Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy regularny udział w grze w totka ma sens?

Napisany przez Stresstest
... niemiecki Lotto- und Totoblock mogą próbować wyjaśnić lub usprawiedliwić zarzut manipulacji lub wspaniałe zachowanie Lotto 6aus49 wobec bardzo młodej loterii Eurojackpot w 2013 roku, jak to zostało zrobione w przypadku rzekomego pomyłki w losowaniu 3 kwietnia 2013 roku (mniej więcej): Nie wiemy, jak to się mogło stać! albo bardziej ludowo: Raz się nie liczy!

Dobra, wróćmy jednak o krok do tyłu i zobaczmy, co przyniósł los w tym względzie w 2012 roku. Zatem, najpierw wybierzmy wszystkie kumulacje w Lotto powyżej 20 mln €... ech, bzdura! W 2012 roku nie było tak wysokich kumulacji w Lotto! Akurat w roku, gdy miało być wprowadzone nowe, transgraniczne Eurojackpot! Co za pech! Faktycznie, najwyższa kumulacja w Lotto w 2012 roku wyniosła 19 mln € i kiedy została wygrana? 4 lutego 2012 roku - czyli półtora miesiąca przed wprowadzeniem loterii Eurojackpot! Przez cały rok było około 30 małych kumulacji poniżej 5 mln € (średnia: 5,2 mln €), ale żadnej kumulacji w wysokości 20 mln € lub więcej.

Co teraz zrobimy? Możemy chociaż sprawdzić, jak duże były nagrody w najwyższej kategorii w Lotto przed wprowadzeniem Eurojackpot i zanim został wygrany 4 razy. I zróbmy to tak, jak poprzednio: według informacji o Eurojackpot, sprawdźmy wysokość kumulacji w Lotto w środę - bezpośrednio przed losowaniem Eurojackpot w piątek:

_____ EUROJACKPOT _________________ LOTTO w środę

1. 23.03.12: Wprowadzenie 10 mln € _____ 21.03.12: 1 mln € (wygrane)
2. 11.05.12: Kumulacja: _ 19,5 mln € ___ 09.05.12: 1 mln €
3. 10.08.12: Kumulacja: _ 27,5 mln € ___ 08.08.12: 4,1 mln € (wygrane)
4. 24.08.12: Kumulacja: _ 11,2 mln € ___ 22.08.12: 6,3 mln €
5. 26.10.12: Kumulacja: _ 21,3 mln € ___ 24.10.12: 4,2 mln €

Konkluzja:

1. Czy można protestować przeciwko Lotto, Eurojackpot i innym?
Tak, można. Ale uwaga! Nie wszyscy policjanci grają w Lotto!

2. Czy bojkot Lotto i innych byłby lepszym rozwiązaniem?
Tak, ale... trzeba mieć zdrowy rozsądek do tego.

Test stresu - obszar Krefeld

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają towary, których istotnych cech gracze nie mogą ustalić ani kontrolować poprzez obserwację, organizatorzy poddani są pokusie oszustw...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt (Ten Demoniczny System Losowań)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)

Napisany przez mia88
Zaczynam właśnie grać w lotto i założyłem swoją własną grupę loteryjną, ale założyłem ją sam! Razem z przyjaciółką. Wszystko inne wydaje mi się mało sensowne....
A czy opłaca się regularnie grać w lotto? To zależy od tego, czego się chce. Szanse zawsze są bardzo niskie, ale w ten sposób co tydzień można mieć nadzieję na zostanie milionerem. Uważam, że warto!

Ich właśnie zaczęłam grać w Lotto i założyłam też swoją własną grupę do obstawiania, ale założyłam ją sama! Razem z koleżanką. Nie widzę sensu w innych opcjach...
Co do regularnego grania w Lotto, czy warto? Cóż, to zależy od tego, czego się chce. Szanse zawsze pozostają bardzo niskie, ale dzięki temu co tydzień można mieć nadzieję, że zostanie się milionerem. Uważam, że warto!

... jak miło, że są jeszcze młodzi ludzie z zasadami i bez sprzeczności:

Zacytowane przez mia88

Nie sądzę, że można to jednoznacznie określić. To zależy od każdego osobno. Osobiście nie potrzebuję wiele, dobrze żyć jest wystarczające, nie muszę być bogata.

viewtopic.php?p=75950

... małe uzupełnienie do powyższego wniosku, który - przyznaję - był trochę niejako naukowy:

W porównaniach z lat 2012-2013 losowałam bądź w oparciu o określone kryteria wspomniałam 10 razy o Lotto w środy i podawałam informacje o najwyższej klasie wygranych. Ponieważ przed podwyżką cen Lott w środy ilość zawartych zakładów wynosiła około 28-29 mln, a potem około 23-24 mln zakładów na jedno losowanie, statystycznie można by oczekiwać, że w przypadkowo wybranych losowaniach jackpot zostanie trafiony - szansa na to nadal wynosi około 1:140 mln. Faktycznie jednak odnotowano 5 takich przypadków, co stanowi 250% średniej i znaczące odchylenie. Oto te 5 przypadków:

Środa 23.01.13 - Jackpot 1 x 10 mln €: trafiony
Środa 10.04.13 - Jackpot 1 x 1 mln €: trafiony
Środa 17.07.13 - Jackpot 1 x 1,4 mln €: trafiony
Środa 21.03.12 - Jackpot 1 x 1 mln €: trafiony
Środa 08.08.12 - Jackpot 1 x 4,1 mln €: trafiony

Więc jednak:

1. Czy można protestować przeciwko Lotto, Eurojackpot itp.?
Tak, można. Ale uwaga! Nie wszyscy policjanci grają w Lotto!

2. Czy bojkotowanie Lotto i innych firm byłoby lepszym rozwiązaniem?
Tak, ale... wtedy trzeba ponownie użyć zdrowego rozsądku.

Test stresowy - Strefa Krefeld

„...Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić i kontrolować poprzez obserwację, są narażeni na pokusę do oszustw…“ - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN“)

„Zaufanie bez przejrzystości, co pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)

Napisany przez Tinchen87
Myślę, że ma sens grać w zespole typerskim, ponieważ szanse na odzyskanie swojego wkładu w dłuższej perspektywie są bardzo wysokie. LG Tina

Myślę, że ma sens grać w zespole typerskim, dzięki czemu szansa na odzyskanie swojego wkładu w długim okresie jest bardzo wysoka.

Pozdrowienia Tina

... myślisz. Aha, aha!

... a teraz kilka postów jako odpowiedź na wypowiedź, z którą spotkałem się w miniony weekend. Wiedząc, że Lotto ma największe problemy z pozyskiwaniem nowych klientów i musi rekrutować je spośród młodych lub zamożnych obywateli, zamieszczam swoje posty także tutaj, na tym forum finansowym oraz na forum dla uczniów i studentów. A tę zaskakującą wypowiedź znalazłem akurat na forum UNICUM. Pewna @Krone007 - rzekomo męska (20 lat) - stanęła szeroko zausznikiem (tak przynajmniej mam nadzieję), broniąc niemieckiego państwowego monopolu loteryjnego i oceniając moje działania w następujący sposób:

Krone007 Zarejestrowany od 03.01.2014
Maturzysta (0-19 postów) Posty 16

Bardzo zabawne...

Przypadkiem trafiłem na ten wątek i naprawdę jestem bardzo rozbawiony, że faktycznie uważasz, że Eurojackpot czy chyba wszelkie loterie są manipulowane.

Okej, ogólnie uważam takie statementy za zrozumiałe, ale twoje uzasadnienie jest naprawdę bardzo zabawne. [...]

Pewnie zauważyłeś, że nie mam wielkiego szacunku dla twojej opinii [...]

Na zakończenie mogę powiedzieć tylko tyle:
Ja sam regularnie gram w Eurojackpot i do tej pory wygrywałem przy KAŻDYM losowaniu, czasami jest to tylko niewielka kwota, ale średnio odzyskuję ponad połowę mojego wkładu i jestem ciekaw, jak długo to będzie trwało dalej.

W moich oczach jesteś osobą o zbyt dużo czasu wolnego i zbyt dużo nudy... ach tak, pewnie nie masz też przyjaciół, skoro zajmujesz się tematem, który z grubsza Cię nie dotyczy, czyż nie grają Państwo w loterię?
Napisałeś tutaj prawie 300 postów na ten temat i to naprawdę sporo, biorąc pod uwagę, że zawsze podajesz tę samą opinię...

No cóż, ten cały tekst trochę się rozwinął, ale cóż... zobaczymy, co na to odpowiesz, nawet jeśli może być to bardzo oczywiste, co napiszesz

euro-Jackpot - Strona 59

W kolejnych 15 postach napisanych przez naszą @Krone007, popełniała ona jeden błąd logiczny lub matematyczny za drugim, zadając ciągle nowe pytania, na które oczywiście należało natychmiast odpowiedzieć. Obiecałem zajmować się poruszanymi tematami i pytaniami, aby uporządkować werbalną niekontrolowalność @Krone007:

... luz, dziewczyno. W weekend napisałaś to i owo i dostarczyłaś mi kilka dobrych pomysłów na posty, które chciałbym również umieścić na innych forach. Jak już zauważyłaś, mam zwykle jeden post dziennie, z określonym tematem - dla lepszej zrozumiałości. [...]

euro-Jackpot - Strona 65

Kto ma ochotę, może przeczytać tę - nazwijmy to - lekką wymianę zdań między @Krone007 a mną na forum UNICUM - miejscami jest to dość rozrywkowe. Bardziej szczegółowe wyjaśnienia zamieszczę w ciągu tygodnia. Może być naprawdę interesujące.

Test stresu - Duży obszar Krefeld

... więc przejdźmy do twierdzeń @Krone007:

[...] Poza tym jest po prostu śmieszne brać pod uwagę wyniki dotychczasowych losowań, gdy prawdopodobieństwo wynosi 1:60.000.000.
Jest zupełnie normalne, że występują pewne odchylenia i zanim te odchylenia się ustabilizują, trzeba poczekać co najmniej 60.000.000 losowań, a w przypadku loterii Lotto 6 z 49 nawet 140.000.000.

Dobrym przykładem tutaj jest rzut monetą:
Weź monetę i rzuć 10 razy. Twoje zdaniem, jeśli w wyniku 8 rzutów wypadnie orzeł, to jest to czysta manipulacja, ale takie odchylenia mogą się zdarzyć.
Inaczej byłoby, gdybyś powtórzył ten eksperyment 1000 razy. Wtedy odchylenie byłoby tylko minimalne, około 50%.
Ponieważ nie było nawet blisko wystarczającej liczby losowań, żeby móc stwierdzić, że takie odchylenia są wynikiem manipulacji, wszelkie próby argumentowania swoich twierdzeń są bardziej niż śmieszne. [...]

Eurojackpot - strona 59

To infantylne stwierdzenie jest bardzo podobne do tego, które pojawiło się na forum Allmystery od pensjonowanego pisarza (pytany o to, nie był w stanie/ nie chciał tego zaprzeczyć) o nazwie: @geeky:

Ponieważ Stresstest już nie jest dostępny, oto odpowiedź: przed nami jeszcze co najmniej 23.000 lat, zanim można będzie wyciągnąć 1/6 wszystkich możliwych kombinacji. Dopiero w 25.000 roku uzasadnione byłoby porównanie analizy prawdopodobieństwa z moim przykładem na rzut kostką. Jak pokazał jednak przykład, nawet wtedy byłoby to absurdalne [...]

Wyniki losowań lotto (strona 39) – Allmystery

Według @Krone007, loterię można sprawdzić pod kątem manipulacji dopiero po przeprowadzeniu tylu losowań, ile wynosi liczba wszystkich możliwych kombinacji. W przypadku loterii Eurojackpot po około 60 milionach losowań, a w przypadku Lotto 6 z 49 po około 140 milionach losowań. To, co @Krone007 chciałby sprawdzić po tak dużej liczbie losowań, udało mi się szczęśliwie znaleźć tutaj:

[...] Tylko dlatego, że jedna lub druga liczba wystąpiła dotychczas częściej niż inne, nie można wnioskować o manipulacji. [...]

Eurojackpot - strona 61

Dlatego, aby pokazać, że istnieje wiele możliwości statystycznych testów, podałem @Krone007 link do badania brytyjskiego Uniwersytetu Salford, które zostało przeprowadzone po zaledwie 209 losowaniach loterii EuroMillions [między 2004 a 2008 rokiem]:

Losowość losowań EuroMillions:
Podsumowanie wykonawcze

Narodowa Komisja Loterii zleciła Centrum Badań Hazardu (Uniwersytet Salford) sprawdzenie, czy istnieją jakieś elementy
nielosowości w losowaniach EuroMillions. Skupiając się na pierwszych czterech latach
losowań EuroMillions, od 13 lutego 2004 do 8 lutego 2008 roku włącznie,
konkretne cele polegały na sprawdzeniu, czy: [...]

https://www.natlotcomm.gov.uk/assets-...1274283917.pdf

Pierwszą odpowiedzią @Krone007 było to:

[...] Co to ma być za kontrargument? Wow, badanie, w którym przeanalizowano ostatnie 209 losowań i jest całkowicie bez znaczenia. [...]

Eurojackpot ma 50 liczb (pomijam euroliczby), ale tylko 209 losowań, i teraz faktycznie uważają, że badanie to ma jakąś wartość?

Zaledwie 200 losowań zdecydowanie nie wystarczają, by móc ocenić, czy doszło tu do manipulacji czy nie, [...]

A zaraz potem zmiana o 180 stopni:

[...] Ale jeśli podchodzimy do tego w ten sposób, sami dostarczają sobie kontrargumentu dla manipulacji.
Badanie, które analizuje 209 losowań Euromillion, wykazuje, że nie ma żadnych oznak manipulacji, i nie są znane żadne inne badania, które wykazywałyby oznaki manipulacji w przypadku państwowej loterii.
Skoro uważają, że państwowe loterie to oszustwo, a Euromillion jest również państwową loterią, mamy tutaj dość przekonujący argument przeciwko zarzutowi manipulacji przez nich stawianym. [...]

Eurojackpot - strona 65

W jednym zdaniu: To badanie mówi tylko, że statystyka wygenerowana w trakcie tych 209 losowań EuroMillions, spełnia matematyczne założenia dotyczące losowości - i nic więcej!

A teraz rzekomo odpowiedni przykład od @Krone007 związany z rzutem monetą:

W rzucie monetą istnieją dokładnie 2 możliwe wyniki jednego rzutu: albo Orzeł, albo Reszka. Według logiki @Krone007, po dwóch rzutach można sprawdzić, czy doszło do manipulacji, czy nie. Czyli - kompletna bzdura! Nawet 1,000 rzutów monetą z doskonałym rozkładem: 500 x Orzeł i 500 x Reszka, nie mówią nic o ewentualnej manipulacji.

Załóżmy, że pierwsze 1 do 500 rzutów zakończyły się wyłącznie Orłem, a pozostałe 501 do 1,000 z Reszką, i jakiekolwiek inne statystyczne analizy możemy odpuścić.

I jeśli sprytny podrzucacz monet potrafi kontrolować obrót monety w powietrzu i dostarczyć wynik pożądany/oczekiwany matematycznie przez organizatora, to pozostaje nam tylko stwierdzenie:

Tylko systematyczna i kontrolowalna naukowo analiza wyboru numerów zwycięskich oraz postępowanie z prognozami gier decydują o tym, czy loteria może być uznana za zmanipulowaną czy za uczciwą.

Dlatego:

„...Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie mogą ustalić i kontrolować obserwując, są oni wystawieni na pokusę prowadzenia oszukańczych działań...“ - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN“)

Stresstest - Großraum Krefeld

... Ostatnie wieści!!! Na pytanie: Co jest typowe dla Niemiec?, można także odpowiedzieć: Opłata manipulacyjna za grę w lotto!

Wystarczy sobie to tylko wyobrazić: Ktoś chce wydać swoje pieniądze na wątpliwe loterie, z których połowa i tak znika w kasie państwowej i u organizatora, a za to musi jeszcze płacić opłaty!!!

Nic dziwnego, że doszło do sporu cenowego w tej kwestii. Są towarzystwa loteryjne, które żądają zaledwie 0,50 € za zlecenie gry z jednym rzędem loterii, oraz takie, które zadowalają się kwotą 0,20 € - jak Lotto BW lub www.lottohelden.de

A teraz najnowszy rozwój sytuacji:

Hej ludzie,

od niedawna faber.de dalej obniżył opłaty manipulacyjne! (daum)

Aktualnie wynoszą one zaledwie 16 centów. (wink)

Osobiście mogę polecić faber.de. Korzystam z tego dostawcy od lat i jestem bardzo zadowolony.

Lotto-Totostrategen.de - Najniższe opłaty manipulacyjne

I:

Właśnie zabieram się do zaaranżowania nowego partnera dla naszego forum. Z 99% będzie to ten (daum)

Lotto24.de Bezpieczne i Wiarygodne - YouTube

Jeśli deal wypali.. To dla członków Strategów w Lotto nie będzie już żadnych opłat.. (Jeśli będziesz grał poprzez nasze forum!!!)

(wink) Będę Was informował na bieżąco..

Lotto-Totostrategen.de - Najniższe opłaty manipulacyjne

Cóż, @Norbert rzeczywiście ma niewielkie pojęcie o grach losowych, ale jako admin forum...
I robi się coraz lepszy!

Test stresu - Obszar Krefeld

...nasza ekspertka od hazardu @Krone007 rozerwała moją ciężko wypracowaną pracę dosłownie w powietrzu o 01:03 tej nocy i teraz jestem tam jak szczur na dnie:

euro-Jackpot - Strona 66

[...] Analizują one dotychczasowe losowania i praktycznie nie zwracają uwagi na żadne odchylenia. [...]

... tak, zgadza się! Ale tylko dlatego, że matematycy losowi z LOTTO mają moje pełne zaufanie, przynajmniej jeżeli chodzi o dzierżenie się z tym statystycznym bełkotem. Wolę poczekać odrobinę, aż dowody na manipulację i oszustwo staną się widoczne, zrozumiałe dla każdego użytkownika. Tak jak tutaj:

Forum Rhein-Zeitung - Pokaż pojedynczy post - Kraj dołącza do loterii euro: Eksperci ostrzegają przed uzależnieniem

Albo tutaj:

Forum Rhein-Zeitung - Pokaż pojedynczy post - Kraj dołącza do loterii euro: Eksperci ostrzegają przed uzależnieniem

[...] Znowuż wszystko przekręcają sobie na swoją korzyść, gratulacje za to
Wypowiedzieli jedynie, że dalsza dyskusja jest zbędna i wspomnieli o studium, nic poza tym.
Krytykowałem ich, ponieważ przedstawiają wszelkie odchylenia jako manipulację. W odpowiedzi pojawiło się studium, które ma po prostu pokazać, ile jest możliwości badawczych, o czym ja NIGDY nie wspomniałem ? Poza tym w żadnym zdaniu nie wspomnieli o tym.
Oprócz tego to nie ma sensu, ponieważ oni nie zwracają uwagi na odchylenie, a studium to robi.
Nie było żadnej zmiany o 180 stopni, ponieważ studium całkowicie potwierdza moje wypowiedzi, które, zaznaczam, wypowiedziałem PRZED studium.
Różnorodne możliwości kontroli NIGDY nie były przedmiotem dyskusji, więc ten ich wyjaśnienie, dlaczego przyznali studium, jest naprawdę zabawne [...]

... eeee, sugeruję: zgadzamy się na zmianę o 160 stopni, ok?

[...] Aby podsumować:

-Twierdzisz, że wszystkie państwowe loterie są manipulowane. [...]

... nie. Do tej pory zajmowałem się tylko niemieckimi państwowymi loteriami.

[...] -Podajesz studium, które jednoznacznie pokazuje, że wyniki Euromillion są całkowicie zgodne z przypadkowością.
-> Wniosek z tego byłby taki, że manipuluje się przypadkowość, co wiązałoby się z ogromnym nakładem pracy. Zamiast więc pozostawiać losowaniu na łasce przypadku, należy manipulować losowanie tak, aby wyglądało jak zależne od przypadku ?
Czy naprawdę w to wierzysz ? [...]

... nie. Nie wierzę. Wiem.

[...] Gdzie powiedziałem, że po dwóch rzutach monetą można ocenić, czy jest manipulowane czy nie ? Dokładnie, nigdzie, wręcz przeciwnie.
Nawet przykład, który podaliście, że idealne rozłożenie nic nie mówi o manipulacji, bo można 500 razy rzucić orłem pod rząd.
To jest po prostu bzdura. To by od razu rzucało się w oczy [...]

... tak, tylko bzdura. Przepraszam, nie powtórzy się!

[...] Tak, ale nie sprawdzają dotychczasowych losowań naukowym sposobem, i to jest powód mojej krytyki. [...]

... o, tak! Tutaj: „…Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą określić i kontrolować poprzez obserwację, są poddani pokusie oszustw…“ - prof. dr Michael Adams, dr Till Tolkemitt („DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN“)

[...] Co zresztą, teraz mają nowe wypowiedzi, na które chętnie zareagują

... zrobiłem to.

Test stresu - Duża strefa Krefeld

... 17 Mio. € mała Eurojackpot została w zeszły piątek zdobyta w Chorwacji (*kaszel, kaszel*):

https://www.lutrija.hr/cms/eurojackpot

Brak trafień w puli nagród-2, brak trafień w puli nagród-3, brak trafień w puli nagród-4, ale jackpot został zdobyty! Piszę: 17 milionów € mała Eurojackpot, ponieważ jest on około 4 milionów € poniżej średniej wartości około 21 milionów €. Oficjalnie podana i matematycznie obliczona średnia w wysokości nieco ponad 13 milionów € nie uwzględnia około 8 milionów €, pochodzących z 10 milionów € zapewnionych na jackpot.

Oznacza to, że nasza entuzjastyczna uczestniczka Eurojackpotu @Krone007 musi kontynuować grę:

[...] Chcę tylko skorzystać z możliwości wygranej, z każdą wysoką wygraną byłbym zadowolony. Od 3. puli nagród zaczynają się wysokie wygrane. Jeśli chcesz teraz wiedzieć, kiedy przestałbym grać dalej, byłby to jackpot [...]

euro-Jackpot - strona 65

Dodatkowo dwa inne cytaty od @Krone007

[...] Regularnie gram w Eurojackpota i jak dotąd za każdym razem coś wygrywałem, czasami to tylko niewielka kwota, ale średnio dostaję z powrotem dobrą połowę mojego zakładu i z niecierpliwością czekam, jak długo to będzie trwać. [...]

Teraz prawdopodobnie chcesz usłyszeć, że nic nie wygrałem, co nie ? Ponownie wygrałem i otrzymałem prawie cały mój zakład w wysokości 20,50€.
W załączniku oczywiście jest potwierdzenie (potwierdzone SMS-em). [...]

To było tydzień temu. Od 10 stycznia nie ma żadnych nowości od naszej @Krone007 - mężczyzna (20):

Profil: Krone007 - Forum

Dlatego sprawdzamy, co władze DLTB planują strategicznie na rok 2014:

[...] „Aby spełnić zadanie dotyczące przekierowywania zawarte w umowie państwowej o hazardzie,” kontynuują Burkert i Jacoby, „w tym roku będą oni bardziej skupiać się na tworzeniu ofert dla grupy docelowej w wieku od 20 do 40 lat, które w innym przypadku mogłyby korzystać z nielegalnych i niesolidnych dostawców.”

Lotto informuje: Radosny bilans Lotto za rok 2013: 2,8 miliarda euro na cele społeczne, 92 nowych milionerów |ISA-GUIDE

Tak, 20-latkowie często otrzymują jeszcze zasiłek rodzinny, dlatego także dla DLTB są interesującą i płatną grupą klientów. A oto kilka myśli Mariona Caspers-Merk (Lotto BW). Była ona wcześniej pełnomocnikiem rządu federalnego ds. narkotyków i wie, jak uzależniać młodych ludzi:

[...] Od września 2012 można ponownie obstawiać swoje liczby w Internecie w Lotto Baden-Württemberg. Od tego czasu zarejestrowało się około 70 000 klientów w Staatliche Toto-Lotto GmbH Baden-Württemberg i jednym z punktów sprzedaży lotto w kraju. W 2013 r. wpłaty za gry internetowe wyniosły 20,3 mln euro. W odniesieniu do ogólnych zakładów, stanowi to około 2,2 procent. „W średnim okresie dążymy do udziału internetu na poziomie około pięciu procent. Punkty sprzedaży lotto pozostają dla nas najważniejszym kanałem dystrybucji”, wyjaśniła Caspers-Merk. W listopadzie firma wprowadziła gruntownie zaktualizowaną stronę internetową. Przejrzysta struktura nowej strony umożliwia użytkownikowi łatwą nawigację. Jednym kliknięciem można przejść bezpośrednio do blankietów gry. Dostępne są ulepszone i nowe funkcje dodatkowe ułatwiające obstawianie. Już od sierpnia użytkownicy smartfonów w Badenii-Wirtembergii mogą obstawiać swoje liczby Lotto także w drodze. [...]

Lotto informuje: Wpłaty za gry w Lotto w Baden-Württemberg wzrosły znacząco |ISA-GUIDE

Więc nikt teraz nie powinien być zaskoczony zachowaniem propagandowej @Krone007. Po prostu wykonuje swoją pracę.

...więc Eurojackpot zniknął, a jackpot w Lotto wzrasta do 16 mln euro!
Być może teraz nadszedł czas na wschodnioniemiecki region, który może przynajmniej ogłosić tak dużą wygraną.

Nasza @Krone007 napisała:

[...] Poza tym jest jeszcze pytanie, czego organizatorzy według nich oczekują po manipulacji.
Całkowicie niepotrzebne jest manipulowanie losowaniem, jeśli system sam w sobie zapewnia 100% zysk dla organizatorów...
Na to również mogą chętnie odpowiedzieć.

Krone007 - Obszar metropolitalny Berlina

Z tym „100% zyskiem dla organizatorów” trzeba być ostrożnym. Prof. Dr. Michael Adams pisze w swojej pracy „DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN” o tym:

[...] Ta ocena zarządów przedsiębiorstw towarzystw funduszy loteryjnych potwierdzana jest na przykład w sprawozdaniu finansowym spółki Lotto-Toto GmbH Sachsen-Anhalt za rok 1997. Spółka ta posiada środki finansowe w postaci papierów wartościowych o wartości 25 mln marek niemieckich oraz depozyt w bankach w wysokości 9,6 mln marek niemieckich. Jednocześnie spółce udaje się uzyskać zysk po opodatkowaniu w wysokości zaledwie 312 tysięcy marek niemieckich, co odpowiada stopie zwrotu z obrotu wynoszącej 8,4 promila. [...]

https://www.gluecksspielsucht.de/mate...adatolk_01.pdf

A w roku 1997 obroty w grze Lotto 6aus49 wynosiły 8,4 mld marek niemieckich ≈ 4,1 mld euro. W 2013 roku obroty w grze Lotto 6aus49 wyniosły około 3 mld euro, czyli o ponad miliard euro mniej. Dlatego wszelkie „działania” zwiększające obroty są „A” i „O” w LOTTO. Do nich zalicza się zarówno propagandę, podwyżki cen, walkę z konkurencją i wprowadzanie nowych produktów, jak i sztuczki, które mają na celu trwałe przywiązanie nowych klientów do gry.

@Krone007 napisała także:

[...] Oprócz tego jest po prostu śmieszne opieranie się na wynikach dotychczasowych losowań, gdy prawdopodobieństwo wynosi 1:60.000.000.
Jest całkowicie normalne, że występują odchylenia i zanim te odchylenia się „wyprostują”, należałoby poczekać na co najmniej 60.000.000 losowań, a w przypadku loterii Lotto 6 z 49 nawet 140.000.000. [...]

I te dwie „zmyłki” od @Krone007 należą do standardowych wyjaśnień w temacie LOTTO i oszustw. Wszelkie podejrzane nagromadzenia zdarzeń statystycznych próbuje się przedstawiać jako nic nadzwyczajnego, bo trzeba poczekać milion lat, by stwierdzić, czy w latach 2008 czy 2013 niemieckie loterie państwowe zostały sfałszowane.

Tak, gdy te podejrzane nagromadzenia określonych zdarzeń bada się tylko na papierze i oddziela się je od nadzwyczaj pozytywnych skutków dla operacji LOTTO i obrotu, można to jakoś zrozumieć i od czasu do czasu przymknąć na to oko. Nie jednak, gdy nietypowe zdarzenie za zdarzeniem idzie w parze z celem wspomnianych powyżej „działań” lub dosłownie przywiera do celu jako jego prawdziwa przyczyna.

Dlatego w kolejnych wpisach przeanalizuję najbardziej doniosłe przykłady czy wskazówki, które wskazują na manipulacje, i poproszę @Krone007 o jej subiektywną ocenę - TAK! czy NIE! A jeśli NIE! Dlaczego?

Test stresowy - „Obszar metropolitalny Krefeld”

... töröö, töröö! Pierwszy przykład celowego manipulowania. Zaczynamy od Eurojackpot:

Generalna próba tej szarży miała miejsce już pod koniec 2008 roku i jest znana jako EXTRA LOTTO. Koniec roku 2008 został zakończony przez DLTB loterią z wpisowym w wysokości 2 euro za zakład i 4 kategoriami wygranych (3,4,5,6 trafień). Było pełne optymizmu (Matka głupoty zawsze jest w ciąży - afgańskie przysłowie), zakładając, że gra generuje wpływy w wysokości 80 mln euro. Liderzy loterii chcieli wypłacić 40 mln euro jako wygrane - czyli 50% wpływów oraz 20 mln euro jako Jackpot za 6 trafień.

Ale wyszło inaczej! Tylko około 18 mln zakładów zostało złożonych, a wpływy wyniosły nieco ponad 36 mln euro. Dlatego odpowiednio zareagowano i wybrano kombinację wygrywających liczb, która nie zawierała ani jednego trafienia szóstki, ale zorganizowała orgię mniejszych wygranych. Kto chce, może przeczytać, co napisał na ten temat profesor matematyki dr Karl Bosch:

Odyssey Jackpot w GK 2 przekazany dalej - Tipp24.com

I tak, z tą iluzją w głowie, WestLotto wprowadziło Eurojackpot 23.03.2012 roku. Theo Goßner liczył na około 23-25 mln euro wpływów z każdego losowania (18-20 mln euro z Niemiec i około 5 mln euro z zagranicy) i...błądził grubo! 13 mln euro zebrane w dniu wprowadzenia alarmująco zadziałały i trzeba było interweniować. Dlaczego? Ponieważ w przypadku dziennej sprzedaży poniżej 10 mln euro loteria Eurojackpot miała zostać zakończona!

Tydzień później odbyło się drugie losowanie. I mimo że Jackpot wzrósł z 10 do 11 mln euro, wpływy zmalały z 13,1 do 11,7 mln euro! To wiadomo było już w Münster krótko po godzinie 19:00, gdy wszystkie dane do gier z całej Europy i Niemiec zostały przekazane do WestLotto. I teraz...zdarzyło się cudo! Dwa godziny później komputer losujący w Helsinkach wylosował liczby, które ponownie spowodowały orgię wygranych. Łącznie 12 piątek w dzien, wszystkie stawki wygrane kompletnie w dół, ale... molto, molto zwycięzców, którzy oczywiście mieli powód, aby uczestniczyć również w trzecim losowaniu nowej loterii i przegrać trochę wygranych pieniędzy. Nigdy więcej nie zdarzyła się (a mamy już za sobą ponad 90 losowań) tak fantastyczna skuteczność trafień - w przeliczeniu na wpływy, a nie tylko:

Wyniki losowań i stawki - WestLotto - Eurojackpot

WestLotto zrobiło wszystko co było możliwe, aby ratować Eurojackpot. Po czterech losowaniach napisałem post i pokazałem, jak bardzo oficjalne i rzekomo losowe liczby Eurojackpot zostały dopasowane do powyżej przeciętnie często obstawianych dat urodzin. Przy porównaniu liczb: od 1 do 25 i od 26 do 50, oraz ich ważenia, już po 4 losowaniach powstała dysproporcja: 192 do 76, na korzyść dat urodzin z dwukrotnie wybieranymi liczbami od 1 do 12 (również miesiące) oraz największym zabójcą stawek - 19:

viewtopic.php?p=55479

Dla mnie klarowny znak celowego manipulowania, aż w 99,99%! (0,01% dla cudów, które jak słyszałem zdarzają się!)

Jestem ciekaw oceny @Krone007.

„... Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie mogą ustalić i kontrolować poprzez obserwację, stają się oni narażeni na pokusę oszustw...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („LOTTOORĘDZIE PAŃSTWOWE”)

... drugi przykład i dowód na celową manipulację!

Dziś mamy sobotę, 18 stycznia 2014 roku, a w rodzinie Lotto panuje ogromna radość. Franziska Reichenbacher miała okazję powtórzyć po raz 700. losowane numery Lotto, a pula wyniosła około 16 mln euro!

Zupełnie inaczej było w styczniu 2009 roku. Wtedy nie było zbyt wielu powodów do radości, ponieważ Zły Ustawodawca uznał i zabronił grania w Lotto online. Wystarczy sobie wyobrazić: dla tysięcy i dziesiątek tysięcy graczy Lotto, którzy finansowali państwowe spółki loteryjne z komputera i często nie znali od wewnątrz żadnego stacjonarnego punktu sprzedaży, nagle nie było już legalnej możliwości przegrania swoich pieniędzy w Lotto przez internet.

I to nie był tylko problem wspomnianych graczy, ale także duże zmartwienie dla wszystkich 16 spółek loteryjnych. Co teraz? Gry online były zakazane, reklama była ograniczona, a tylko cud w postaci wysokiej puli mógł skłonić część graczy online do pójścia pieszo do punktu sprzedaży Lotto.

Bez zbędnego gadania, spójrzmy na wyniki losowania loterii dokładnie 5 lat temu:

Lotto w sobotę, 17 stycznia 2009 roku,
Wpłacono: 66,9 mln euro
Pula: 18,6 mln euro

i dwa tygodnie później:

Lotto w sobotę, 31 stycznia 2009 roku,
Wpłacono: 127,3 mln euro!!!
Pula: 35 mln euro!!!

O matko! Trzecia najwyższa pula w historii niemieckiego Lotto!!!
Jakby Deutscher Lotto- und Totoblock miał umowę z losowaniem i mógł swobodnie decydować, kiedy i w jaki sposób ma się zachować.

Ale to nie jest koniec. Szczęśliwa passa LOTTO trwała dalej. Wspomniałem, że od 1 stycznia 2009 nie było już tzw. legalnej możliwości grania w Lotto online. Na wielkie niezadowolenie państwowych organizatorów loterii, firma Tipp24 nadal akceptowała zakłady na niemieckie Lotto przez internet, co wielokrotnie krytykowała Rada Etyki DLTB. Obroty loterii Tipp24 w porównaniu do obrotów całego DLTB były naprawdę znikome - delikatnie mówiąc - ale irytowało to. Nie graczy, a państwowych monopolistów.

I... stało się to, co musiało. Kiedy pod koniec lata 2009 roku pula Lotto ponownie osiągnęła wartość 31 mln euro, to nastąpiło coś niesamowitego - oczywiście zupełnie przypadkowego:

Monachium (RPO). Pula Lotto wynosząca prawie 32 miliony euro została dwukrotnie zdobyta podczas losowania środowego. Jednego z graczy z Górnego Bawarii wygrał kupon, drugi wygrał przez internet. Obydwaj zwycięzcy mogą teraz cieszyć się wygraną, którą jest 31,7 miliona euro, a która jest drugą najwyższą wygraną w historii loterii. [...]

Gracz online podał poprawny kupon przez serwis loterii innej firmy, prowadzony przez notowaną na giełdzie internetową Tipp24. Przez spółkę-córkę z Anglii dostawca ten przyjmuje kupony dla niemieckiej loterii. Tutaj wierny klient Tipp24 poprawnie wytypował wszystkie właściwe numery Jackpot i powinien teraz otrzymać tę samą sumę od Tipp24.[...]

Dostawca loterii online Tipp24 chce wypłacić: Drugi gracz wygrywa Lotto-Jackpot

i to:

[...] Notowania akcji Tipp24, notowane na indeksie SDAX, spadły w czwartek o siedem procent. Z powodu wypłaty wygranej w loterii, prognozę na 2009 rok w dół należy skorygować o dziesięć milionów, co daje minimum 30 milionów euro, poinformowała firma. [...]

Lotto: Podwójny Jackpot - Z całego świata - FOCUS Online - Wiadomości

oraz to jeszcze:

[...] Największy na świecie reasekurator Munich Re ubezpieczył brytyjskiego dostawcę MyLotto24 na wypadek, który wydawał się niewiarygodny, że jeden z jego klientów poprawnie typuje numery, które wygrałyby niemiecki Jackpot. Ale to właśnie stało się pod koniec września: 33-latek wygrywa 31,7 miliona euro - a MyLotto24 ubezpieczyło wygraną, która przewyższa 10 milionów euro, w Munich Re. Firma ma teraz wypłacić 21,7 miliona euro, ale jak dotąd tego nie zrobiła. [...]

Lotto, Toto, Munich Re Herbert Frommes Versicherungsmonitor

Minęło ponad dwa lata, zanim doszło do porozumienia w sprawie wypłaty zaledwie 10 mln euro. Ale jestem pewien, że w ciągu tych dwóch lat szefowie Lotto robili sobie żarty z Tipp24.

Czy bawarscy inspektorzy podatkowi, organy podatkowe czy prokuratura szukały nielegalnego gracza Tipp24? Nie przekazano takich informacji i... można to mocno wątpić. W przeciwnym razie, finansowo patrząc, ta sprawa nie miałaby sensu dla jej autorów.

Więc, ponownie: 99,99% celowej manipulacji, a mianowicie... w obu przypadkach!

Test wytrzymałościowy - Großraum Krefeld

... trzeci przykład manipulacji.

W niedzielę - dzień Pański - w krajach o chrześcijańskim rodowodzie przerywa się pracę. Istnieją jednak osoby, które muszą pełnić swoją służbę również w niedzielę dla dobra ogółu. Przykładowo pracownicy Lotto Hessen, którzy sterują skomplikowanym urządzeniem losującym, generując 20 losowych liczb wygrywających dla niedzielnej edycji loterii KENO. Możemy tylko mieć nadzieję, że Volker Bouffier i CDU Hesji zdążyli wcześniej załatwić abonament na odpuszczenie grzechów u biskupa Limburga i że dobry Bóg nie będzie zbyt zagniewany przez KENO w niedzielę.

Dzisiejszy temat brzmi zatem: Manipulacja a loteria KENO. Nie, nie chcę znów mówić o KenO Tannenbaum z 2005 roku:

viewtopic.php?p=50615

Był to tylko żart Lotto Hessen i to naprawdę udany!
Dzisiaj chcę zwrócić uwagę na aspekt statystyczny, który stał się widoczny przy wprowadzaniu gry Keno.

Zarówno gracze w lotto, jak i gracze w Keno łatwe do manipulacji uwielbiają, gdy wiele dat urodzinowych jest wybieranych jako liczby wygrywające. W takich przypadkach wygrane kwoty są niskie, ale jest wielu zwycięzców, co zwiększa motywację do dalszej gry. Dlatego w 2006 roku przyjrzałem się tzw. liczbom wygrywającym w loterii Keno i przede wszystkim występowaniu liczb od 1 do 12, które nie tylko są wybierane jako daty urodzin, ale także jako miesiąc urodzenia. Aby uzyskać względnie czytelny przegląd, zsumowałem liczby wygrywające w Keno od 1 do 12 we wszystkich 140 losowaniach i porównałem je z oczekiwanym średnio wynikiem: 480 liczb. Oto wynik:

001 do 140 - 481, +1
141 do 280 - 496, +16
281 do 420 - 524, +44
421 do 560 - 496, +16
561 do 700 - 491, +11
701 do 840 - 498, +18

Widzimy, że w każdym z sześciu punktów pomiarowych liczba tych liczb znajduje się w obszarze dodatnim. Oznacza to, że - pomijając przypadek idealnego rozkładu: +-0 - jest to porównywalne z rzutem monetą, o którym wspomniał @Krone007. Ponieważ na początku chcemy mieć określony wynik: nadprzeciętną ilość liczb od 1 do 12, potrzeba średnio: 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 64 prób, aby wyrzucić taką serię. Ale chcemy mieć tę serię od samego początku, dlatego mnożymy 64 razy 58, ponieważ w 64 próbach jest dokładnie 58 sposobów na jej uzyskanie:

64 x 58 = 3.712

Oznacza to, że gdyby na naszej planecie było 3.712 państw, a w każdym z nich wprowadzono loterię Keno 20 z 70 liczbami, to można byłoby - przewidywać statystycznie - że w jednym z tych 3.712 państw wystąpiłby przypadek stworzony przez Los Hessen.

Na zakończenie:

Dla ewentualnych sceptyków, którzy mówią: Tak, stresstest, ale pierwsze 140 losowań Keno z tylko +1, to była cholernie bliska sprawa, chciałbym odpowiedzieć:

Istnieje na to uzasadnienie. Gdy w roku 2004 przebiegło zaledwie 100 losowań Keno (wtedy grali tylko mieszkańcy Hesji, Nadrenii-Palatynatu i Saary), wysłano dziennikarza z statystykami Keno do prof. Behrendsa z FU Berlin, aby potwierdzić przypadkowość wybieranych liczb wygrywających. Przypuszczam zatem, że w pierwszych miesiącach loterii Keno liczby wygrywające były wybierane szczególnie starannie, co można było zrobić bezproblemowo przy: 161.000.000.000.000.000 możliwościach.

Opisaną powyżej listę opublikowałem około 7 lat temu, a następnie poczekałem do 20 marca 2007 roku, aby sprawdzić, czy matematycy od przypadkowości w LOTTO zauważyli ten błąd. I oto, w losowaniach Keno: 841-980, stwierdziłem tylko 455 liczb (od 1 do 12), które po raz pierwszy spadły poniżej statystycznego średniego wyniku 480.

Czyli: Wyraźny, stuprocentowy dowód na manipulację, ale... nie celową!!! Przyczyną tego była niezaradność artystów mnożenia z Wiesbaden, którzy sprawili, że KENO od Lotto Hessen stało się wyjątkowe nawet wśród 18 planet z po 200 państwami. Po prostu... galaktycznie!

Stresstest - Strefa Krefeld

... prawie zapomniałbym, że mamy rok 2014 i za niecałe dwa tygodnie, 2 lutego 2014 roku, KENO od Lotto Hessen będzie obchodził 10 lat oszustwa! Z tej okazji zdecydowanie warto wspomnieć, że przy specjalnych okazjach w KENO generowane są także specjalne numery i wygrane.

Tak właśnie było na początku września 2006 roku, po tym, jak złożyłem (jedyną) skargę na KENO do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Nadrenii Północnej-Westfalii - wówczas odpowiedni organ nadzoru - którą również opublikowałem w internecie, oraz 31 lipca 2008 roku, ponieważ tego dnia odbyło się tysięczne losowanie KENO w Nadrenii Północnej-Westfalii. Jak zorganizować takie losowanie, opisałem już pięć lat temu:

[...] Bierze się tyle liczb lotto - od 1 do 49, ile jest możliwe - w tym przypadku 17 spośród 20 możliwych. Mnóstwo liczb miesiąca - od 1 do 12, potem obowiązkowe 19, tak samo jak 49 i koniecznie data losowania - w tym przypadku 4 i 9. Całość wygląda wówczas następująco:

2,3,4,5,6,7,8,9,14,15,19,29,36,39,44,48,49 oraz 51,52,69.

Co za orgia wygranych to było naprawdę - najlepiej sprawdzić w archiwum Loterii. To samo - pod względem konstrukcji, serię zwycięstw w KENO - zaprezentowało Lotto-Hessen w 2008 roku ponownie, 31.07.2008 roku. 17 liczb lotto - jak wtedy, mnóstwo liczb miesiąca, 19, 49 i oczywiście data losowania - 31 i 7. Naprawdę wszystko, czego sprytny gracz typu Kenotyp10 tylko może sobie życzyć i marzyć.
Tydzień wcześniej zapowiedziałem dokładnie to w moim domu. Dlaczego? Ponieważ tym razem powodem było to... tysięczne losowanie Keno w Nadrenii Północnej-Westfalii.

NRW jest problemowym przypadkiem w DLTB. Tylko 18% udziału w blokach! I nikt nie wie dlaczego? W innych grach 22-24%, w Keno - 18%!!!
Natychmiast jednak w magazynie Szczęście można przeczytać, cytuję:
...Gracze Keno z NRW znajdują się na fali sukcesu...tydzień po tym, jak 100 000 euro trafiło do Bielefeld, gracz z Essena wygrał tą samą sumę z Kenotyp 10, postawił euro i trafił dziesiątkę...[...]

Forum Loterii KENO

Prawie to samo można było przeczytać w magazynie Szczęście gdy w 2010 roku wprowadzono losowania w niedzielę w celu zwiększenia obrotów KENO - Cytat:

A oto gracze KENO zdecydowanie odnieśli sukces: Od razu trzykrotnie pojawili się zwycięzcy, którzy otrzymali po 100 000 euro, a kolejny szczęściarz może cieszyć się 50 000 euro. Uczestnik gry z rejonu Paderborn trafił... wszystkie 10 liczb...
Dwaj pozostali zwycięzcy 100 000 euro postawili po 2 euro na Kenotyp 9... Z dwóch euro zrobił 50 000 euro. Od pięciu tygodni KENO ma siedmiodniowy cykl i nowe losowanie w niedzielę... - Koniec cytatu.

Wow! I właśnie od TAKIEGO CZEGOŚ chciałbym odwieść Lotto Hessen 2.2.2014, tuż przed tym lub po tym. Świętujcie pięknie, cieszcie się z wygranych 1 miliona euro, które zwykli gracze Keno nigdy nie osiągną, ale nie róbcie niczego takiego jak wyżej opisane.

Aha, a propos wygranej Keno 1 miliona euro. W Lotto RLP doszło do małego skandalu z tego powodu:

Sarajewo (dpa/lrs) - Sześciu mieszkańców Nadrenii-Palatynatu w zeszłym roku stało się milionerami dzięki grze w Lotto & Co. O tym poinformował niemiecki blok loteryjny i toto w poniedziałek w Sarajewie. Początkowo w sprawozdaniu rocznym mowa była o pięciu milionerach z lotto. Wygrana w Keno nie została uwzględniona - powiedział rzecznik wiodącej federacji sportowego Totolotka Saarland. [...]

Rheinpfalz.de: Sześciu milionerów z Lotto w Nadrenii-Palatynacie

No cóż, albo chcą się odciąć od tego rodzaju KENO, albo... po prostu nie potrafią dojść do szóstki.

Aha, ocena powyższych przykładów:

Oczywiście, to sto procent dowodów na celowe manipulacje, bez jakiejkolwiek możliwości na... cud.

Takie jest Lotto. Tego rodzaju praktyki, niezgodne z państwem prawnym. - Gabriele Wolff

Obawiam się, że pani Wolff jeszcze nie poznała loterii KENO!

Napisany przez McFinanz
Wow, teraz jestem trochę zaskoczony!!!

Oczywiście, od czasu do czasu gram w Lotto, ale to wszystko. Jednakże, nigdy nie czytałem takich wyjaśnień i argumentów na temat manipulacji ani nie przyszło mi do głowy, że w przypadku państwowej loterii mogłoby dochodzić do oszustw. To naprawdę szalone!

Napisany przez Reinsch
To moim zdaniem nie opłaca się finansowo. Współczynnik wypłacalności (i z tym związane oczekiwania) wynosi poniżej 50%, i to tylko wtedy, gdy doliczymy miliony w puli. Dla przeciętnego gracza na dłuższą metę, który od czasu do czasu trafia trojkę lub czwórkę, jest jeszcze niższy.
Albo jak ktoś kiedyś ładnie powiedział: Lotto to podatek od osób, które są słabe z matematyki.

Mimo to od kilku tygodni prowadzę z dwoma kumplami zakłady lotto. Każdego sobotniego wieczora składamy nasze trzy typy, w napięciu czekamy na wyniki i marzymy o tym, co by było, gdyby udało się zdobyć Jackpot...

Jak się można było spodziewać, nadal nie jesteśmy milionerami. Raz trafiła się trójka, która wystarczyła na butelkę dobrego wina, aby móc napić się za zdrowie. Ale ta radość i marzenia warta są mi tego jednego euro tygodniowo.

Wow, jestem teraz trochę zaskoczony!!!

Czasami gram w Lotto, ale to wszystko. Ale nigdy nie czytałem takich wyjaśnień i argumentów dotyczących manipulacji ani nie przyszło mi do głowy, żeby można było oszukiwać przy loterii państwowej. To naprawdę szokujące!

... to nie tylko szokujące! Tak zwana polityka powinna również zdać sobie sprawę, że jest to bardzo eksplozyjna sprawa, ponieważ dotyczy to bezpośrednio kilku milionów obywateli z niższych i średnich warstw społecznych!

Ale jest jeszcze bardziej szokujące! Piąty przykład:

Najbardziej przebiegła sztuczka manipulacyjna, która jest również udowodniona faktami, wygląda tak: Tysiące graczy tworzą jakiekolwiek systemy, próbują wyciągnąć ze zbiorów liczb wygrywających statystyczne zaległości, w nadziei, że będzie to korzystne dla nich podczas celowej i cierpliwej gry. Oczywiście nie ma gwarancji, ale nie jest to z gruntu mylne podejście. Ci twórcy graczy jednak grają wynikowo, to znaczy: jeśli uzyskają wyższe trafienie, szukają innych baustelle z zaległościami i obstawiają inne liczby deficytowe. Dlatego ci gracze nie używają kuponów na kilka tygodni ani abonamentów, ponieważ byłoby to finansowo nonsensowne, i często rezygnują z losowań odbywających się w dni świąteczne, co można łatwo zweryfikować po znacznie niższych obrotach. I właśnie z tej przyczyny Lotto Hessen bezwstydnie skorzystało z tej sytuacji przy grze KENO, pozostawiając wielu graczy Kenospieler z niczym.

Kiedy w 2006 roku zajmowałem się statystyką KENO, mogłem zaobserwować następujące zdarzenia:

Długo przed publicznym komentarzem na temat Keno-Feiertage, obserwowałem specjalnie Wielki Piątek i Poniedziałek Wielkanocny 2006 roku, aby uzyskać potwierdzenie od Lotto-Hessen, że te dni gry nadal służą do wyrzucania niewygodnych lub zaległych kombinacji liczb Keno.

W tym okresie ostatnia kolumna – w odniesieniu do kuponu Keno:
7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70,
miała znaczne zaległości wynoszące 27 liczb. Tak duże, że konieczne było rozładowanie tego statystycznego pole elektryczne. Ponieważ Lotto-Hessen często wysyła w takich przypadkach jeden albo dwa zwiastuny jako zmyłkę, mogłem zbierać dowody praktycznie bez informacji. Tydzień przed Wielkim Piątkiem wsiadłem do samochodu i pojechałem z Krefeld do Duisburga, aby tam celowo zagrać tylko wspomniane wcześniej liczby. Bardzo dyskretnie, tylko 10 zakładów typu Kenotyp3.
Rezultat: Pełne trafienie – zwrot 200%.
Pomijałem sobotę i powtórzyłem to samo w poniedziałek.
Rezultat: Pełne trafienie – zwrot 200%.

Mimo że kusiło mnie grać dalej w Wielki Piątek, przerwałem to. Chciałem przeżyć losowania Keno w Wielkanoc i Lany Poniedziałek całkowicie bez uprzedzeń, oceniłem jednak: zobaczę 6 spośród 10 liczb z tej kolumny. Rzeczywiście było ich siedem:
17.04.2006 – 7, 21, 28, 35, 49, 56, 63, oraz dzień wcześniej w Wielki Piątek 5 sztuk:
14.04.2006 – 14, 21, 28, 35, 56. Obroty wtedy wyniosły: 524T €, a dzień wcześniej: 912T €.

Naprawdę chciałbym wiedzieć, ile graczy Keno postawiło pieniądze na te liczby w ciągu 4-5 tygodni przed Wielkanocą i jak niewiele wtedy wygrali![...]

Keno-Mafia? Fakty! - Strona 6

A oto sensacyjne ciągi:

[...] W trakcie wspomnianych dni Keno-Feiertage (do połowy 2006 roku) zaobserwowałem następujące zdarzenia:

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY………………2005 – 6, 16, 36, 46, 56, 66;
1. MAJA……………………………………….2006 – 26, 36, 46, 56, 66;
WNIEBOWZIĘCIE PAŃSKIE..2006 – 6, 26, 36, 46, 56;
BOŻE CIAŁO…………….2006 – 6, 26, 36, 46, 56;

W 2006 roku było tylko 3 dni gry z tak dużą ilością tych liczb (średnia matematyczna na losowanie – 2 sztuki) i wszystkie 3 losowania odbyły się w dniach słabych pod względem obrotu Keno-Feiertage.
Po mojej publicznej wypowiedzi na temat tych incydentów doszło do kolejnej demonstracji siły ze strony Lotto-Hessen. 17.05.2007 – WNIEBOWZIĘCIE PAŃSKIE, Lotto-Hessen przedstawiło następujące wyniki Keno:

…………………………………………� �………6, 16, 26, 46, 56;

(Gdyby głupotę można opodatkować, to kasa państwa w Wiesbaden byłaby pełna po brzegi) [...]

Keno-Mafia? Fakty! - Strona 3

Również w innych Keno-Feiertagen było oczywiście zauważalne lub statystycznie rzadkie przypadki, ale nie były one tak spektakularne i jednoznaczne jak te wyżej wspomniane.

Więc jeszcze raz: jasny i udowodniony faktami dowód na bezczelną manipulację.

Chciałbym także serdecznie podziękować @Krone007, bo to ona była prawdziwą pomysłodawczynią tej małej podróży sentymentalnej.

Napisany przez Reinsch
Objawy manipulacji są wręcz oczywiste:

Spójrzmy na wyniki losowania z ostatniej soboty, 18.01.:

11 - 15 - 16 - 26 - 32 - 36

Aż trzy z tych liczb kończą się na 6; 666, Liczba Bestii - to nie może być przypadek!

Łatwo jest także rozszyfrować pochodzenie tych liczb. Jeśli weźmiemy dla każdej liczby literę w alfabecie, na której pozycji się znajduje, i zaczniemy od nowa od 1 po 26 litery, otrzymamy następujące litery:

K - O - P - Z - F - J

W odpowiedniej kolejności można łatwo odczytać pochodzenie liczb:

Z głowy Stacji Generującej Liczby dla Stycznia

Jasny dowód na bezczelną manipulację, poparty faktami!

Więc ludzie, bądźcie czujni...

Znaki manipulacji są wręcz oczywiste:

Spójrzmy na wyniki losowania z ostatniej soboty, 18.01.:

11 - 15 - 16 - 26 - 32 - 36

Aż trzy z tych liczb kończą się na 6; 666, Liczba Bestii - to nie może być przypadek!

A skąd pochodzą te liczby, można też łatwo odszyfrować. Jeśli przyjmiemy, że dla każdej liczby bierzemy literę w alfabecie, pod którą się znajduje, i zaczynamy od 1 po osiągnięciu 26, otrzymujemy następujące litery:

K - O - P - Z - F - J

W odpowiedniej kolejności możemy łatwo odczytać pochodzenie liczb:

Z KOPF Generierungsstelle für Januar

Jako jasny i udokumentowany fakt dowód na bezczelną manipulację!

Więc ludzie, bądźcie czujni...

... naprawdę bardzo zabawne, podobnie jak:

WTC Zniszczony Przez Obcych

WTC Zniszczony Przez Obcych

Mimo że najważniejszym pytaniem w takich przypadkach jest Cui bono? (Dla czyjego dobra?):

... Do dziś niewiele osób wie, że w lecie 2001 saudyjska rodzina królewska planowała radykalną zmianę kursu. Na oficjalnych kanałach dyplomatycznych wtedy przekazano rządowi USA, że Saudyjczycy nie będą już w przyszłości koordynować swojej polityki z USA. Ataki z 11 września zniweczyły te plany oderwania kilka tygodni później...

Saudyjska droga - motyw 9/11? | Telepolis

Test stresu - Duże miasto Krefeld

... i kolejnym prostym przykładzie z loterii KENO.

Większość graczy Keno to jednocześnie gracze Lotto. Gracze lotto są przyzwyczajeni do zaznaczania liczb od 1 do 49. Ponieważ w przypadku codziennie wylosowanych 20 liczb Keno, średnio 14 z nich musi należeć do zakresu od 1 do 49, można przypuszczać, że wielu graczy Keno obstawia tylko liczby lotto od 1 do 49. I nawet zakładam, że bardzo często są to te same liczby, które są obstawiane także w Lotto w środy i soboty. Z myślą: Kurczę, kiedyś i gdzieś moje szczęśliwe liczby muszą trafić!

Można sobie łatwo wyobrazić, że im więcej liczb lotto zostanie wylosowanych w loterii KENO, tym szczęśliwsi są wspomniani gracze.

Teraz... Oto coś takiego: Zdarzają się losowania Keno, które nie zawsze kończą się na maksymalnej liczbie 70, co nikogo nie powinno dziwić. Jednak im niższa ostatnia wygrana liczba Keno, tym rzadsze takie losowanie. Nie musi to być tak precyzyjne jak w szwajcarskim zegarku, ale powinno odpowiadać pewnemu obrazowi statystycznemu. W związku z tym stworzyłem także małą statystykę, która wyglądała w marcu 2009 r. tak (najpierw ostatnia/najwyższa liczba wygranego losowania, a następnie liczba (X) takich losowań - ograniczonych do maksymalnej liczby 60):

60 X X X X X X X X X X X X X X
59 X X X X X X X X X X X
58 X X X X X X X X
57 X X X X
56 X X
55 X X
54 -
53 -
52 -
51 -
50 -
49 X X!!!

Złapane! Dwa losowania Keno tylko z liczbami lotto od 1 do 49, ale żadnego losowania z maksymalną liczbą 50, 51, 52, 53 lub 54!

Okej! W świecie przypadkowości mogą wystąpić odstępstwa. To sprawia, że uczciwe gry hazardowe, takie jak ruletka, są tak pociągające. Tylko... jeśli Lotto Hessen próbuje takie rzeczy produkować we własnym zakresie, to nie wiem, czy należy się z tego śmiać, czy płakać.

A konstruktor maszyny losującej Keno, Dr. Sergio Montenegro z Instytutu Fraunhofer, ostrzegał (w sensie):

Najsłabszym ogniwem w złożonym systemie maszyna-człowiek jest... człowiek

Test stresowy - Duży rejon Krefeld
„… Ponieważ organizatorzy gier hazardowych sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą ustalić i kontrolować poprzez obserwację, są wystawieni na pokusę popełnienia oszustwa...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN“)

... @Krone007 ponownie się odezwał. Prawie całkowicie sam:

Będę dopiero w weekend z powrotem w domu, dlatego nie zajmowałem się całym tym bajzlem tutaj.
Czy zniknęło moje zainteresowanie? Nie, nadal gram w Eurojackpota, zaczynam grać dopiero od 15 mln. euro

W ten weekend przeczytam wszystkie wasze wypowiedzi i też znowu się odezwę.

Edycja:
O tak, teraz gram także w Lotto 6 z 49

Krone007 - „Wielki Berlin”

euro-Jackpot - strona 77

Już się zastanawiałem, że @Krone007 w swoje delikatne 20 lat cały tydzień haruje gdzieś w Mek-Pom lub na wschód od Odry na delegacji i może wrócić do domu dopiero w weekend. Nie jest tania - zaczyna inwestować dopiero od 15 mln euro w akcje Eurojackpota, a teraz jeszcze Lotto.

Tak, duże jackpoty! Około 12 lat temu, 5 lutego 2002 r., Lotto w środę i sobotę zostało połączone, aby skumulowany jackpot mógł przejść do puli następnego losowania, a klienci Lotto biegną za nim z zapartym tchem. Tylko 4 razy mieliśmy takie duże jackpoty powyżej 30 mln euro:

05.12.2007 ____ 45,4 mln euro _ po 13 losowaniach
07.10.2006 ____ 37,7 mln euro _ po 12 losowaniach
31.01.2009 ____ 35,0 mln euro _ po 12 losowaniach
23.09.2009 ____ 31,7 mln euro _ po 12 losowaniach

Przez ostatnie cztery lata jackpot powyżej 30 mln euro był nam więc oszczędzany, a dopiero dzięki znacznemu podwyższeniu cen oraz większej ilości pieniędzy w puli dla pierwszej kategorii nagród takie wysokie jackpoty w Lotto będą ponownie możliwe, pomimo że ilość obstawionych liczb zmalała o około 20%.

W nadchodzącą sobotę będzie 8. losowanie i jackpot wyniesie 22 mln euro. Potem pozostaną jeszcze 4 próby, aż osiągniemy maksymalną liczbę 12 losowań.

Reklama Lotto nabiera tempa, z czego nie wszyscy są zachwyceni:

Cześć wszystkim.

Nie tylko duże jackpoty powyżej 20 mln euro są agresywnie reklamowane.

Już od 5 mln euro spodziewam się spamu z zaproszeniami i reklam do Lotto na ekranie. [...]

DCs Campus - Wyświetl pojedynczy post - Jackpot z powrotem w puli WestLotto

Jeszcze pięć lat temu bardzo chcieliśmy chronić młodych ludzi przed hazardem, dzisiaj walczymy o nich - zwłaszcza w internecie - zaciekle.

Czasy się zmieniają, a gadanie polityków z przeszłości teraz już ich nie interesuje.

W moim - powiedzmy - poszerzonym kręgu znajomości jest rodzina rzemieślnicza, gdzie hazard odgrywa również pewną rolę. Matka trafiła około roku temu 5 trafień w Lotto i wygrała 1 500 euro. Syn należy do tzw. stałych klientów w salonach gier i może od czasu do czasu wygrywać kwoty od 3 000 do 7 000 euro. Gra także w Eurojackpota i podejrzewam, że nie jest to 6 lub 10 zakładów na losowanie, ale 50 lub 100. Dlatego miał on również około roku temu trafienie 4 trafień + 2 euroliczby, które przyniosły mu około 3 000 euro wygranej (Tak, Estonii czasami trzeba czekać 4-5 tygodni na tak dużego trafienia). Dwa lata temu zatrudnili w swojej firmie młodego chłopaka z Polski. Aby pokazać temu chłopakowi trochę życia kulturalnego w Krefeld, jego koledzy zabrali go do salonu gier, gdzie - jak zawsze - po krótkim czasie wygrał 2 000 euro i tak samo szybko przegrał. Potem był jeszcze inny apetyczny zysk w wysokości 1 000 euro, a później tylko straty. Stracił swoją pracę, złożył wniosek o zasiłek Hartz4, zarejestrował się jako samozatrudniony i próbuje za pomocą pieniędzy podatników odbudować swoje życie, co zaczyna mu coraz lepiej wychodzić. To tylko taka ciekawostka dla tych, którzy mają z idealizowanym wyobrażeniem o hazardzie.

Test stresowy - „Wielki Krefeld”

Napisany przez Simon.Bormann
Nie uważam, że uczestnictwo ma sens. Kiedyś grałem regularnie w totka przez wiele lat i to, co tam zainwestowałem, nie zwróciło mi się. A inni grają raz w roku i od razu wygrywają. To po prostu kwestia szczęścia. Uważam, że sensowniejszym wyborem jest bezpieczna inwestycja finansowa.

... statystyka loterii Eurojackpot obserwowałem tylko przez kilka tygodni, a potem przestałem, ponieważ wydaje się, że matematycy od przypadku z WestLotto mają tyle samo, albo mało oleju w głowie, co ich koledzy z Lotto Hessen. Z jednej strony wyniki losowań zostały celowo manipulowane, aby dostarczyć odpowiednio wielu graczom przynajmniej małe i średnie wygrane, z drugiej strony były przykłady, których po zaledwie 12 losowaniach nikt by się nie spodziewał:

...od wczoraj można oficjalnie śmiać się z Eurojackpot. W jakiś sposób matematycy od przypadku z WestLotto nie potrafią znaleźć odpowiednich algorytmów dla oficjalnych (* kaszl, kaszl *) kombinacji zwycięskich numerów. Serie różnicy 6 ciągle nie przerywa (10 razy w 9 losowaniach) i co gorsza, cała pasaż tzw. liczb losowych właśnie się 1 do 1 powtórzyła. Bez zbędnego gadania, tak to wygląda:

01)………………………………………� �……………………21
02)……………12
03)………………………………………� �……………………
04)………11
05)…10……………………………16
06)………………
07)………………
08]…………………………………………� �…………………21
09)……………12
10)………………………………………� �……………………
11)………11
12)…10……………………………16

Już raz wspomniałem, że wzorzec - składający się z 3 liczb, powtarza się przeciętnie co około 20 losowań. Dla wzorca z 4 liczb potrzeba przeciętnie 200 losowań, a dla 5 liczb 2000 losowań. Jest to jednak zastosowane do tych samych wzorców, utworzonych z dowolnych liczb od 1 do 50. Dla wzorca składającego się z dokładnie identycznych liczb - jak pokazano powyżej, prog jest o 50 razy wyższy!!! [...]

Forum Mediów | Pytania i odpowiedzi | Szczegóły dotyczące Eurojackpotu

Kiedy WestLotto zgarnął pierwszy jackpot o wartości 19,5 mln € a następnie drugi o wartości 27,5 mln €, ponieważ w Münster wciąż nie wiedziano, czy ten dziwoląg przetrwa czy nie, co do uczciwości Eurojackpotu nie miałem więcej pytań.

A w grudniu 2013 została wydana następująca informacja prasowa:

[...] W tym tygodniu w Münster zaprezentowano „Raport o Kompleksowym Graniu 2013” przygotowany przez WestLotto.

Centralnym punktem raportu jest opis wartości podstawowych firmy: Kompleksowe Granie oznacza oferowanie gier losowych i zakładów, które są atrakcyjne i interesujące, sprawiają przyjemność oraz pozwalają marzyć o wielkiej wygranej, ale jednocześnie pozwala spełniać życzenia przy mniejszych wygranych. [...]

„Ludzie cenią sobie nasze produkty. Podstawą naszego sukcesu jest to, że ludzie nam ufają, ponieważ wiedzą, że u nas jest uczciwie i bezpiecznie. Jesteśmy dumni z tego zaufania. To naszy najcenniejszy kapitał i będziemy nadal robić wszystko, aby to zaufanie zasłużyć” powiedział dyrektor zarządzający WestLotto Theo Goßner. [...]

Lotto informuje: WestLotto dokumentuje swoje zobowiązanie do odpowiedzialnej gry | ISA-GUIDE

Niechętnie sięgam po „Argumentum ad hominem„, ale... Człowieku Theo! Idź do behawiorysty i niech wyjaśni Ci twoją postawę ciała:

https://www.business-on.de/dateien/bi...iftungsrat.jpg

lub tutaj:

https://www.infocomma.net/wp-content/...04/Oddset1.jpg

Wydobywająca się zębami głowa i uniesione ramiona wyrażają wiele, ale z pewnością nie wiarygodność i zaufanie. Chociaż garnitury biznesowe są specjalnie uszyte na szerokie ramiona, aby móc zakryć coś takiego, to czasami to niewiele pomaga. Jedynym rozwiązaniem - zbroja rycerza!

Przy okazji: „odpowiedzialny” oznacza nie tylko „odpowiedzialny”, ale także - „poddający się odpowiedzialności”!

Test stresowy - Obszar Krefeld

... gdy takie postacie jak @Krone007 czy @Madita (OKENO-Forum: KENO-Lotterfee-FORUM) zabierają głos, wiem, że moje działania edukacyjne idą we właściwym kierunku. W przypadku @Krone007 było szczególnie zabawnie, ponieważ bardzo niezdarnie próbowała zastosować starą psychologiczną sztuczkę dobry glina - zły glina, co nawet niewidomemu ze wskazówką rzuconą na ziemię od razu by się zorientował.

Po pierwszym krytycznym wpisie @Krone007 nagle pojawiła się druga użytkowniczka w Unicum Forum pod pseudonimem @TrottelAufDemHuegel, zupełnie niespodziewanie zabierając głos w sprawie Eurojackpotu i wygłaszając płomienne przemówienie o moim zaangażowaniu:

Dziękuję użytkownikowi stresstest za jego nieustające zaangażowanie, które prawdopodobnie przyniosło mu więcej kpiny niż cokolwiek innego. Dla mnie nie jest on (czy ona?) w żadnym wypadku paranoiczny czy po prostu głupi. Wręcz przeciwnie, podziwiam, jak ktoś może poświęcić tyle energii w walce o sprawę, nie oczekując nic w zamian!

Nasze społeczeństwo potrzebuje ludzi jak stresstest. Ludzi, którzy nieustannie zadają pytania, przeprowadzają badania i odkrywają. Nie dla pieniędzy, ale dla lepszego świata!

Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję! I tak trzymaj! [...]

Strona 59 euro-Jackpotu

Przez jakiś czas przyglądałem się temu, aż sztuczny dialog/monolog między @Krone007 i @TrottelAufDemHuegel stawał się coraz bardziej płaski i kończył się obowiązkowym, lojalnym wobec państwa wyznaniem @TrottelAufDemHuegel:

Więc albo ma się szczęście, albo nie.

Strona 60 euro-Jackpotu

Gdy @Krone007 w późniejszej dyskusji zdradziła swoje kontakty z Lotto Berlin, zasugerowałem jej zapoznanie się z inną Berlińczyką o pseudonimie @KungFuLady z forum Lottostrategen, ponieważ obie mają te same zainteresowania i cele:

Cześć,

jestem 35-letnią Berlińską, która odkryła grę w lotto na początku tego roku.

Zazwyczaj gram po 4 linie w lotto i Eurojackpot.

Ze względu na obecne kumulacje, zarówno w Lott...party

...wyniki wczorajszej loterii: 24-32-36-37-45-48 SZ-8, są jasne i można zakładać, że pula nagród będzie nadal rosła. I to jest dobra okazja, aby napisać kilka słów o dotychczas największej kumulacji w historii Niemiec.

Osobiście uważam, że to nie jest przypadkowy zbieg okoliczności, ale celowe działanie zmierzające do zwiększenia obrotów. Bardzo wzruszające - i nie tylko - jest moim zdaniem oświadczenie Hermanna Teckenburga z 6 grudnia 2007 r.:

[...] Pierwsi zwycięzcy szybko się pojawią: handlowcom wyniosła gorączka Lotto po dotychczasowo niedocenionym roku znaczny wzrost. Dzięki obecnie wyższym wpływom możliwe jest zrównoważenie minusa osiągniętego w okresie styczeń–październik, który wynosił osiem procent, powiedział przewodniczący Federalnego Związku Punktu Sprzedaży Toto i Lotto w Niemczech, Hermann Teckenburg. Według jego danych punkty sprzedaży otrzymują średnio sześć procent wkładu jako prowizję. Cieszymy się, że dzięki zwiększonym prowizjom możemy pokryć koszty, które powstały w ciągu roku. Potrzebowaliśmy tego.

Strona 2 z 2 | Lotto: 9, 10, 24, 28, 39, 42 | ZEIT ONLINE

Aha! Istniała duża potrzeba wysokiej puli nagród i została pokryta. W ciągu 6,5 tygodnia wpływy z gier Lotto 6aus49, Spiel77 oraz Super6 wyniosły ponad miliard euro, co pozwoliło na powstanie puli nagród w wysokości 45 mln €. A teraz o szczęśliwych zwycięzcach sprzed lat:

[...] Czy nie jest to znakomity zbieg okoliczności, że akurat jedna z osób wygrywających wielką pulę nagród zdobyła swój kupon Lotto w gazecie Bild?

Czy kiedykolwiek działo się coś związanego z loterią?

Tak, był taki przypadek. Gazeta Bild rozdała jasnowidująco – ponieważ akurat na ostatnie i decydujące losowanie – 24 pełne systemy z 16 liczbami! Nie wiem, kto sfinansował te kupony. Na losowanie w środę 5 grudnia 2007 roku oddano ponad 184 miliony typowań. 24 pełne systemy z 16 liczbami dają łącznie 192192 typy, czyli proporcję: 99,9 do 0,1 procent!

Prawdopodobieństwo trafienia puli głównej wynosi: 0,000000715% lub 1/139.838.160, podzielone przez liczbę typów z gazetki Bild:

139 838 160 : 192 192 = 727,5

Oznacza to, że jeśli gazeta Bild oferowałaby takie losowanie co roku przez 727 lat, to statystycznie można by się spodziewać, że ta liczba wypada raz!

A co z innymi zwycięzcami? Strona lottohelden.de raportuje:

[...] Największa pula nagród w Lotto w historii wyniosła 45,3 mln € i została wypłacona 05.12.2007 r. 3 szczęśliwym mieszkańcom Schleswig-Hostein...

Inne źródła twierdzą zaś:

[...] 49-letnia kobieta z Nadrenii Północnej-Westfalii wygrała los na loterii w gazecie Bild. Początkowo mówiono, że pochodzi z Dolnej Saksonii. Jednak tam tylko oddano kupon. Mocną pulę nagród w kwocie 45,3 mln euro muszą dzielić cztery osoby. Jedna z nich złożyła swój typ przez internet u pośrednika Tipp24. Rzeczniczka powiedziała, że gracz za 71,90 euro zagrał za trzytygodniowy kupon na środy i soboty.

Trzeci zwycięzca rekordowej puli zgłosił się w Turyngii. Wygrana w wysokości około 15,1 mln euro trafiła do małej grupy dwóch osób.

Lotto-Millionärin: Wasser statt Schampus - Panorama | STERN.DE

Na zakończenie hasło Lotto: Jesteśmy dumni ze swojej tajemnicy gry!:

[...] oczywiście liczby Lotto nie brzmią spiskowo, ale to, że np. jesteśmy prześwietlani i obserwowani przez państwo za pośrednictwem internetu, rozmów telefonicznych, kont bankowych itp., to raczej przygnębiająca rzeczywistość niż spisek!

Ponieważ sam często kupuję Bild, nie mam nic przeciwko czytelnikom Bild ani zwycięzcom Bild; po prostu uważam, że było szokujące, jak zwyciężczyni wraz z mężem została wyciągnięta przez kamery, czasopisma itp. z gazety Bild, mimo że eksperci Lotto ostrzegają każdego głównego zwycięzcę przed mówieniem o wygranej.

Czy kiedykolwiek działo się coś związanego z loterią? - Strona 3

Można by nabrać podejrzeń, że Lotto zainwestowało 15 milionów euro klientów, aby zakupić solidną porcję wiarygodności na przyszłość i zadbać o to, aby potencjalne winowajstwo związane z naruszeniem tajemnicy gry przez gazetę Bild można było zrzucić na nie. Jednak nie jest to tak istotne w kontekście wszystkich wątpliwych działań DLTB.

Test stresu - Duży obszar Krefeld

Napisany przez Heinzi34
Nie mogę zrozumieć, ile jest tutaj napisane. To dla mnie proste - NIE. Szanse są po prostu zbyt małe, to jest strata pieniędzy.

Napisany przez Reinsch
No cóż, jeśli chodzi o pytanie, czy warto czy nie, to właściwie wszyscy są zgodni.

Jedynym powodem, dla którego ten wątek nabiera rozpędu, są samotne rozmowy testu stresu, który w zwykłej grze losowej dostrzega międzynarodową spiskową teorię. No cóż, kto inny nie ma przyjaciół, zainteresowań itp., musi sobie jakoś umilić czas...

... z wszystkich postów, które opublikowałem w poprzednim tygodniu, nasza @Krone007 wybrała tylko 2 odcinki, aby skomentować je w kilku słowach. Jednym z nich był incydent z Tipp24:

[...] Ten strzał szczęścia w LOTTO trwał dalej. Wspomniałem, że od 1 stycznia 2009 nie było już tzw. legalnej możliwości grania w lotto online. Na wielkie rozczarowanie państwowych operatorów loterii, firma Tipp24 nadal oferowała obstawianie niemieckiego lotto przez internet [...]

I... stało się to, co musiało się stać. Kiedy latem 2009 roku kumulacja w lotto ponownie osiągnęła kwotę 31 milionów euro, stało się coś następującego [...]

euro-Jackpot - strona 75

Ocena @Krone007 była jasna i jednoznaczna:

[...] Jest całkowicie absurdalne wszczynanie manipulacji, która powoduje duże straty dla prywatnego operatora takiego jak Tipp24, tylko dlatego, że on denerwuje.
Zwłaszcza jeśli dochody są absolutnie nieistotne...

Krone007 - Berlin

euro-Jackpot - strona 78

Tak, dość przekonujące wytłumaczenie, gdyby... no właśnie, gdyby nie była w grze kwota - uwaga, uwaga - 31,7 mln euro. Chociaż nie jestem wykształconym psychologiem, bardzo dobrze mogę sobie wyobrazić, że są ludzie gotowi zrobić jeszcze bardziej absurdalne rzeczy dla tak wysokiej sumy. Zwłaszcza jeśli nie muszą się obawiać konsekwencji prawa. Nie zapominajmy, że ta sztuczka została odciągnięta w Bawarii.

Pozostańmy więc przez chwilę przy założeniu, że LOTTO faktycznie ma możliwość celowego generowania wysokich wygranych. Jak można by było jeszcze wykorzystać ten atut? Pisałem o tym już kilka lat temu, gdy w komunikacie prasowym poruszono temat Niezabranych wygranych w loterii:

W tym roku ogółem wygrano około 6,34 miliona euro w państwowych przedsiębiorstwach loteryjnych, których nikt nie odebrał.

W lotto i toto było to około 3,865 miliona euro, około 2,475 miliona euro przypadło na Glücksspirale.

Najwyższą wygraną, czyli 3,5 miliona euro, nie odebrał gracz z Bawarii. Wygrana ta padła latem i od tego czasu przepadła. W Glücksspirale pozostała górska wygrana w wysokości 2,1 miliona euro w postaci renty.
(Źródło: ShortNews 24.12.10. 14:09)

(Lotto i Toto) 3,865 mln - 3, 488 mln (gracz z Bawarii) = 377 T
377 tys. euro z Toto i pozostałych - wtedy 7 - klas wygranych w Lotto 6 z 49. Więc bez prawie 3,5 mln euro - drobnostki! I te 2,1 mln euro w GlücksSpirale również zapomniano (*kłopia,kłopia*).

Nieodebrane wygrane powyżej 100 000 € są tym ważniejsze, ponieważ są wykorzystywane do organizacji krajowych specjalnych losowań, które są zdecydowanie postrzegane jako działania zwiększające obroty, obok wysokiej sumy głównej i reklamy. Dlatego szef Lotto RLP złożył samodzielną skargę:

Szef lotto donosi na siebie - Allgemeine Zeitung

Gdy przeczytałem po raz pierwszy komunikat prasowy o nieodebranych wygranych w loterii, pomyślałem, że ta suma jest zbyt niska i nie może być prawdziwa. Powód?

[...] Lotto to gra dla małego człowieka, dodaje Trabalski. Oznacza to również, że odzwierciedla sytuację gospodarczą tego kraju. Z roku na rok suma nieodebranych wygranych znacznie się zmniejsza, informuje. Na przykład w 1996 roku w ramach Premii berlińskiej wyłoniono kwotę blisko dwóch milionów euro, obecnie są to jedynie sześciocyfrowe kwoty roczne. Teraz nawet niewielkie wygrane są już odbierane. Niedawno starszy mężczyzna z Koepenick pojechał do nas Wilmersdorf, aby zgłosić swoją wygraną 2,50 euro, opowiada Trabalski. [...]

Dwa graczy lotto wygrali łącznie niemal 900 000 euro - ale nie odebrali tych pieniędzy: Nieświadomi bogacze | Archiwum- Berliner Zeitung

Oznacza to, że jeśli Lotto Berlin (3,5 mln mieszkańców) zarabia kilkaset tysięcy euro na nieodebranych wygranych (do 100 000 euro), to na szczeblu krajowym musi być kilka milionów euro, a nie tylko 377 tysięcy euro. Następnie odbył się wywiad z byłym szefem WestLotto, dr. Wortmannem, który powiedział:

[...] Czy wszystkie wygrane w lotto są odbierane?

Wortmann: W Niemczech rocznie około pięciu milionów euro nie jest odbieranych. Ponownie je rozdajemy w specjalnym losowaniu. [...]

Münsterland: Westlotto w Münster - Również ...

Otóż, na pytanie, kto, kiedy i dlaczego coś zapomina? - nie ma pewnej matematycznej formuły, ale wiele czynników, które można i trzeba uwzględnić. Zaokrągliłem 377 tysięcy euro z Toto i Lotto do 370 tysięcy euro i przypisałem procentowe udziały odpowiednim klasom wygranych od 8 do 4 w kolejnym wpisie.

Test stresu - Krefeld

Zar zarówno gracze w Lotto, jak i w Kenoać lubią, gdy jako zwycięskie numery wyciągane są liczby urodzinowe. W takich przypadkach stawki wygrane są niskie, ale jest wielu zwycięzców i motywacja do dalszej gry rośnie. Dlatego w 2006 roku dokładnie przyjrzałem się tzw. numerom zwycięskim w loterii Keno, zwłaszcza występowaniu liczb od 1 do 12, które nie tylko są datami urodzin, ale także miesiącami urodzenia. Aby uzyskać w miarę zrozumiałe podsumowanie, zsumowałem wyniki losowań Keno od 1 do 12 we wszystkich 140 losowaniach i porównałem je z oczekiwanym średnio 480 numerów. Oto rezultat:

001 do 140 - 481, +1
141 do 280 - 496, +16
281 do 420 - 524, +44
421 do 560 - 496, +16
561 do 700 - 491, +11
701 do 840 - 498, +18

Widzimy, że we wszystkich sześciu punktach pomiarowych liczba tych numerów jest dodatnia. [...]

... no cóż, mała niespodzianka! Wszyscy myśleli, że @Krone007 powróci do domu dopiero w weekend, ale ona jednak już we wtorek zabiera głos, i to jak!

A teraz, dla zabawy, spójrzmy na ostatnie 3317 losowań:
3317/140=23,69
23,69*480=11371,2

Zatem w zakresie od 1 do 12 średnio powinno wystąpić 11371 numerów w ostatnich 3317 losowaniach. Jednak w tych 3317 losowaniach tylko pojawiło się 11342 numerów z zakresu od 1 do 12. Oznacza to, że brakuje 29 numerów w porównaniu z oczekiwaną liczbą.

Mamy tutaj zupełnie normalne odchylenie, które jest dodatkowo bardzo niewielkie. Dla mnie nie jest to wskazanie manipulacji, a analiza ostatnich 3317 losowań jest bardziej istotna niż ta dotycząca 840 losowań.

Krone007 - Region Berlin

euro-Jackpot - Strona 79

Ostatnio 3317 losowań w KENO trzeba oceniać tylko w sposób rozrywkowy. Dziecko wpadło do studni już po 840 losowaniach i sprawa została załatwiona! Normalne odchylenie nie miało dla mnie wtedy większego znaczenia, i obecnie również odgrywa drugorzędna rolę. Wcześniej przytoczyłem prosty przykład, żeby to uzmysłowić:

Wyobraź sobie tunel samochodowy. Przy wjeździe jesteś rejestrowany elektronicznie, podobnie przy wyjeździe. Czas przejazdu jest porównywany z długością trasy, czego wynikiem jest średnia prędkość. Jeśli ta prędkość jest znacząco wyższa od limitu w tunelu – liczby!

Teoretycznie i praktycznie można więc wjechać częściowo przez tunel z prędkością 220 km/h, wyprzedzać innych kierowców, poruszać się potem znacznie wolniej, a mimo to pozostawać w granicach bezpieczeństwa.

Tak postępowało Lotto-Hessen, i tak niewiele znaczą normalne odchylenia. To nic innego jak bardzo słabe alibi!

I analiza ostatnich 3317 losowań nie ma najmniejszego lub nawet większego znaczenia niż ta dotycząca pierwszych 840 losowań. Możesz to odgadnąć, @Krone007, dlaczego? I byłoby uprzejmie, gdybyś zajął stanowisko również w odniesieniu do drugiej części mojego postu dotyczącej pierwszych 840 losowań KENO i wyraził swoją opinię, czyż nie?

Stresstest - Region Krefeld

Napisany przez Veyron
Cześć wszystkim, jestem tu nowy i już kilka razy zastanawiałem się nad możliwością manipulacji systemów loteryjnych typu 6 z 49 i inne.

To, jak bardzo możemy ufać w ogóle instytucjom, stowarzyszeniom i firmom, pokazuje się za każdym razem na nowo. Czy to skandal podsłuchowy, skandal mięsny czy skandal związany z przeszczepami organów - wydaje się, że nie ma obszaru, który obyłby się bez oszustwa i kłamstw. Obecnie dotyczy to nawet tak szanowanego organizmu jak ADAC. W przypadku ADACu trzeba przypuszczać korupcję. Być może nigdy nie dowiemy się, o jaką kwotę chodziło. Jednakże jest mało prawdopodobne, aby chodziło o miliony. Patrząc teraz na potencjalną marżę w przypadku oszustwa loteryjnego, można sobie wyobrazić potencjał manipulacji. Dodatkowo, na całym świecie za o wiele mniejsze sumy pieniędzy popełnia się morderstwa, tortury i rabunki. Ze względu na ten kontekst czasem trudno mi uwierzyć, że kilkanaście milionów euro po prostu zostaje przelane na konto zwykłego obywatela.

O możliwościach technicznych już tutaj wiele było dyskutowane. Uważam, że manipulacja techniczna byłaby z pewnością możliwa. Warunki do tego na pierwszy rzut oka się zgadzają.

Co na pewno łatwe do oceny, to istnienie manipulacji medialnej. Nie mijają dni, w których nie usłyszymy w radiu o wysokości puli w loterii. Na przystankach autobusowych widnieją ogromne plakaty z loterią, prezentujące prywatne odrzutowce, jachty i inne luksusowe dobra. (Moim zdaniem reklama w takiej skali nie powinna być dozwolona w ramach walki z uzależnieniami). Do tego dochodzą często naciągane historie zwycięzców loterii, które chętnie są rozbierane w doniesieniach prasowych brukowców. Można by pomyśleć, że praktycznie każda wygrana w loterii albo nie zostaje odebrana, albo zostaje odrzucona. Ogromna większość graczy loterii z pewnością bardziej interesuje szybka wypłata, więc wiadomości o dziwacznych zwycięzcach raczej stanowią zjawisko uboczne.

Niestety nie widać, aby podjęto jakiekolwiek działania w celu uczynienia całego procesu bardziej wiarygodnym i budowania zaufania. Wręcz przeciwnie: decyduje się na rezygnację z tradycyjnej transmisji na żywo na rzecz internetu. Teże inspirowane science-fiction wideoklipy, szczególnie w przypadku gry Keno, bardziej kojarzą mi się z filmem Wyspa. W tym filmie zawsze jest jakiś szczęściarz. W ogóle ta cała obecność loterii w Internecie jest zabawna. Wszędzie mienią się charakterystyczne symbole szczęścia i przyciągają fantastylliony. Kiedy z ciekawości obejrzałem losowanie 6 z 49, doszło do momentu warty zapamiętania. Przed losowaniem krótko filozofowano na temat dłuższego braku Superzahl 0, a następnie zaledwie kilka sekund później ta liczba pojawia się w pojemniku. Oczywiście nie można tego traktować jako dowodu, jednakże cała sytuacja wydaje się dość dziwna.

Jednakże jestem zdania, że poufność jest głównym argumentem przeciwko manipulacji. Nie mogę sobie wyobrazić, że długotrwała eksploatacja silnie sfałszowanego systemu nie wyszłaby kiedyś na jaw. Ktoś zawsze w końcu ujawni informacje. Wyobraźmy sobie, ile warte byłyby takie tajne informacje dla gazety typu BILD. Wybuchłby niespotykany, miesięczny spektakl medialny. Nawet punkty sprzedaży losów mogłyby płonąć.

Do utrzymania i uruchomienia takiej manipulacji na pewno potrzebnych byłoby kilkudziesięciu pracowników. Zacząć trzeba od planowania i zdobywania funduszy. Następnie trzeba byłoby zatrudnić pracowników do budowy technicznej i rozwoju oprogramowania. W zależności od skali oszustwa (manipulacja wszystkich liczb, tylko superbolid zaś bonusowa liczba gry „Spiel77” itp.) złożoność problemu by wzrosła i zużywałaby coraz więcej zasobów. W rezultacie szansa na ujawnienie jakiejś słabej strony wzrasta. Ponadto byłaby potrzebna swoista wewnętrzna policja firmowa, która monitorowałaby „dotkniętych” pracowników. W przypadku nowych pracowników należałoby przeprowadzać testy psychologiczne, aby sprawdzić ich lojalność. Szczerze mówiąc, jest to bardzo trudne do wyobrażenia. Co by się stało, gdyby jakiś domniemany „sygnalista” z loterii? Jak to zrobi, żeby nie wyjawił pewnych informacji? Nawet potężna NSA nie mogła zapobiec wyciekom.

Ponadto pracownik w odpowiedniej pozycji w dużej prywatnej banku czy spółdzielczy banku łatwo mogąby dowiedzieć się, czy faktycznie odbywa się transferowanie wielomilionowych kwot przez firmę loteryjną. To samo dotyczy na przykład pracowników Swift.

Poza tym te gry losowe są w gruncie rzeczy czystymi maszynami do robienia pieniędzy. Gdyby doszło do ujawnienia manipulacji, dotknięci faktycznie zabijaliby swojego złotego gęśle.

Podsumowanie: To jest już niemal kwestia wiary. Żadna ze stron nie może dostarczyć żadnych solidnych dowodów. Wszystko to są tylko domysły. Szkoda tylko, że Lotto nie stara się samodzielnie dążyć do większej transparentności. Dlaczego to sprawia tak duży problem, gdy wszystko odbywa się prawidłowo?

Napisany przez Finanzen13
Jestem podejrzliwy. Jeśli kiedyś będę miał stały dochód, może od czasu do czasu zagram. Ale na stałe nie, przy takich szansach na wygraną...

... dla organów bezpieczeństwa zdeprawowanego państwa jedna osoba krytykująca nie stanowi poważnego zagrożenia. Inaczej, gdy kilka takich osób staje się aktywnych. W takich przypadkach mówi się o tworzeniu bandy. Na razie jeszcze tak nie jest, ale ze względu na kilka interesujących i ważnych wypowiedzi na temat Lotto & Co, przerwę krótko mało konstruktywną polemikę z @Krone007 oraz moje inne liczębniki i zwrócę uwagę na dwa wpisy z forum „DCs Campus Forum” oraz „Finanz Forum”. Najpierw dwa cytaty i odpowiadające im linki, od użytkownika @Skeptiker:

[...] To, że Goldesel Lotto nie jest już transmitowany na żywo w telewizji, jest dla mnie (i dla wielu regularnych graczy) nie do pojęcia i nie do przebicia pod względem transparentności i bezczelności. 5 minut emisji w ZDF, czy ARD nie mogą być opłacone albo przeforsowane?!? Gdzie żadna inna gra państwowa nie generuje tyle pieniędzy?!?

Cały system gry w LOTTO wymaga gruntownej REFORMY.

---

Jestem pewny, że w średnim terminie także w grach loteryjnych i podobnych pojawi się luka, która podkreśli rosnące zaniepokojenie tym faktem i zmieni nastroje. Prawdopodobnie wewnętrznie z powodu nieopisanej chci organizatorów!

Pozdrawiam

I od użytkownika @Veyron:

[...] Podsumowując: mamy do czynienia prawie z kwestią wiary. Żadna ze stron nie może dostarczyć żadnych pełnych i mocnych dowodów. Wszystko to tylko domysły. Szkoda tylko, że Lotto nie dąży samoczynnie do większej przejrzystości. Dlaczego to jest tak duży problem, jeśli wszystko przebiega czysto?

viewtopic.php?p=78964

Brak przejrzystości jest głównym powodem, dla którego od lat piszę o Lotto & Co. i prawdziwą przyczyną postępującej degeneracji w tej silnie kryminogennej dziedzinie. Odpowiedź na pytanie: Jak doszło do tego?, dostarcza stwierdzenie przypisane luksemburskiemu premierowi i przewodniczącemu Eurogrupy (do 2013 r.) Jeanowi Claudeowi Junckerowi:

„Ustalamy coś, przedstawiamy to i czekamy chwilę, czy coś się stanie. Jeśli nie ma wielkiego krzyku ani powstań, bo większość nawet nie rozumie, co zostało ustalone, to idziemy dalej – krok po kroku, aż dojedziemy do braku powrotu.” Jean Claude Juncker

Powyższe cytowane wpisy są znacznie dłuższe i zawierają kilka warte dyskusji podejść i rozważań. Do tego wrócę.

Dzisiejsze wylosowane liczby w Lotto również nie były bez znaczenia, a pula na sobotę prawdopodobnie wzrośnie do 28-29 mln euro. Trwała „passa szczęścia” LOTTO!

... „PAŃSTWOWY SYSTEM LOTERII” utknął w martwym punkcie i jak zauważył @Skeptiker:

Cały system gry LOTTO wymaga gruntownej REFORMY.

Państwowe przedsiębiorstwo loteryjne w Niemczech jest - poza Bawarią i Berlinem - spółką koncesjonowaną przez daną land. Na czele znajduje się zarząd, który zasiada z ramienia ministerstwa kraju związkowego i który nadzoruje pracę spółki. Około 41% całego łupu trafia bezpośrednio do kasy krajowej, co prowadzi do klasycznego konfliktu interesów, ponieważ rząd krajowy działa jednocześnie jako organ zatwierdzający, kontrolujący oraz główny beneficjent finansowy. Mimo że prawdziwym zadaniem i nadrzędnym celem państwa w tej dziedzinie jest ograniczanie oferty gier losowych i kierowanie naturalnej tendencji do gry ludności w uregulowane i nadzorowane tory, ponieważ gry losowe zostały uznane przez sądy za zachowanie społecznie szkodliwe, obserwujemy renesans, a można by nawet powiedzieć, że nigdy nie widziany wyścig o wyższe obroty, nowych, zamożnych klientów, zwłaszcza młodych, którzy są przyciągani olbrzymimi wygranymi, reklamowani i pozbawiani swoich pieniędzy w ponad 90%.

Tzw. ustawodawca wymaga - lub raczej pragnie również - aby „gry losowe były prowadzone w sposób właściwy [...] i aby „gracze byli chronieni przed oszustwami”, jednakże aby spełnić to życzenie, tym samym spółkom loteryjnym państwowym, które dysponują wszystkimi danymi dotyczącymi gry i graczy, pozwala się również na najważniejszy i decydujący proces - czyli wybór numerów wygrywających - w większym lub mniejszym stopniu w „samodzielny sposób”.

Co mogą/dają ci, którzy finansują całą tę miliardową zabawę? Mogą - w przypadku loterii Lotto 6aus49 - jechać do Saarbrücken i uczestniczyć w losowaniu - oczywiście na własny koszt i tylko po wcześniejszym umówieniu terminu, ponieważ dostępnych jest tylko kilka miejsc siedzących. (Można mówić o prawdziwym szczęściu, że losowanie lotto nie odbywa się z powodów kosztowych w starym budynku telefonicznym... )
Reszcie ponad 10 milionów stałych i okazjonalnych graczy pozostaje mało mówiące o sobie wyświetlanie poprzez „pirackie” nadawanie lotto.de z Dolnej Saksonii. Oczywiście bez zegara, bez gości w studio i nadzoru - więc w ogóle brak cech, które mogłyby uczynić ten spektakl wiarygodnym w jakikolwiek sposób. A najważniejszy dokument tego zafałszowania - oficjalny protokół losowania - pozostaje niedostępny pomimo ery komputerowej i Internetu! Na tyle na temat: Poważność, zaufanie, transparentność i LOTTO!

W tym momencie nie chcę już mówić o jakimkolwiek konflikcie interesów, ale o bezpośrednim zaproszeniu państwa do manipulacji i oszustwa za pomocą całej gamy loterii placebo.

Jedynym akceptowalnym rozwiązaniem jest, aby państwowe organizacje hazardowe i loteryjne przestały ustalać numery wygrywające. Ten proces musi być przeprowadzany przez niezależne gremium i przy udziale społeczeństwa w sposób udokumentowany. Państwowe spółki loteryjne mogłyby wtedy - jeśli zechcą - zgłosić przedstawiciela jako gościa na losowanie.

Słyszałem/odczytałem od kilku bardzo pewnych siebie użytkowników, że LOTTO lub spółki loteryjne mają gdzieś, kto trafi piątkę, szóstkę lub Jackpota i wygrywa, ponieważ mogą zatrzymać 50 procent obrotu dzięki „systemowi lotto” w każdym razie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ci sami użytkownicy wyrazili zgodę na taką inicjatywę.

Być może takie „błaganie i żmudzenie” byłoby wówczas zbędne:

[...] Patrzmy z optymizmem w przyszłość i miejmy nadzieję na dobre czasy z naszym nowym partnerem przy skreśleniu kuponu.

Być może w końcu przyniesie on wyczekiwane od tak dawna trafienie w miliony!! Na to na pewno zasłużymy. [...]

Lotto-Totostrategen.de - Wątek informacyjny Lottohelden

...państwowy monopol loteryjny nie jest niemieckim wynalazkiem i w całej Europie jest powszechną formą handlu pieniędzmi z nadzieją dla mas. Również w naszym sąsiednim kraju - na wschód od Odry - w Polsce. Istnieje wiele podobieństw między obydwoma krajami jeśli chodzi o rozwój tej branży. Dlatego nie jest zaskakujące, że Theo Goßner i WestLotto, szukając idiotów, którzy mieliby finansować Eurojackpot, chcieli również obdarzyć tą oszustwem prawie 40 milionów Polaków. Tutaj cytat ówczesnego prezesa TS (Totalizator Sportowy) Sławomira Dudzińskiego, z stycznia 2011 roku (przetłumaczony przeze mnie):

Jesteśmy bardzo zainteresowani propozycją WestLotto. Wstępna analiza pokazuje, że nie ma przeszkód prawnych, aby zaangażować się w ten projekt. Również pod względem podatkowym nie powinno być problemów. Ostateczna decyzja należy oczywiście do Ministerstwa Finansów - mówi Sławomir Dudziński, prezes TS.

Źródło: Pula ostro zahula w loteryjnej spó?ce | Puls Biznesu - rynek, akcje, spó?ka, przedsi?biorca, bud?et

Nie zamierzam przytaczać komentarzy z polskich forów internetowych - których jest wiele - gdy omawiano to zagadnienie, chociaż jeszcze nie wiedziano, ile ten żart miałby kosztować. Niektórzy uważali, że przy cenie 3 złote (około 75 centów) koniec zabawy, w przeciwnym razie prezes TS musiałby pakować walizki. A to był jeden z bardzo kulturalnych komentarzy.

Warto tutaj wspomnieć, że w Polsce pobierane są opłaty w wysokości 25% od wszystkich zakładów na rozwój sportu, co oznaczałoby, że za jedno eurojackpotowe losowanie trzeba by zapłacić około 10 złotych = 2,50 euro (według kursu: 1 euro = 4 złote). A osoba w Polsce zarabiająca 10 złotych na godzinę, może uważać się za stosunkowo szczęśliwą. To jednak nie koniec, ponieważ od wygranych loteryjnych powyżej 2 280 złotych (około 550 euro) pobierane jest 10% podatku dochodowego. Dlatego w Polsce do tej pory - piszemy rok 2014 - nie ma Eurojackpotu. I dobrze tak!

Nie wiem, czy próba współpracy z WestLotto kosztowała wtedy prezes TS stanowisko, ale nieco później pojawił się nowy dyrektor - Wojciech Szpil (wymawiane: Spiel - nomen est omen), który w 2012 roku mógł zanotować rekordowy rok: 1,7 mld złotych na wygrane, 1,5 mld złotych dla budżetu państwa i ponad 300 mln złotych zysku netto dla TS. Oczywiście wszystko to dzięki brutalnym środkom, takim jak: podwyżka cen, zmiana wypłat przy Lotto 6 z 49 - z zwykłą szóstką można wygrać 40-50 mln złotych = 10-12 mln euro itp. Podobnie zaczęło się w Niemczech od 2013 roku - patrz Lotto i Eurojackpot bez początkowego ograniczenia kumulacji do 12 losowań.

No więc... a gracze w Polsce? Czy są zadowoleni i szczęśliwi z tego? Podobnie jak w Niemczech, nie mają oni wyboru. Ledwie ktoś może sobie pozwolić na więcej niż 2-3 kuponów loteryjnych, a gdy jackpot wzrasta do 30-40 mln i więcej, zdrowy rozsądek samoczynnie przestaje działać, a nawet lepiej zarabiający zaczynają działać. Kilka lat temu rozmawiałem z doradcą finansowym z Deutsche Bank na temat loterii, który powiedział mi, że właściwie nie gra w Lotto, chyba że kumulacja... no, resztę możecie sobie wyobrazić - nie! Nie powiedziałem mu:

Jako że organizatorzy gier losowych sprzedają towary, których istotnych cech gracze nie mogą określić ani kontrolować poprzez obserwację, organizatorzy podatni są na pokusę machinacji oszukańczych...

... dnia 30.08.2013 opisałem w konkursie poszukiwaczy numerów bankowych na forum Lottostrategen i zupełnie słuszne spostrzeżenie @Stefana:

[...] Zauważyłem, że od czasu zniesienia dodatkowego numeru, skuteczność posterów BZ gwałtownie spadła. Czy to prawda, czy się mylę?

A trzy dni później:

I dziś znów tylko 2 trafienia w puli. Jak widzicie sytuację?

Lotto-Totostrategen.de - Small Talk Bankzahlen
[...]

viewtopic.php?p=73705

Skuteczność z 19 trafieniami faktycznie była o 36,7% niższa od oczekiwanej statystycznie liczby 30 i dlatego porównałem wytypowane pule liczb Lottostrategen z 10 najwcześniejszymi wygranymi w Lotto w niemieckiej historii, które zostały wylosowane za czasów Konrada Adenauera:

[...]

01: 3-12-13-16-23-41 ______ 1
02: 3-12-18-30-32-49 ______ 3
03: 12-14-23-24-34-36 _____ 3
04: 4-13-23-30-36-44 ______ 2
05: 5-6-31-39-44-49 _______ 4
06: 6-18-22-29-37-44 ______ 4
07: 4-8-12-16-27-44 _______ 4
08: 9-24-26-37-44-46 ______ 5
09: 5-20-21-26-31-47 ______ 3
10: 8-10-22-26-31-37 ______ 3

Aby uzyskać kolejny przydatny wynik, odwróciłem kolejność tych historycznych losowań (od 10 do 1) i ponownie porównałem je z pulami liczb Lottostrategen:

10: 8-10-22-26-31-37 ______ 3
09: 5-20-21-26-31-47 ______ 1
08: 9-24-26-37-44-46 ______ 4
07: 4-8-12-16-27-44 _______ 4
06: 6-18-22-29-37-44 ______ 6
05: 5-6-31-39-44-49 _______ 2
04: 4-13-23-30-36-44 ______ 2
03: 12-14-23-24-34-36 _____ 3
02: 3-12-18-30-32-49 ______ 4
01: 3-12-13-16-23-41 ______ 2

Tak działa prawdziwy przypadek. [...]

viewtopic.php?p=73711

Wczoraj @Stefan ponownie się odezwał:

Szkoda, brak informacji zwrotnej, [...]

Przejście na nowe maszyny (w związku z brakiem dodatkowego numeru) moim zdaniem zmieniło zachowanie liczb. Poważne analizy będą znowu możliwe dopiero za jakiś czas, co najmniej do tej pory wszystkie gry mnie zaskakiwały i w przeciwieństwie do wcześniej nie pokazywały żadnych sprawdzonych statystycznych zbieżności.

Byłoby interesujące usłyszeć na ten temat opinie.

Lotto-Totostrategen.de - Small Talk Bankzahlen

Skoro nie będzie żadnej informacji zwrotnej i opinii na forum Lottostrategen, zatem proponuję @Stefanowi: Zarejestruj się na forum DCs Campus, załóż wątek dotyczący swojej statystyki Lotto, na pewno znajdziesz kilku użytkowników, którzy z zainteresowaniem będą to czytać i komentować.

... te nowe maszyny!

“To lotto. Coś takiego jest niegodne państwa prawa.” – Gabriele Wolff

... tylko spójrzcie na losowania Lotto 6aus49 w soboty w tym roku!!!

04.01.2014 - za 6 trafionych liczb: 2 037 646,00 €
11.01.2014 - za 6 trafionych liczb: __622 245,00 €
18.01.2014 - za 6 trafionych liczb: __546 277,40 €
25.01.2014 - za 6 trafionych liczb: 2 341 995,40 €
01.02.2014 - za 6 trafionych liczb: 1 025 004,60 €

Teoretyczna kwota wygranej w wysokości 574 596,50 € została tymczasowo zawieszona!!!
Jeśli jackpot jako środek reklamowy po raz siódmy (od ponad roku i średnio co dwa miesiące) przekracza 20 mln euro, produkcja milionerów w Lotto oczywiście nie może stanąć w miejscu. I istnieje wiele sztuczek. Kilkoro sprytnych graczy w Lotto - na przykład - zaznacza te same liczby na dwóch blankietach, ponieważ... gdy trafią 6 trafionych, to podwójnie:

[...] Ten sztuczka udała się Szwabowi z szóstką liczb 5, 8, 14, 23, 29 i 38. Tę kombinację zaznaczył na dwóch różnych blankietach Lotto. Dzięki temu szczęściarz otrzymuje dwukrotnie wypłaconą kwotę wygranej drugiej kategorii w wysokości 622 245 euro, co daje dokładnie 1 244 490 euro. [...]

Szczęśliwiec z Lotto w Badenii-Wirtembergii: Dwa blankiety, dwie szóstki w Lotto = dwukrotnie wygrane po 622 245 euro - Lotto News

Tę liczbę znaliśmy już z Bawarii, gdzie roztrzepana kobieta przypadkowo dwukrotnie zagrała w GlücksSpirale i zamiast 2,1 mln euro wygrała aż 4,2 mln euro. To był taki rodzaj wyrównania sprawiedliwości, ponieważ kilka miesięcy wcześniej inny Bawarczyk wygrał 2,1 mln euro w GlücksSpirale i nie mógł/chciał/nie miał prawa odebrać tej wygranej. Bawarczycy wzięli to na wzór z Anglii, gdzie w 2007 doszło do podwójnej wygranej:

Londyn - Derek Ladner przez przypadek dwukrotnie zagrał w lotka, na obu kuponach wybierając te same cyfry i zgarnął prawie milion funtów (około 1,5 mln euro). [...]

Zapomniany: Mężczyzna wygrywa dwa razy w lotto - przez przypadek - SPIEGEL ONLINE

Skoro już jesteśmy w Bawarii, to koniecznie trzeba wspomnieć, że gracze systemowi z Bawarii wciąż nie mają sobie równych. O tym pisałem obszernie już 4.11.2013:

Medien Forum | Fragen und Antworten | Details über euro-Jackpot

A dzisiaj kontynuacja:

Jak to jest, gdy po powrocie z wakacji zastajesz w skrzynce listowej gratulacje, potwierdzające wygraną w Lotto w wysokości dokładnie 2 363 158,00 euro? Dokładnie takie uczucie miała 64-letnia pani domu z Górnego Bawarii. Wróciła wczoraj z podróży do swojej siostry i odkryła, że już w losowaniu sobotnim z 25.01.2014 została dwukrotną milionerką. Jako jedyna uczestniczka gry w całych Niemczech udało jej się w tym losowaniu, poprzez grę w systemie Lotto 6 z 7, trafić szóstkę i zgarnąć okrągłą milionową wygraną. [...]

Lotto informuje: Powrót z wakacji Lotto-milionerki: Ponad 2,2 mln euro do Górnego Bawarii | ISA-GUIDE

Tak, znamy te panie domu po 60-tce, które lubują się w graniu systemami przez kartę klienta. Nawiasem mówiąc, @Bernd ze Strategów Lotto zagrał dodatkowo jeszcze kilkaset systemów 12- i 13-liczbowych jako udziały i... kolejna zwykła piątka odmawia wejścia. To przez Lotto Hessen, ponieważ liczby zakładów są im z góry narzucane. Wszystko to razem jest obrzydliwe! Coraz mniej przyjemności sprawia pisanie o tym. Naprawdę! A teraz jeszcze Alice Szwajcaria... czyli Schwarzer! - i jej 30-letnie niedbalstwo. Aż chce się... błeee!

Napisany przez thorsten_tz
Szczęście można zaplanować tylko dla tych, którzy są szczęśliwi....

Napisany przez Veyron
Przesłanie opowieści o Lotto jest jednoznaczne: Graj więcej w Lotto, zwłaszcza nie tylko dwie lub trzy linie! Najlepiej także z kartą lotto (ponieważ większość graczy w Lotto zapomina o swoich wygranych, karta lotto jest naprawdę sensowna do identyfikacji).

Nawet zwycięzca z Hanoweru grał systemem.
Ergo: Co jest drogie, musi być dobre!

Wkrótce babcia Erna wygra z pełnym systemem 010 za 200 euro. Założę się, że ta dobra pani wygra również klasę 1 w grze 77. Nie mogłam uwierzyć w swoje szczęście.

Życzę powodzenia w kolejnym losowaniu!

Botschafta opowiadań loteryjnych jest jednoznaczna: Graj więcej w lotto, zwłaszcza nie tylko dwie lub trzy linie! Najlepiej także z kartą lotto (ponieważ większość graczy lotto zapomina o swoich wygranych, karta lotto jest naprawdę sensowna do identyfikacji).

Nawet zwycięzca z Hanoweru grał systemem.
Zatem to, co jest drogie, musi być dobre! [...]

... jedynie to, co rzekomo dzieje się w Bawarii w zakresie małych systemów i wygranych sześcioliterowych, przeczy wszelkim oczekiwaniom statystycznym i już w ogóle nie jest zabawne.

... dzisiaj, dla odmiany, piękna, pozytywna historia o loterii, a dokładniej - opowieść o Eurojackpot:

Pod koniec listopada 2013 w forum Strategów Lotto powstała mała grupa typująca Eurojackpot z 12 liczbami w 24 liniach x 2 € = 48 €. Oto przebieg i wynik gry (Wątek: €-JP-TG z dnia 29.11.2013):

Strategowie Lotto-Toto - Analizy €-JP-TG z dnia 29.11.2013

29.11.2013 - @Liane: nic z tego.... Pozdrowienia, Liane - (-48 €)
06.12.2013 - @Liane: szkoda, nic na dzień św. Mikołaja... ktoś tu nie był grzeczny - (-96 €)
13.12.2013 - @Liane: .... to nie miało się stać... Pozdrowienia, Liane - (-144 €)
20.12.2013 - @Liane: czy to w ogóle możliwe, żeby w tym roku jeszcze wygrać... - (-192 €)
27.12.2013 - @Liane: trafiono dwójkę i zostanie wymieniona... - (-240 €)
03.01.2014 - @Liane: ta grupa jest naprawdę wyzwaniem... zero wygranych do tej pory... - (-288 €)
10.01.2014 - @Liane: ... i znowu nic nie wygraliśmy Pozdrowienia, Liane - (-336 €)
11.01.2014 - @tommyk: to będzie zera-grupy-win lol1
18.01.2014 - @Liane: wynik taki, jak się tego spodziewaliśmy - (-384 €)
24.01.2014 - @Liane: Szczęście nie przychodzi na zawołanie - (-432 €)
24.01.2014 - @tommyk: nie zawsze można wygrywać lol1

A potem w sobotę 25.01.2014 o godzinie 07:51 50 z melduje się po długiej przerwie zaskakująco i bezsłownie @KungFuLady:

@KungFuLady chyba już się przedstawiła - jeśli się nie mylę:

Cześć,

jestem 35-letnią Berlińską, która odkryła grę w lotto na początku tego roku.

Zazwyczaj gram po 4 linie w lotto i Eurojackpot.
Z powodu obecnych pul lotto oraz Eurojackpotu, podwoiłam to, czyli na każde losowanie 12 typów. Ale od przyszłego tygodnia chcę wrócić do mojego 4-linowego rytmu. [...]

Poza tym, zbieram moje karty wygranych od lipca, mam już 20 sztuk, w tym wiele kart o wartości 5€. Najwyższą wygraną było czwórka 21.09. w wysokości 51,10€.

Cieszę się, że istnieje takie forum

Strategowie Lotto-Toto - Przedstawienia dla starych i nowych użytkowników

Tak więc, w dniu 31.01.2014 o godzinie 12:29 12, otwiera @Liane nowy wątek:

Akcja Ratunkowa dla €-JP-TG od marca 2014

@all,

bardzo szkoda, gdyby JEDYNA ISTNIEJĄCA €-JP-TG musiała zakończyć działalność z powodu zbyt wielu paneli loteryjnych

mój Plan B od marca 2014 :

WSZYSTKO HALFIROWAC... Ograniczenie z 24 do 12 linii i tym samym POŁOWA WKŁAD...

Strategowie Lotto-Toto - Akcja Ratunkowa dla -JP-TG od marca 2014

Zaledwie 10 godzin później:

31.01.2014 22:14 38 - @Liane: udało się... Odpowiedzi na losowanie będą...
01.02.2014 00:57 22 - @KungFuLady: (bez słów) :

01.02.2014 - @Liane: 102,60 euro wygrane - (-329,40 €)
__________________________________________________ ______

Tak! To jedyny właściwy sposób postępowania, gdy ma się monopolistyczną pozycję w obszarze: Publiczne fora loteryjne w Niemczech!

Z jednej strony należy ostrzegać organizatora! Z drugiej dać szansę na korektę!

Test stresowy - obszar Krefeld

... aby krótko i trafnie opisać Niemiecki Blok Loterii i Totomatu, można byłoby porównać go, z okazji zdarzeń, do następującego porównania:

DLTB to taka jakby niemiecka wersja ADAC, tylko... na rynku loterii!

Bilans po niemal roku agresywnej reklamy oraz nagłego wzrostu jackpota powyżej 20 mln euro, wypada dość mizernie. Można to łatwo sprawdzić. Wystarczą nam na to tylko cztery liczby: kwota zakładu z 8 czerwca 2013 roku przy jackpocie wynoszącym 22,1 mln euro oraz druga kwota zakładu z 25 stycznia 2014 roku przy jackpocie 22,0 mln euro:

08.06.2013 - 63.648.910 € : 22.156.253,60 € = (czynnik) 2,87
25.01.2014 - 63.458.233 € : 22.027.888,90 € = (czynnik) 2,88

Żadnej różnicy! W zasadzie nie ma żadnego ulepszenia pod względem wysokości zakładu i chęci uczestnictwa. Dlatego Niemiecki Blok Loterii i Totomatu musi koniecznie poprawić się!

Na początku maja ubiegłego roku podwyższenie cen zostało ułatwione specjalnym losowaniem 3 x 1 mln € - czyli znowu dostaliśmy 3 mln euro z nieodebranych wygranych w loterii powyżej 100.000 € - nie zdenerwowałem się z tego powodu prawie wcale. Ale reklama krążąca od kilku dni o kolejnym ogólnokrajowym losowaniu 6 mln!!! euro, nie może pozostać bez komentarza. Gdzie - do diabła - znowu wzięliście tyle pieniędzy? 6 mln euro to więcej niż 10 zapomnianych szóstek lub 60 głównych wygranych w Super6. Kto ma wam uwierzyć, że gracze stali się tak otumanieni i z powodu rzekomej roztrzepanegość oddają 6-cyfrowe wygrane?

Liczba możliwych wygranych powyżej 100.000 € zmniejszyła się, ponieważ ilość postawionych typów spadła, a nie ma już piątek z dodatkową liczbą w wysokości powyżej 100.000 €. Dodatkowo wielu graczy od 2012-2013 roku już nie odwiedza punktów sprzedaży i tak jak kiedyś, poprzez internet ryzykuje swoje pieniądze w Lotto & Co., co sprawia, że utrata ewentualnych wygranych jest praktycznie niemożliwa!

Dokładne informacje o nieodebranych wygranych w 2013 roku będą możliwe dopiero na początku kwietnia, gdy minie obowiązkowy termin 13 tygodni. Zobaczymy, czy wiodąca firma loteryjna - Saartoto - samoistnie opublikuje szczegółowe komunikaty prasowe - dla przejrzystości - czy też trzeba będzie ją o to specjalnie pytać.

6 mln euro! A wygrane powyżej 100.000 euro w Lotto 6 z 49, Spiel77 i Super6 stanowią (zwykle) może 10-15 % - nie 60-70 %!

Test stresu - Duża część Krefeld
„...Ponieważ organizatorzy hazardu sprzedają dobra, których istotnych cech gracze nie mogą ustalić ani kontrolować poprzez obserwację, są oni wystawieni na pokusę oszustwa...” - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („TEN PAŃSTWOWY SYSTEM LOTERII“)

„Zaufanie bez przejrzystości, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.” (BVerfG)

...nieodebrane wygrane w loterii są wdzięcznym i użytecznym tematem do oświetlenia atmosfery w kierownictwie DLTB. W ciągu ostatnich lat przeczytałem kilka raportów finansowych WestLotto lub Lotto Hessen i nigdy nie natknąłem się na informację o finansowaniu ogólnokrajowych dodatkowych losowań lub przekazaniu przeterminowanych wygranych powyżej 100 000 € do wspólnej kasy DLTB. Dlatego samoodpis pana Schösslera (Lotto RLP) w tym kontekście był prawdziwym „szczęśliwym zdarzeniem”.

Dowiedzieliśmy się następującego:
1. Wszystko zaczęło się od drugiego dyrektora generalnego Lotto RLP, Herberta Laubacha, który w ten sposób poważnie naruszył zaufanie rady nadzorczej i musiał/wątpił odejść na własne życzenie (*przepraszam*):
Lotto: Häfner wird neuer Geschäftsführer - Region - Rhein-Zeitung

2. Pierwszy szef zawsze był zdania: [...] Ponieważ Schössler zauważył, że wyraźnie tylko Nadrenia-Palatynat przekazuje duże wygrane, postanowił: Nadrenia-Palatynat również nie będzie przekazywać, milion powinien trafić do graczy z tego kraju. [...]
Po nieodebranej milionowej wygranej: Wirbel um Lotto-Manager - Region - Rhein-Zeitung

3. Inny szef Lotto nie chce o tym wiedzieć: [...] Według przewodniczącego komisji prawnej, dyrektora generalnego Lotto z Bremy Michaela Bartha, sytuacja prawna jest całkowicie jednoznaczna. Nie jest mu również znany żaden inny przypadek, w którym inna spółka loteryjna nieodpowiedzialnie nie przekazała nieodebranej wygranej powyżej 100 000 euro do bloku na specjalne losowanie. [...]
Decyzja: Lotto oddaje milion - Region - Rhein-Zeitung

4. Oznacza to, że ktoś tu kłamie.

5. Okazało się również, że wygrana z 2009 roku nie była jedyną w RLP: [...] Po dalszych kontroli okazało się, że również w 2008 roku nieodebrana wygrana w wysokości 477 000 euro i zapomniana przez typującego 1,1 miliona euro z 2003 roku nie zostały przekazane na specjalne losowanie w bloku loteryjnym. [...]
Lotto: Häfner wird neuer Geschäftsführer - Region - Rhein-Zeitung

Więc 1 milion z 2009 roku, w 2008 roku - 477 000 euro (ten przelew wygląda jak główna wygrana w dodatkowej loterii Spiel77) oraz 1,1 mln euro z 2003 roku. Teraz pojawia się pytanie, dlaczego przez lata się zamilkło, a w drugiej połowie 2013 roku stracono nerwy i zdradzono wszystko?

Jak wiemy, do lipca 2013 roku Lotto RLP nie było jakimś tam zwykłym przedsiębiorstwem loteryjnym, ale ponosiło pełną odpowiedzialność za losowania środowe zarówno Lotto 6aus49, jak i Spiel77. Potem już nie, ponieważ DLTB zdecydowało: Lotto musi opuścić sektor publiczny i przenieść się do prowincji Saarbrücken i w Internecie! Przed tym byłą całkiem przypadkowa wpadka podczas losowania w kwietniu, aby zrozumiale wytłumaczyć ludziom w Saarbrücken, którzy nie mieli doświadczenia w surowym biznesie loteryjnym, dlaczego losowanie lotto musi być robione w taki a nie inny sposób! Nie można sobie pozwolić na kolejną wpadkę podczas transmisji na żywo, ponieważ zrujnowałoby to zaufanie klientów i doprowadziłoby do katastrofy finansowej. Organizowany wkrótce po wpadce w kwietniu program za pomocą RTL, był obrzydliwym, ale imponującym przykładem dla takiego scenariusza:

[...] Mandy Göhler trafiła pięć cyfr i miała nadzieję na dużą wygraną. 30-letnia kobieta gra w lotto od lat, ale do tej pory nie miała szczęścia. Bardzo potrzebowała pieniędzy dla swojego 9-letniego syna, który jest niepełnosprawny psychicznie i fizycznie. Bardzo bardzo chciałabym użyć wygranej właśnie na opłacenie i sfinansowanie terapii jeździeckiej dla mojego synka, kosztuje ona dość sporo, ale niestety nic z tego nie będzie, opowiada Mandy Göhler.
Lottogesellschaft wygłasza kilka miłych słów dla milionerów na kilka minut - naprawdę jednak nic z tego nie wynika.

Lottomillionär für wenige Minuten - unglückliche Gewinner nach der Lottopanne - RTL.de

I to bajeczka, że Saartoto wygrało przetarg na przeprowadzenie obu losowań Lotto kilka tygodni przed tą historyczną zmianą, z dużym szczęściem, może opowiedzieć owa babka z DLTB. Wszystko wskazuje na to, że ta decyzja była już ustalona na początku 2013 roku - jeśli nie wcześniej. Sam fakt, że wraz z przejęciem losowań Lotto od Saartoto od lipca 2013 roku, opiekę przejęli urzędnicy z Saary na całe 2 miesiące, ponieważ urzędnicy z Mek-Pom nie mieli ochoty, pokazuje precyzyjne, celowe i świadome zaplanowanie całej akcji. Nawiasem mówiąc, jaki sens ma, gdy organ państwowy nadzoruje przedsiębiorstwo własnego kraju?

Kontynuacja nastąpi.

... i to właśnie kocham w LOTTO - pełną wolność wypowiedzi! Każdy może powiedzieć, co chce, a (prawie) cały naród w to wierzy. Ale do starego lisiego Lotterii RLP, pana Schösslera, mam jednak małe pytanie: Jeśli nikt nie zabiera wygasłych dużych wygranych, czym finansowane są te ogólnokrajowe specjalne losowania?

2010 – 29 września - 2 października: 7 x 1 mln €; 1-4 grudnia 7x Mercedes SLS, 111x C-200 T-Model.

2009 – 23-26 września : 7 x 1 mln €; 2-5 grudnia 11x Mercedes S400, 111x Opel Insignia.

2008 – 3-6 grudnia 22x Mercedes E-200 NGT, 177x VW Golf IV.

2007 – 5-8 grudnia 66x Mercedes C-220 CDI, 111x Audi A4 Attraction 2.0 TDI.

Powyższe informacje wskazują ponownie, że były szef WestLotto, Dr. Wortmann, nie podał całej sumy wygasłych wygranych, ale tylko pieniądze, które były dostępne na ogólnokrajowe specjalne losowania:

Wortmann: W Niemczech rocznie około pięć milionów euro nie zostaje odebranych. Ponownie je rozgrywamy w specjalnym losowaniu.

Münsterland : Westlotto w Münster - Także ...

I 7 x 1 mln € plus 11x Mercedes S400 oraz 111x Opel Insignia łącznie kosztują około 10 mln €!!! O co tutaj właściwie chodzi?

Teraz niekoleżeńskie zachowanie Lotto RLP wyszło na jaw. W wielu przestępczych grupach takie rzeczy nie są tolerowane, a zdrajca przynajmniej dostaje ostrzeżenie. Ponieważ Lotto RLP w rocznej bilansie zapomniało o milionerze w KENO albo nie potrafiło się z tego z radością cieszyć:

Saarbrücken (dpa/lrs) - Sześciu mieszkańców Nadrenii-Palatynatu zostało milionerami dzięki graniu w Lotto & Co. w zeszłym roku. Poinformował o tym Deutscher Lotto- und Totoblock w poniedziałek w Saarbrücken. Na początku było mowa o pięciu milionerach lotto. Wygrana w Keno nie została uwzględniona - powiedział rzecznik Saarland-Sporttoto GmbH, który był głównym wykonawcą. [...]

RHEINPFALZ.DE: Sześciu milionerów w Lotto w Nadrenii-Palatynacie
trzeba właściwie zrozumieć skutki takiej wygranej. Nadrenia-Palatynat z około 4 mln mieszkańców ma około 5% udziału w bloku DLTB. W 2013 roku KENO osiągnęło obrót w wysokości około 131 mln €. 5% z tego to 6,55 mln €, z czego około 3,25 mln € na wszystkie wygrane KENO w Nadrenii-Palatynacie.

Dodatkowa wygrana w wysokości 1 mln € w tym przypadku była prawdziwą karą, którą prawdopodobnie można było wypłacić za pomocą banku. Podobnie jak wypłata jackpota w wysokości 31,7 mln € w Tipp24 w 2009 roku. Każde towarzystwo loteryjne w DLTB jest niezależną firmą i niezależnym organizatorem wszystkich loterii. Tylko jackpota, do którego wszystkie towarzystwa loteryjne wpłacają w ramach współpracy, finansuje się z góry i nie powoduje deficytu finansowego. Lotto RLP musi zatem samodzielnie zapłacić 1 mln € wysokie wygrane KENO oraz zapomnianą wygraną 1 mln € z loterii z 2009 roku:

Decyzja: Lotto zwraca milion - Region - Rhein-Zeitung

Można tylko mieć nadzieję, że żaden gracz KENO i klient Lotto Bremen (około 0,7% udziału blokowego) nie wpadnie na pomysł, aby przy stawce 10 € trafić 10 trafień w KENO i ubiegać się o 1 mln €!

Test stresowy - Rewir Krefeld

... aby zakończyć temat: Lotto RLP:

Dla mnie osobiście ta firma straciła swoją niewinność w dniu 17.07.2002 r., gdy relativ kurz nach der Angleichung von: Lotto am Samstag und Mittwoch, pojawił się pierwszy przygotowany błąd losowania. Stała prezenterka Lotto, Heike Maurer, zachorowała (latem) i została zastąpiona przez Angelikę Wende - przynajmniej tak wynika z kroniki ZDF. Maszyna losująca właśnie wtedy zatrzymała działanie tuż przed wylosowaniem trzeciej kuli, co doprowadziło do procesu przed OLG Hamburg, w którym uzgodniono wypłatę 50 000 € jako pewnego rodzaju rekompensatę (niestety nie mogę już znaleźć numeru AZ).

I dopiero potem wszystko się zaczęło! Na to wskazuje lista 10 największych jackpots w Niemczech. Do 2002 r. na tej liście znajdował się tylko jeden jackpot, z dnia 10.09.1994 r. o wartości 21,6 mln € - miejsce 8. Reszta pochodzi z czasu po tym błędzie:

01. Lotto am Mittwoch: 05.12.2007 - 45,4 mln euro
02. Lotto am Samstag: 07.10.2006 - 37,7 mln euro
03. Lotto am Samstag: 31.01.2009 - 35,0 mln euro
04. Lotto am Mittwoch: 23.09.2009 - 31,7 mln euro
05. Lotto am Mittwoch: 15.12.2004 - 26,7 mln euro
06. Lotto am Mittwoch: 15.02.2006 - 24,1 mln euro
07. Lotto am Mittwoch: 25.05.2005 - 23,9 mln euro
09. Lotto am Mittwoch: 12.07.2006 - 21,2 mln euro
10. Lotto am Samstag: 12.03.2005 - 20,4 mln euro

Sześć z dziewięciu jackpotów zostało trafionych w dwa razy mniej popularne środy. A moralność zarządzania Lotto RLP spadła w tym czasie na tyle, że nie przekazywano przeterminowanych dużych wygranych na blok. Kto wie... !

Podobnie zakończyła się eksponowana pozycja Lotto RLP i ZDF - nieujawnionym błędem losowania z dnia 3 kwietnia 2013 r., który został sprzedany przez kierownika losowania, Dirka Martina, jako błąd techniczny. Ten incydent, który miał miejsce kilka tygodni przed przekazaniem przeprowadzenia obu losowań Saartoto, musiał mieć ogromne znaczenie. W przeciwnym razie DLTB na pewno zrezygnowałby z wszelkich związanych z tym kłopotów. Ta historia zdecydowanie nie była dobrą reklamą dla LOTTO.

A jeśli w poprzednim poście nazwałem wygraną 1 mln EUR w KENO w RLP karą, to muszę dodać również tajemnicze szóstki w Lotto z Moguncji, którą wygrała turystka z Ruhport, która odwiedziła swoją siostrę we Frankfurcie, po czym pojechała do Moguncji na zakupy, pierwszy raz w życiu zagrała samodzielnie w Lotto i zabrała do domu 409 995 € z Lotto RLP. Ta historia próbowana była sprzedać jako międzylądrowe loteryjne szczęście. Spojrzenie na to zimno: pieniądze po prostu zniknęły. Wyobrażam sobie starszego mieszkańca Moguncji, który gra w Lotto od 40-50 lat, nigdy nie trafił więcej niż 4 trafienia i przeczytał ten komunikat prasowy. Z radości na pewno nie skoczyłby pod sufit.

Pan Schössler dostał wsparcie od byłego prokuratora Jürgena Häfnera jako wzmocnienie i/lub opiekun. Cóż, prokurator to jeszcze nie obrońca obywatelski. Więc... pozostaje jak było.

Test stresu - Duże Krefeld
„…Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają towary, których istotne cechy gracze nie mogą ustalić i kontrolować za pomocą obserwacji, są narażeni na pokusę oszustw…“ - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt („DAS STAATLICHE LOTTERIEUNWESEN“)

„Zaufanie bez transparentności, która pozwala śledzić, co się dzieje, nie jest możliwe.“ (BVerfG)

... äh, jeszcze raz na temat Lotto RLP:

MAINZ (nob). Spółka Lotto Rheinland-Pfalz GmbH przelała niemieckiemu blokowi loterii i totolotka ogółem około 2,6 miliona euro, które początkowo zostały zatrzymane przed tym sojuszem niemieckich organizacji loteryjnych. Dla graczy Lotto w kraju oznacza to, że w ciągu najbliższych trzech lat będzie mniej pieniędzy wypłacanych. [...]

Oświadczył to przewodniczący rady nadzorczej Lotto Rheinland-Pfalz, sekretarz stanu ds. finansów Salvatore Barbaro (SPD), w odpowiedzi na pytanie gazety RHEINPFALZ. [...]

Pieniądze zostały już w całości przelane - powiedział Barbaro. [...]

Z punktu widzenia przewodniczącego rady nadzorczej nikt nie ponosi szkód z powodu oszustwa w Lotto. [...]

Spółka Lotto Rheinland-Pfalz GmbH jest spółką loteryjną kraju. Wspólnikami są kraj i trzy regionalne związki sportowe: Pfalz, Rheinhessen i Rheinland. W 2013 roku obroty wyniosły 370 (w 2012: 330) milionów euro.

RHEINPFALZ.DE: Gracze muszą zrezygnować

Wreszcie! 1 milion euro nieodebranych wygranych poniżej 100 000 euro, przy około 5% udziale w puli, oznacza 20 milionów euro na skalę kraju, plus 5 milionów euro dla wygranych powyżej 100 000 euro - co daje łącznie ponad 25 milionów euro rocznie.

Krajowe 5 milionów euro z dużych wygranych stanowią 25% całkowitej sumy. To cholernie dużo, żeby nie powiedzieć: zdecydowanie za dużo! Dlaczego?

Można zapomnieć o kuponie gry, zgubić go lub zaplątać, bez wątpienia. Można też przeoczyć 3 trafione liczby przy weryfikacji kuponu gry, ale dużą wygraną? - trudno sobie to wyobrazić. Do tego dochodzi uzasadnione podejrzenie, że z małymi wygranymi od 2 do 10 euro nikt od razu nie pędzi do punktu sprzedaży loterii, ale odkłada to na najbliższą dogodną okazję, czasem zapomina o wypłaceniu wygranej. Dlatego procentowy udział tych małych wygranych będzie znacznie wyższy niż przy sumach w wysokości 4, 5 lub 6 cyfr, które wygasają po 13 tygodniach.

I naprawdę istnieją tylko 3-4 produkty LOTTO, które regularnie umożliwiają wielką wygraną: Jackpot oraz Szóstka w Lotto 6 z 49 oraz główne wygrane w Spiel77 i ... GlücksSpirale. GlücksSpirale w ciągu ostatnich lat dwa razy stała się tematem nagłówków: raz w Bawarii i raz w Nadrenii Północnej-Westfalii. Te historie były równie absurdalne, jak informacja o poszukiwaniu zwycięzcy piątki z dodatkową liczbą w wysokości ponad 100 000 euro gdzieś na północy Republiki. Przeczytałem to kilka lat temu przypadkowo w Internecie, potrząsnąłem głową i uśmiechnąłem się. Zdaje się, że matematycy losów LOTTO wykorzystują każdą najmniejszą szansę, która jest w jakikolwiek sposób uzasadniona statystycznie.

No więc, koniec historii z nieodebranymi wygranymi. Na forum strategów Lotto właśnie dyskutuje się o założeniu nowego dużego zespołu do gry w lotto. Są gotowi przeznaczyć około 2 000-3 000 euro miesięcznie na granie. Dla mnie szczególnie interesujące są aspekty socjologiczne takiej dyskusji. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Oto link:

Lotto-Totostrategen.de - Lotto-Vorschlag - Neue Gro-TG

Test stresowy - Duży obszar Krefeld

[...] DLTB jest takim czymś jak ADAC, tylko... na rynku loterii!

Bilans po niemal roku agresywnej reklamy oraz rosnących jak przysłowiowy grzyby jackpotów o wartości ponad 20 mln euro wypada dość mizernie. Można to łatwo sprawdzić. Wystarczy nam tylko cztery liczby: kwotę zakładu 8 czerwca 2013 przy 22,1 mln euro jackpotcie oraz drugą kwotę zakładu z 25 stycznia 2014 przy 22,0 mln euro jackpotcie:

08.06.2013 - 63.648.910 € : 22.156.253,60 € = (czynnik) 2,87
25.01.2014 - 63.458.233 € : 22.027.888,90 € = (czynnik) 2,88

Żadnej różnicy! W zasadzie żadnej poprawy pod względem wysokości zakładu i chęci uczestnictwa nie osiągnięto. Dlatego Deutsche Lotto- und Totoblock musi koniecznie zadziałać!

... tydzień temu pozwoliłem sobie - a robię to naprawdę rzadko - na prowokację i napisałem:

Ostatnim zdaniem zasygnalizowałem to, co obserwujemy obecnie:

Do tej pory tak było, że po dużej puli nagród były generowane dwie, trzy mniejsze, co jest zgodne z oczekiwaniami większości. Tylko czego nam brakuje, to sytuacja, w której z rzędu występują dwie znacząco duże puli nagród. A ponieważ sprzedawcy głównych liczb LOTTO są obecnie tak spragnieni obrotu i skoncentrowani na rekordach, przyglądamy się dokładniej, aby zrozumieć, co właśnie się dzieje.

Po 24 mln euro puli nagród z końca stycznia, wykorzystano ten impet i zwiększoną liczbę klientów, którzy po takiej dużej puli nagród zostają na dwie, trzy kolejne losowania aż do wyczerpania małych wygranych. To stworzyło jednak ulepszoną bazę finansową dla nowej puli nagród. Do tego dochodzą teraz dwa "turboladowarki" w postaci specjalnego losowania o wartości 6 mln euro (w środę i w sobotę), co musiało zostać zaplanowane i zatwierdzone już tygodnie temu. Wszystko jest więc przygotowane, a myślano o wszystkim.

Tylko... zdecydowanie odradzałbym LOTTO kontynuowanie tego schematu aż do samego końca, aby sprawdzić, czy jest możliwe powrót do puli nagród LOTTO powyżej granicy 40 mln euro oraz zakładów przekraczających 100 mln euro. Ostatnia zmiana cen jest jeszcze dość świeża. Macie wciąż wystarczająco czasu, by zapełnić swoje kasy i na koniec roku przedstawić dumny bilans oraz ponowne przychody w wysokości około 10%. Nie bez powodu zwiększyliście wkłady nie od 1 stycznia, ale dopiero w maju 2013 roku. Ja bym też tak zrobił. Tylko przestańcie nam ciągle udowadniać, że wasz sztuczny los bez przerwy osiąga dla was maksimum, ponieważ ekscytacja graczy na milionami - których i tak nie wygrają - nie może być wiecznie większa niż pytanie: Czy tu ktoś znowu chce nas oszukać?

Moje wskazówki na temat dyskusji na forum loterii o nowej puli nagród w Lotto były całkowicie trafne. W międzyczasie cała sytuacja przybiera rozmiary starożytnej tragedii, co w pełni potwierdza wypowiedź administratora tego forum, @Norbert:

@Ochjoo

W zasadzie masz rację...

Wcześniej w ogóle nie zwracałem uwagi na Lotto. W ciągu ostatnich 10 lat (forum WeEf, a później tutaj) zainteresowałem się tylko raz.

Konkluzja:

Nadal jeżdżę autobusem po najbardziej ponurych dzielnicach Berlina (mdleję) [...]

Lotto-Totostrategen.de - Lotto propozycja - Nowa duża TG

... nie ma nic więcej do dodania! Poza tym może:

"Ponieważ organizatorzy gier losowych sprzedają dobra, których istotne cechy gracze nie mogą określić i kontrolować poprzez obserwację, są narażeni na pokusę oszustw..." - Prof. Dr. Michael Adams, Dr. Till Tolkemitt ("THE STATE LOTTERY NONSENSE")

Test stresu - Obszar metropolitalny Krefeld

... w programie „Teatr małp” Lotto RLP DLTB przesłało następującą wiadomość:

„Byliśmy źli, naprawdę źli! Ale dzięki tej publicznie pokazanej samooczyszczeniu, jesteśmy bardziej wiarygodni niż kiedykolwiek!”

Podobne kontrole w pozostałych towarzystwach loteryjnych nie będą miały miejsca. Mimo że Pan Schössler był pewny:

„że widocznie tylko Nadrenia-Palatynat odnosi duże wygrane,”

No cóż, wciąż mam nadzieję, że Edward Snowden posiada również interesujące informacje na temat: światowego hazardu. Przy globalnym obrocie - Uwaga!

600.000.000.000 dolarów!!! (sześćset miliardów dolarów)

20 Minuten - Gdzie mieszkają najwięksi hazardziści i przegrani - Wiadomości

jest dosyć dużo miejsca na jakieś krzywe interesy. W 2010 roku obroty wynosiły jeszcze 350 miliardów dolarów. Oznacza to: po akcjonariuszach i oszczędzających (kryzys bankowy) teraz pieniądze zabiera się od najniższych warstw społecznych! Jackpoty w USA dawno przekroczyły 600 milionów dolarów. Europa powoli, ale konsekwentnie, idzie w ich ślady!

Swoją drogą, jeśli chodzi o „Teatr małp”:

„Szympansy wpadają w euforię po grach hazardowych

Szympansy mogą reagować emocjonalnie podobnie do ludzi po podjęciu ryzykownych decyzji. Jeśli szympansy przegrywają w grze hazardowej, krzyczą, drapią się lub jęczą [...]

W drugiej próbie badacze chcieli sprawdzić, na ile szympansy akceptują różne wyniki decyzji. Tym razem 37 zwierząt miało do wyboru ryzykowną lub bezpieczną opcję.

W przypadku ryzykownej opcji, szympansy otrzymywały albo swoją ulubioną przekąskę, albo jedzenie, które nie lubią. W przypadku bezpiecznej opcji zwierzęta zawsze dostawały jedzenie średniej jakości.

W tym teście szympansy wykazywały znacznie większą skłonność do ryzyka, w prawie dwóch trzecich przypadków wybierały opcję hazardu. Bonobo decydowały się tylko w niecałe 40 procent przypadków na grę. Jeśli szympansy przegrywały w grze hazardowej, obie gatunki wykazywały silne negatywne emocje.

20 Minuten - Szympansy wpadają w euforię po grach hazardowych - Wiadomości

Oczywiście istnieje duża różnica między graczami loterii a szympansami uczestniczącymi w wspomnianych eksperymentach. Szympansy nie ryzykują niczego, nie stawiają zakładów i dlatego praktycznie nic nie tracą - chyba że swoją cierpliwość. Więc... zanim stracę cierpliwość, kończę na dzisiaj.

Test na stres - Obszar aglomeracyjny Krefeld

Napisany przez Veyron
Co sądzicie o firmach loteryjnych, które odtwarzają ofertę DLTB (na przykład Lottoland, Tipp24)? Teoretycznie powinno się tu raczej wygrywać, ponieważ ci organizatorzy nie mają wpływu na losowania. Oczywiście pytanie brzmi, czy w razie wygranej otrzyma się miliony. To, co mnie zastanawia, to fakt, że ci organizatorzy od razu po losowaniu wiedzą, czy jackpot został zdobyty. Już w sobotni wieczór jest reklama dla jackpotu, który jeszcze nie jest znany na środę. Nie wyobrażam sobie, że DLTB dobrowolnie dostarcza konkurencji informacji.

... dziś dwa częściowo bardzo podobne wpisy od użytkowników @Veyron i @Skeptiker, którzy robią uzasadnione przemyślenia na temat nieautoryzowanych pośredników loterii, którzy nie posiadają licencji państwowych/zatwierdzonych:

Czym są dla was operatorzy loterii, którzy odtwarzają ofertę DLTB (np. Lottoland, Tipp24)? Teoretycznie tutaj powinno się raczej wygrać, ponieważ ci organizatorzy nie mają wpływu na losowania. Oczywiście pytanie brzmi, czy w przypadku wygranej w ogóle otrzymamy miliony. To, co mnie zastanawia, to fakt, że ci organizatorzy już po losowaniu wiedzą, czy został zdobyty jackpot. Już w sobotni wieczór reklamuje się jackpot, który jeszcze nie jest znany na środę. Nie mogę sobie wyobrazić, aby DLTB dobrowolnie dostarczał informacji konkurencji.

viewtopic.php?p=79769

[...] Kilka słów o Eurojackpot...

Gdy spojrzymy na Euromillions, Powerball i Megamillions, czy nie zauważymy pewnej małej podobieństwa? 5 liczb i 2 gwiazdy lub coś podobnego. [...]

DLTB zrobił tam drobne podchody i postawił na duże zarobki. Bo jackpoty z tych wymienionych gier są bardzo wysokie. Tylko gra w nie znacznie więcej osób. Moim zdaniem Eurojackpot to model deficytowy, który z czasem zniknie, ponieważ jest kompletnie mglisty i nieuczciwy.

Pojawia się także pytanie, czy w przypadku uczestnictwa tutaj w grach amerykańskich i europejskich poprzez różne prywatne portale internetowe (w Niemczech) w przypadku dużych wygranych pieniądze są rzeczywiście wypłacane?!

Czy pośrednicy hazardu zatrzymują wpłaty dla siebie. Takie praktyki występują wśród nieuczciwych dostawców w Niemczech, zwłaszcza w przypadku subskrypcji loterii telefonicznych itp. itd. [...]

Mi osobiście nie jest znany taki przypadek nie wypłacania wygranej, ale zdrowa dawka ostrożności nigdy nie zaszkodzi - już jeśli jesteś na tyle naiwny, żeby marnować swoje pieniądze na nowoczesne loterie.

Tak, DLTB chętnie kopiuje format gier z innych krajów lub czeka, aż będzie jasne, czy nowy produkt zostanie przyjęty pozytywnie/negatywnie. Na przykład w przypadku wprowadzenia loterii KENO czekał około 10 lat i spoglądał na Francję, dopóki Lotto Hessen nie skaziło krajobrazu loteryjnego Niemiec tym dziwadłem. Gdy obroty Lotto 6aus49 gwałtownie spadały, wtedy DLTB i polityka nagle byli gotowi na wprowadzenie kopii odbywającej się od 10 lat loterii EuroMillions - Eurojackpotu. Zarówno KENO, jak i Eurojackpot pozostają poniżej oczekiwań co do wyników, co wcale mnie nie smuci.

Za to zabawnym okazał się trafiony po długotrwałym oczekiwaniu strzał dla strategów loteryjnych - 5 trafnych wyników w 13-systemie jako udział w Lotto Hessen z bardzo wysokimi kwotami wygranych. Cała wygrana wyniosła:

8 (5 trafień) x 6042,00 € = 48.336 €
140 (4 trafienia) x 60,60 € = _8.484 €
560 (3 trafienia) x 12,50 € = _7.000 €

Reakcje na forum były odpowiednio:

SUPER albo Wreszcie znowu numer z oświetleniem (duży uśmiech):

Lotto-Totostrategen.de - Systemy gier na szansę udziału od środy/05.09.2012

No właśnie, a teraz plon z tego:

63.820 € : 429 udziałów = 148,76 €
148,76 € : 30 graczy = 4,96 € zysku na osobę (bez kosztów uczestnictwa)

Koordynator gry, @Bernd, rezygnuje z regularnego bilansu ogólnego tej grupy. I dobrze!

Test stresowy - Obszar metropolitalny Krefeld

... na forum ruletki DCs Campus przed tygodniem odbyła się krótka rozmowa z @brise, która podobnie jak @krone007 z forum Unicum ma do wykonania następujące zadania w WWW:

1. Lotto nie jest manipulowane!
2. Nie istnieje metoda zwiększania szans na wygraną!

Dlatego byłem trochę zaskoczony, gdy @brise wyszła z takim oświadczeniem:

@brise: Nadal uważam, że wyniki losowań z przeszłości nie mają wpływu na wyniki losowań w przyszłości. [...] Istnieją inne czynniki, takie jak ważenie parzystych/nieparzystych, które można wykorzystać. [...]

@Stresstest: ... @brise, o co konkretnie chodzi:

[...] Istnieją inne czynniki, takie jak ważenie parzystych/nieparzystych, które można wykorzystać. [...]

@brise: @Stresstest,
przecież musisz o tym wiedzieć. 4/2, 2/4, 3/3

@Stresstest: ... tak dokładnie nie chciałem tego wiedzieć. [...]
Co do twojego rozważania: Istnieją inne czynniki, takie jak ważenie parzystych/nieparzystych, które można wykorzystać, chciałem właściwie wiedzieć, jaki zysk ma sposób obstawiania w postaci zwiększenia szans na wygraną lub częstość wygranych? Jeśli tak, o ile procent?

@brise: Nie jestem pewna, czy mam rację. Na początek powiedziałbym, że moje oświadczenie dotyczy głównie szóstki. W około 80 procentach losowań wyciągane były 4P/2N, 4N/2P lub 3P/3N. Jeśli obstawia się w ten sposób, szanse na szóstkę wzrastają o około 300 procent w porównaniu do pozostałych możliwości P/N. Częstotliwość wygranych również powinna wzrosnąć.

@Stresstest: ... aha, aha, głównie na szóstkę? A co na przykład z piątką? Czy również rosną szanse na wygraną?

... dobrze, odpuśćmy piątkę, @brise. To nie jest tak istotne. O wiele ważniejsze jest to, że przypadkowość nie zna matematyki i nie ma pojęcia o liczbach P/N. W zasadzie jest mu obojętne, jak podzielić 49 liczb lotto na dwie grupy po 24 i 25 liczb. Procentowa liczba wszystkich możliwych kombinacji 3/3, 4/2 i 2/4 pozostaje stała na poziomie 84,46 %. Zakładając, że dzielimy 49 liczb lotto na te sposoby dziesięć razy i tworzymy x-prognozy uwzględniając twoje ważenie (3/3, 4/2, 2/4), to zgodnie z twoją logiką oznaczałoby to zwiększenie szans na szóstkę o kilka tysięcy procent. Czy dobrze to rozumiem?

@brise: Nie, nie rozumiesz tego właściwie. Musiałem popełnić błąd myślowy. I co teraz? Czy świat się teraz zawali?

@Stresstest: ... nie, ale szkoda! To twoje pomysły były jakoś... godne Nobla.

No cóż, faktycznie szkoda, że @brise się wycofała. Jakby się zagubiła i ktoś ją na czas zatrzymał.

W rzeczywistości temat poruszony przez @brise nie jest całkowicie nieciekawy, ale dla LOTTO... niebezpieczny. Klienci powinni radośnie i bez trosk krzyżować swoje liczby i nie przejmować się żadnymi ważeniami.

A ponieważ kobiety (genetycznie uwarunkowane?) zawsze muszą mieć ostatnie słowo, @brise ponownie zgłosiła się ze swoim rzekomym błędem myślowym:

@brise: @Stresstest,

A kto ma teraz lepsze szanse na szóstkę? Ten, który gra 4/2, 2/4 i 3/3 czy ten, który gra resztę P/N? [...]

( Wszystkie cytaty z tego posta można znaleźć na forum DCs Campus pod adresem: )

Stresstest - „Großraum Krefeld”

... więc! Teraz możemy spokojnie przyjrzeć się temu, co wymyślili sprzedawcy biletów na loterię i matematycy zajmujący się losowością LOTTO. Wczorajsze tak zwane zwycięskie numery w loterii wyglądają tak:

4 - 18 - 21 - 29 - 36 - 43 SZ: 3

Za pomocą tego linku: Lotto 6 z 49 i strategia uzyskiwania ponadprzeciętnych wygranych w loterii

otrzymujemy bardzo przydatną stronę pana Wernera Brefelda z Hamburga. Dowiadujemy się tam, że pierwsze dwie numery (4 - 18) należą do raczej popularnych, ale nie do najbardziej popularnych numerów lotto. Pozostałe cztery numery (21 - 29 - 36 - 43) są wszystkie najmniej popularnymi numerami typów - co za pech! Dlatego już wczoraj można było spodziewać się dość wysokich wygranych (poza wygranymi z SZ) i mieć nadzieję lub obawę, że jackpot nie został zdobyty i w sobotę wzrośnie do ponad 20 mln euro!

Jutro, w piątek, inny jackpot w tej wysokości czeka na pacjentów DLTB, gdyż fundusz wspierający Eurojackpot był pełny, a klasa wygranych-1 wzrosła o okrągłe 4 mln euro - z 16 na 20 mln euro.

A teraz przypominam to, co kilka tygodni temu skrytykowałem i uznałem za dowód manipulacji:

[...] Państwowe spółki loteryjne dbają o to, by ich własne loterie się nie kolidowały i wzajemnie nie blokowały, ponieważ prowadziłoby to do utraty obrotu. Planują Eurojackpot i Lotto 6 z 49 tak precyzyjnie, że jeśli w jednej loterii jackpot się gromadzi, druga grzecznie odczeka. [...]

viewtopic.php?p=77912

A dzień później:

[...] No dobrze, więc cofnijmy się krok do tyłu i zobaczmy, co w tym zakresie wydarzył przypadkowy zbieg okoliczności w 2012 roku. Więc najpierw znów szukamy wszystkich jackpotów lotto powyżej 20 mln €... eeeh, cholera! W 2012 roku nie było tak wysokich jackpotów lotto! Akurat w roku, w którym miała zostać wprowadzona zupełnie nowa, transgraniczna loteria! Co za pech jednak! Faktycznie, najwyższy jackpot lotto w 2012 roku wynosił 19 mln € i kiedy został przyznany? W... 4 lutego 2012 roku - czyli półtora miesiąca przed wprowadzeniem loterii Eurojackpot! Przez cały rok było około 30 małych jackpotów poniżej 5 mln € (średnia: 5,2 mln €), ale ani jednego jackpotu o wartości 20 mln € lub więcej.

Co teraz zrobimy? Możemy przynajmniej sprawdzić, jak wypełniona była najwyższa klasa wygranych w lotto w momencie wprowadzenia Eurojackpot i przed tym, zanim został zdobyty 4 razy. I zrobimy to tak, jak przy ostatnim porównaniu: według danych o Eurojackpot, wysokość jackpotu w lotto w środę - bezpośrednio przed losowaniem Eurojackpotu w piątek:

_____ EUROJACKPOT ________________ LOTTO w środę

1. 23.03.12: Wprowadzenie 10 mln € ____ 21.03.12: 1 mln € (zdobyty)
2. 11.05.12: Jackpot: _ 19,5 mln € ___ 09.05.12: 1 mln €
3. 10.08.12: Jackpot: _ 27,5 mln € ___ 08.08.12: 4,1 mln € (zdobyty)
4. 24.08.12: Jackpot: _ 11,2 mln € ___ 22.08.12: 6,3 mln €
5. 26.10.12: Jackpot: _ 21,3 mln € ___ 24.10.12: 4,2 mln € [...]

viewtopic.php?p=78118

Abyśmy się dobrze zrozumieli - tak, pisałem o tym i skrytykowałem, ale w żadnym wypadku nie zmuszałem LOTTO do dostarczenia takiego przypadku NATYCHMIAST. Nie, robią to zupełnie sami.

Więc drodzy twórcy Lotto i Eurojackpot! To, co robicie, jest nie do przeskoczenia w zakresie żenującości!

• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!