Kiedy umowa oszczędnościowa zostanie przyznana, zaakceptuj ją w listopadzie 2019 r. z odstępstwem od
kredytu i zredukuj swoje zadłużenie z saldem.
197.000
euro minus 2 razy 9.850 minus 83.000
euro równa się 94.300
euro potrzebnej kwoty finansowania, a tę kwotę można obecnie zaciągnąć w formie klasycznego
kredytu ratalnego na listopad 2019 r. jako
kredyt full-amortyzowanego (czas trwania oprocentowania równy czasowi trwania
kredytu) zgodnie z preferowanym oprocentowaniem i płatnością główną przez 10 lat na około 1,15%!
Według mnie bardzo dobra rada, połączona z bardzo dobrą ofertą.
Cytat od gerle19
Ostatecznie zdecydowałem się na
refinansowanie...
refinansowanie przed listopadem 2019 r. jest jednak możliwe tylko po zapłaceniu niewystarczająco opłacalnej kary za wykupienie przedterminowe.
Cytat od gerle19
1. Oszczędnościowo-
kredyt mieszkaniowy (BSV) moim zdaniem nie jest uwzględniany przy refinansowaniu. W listopadzie 2019 r. powinien on zastąpić obecny
kredyt ostateczny, który wtedy już nie będzie istniał.
Dlaczego nie, czy chcesz pozostawić uśpiony
kredyt BSV gotowy do przydzielenia z niskim oprocentowaniem odsetek?
Cytat od gerle19
Nie potrzebuję BSV do mojego refinansowania połączeniowego, obecny
kredyt zamierzam całkowicie refinansować.
Czy może odziedziczyłeś pieniądze i płacisz gotówką? Czy planujesz zaciągnąć nowe długi i zostawić
kredyt oszczędnościowy nieużywany? To byłoby jeszcze mniej opłacalne. Proszę napisz teraz, z którego źródła masz zamiar refinansować?
Cytat od gerle19
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie będzie to możliwe, ponieważ chcę zrefinansować mój obecny
kredyt do końca stycznia, a BSV będzie dostępny dopiero w listopadzie 2019 r. Te 83 tysiące nie są więc dostępne teraz.
Jeśli chcesz zrefinansować już teraz płacąc karę za wykupienie przedterminowe, obecny kredytodawca musi uwolnić przekazany BSV, a Ty możesz go - zwłaszcza że jest już gotowy do przydzielenia - włączyć do finansowania. Jeśli jego oprocentowanie jest wyższe niż oprocentowanie
kredytu bankowego, przynajmniej z jego kapitałem własnym.
Ponadto Noelmaxim nie bierze bezpodstawnie pod uwagę, że już teraz powinieneś wybrać korzystny
kredyt odstępnienia na listopad 2019 r. i z tym oraz z kapitałem własnym BSV dokonać spłaty pozostałego kapitału w listopadzie 2019 r. To byłoby najrozsądniejsze rozwiązanie, ponieważ wcześniejsza spłata byłaby zbędnie droga. Sprawdź również, czy nie możesz już w styczniu dokonać dodatkowej spłaty. Można to zazwyczaj zrobić raz w roku - niezależnie od terminu.
Trzymaj się Noelmaxima i daj znać tutaj, jeśli mu nie ufasz. Na pewno nie jest gorszy od jakiegokolwiek pośrednika finansowego, zwłaszcza że jest tutaj śledzony jak sęp.