Witajcie razem! Również ode mnie dla wszystkich moje (prawie spóźnione) życzenia świąteczne!
Moim zdaniem zależy to jednak od konkretnego wzoru tekstu, czyli nie wiem, czy we wszystkich wersjach znajduje się może zostać pominięte. Myślę, że każdy zainteresowany powinien to sprawdzić ponownie.
Co do ochrony wzoru i finansowanych transakcji oraz związanych z nimi wskazówek dotyczących kształtu, należy dokładnie przeanalizować, czy nawet w przypadku sformułowania może być pominięte (czyli odnoszącego się do konkretnej wskazówki dotyczącej kształtu) nie ma wyraźnych odchyleń w innych miejscach.
Piszę to tutaj, ponieważ moja WRI bardzo silnie opiera się na wzorcu tekstu (DV 2011), zawiera jednak wskazówki dotyczące 0,00
euro (konsekwencje odstąpienia) oraz produktów gotowych do wysyłki paczką (związana transakcja: DV związana z ubezpieczeniem
kredytu). To jest wzorzec tekstu z tego ustawienia:
Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej z 2010 r. Nr 39, wydany w Bonn dnia 29 lipca 2010 r.
Ustawa w sprawie wprowadzenia wzoru informacji o odstąpieniu od umowy
kredytu konsumenckiego, zmiany przepisów dotyczących prawa odstąpienia od umowy
kredytu konsumenckiego oraz zmiany przepisów dotyczących pośrednictwa kredytowego
Z dnia 24 lipca 2010 r.
Wskazuje się pod wskazówką dotyczącą kształtu 8c: W wskazówce dotyczącej kształtu jest to sformułowane pozytywnie (a nie negatywnie, czyli nie, że to, co następuje, musi zostać pominięte, jeśli nie są spełnione warunki), ale mimo to rozumiem to tak, że dodatek dotyczący produktów gotowych do wysyłki paczką musi zostać pominięty, jeśli chodzi o DV, nawet jeśli jest on związany z ubezpieczeniem dłużnym, ponieważ nie chodzi tutaj właśnie o produkty gotowe do wysyłki paczką.
Czy powinienem zrozumieć to inaczej w kontekście powyższej decyzji BGH? Jak wy to widzicie? Dzięki!
Transakcje finansowane (FG, znane również jako transakcje związane) dotyczące wrócę jeszcze do mojego następnego postu...
... oraz do następującego postu od ducnici:
Cytat ducnici
...
W większości przypadków pouczenie dotyczące najwcześniej było z gruntu wadliwe, jeśli chodzi o FG chodziło przeważnie tylko o uchylenie skuteczności ochronnej.
...
Jeśli wzorzec nie został użyty i nie było finansowanej/związanej transakcji, nie ma konieczności udzielenia pouczenia na ten temat.
...
Jak oceniacie wspomniany przeze mnie fragment z WRI dotyczący FG? Czy wymienienie produktów gotowych do wysyłki paczką (wskazówka dotycząca kształtu 8c) w WRI dotyczącej
kredytu ratalnego niezabezpieczonego hipotecznie (związana z ubezpieczeniem dłużnym) oznacza utratę ochrony wzorca czy nie?
Nie ulega wątpliwości, że istnieje związana transakcja (część sumy
kredytu została zatrzymana na opłacenie składki ubezpieczenia dłużnego), więc należy także pouczyć o tej związanej transakcji. Ale moim zdaniem wskazówka dotycząca produktów gotowych do wysyłki paczką nie pasuje tutaj. Aby to jeszcze bardziej uściślić: moim zdaniem w ten sposób wskazówka dotycząca kształtu 8c jest błędnie stosowana, a zatem ochrona wzorca jest zniesiona. Ale to tylko moje zdanie, i bardzo doceniam możliwość przeczytania Waszych - także krytycznych - opinii na ten temat. Jeszcze raz dziękuję!