Chciałbym poprosić was o radę w mojej sprawie. W skrócie, moja sytuacja wyjściowa wygląda tak:
W maju 2010 r. ja i moja żona podpisaliśmy 2 umowy kredytowe z DiBa.
kredyt KfW oraz
kredyt DiBA. Ten drugi to
kredyt ostateczny (bez spłaty kapitału, tylko odsetki, z zabezpieczeniem BSV przekazanym do banku).
Błąd w oświadczeniu o odstąpieniu jest taki sam w obu przypadkach Okres wypowiedzenia nie zaczyna biec przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania przez ING-DiBa AG podpisanej umowy kredytowej.
To już chyba coś grubo nie tak, sebkoch lub inni, którzy mieli do czynienia z IngDiBa, z pewnością mogą coś na ten temat napisać...
Cytat congora
Co ciekawe: W umowie nr 2 (
kredyt ostateczny) warunki kredytowe gwarantowały mi roczną dodatkową płatność oraz dwukrotną zmianę stopy procentowej. Choć byłem w stanie dokonać 2 dodatkowych płatności, gdy w 2013 r. chciałem zmienić stopę procentową, zostało to odrzucone pod pretekstem, że jest to
kredyt ostateczny. To było głównym powodem, dla którego zdecydowaliśmy się na odstąpienie od umowy.
Jeśli to jest zawarte w umowie?? Ale nieważne, odstąpiliście od umowy.
Cytat congora
Dlatego moj adwokat odstąpił od obu umów pismem z dnia 01.10.2015 r. i po odrzuceniu przez DiBa złożył pozew o ustalenie.
Poważny błąd. Co najmniej na kosztach przedpozamkowych zostaniesz.
Pozew o ustalenie znaczy? Tylko wniosek, że względnie odstąpiono skutecznie i zarazem umowa kredytowa została przekształcona w umowę zwrotną lub również warunki zwrotu?
Cytat congora
We wrześniu 2016 r. odbyła się pierwsza rozprawa ustna, jednak została ona przełożona na nowy termin, ponieważ strona przeciwna miała otrzymać więcej czasu na przygotowanie się. Sędzia powiedział coś w stylu Jeśli musiałbym dzisiaj podjąć decyzję, musiałbym zdecydować się na stronę powodową. Wyrażał to jawnie jako wskazówkę dla przeciwnej strony, że powinna ona ubiegać się o odroczenie złożenia pism procesowych (lub coś w tym rodzaju). Za dwa tygodnie, 16.03., odbędzie się druga rozprawa przed LG FfM.
Intensywne. Także to, że na drugą rozprawę minęło pół roku...
Cytat congora
Ze względu na wyrok SN z dnia 21.02. (XI ZR 467/15), nasz adwokat teraz zaleca najpierw uzyskanie opinii (o wysokości należących nam świadczeń) i następnie ewentualne zmienienie tego w powództwo o świadczenie.
Cóż, SN jasno wskazał, jakie roszczenie główne może wykazać DN. Może to zrobić na podstawie wyciągów z konta.
Jednakże nie będziemy dalej kontynuować w zakresie odszkodowania za korzystanie oraz wartość zastępczą.
W tym celu potrzebna jest już prawidłowa kalkulacja, lecz uważam, że jest to przesadzone i zbędne.
Ponadto, musi to być opłacone przez siebie. I może się zdarzyć, że sąd zleci ponownie ekspertyzę, wtedy koszty są - najpierw - także z obciążenia powoda...
Cytat congora
Mam następujące pytania:
1. Czy uważacie wyrok SN za uzasadnienie zmiany do powództwa w sprawie wykonania orzeczenia lub przekształcenia istniejącego powództwa o ustalenie w powództwo o świadczenie?
Ponieważ nikt nie zna uzasadnienia a także jeszcze nie są znane orzeczenia pierwszej instancji, nikt nie jest w stanie precyzyjnie odpowiedzieć.
Izba 10 LG N-Fü wskazuje podczas rozpraw na to, że sam wniosek o ustalenie może być niedopuszczalny i
lub - po wstępnej ocenie -
konieczne byłoby dochodzenie o określoną kwotę. Jednak wniosek o ustalenie jako wniosek o ustalenie częściowe byłby dopuszczalny. Informacja niepewna.
Nawiasem mówiąc, nigdy nie zrozumiałem, dlaczego ktoś wnosi wyłącznie pozew ustalający. Jeśli tak, to
end_of_google_excerpt
The text is too long for me to translate at once. Would you like me to continue translating where I left off?