Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Ile pieniędzy potrzebujecie, aby być szczęśliwymi?

Napisany przez Lars04
Pieniądze NIE sprawiają szczęścia

Ale są potrzebne do opłacenia rachunków i braku zmartwień, co sprawia szczęście ;-)

Napisany przez Eldaxo
Naprawdę ekscytujące pytanie! Myślę, że też trochę zależy od tego, na co kto jest przyzwyczajony i jak wychował się. Jeśli nigdy nie miał dużo, to też nie potrzebuje dużo. Myślę, że minimum musiałoby wynosić 1500 miesięcznie.

Napisany przez Bitte
Czego naprawdę potrzebujemy??
Byłem teraz w Dominikanie i mogę powiedzieć, że ludzie tam praktycznie nic nie mają i mimo to chętnie dzielą się tym niewiele, co posiadają, z obcym. Co więcej, ci ludzie potrafią czerpać z tego radość i świętować z Tobą i innymi ludźmi dobry dzień. Myślę, że to wszystko zależy od wewnętrznego podejścia. W nieco lepszych krajach nie potrafimy sobie tego wyobrazić, tutaj w Niemczech na przykład tylko narzekamy, otrzymujemy zasiłek, wszystko takie drogie itp. itp.

Uważam, że powinniśmy być zadowoleni z zdrowia i tego, co posiadamy, nawet jeśli nie jest to wiele, jak to ma na przykład sąsiad.

Napisany przez jens045bln
Zawsze zależy. Kiedyś zadowalałem się względnie niewiele. Ale im wyższe dochody, tym wyższe stają się również własne wymagania. Musi być zatem coroczny urlop lub duże zakupy na Boże Narodzenie.

Napisany przez RichardLorenz
Jak mówi stare przysłowie: Pieniądze sami w sobie nie sprawiają szczęścia. Zgadzam się z tym. Pieniądze mogą uspokoić w wielu sytuacjach, ale na pewno nie sprawiają szczęścia. Ważne jest, aby styl życia dostosować do swojej sytuacji finansowej. Oznacza to, że ktoś, kto musi utrzymać rodzinę za miesięczne zarobki netto wynoszące np. 1800 euro, powinien myśleć realistycznie i raczej pożegnać się z marzeniem o własnym Ferrari. Ponadto rzeczy materialne zazwyczaj nie przynoszą trwałej satysfakcji i według badań sprawiają szczęście maksymalnie przez 3 miesiące. Dodatkowo ważne jest, że nie chodzi o pieniądze samych w sobie, lecz o to, co można zrobić za te pieniądze. Warto zastanowić się, czego naprawdę potrzebujemy, aby być szczęśliwym w życiu.

Napisany przez Malapascua

Czego naprawdę potrzebujemy??
Byłem właśnie w Dominikanie i mogę powiedzieć, że ludzie tam praktycznie nic nie mają i dzielą się tym bardzo mało ze obcymi. Ale nie tylko to, ci ludzie robią z tego najlepsze, celebrują z tobą i innymi dobry dzień.

Republika Dominikańska ma bardzo wysoki wskaźnik przestępczości. Nie ma tam absolutnie mowy o radości z dzielenia się. Wręcz przeciwnie, jak w większości krajów Ameryki Łacińskiej, panuje tam dużo zazdrości, zawiści i dość dziwny stosunek do obcej własności.

Napisany przez Lelanna
Myślę, że to zależy trochę od miejsca, w którym się mieszka i od kosztów utrzymania. Oczywiście też od tego, czy założyłeś własną rodzinę czy planujesz to zrobić, oraz od tego, czego oczekujesz od życia... Tak więc, moim zdaniem, to dość trudne pytanie. Jednak pieniądze nie powinny sprawiać, że jesteś szczęśliwy, bardziej powinny być ważniejsze inne rzeczy, takie jak rodzina, przyjaźń i miłość.

Napisany przez JacobGoma
Jak już wielokrotnie wspomniano, pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia. Co ci da całe bogactwo świata, jeśli jesteś nieuleczalnie chory?! Oczywiście, nie musisz się martwić o pewne rzeczy, o rosnące ceny benzyny, czy o czynsz, czy cokolwiek innego. Bycie szczęśliwym to w każdym razie nie jest trwały stan, nie można być ciągle szczęśliwym, trzeba znać różnicę.

Nawet najbogatsi z bogatych mają problemy i trudności.

Każdy, kto nagle staje się o 100 milionów [url]euro[/url] bogatszy, może najpierw cieszyć się, że nie musi martwić się o wszystkie rachunki, ale potem na pewno pojawią się zupełnie inne problemy. Prawdopodobnie są to te same problemy, tylko w innym kontekście. Może teraz jeździć Ferrari, ale chciałby mieć Lamborghini, które stoi obok niego na światłach, problemy ze snem nie zniknęły, nawet gdy ma najdroższe łóżko na świecie, i myślał, że myśli o niezapłaconych rachunkach go budzą, próbując znaleźć coś wyjątkowego w tym całym nadmiarze... tak czy inaczej, tak mogą wyglądać problemy bogatych.

Napisany przez Bitte

Dominikana ma bardzo wysoki wskaźnik przestępczości. Nie ma tam wcale radości z dzielenia się. Wręcz przeciwnie, jak w większości krajów Ameryki Łacińskiej, panuje tam wiele zazdrości, zawiści i dość dziwna postawa wobec obcych własności.

To prawda, ale tylko jeśli nie przestrzega się zasad ?? Ja jeszcze żyję i nie zostałem obrabowany!!

Napisany przez Bitte
Bogaci ludzie myślą o zdrowiu i tym, jak można zachować młodość, wszystko inne przychodzi samo!

Klasa średnia myśli, wow, kiedyś wielkie pieniądze i wszystko opłacone z dodatkowymi życzeniami.

Osoby poniżej klasy średniej (miłe osoby poniżej 1600 [url]euro[/url], tak, to klasa średnia) myślą o dobrej pracy, która pozwoli utrzymać rodzinę i pozwalać sobie na wakacje oraz opłacanie rachunków.

Osoby korzystające z zasiłku Harz IV oraz bezdomni ludzie marzą o poprawie obecnej sytuacji i zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej. Marzą o lepszej pracy na stałe.

Napisany przez Malapascua

Prawda, ale tylko jeśli nie przestrzega się zasad ?? Nadal żyję i nie zostałem obrabowany !!

Dlaczego przestrzegać zasady - wszyscy są przecież tacy mili i chętnie się dzielą....

Napisany przez 2utopus
60 000 rocznie? -> 5000 miesięcznie.
Ale pytanie brzmi, brutto czy netto - € Korony duńskie czy franki?
Dla jednej osoby czy dla rodziny z X osobami?
Istnieje piękna historia o bogatym człowieku spotykającym biednego rybaka na wybrzeżu, który leniwie cieszy się życiem na słońcu i mówi mu, że powinien więcej pracować, aby móc sobie pozwolić na kilka łodzi z pracownikami i większy zysk - spłacać długi za nowe łodzie w banku, żeby w końcu nie musieć już pracować... a rybak odpowiada, że tak właśnie jest teraz.

Napisany przez leyla
Uważam, że potrzebujesz tylko tyle pieniędzy, aby móc utrzymać siebie i swoją rodzinę, od czasu do czasu zafundować sobie kilka dodatków i pojechać na wakacje dwa razy w roku. Jestem całkowicie zadowolony z mojego dochodu, nawet jeśli nie zarabiam majątku.

Uważam, że potrzebujesz tylko tyle pieniędzy, aby utrzymać siebie i swoją rodzinę, od czasu do czasu zafundować sobie kilka dodatków i móc wyjechać na wakacje dwa razy w roku. Jestem w pełni zadowolona z mojego dochodu, nawet jeśli nie zarabiam fortuny.

No cóż, a co oznacza utrzymać? Codzienne dobre jedzenie, czy przez dwa tygodnie będzie też odpowiednie jedzenie z ziemniakami i twarożkiem? A jakie są kilka dodatków? Dwa razy na wakacje - jakie wakacje?

Napisany przez Kleipi
Każdy człowiek definiuje szczęście inaczej. Jedni są szczęśliwi z trzypokojowym mieszkaniem, inni z kolei mogą mieć [url]Dom[/url] z ogrodem i mimo to być szczęśliwi.
Szczęście zależy od wielu czynników.

Napisany przez deniz20
Czy potrzebujesz pieniędzy, aby być szczęśliwym?

Czy pieniądze są potrzebne do szczęścia?

Pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia, ale można z nich zdecydowanie wiele zrobić.

Napisany przez AutomatikGetrie
Potrzebuję tylko wystarczająco dużo, aby opłacić czynsz, nie martwiąc się o oszczędzanie na jedzenie, móc czasem wyjść ze znajomymi i raz w roku pojechać na wakacje. Najważniejsze jest więc to, że nie muszę cierpieć z powodu strachu o przetrwanie i że mogę aktywnie spędzać czas z moimi bliskimi.

Napisany przez Jehan
@Boruk dokładnie!
Nie potrzeba pieniędzy, aby być szczęśliwym. Wystarczy zdrowie i rodzina.

Napisany przez KKatze
Jestem zawsze bardzo z ograniczonym budżetem, ale mimo to jestem bardzo szczęśliwy. Niektórzy ludzie potrzebują pieniędzy, aby być szczęśliwi. Ja potrzebuję tylko odpowiednich ludzi wokół siebie.

Napisany przez Zitho
Żeby być szczęśliwym, potrzebuję tyle pieniędzy, żeby nie mieć już żadnych długów.

Napisany przez Lars04
Pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia, ale mają uspokajać. Zgadzam się z tym drugim, że jeśli wystarcza wam pieniędzy na przetrwanie każdego miesiąca i nawet możecie coś odłożyć, to jest to już uspokajające, ponieważ nie trzeba się nad tym zastanawiać. Oczywiście długi też są niepokojącym tematem, nawet jeśli wystarcza wam pieniędzy na cały miesiąc, a mimo to zobowiązania, [url]kredyty[/url] i inne zobowiązania nie maleją.

Mimo wszystko od lat próbuję zdobyć duży wygrany. Dlatego gram w lotto, tak jak miliony innych osób, u jednego dostawcy w sieci. Miałem już szczęście i mogłem pokryć różne wydatki, ale miliony nadal nie przyszły. Ale to też nie szkodzi. Czasami zastanawiam się, co zrobiłbym z tymi milionami i wtedy robi mi się strasznie.

Kto chce również zagrać w lotto, może zajrzeć na https://www.lotterie-verbraucherschutz.de/ i obejrzeć kilku dostawców, ale pamiętaj, że loteria to gra losowa, a wygrana nie jest gwarantowana. Ale na pewno powinno się wybrać dostawcę w Niemczech, bo jeśli kiedyś wygrasz, to wygrana jest wypłacana. Za granicą może być z tym problem, a wtedy masz pecha, bo nie możesz się kontaktować z ludźmi.

Napisany przez johanna1025
Kliszowa odpowiedź: Pieniądze nie kupią szczęścia.

Ale taka 30 tysięcy [url]euro[/url] miesięcznie też by się przydała.

Napisany przez StellaBlume
Posiadam tyle aktywów finansowych, że nie musisz się już nigdy martwić o pieniądze. Przestań pozwalać, aby biedni ludzie wmawiali Ci, że dużo pieniędzy nie czyni szczęśliwym, tak, to prawda! Duże pieniądze nie uczynią Cię szczęśliwym, I NIE POWINNY. Kiedy masz dużo lub wystarczająco dużo pieniędzy, żeby nie musieć zarabiać kolejnego centa, masz WOLNOŚĆ, Bezpieczeństwo i Niezależność. Masz CZAS, aby robić RZECZY, które sprawiają Ci RADOŚĆ. PUNKT. Nie jesteś już zależny od żadnego innego nieszczęśnika i nie musisz robić rzeczy, na które nie masz ochoty. Pamiętaj, że gdy jesteś zależny, jesteś kontrolowany. A KIEDY jesteś zależny? ---------> Gdy masz za mało pieniędzy, proste. Luksusowe rzeczy są fajne, ale Twoja wolność jest bezcenna.

Napisany przez Risfy1936
Kiedy ma się wystarczająco dużo pieniędzy na jedzenie, picie, dach nad głową. Jeszcze trochę na wydawanie i oszczędzanie. 2500 miesięcznie byłoby dobrą sumą. Nie za dużo, nie za mało.

Napisany przez Andreaas

Uważam, że potrzebujesz tylko tyle pieniędzy, aby móc wyżywić siebie i swoją rodzinę, od czasu do czasu pozwolić sobie na kilka dodatków i wyjechać na wakacje dwa razy w roku. Jestem całkowicie zadowolona z mojego dochodu, nawet jeśli nie zarabiam majątku.

Mogę się z tym zgodzić w moim przypadku.

Napisany przez Zweckpessimist
To w moich oczach nie jest pytanie, na które można jednoznacznie odpowiedzieć. Z jednej strony każdy ma inne cele, z drugiej strony każdy ma inne standardy życiowe i raz ustanowiony standard jest trudny do porzucenia. Znajomy powiedział mi, że poniżej 100 tys. rocznie nie mógłby pokryć swoich obecnych wydatków, podczas gdy dla mnie wystarczy ułamek tej sumy, ale oboje jesteśmy szczęśliwi, więc wszystko zależy od tego, czego się szuka i czego koniecznie chce się mieć z bezwartościowych błyskotek. Zgodnie z badaniami istnieje pewna suma, powyżej której dodatkowe pieniądze faktycznie nie sprawiają większej szczęśliwości, ale większości ludzi wystarczyłoby już to, gdyby teoretycznie utracili pracę i przez przewidywalny czas nie musieli się martwić.

Napisany przez Dandei
Myślę, że w zasadzie nigdy nie można mieć dość pieniędzy. Jestem szczęśliwy, ale nie ma to związek wyłącznie z pieniędzmi. Ważne jest, aby wiązać koniec z końcem i być może od czasu do czasu pozwolić sobie na coś drobnego, nie musząc przeliczać grosza trzy razy.

Napisany przez Ountrumpas50
Tak, to dobre pytanie. Myślę, że to bardziej zależy od szczęścia niż pieniędzy. Ale często może to być ulgą.

Napisany przez Zweckpessimist

Tak, to dobre pytanie. Myślę, że należy to bardziej do szczęścia niż do pieniędzy. Ale często jest to ulga.

Pardon, ale przychodzi mi na myśl to cytowanie....;-)

Pieniądze same w sobie nie czynią szczęśliwym. Trzeba do tego dodać także akcje, złoto i nieruchomości. – Danny Kaye

Przy czym nieruchomości zawsze należą do najbezpieczniejszych form inwestycji, o ile faktycznie na nie stać i nie prowadzi to do utraty poprzez kredyty hipoteczne.

Napisany przez Harrie
Cześć, Pieniądze same w sobie nie sprawiają szczęścia, ale wiele rzeczy ułatwiają. Lubię to, gdy mogę sobie po prostu coś kupić, i nie muszę martwić się o każdy grosz! Harrie

Napisany przez Hermetika
Niestety pieniądz rządzi światem. I garstką ludzi. Nie potrzebuję pieniędzy, aby być szczęśliwym, szczęście nie znajduje się w żadnych materialnych rzeczach, raczej w uczuciach. Ale uczucia same w sobie nie będą w stanie wyżywić rodziny. Każdy powinien sam decydować, czego potrzebuje. Chciałbym móc sobie w końcu finansować swoją wolność.

Napisany przez Sparhans
Potrzebuję niewielkiej sumy pieniędzy, aby być szczęśliwym. Istotne nie jest ile pieniędzy się ma, ale ile potrzebuje. Jeśli zastanowisz się dokładnie, jak inwestować swoje pieniądze i prowadzić bardzo oszczędnie, możesz być szczęśliwy nawet z niewielkim dochodem. Na stronie https://www.tipps-zum-thema-sparen.d.../7-tricks.html znajdziesz 3 podstawowe wskazówki, które warto przestrzegać.

Napisany przez hanes
Chciałbym pożyczyć 500 000 na 2.9%. Jeśli jesteś zainteresowany, skontaktuj się ze mną.

Napisany przez Leberwurstliebe
więcej ... dużo więcej

Napisany przez 2utopus
Wymagania po prostu rosną wraz z czasem...

W wieku 5 lat dostałem 10 fenigów na kieszonkowe tygodniowo - myślałem wtedy: kiedy będę miał 10 marek, będę bogaty.

W wieku 10 lat dostałem 10 marek kieszonkowego miesięcznie - pomyślałem wtedy: kiedy będę miał 200 marek, będę bogaty.

W wieku 16 lat dostałem 280 marek (netto) jako wynagrodzenie za praktyki - pomyślałem wtedy: kiedy będę miał 3000 marek, będę bogaty.

W wieku 25 lat, jako początkujący inżynier, dostałem wynagrodzenie netto w wysokości 1800 [url]euro[/url] - pomyślałem wtedy: kiedy będę miał 50 000 [url]euro[/url], będę bogaty...

Napisany przez Leberwurstliebe
DaggetBeaver pisze:
Gdzieś czytałem, że potrzeba około 1 200 $, żeby być szczęśliwym.

Nie chcę teraz grzebać trupów... Ale 1200$?? To może być około 1000 euro ... A może koszty życia nie są uwzględnione?

Napisany przez Lars04
Kiedy się coś ma, chce się więcej. Myślę, że pieniądze nie sprawiają, że nikt jest szczęśliwy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata