowy kredytowej pocztą, a następnie mieliśmy odesłać podpisany egzemplarz. Wcześniej zostaliśmy doradzeni przez pośrednika kredytowego, który złożył z nami także wniosek o finansowanie.
ING twierdzi, że może powoływać się na fikcję zgodności z przepisami standardowej pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy i że dodanie, iż termin rozpoczęcia biegu z chwilą zawarcia umowy, jedynie odzwierciedla sytuację zgodną z przepisami § 312d niemieckiego kodeksu cywilnego. W tym celu cytuje szereg orzeczeń.
Moje przemyślenia na ten temat:
1. Być może brak zastosowania art. 312d, ponieważ wcześniej działał pośrednik, co skutkuje tym, że informacja o rozpoczęciu biegu terminu w chwili zawarcia umowy nie odzwierciedla faktycznego stanu prawnego.
2. Dodatek właśnie w połączeniu z najwcześniej prowadzi do niejasności i niemożności ustalenia rzeczywistego terminu. Skutek: Dodatkowe sformułowanie w celu wyjaśnienia może być w określonych przypadkach szkodliwe i prowadzić do utraty ochrony wzorca.
3. Korekta gramatyczna w pouczeniu o prawie do odstąpienia Ja/My mogę/możemy nie jest już kwestią marginalną, ponieważ Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 11.10.2016 ostatecznie orzekł, że odstąpienie jednego kredytobiorcy jest skuteczne, nawet gdy jest kilku kredytobiorców. W rezultacie w przypadku kilku kredytobiorców może powstać wrażenie, że muszą oni wspólnie złożyć odstąpienie.
4. W sekcji dotyczącej Skutków odstąpienia ING używa terminu Leistungen zamiast słowa Leistung. To również może wprowadzić konsumenta w błąd.
Czy ktoś ma doświadczenia z tego rodzaju pouczeniami? Byłbym zainteresowany zdaniem naszych bardzo szanowanych ekspertów.
Życzę wszystkim udanego weekendu!

Napisany przez 3ducnici
@Maxlaw:

1. Pouczenie jest zasadniczo błędne z powodu słowa najwcześniej.
2. Odstępstwo od wzorca z powodu dnia otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez ING DiBa AG., w konsekwencji brak ochrony dla banku. => Wyrok Bundesgerichtshofu z dnia 12.07.2016 r., XI ZR 564/15; choć jest to pouczenie związane z SPK, to także zawiera słowo najwcześniej i odnosi się do fikcji zgodności z prawem.

Jeśli nie ma nic przeciwko zasiedzeniu się lub nadużyciu prawa, należy wziąć udział w posiedzeniu i nalegać na wydanie wyroku.
Zazwyczaj najlepsze oferty pojawiają się tuż przed ogłoszeniem wyroku.

Napisany przez 3ducnici

Dla wszystkich, którzy zaciągnęli kredyt hipoteczny w Sparkasse w okresie od czerwca 2010 do początku/połowy 2011 roku i chcą dokonać odwołania kredytu, istnieje teraz możliwość skorzystania z finansowania procesowego, aby uniknąć ryzyka kosztów. Dotyczy to także kredytów ING Diba i Münchener Hypothekenbank, przy czym tam okres jest krótszy (od czerwca 2010 do października/listopada 2010), ponieważ organ nadzorczy nie był tak długo stosowany w informacji o odwołaniu.
Więcej informacji tutaj:
Finansowanie procesowe dla kredytów ING Diba i Sparkassen z lat 2010 i 2011

Czy finansujący procesy wycofują się obecnie z powodu ewentualnego ujawnienia się w przypadku zwrotu VFE, która została zapłacona przed odwołaniem, czy nadal jest to możliwe bez ograniczeń?

Napisany przez IG Widerruf

Czy dostawcy finansowania procesowego wycofują się z możliwości uznania przedawnienia w przypadku zwrotu opłaty za VFE przed odwołaniem, czy też jest to nadal możliwe bez żadnych ograniczeń w chwili obecnej?

Ogólnie rzecz biorąc, staje się bardziej ostrożny w przypadku już zakończonych umów, co uważam za zrozumiałe. Ale zawsze zależy to od indywidualnego przypadku. Osoba zajmuje się dotychczasowym orzecznictwem w danym miejscu oraz oczywiście ważne jest to, jak długo umowa jest już zakończona.

Napisany przez nice
@Gertrud_Geyer, czy nie miałaś właśnie swojego rozprawy przed OLG Brandenburg? Jak przebiegała sprawa odwołania, czy jest coś pozytywnego do przekazania?

Napisany przez sebkoch
Oczywiście, finansujący procesy finansują ostatecznie tylko to, co się wygrywa. Oni też chcą zarabiać pieniądze (co jest uzasadnione), dlatego zazwyczaj dotyczy to tylko spraw, które się wygrywa.

Napisany przez Maxlaw
@ ducnici:
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Mam zamiar zaczekać na decyzję.
Jednakże, w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12.07.2016 znajdowała się inna przypis dolny, która nie precyzowała obowiązującego prawa.
Moim zdaniem, te uwagi nie są przenośne, i warto zastanowić się, czy dodatek od daty otrzymania podpisanego umowy pożyczki rzeczywiście ma skutki unieważniające fikcję zgodności z prawem, czy nie.
Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii!?

Napisany przez sebkoch
Przynajmniej tak brzmi argumentacja ING, ale też tutaj nie widziałbym szans. Choć faktem jest, że w przypadku zawarcia umowy na odległość termin rozpoczyna się dopiero wraz z zawarciem umowy, to jednak jest to prawda tylko wtedy, gdy informacje zgodnie z §§ 312c BGB aF zostały przedstawione, §§ 312d V, II BGB. Dlatego moim zdaniem to nie jest uzupełnienie odzwierciedlające stan prawny, a wręcz dodatkowo błędne w porównaniu do rzeczywistego stanu prawnego.

Napisany przez Maxlaw
Dziękuję za Pana uwagę, Panie Koch!
Co sądzi Pan o moim drugim zarzucie, że zmiana gramatyczna Ich/Wir kann/können nie jest marginalną odstępstwem, lecz w przypadku gdy umowę podpisało kilku pożyczkobiorców, stanowi przynajmniej zmianę w poradzie wykluczającej jej ochronę.
Może bowiem powstać wrażenie, że kilku pożyczkobiorców musi wspólnie złożyć oświadczenie o odstąpieniu.
Czy odstępstwo w sekcji Skutki odstąpienia dotyczące zwrotu usług zamiast świadczenia, jak w standardowym tekście odstąpienia, stanowi znaczące odstępstwo?

Napisany przez sebkoch
Argumentacja może być również pomocna (ja również to robię). W obszarze OLG Frankfurt może to być bezcelowe, ale możliwe, że gdzie indziej zostanie zaakceptowane. Podobno LG Norymberga tak to widziało.

Napisany przez Maxlaw
Dziękuję!
Jak oceniasz instrukcję bez słowa najwcześniej, a mianowicie termin rozpoczyna się w dniu otrzymania podpisanego umowy pożyczki przez ing Diba.
Tutaj nie pojawia się problem ochrony wzoru, ponieważ wówczas wzorze występuje przysłówek najwcześniej.
Ponieważ brakuje dalszych informacji w przypadku zawierania umów na odległość, to sformułowanie to również powinno być błędne. Czy SN miał decydować o tym w 2009 roku!?

Napisany przez Maxlaw
Dziękuję!
Jak oceniasz pouczenie bez słowa najwcześniej, a mianowicie termin rozpoczyna się w dniu otrzymania podpisanego umowy kredytowej przez ing Diba.
Tutaj nie ma problemu ochrony wzoru, ponieważ w tamtym wzorze pojawiło się słowo najwcześniej.
Ponieważ brakuje dalszych informacji dotyczących sprzedaży na odległość, to sformułowanie również powinno być błędne. Czy Sąd Najwyższy musiał się nad tym zastanawiać w 2009 roku!?

Napisany przez sebkoch
To również powinno być jasne, że jest błędne.

Napisany przez 3eugh

do Klingen #18267
Czy masz już ostateczne odrzucenie od ARAG? Z jakiego powodu ARAG odrzuca zgodę na pokrycie apelacji? Prawdopodobnie z powodu rzekomo braku perspektyw sukcesu, prawda? Jeśli została odrzucona z tego powodu, ARAG musi koniecznie, i to z odrzuceniem z powodu rzekomo braku perspektyw sukcesu, nie później, poinformować o możliwości tzw. decyzji arbitrażowej i/lub możliwości wszczęcia postępowania tzw. sporu ekspertyz. Jeśli ARAG zapomni o tej informacji, musi udzielić zgody na pokrycie!

Dokładnie tak, jak opisałem to w wątku #18271.

Napisany przez 3eugh

Mam pytanie do ekspertów na forum:
Aktualnie prowadzę sprawę sam przeciwko ING DiBa, formułowanie umowy w zakresie rozpoczęcia terminu z 12/2007 brzmi:
Okres rozpoczyna się najwcześniej w dniu otrzymania przez ING DiBa AG podpisanej umowy o pożyczkę.
Umowa została zawarta poprzez to, że bank przesłał nam dwie kopie umowy o pożyczkę pocztą, a następnie mieliśmy odesłać podpisaną kopię. Wcześniej otrzymaliśmy poradę od pośrednika w zakresie pożyczek, który wraz z nami złożył wniosek o finansowanie.
ING twierdzi, że może powołać się na fikcję zgodności z przepisami dotyczącą wzoru oświadczenia o odstąpieniu od umowy i dodanie informacji, że termin rozpoczęcia się z chwilą zawarcia umowy, jest jedynie odzwierciedleniem sytuacji zgodnie z § 312 d kodeksu cywilnego. Przywołuje przy tym wiele orzeczeń sądowych.
Moje przemyślenia na ten temat:
1. Być może nie ma zastosowania § 312 d, ponieważ wcześniej działał pośrednik, co oznacza, że informacja o zawarciu umowy nie odzwierciedla dokładnie sytuacji prawnej.
2. Dodatek w połączeniu z najwcześniej prowadzi do niejasności i niemożności ustalenia rzeczywistego terminu. W rezultacie dodatek, który mógłby wyjaśnić, jest wyjątkowo szkodliwy i prowadzi do utraty ochrony wzorca.
3. Gramatyczne zastosowanie formy Ja/My mogę/możemy w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy nie jest już marginalne, ponieważ Federalny Sąd Najwyższy orzekł ostatecznie 11.10.2016 r., że odstąpienie jednego kredytobiorcy jest skuteczne nawet w przypadku kilku kredytobiorców. W rezultacie w przypadku kilku kredytobiorców może powstać wrażenie, że muszą oni odstąpić razem.
4. W sekcji dotyczącej Skutków odstąpienia ING mówi o świadczeniach zamiast używać słowa świadczenie. To również może wprowadzić konsumenta w zakłopotanie.
Czy ktoś miał doświadczenia z tego rodzaju oświadczeniem? Chciałbym poznać opinie naszych bardzo szanowanych ekspertów.
Życzę wszystkim miłego weekendu!

To WRB, gdzie moim zdaniem masz bardzo dobre szanse. Po pierwsze, najwcześniej jest błędne, po drugie: Skąd masz wiedzieć, kiedy podpisana umowa trafiła do ING-DiBa? Między wysłaniem a otrzymaniem zawsze upływa kilka dni. To również jest błędne/mylące. Ponadto istnieje delikatna różnica między otrzymaniem a dostarczeniem, ale eksperci tutaj mogą to lepiej opisać. Chyba że pamiętam nieprawidłowo, ale wydaje mi się, że ochrona wzorca jest także zagrożona, bo miałem do czynienia z tym oświadczeniem. Ale więcej na ten temat nie chcę pisać, przepraszam.

Napisany przez PilleM71
Cześć wszystkim,
po długim czytaniu tutaj mam pytanie.
Mam umowę kredytową Sparkassen (zabezpieczoną hipoteką) z 2007 roku, która została odwołana przed upływem terminu.
Z adnotacją w najwcześniejszym terminie, 2 tygodnie/1 miesiąc oraz finansowanych transakcjach, oczywiście Sparkasse najpierw wszystko odrzuciła.
Dopiero po zaangażowaniu adwokata ruszyły się sprawy, ale oferta porozumienia była bardzo słaba.
Teraz pytanie, czy warto żądać 5% powyżej stopy bazowej, by mieć jeszcze pole do negocjacji, czy tylko 2,5% powyżej stopy bazowej?
Mój adwokat twierdzi, że jeśli żądanie jest zbyt duże, koszty sądowe są dzielone procentowo i ubezpieczenie od ochrony prawnej może ewentualnie żądać tego od nas jako rekompensaty.
Myślę, że to również mogłoby być interesujące dla wielu innych tutaj na forum.
Dzięki, PilleM71

Napisany przez 2RAM
Ponad 2,5 nie wystąpi w przypadku pożyczki zabezpieczonej hipoteką - tak zdecydował Federalny Sąd Najwyższy. Nie żądałbym też więcej, zgadzam się z radcą prawny......

Napisany przez RAeKQP
do PilleM71 #18305
To, czy żądasz 2,5% czy 5%, nie ma znaczenia dla pytania o zwycięstwo i porażkę, ponieważ odsetki są roszczeniem pobocznym, które nie ma znaczenia dla pytania o ewentualną wysokość ewentualnej porażki w procesie.

Napisany przez RAeKQP
do użytkownika kreis96 #18286
Podstawy prawne tego, że ubezpieczyciel ma obowiązek pouczać o możliwości decyzji arbitrażowej, gdy odmawia wypłaty z powodu rzekomego braku perspektyw powodzenia, znajdują się w § 128 zdanie 3 Ustawy o umowach ubezpieczeniowych - UVG.

Napisany przez RAeKQP
Czy w przypadku Klinge #18288 ARAG zwróciła uwagę na oba rodzaje postępowań (decyzja arbitrażu lub postępowanie z udziałem mediatora) w odmowie, czy jedynie na jedno z możliwych postępowań?

Napisany przez Klinge

dotyczy ostrza #18288

Czy ARAG w swoim odrzuceniu zwróciła uwagę na obydwa sposoby postępowania (decyzja arbitrażowa lub postępowanie przed arbitrem) czy tylko na jeden z tych możliwych sposobów?

Tego nie wiem.
Jutro mam znowu spotkanie z moim prawnikiem. Zapytam tam o to.

Napisany przez Harley

do PilleM71 #18305
Czy żądasz 2,5% czy 5% nie ma znaczenia dla pytania o zwycięstwo i przegraną, ponieważ odsetki są roszczeniem dodatkowym, które nie ma znaczenia dla pytania o wysokość ewentualnej porażki w procesie.

Należy jednak zaznaczyć, że dotyczy to tylko w przypadku skargi o stwierdzenie.
Z kolei osoba chcąca złożyć pozew o świadczenie np. po całkowitym spłaceniu pożyczki, powinna być świadoma, że obliczenie wartości użytkowej na poziomie 5% przekracza wartość sporu, w przybliżeniu podwajając ją. Biorąc pod uwagę stanowisko Sądu Najwyższego w sprawie wartości użytkowej kredytu hipotecznego wynoszącej 2,5% powyżej stopy bazowej, należy spodziewać się połowicznego przegranej.

Napisany przez Chris79
Dzień dobry, od pewnego czasu jestem cichym czytelnikiem. Chciałbym zapytać o moje szanse po ostatnich wyrokach (oczywiście bez zobowiązań). Finansowanie dotyczy jednorodzinnego domu, który jest naszym własnym miejscem zamieszkania. Umowę podpisaliśmy ja i moja żona. kredyt w Sparkasse wynosił 121.000€ z oprocentowaniem 4,44%. Odwołanie zostało złożone na początku 2016 roku i nie ma ubezpieczenia kredytowego. Nie muszę ponosić kosztów adwokackich. Sądami właściwymi są moim zdaniem LG Bielefeld i OLG Hamm.

Napisany przez benre
Cześć Chris79,
w przypadku WRB istnieje dotychczas bardzo zróżnicowana orzeczniczość sądów. Jednakże Sąd Najwyższy Niemiec (BGH) w dniu 27.09. wydał opinię, że ta WRB (choć bez sekcji dotyczącej finansowanych transakcji) jest w porządku. Jedyną pozytywną informacją pozostaje zatem sekcja dotycząca finansowanych transakcji. Niemożliwe jest obecnie przewidzenie, jak skutecznie będzie można się powołać na to przed poszczególnymi sądami. O ile mi wiadomo, dotąd OLG Hamm nie wydało opinii na temat tej WRB.

Napisany przez 3ducnici

Cześć Chris79,
dotychczas istniały skrajnie różne orzeczenia sądów dotyczące WRB. Jednakże Bundesgerichtshof (BGH) 27.09. stwierdził, że ta WRB (choć bez sekcji dotyczącej finansowanych transakcji) jest w porządku. Jedynym promyk nadziei pozostaje zatem sekcja dotycząca finansowanych transakcji. Nie sposób jednoznacznie prognozować, czy będzie ona skuteczna przed poszczególnymi sądami. O ile mi wiadomo, OLG Hamm jeszcze nie wydał wyroku w tej sprawie WRB.

Tak, także ja bym to tak ocenił. Przydałby się przypis, gdyby miała miejsce transakcja w siedzibie firmy. Jednakże jeśli umowa została przesłana wcześniej itp., byłoby to dość mylące dla konsumenta, aby potem ustalić, czy chodzi o transakcję na odległość czy w siedzibie...
Tu także zdecydowanie przedstawiłbym argumenty dotyczące sekcji dotyczącej Finansowanych Transakcji... wzorzec nie był używany, w związku z czym sekcja dotycząca FT nie spełnia wymogów jasności zgodnie z § 355 BGB...
Jeśli nie miało miejsca żadne, dlaczego w ogóle zostało to uwzględnione? Czy konsument również ma to sprawdzać, czy miała miejsce transakcja w siedzibie czy na odległość?
Kontynuując to myślenie... konsument musiałby sprawdzić, czy to transakcja w siedzibie czy na odległość, czy FT tak czy nie, co będzie następnym punktem do sprawdzenia przez konsumenta, być może historyjka o dwóch tygodniach (miesiąc) w przypadku gdy pouczenie zostało wręczone po WR???
Pouczenie musi być jasne. Jeśli wciśnięto wszystkie możliwe kombinacje w pouczenie, to nie może być to zgodne z intencją ustawodawcy...

Jedno jednak jest pewne... w przypadku pouczenia trzeba będzie uwzględnić złożenie skargi do BGH. Droga powinna być otwarta, ponieważ OLG, które nie uznało pouczenia za nieważne, musiałoby z pewnością zezwolić na odwołanie ze względu na ostatni wyrok OLG w Düsseldorfie, który uznał sekcję dotyczącą FT za mylącą i niezgodną z wymogami jasności....

Napisany przez carlson
Mam również wersję regulacji WRB Sparkassen z lipca 2008 roku, bez formułowania najwcześniej, ale z adnotacją w stopce Uwaga dotycząca przetwarzania: Proszę sprawdzić terminy w indywidualnych przypadkach. Czyli w takim razie powinienem znów mieć całkiem dobre szanse, prawda?

Napisany przez Gertrud_Geyer
Chciałbym zadać pilne pytanie tutaj dzisiaj. Chciałbym złożyć skargę kasacyjną do BGH i szukam powodów, dla których moje OLG powinno ją dopuścić. W tym celu potrzebuję orzeczeń OLG, które przyznają jakiekolwiek odsetki po odwołaniu, które NIE są odsetkami umownymi. Mam wrażenie, że już coś takiego czytałem, ale po prostu nie mogę tego odnaleźć. Liczne orzeczenia LG nie pomagają mi w tej kwestii, tak samo jak zwłoka z przyjęciem oświadczenia, która dla przychylnego bankom OLG Brandenburg po prostu nie istnieje. Grozi brak dopuszczenia skargi kasacyjnej oraz odsetki umowne aż do ostatecznej spłaty, co oznacza zysk dla banku, który dzięki swojej taktyce opóźniania już od 3 lat zarabia odsetki umowne od mojego odwołania. Proszę, proszę, pomóżcie, jeśli macie jakiekolwiek informacje lub znaleziska.

Napisany przez 2RAM
Jaka jest wartość spornego przedmiotu?

Napisany przez Gertrud_Geyer
Nie mam pojęcia, nad tym sędzia musi jeszcze się zastanowić. Dowiemy się dopiero w wyroku. Skarga w wysokości 20 000 zostanie uwzględniona, pytanie tylko czy NZB zostanie odrzucone. W dzisiejszych czasach nic nie jest już pewne w tej sprawie. Osobiście mam obecnie wrażenie, że powietrze staje się dla mnie bardzo cienkie.

Napisany przez Chris79
Cześć i dzięki za ocenę.
Oboje byliśmy obecni podczas konsultacji oraz podpisania umowy w oddziale Sparkasse.
Na stronach internetowych prawników przeczytałem o wyroku OLG Hamm: 31 U 223/15 z poniedziałku, 07.11.2016 roku.
Sam jednak nie mogę znaleźć żadnych dokumentów na ten temat. Zgodnie z informacją na stronie OLG Hamm, rozprawa z tym numerem akt odbyła się.
Wygląda na to, że dotyczyło to dokładnie mojego przypadku.
Czy ktoś może podać źródło, jeśli już zostało opublikowane?
Dziękuję.

Napisany przez Fes
BGH XI ZR 309/15 - Przypis jest w porządku.
BGH XI ZR 99/16 - Finansowane transakcje są w porządku.
Nie byłbym w tej kwestii tak optymistyczny.

Napisany przez 3ducnici
@fes

Pytanie brzmi, czy w pierwszej instancji lub w apelacji finansowane transakcje zostały przedstawione jedynie jako zmiana treści wzorca,
czy też zostały także podane jako naruszenie zasady klarowności...

Trzeba przeanalizować wcześniejsze wyroki...

Napisany przez Fes
W sprawie BGH XI ZR 99/16 Sąd Apelacyjny w Hamburgu stwierdził, że nie ma znaczenia odstępstwo od wzorca, ponieważ instruktaż odpowiada już wymogom ustawowym.
BGH XI ZR 309/15 wyraźnie mówi to samo odnośnie samych uwag końcowych: Instruktaż odstąpienia od umowy zgodny jest, co Senat sam może stwierdzić i w rezultacie zgadza się z poglądem innych sądów wyższej instancji, zgodnie z ustawowymi wymaganiami.

Napisany przez 3ducnici
Bundesgerichtshof
Komunikat biura prasowego
__________________________________________________ _____________________________________
Nr. 238/2016 z dnia 20.12.2016
Wycofanie odwołania w sprawie XI ZR 231/16 (Składka indywidualna w kredytach konsumenckich)

W dniu 8 lipca 2015 r. Sąd Okręgowy w Düsseldorfie na wniosek powoda, zarejestrowanego zgodnie z § 4 UKlaG stowarzyszenia konsumenckiego, skazał pozwaną bank na zakaz zawierania w swoich umowach formularzowych z konsumentami w przypadku tzw. kredytu indywidualnego pobierania jednorazowej składki indywidualnej niezależnej od czasu trwania umowy i zgody na jej pobranie. Sąd Apelacyjny w Düsseldorfie w wyroku z dnia 28 kwietnia 2016 r. (6 U 152/15, juris) odrzucił apelację pozwanego i zezwolił na wniesienie odwołania.
Po wycofaniu przez pozwanego wniesionego odwołania, wyrok Sądu Apelacyjnego w Düsseldorfie stał się ostateczny.
Sądy niższej instancji:
Sąd Okręgowy w Düsseldorfie - wyrok z dnia 8 lipca 2015 r. - 12 O 341/14
Sąd Apelacyjny w Düsseldorfie - wyrok z dnia 28 kwietnia 2016 r. - 6 U 152/15
Karlsruhe, dnia 20 grudnia 2016 r.
Biuro prasowe Bundesgerichtshof
76125 Karlsruhe
Telefon (0721) 159-5013
Faks (0721) 159-5501

Chyba chodzi o Santander?

Napisany przez sebkoch
Być może chodziło raczej o Targobank. W przypadku Santander prawdopodobnie instancją początkową byłby LG Mönchengladbach.

Napisany przez Chris79
Nikt nie wie nic więcej na temat 31 U 223/15?
Chodzi o oszczędności z 2009 roku, które również mogą mi przysługiwać.

Napisany przez 3ducnici

powinien być raczej Targobank. W przypadku Santander prawdopodobnie sądem właściwym byłby LG Mönchengladbach.

Masz rację, to był Targo.
  • 1
  • 365
  • 366
  • 367
  • 368
  • 369
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!